redakcja 14.05.02, 09:44 Wprawdzie wyniki z egzaminu gimnazjalnego znane będą dopiero w czerwcu, ale po jego napisaniu sporo już wiadomo. Co sądzisz o egzaminie? Był trudny, łatwy czy przeciętny? Zaskoczył czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: AA Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.ustka.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 11:37 Straszne...... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 15:18 MYślę że był średni. Chopsnęłam się na słowotwórstwie. Teraz wydaje mi sięto banalne, ale cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J.S Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.zigzag.pl 14.05.02, 15:38 No nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: biedrone Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.ropczyce.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 16:28 Moim zdaniem zadania zamkniete były łatwe. Gorzej z zadaniami otwartymi. dużo zachodu sprawiła mi rozprawka. Pozdrawiam pa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ARASSSSS Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.com.pl / *.wmc.com.pl 15.05.02, 17:25 CZY KTOS MOZE MI POWIEDZIEC CO JEST GLOWNYM ZRODLEM ENERGII W ORGANIZMIE?1.BIALKO 2.CUKRY 3.SOLE MINERALNE 4. WITAMINY !!!!!!!!!!!!!!!!!!MI SIE WYDAJE ZE CUKRY? A WAM JAK SIE WYDAJE? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak? Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? 15.05.02, 18:54 Też zaznaczyłam cukry i moja biologica twierdzi,że dobrze,więc chyba należy jej wierzyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: młoda Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 23:44 straszny?To mało powiedziane!On był 100 razy gorszy od próbnego!Oczywiście mówimy tu o mat.-przyr.!Ta reforma ogólnie jest do BANI! zbulwersowana... Odpowiedz Link Zgłoś
nie.jestem Łatwy 17.05.02, 17:29 Uważam, że egzamin był łatwy. Nie sprawdzał książkowej wiedzy, tylko czytanie i logiczne myślenie (i tak się wogóle nie uczyłem:) ). Spodziewałem się trudniejszego. Jedynie z rozprawką miałem większe trudności. Sądzę, że dostanę z obydwu po ok. 42-46 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rodzynia Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.pp.rzeszow.pl 14.05.02, 11:57 Niestety nie był łatwy.Według mnie był głupi temat przewodni"archeologia",ale w sumie tego jeszcze testach nie widziałam,a oczywiście musiało być coś innego... Test raczej każdy ma podobnie,ale jeśli chodzi o to zadanie z posągami to nie wiem...Było baznadziejne,a rozprawka była w sumie typowa.Szkoda,ze zamiast zaproszenia była jakaś notka do kroniki.Albo pytanie typu:napisz notkę ,która mogłaby ukazać się w encyklopedii o archeologii.Podobno nie miało to sprawdzać wiedzy encyklopedycznej,a to to niby co było?! Beznadzieja... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:03 Gość portalu: rodzynia napisał(a): <Według mnie był głupi temat przewodni"archeologia" No co Ty?!?! Archeologia to był temat przewodni z moich marzeń ;) A notatka do kroniki... Hmm... w mojej notatce klasa pojechała do Kairu ;) Nie znałam zbiorów z innego muzeum, żeby móc opowiedzieć co było ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: npc Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 16:40 czy ja wiem... do najtrudniejszych nie nalezal, ale faktem jest ze niektore pytania byly zadawane jakby ci ktorzy je ukladali za wszelka cene chcieli dokopac uczniom - podchwytliwe i dwuznaczne. Temat nudny, rozprawka pisana na sile, bo nie bylo ciekawego tematu. Ogolnie - nie popisali sie. Teraz tylko ze strachem na matematyczno-przyrodniczy, pewnie bedzie jeszcze gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 11:59 Niepotrebnie się stresowałam... Nie był taki straszny! Trochę wątpliwości budziły u nas w szkole 3 zadania zamknięte: so wpływało na potęgę Grecji, co pomogło jakiemuś archeologowi znaleźć Troję i ten wyraz inny od pozostałych pod względem słowotwórczym... Co tam pozaznaczaliście? Rozprawka nie była trudna, ale moich przykładów pewnie nikt i tak nie uzna :( Ogólnie można było ściągać i liczyć na pomoc nauczycieli. Nawet przymusową! No i dostaliśmy na koniec w nagrodę soczki :oP He he ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Akbar Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:09 a ja nie dostałem żadnego soczka :( A test był w sumie łatwy- z wyjątkiem tych dwóch zadań z posągiem. Dlaczego nie mają głów? Bo tak się autorowi chciało zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Duch Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:11 Witam! Moim zdaniem test był średni, ale raczej prosty. W spokoju odpowiedziałem na wszystkie pytania, ale pisałem na styk ( równe 2 godziny ). Tematem przewodnim była archeologia. Praca pisemna - rozprawka. W sumie uważam, że poszło mi raczej dobrze. Wg moich kolegów i koleżanek test nie był już taki prosty. Dla nich trudna była rozprawka. Osobiście uważam, że niektóre tematy maturalne z tego roku były łatwiejsze i dające większe pole do popisu. Dla mnie największym problemem był obraz z postaciami bez twarzy i dwa zadania do niego. Naprawde ciekawe... Test ten kolejny raz uświadomił mi jeszcze jeden aspekt. Na egzaminie nie było praktycznie ani słowa o gramatyce itp. Tylko literatura i to ta, którą podali jako "teksty kultury". Pozdrawiam! Duch Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: My Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 15.05.02, 14:32 Naszym zdaniem test z humana był dosyć trudny, spodziewałyśmy się łatwiejszego. Spotkałśmy się ze stwierdzeniem, iż testy próbne zazwyczaj są trudniejsze. Teraz już możemy wypowiedziec się na ten temat: TO NIEPRAWDA!!!!!!!!!! Zarówno egzamin humanistyczny, jak i ten z przedmiotów ścisłych był trudny. Pozdrowionka:)))))))))))))))))))))))))))I dużo, dużo punktów... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wIKTORN Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:12 napisałem... czy [egzamin] był trudny? nie wiem... napisałem swoją pracę, pomogłem czterem sąsiadom [tudzież kumplom ;)] i wyszedłem pół godziny przed dzwonkiem... a teraz czas robić ściągi z wzorów...-tfu... kuć z fizyki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Duch Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:14 A ja jutro nie piszę testu. Jestem zwolniony i mam 50 punktów za laureata olimpiady geograficznej. Trzeba tylko wypełnić na karcie, że jestem laureat i już:) Cieszę się z tego bardzo, bardzo! Pozdrawiam! Duch Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wIKTORN glejt IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:16 ja tez WYGRALEM olimpiade... tyle, ze byl to czas zmian w rzadzie i moj glejt [dajacy wstep do wybranego ogolniaka] poszedl sobie razem z ekipa... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: valhalem egzamin ;] IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:25 egzamin wydawal mi sie stosunkowo prosty. Mialem watpliwosci w kilku zadaniach: w tym co czynilo potege grecji zaznaczylem ze handel i ekspansja czy jakos tak. Jeszcze watpliwosci pojawily sie w pytaniu o slowotworstwo - zaznaczylem historyka, ale podobno to jest zla odpowiedz. A reszta niezle. Co do tych posagow: nie maja twarzy, gdyz odkrywcy ( archeolodzy ) zazwyczaj pozostaja anonimowi, a licza sie tylko ich odkrycia ( co symbolizuje zakrycie miniaturami ). A w tym zadnianiu ze slowotworstwa pomyslalem tak: graf + o + log, geo + log, kultur + o + znawca, a historyk nie pasuje..... ale ponoc to kulturoznawca jest poprawny, chociaz moze to ploty ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:34 Z tym słowotwórstwem pomyślałam tak samo ;) I naprawdę nie wiem dlaczego kulturoznawca miałby być tym do zaznaczenia... Proszę o wyjaśnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wIKTORN Re: egzamin ;] IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:37 kulturoznawca to zlozenie... tak mysle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:41 Aha... To w ten sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: valhalem Re: egzamin ;] IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:44 e no, cholera wie, ja zaznaczylem historyka, ale to chyba jest jedyna odpowiedz ktora skopalem...... tak mi sie wydaje.... wiec jest niezle ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:49 To fajnie :) A co zaznaczyłeś w tym o potędze Grecji? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wIKTORN Re: egzamin ;] IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:53 ja? kolonie i handel ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:57 Przynajmniej mnie pocieszyłeś ;) Też tak zaznaczyłam :) Niektórzy pozaznaczali sztukę, ale szutka chyba nie świadczy o potędze... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: slupsk Re: egzamin ;] IP: *.com.pl / *.wmc.com.pl 15.05.02, 16:46 Jak nie swiadczy.???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 20:19 OK! Juz wiem, ze tak i dlaczego... Nie skojarzyłam na egzaminie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 23:53 Ale się cieszę, bo mam dobrze ;oP Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: valhalem Re: egzamin ;] IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:58 ja tyz kolonie i handel...... chociaz zastanawialem sie nad rolnictwem i hodowla, ale kolonia i handel wydaly mi sie sensowniejsze.... a tak ps. to geolog i grafolog to nie zrosty ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 13:02 Wiecie, że dopiero zczaiłam, że Was jest dwóch/dwie! Wybaczcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wIKTORN Re: egzamin ;] IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 13:07 to jak ty egzamin napisalas[es] ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 13:10 No jakoś napisałAM ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wIKTORN Re: egzamin ;] IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 13:12 zmykam, ide robic sciage z fizy ;) jakby ktos jednak mial cos do mnie to wiktor@interia.pl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: egzamin ;] IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 13:05 Cholera! Wkurza mnie to, że mam to 15 źle! :o/ Nie dostanę się do mojej szkoły : ((((( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krakuska 3h nad 2h - to jednak jest przewaga IP: 80.48.253.* 14.05.02, 17:13 test byl w sumie ... dziwny. napewno nie sprawdzal wiedzy z 3 lat, wiekszosc informacji byla podana w tekstach, ciesze sie ze mialam do dyspozycji 3h bo inaczej pisze sie ze swiadomoscia ze nie musze sie pieszyc, mialam czas na spokojne podejscie do kazdego tematu. rozprawke tez napisalam sobie naluzie, najpierw na brudno i dopiero pozniej przepisalam,mam watpliwosci co do tego czy uznaja mi opis greckiego teatru jako temat z testu - no w sumie wczesniej nawiazalam do starozytnych zabytkow - ale czy uznaja czy nie to juz nie ode mnie zalezy, generalnie jestem zadowolona i mam nadzieje ze jutrzejszy test nie bedzie trudniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Duch Re: glejt IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:25 Naprawde wspolczuje...Jednak jesli zdobyles glejt w czasie 3 lat nauki gimnazjum , to jest on wazny. Popatrz na strony www MENiS oraz licealne. Pozdrawiam! Duch Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wIKTORN Re: glejt IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:29 w tym rzecz, ze glejt wygralem, ale mi go nie dali ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zigzi Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: 217.153.102.* 15.05.02, 15:31 hehe ja też pisałem tylko z humanistycznego (laureat olimp. przyrodniczej)... humanistyczny był łatwy, ale z pytań zadowoleni byli chyba tylko ci, którzy nic nie umieli. Jednak ci (w tej grupie ja jestem), którzy mają wysokie aspiracje woleliby np. coś z gramatyki lub cokolwiek co uczyliśmy się przez ostatnie trzy lata. A ten test co? mi przypominał test na IQ. aha moich argumentów w rozprawce nikt nie zrozumie, więc mam doła... dobrze że chociaż z testowych mam FUULLL! a co do części przyrodniczej to banał totalny, w 20 min napisałbym to, ale to nie jest subiektywna opinia jeśli zostało się laureatem MATEMATYKI I PRZYRODY... papapa powodzonka życzę i przychylnych sprawdzających z humana, bo to jest w teście z polskiego najważniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: megan^ Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.swidnik.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 12:43 Moim zdaniem test byl prosty. Nie sprawdzal w sumie wiedzy z historii (o polaku nie wspomne :)P) Liczylo sie przede wszystkim logiczne myslenie i czytanie tekstow ze zrozumieniem!!-czyli glowne zalozenia reformy..Jesli chodzi o zadania otwarte-zadanka z posagami byly bardzo ciekawe..Tu klaniam sie nisko mojej polonistce,ktora przez ostatni miesiac "katowala" nas analiza wiersza i obrazow-oplacalo sie :)) Tekst do kroniki szkolnej nie przypadl mi do gustu..spodziewalam sie raczej zaproszenia albo ogloszenia:/ Z notatka encyklopedyczna spotkalam sie juz wczesniej na olimpiadzie z polaka, nie byla wiec dla mnie zaskoczeniem. Jesli chodzi o rozprawke to mam nadzieje ze szanowny egzaminator polapie sie w tym moim zamotaniu..Ogolnie test byl oki i temat przewodni-archeologie tez dalo sie zniesc(mowie to ja,ktora za historia nigdy nie przepadala!!) :))) pozdrawiam goraco wszystkich trzecioklasistow i zycze powodzonka na jutrzejszym egzaminie!! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak? total załamka 14.05.02, 12:45 Większość to banał.Oprócz takiego jednego małego pytanka pt. rozprawka.Temat był sformułowany bardzo nieprecyzyjnie.Nie mam pojęcia,jakiego to niby rodzaju miały być przykłady?Skoro jeden przykład miał być z arkusza,to ja napisałam o odkryciach-grobowca Tutenchamona,zwłok cara Mikołaja II,oraz A.Vespucciego (zweryfikował błąd swojego poprzednika!).Ale najprawdopodobniej chodziło o osiągnięcia typu teatr grecki itp.Nawiasem mówiąc napisałam nie na temat,czyli mam zero punktów.Jeszcze dzisiaj rano chciałam składać papiery do Hoffmanowej,teraz jak się dostanę do Kostki-Potockiego,to będzie dobrze. OK,nie zamęczam Was swoimi ekshibicjonistycznymi wynurzeniami.Mam nadzieję,że wam poszło lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rodzynia Re: total załamka IP: *.pp.rzeszow.pl 14.05.02, 13:00 Bez przesady.Jak dawałaś przykłady,że np,gdyby nie odkryto tego nie byłoby tego....To napewno będzie zgodne Z tematem.A o grobowcu to przecież też dobrze. Zreszta jak przegladalam inne testy to tam jest taki punkt:praca jest we FRAGMENTACH zgodna z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak? Re: total załamka 14.05.02, 13:57 Wielkie dzięki,Rodzyniu!Mam nadzieję,że masz rację.Zresztą teraz,jak gadałam z koleżankami,to co najmniej połowa mojej klasy ma nie do końca zgodnie z tematem.Pozdrawiam!Powodzenia jutro:)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Te Re: total załamka IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 21:57 Będzie dobrze! Twoje przyklady sa oki, nie nawiazujesz tylko do starozytnosci a to moze byc + a nie -. Uszy do góryyyy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Poul Re: total załamka IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 18:45 Spoko było. Czemu myślisz, że źle napisałaś rozprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rodzynia Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.pp.rzeszow.pl 14.05.02, 13:03 Potęgą greków była sztuka! Tak mówi najlepszy uczeń z histori w mojej klasie! I mi się też tak wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asei Re: Czy to pytanie było przemyślane? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 15:17 Fakt, że Grecy są obecnie znani przede wszystkim za ich osiągnięcia w dziedzinie kulturalnej, ale słowo "potęga" można rozumieć inaczej. ja w każdym razie zaznaczyłam "kolonizacja i handel". Osobiście uważam, że to pytanie było trochę nieprzemyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ccc powe Re: Czy to pytanie było przemyślane? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 22:01 to byl test humanistyczny wiec w tym pytaniu mozna bylo doszukiwac sie tresci metaforycznej wiec uwazam zac i d sa poprawne. aha mam pytanko cyz u was na testach nauczyciele podpowiadali duzo? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak? Re: Czy to pytanie było przemyślane? 