Dodaj do ulubionych

III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO)

12.02.19, 16:29
z zazdroscią przegladam wątki dotyczące różnych LO warszawskich, gdzie podane sa informacje nie tylko o miejscu w rankingach, ale tez o atmosferze w szkole, różnicach miedzy klasami, dobrych i złych stronach szkół...
moje ambitne dziecko chce iść do gdynskiej Trójki, a ja mam mieszane uczucia
to na pewno szkoła z b. dobrymi wynikami, ale opinie o niej sa różne, nawet skrajnie
bede wdzieczna za w miare aktualne opinie
Obserwuj wątek
    • jan.nowak.7 Re: III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO) 14.02.19, 09:38
      Niestety, to forum nie jest dobrym miejscem do pozyskiwania szczegółowych informacji o szkołach spoza Warszawy, bo nie jest zbyt licznie odwiedzane. Ja o gdyńskiej trójce wiem tyle, że trzyma wysoki poziom, a uczęszczający tam koledzy syna nie narzekają specjalnie na atmosferę i nauczycieli. Wśród nauczycieli jest z pewnością kilku wybitnych dydaktyków, uczących niezwykle skutecznie. Uczniowie dojeżdżający do innych podobnych szkół zazdroszczą gdynianom internatu połączonego ze szkołą.
      • mamamisi2005 Re: III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO) 14.02.19, 15:56
        dziekuję, forum gimnazjum skazane jest niestety na wymarcie ;)
        moze przekleję wątek na ematkę

• troye Re: III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO) 19.02.19, 14:42
          Moja córka chodzi do gimnazjum przy 3 LO w Gdyni. Młodzież w szkole jest fajna, otwarta, tolerancyjna. Nauczyciele, w większości, też w porządku. Dają dużo wsparcia i pomocy w przygotowaniach do Olimpiad i KK. Kontakt nauczycieli z rodzicami jest bardzo dobry. Córka zdecydowała, że zostaje w 3, nie chce iść do innego liceum.
          • mamamisi2005 Re: III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO) 19.02.19, 17:35
            O, to co piszesz brzmi bardzo dobrze.
            Córce podoba się idea szkoły, ale nie znamy osobiście nikogo, kto sie tam aktualnie uczy. Owszem mamy kontakt z kilkoma swieżymi absolwentami. Ci są zadowoleni z tego, co robią po skończeniu LO, ale z drugiej strony opowieść o nauczycielu mizoginiście, która z perspektywy czasu jest nawet zabawna (zwlaszcza dla chłopca), mi nieco zmroziła krew w zyłach.
            Moje obawy dotyczą głownie opresyjnosci placówki (moze niepotrzebnie, to jest tez pewnie kwestia indywidualnej wrazliwosci). Ale marzę tez o tym, ze moje dziecko trafi do szkoły, która bedzie je wspierać, a nie wymagać nie wymagania atencji.
            W dotychczasowej SP - zero wsparcia. Dosłownie. Uczen zdolny to kłopot. Oczywiscie głownie dla tegoż ucznia i rodzica, bo szkoła nieszczególnie sie tematem przejmuje.
            • troye Re: III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO) 19.02.19, 22:14
              Córka jest wrażliwa i czuje się w szkole bardzo dobrze. Nie znała wcześniej nikogo ze swojej klasy/szkoły, a teraz ma świetnych przyjaciół i znajomych.
              Dopytałam się o naciski (choć wcześniej nie sygnalizowała ) i powiedziała, że absolutnie nie odczuwa.
              Przykładem wsparcia może być jedna z nauczycielek, która zaprosiła dzieci do domu (podczas ferii), aby przygotować do etapu wojewódzkiego KK.
              Wspomniany nauczyciel, na szczęście, nie uczy córki.
              Spytana czy poleciłaby szkołę, zdecydowanie poleca :)
              • troye Re: III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO) 19.02.19, 22:23
                Wspomniany nauczyciel mizogonista.
                • troye Re: III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO) 19.02.19, 23:22
                  Z mojego punktu widzenia: córka bardzo rozwinęła skrzydła, otworzyła się, udziela się w sprawach szkoły i charytatywnie. Ma fajną, wspierającą grupę przyjaciół i nauczycieli. Oczywiście nie jest idealnie, ale jest bardzo dobrze. Nie odczuwamy „wyścigu szczurów”, który często pojawia się w komentarzach o Trójce. Młodzież jest na podobnym poziomie i wiedzy i wrażliwości, świetnie się dogadują.Dużo wartościowych, pozaszkolnych rzeczy/inicjatyw tworzą razem. Fajni, mądrzy, zdolni i tolerancyjni młodzi ludzie :)
    • 18buzka Re: III LO Gdynia (i inne gdyńskie LO) 24.06.22, 23:16
      Zdecydowanie odradzam 3LO. Mowa nienawiści, donoszenie na koleżanki, żadnych wspólnych wyjsc, bo trzeba się uczyć - to codzienność w 3LO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka