kszasz 01.07.19, 12:28 Przeczytałam na www II LO Kraków (zawsze w 1szej piątce rankingu LO). Progi punktowe w rekrutacji do LO po gimnazjum minimalnie spadły: www.sobieski.krakow.pl/rekrutacja/progi-punktowe/ Czy tak będzie w Warszawie? Ksz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurt.wallander Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 01.07.19, 12:52 Oby :-) Ale wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
kszasz Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 01.07.19, 13:12 Może chociaż wróży to niewielki wzrost w TOPowych liceach... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 01.07.19, 14:32 Sobieski to rzeczywiście spadek progów rok do roku, ale nadmierny optymizm jest chyba przedwczesny. Pytanie brzmi, czy Kraków w ogóle można traktować jako rekrutacyjny wzorzec dla Warszawy. Bo w ubiegłym roku Kraków ograniczał liczbę klas w szkołach i ilość uczniów w klasach co podbiło zeszłoroczną punktację - w Warszawie praktycznie tego nie było. I druga - jeszcze ważniejsza rzecz - w Krakowie panuje jest wyjątkowy reżim jeśli chodzi o punkty za konkursy. Listy laureatów konkursów kuratoryjnych są krótkie (zobaczcie sobie matematykę, czy fizykę!). A innych punktowanych konkursów (dopuszczonych przez kurator Nowak) jest bardzo mało - o czym można przeczytać tu: niedlachaosuwszkole.pl/…/rekrutacja-2019-nieszczes…/ W rezultacie w Krakowie nie ma klas wypełnionych laureatami, a tylko nieliczni uczniowie mają punkty za konkursy. Tymczasem w Warszawie uczniów z kilkunastoma punktami za konkursy jest bardzo wielu, co będzie widać w progach. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 01.07.19, 17:37 jan.nowak.7 napisał: > Sobieski to rzeczywiście spadek progów rok do roku, ale nadmierny optymizm jest > chyba przedwczesny. Pytanie brzmi, czy Kraków w ogóle można traktować jako rek > rutacyjny wzorzec dla Warszawy. Bo w ubiegłym roku Kraków ograniczał liczbę kla > s w szkołach i ilość uczniów w klasach co podbiło zeszłoroczną punktację - w Wa > rszawie praktycznie tego nie było. Jak to nie było? Wszędzie trąbią, że własnie juz w zeszłym roku była ograniczona liczba klas w stosunku do roku poprzedniego, i że to było powodem zeszłorocznego skoku progów. Natomiast w tym roku w wielu, szczególnie tych lepszych liceach, klas dla eks-gimnazjalistów jest tyle samo, co w zeszłym roku. Z konkursami sie zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalczyk Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 01.07.19, 20:17 Mniej klas dla gimnazjalistów jest w aż czterech szkołach z pierwszej dziesiątki: we Władysławie, w Czackim, Batorym i Poniatowskim. W każdej z tych szkół ubędzie jedna klasa. Razem to 125 miejsc mniej. Niewiele lepiej jest w szkołach z drugiej dziesiątki. Niestety🙁 Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 01.07.19, 22:06 Warszawskie redukcje podczas rekrutacji 2018 były symboliczne w porównaniu z krakowskimi. W Krakowie odgórnie zmniejszono liczebność wszystkich oddziałów w mieście do 28 osób (wcześniej były zdecydowanie liczniejsze, nawet 35-40 osobowe) a także zredukowano liczbę klas - w Nowodworskim zamiast 9 - 7, w Sobieskim zamiast 10 - 8 itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kszasz Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 01.07.19, 23:34 Ja jednak wciąż mam nadzieję, że te wzrosty w przypadku liceów, których progi już oscylowały na poziomie +/- 180 punktów będą nie wielkie. Konkursy rzeczywiście wymknęły się spod kontroli. Osobiście uważam, że to gruba przesada, że za tak liche można nabić tyle punktów, a za nieporównywalnie trudniej zdobytego finalistę (konkurs wieloetapowy itp) jest tylko 7 punktów. Są konkursy organizowane przez daną szkołę w których listę laureatów stanowią TYLKO uczniowie tej szkoły... Wiem tez o przypadkach lichej weryfikacji tego co kto uznaje za laureata i nie mam pewności, że komisje rekrutacyjne te na wyrost wpisane przez wychowawców (często pod presją rodziców) konkursy skreślą... Ale z drugiej strony by mieć ok 180 punktów (bez egzaminu predyspozycji) to i tak trzeba zdać egzamin gimnazjalny na bardzo wysokim poziomie - 97-100 centyl, więc sufit 200 możliwych do zdobycia punktów jest blisko. Zatem jeśli laureaci nie zajmą za duzo miejsc, progi w tych najambitniejszych szkołach nie powinny dużo wzrosnąć. Tak mi się zdaje, ale może tylko się pocieszam? Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 02.07.19, 11:30 Licea roznie weryfikuja osiagniecia. Potrafia 'przeoczyc' zaklikanego olimpijczyka za Olimpusa albo Albusa wpisanego jako konkurs kuratoryjny ogolnopolski (czyli za 10pkt. zamiast za 4pkt.). Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 02.07.19, 12:13 Niestety. Ogromny bałagan w przyznawaniu dodatkowych punktów za konkursy był już w latach poprzednich. Myślę, że w tym roku liczba popełnionych błędów - na korzyść i niekorzyść poszczególnych uczniów - może być rekordowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zayonce Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 02.07.19, 19:19 Moim zdaniem 180 pkt w najbliższej rekrutacji to wcale nie będzie wygórowany wynik w przypadku top liceów. Obawiam się, że mogą to być okolice 19 . Zgadzam się ,że to głównie egzamin gimnazjalny będzie różnicował, gdyż odnośnie punktów za świadectwo, w przypadku kandydatów poważnie starających się do tych liceów, to będą prawie max punktacje, z różnych względów, już poruszanych na forach. Być może zaskoczą nas także wzrosty progów do oddziałów dotychczas niżej punktowanych tj. humanistycznych, ze względu na duże ograniczenie dotychczasowej oferty. Oczywiście mogę się mylić... Odpowiedz Link Zgłoś
zayonce Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 02.07.19, 19:20 oczywiście chciałam napisać ,ze okolice 190 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
kszasz Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 03.07.19, 17:27 Tymczasem w Olsztynie wesoło nie było:( olsztyn.wyborcza.pl/olsztyn/7,48726,24955405,wyniki-naboru-do-szkol-setki-uczniow-nie-dostalo-sie-do-zadnej.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni IP: *.static.ip.netia.com.pl 10.07.19, 09:08 Przeczytałam właśnie w GW, że urzędnicy próbują zorganizować dodatkowe miejsca w liceach dla dzieci, które miały 130-140 punktów i z takim wynikiem brakuje dla nich miejsc. Czyżby to był tegoroczny próg w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
jomagie Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 10.07.19, 11:22 Niestety, podejrzewam, że to prawda. Słyszałam już wcześniej o progu 150, myślałam, że to plotka. Odpowiedz Link Zgłoś
zayonce Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 11.07.19, 19:16 I co teraz będzie? Dołożą liczbę miejsc w oddziałach w systemie rekrutacyjnym i przycisną guzik z przydziałem miejsc czy to już poza systemem będzie przydział na dodatkowe miejsca ? Czy ktoś się orientuje? Odpowiedz Link Zgłoś
kinka3 Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 11.07.19, 19:38 chyba dokładają teraz klas i miejsc. Tak mi wychodzi z prezentacji wiceprezydent miasta Odpowiedz Link Zgłoś
zayonce Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 11.07.19, 19:54 a gdzie jest dostępna ta prezentacja ? można poprosić o linka? Odpowiedz Link Zgłoś
kretka42 Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 11.07.19, 20:14 Zerknij na oficjalny profil pani wice na fb; Renata Kaznowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninna Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.19, 20:50 Z wypowiedzi pani Kaznowskiej wynika tylko, że w Staffie progi wzrosły, w Reytanie w zależności od profilu spadły lub wzrosły ( dla podstawówki są wyższe iż dla gim, w stos do ubiegłorocznych progów wzrosły od 1,5 pkt do ok 6 pkt), a w Królówce różnie, ale nawet i spadły w niektórych klasach. Kto chce może przeanalizować na podstawie nieoficjalnego "wycieku". Poza tym pani chwali się, że każe dyrektorom dostawiać dodatkowe ławki w klasach, ktore tych dodtkowych łąwek już nie moga pomieścić, ale czego się nie robi dla wiceminister. Jak te dzieci później się w nich będą czuły, to inna sprawa. Wyniki 16.07 a teraz jakąś panikę prasa nakręca, jakby człowiek się nie stresował sam z siebie. www.facebook.com/wiceprezydentrenatakaznowska/photos/pcb.2660151660679671/2660169244011246/?type=3&theater Odpowiedz Link Zgłoś