14.05.02, 22:19 U nas nauczyciele nie podpowiadali.Czemu?Za stołem siedziały dwie matematyczki, geograficzka i fizyczka,więc dużo miały do podpowiadania;).A jutro będą polonistki i historyczki:(((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: d Re: Czy to pytanie było przemyślane? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 16:47 Moim zdaniem nie było- Zaznaczyłem sztukę:(. Pytanie było przecież o potęgę, nie precyzowało czy chodzi o militarną czy gospodarczą, czy jeszcze inną. A Grecja na tle innych państw wyróżniała się właśnie kulturą, nauką i sztuką. Na pewno wiele razy słyszeliście, że najpierw Rzymianie podbili Greków siłą, a później Grecy podbili Rzymian- kulturą. Wszystkie "potęgi" militarne i gospodarcze w końcu upadły- po ich armiach nie zostało śladu- a greckie dzieła sztuki(obrazy, rzeźby, tragedie) przetrwały i nadal są podziwiane Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: Czy to pytanie było przemyślane? IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 00:09 No dobra - szczerze... Nie podpowiadali. Jedynie z tymi cechami posągu, bo mieliśmy problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KóJON Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 13:04 Egzam był do doupy, tak jak temat przewodni Szczególnie pytania nr 12 -15 (te o Troi: potęga grecji, powód dumy Homera, słowotwórstwo) i te o posągach to lipa... Układał to jakiś zarozumiały CHam, że tak powiem. Reszte można wciągnąć nosem ,oby jutro było tesh tak łatwo ;) Rozprawka - temat źle sformułowany : iść się zabić ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 13:07 info.onet.pl/1,15,11,342055,989430,forum.html Podobne oficjalne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 13:12 Odpowiedzi oczywiście ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stokrotk Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 13:12 Zdziwiło mnie, że nie było ani jednego pytania z historii. Po co uczyłam się tych wszystkich dat??? Ale tak w ogóle był dość łatwy, poza paroma pytaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jestem Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: 212.160.218.* 14.05.02, 13:21 Egzamin prawie zupełnie nie sprawdzał teoretycznej wiedzy, czy to dobrze, czy źle, to już subiektywne zdanie każdego... Było zbyt mało czasu, żeby napisać w miarę ambitną rozprawkę. Niektóre pytania były nieprecyzyjne.Ogólnie jestem bardzo zadowolona, przeżyłam ;) Wszystkim życzę powodzenia i pozytywnego myślenia jutro :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: valhalem Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 13:44 HMmmm....... mam wielka prosbe.... moglby ktos mi rozszyfrowac test, tzn, podac ktore pytanie czego dotyczylo i jakie byly odpowiedzi? bo w sumie moze gdzies caly test jest w necie, to tez by bylo okiej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kati Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 13:52 Trudny nie był...nie miaŁAM Z NIM PROBLEMÓW ALE w domu dotarło do mnie ,że źle zrobiłam najłatwiejsze pytanie...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akna13 Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 15:35 Według mnie egzamin był w miarę łatwy (oprócz pytań do obrazu). Temat przewodni nie był zły, ale rozprawka - kanał. Zdecydowanie lepszy był na egzaminie próbnym. Nie uczyłam się do egzaminu, chociaż chciałam zajrzeć do historii. I tak by mi się to nie przydało, bo test sprawdzał przede wszystkim rozumienie tekstów i wiedzę ogólną. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krakuska ODPOWIEDZI IP: 80.48.253.* 14.05.02, 17:33 www2.gazeta.pl/im/834/m834638.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krakuska Do ludzi ktorzy "pisali" dzis majce !!! IP: 80.48.253.* 14.05.02, 17:36 co bedzie ?? podobno zadanie o skali i jakies konstrukcyjne na samym koncu - prawda to ???? Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? 14.05.02, 21:12 teraz wydaje mi się, że łatwy, ale sporo sie namęczyłam. beznadzeijnie sformułowane pytania. zapewne chodziło o to , żebyśmy ich czasem nie zrozumieli Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? 14.05.02, 21:17 jeszcze jedno: monotematyczność - jeżeli komus te tematy nie pochodziły i musiał się zmuszać mógł napisać jakies bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :( Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 22:05 mi sie wydaje ze za duzo punktow jak na rozprawke ( 0-17) przeciez mozna nie zrozoomiec tematu i nsapiac nie na temat i juz daja 0/17 :( :oooo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asei Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:22 A temat, mimo że na początku wydawał się straaaasznie sztampowy i nudny, to okazał się i trudny. --; Nie wiem, czy mi uznają osiągnięcia kulturowe tj.: sztuka, pismo, miasta (sztukę wzięłam z egzaminu- nie wiem, czy się domyślą...).w końcu sztuka widnieje już na malowidłach naskalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 00:18 Ja nie wpadłam, zeby napisać o architekturze (z zadania z kolumną itp.), a to byłoby najłatwiejsze.... Zamiast tego napisałam o literaturze... Totalna klapa... Pozostałe dwa przykłady chyba sie nie nadają - język (ogólnie jako sposób komunikowania :oP ) i my. Chodziło mi o to, ze starożytni i ci następni stworzyli to czym jestesmy my, cały nasz swiat... Nie wiedziałam co napisać, a akurat myślę sobie czasem o tym i chciałam wyrazić, ze jestem im wdzięczna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Te KOLUMNA IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 22:25 a czy do jasnej czasnej nikt nie zauwazyl ze w grecji kolumny NIE slużyly za miejsce na pomnik, ale po prostu PODPIERAŁY dachy np w świątynich ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maestro Re: KOLUMNA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 23:58 Luuuuudzie - tfurca (nie nie pomyliłem się - bo gdybym napisał "twórca" tych testów)to bym sobie nie wybaczył - jest "inteligentny inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schiza Re: KOLUMNA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:08 Gość portalu: Te napisał(a): > a czy do jasnej czasnej nikt nie zauwazyl ze w grecji kolumny NIE slużyly za > miejsce na pomnik, ale po prostu PODPIERAŁY dachy np w świątynich ! no wlasnie, ja napisalam wlasnie o podpieraniu gmachow, przeciez w Grecji naet nie budowano pomnikow... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Re: KOLUMNA IP: *.syberka.net.pl 15.05.02, 13:17 Też tak napisałam . A oni mi tu wywalili odpowiedź o jakichś pomnikach. Juz chociaż mam nadzieję, że będą dopuszczać różne możliwości w tym wypadku . Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak? ych... 15.05.02, 19:04 Pomniki...wymyśliło im się.Może w jakiejś dziurze w Grecji był jeden pomnik- kolumna,który uwieczniał ocielenie się krowy sołtysa.Swoją drogą to pytanie było świetne dla ludzi,którym nie chciało się ruszyć zwojami mózgowymi.Jak spojrzałam na tę kol.Zygmunta to chciałam w pierwszej chwili wpisać o pomniku,dopiero potem wpadłam,że przecież w Grecji czegoś takiego nie było.I po co? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anna Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 11:52 Moja córka własnie napisała test matamatyczno-przyrodniczy i choć nie jest zła z matematyki powiedziała ,że był on niezwykle trudny.Pytanie z chemii(ostatnie) było chyba dla maturzystów a nie gimnazjalistów bo prawie nikt(tylko 1 osoba) odpowiedziała na nie.Ponadto miejsca zostawione na arkuszu na obliczenia matematyczne były nader skromne co w dużej mierze przeszkadzało wyliczyć zadanie nie mówiąc już o estetyce i czytelności tych obliczeń dla sprawdzającego.Tyleż mało miejsca na formułowanie własnych odpowiedzi było też na teście humanistycznym !!!!!Córka ogólnie jest niezadowolona,szczególnie z części matematycznej.Być może układający pytania nie wzięli pod uwagę faktu ,że nie każdy uczeń chce zostać w przyszłości matematykiem jak również tego ,że taki test gimnazjaliści pisali pierwszy raz,a testy próbne były tylko z jednego rorzaju testu.W przypadku córki był to test humanistyczny.Drukowane testy w gazecie Wyborczej zdaniem mojej córki były o niebo łatwiejsze niż te na egzaminie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schiza Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:06 Gość portalu: Anna napisał(a): > Moja córka własnie napisała test matamatyczno-przyrodniczy i choć nie jest zła > z matematyki powiedziała ,że był on niezwykle trudny.Pytanie z chemii(ostatnie) > było chyba dla maturzystów a nie gimnazjalistów bo prawie nikt(tylko 1 osoba) > odpowiedziała na nie. ja tez wlasnie przyszlam do domu z egzaminu i uwazam ze akurat to zadanie z chemii jeszcze nie bylo najgorsze, lepsze bylo to o drzewie, czy ja mieszkam w lesie?????????????? skad ja mam wiedziec jakie drzewo ma jakie szyszki.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 00:23 Gość portalu: schiza napisał(a): > ja tez wlasnie przyszlam do domu z egzaminu i uwazam ze akurat to zadanie z > chemii jeszcze nie bylo najgorsze, lepsze bylo to o drzewie, czy ja mieszkam w > lesie?????????????? skad ja mam wiedziec jakie drzewo ma jakie szyszki.. Święta prawda! Ja tego nie wiedziałam. To jakis absurd... Ale u nas w szkole są osoby, które poznają drzewo po przekroju słoja.. Dziwne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asei Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:09 Znowu były pytania banalne i trudne (ale można było na nie odpowiedzieć ^_^). Np. pytanie by podać nazwę tkanki (miał to być nabłonek), która ma kilka warstw i "małą przestrzeń międzyplazmatyczną". Wiem, co to ta przestrzeń, ale skąd mam wiedzieć, że tak jest zbudowany nabłonek? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schiza Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:12 Gość portalu: asei napisał(a): > Znowu były pytania banalne i trudne (ale można było na nie odpowiedzieć ^_^). > Np. pytanie by podać nazwę tkanki (miał to być nabłonek), która ma kilka > warstw i "małą przestrzeń międzyplazmatyczną". Wiem, co to ta przestrzeń, ale > skąd mam wiedzieć, że tak jest zbudowany nabłonek? heh, jak dla mnie to bylo troche za malo powiedziane o tej tkance, tyle co napisali to wlasciwie do wielu rodajow tkanej moze sie odnosic Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asei Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:17 no właśnie. ja pomyślałam, że nie wzieliby jakiejś "trudnej", tylko pierwszą lepszą z brzegu. moja dedukcja: nabłonek ma kilka warstw, więc to musi być nabłonek. :P A co do drzew...ci, którzy miają działki wiedzieli co zaznaczyć. mi i jeszcze innym osobom dano dyskretnie znać, że chodzi o świerk. *^^* Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krakuska jodla IP: 80.48.253.