ankar_a 04.06.18, 15:37 Gdyby komuś umknęło: www.kuratorium.waw.pl/pl/rodzice-i-uczniowie/konkursy-i-olimpiady/konkursy/konkursy-przedmiotowe-1/12660,Informacja-dotyczaca-organizacji-konkursow-w-roku-szkolnym-20182019.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Alina Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.static.ip.netia.com.pl 06.06.18, 12:41 Ten sam konkurs dla ósmoklasistów i gimnazjalistów? Z taką dziurą programową z geografii, biologii, historii? Rok nauki mniej z matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.06.18, 18:04 Wiadomość sama w sobie nie jest bulwersująca – młodsi uczniowie powinni mieś pełen dostęp do konkursów z różnych przedmiotów, nawet jeśli są one adresowane do starszych. Sytuacja z tego roku – ograniczenia VII klasom palety konkursów do 3 przedmiotów pachniała absurdem. Ale jest jedno ALE. Sytuacja jest nietypowa – mamy przed sobą podwójną rekrutację, w której dodatkowe uprawnienia będą cenne jak nigdy nie były. W tej rekrutacji startują dwa roczniki, którym teraz nakazuje się start we wspólnym konkursie. Łatwo zgadnąć kto zgarnie większość tytułów. Chyba, że MKO wprowadzi jakieś parytety? Odpowiedz Link Zgłoś
grocholica Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.06.18, 22:09 Ja niestety boję się, że ta władza wprowadzi parytety - że trzeba będzie udowodnić, że gimnazja są złe i że ich likwidacja to dobra zmiana. Nie zdziwiłabym się, jakby kazano szkołom przygotować więcej miejsc w klasach 4letniego LO. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotkamaskotka Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.06.18, 08:18 Parytetem są szkoły branżowe i to je trzeba zapełnić skądś młodzieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 12.06.18, 13:17 Rozważania na temat przyszłorocznych konkursów przedmiotowych na Mazowszu: niedlachaosuwszkole.pl/index.php/163-konkursy-kuratoryjne-2018-19-przygrywka-przed-rekrutacyjnym-tsunami Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 15.06.18, 00:33 Rewelacja po prostu. Czy inne kuratoria poza mazowieckim coś na ten temat opublikowaly? Rok temu zasłaniano się decyzja ministerstwa, że 7kl to podstawówka i nie może brać udziału w konkursach gimnazjalnych. Czy coś się zmieniło? Jak wygląda sytuacja w innych rejonach kraju? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 15.06.18, 09:29 Tak na spokojnie przeczytałam jeszcze raz rozporządzenie MEN z 18 sierpnia oraz informację na stronie mazowieckiego kuratorium. Nie jestem prawnikiem, ale rozporządzenie mówi wyraźnie o konkursach dla klas 1-8 SP i konkursach dla dawnego gimnazjum/oddzialów gimnazjalnych - osobnych konkursach. Oczywiście w SP mogą być organizowane ze wszystkich przedmiotów objętych programem nauczania. Natomiast informacja na stronie kuratorium wyszczególnia przedmioty, ale nie mówi wyraźnie o połączeniu SP i IIIG - wg rozporządzenia nie jest to możliwe. Czy ktoś próbował zweryfikować tę informację bezpośrednio w kuratorium, czy wszyscy czekają na te "opublikowane na początku czerwca" programy merytoryczne ? I czy ktoś z rodziców-prawników mógłby się wypowiedzieć czy jest prawna możliwość połaczenia SP z IIIG, ponieważ wg mnie takowej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 15.06.18, 15:55 Faktycznie nie wiemy jak warszawskie kuratorium rozegra tę sprawę. Ja jestem zdania, że wspólny konkurs przy zapewnieniu puli miejsc laureackich dla starszych i młodszych jest zupełnie znośnym rozwiązaniem (nie wiem jak wygląda strona prawna). Diabeł tkwi jednak w szczegółach regulaminu, a ten w ubiegłym roku jak wiadomo został ujawniony w ostatnich dniach września, co jest totalnym nieporozumieniem. Programy merytoryczne posuną nas w wiedzy o tym co planuje MKO o krok dalej, ale ich publikacji chyba nie można spodziewać się bardzo szybko, bo dopiero w tych dniach rozpisano konkurs na organizatora. Nawet jeśli to ma być nadal MSCDN – to gdy formuła konkursu jest nowa, potrzebny jest czas na ułożenie tych programów. Jest oczywiście i inna kwestia, nie mniej istotna dla podwójnego rocznika niż podział na VIII i III klasę. Jest nim ogólna wielkość listy laureatów. Cytowany wyżej artykuł pokazuje spadek ogólnej liczby laureatów na Mazowszu w ciągu ostatnich dwóch lat (w gimn. o 37% a w SP o 50%), ale warto sobie zajrzeć na listy małopolskie. Kraków, który jest w tej chwili chyba najmocniejszym ośrodkiem w „obróbce” wybitnych talentów matematycznych ma w tym roku 5 laureatów konkursu gimnazjalnego z matematyki... Nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Blanik Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.18, 11:54 www.kuratorium.waw.pl/pl/rodzice-i-uczniowie/konkursy-i-olimpiady/konkursy/konkursy-przedmiotowe-1/12744,Projekty-programow-merytorycznych-konkursow-przedmiotowych.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Blanik Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.18, 11:56 www.kuratorium.waw.pl/pl/rodzice-i-uczniowie/konkursy-i-olimpiady/konkursy/konkursy-przedmiotowe-1/12744,Projekty-programow-merytorycznych-konkursow-przedmiotowych.html Odpowiedz Link Zgłoś
otton1000 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 22.06.18, 01:05 Czytam i nie wierzę oczom. Program merytoryczny dla gimnazjów w tym roku z historii obejmuje XX wiek w trzecim etapie, mimo że podstawa programowa kończy się na odzyskaniu niepodległości....Oczywiście wiek XX jest w podstawie dla klas V-VIII nowej podstawówki, a rozumiem że konkurs ma być jeden dla obu rodzajów szkół. Wyrazy współczucia dla sponiewieranych gimnazjalistów. To jest skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 22.06.18, 08:20 Mnie to nie bulwersuje, bo tegoroczne konkursy, poza językowymi, nie mają tzw. rozszerzeń. Czyli uznano, że różnice programowe pomiędzy nową a starą podstawą są wystarczającym rozszerzeniem. A konkursy językowe, na pierwszy rzut oka kończą się na poziomie B2 a nie C1, czyli uwzględniono o rok krótszą naukę języków obcych. Patrząc na wymagania konkursowe, nie ma w nich niczego ekstra, zwykle „kobyły” ze wszystkiego. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, czyli w regulaminie i zadaniach konkursowych. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 19.10.18, 17:25 Konkursy językowe niewiele mają wspólnego z podstawą programową. Wg obecnych wymagań uczeń 8 kl ma mieć poziom A1. Etap szkolny w szk podst to poziom B i to mocnego. Dalej już fakt B2 i C1. A próg procentowy b. wysoki - 80% lub więcej zależy od etapu. Dodatkowo biorą w nim udział uczniowie dwujęzyczni co dla mnie jest wielką pomylką. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 22.06.18, 15:27 A w klasie 7sp w biologii zaczynało się od anatomii, nic o komórce i świecie roślin . Kogo poniewieraja? Gimnazjum? Jak dla mnie to wszystkich uczniów. Do tego bez podstaw prawnych bo zmiany rozporządzenia men nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 23.06.18, 11:56 Programy merytoryczne nie posuwają nas w wiedzy, jak zostaną potraktowani VIII-klasiści, a jak III klasiści gimnazjalni podczas konkursów. Wydaje się, że przynajmniej niektóre programy powstały przez proste skopiowanie punktów z podstawy programowej i nie wybiegają poza obowiązkowy materiał. Oczywiście można to i owo oprotestować (na przykład zakres historii), ale tradycyjnie jest bardzo mało czasu. Nie wiadomo kto i na jakiej zasadzie te programy merytoryczne przygotował - przecież konkurs na organizatora konkursów przedmiotowych dopiero trwa, będzie rozstrzygnięty w przyszłym tygodniu... Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 23.06.18, 19:40 To i owo oprotestować? Podstawa programowa z biologii w SP zaczyna się od zakresu II gim. Nie ma materiału z klasy Igim , który w programie merytorycznym obowiązuje na etapie szkolnym. Czy w razie wspólnego konkursu uczniowie SP będą zwolnieni z etapu szkolnego? Oni nie mają tego materialu w podstawie programowej! Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 23.06.18, 19:46 Powinni mieć, gdyby zaczynali biologię w klasie V . Zaczynali niestety w kl.VII. W ramach wcześniej realizowanej przyrody było tych informacji o wiele mniej. Rozumiem, że na kolejnych etapach należy mieć szerszą wiedzę, ale na szkolnym? Ktoś zapomniał, że roczniki przejsciowe ominęły cześć materiału. Czy wychodzi z założenia, że w 2 lata mieli zrobić 4 - od 5 do 8 klasy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 23.06.18, 20:22 Zawsze, poza podstawą programową, konkurs miał rozszerzenia na każdym etapie. Tym razem rozszerzeń nie ma. Zamiast tego mamy uwspólnienie podstawy programowej. Ja to odbieram jako rozszerzenie. Ciekawa jestem jak będzie za rok. Czy zostawią samą podstawę programową, (dzieci, które właśnie skończyły piątą klasę, nie miały jeszcze biologii, zaczną dopiero za rok) a teoretycznie mogą chcieć wystartować w konkursie, np w szóstej klasie, i wtedy tez są poszkodowane, w stosunku do starszych kolegów, którzy teraz zaczną klasę siódmą, czy jeszcze dla utrudnienia będą rozszerzenia materiału poza podstawę.. tak więc „niesprawiedliwość” konkursów nie ogranicza się tylko do obecnych gimnazjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 23.06.18, 21:18 Cóż, do tej pory etap szkolny miał w naszym województwie regulaminowe zastrzezenie- nie wykracza poza podstawę programową. Dopiero etapy wyzsze mialy rozszerzenie. Obecnie zanosi się na zmianę. Zwracam także uwagę na fakt, że tylko kuratorium mazowieckie odważyło się opublikowal informacje na temat przyszłorocznych konkursów. Inne milczą. Dowiemy się we wrześniu( pewnie w polowie) , a u nas np etapy szkolne to początek października . Będą 2 tygodnie na ogarnięcie. Trochę mało. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 24.06.18, 21:04 A co w przypadku jak prywatna szkoła nie organizuje etapu szkolnego konkursów kuratoryjnych? Mozna samemu zgłosić ucznia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 24.06.18, 21:11 Ma obowiązek załatwić z inną szkołą etap szkolny konkursu dla swojego ucznia. Trzeba złożyć z wyprzedzeniem podanie na piśmie. Ale szczerze, co to za prywatna szkoła, która nie zorganizuje startu uczniowi? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 24.06.18, 22:39 O ile wiem fogito ma syna w szkole brytyjskiej. Może dotychczas nie organizowano tam etapu szkolnego. W moim mieście szkoła brytyjska faktycznie nie startowała w konkursie kuratoryjnym. A przecież w konkursie z jęz. angielskiego uczniowie mieliby duże szanse uzyskać tytuł laureata. Druga szkoła międzynarodowa (mająca oddziały dwujęzyczne dla dzieci polskich) zgarnęła najwięcej takich tytułów ze wszystkich szkół (łącznie z jęz. angielskiego i jęz. niemieckiego). Odpowiedz Link Zgłoś
grocholica Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 25.06.18, 08:54 A jak postrzegacie program z j. polskiego. Czy to w ogóle jest rozszerzenie czy też ten Heban jest w programie szkoły podstawowej? Bo Pan Tadeusz w gimnazjum jest czytany we fragmentach ale nie wiem jak w SP? Czy ktoś z Was mógłby mi polecić podręczniki do j. polskiego, historii i wos dla szkoły podstawowej, z których warto skorzystać, by wiedzieć co jest w podstawie programowej? (mam gimnazjalistkę) Odpowiedz Link Zgłoś
ankar_a Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 25.06.18, 16:21 Nie wiem, skąd ten Heban. Lektury obowiązkowe w Szkole podstawowej to m.in.: Charles Dickens, Opowieść wigilijna Aleksander Fredro, Zemsta Jan Kochanowski, wybór fraszek, pieśni i trenów, w tym treny I, V, VII, VIII Aleksander Kamiński, Kamienie na szaniec Ignacy Krasicki, Żona modna Adam Mickiewicz, Reduta Ordona, Śmierć Pułkownika, Świtezianka, II część Dziadów, wybrany utwór z cyklu Sonety krymskie, Pan Tadeusz (całość) Antoine de Saint-Exupéry, Mały Książę Henryk Sienkiewicz, Quo vadis, Latarnik Juliusz Słowacki, Balladyna Stefan Żeromski, Syzyfowe prace Sławomir Mrożek, Artysta Melchior Wańkowicz, Ziele na kraterze (fragmenty), Tędy i owędy (wybrany reportaż) Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 25.06.18, 13:10 Dokladnie.brytyjska bierze udzial tylko w konkursach w swoim systemie. Raz pani od polskiego zirganizowala konkurs kuratoryjny, ale urodzila dziecko i skonczylo sie. Chcialam, zeby syn wzial udział, bo mysle o zmianie szkoy. Syn ciagle gra w piłkę ja lace a jego w szkole nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mika Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.18, 09:29 Gdzie moża sprawdzić kto wygrał konkurs na organizatora konkursów? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 07.07.18, 09:47 Pewnie w BIPie kuratorium. Ale zbędna fatyga. Wiadomo kto wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
ankar_a Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.07.18, 12:44 właśnie... konkursy.mscdn.pl/ jest jak byk. Znów nasz ulubiony organizator, specjalista od porażek... Odpowiedz Link Zgłoś
ankar_a Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.07.18, 12:46 Najbardziej jednak wprawia w niepokój informacja, że MSCDN organizować będzie konkurs informatyczny. Strach się bać... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.07.18, 10:59 MSCDN - nasz ulubiony organizator faktycznie wygrał przetarg (zapewne sam z sobą, czego się zresztą spodziewać po przetargu z tak krótkim czasem na złożenie ofert). Jednocześnie jednak wg dokumentów BIP MKO przetarg na organizację konkursu informatycznego wygrał OEIiZK co jest dobrą wiadomością. Dopisanie informatyki w wykazie na stronie mscdn to zapewne pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 18.07.18, 11:42 www.ko.rzeszow.pl/category/dla-dyrektora-i-nauczyciela/konkursy-przedmiotowe/ Rzeszów stanął na wysokości zadania, zagadnienia opublikowane, konkursy dla SP i Gimnazjum rozdzielone! Odpowiedz Link Zgłoś
annka78 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 18.07.18, 12:39 czy ktoś z forumowiczów orientuje się, jak to będzie w małopolskim? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mikaa Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.18, 00:07 re: mazowieckie. Jestem prawie pewna, że widziałam w wakacje projekty programów merytorycznych. Nie zachowałam, no bo przecież są. I uwaga - zniknęły. Rok szkolny się juz zaczął. Kuratorium pięknie informuje , że ma czas na publikację programów merytorycznych do 30 września. A z tego co pamietam , konkursy zaczynają się w połowie października.....Jak sie przygotować???? czy ktos zachował projekty???? Odpowiedz Link Zgłoś
