GoĹÄ: Katarzyna IP: 213.25.232.* 08.04.03, 09:55 Moim zdaniem ten egzamin jest bzdurą ( za wymyślenie której ktoś wziął grube pieniądze)To po co są świadectwa szkolne? Skoro ważny jest tylko wynik sprawdzianu - kretyńskiego zresztą Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: matka Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.nowy-targ.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 10:03 Jestem matką szóstoklasisty. I nie pochwalam tego egzaminu. Jest to większy stres dla rodziców. Dla minie jest to szprawdzian nie ucznia lecz nauczyciela jak przekazał wiadomosci swoim wychowankomi jak przgotowałich do dalszej edukacji. Z poważaniem matka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kris Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.domena.pl 08.04.03, 10:07 Gość portalu: matka napisał(a): > Jestem matką szóstoklasisty. I nie pochwalam tego egzaminu. > Jest to większy stres dla rodziców. Dla minie jest to szprawdzian > nie ucznia lecz nauczyciela jak przekazał wiadomosci swoim > wychowankomi jak przgotowałich do dalszej edukacji. > Z poważaniem matka. matko szostoklasisty masz w zupelnosci swieta racje.ci biurokraci z kuratorium wzieli za to niezly szmal. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Druga matka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: 195.187.253.* 08.04.03, 11:31 Egzamin mial wskazac w jakiej dziedzinie dzieci maja braki i ukierunkowac prace nauczyciela, zeby to uzupelnic. Jak to zwykle u nas bywa okazalo sie inaczej. Stres dla dzieci i rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pacia Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 09:30 To było beznadziejne!!! Kto to wymyślił? Sama jestem uczennicą 6 klasy i wiem że taki test nie jest mi potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Seba_13 Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 19:52 Pisalem ten sprawdzian i powiem ze ten ktory pisalem jako probny byl prostszy od tego choc na tamtym mialem tylko 30 pkt :) Ale i tak mysle ze bedzie ok. MImo to wolal bym miec 7 lekcji niz pisac ten sprawdzian :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sonia Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: 217.153.7.* 09.04.03, 20:28 zgadzam się z toba Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GrzeM TEST SPRAWDZA CO UMIE DZIECKO!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 12:57 Świadectwo tego nie pokazuje, bo w każdej szkole są inne kryteria wystawiania stopni. Bo nauczyciele je dostosowują, żeby nie wyszło, że źle uczą. A test traktuje wszystkich równo. A stres? W pewnych sytuacjach nie da się go uniknąć. Po takim teście dziecko będzie miało trening przed egzaminem pogimnazjalnym, maturą i egzaminami na studia. Jak ktoś się boi stresu, to niech nie wstaje z łóżka. Niech żyje test!!! Pozdro! G. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Miro test sprawdza co w DANYM DNIU umie dziecko! IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.04.03, 13:45 Gość portalu: GrzeM napisał(a): > Świadectwo tego nie pokazuje, bo w każdej szkole są inne > kryteria wystawiania stopni. Bo nauczyciele je dostosowują, żeby > nie wyszło, że źle uczą. A test traktuje wszystkich równo. > A stres? W pewnych sytuacjach nie da się go uniknąć. Po takim > teście dziecko będzie miało trening przed egzaminem > pogimnazjalnym, maturą i egzaminami na studia. > Jak ktoś się boi stresu, to niech nie wstaje z łóżka. > Niech żyje test!!! > Pozdro! > G. Jak wiadomo nawet najlepszy uczen ma swoj najgorszy dzien i mozna sie tylko modlic za wszystkich aby wypadl nie wtedy gdy sa egzaminy. Jest takie przyslowie "jedna jaskolka wiosny nie czyni" A ten egzamin moze zmienic zycie czlowieka na nie jedna wiosne! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: realista1 Re: test sprawdza co w DANYM DNIU umie dziecko! IP: 195.94.220.* 08.04.03, 13:58 Gość portalu: Miro napisał(a): > A ten egzamin moze zmienic zycie czlowieka na nie jedna wiosne! Ten test NICZEGO nie zmienia, kolego/koleżanko Miro! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lasss Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: 213.17.140.* 14.04.03, 15:49 mozesz pisac zrozumialej matko?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.uni-duisburg.de 08.04.03, 10:04 oczywiscie ma taki sprawdzian wiele negatywnych stron, ale sama wiesz, jak nieobiektywne sa stopnie na swiadectwach, jak zalezne od wymagan i sympatii nauczyciela - ten sprawdzian to tez porownanie szkol i nauczycieli, mozliwosc porownania ich poziomow i sprawdzenia, jakdzieciaki stosuja ponadprzedmiotowo umiejetnosci wyniesione z konkternych przedmiotow Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mama 5klasisty Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.03, 10:13 Zastanawiam się, w jakim celu wymyślono egzaminy, które są testami kompetentności 6klasistów. Jeżeli w gimnazjum "ogólnodostęnym" nie bierze się pod uwagę wyników, a sa tylko potrzebne do okazania w prywatnych i elitarnych gimnazjach, to cisnie się na usta tylko jedno pytanie po jaką cholerę??? Moja córka, mimo, że ma do egzaminu jeszcze rok siedzi nad książkami codziennie do późnych godzin wieczornych, bo szkoła straszy egzaminem jak najbardziej upiornym koszmarem sennym, choć nadal nasuwa się to samo pytanie - po jaką cholerę??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kotek Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.starnet.katowice.pl / 172.16.33.* 08.04.03, 11:23 właśnie przed chwilą napisałam ten test i musze stwierdzić że to był najgłupszy test jaki widziałam!!!!! po jaką cholere mamy wiedzieć ile wolnego czasu ma jakaś aśka??!!! i napisać do niej jakiś tam list przecież i tak każdy będzie pisał listy jak mu się podoba Boże co za kretynizm ten cały test!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GrzeM Jak straszy, to zła szkoła IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 13:00 i właśnie test to pokazał. Masz jeszcze czas na zmianę. Pozdro! G. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olomanolo Czy Pani Mama5klasistki przeczytala ten test? IP: 134.76.132.* 08.04.03, 19:49 Droga Pani, prosze spokojnie przeczytac tesowe pytania. Jakiekolwiek zakuwanie "pod katem testu" jest pozbawione sensu. To jest test sprawdzajacy umiejetnosc czytani i rozumienia tekstu. Sprawdza urzytkowa zdolnosc wykonywania podstawowych dzialan matematycznych i tyle. Nie ma w nim zadnych cudow. Moja corka chodzi do 4-tej klasy i sadze zanjac ja, ze poza analiza wiersza odpowiedzialaby z latwoscia na wiekszosc jesli nie na wszystkie pytania. A Moje Dziecko nie jest wzorowa uczennica, potrafi przyniesc pale do domu, co nie wywoluje zadnych reprymend. Wiem co umie i jak ta wiedza operuje. Korepetycje i dodatkowe zajecia niczego tu nie zmienia. Umiejetnosc operowania wiedza najlepiej cwiczy sie z dzieckiem podczas zwyklej rozmowy. Obserwowania jak odpowiada na pytania wynikajace z tematu rozmowy. Sposobu jak opisuje ostatnio przeczytana ksiazke, obejzany film. A procenty.... Dzisiejsza mlodziez sledzac wszelkie obnizki, doskonale je liczy :). To jest test dla kazdego zrdoworozsadkowego dziecka. Takie dziecko, ktore nauczylo sie dokladnie tego co w zwyklym programie i umie to urzyc otrzyma makymalna liczbe punktow. Ten test powinien byc pisany bez uprzedzenia. Nie wymaga zadnego dodatkowego przygotowania. Serdecznie pozdrawiam! PS. Prosze zwrocic uwage, ze bylo zaledwie jedno zadanie z geometrii i to naprawde banalne. A stres... clae zycie to stres... akurat ten test pokazuje ze "Strach ma wielkie oczy" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anomen Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bnet.pl / 10.10.21.* 08.04.03, 11:47 Dziś psiałem ten test . Według mnie dobrze że jest ale nie powinno się mówić że jest to test po 6 klasie . Dziecko które umie czytać i pisać z 1 klasy zdobyło by w nim 30 punktów . Bo opiera się on na informacja z klas 1-3 . A starsi już to zapominają . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Opinia Marka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.03, 00:20 A wy wszyscy uczestniczy tego forum jesteście kupą masą mięsa. Podlizusami. Ten test jest beznadziejnym pomysłem. Chyba,że ktoś jest kujonem, tak jak wy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szóstoklasistka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 11:54 po co mamy pisąc tocłe gówno jak to tylko nie potrzebny stres. Jestem dobrą uczennicą (na kniec 5 klasy miałam średnia 5,6) a ten test mnie stresuje. co die stanie jak zrobie przez to jakieś głupie błędy i zdobende mniej niz 30 pkt. Chce iśc do gimnazjum dla uczniów wybitnie uzdolnionych ale jeśli zawale ten test moge mieć super oceny to raczej mnie nie przyjmą, apo drugie moge mieć na koniec same 6 a jeśli nie bede miała co najmniej 30 pkt nie bede miała czerwonego paska. Z reszta jestem gdzie indziej zameldowana i gdzie indziej mieszkam. jeśli zawale test nie przyjma mnie bo jestem z poza rejonu. Najpierw musza przyjąć wszystkich z rejonu a dopiero później najlepszych z poza. Jesli nie dostane sie ani do jednego ani do drugiego gimnajum bede musiała dojeżdzać sama nie wiem gdzie . Wiec nie wiem po jaka cholere jest ten pieprzony test Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marcin Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.icpnet.pl 08.04.03, 12:09 Ja napisałem takie początkowe odpowiedzi : 1. Początki telewizji w Polsce 2. chyba .. pierwsza połowa 20 wieku 3.1952 4. tylko w niektórych miejscach w Warszawie 5.A (12:6=2 i 18:6=3) 6.D (tam chyba było tak: ekran,emisja...) 7.Nie pamiętam zadania 8.koło o średnicy 32 9.do młodego widza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.uni-duisburg.de 08.04.03, 12:11 droga uczennico, jezeli jestes tak wybitnie uzdolniona i nie potrzebujesz zadnych testow, to dleczego robisz tak duzo bledow ortograficznych i gramatycznych bezstresowe wychowanie bylo modne w latach 70-tych i nic dobrego z tego nie wyszlo oczywiscie poziom stresu musi byc dostosowany do wieku ucznia, ale zupelnie bez niego nie bylaby szkola dobrym przygotowaniem do doroslego zycia - trzeba sie nauczyc stres kontrolowac i wykorzystywac go do wewnetrznej mobilizacji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kropka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bb.online.no 08.04.03, 14:40 Reakcje na "pieprzony test"pokazują, że nie ma w Polsce mądrzejszych nauczycieli od mamuś i od wybitnych w cudzysłowie piątoklasistów. Ostrai wulgarna w słowach reakcja jest im wspólna, bo ich wykształcenie nie wyszło jeszcze poza piątą klasę ( i to na marnym pozionie). Gdy idzie o ordynarność, wygląda, że są już po maturze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TYTUS Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.sbs.man.ac.uk 08.04.03, 21:26 Dziecinko niezle sie wyrazasz jak na szostoklasistke ("pieprzony test"). Co do stresu to jest on nieodloczna czescia zycia i trzeba sie nauczyc z nim zyc. Cale zycie zdajemy rozne egzaminy i testy i do tego tez trzeba sie przyzwyczaic. Umiejetnosc mentalnego przygotowania na okreslony moment (test) to tez wazna rzecz, widzisz taki Malysz przez pol sezonu skakal tak sobie a jak przyszly mistrzostwa swiata (test) to pokazal co potrafi i medale sa jego a nie Hanavalda choc tamten byl faworytem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obserwator Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 