* 15.05.02, 12:22 a nie swierk, a z akwarium ma byc - 2 dm, w chemi - 11.5 g,zna ktos dobry wynik czapek ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asei Re: jodla IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:26 a tak, teraz się pomyliłam. ^^* Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: muppet Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 15.05.02, 12:24 no calkiem trudny byl ten egzamin chemie zrobilem calkiem fajnie ale mi nie wyszly dobre wyniki :) a z matmy dałem bobu bo napisałem ze czapeczki maja podstawy :) Znaczy sie obliczylem razem z podstawami ;) Swierk czy sosna ? Moim zdaniem sosna ale niech Wam będzie ;) Zadanie z jeziorem troche dziwne nie wiedzialem za bardzo dokad to narysowac Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krakuska ile maja czapki ?? IP: 80.48.253.* 15.05.02, 12:29 no to co z tymi czapkami, ta II miala mniejsze pole (chyba) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agaa Re: ile maja czapki ?? IP: *.oho.com.pl 15.05.02, 12:36 mi wyszło, że ta stożkowa jast większa (o ok. 46 cm kwadratowych). Ogólnie to mialam nadzieje, ze bedzie lepiej. BYŁO STRASZNIE!!! Jak mozna wymagac od nas az tak rozleglej wiedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MAJA Re: ile maja czapki ?? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 12:46 I wy chcecie do liceum ?!? I to najlepiej do dobrego? A potem na studia? I boicie się "rozległej" wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asei Re: ile maja czapki ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:46 Jak tooo?!? Pow. boczną stozka obliczyłaś wzorem pi(fonetycznie ^^)razy r razy l a pow. boczną ostrosłupa 6x p podstawy trójkąta razy h(30cm)? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asei Re: ile maja czapki ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:53 zdaje się, że pierwsza figura miała P=900 a druga P=300 ale nie ręczę że teraz podaję dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ssylvia1 Re: ile maja czapki ?? IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 13:06 U mnie pierwsza czapka 900 druga ok 942 (nie wiem czy dobrze...) Spodziewałam sie, ze zadania będą bardziej podobne do próbnych z października... niestety sie myliłam. Humaninstyczny był zdecydowanie na myślenie i bardzo dobrze bo można było coś napisać (chociaż mialam problem z zadaniem z kulturoznawcą i to właśnie zrobiłam źle... myślałam że taka oczywista odpowiedź, która od razu rzucała sie w oczy będzie podchwytliwa ale przecież to nie ,,milionerzy" tylko test gimnazjalny ;-) Jeśli chodzi o przyrodniczy to z zadań zamkniętych (przynajmniej narazie bo nie znam jeszcze dobrych odpowiedzi) jestem zadowolona. Gorzej poszły mi otwarte, ale cóż pożyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eh Re: ile maja czapki ?? IP: *.ima.pl 15.05.02, 13:28 Gość portalu: ssylvia1 napisał(a): > U mnie pierwsza czapka 900 druga ok 942 (nie wiem czy dobrze...) tesh mi tak wyszlo.... mysle ze dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aras Re: ile maja czapki ?? IP: *.com.pl / *.wmc.com.pl 15.05.02, 17:02 mi tez tak wyszlo!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda potęga Grecji w humanistycznym IP: *.syberka.net.pl 15.05.02, 13:14 W odpowiedziach w gazecie wyborczej pisze , że potęgą Grecji jest kolonizacja i handel. Moim zdaniem powinna to być sztuka, albo chociaż dopuszczenie obu możliwości. W końcu we wszystkich książkach rozpisują sie praktycznie tylko o kulturze greckiej: rzeźba, architektura, literatura , teatr!!! To Rzym raczej zajmował się kolonizacją , a nie Grecja , no może nie licząc tych wojen np. z Persją. (!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schiza Re: potęga Grecji/ jakies niedopatrzenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 13:20 Gość portalu: magda napisał(a): > W odpowiedziach w gazecie wyborczej pisze , że potęgą Grecji jest kolonizacja i > > handel. Moim zdaniem powinna to być sztuka, albo chociaż dopuszczenie obu > możliwości. > W końcu we wszystkich książkach rozpisują sie praktycznie tylko o kulturze > greckiej: rzeźba, architektura, literatura , teatr!!! To > Rzym raczej zajmował się kolonizacją , a nie Grecja , no może nie licząc tych > wojen np. z Persją. (!!!) czy ktos w ogole sluyszal o tym, ze Grecja miala jakies kolonie?????????????? przeciez kolonizacja sie zaczela w wynku odkryc geograficznych, to jest w XV wieku, co ma Grecja do kolonizacji???!!!!!! to chyba jakies niedopatrzenie tych, co te odpowiedzi pisali.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: potęga Grecji/ jakies niedopatrzenie IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 16:13 Jak to nie? Np. na terenach dzisiejszej Turcji (na zachodzie), np. Efez. Ja o tym czytałam w podręczniku do historii, wiec wydawało mi sie oczywiste zaznaczyc kolonizacje i handel :oP Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Re: potęga Grecji/ jakies niedopatrzenie IP: *.syberka.net.pl 15.05.02, 22:27 Gość portalu: DazaLove napisał(a): > Jak to nie? Np. na terenach dzisiejszej Turcji (na zachodzie), np. Efez. Ja o > tym czytałam w podręczniku do historii, wiec wydawało mi sie oczywiste > zaznaczyc kolonizacje i handel :oP Ty podałeś 1 przykład ,a ja 4 , więc nie ma chyba większych watpliwości co do tej sztuki. Nie spierając się jednak uważam , ze powinny być dopuszczone możliwe DWIE odpowiedzi. A co DO tych oficjalnych , to była mowa , że w pyt 12 : "W odnalezieniu Troi pomogło Schliemannowi:" A:zapoznanie sie z historią Grecji B:ustalenie miejsca postoju greckich okretów C:wykonanie dokładnych pomiarów terenu D: wykorzystanie mapy terenu opisanego w "Iliadzie" Podobno prawidłowe odp. były dopuszczane 2 C i D , a w oficjalnych wynikach podają tylko C - wykonanie dokładnych pomiarów