dusia_dusia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 05.09.18, 06:16 Też na to zwróciłam uwagę... Zniknęły gdzieś na przełomie lipca i sierpnia. Ja mam zachowany język polski i hiszpański, mogę przesłać - choć teoretycznie nie powinnam, ale nie zamierzam grać według zasad wyścigu szczurów :) Mój mail marfa.petrovna@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mikaa Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 05.09.18, 08:38 Dziekuje! Zapomnialam dopisac ze potrzebuje ang i geo Odpowiedz Link Zgłoś
dusia_dusia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 05.09.18, 12:31 Angielskiego i geografii niestety nie mam :( Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 05.09.18, 14:55 Wygląda na to, że dziś się pojawiły i dla gimnazjów i dla szkół podstawowych. www.kuratorium.waw.pl/pl/rodzice-i-uczniowie/konkursy-i-olimpiady/konkursy/konkursy-przedmiotowe-1/12858,Programy-merytoryczne-konkursow-20182019.html Konkursy dla SP, np biologia są przyszłościowe - obejmują materiał, którego obecni 3-klasiści są pozbawieni przez deformę. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia56 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.09.18, 19:31 skoro programy są różne dla SP i dla gimnazjum, to czy też organizowane będą dwa różne konkursy, czy może programy są takie same dla SP i Gim? Czy ktoś pokusił się o porównanie ich? Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 06.09.18, 20:32 Dość łatwo sprawdzić w programach z jęz. polskiego (zestaw lektur) - są takie same dla sp i gimnazjów :(. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilia_21 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.09.18, 08:08 Np. z historii lektury są takie same, ale zakres merytoryczny w gimnazjum ma kilka punktów więcej, więc to będą 2 różne testy. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.09.18, 11:19 przepraszam, chodzi mi o 8 klase. Program np konkursu z biologii jest kosmiczny dla dzisiejszych 8klasistow Odpowiedz Link Zgłoś
twojamisiapysia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 13.09.18, 15:16 Już jest! Harmonogram i regulamin... konkursy.mscdn.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 13.09.18, 16:24 W regulaminach niezle kwiatki: regulamin dla SP par. 9 pkt 10): Jezeli 80% punktow możliwych do zdobycia uzyska mniej niż 5% uczniów szkół podstawowych (...), do etapu rejonowego zakwalifikowanych bedzie 5% uczniow gimnazjow i oddzialow gimnazjalnych (...). Ciekawe ze gimnazjalisci beda wchodzic zamiast uczniow szkol podst. do ich konkursow. Regulamin przyjety, obowiazuje, ciekawe jak bedzie interpretowany.... Niezle sie zaczyna :). Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 13.09.18, 17:36 Są regulaminy i wygląda na to, że mazowieckie kuratorium poszło po rozum do głowy - wbrew czerwcowym zapowiedziom organizuje osobne konkursy dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Jednak małe „sprawdzam” ze strony opinii publicznej skutkuje... Błędy wynikające z rozmnożenia jednego regulaminu w dwa pominę milczeniem, bo nie od dziś wiadomo, że uczeń nie może popełnić najmniejszego błędu, ale urzędnik kuratorium to już inna kasta - nawet nie czyta tego, co wysmaruje, tylko wrzuca do sieci z podpisem kurator Michałowskiej. Zawsze ktoś zgłosi błąd, to się poprawi. Ciekawe czy w innych województwach losy konkursów potoczą się podobnymi torami. Wspólne konkursy dla obu typów szkół (z 11 przedmiotów) deklarowało jeszcze woj. wielkopolskie. Kuratorium podkarpackie i warmińsko-mazurskie organizują w tym roku szkolnym 10 konkursów przedmiotowych dla szkół podstawowych i dwanaście dla gimnazjalistów. Woj. pomorskie - 10 rozdzielnych konkursów dla obu kategorii (z tych samych przedmiotów). Na Dolnym Śląsku sytuacja jest bardziej zagmatwana - są cztery konkursy dla szkół podstawowych (zDolny Ślązaczek) i 10 konkursów dla klas gimnazjalnych (zDolny Ślązak). Uczniowie szkół podstawowych mogą jednak (tak jak w zeszłym roku) brać udział w konkursach dla gimnazjalistów z dziedzin wiedzy, z których nie mają własnych konkursów - jednak bez żadnych preferencji. Są też województwa (lubelskie, świętokrzyskie, zachodniopomorskie), które jak dotąd nie upubliczniły informacji o swoich planach. Czarną owcą jest na dziś dzień woj. łódzkie – tam kurator przewidział 5 konkursów dla szkoły podstawowej i 15 konkursów dla gimnazjalistów. O tej dziejowej niesprawiedliwości zrobiło się ostatnio głośno, kto ciekaw może sobie poczytać: niedlachaosuwszkole.pl/index.php/177-kuratoryjne-konkursy-przedmiotowe-jak-to-robia-w-lodzi Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiann Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 13.09.18, 19:51 W Wielkopolsce nadal brak informacji: nie ma listy konkursów, harmonogramów ani listy lektur z języka polskiego (a jest na niej zawsze przynajmniej jedna pozycja trudna do zdobycia). Jeśli etap szkolny miałby się odbyć na początku października, to zostanie na przeczytanie i przygotowanie listy lektur dwa tygodnie albo i mniej. Dotąd lista lektur była publikowana w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 13.09.18, 20:14 W zachodniopomorskim- odpowiedź z kuratorium to " mamy czas do 30 .09. " Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 13.09.18, 20:17 To, że nie ma nawet listy konkursów i nieszczęśni VIII-klasiści nie wiedzą dokładnie nic, to już jest granda. Radze atakować kuratorium - grozić pismami do MEN, pokazać że w innych województwach list konkursów są znane od czerwca/lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 15.09.18, 08:43 Brak odpowiedzi pomimo wysyłania zapytań. Telefonicznie- nie można się dodzwonić . I czekamy, bez planu konkursów nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mikaa Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.18, 20:15 To dobrze, że konkursy są. Ale pomyślcie co się stanie dalej? jest 13 konkursów dla SP. Wszyscy laureaci, a zanosi się, że nie będzie ich malo, dostaną się do LO bez egzaminów. Jezeli doliczymy do tego laureatów z klas 6 kiedy byli ostatnią klasą SP, to może się okazać, że dla dzieci nie laureatów nie ma miejsc w LO. Odpowiedz Link Zgłoś