67-tat Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 11.07.19, 21:29 Nieoficjalny wyciek... gdzieś można zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninna Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni IP: *.146.236.246.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.07.19, 21:40 zamieściłam linka niżej w poście poprzednim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni IP: *.medicover.pl 12.07.19, 13:16 Faktycznie nie widać wzrostów. Szczególnie w pierwszej pokazanej szkole w klasie ros-pol jest próg 82,55pkt. W trzeciej szkole tak pożądany profil jak mat-fiz-inf z progami 156,2 i 155,8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninna Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.19, 14:45 Pierwsza pokazana szkoła to liceum Staffa na Wiśniowej, i tam widać istotny wzrost w stosunku do zeszłęgo roku ( z wyjątkiem tej klasy pol- ros, która nie wiem, czy istniała w zeszłym roku). POdejrzewam, że dlatego pani wiceprezydent to opublikowała, by zaszokować opinię publiczną. W pozostałych 2 liceach ( Teytan i Królowej Jadwigi) wzrosty lub spadki. Odpowiedz Link Zgłoś
67-tat Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 12.07.19, 17:06 Wydaje mi się że 190 pkt to z egzaminem językowym. Co nie zmienia faktu, że nie jest dobrze. Pytanie czy szkoły jak np Zamojski czy Nowak Jezioranski, które dotychczas miały punktacje w granicach 170-175 mają wzrost progów do 180 pkt ? Odpowiedz Link Zgłoś
jomagie Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 12.07.19, 00:57 warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,24986095,190-punktow-nie-wystarczylo-by-dostac-sie-do-liceum-w-warszawie.html Przeczytałam i spać nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 12.07.19, 08:10 Musial fatalnie poobstawiac. Sorry, ale to akurat to totalna glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
kretka42 Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 12.07.19, 08:28 jomagie napisał(a): > warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,24986095,190-punktow-nie-wystarczylo-by-dostac-sie-do-liceum-w-warszawie.html Przeczytałam i spać nie mogę. Musimy spokojnie czekać do wtorku. Ten uczeń wierzę, że obstawiał tylko to i nic więcej mając miejsce w szkole niepublicznej. Znam takie osoby wśród koleżanek córki. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 12.07.19, 10:53 Jesli to ten sam artykuł, który czytałam wcześniej (teraz nie mam dostepu do całości), to tam jest dalej info, o ile rzekomo skoczyły progi w 3 warszawskich liceach. Tyle, że autor artykułu podszedł do tego kompletnie nierztelnie, a może celowo kłamie, żeby podgrzac atmosferę? Pisze, że w niektórych liceach progi skoczyły o 30-40 punktów, podczas, gdy skoki sa duzo mniejsze lub wręcz żadne. Nawiązuję tu do opublikowanego na FB wiceprezydent Warszawy tabelki pokazującej progi na ten rok do 3 warszawskich liceów, które zostały przez internautów zidentyfikowane jako Staff, reymont i Królówka. Odpowiedz Link Zgłoś
jomagie Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 12.07.19, 11:23 Jakby nie patrzeć.. jeżeli osoba mająca 190 pkt. nie dostaje się do pierwszych kilku (pewnie między 3 a 5) szkół, to jest to tragedia. Czyli kto zajmuje te klasy, bo jest to pomiędzy 90 a 160 miejsc. Sami laureaci lub ci co mają ponad 190 pkt? To do jakiej szkoły dostanie się bardzo dobry uczeń mający np. 160 pkt?. Do żadnej...? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 12.07.19, 11:29 jomagie napisał(a): > Jakby nie patrzeć.. jeżeli osoba mająca 190 pkt. nie dostaje się do pierwszych > kilku (pewnie między 3 a 5) szkół, to jest to tragedia. To jednostkowy przypadek i nie wiemy, czy ta osoba nie ma zaklepanej szkoły niepaństwowej. Może ktoś wpisał więc tylko klasy z progiem laureat, na zasadzie a nuz się uda, ale ma inna opcję. Czyli kto zajmuje te k > lasy, bo jest to pomiędzy 90 a 160 miejsc. Nie wiemy, ile klas wybrał ten uczeń. A patrząc na rzetelnośc całego artykuło moge miec wątpliwości, czy on w opgóle istnieje. Sami laureaci lub ci co mają ponad 1 > 90 pkt? To do jakiej szkoły dostanie się bardzo dobry uczeń mający np. 160 pkt? > . Do żadnej...? Okaże się 16.07. Odpowiedz Link Zgłoś
ewakac Re: progi punktoweLO Kraków versus W-wa-jakie wni 16.07.19, 09:52 Są już wyniki w stolicy Odpowiedz Link Zgłoś