21:38 Droga szóstoklasistko oraz inni zbulwersowani, ten test jest po to, aby porównać poziom nauczania nieco bardziej obiektywnie niż czynią to "swoi" nauczyciele. Prawdopodobnie - mając na uwadze Twój styl oraz ortografię - ujawni, jak się ma średnia, która zdobyłaś na koniec 5 klasy do wiedzy innych uczniów. Może to być pouczające doświadczenie i w ten sposób również spełni swoją rolę. Gość portalu: szóstoklasistka napisał(a): > po co mamy pisąc tocłe gówno jak to tylko nie potrzebny stres. > Jestem dobrą uczennicą (na kniec 5 klasy miałam średnia 5,6) a > ten test mnie stresuje. co die stanie jak zrobie przez to jakieś > głupie błędy i zdobende mniej niz 30 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.chemd.amu.edu.pl 10.04.03, 12:10 Gość portalu: szóstoklasistka napisał(a): > po co mamy pisąc tocłe gówno jak to tylko nie potrzebny stres. > Jestem dobrą uczennicą (na kniec 5 klasy miałam średnia 5,6) a > ten test mnie stresuje. co die stanie jak zrobie przez to jakieś > głupie błędy i zdobende mniej niz 30 pkt. Chce iśc do gimnazjum > dla uczniów wybitnie uzdolnionych ale jeśli zawale ten test moge > mieć super oceny to raczej mnie nie przyjmą, apo drugie moge > mieć na koniec same 6 a jeśli nie bede miała co najmniej 30 pkt > nie bede miała czerwonego paska. Z reszta jestem gdzie indziej > zameldowana i gdzie indziej mieszkam. jeśli zawale test nie > przyjma mnie bo jestem z poza rejonu. Najpierw musza przyjąć > wszystkich z rejonu a dopiero później najlepszych z poza. Jesli > nie dostane sie ani do jednego ani do drugiego gimnajum bede > musiała dojeżdzać sama nie wiem gdzie . Wiec nie wiem po jaka > cholere jest ten pieprzony test "Ten pieprzony test" jest między innymi po to, żebyś zdała sobie sprawę, że być może nie masz czego szukać w gimnazjum dla wybitnie uzdolnionych. Myślę, że tam wymagają starannego wyrażania się (także nierobienia tylu literówek, które świadczą o braku samokontroli) i elementarnej znajomości ortografii. W takim gimnazjum codziennie byłabyś narażona na duże stresy. Może więc lepiej sobie odpuścić? Zastanawiam się też, za co dostałaś tak dobre stopnie. Zapewne poziom Twojej szkoły nie jest specjalnie wysoki. "Ten pieprzony test" jest także i po to, żeby wyłowić szkoły, które za byle co dają szóstki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monika Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 12:19 Pisałam przed chwilą test kompetencji i twierdze, że był on łatwy i nie wiem czego ta dziewczyna nie zrozumiała w zadaniu z Aśką, ponieważ w nim było podane że mama powiedziała Aśce: siedzisz już trzy godziny przed telewizorem a Aska na to to tylko 10% mojego czasu i gdybys popatrzyła na to zadanie to zauważysz, że jeżeli 10% jej wolnego czasu to trzy godziny to cały jej czas będzie równał się 10x3=30 czyli jej wolnuy czas wynosi trzydzieści godzin. Aska sie pomyliła poniewaz doba nie może miec trzydziestu godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monika Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 12:19 Pisałam przed chwilą test kompetencji i twierdze, że był on łatwy i nie wiem czego ta dziewczyna nie zrozumiała w zadaniu z Aśką, ponieważ w nim było podane że mama powiedziała Aśce: siedzisz już trzy godziny przed telewizorem a Aska na to to tylko 10% mojego czasu i gdybys popatrzyła na to zadanie to zauważysz, że jeżeli 10% jej wolnego czasu to trzy godziny to cały jej czas będzie równał się 10x3=30 czyli jej wolnuy czas wynosi trzydzieści godzin. Aska sie pomyliła poniewaz doba nie może miec trzydziestu godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: siostra Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: 62.218.24.