grocholica Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 17.09.18, 11:35 Wszystko zależy od tego co postanowi kuratorium. Jak dojdzie do wniosku, że ma być mało laureatów to tak poustawia progi oceny czy stopień trudności, że do drugiego etapu przejdzie 100 osób Co roku w konkursach widać wiecej manipulacji niż zachęty do nauki dla dzieci zdolnych Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 14.09.18, 20:13 Swoją drogą ciekawe, jak będzie wyglądało rozdzielenie konkursów dla SP i gimnazjów. Obstawiam, że będą to te same zestawy pytań (nie chce mi się wierzyć, że na podstawie tych samych zakresów merytorycznych ułożą zestawy o różnych stopniach trudnosci), z tym że rywalizacja odbywać się będzie w obrębie uczestników z danego typu szkoły - podstawowej albo gimnazjum. Innymi słowy, rozdzielenie konkursów będzie raczej tylko pozorne, choć chciałabym się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiann Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 19.09.18, 14:26 Wielkopolska opublikowała terminarz- konkurs z języka polskiego 19 października a listu lektur brak. Ktoś się obawiał, co będzie z nadmiarem laureatów- myślę, że problemu nie będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 19.09.18, 21:13 Przynajmniej jest cokolwiek. My nadal nic, zero informacji, jedyna odpowiedź to, że ustawowo czas jest do 30 września ( A szkolne pewnie początek października) . Nawet nie wiadomo, jakie konkursy będą. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 19.09.18, 21:17 Poza tym po co lista lektur, przecież etap szkolny "obejmuje tylko podstawę programowa" . Tylko ktoś zapomniał, że po zmianach podstawy część materiału uczniom uciekła. Jak ja żałuję, że mam dziecko w SP, a nie w gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiann Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 19.09.18, 22:02 Lista lektur jest potrzebna, bo już w etapie szkolnym są z nich pytania: jest ich sporo i są szczegółowe. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 20.09.18, 08:37 Ja to wiem, a poprzednie to delikatnie mówiąc złośliwość w stosunku do organizatorów. Dla mnie paranoja, wiemy tylko że prawdopodobnie będą konkursy, prawdopodobnie na początku pażdziernika a oficjalnie nic. Do etapu szkolnego wg kuratorium zakres materiału nie potrzebny, bo to przecież tylko podstawa. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 23.09.18, 10:56 Zdając sobie sprawę, że zachodniopomorscy rodzice i nauczyciele mogą czuć bezsilność wobec postawy kuratorium, radzę jednak nękać urzędników, nie telefonami, ale pismami. Niech na pisemnie wypowiedzą się, że uczniom i szkołom w końcu września niepotrzebna jest lista konkursów, ich regulaminy i zakres! W Warszawie takie zmasowane akcje już kilka razy odnosiły dobry skutek. Warto tez zainteresować lokalne media tą sprawą. W kontaktach z kuratoriami nie ma nic skuteczniejszego niż większy artykuł w gazecie, nawet jeśli to jest gazeta do czytania, której urzędnicy z najnowszego nadania nie przyznają się. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 23.09.18, 11:01 Rzut oka na sytuację w Warmińsko-Mazurskim i tamtejsze rozwiązania. Zestawy konkurów dla obu grup uczniów są stosunkowo obszerne: 10 konkursów dla szkół podstawowych i 12 gimnazjów. Nie wiadomo jednak czemu gimnazjalistów, którzy mają do wyboru dodatkowo języki francuski, rosyjski i WOS, pozbawiono konkursu informatycznego. To zadziwiające, bo to przedmiot, z którego wielu uczniów przygotowuje się we własnym zakresie, nauczany we wszystkich szkołach, cieszący się niewspółmiernie większym zainteresowaniem niż mało popularne języki. Regulaminów jeszcze nie ma, nie wiadomo, czy Olsztyn tak jak w ubiegłym roku, zorganizuje tylko dwuetapowe konkursy (etap szkolny i wojewódzki), czy coś się tu zmieni. Nie ma też zakresów merytorycznych i list lektur. Czyli sytuacja nie odbiega od tej z zachodniopomorskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 23.09.18, 15:56 Pisma poszły, ale biorąc pod uwagę czas ... szybciej 30 .09 będzie niż minie czas ustawowy na odpowiedź. A o prasie nie pomyślałam... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 24.09.18, 14:26 W ubiegłym tygodniu warszawski Ośrodek Edukacji Informatycznej i Zastosowań Komputerów opublikował komplet informacji dotyczących konkursu informatycznego LOGIA: logia.oeiizk.waw.pl/#!/informacje Mazowsze jest chyba jedynym województwem w Polsce, gdzie świetnie pomyślany konkurs informatyczny, przygotowywane od lat przez ten sam zespół kompetentnych ludzi, ma prawa konkursu przedmiotowego. Konkurs ten między innymi tym różni się od innych "kuratorów", że ma swoją część edukacyjną – są to szkolenia on-line z programowania. W tym roku konkurs organizowany jest w dwóch wariantach: dla gimnazjów i szkół podstawowych. Jednak konkurs „dla młodszych” uwzględni ich starszy niż w latach minionych wiek. Zadania będą bardziej złożone, znika też dotychczasowa nazwa miniLogia (będą dwie Logie: dla szkół podstawowych i dla gimnazjów). Warto zwrócić uwagę na regulamin Logii ze znacznie rozsądniejszymi progami procentowymi przy przejściu do kolejnych etapów, niż to jest w przypadku pozostałych mazowieckich konkursów, za które odpowiada MSCDN. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 26.09.18, 13:49 No to okazało się że woj.świętokrzyskie, podobnie jak łódzkie , dyskryminuje uczniów SP. 4 konkursy A dla gimnazjum 12. A zachodniopomorskie nadal milczy... Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 26.09.18, 16:43 Pomyłka. Jednak zachodniopomorskie zdecydowało się podać wszystko. Po 10 konkursów dla SP i dla gimnazjalistów, osobno. Terminarz wariacki-od 15 października szkolne, od połowy listopada rejon, od 11!! lutego wojewódzkie, czyli zaraz po zakończeniu ferii. Nawet tygodnia odstępu po feriach nie ma. Progi- szkolny 80%, rejon 85% I tu zmiana bo było 80, lub 25% piszących jeśli mniej niż 1/4 uzyska 85%. I hit - laureat to 90% lub jeśli mniej niż 20 osób !!! uzyska 90% to laureatami zostaję 20 osób z najlepszymi wynikami. Zmiana spora bo wcześniej obowiązywała zasada 1/4. Zakres wiedzy - odesłanie bezpośrednio do podstawy programowej, podane konkretne punkty. Ponieważ młodą interesuje biologia to sprawdziłyśmy dokładnie. Na etap szkolny !!! zakres materiału to oczywiście klasa 7 , odrobina klasy 8 i uwaga! cała klasa 5 i ponad połowa materiału z klasy 6. Problem w tym, że zapomniano, że te roczniki klasy 5 i 6 nie miały, a to co było na przyrodzie nie wystarczy... W porównaniu do innych wojewodztw porażka, ponieważ tam materiał spoza klasy 7 jest na rejon. A i oczywiście etapy szkolne to 2 konkursy dziennie o 10.00 I o 13.00, zarówno dla SP jak i dla gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiann Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 26.09.18, 20:30 Wielkopolska nadal milczy. Znamy terminarz, więc już 19 października konkurs z polskiego a listy lektur brak- zapewne zostanie podana w piątek, 28.09. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego jest tak, że w każdym województwie te informacje są podawane w innym terminie. Czy to jest wyrównywanie szans? Odpowiedz Link Zgłoś
grocholica Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 28.09.18, 08:52 Mnie martwią te pytania ogólne z informatyki. W przypadku 6-stoklasisty ( i to młodszego). I nie wiemy czy jest sens uczyć się pythona czy też pozostać przy logomocji... (a umiejętności ma tylko po zajęciach w Pałacu Młodzieży). Na razie się zarejestrowaliśmy i czekamy na pełne konto (może jest ale wczoraj nie sprawdzaliśmy) - mam nadzieję, że samo szkolenie ma wystarczającą wartość nawet jeśli nic nie wyjdzie z konkursu (próbuje rozpalać jakieś systematyczne pasje:)) Odpowiedz Link Zgłoś
grocholica Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 28.09.18, 08:52 To było o logii do jana.nowaka a wyszło jakoś w innym miejscu:) Odpowiedz Link Zgłoś