terenu. A czy nie jest wyraźnie napisane w tekście źródłowym nr. II : "Z zegarkiem w jednym i Homerem w drugim reku odmierzył drogę między pagórkiem, który miał kryc w sobie Troję, a przylądkiem gdzie stac miały okręty Achajów " - "...I HOMEREM W DRUGIM REKU ... "(!!!!!!) Czy w takim przypadku mam twierdzić, że komisja jest nieomylna w odpowiedziach do pyt.: 12 i 14 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DazaLove Re: potęga Grecji/ jakies niedopatrzenie IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 23:43 Gość portalu: magda napisał(a): > Gość portalu: DazaLove napisał(a): > > > Jak to nie? Np. na terenach dzisiejszej Turcji (na zachodzie), np. Efez. J > a o > > tym czytałam w podręczniku do historii, wiec wydawało mi sie oczywiste > > zaznaczyc kolonizacje i handel :oP > > Ty podałeś 1 przykład ,a ja 4 , więc nie ma chyba większych watpliwości co do > tej sztuki. Nie spierając się jednak uważam , ze powinny być dopuszczone możliw > e > DWIE odpowiedzi. > A co DO tych oficjalnych , to była mowa , że w pyt 12 : > "W odnalezieniu Troi pomogło Schliemannowi:" > A:zapoznanie sie z historią Grecji > B:ustalenie miejsca postoju greckich okretów > C:wykonanie dokładnych pomiarów terenu > D: wykorzystanie mapy terenu opisanego w "Iliadzie" > Podobno prawidłowe odp. były dopuszczane 2 C i D , a w oficjalnych wynikach > podają tylko C - wykonanie dokładnych pomiarów terenu. A czy nie jest wyraźnie > napisane w tekście źródłowym nr. II : "Z zegarkiem w jednym i Homerem w drugim > reku odmierzył drogę między pagórkiem, który miał kryc w sobie Troję, a > przylądkiem gdzie stac miały okręty Achajów " - "...I HOMEREM W DRUGIM > REKU ... "(!!!!!!) > > Czy w takim przypadku mam twierdzić, że komisja jest nieomylna w odpowiedziach > do > pyt.: 12 i 14 ???? > Ale w oficjalnysh jest C z tą potęgą. Mimo wszystko też uważam, że powinni zaliczać obie... PS. jestem dziewczyną Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KKK A co z kolumną? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.02, 21:34 Według mnie kolumna główną funkcją kolumny było podpieranie budynków?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ssylvia1 Re: potęga Grecji w humanistycznym IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 13:21 Potęga Grecji to kolonizacja- spradzone na stronie oke są już odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: megan Re: ile maja czapki ?? IP: *.swidnik.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 13:31 Z tymi czapkami wyszlo mi 900 i 942 z czego wynika ze na druga poszlo wiecej papieru..jesli chodzi o drzewko to szczelilam jodle zobaczymy jak bedzie..wysokosc akwarium tez mam 2 dm a w chemii 11,5 g..wynika z tego ze nie poszlo mi najgorzej!!(obym sie nie mylila!!) :))))))))) PS Ludziska nie martwcie sie ze tak zle poszlo..z tego co wiem to pol mojej szkoly jest totalnie zalamana..Jesli beda slabe wyniki to i progi w szkolach beda zanizone!!Badzcie dobrej mysli!! Ja 3mam kciuki i mam nadzieje ze dostane sie do wymarzonej szkoly!! ..grunt to pozytywne myslenie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ssylvia1 Australia IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 13:54 Jaką porę roku zaznaczyliście w zadaniu o igrzyskach?? ja jesień Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Valhalem Protest czapkarzy ;] IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 13:58 Wpadlem na jak zawsze genialny pomysl oprotestowania tego jakze genialnego pytania. Ze 3 godziny temu zrobilem czapki, ktorych nie da sie na leb nalozyc, ale to nie o tym mialem nawijac. Sprawa prezentuje sie tak. Papier, jak kazda inna rzecz ma 3 wymiary, a nie 2, wiec jak mozna obliczyc ile papieru w m2, skoro powinno byc w m3, ale to juz szczegol jeft ;] Po drugie: tam jest... zrobila kartonowe czapeczki w kształcie brył narysowanych ponizej... a ponizej sa z podstawami wyraznymi, wiec jak to ma w koncu byc? pozdr a drzefo to jodla? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schiza Re: Australia/no wreszcie ! :):) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 14:00 Gość portalu: ssylvia1 napisał(a): > Jaką porę roku zaznaczyliście w zadaniu o igrzyskach?? > ja jesień ja wlasnie tez napisalam, ze jesien, ale wszystkie osoby z ktorymi rozmawialam mialy cos innego..buuuuuuuuuuuuuuuuuu... to podobno trzeby bylo liczyc kat padania promienis s lon ecz nyc ch cz y cos takie go... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Te Re: Australia/no wreszcie ! :):) IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 15:15 fffcale nie, powinno byc jesien, tak mi sie wydaje ;) na 99 % Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Te Re: Australia IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 15:08 niom, ja tez i wydaje mi sie ze to jest dobrze. 8 to u nas koniec kalendarzowej wiosny wiec u nich musi byc jesien... chiba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aras Re: Australia IP: *.com.pl / *.wmc.com.pl 15.05.02, 17:05 lato lub zime Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schiza ja was przebijam, heheh IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 13:14 heh, patrze na te wasze wyniki o polach czapeczek i hmm... no nie wiem.. mi wyszlo ze np. ta w ksztalcie ostrioslupa ma 1500 cm2(!!!!!) i oczywiscie tez bylam taka inteligentna i liczylam wszystko z podstawami, ehhhhhhhhh Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schiza to w koncu jakie dzewko? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 13:27 to w koncu o jakie drzewko chodzilo? ja osobiscie najpierw myslalam, ze swierk, ale potem oczywiscie doszlam do wnoiosku, ze to bedzie modrzew...ehhhhhhhhhhhhhhhhhh.. jak ktos madry to az milo.... :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Te Re: to w koncu jakie dzewko? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 13:44 Na 99,9 % jest to jodla, znalazlam taki sam rysunek w ksiazce. dlaczego nie 100 % - moze byc blad w ksiazce... ;) zartuje. JODŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ssylvia1 Re: to w koncu jakie dzewko? IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 14:03 Drzewo to niestety jodła... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karool Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.chello.pl 15.05.02, 13:16 Polski bardzo dobrze, a matma to lepiej nie mowic ;-( pozdrowienia karool Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rodzynia Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.pp.rzeszow.pl 15.05.02, 14:13 Z tego co wiem to w Sydney jak u nas jest lato to u nich jest zima.W takim razie 8 czerwca to pora roku (u nich)przed zimą czyli jesień...Nie jakieś tam przeliczanie...Chyba :) A co do drzewa to napewno jodła :) Wasze błędy przy czapeczkach to nic przy moim.Ja liczyłam objętości... A co do zadania z z zaznaczeniem kąpielska to kolega mi powiedział,że tam był zaznaczony kierunek północny u dołu...Jakąś strzałką,coś sobie przypominam więc kierunek w takim przypadku zaznaczenie kąpieliska musiałoby być odwrotnie niż większośc pewnie zaznaczyła... Trzymcię się :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ssylvia1 podróż rowerowa dziewczyny i chłopaka IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 14:20 O ktróej godzinie chłopak wyjechał z domu?? moze 14.07??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ola Re: podróż rowerowa dziewczyny i chłopaka IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 14:34 Gość portalu: ssylvia1 napisał(a): > O ktróej godzinie chłopak wyjechał z domu?? > moze 14.07??? Mnie wyszło,że o 14.03, bo chłopak jechał 12min. a dziewczyna 15min. Moje drzewko to sosna;-(, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rodzynia Re: podróż rowerowa dziewczyny i chłopaka IP: *.pp.rzeszow.pl 15.05.02, 14:35 ODPOWIEDZI Z JEDNEJ ZE STRON (OCZYWISCIE NIEOFICJALNE) 01. C 02. A 03. B 04. B 05. B 06. C 07. C 08. D 09. C 10. B 11. A 12. B 13. D 14. C 15. A 16. B 17. B 18. C 19. C 20. A 21. D 22. A 23. B 24. B 25. D 26. 2 dm 27. Wraz ze wzrostem temperatury rozpuszczalność tlenu maleje 28. skrzela, oddychanie 29. 16 km 30. powyżej 3 metrów 31. Fw - w góre Q - w dół Fop - w prawo F - w lewo 32. 400 cm ^ 2 33. 900 cm ^ 2 i 942 cm ^ 2 34. 20 żarówek 35. x = 11,5 g 36. nabłonkowej ochrona wnętrza orgaznizmu przed wnikaniem mikroorganizmów i przed urazami mechanicznymi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boom Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.internet.radom.pl 15.05.02, 14:40 Gdzie znajde odpowiedzi? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TKANKA Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 14:43 A co z tkanką?? i mnie nabłonkowa, chroni przed utratą wody Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Te w sprawie krokodyla ;) IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 15:11 a czy krokodyl nie jest stalocieplny, przeciez jako jedyny gad ma całkowita przegrode w sercu.. hmmm.. nie wiem ... cio zaznaczyliscie i dlaczego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schiza Re: w sprawie krokodyla ;) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 15:16 Gość portalu: Te napisał(a): > a czy krokodyl nie jest stalocieplny, przeciez jako jedyny gad ma całkowita > przegrode w sercu.. hmmm.. nie wiem ... cio zaznaczyliscie i dlaczego ??? ja napisalam, ze C, tam zdaje sie bylo drapiezca, jajorodny i cos tam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zigzi Re: w sprawie krokodyla ;) IP: 217.153.102.* 15.05.02, 15:39 krokodyl jest zmiennocieplny, na stówę ma być tu C! ja byłem zwolniony bo jestem laureatem... hehe, ale powodzenia, przyrodniczy był przecież łatwy... przynajmniej nie ma tak dwuznacznych odpowiedzi jak na humanie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asei Czy FUNKCJĄ tkanki może być... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 16:29 ...okrywanie narządów zewnętrznych i wewnętrznych (np. jelita), czy jest to tylko "miejsce występowania"... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asia Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 17:31 czy ktos moglby mi przyslac tresci zadam mat-przy. bardzo bym prosila na maila a.s.i.a@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ola Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 17:40 Są na stronie OKE Poznań (www.oke.poznan.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ozy_02 Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 19:17 Z polskiego łatwy, ale matematyczno-Przyrodniczy to już prawdziwa masakra Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Małgosia Re: Egzamin gimnazjalny - jaki był? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 20:38 Humanistyczny - pytania zamknięte były śmiesznie proste, wystarczyło się tylko uważnie wczytać w teksty żródłowe.rozprawka-bez komentarza.... ja z tymi rzeżbami miałam problem, zupełnie inaczej to zinterpretowałam he he he a w grecji zaznaczyłam hodowlę i rolnictwo he he he Odpowiedz Link Zgłoś