ankar_a Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 28.09.18, 10:01 Nie ma co się obawiać. Dwa lata temu te pytania były losowe, ale można je było wykonać kilkakrotnie i liczył się najwyższy wynik. Zawsze za drugim-trzecim razem można było nie trafić na pytanie problematyczne, lub do następnego podejścia testowego nauczyć się prawidłowej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 28.09.18, 14:25 Pythona uczyć się warto i to bardzo. To jest język programowania bardzo przydatny jako narzędzie – nie tylko podczas konkursu (choć przy okazji doskonalszy przy wielu zadaniach konkursowych). Mój programista, który przestawił się bodaj też w VI klasie z Logomocji na pythona, cały czas go używa - bardzo często rozwiązuje zadania matematyczne pisząc sobie programiki właśnie w pythonie. Mimo że jego pierwszym językiem jest C++. Oczywiście u Was może być trochę mało czasu, ale wiem, że jeszcze dwa lata temu można było zmienić język podczas konkursu z etapu na etap. Szóstoklasista ma ten luz, że przed nim jeszcze dwa lata, warto więc zainwestować w coś, co przyniesie efekt jak nie w tym roku, to za rok, czy za dwa, a jak nawet nie, to też się bardzo przyda. Z wątpliwościami zawsze można zadzwonić do OEIiZK w porze dyżuru, albo podjechać na Raszyńską i podpytać panie organizatorki. To są ludzie, z którymi można normalnie rozmawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
neutron Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring 29.09.18, 01:52 W zeszłym roku zmienialismy z logomocji na pythona w trakcie konkursu bez problemu. Logomocja to slepa uliczka a z pythona korzysta sie normalnie np. w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Km Re: Konkursy 2018/2019 - monitoring IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.18, 22:16 Byly te same pytania dla SP i GIM z WOSu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 15.10.18, 16:38 Dziś był hiszpański. Trudny test i rozszerzenie o malarzach, które miało być od drugiego etapu, było już w pierwszym... Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 15.10.18, 17:36 też słyszałam , ze był trudny , a myślała, że w sp będzie trochę łatwiej , ale to nijak się ma do podręczników. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 15.10.18, 20:48 Czy SP pisała ten sam test co gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
twojamisiapysia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 16.10.18, 11:58 Tak, ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 16.10.18, 12:54 ja naiwnie sądziłam , że jednak nie ten sam . To jest przecież inny etap nauki :-( Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 16.10.18, 22:15 Żałosne. I niby kiedy SP miała te wszystkie różnice programowe nadgonic??? W 7 klasie??? Ciekawe ilu 8-klasistów przejdzie do II etapu np. w konkursach lingwistycznych, gdzie poziom znajomosci języków i tak był wysrubowany nawet dla gimnazjalistow. Stad pewnie mscdn wprowadzil juz w I etapie gwarancje awansu dla pewnego odsetka startujących, bo moglo sie zdarzyc, źe przeprowadzenie 2 i 3 etapu nie byłoby konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 17.10.18, 15:03 Pisał ktoś dziś fizykę lub francuski wczoraj??? Jak było? Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 19.10.18, 17:30 Jestem z małopolski. Czy w innych województwach konkurs z ang, podstawówka też jest taki trudny. Etap szkolny mocne B1, rejon mocne B2 a wojewódzki. C1. Szkoła do tego przygotowuje? Wymagania na egz 8 kl to A1.... Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 19.10.18, 18:40 Tak. Tak samo jestbw Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 20.10.18, 13:51 Macie już wyniki? My wciąż czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mini1439655950449konto Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 18.10.18, 12:46 Ten sam konkurs był z francuskiego dla ósmej klasy i gimnazjum, treści w ogóle nieadekwatne do programu nauczania. Z języka uczeń nie ma szans po roku nauki! Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 18.10.18, 14:35 chcieli rodzice konkursy dla sp, no to zrobili...... jest mi po prostu szkoda tych wszystkich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 18.10.18, 23:14 Szkoda zarowno tych zdolniejszych, którzy mierzą wyżej i chcieli sprobowac swych sil w konkursach przedmiotowych, ale i wszystkich pozostalych obecnych 8 klasistow, którym min. Zalewska, dla politycznych celow, zafundowala koszmar edukacyjny. Więc może wykorzystajmy wyniki osiągane przez sp i gim w tych samych konkursach przedmiotowych do oceny przeprowadzonej reformy. W kolejnych etapach będzie dokładnie widac, ile punktów z tego samego testu zdobywa uczen konczacy gimnazjum i 8 letnią podstawowkę. Porownanie tych wyników pokaże czarno na białym pierwsze efekty dokonanej deformy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcikp Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 29.10.18, 20:22 Konkurs z geografii i wos dla uczniów szkół mazowieckich _gimnazjalistów był bardzo łatwy. Nie zroznicował tych, którzy mieli rozległą wiedzę i umiejętności i tych, którzy spróbowali swoich sił przypadkowo, z marszu. Zarówno jedni jak i drudzy przeszli do kolejnego etapu. W porównaniu z zeszłoroczny mi konkursami z tych przedmiotów, poziom jest zupełnie inny. O co w tym wszystkim chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilia_21 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 30.10.18, 09:37 Mój syn pisał historię (gimnazjum) - uważa, że test był dużo łatwiejszy niż w roku ubiegłym, ciekawe jak będzie na etapie rejonowym. Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 30.10.18, 18:58 @tomcikp chyba nie wiesz o czym piszesz.... o jakiej przypadkowości piszesz???? Chyba żartujesz, że uczeń bez powtórki, przygotowania - jak to piszesz - z marszu - napisali te testy na 80%. Może Ty spróbujesz, jak takie banalne i podzielisz się swoim wynikiem???? Na czym Twoim zdaniem polega ten talent z geografii lub WOSu? Aby miec rozległą wiedzę z tych przedmiotów, trzeba się mocno przygotować. Nie da się na 80% napisać bez przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Km Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.18, 22:24 Bzdura. Moj osmoklasista pisal z 3 kolegami WOS. Pisalo z ich gimnazjum tez 7 osob,z marszu. Przeszlo 3 osmoklasistow,w tym moj syn. Ciezko pracowalismy,bo za duzo materialu w szkole nie zdazyli zrobic. Chodzina dodatkowe zajecia z WOSu,tutaj tez czesc osob odpadla po etapie szkolnym. Bez przygotowania za daleko sie nie zajdzie. Etap rejonowy dla osmoklasisty to kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mima_1234 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.18, 15:07 a jak oceniacie tegoroczną matematykę ? Moja twierdzi, że była bardzo prosta.... Odpowiedz Link Zgłoś
tomcikp Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 30.10.18, 18:45 Czy jest zatem jakaś metoda w tym konkursowym szaleństwie? Co autorzy pytań mieli właściwie na myśli przygotowując takie proste zestawy? Czy ktoś mógłby pokusić się o diagnozę tego stanu rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 30.10.18, 19:00 Jest trudne - źle! Jest łatwe - też źle! Jak było takie banalne to dlaczego przynajmniej połowa uczniów nie przechodzi dalej??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomcikp Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 30.10.18, 19:31 Skąd takie dane, że połowa uczniów nie przechodzi dalej. I kogo one dotyczą? Uczniów gimnazjów? Z jakiej szkoły? O jaki przedmiot chodzi?? Mój syn twierdzi, że nie przeszli ci, którzy zupełnie się nie przygotowywali do konkursu. I mieli braki w podstawowej wiedzy z danego przedmiotu. Byli u niego w klasie też i tacy, którzy też specjalnie się nie nastawili na dany konkurs, ale posiadali ogólna wiedzę z przedmiotu potwierdzoną czworkami i piątkami na klasowkach. I ci przeszli. Idea konkursów kuratoryjnych jest chyba trochę inna. Mnie zastanawia drastyczna różnica poziomów pomiędzy tymi samymi konkursami w tym i w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 30.10.18, 22:27 Np z Wosu na Raszynskiej z 30 osób startujących przeszły tylko 2. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcikp Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 31.10.18, 08:00 U mego syna z geografii startowały 3 osoby i dwie zyskały 80 procent, jedna z nich przeszła tez z matematyki, a druga z historii. Osoby te próbowały bez przygotowania. Byli to po prostu dobrzy uczniowie w klasie. Syn dostał 39 na 40 punktów, próbował tylko z geografii, ale uczył się intensywnie od ponad roku. Wszyscy chodzą do „ zwykłej szkoły” poza Warszawą. W jednej ze stołecznych, niepaństwowych szkół przeszło z groegrafii 20 osób . Chyba wszyscy startujący. I jeszcze do moikas- nie rozumiem po co takie emocje w odpowiedzi na jeden z wcześniejszych moich postów. Mam tu na myśli zdanie” może Ty spróbujesz jak takie banalne i podzielisz się swoim wynikiem”. W jaki sposób uczniowie uzyskali te 80 procent trzeba po prostu zapytać samych zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 31.10.18, 08:31 Jeżeli Twój syn przygotowywał się do geografii, to wiesz jak specyficzną wiedzą trzeba się wykazać. Gros był w pierwszej klasie. Jeżeli uczniowie „z marszu” to pamiętają po 2 latach, to szacun a nie przypadek. Konkurs z geo dla gimnazjow jest na poziomie rozszerzonej matury. Odpowiedz Link Zgłoś
strzygiel Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 31.10.18, 09:43 Matma rzeczywiście była bardzo łatwa, zdecydowanie łatwiejsza niż np. w ubiegłorocznym I etapie "kuratora" dla podstawówek (7 kl. i młodszych), choć przecież w tym roku startują również trzecioklasiści z gimnazjów. W byłej SP mojego syna po wstępnym sprawdzeniu prac 80% punktów i więcej uzyskało - po raz pierwszy w historii szkoły! - aż siedmioro uczniów szóstej klasy (na dziesięciu przystępujących) i jedna piątoklasistka. Widać, że po ekscesach z ostatnich lat organizator wyraźnie zmienił (lub mu zmieniono) podejście do sprawy. Sądzę, że rzeź niewiniątek będzie miała miejsce na etapie rejonowym. Chyba, że w tym szczególnym roku postanowiono po cichu zorganizować akcję "10000 laureatów na 100-lecie Państwa Polskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
tomcikp Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 31.10.18, 10:27 Zgadzam się z diagnozą przedmowcy:-) I jeszcze zdanie do moikas- konkurs kuratoryjny z geografii b y ł w poprzednich latach na poziomie rozszerzonej geografii. Stąd zdziwienie moje i innych wypowaiadajacych się powyżej obecnym stanem rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcikp Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 31.10.18, 10:30 Miałam na myśli rozszerzonej matury z geografii... Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 31.10.18, 11:30 No to nic tylko sie cieszyć, że w tym roku łatwe było :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 31.10.18, 19:36 Czy czasem nie było jednak z matematyki dwóch różnych arkuszy? Moi informatorzy twierdzą, że konkurs pisany przez gimnazjalistów był oczywiście zdecydowanie łatwiejszy od zeszłorocznego (o to akurat nietrudno), ale nie jakoś szczególnie banalny. Trzy zadania na dowodzenie, dwa dość proste, ale trzecie wymagające pomysłu. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że z tym samym arkuszem bez problemu rozprawiali się szóstoklasiści. W "mojej" szkole, nastawionej na matematykę, wymagane 80% ma raptem 1/5 startujących - tak jak co roku (po za rokiem ubiegłym). Wyniki z geografii czy chemii też przeciętne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mima_1234 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.18, 20:29 Podobno podstawówki miały te same zadania co gimnazja, tylko w innej kolejności. Na pewno w sp były 3 zadania z geometrii na dowodzenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
geo77 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.11.18, 11:29 W mazowieckim z matematyki były dwa różne arkusze dla gimnazjum i dla podstawówki, córka z SP dostała jako ćwiczenie przed następnym etapem zadania dla gimnazjalistów, część zadań dla obu grup była taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 01.11.18, 19:37 W Małopolsce w szkołach podstawowych sądząc z tego co mówili uczniowie i nauczyciele łatwo nie było. Zresztą próg procentowy jaki ustanowiony też o tym świadczy - 60%. DO następnego etapu przeszli tylko uczniowie 8 klas, reszta poległa... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rodzic Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 02.11.18, 09:25 W szkole mojego dziecka, gimnazjum o nastawieniu matematycznym, wyniki też bez rewelacji, zarówno z matematyki jak i fizyki. Poziom trudności można oszacować, że był prawidłowy. Osoby, które przekroczyły próg były dobrze przygotowane (znaczna część to laureaci z lat ubiegłych - konkursu kuratoryjnego i/lub OMJ, OIG, Logia). Nawet wielokrotni laureaci z ubiegłych lat nie wychodzili z sali przed czasem - moje dziecko miało odczucie, że ten etap był czasochłonny. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 02.11.18, 13:06 Podsumujmy co wiemy o konkursach na Mazowszu ze szkolnych przecieków, przed opublikowaniem list. Wydaje się więc, że zróżnicowano jednak arkusze - może za wyjątkiem konkursów językowych, bo co do francuskiego i jego niebotycznego poziomu także dla SP wypowiedziała pod własnym nazwiskiem nauczycielka z Żyrardowa w liście do Gazety Wyborczej. I podobnie było z hiszpańskim. Ale z innych przedmiotów najwyraźniej arkusze były różne, a na dodatek jakby przesadzono z ułatwieniem zadania ósmym klasom. Jeśli to, co wynika z relacji na forum potwierdzi się, to nie będzie powód do radości, bo listy laureatów mogą być nieporównywalne co do długości. Przypomnijmy, że do ostatniego etapu wchodzą uczniowie z 90% punktów, albo 25% uczestników II etapu. Jeśli w II etapie będzie 1000 ósmoklasistów i 100 gimnazjalistów, to nawet przy dużo trudniejszym już arkuszu dla tych pierwszych do finału ma szanse przejść 250 osób z ósmych klas i 25 z gimnazjum. To nie są dobre proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rodzic Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 02.11.18, 14:46 Mazowieckie, gimnazjum o profilu matematycznym - zwykle z dużymi osiągnięciami. Szacunkowo z rozmów między uczniami do II etapu z matematyki przejdzie kilkanaście osób (z fizyki do II etapu przejdą tylko 2-3 osoby więcej niż było laureatów w ubiegłym roku !!) - to mało jak na to gimnazjum. Wysoki próg między II i III etapem, oraz w finale spowoduje, że z tego gimnazjum będzie znacznie mniej laureatów niż w roku ubiegłym (znaczna część i tak posiada tytuły laureata z lat wcześniejszych) - 'nowych' przybędzie niewielu. Przypuszczam, że podobne proporcje będą z innych szkół. Rezultat będzie taki, że laureaci z lat poprzednich jeszcze raz potwierdzą swoją rozległą wiedzę. Chyba chcą udowodnić, że gimnazjum ma gorsze wyniki niż sz. podstawowa. Ofiarami będą dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_be Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 02.11.18, 15:28 Myślę, że trzeba poczekać na listy... Nie chce mi się wierzyć, żeby z matematyki był tak duży rozdźwięk między gimnazjum i podstawówką. Przykro mi, ale nie wierzę w to, że przeszło tak wielu szósto a nawet piątoklasista w zwykłej podstawówce (no chyba że są to dzieci przygotowywane do konkursów). Moje dziecko (klasa ósma matematyczna) powiedziało, że zadania były do zrobienia, ale nie było za dużo czasu. Owszem z klasy przeszło dalej kilkanaście osób, ale rok temu było podobnie, poza tym to taka klasa- już z dużą ilością laureatów, z fizyki przeszła jedna osoba, a pisali wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 02.11.18, 16:56 Dokładnie , poczekajmy na listy i wtedy zobaczymy , czy z sp będą tysiące ….Zresztą, nigdzie tu nie wyczytałam , że poziom sp i gimnazjum znacząco się różnił. Języki , które były bardzo trudne , były takie same . Matematyka była łatwiejsza niż w zeszłym roku , co nie znaczy , że była łatwa- zeszłoroczne arkusze były dramatem. Ktoś pisał , że geografia i wos były łatwe , wg niego . Tak naprawdę, nie wiemy , czy były takie same czy nie. Dla jednych łatwiejsze , dla innych trudne. W mazowieckim przed nami polski i angielski - zazwyczaj bardzo oblegane . Opinie , na tym etapie , że sp ma fory , są krzywdzące . Ja mam zdanie zupełnie odmienne , chociażby na podstawie języków . Dać takie testy , po roku nauki języka , to trzeba mieć tupet i odlot. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 02.11.18, 17:02 teraz doczytałam , że te łatwe testy z geografii i historii to w gimnazjum były . Jan.nowak.7 skąd takie podsumowanie i wnioski - masz jakieś inne info? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ale Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.netfala.pl 02.11.18, 18:11 Ale konkursy językowe nigdy nie były dostosowane do podstawy programowej. Po pierwszym roku nauki języka to i poziom A1 byłby lekko na wyrost. Z programu merytorycznego konkursów językowych wynika, że pierwszy etap to B1 a ostatni B2+ plus zagadnienia rozszerzające. W angielskim poziom, przynajmniej teoretycznie obniżono, do tej pory etap III miał elementy C1 a teraz „zaledwie” B2. Ma się to nijak do podstawy programowej. Egzamin szóstoklasisty to A1+ a ósmoklasisty A2. Czyli konkursy były i pozostały w kompletnym rozdźwięku z oficjalnym tokiem nauczania. Co roku komentujemy też na tym forum poziom języków, który rozkłada na łopatki dzieciaki z rodzin dwujęzycznych. Nie bronię nikogo, zauważam tylko fakt, że konkursy językowe zawsze były abstrakcyjnie trudne i oczekiwanie, że będą odpowiadać poziomowi nauczania w szkołach jest marzeniem ściętej głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 02.11.18, 18:38 Zgadzam się w pełni , że językowe zawsze były trudne i nijak się miały co do programu . Miałam tylko nadzieję , że jednak 8 klasa będzie miała inny arkusz . Myślę tu o wszystkich drugich językach w nauczaniu (bez angielskiego). Wiem, że to było naiwne, bo biorąc pod uwagę program merytoryczny i tak trzeba umieć duuużo więcej .Rok dłużej w nauczaniu nie ma żadnego znaczenia , ale jednak jest faktem . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość123 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 05.11.18, 13:47 Kurator z hiszpańskiego: podstawówka przeszło - 35/445 uczniów gimnazjum - 108/313 uczniów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Km Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.18, 22:31 Dla osmoklasistow i gimnazjalistow arkusze WOS byly takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.11.18, 15:27 Piszcie jak u was kuratoryjne z ang w SP i gimnazjum. Czy gdzieś już były wyniki? Małopolska jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nina Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.18, 17:59 W Mazowieckim angielski szkolny moja córka ( 3GIM) oceniła jako trudny. W zeszłym roku była finalistką 66 % a w tym roku nie jest pewna, czy przejdzie do rejonowego. Za to biologia ponoć była łatwa. Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.11.18, 18:15 Potwierdzam. Takie same odczucia mojego dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.11.18, 20:31 Dzisiejszy angielski dla SP to jakiś żart. MSCDN chyba oderwał się od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.11.18, 20:43 Boją się powtorki z zeszlego roku, gdzie w rejonowym z ang bylo bardzo duzo dzieci. W tym roku im to nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.11.18, 21:21 Na pewno będzie zastosowany próg 5%. Dlatego jest ważne, żeby szkoły wprowadzały do panelu wszystkich startujących, bo od tej liczby będzie liczone 5%. Jesli np. z fizyki startowało blisko 1900 osób, to z ang jest szansa na 5-6 tysięcy, a może więcej. Wtedy 300-400 osob przeszloby do II etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mamusisko Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.18, 23:07 Moje dziecko tez twierdzi, ze angielski dla sp był trudny. O wiele trudniejszy niż olimpiada JA dla gimnazjalistow (choc tam mogą startowac o rok starsi) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mamusisko Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.18, 23:15 A fizyka w mazowieckiem? Zastosowano zasadę 5% i na jej podstawie przeszły osoby, ktore zdobyły... 17 z 30 punktów. Czyli jak rozumiem była powszechna masakra wśród podstawówkowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.11.18, 23:39 Konkurs z fizyki i chemii dla sp po roku nauki to żart.... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 07.11.18, 23:57 Nie inaczej konkursy językowe (francuski, hiszpańsku), czy np. wos po 1 miesiącu nauki :). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wojtka Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 07:47 Mój syn jak był w drugiej klasie gimnazjum, wziął udział w konkursie z fizyki i uzyskał tytuł laureata. A było to po jednym roku nauki właśnie. Jest to wiec możliwe do uzyskania. Oczywiście wkład własny, a przede wszystkim super nauczycielka była. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 08:20 W tym roku z konkursów językowych, w ktorych do 2 etapu przeszlo po 30 osob, tez ktos uzyska tytul laureata. Moze beda to 3 osoby a moze 5, bo gwarancje ma 25% startujacych w ostatnim etapie. Zaden to argument. Chodzi o dopasowanie poziomu konkursu do wymogow wskazanych w programach merytorycznych, do podstawy programowej w SP, do możliwosci uczniow SP i w koncu do zdrowego rozsadku, a tego jak widac organizatorowi konkursow brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mima_1234 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.18, 10:44 Zadania mieli praktycznie identyczne jak gimnazja (chyba tylko podpunktu 7.3 zabrakło). Były tylko w innej kolejności ze zmienionym porządkiem zdań opisujących treść ..... Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 18:36 czy ktoś może mi wyjaśnić ten próg 5%? Pierwszy raz się z tym spotykam, chociaż moje dziecko bierze udział w konkursie kuratoryjnym po raz trzeci. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 18:57 Próg 5% uczestników etapu szkolnego przy przejściu do etapu II od wielu lat funkcjonuje w województwie dolnośląskim. Kolejny próg - przy kwalifikacji do etapu III (finału) to 10%. Czyli finalistami zostaje pół procenta uczestników etapu szkolnego. A spośród finalistów połowa zostaje laureatami. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 20:47 hmmm, nie jest to dla mnie zbyt jasne. W zeszłym roku w Małopolsce do finału doszło 291 osób ( z 1600 osób z rejonu), z czego finalistami (próg 50%) zostało 231 osób a laureatami (próg 85%) Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 20:50 tu jest mowa tylko o etapie szkolnym , etap wojewódzki ma osobne uregulowania. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 20:52 dzięki za informację, teraz zdecydowanie jaśniej Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 20:39 w mazowieckim jest tak : Etap szkolny 1. Uczniowie, którzy uzyskają minimum 80 % punktów możliwych do zdobycia na etapie szkolnym zostaną zakwalifikowani do etapu rejonowego. 2. W przypadku uzyskania progu 80 % przez mniej niż 5 % uczestników konkursu , do etapu rejonowego zostanie zakwalifikowanych 5 % uczniów z najwyższą punktacją. To jest formalna ochrona mscdn przed opcją , kiedy przestrzelają arkusze i np. możliwe jest , że próg 80% przekracza niewielka liczba osób. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 21:06 Co województwo to inaczej. W zachodniopomorskim 80 % ale jeśli tylko 1 osoba w szkole osiągnie 80% lub nikt, to przechodzą że szkoły 2 osoby z najlepszymi wynikami pod warunkiem że jest pow.30%. W większości konkursów że szkoły poprzechodzily właśnie po 2 osoby, wyjątki to 1 osoba że szkoły. Pojedyńcze szkoły mają po kilka osób w konkursach. Wg córki np angielski był trudny, trudniejszy niż Olimpiada. Fizyka i chemia pogrom. Niemiecki w miarę. Ale co dziecko to inne odczucia, bo dla niej biologia była prosta A sądząc po ilości osób zakwalifikowanych do rejonów chyba niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 21:20 cieszę się, że jednak w Małopolsce pisał. W tym roku w naszej szkole wyjątkowy wysyp geniuszy. Na 6 osób, które przeszły do następnego etapu, 3 osoby osiągnęły próg powyżej 90%. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 15:03 Tu się nie zgodzę. W Małopolsce dziś wyniki z ang dla SP. Przeszło ponad 2000 osób. Rok temu ok. 1660. Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 15:06 No to w mazowieckim na prwno tego nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 17:31 W mazowieckim angielski był trudny i trochę szkoda tych dzieciaków. Nie jestem pewna , czy zadziała zasada 5 % najlepszych . Biorąc pod uwagę wszystkich dwujęzycznych , wracających z anglojęzycznych krajów i z prywatnych sp z wieloma godzinami angielskiego -może być te 5% na 80%. Prosżę spojrzeć na listy z hiszpańskiego , gdyby odrzucić wszystkie nazwiska obco brzmiące , też tak mogłoby się stać( jak z fizyki czy wosu). Niestety, języki zwłaszcza w Warszawie rządzą się swoimi prawami. Odpowiedz Link Zgłoś
moikas Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 18:18 A szczerze to się dziwię, że nikt z tym nic nie zrobił - chodzi mi o udział dzieci z domów obcokrajowców. Jak na to popatrzeć obiektywnie - to kogo wyłoni taki konkurs? Naprawde ucznia z mega talentem jezykowym??? Bo o ppdstawach programowych nie wspomne. Ale karma wraca. Znam laureata z jez rosyjskiego (tata Rosjanin) ktory dostał się do Czackiego? I co? Nie dał rady na żadnym froncie. Kolejny raz kuratorium pokazuje, że jest ślepe, głuche i .... głupie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: madremia Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 IP: *.centertel.pl 08.11.18, 18:37 A co organizatorzy konkursu mieliby zrobić? Wykluczyć tylko tych z zagranicznym obywatelstwem? Czy także tych którzy spędzili czas za granica? A jesli tak to ile czasu? Rok wystarczy? A dwa wakacyjne miesiace? Rozumiem, że wykluczamy też tych, którzy chodza do anglojęzycznych szkół? A tych pół-anglojęzycznych, ktorych jest sporo? I które w dodatku chwala się, że sa całkiem anglojęzyczne? A może wykreślimy jeszcze tych, którzy mieli prywatne lekcje? Nie da się ustalić sprawiedliwej granicy. Z innych przedmiotów też, bo np. jedni maja wspaniałych nauczycieli, a innym się nie poszczęściło Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 19:00 Też uważam że to nie jest takie proste odsianie tych uczniów, dla których język konkursu jest językiem codziennej komunikacji z jednym z rodziców. My widzimy tych uczniów którzy maja obce nazwiska, albo imiona i nazwiska. Ale są jeszcze tacy, którzy mając polskie nazwisko i neutralne imię, mają matkę mówiącą innym językiem. Na to w zasadzie nie ma sposobu, mogą być półśrodki w mnożeniu pytań z lektur. W konkursach z j. rosyjskiego startują niemal wyłącznie dzieci rosyjskojęzyczne i wcale nie wszystkie z nich mają zapewniony tytuł laureata. Opowiadanie, że wygrywają konkurs nieudacznicy z rosyjskim jest nadużyciem. To nie są bezwartościowe tytuły, ale fakt, że uczące się od zera polskie dziecko nawet jak jest geniuszem ma małe szanse. Miałoby większe, gdyby laureatów było więcej. Ale nie będzie ich więcej. Będzie ich mniej, bo to jest realna strategia organizatorów – popatrzcie na listy do II etapu z francuskiego i hiszpańskiego – tam będzie po kilku laureatów. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 20:50 Fakt, trudne jeśli nie niemożliwe jest jasne sprecyzowanie takich kryteriów. Z drugiej strony w zeszłym roku u nas w szkole dzieciaki "robiły" na komputerze konkurs BIG CHALLENGE i w regulaminie było jasno napisane, że jest to konkurs przeznaczony dla dzieci, dla których język angielski jest językiem wyuczonym, nauczanym w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
cemiranda Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 20:58 W Małopolsce wiele lepiej nie jest. Nie brakuje na listach szkół z dwujęzycznymi oddziałami i prywatnych szkół z większą ilością godzin ang. Tutaj nawet świetna szkoła językowa nie wystarczy. W takich szkołach gramatyka ważna jest, ale przede wszystkim liczy się żywy język. W konkursach kuratoryjnych gramatyka wygrywa. Znam dzieci świetnie mówiące po angielsku, które mają problem z etapem szkolnym i słabsze, które potrafią siedzieć godzinami nad gramatyką i te właśnie przechodzą dalej. Nie neguję ciężkiej pracy, bo jest ona konieczna przy tego typu konkursach, ale tak mi się marzy, by w tym konkursie bardziej liczyła się umiejętność posługiwania się żywym językiem, rozumienie ze słuchu, swobodna rozmowa na różne tematy. Pomarzyć można :) Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Konkursy kuratoryjne 2018/2019 08.11.18, 21:05 jak nie kuratoryjny ,to drugą, dobrą opcją jest OJAG - sporo mówienia , trzeba być wszechstronnym . Odpowiedz Link Zgłoś