* 08.04.03, 12:34 Moim zdaniem ten egzamin to jakas bzdura. Stresuja tylko niepotrzebnie dzieciaki. Podobno tez ten test nie bedzie sie liczyl przy przydzielaniu do klas. Ciekawostka... To po co to wszystko? Ja skonczylam normalnie podstawowke i po niej mialam pierwszy egzamin i bylo dobrze. Wiec po co to wszystko to ja nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Felix Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.03, 12:58 Drodzy zbulwersowani rodzice. Wlasnie przeczytalem wasze opinie i pojac niemoge o co tyle krzyku. Przeciez autor artykulu wyraznie napisal, ze jest on przydatny tylko i jedynie dla dzieci ktore cos soba reprezentuja. Cala reszta zostanie przydzielona do rejonowych gimnazjow. Co do stresu: nie wiem czy sobie zdajecie z tego sprawe ale ci mlodzi ludzie za pare lat beda musieli przystapic do egzaminu maturalnego i wydaje mi sie, ze im wczesniej zaczna sie do stresow egzaminacyjnych przyzwyczajac tym lepiej. Nie zapominajcie o tym, ze tez pelnici znaczna role w ksztalceniu waszych przyszlych "geniuszy" i jezeli wasze dziecko nie potrafi logicznie myslec to nie miejcie o to zaraz pretesji do pani Jadzi od matematyki tylko zastanowcie sie sami, w jaki sposob pomogliscie swojej pociesze opanowac dany material. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mateusz zasowski z Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 13:01 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Najarany Test jest OK! Pokazuje, które dzieci traktują swoje IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 13:04 obowiązki serio, a których czeka kariera piłkarza ligowego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mateusz zasowski z Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 13:05 ten test,to kurna,ku... sprawdzian dla mnieimojego chłopaka marcina kosierackiego ktory chodzi ze mna do klasy byl bardzo trudny? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: VI klasista Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 13:07 Uważam że ten test jest, potrzebny dla sprawdzenia samych siebie. Nie powinien odbywać się w tak nie miłej atmosferze, gdzie każdy nauczyciel gapi Ci się na ręce co piszesz czy nie ściągasz itp. W mojej szkole wszyscy mieli stresa włącznie z rodzicami. Test był prosty ale, bardzo nudny... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczyciel Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: 80.48.111.* 08.04.03, 13:18 No i po teście, stresach, lamentach rodziców... Dzieci wyszły zadowolone, mówią, że nie było trudne, ale poczekajmy na wyniki. Z mojej strony mam tylko uwage techniczną dla"góry". Skoro test w założeniach miał być anonimowy, to trzeba wziąć pod uwagę,że dziecko pisząc list może podpisac sie pod nim imieniem i nazwiskiem. Zatem pytam:GDZIE ANONIMOŚĆ????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ktoś Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 13:23 tak to dobre spostrzerzenie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inforek Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.edu.pl / 10.5.254.* 08.04.03, 13:38 tyle, ze i tak na nic to podpisywanie, bo prace przypisywane sa egzaminatorom juz przed egzaminem zgodnie z zasada, ze pracy danego ucznia nie moze sprawdzac egzamianator ze szkoly do ktorej chodzi uczen... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: realista1 Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: 195.94.220.* 08.04.03, 13:41 Gość portalu: Katarzyna napisał(a): > Moim zdaniem ten egzamin jest bzdurą ( za wymyślenie której ktoś > wziął grube pieniądze)To po co są świadectwa szkolne? Skoro > ważny jest tylko wynik sprawdzianu - kretyńskiego zresztą > Katarzyna Nie zgadzam się z Tobą, Kasiu! Ten test pokazuje zdecydowanie więcej, niż stopnie na świadectwie. Jest obiektywny. Dopiero wynik tego testu uświadomi Ci, co rzeczywiście umie Twoje dziecko. I dobrze jest, że ma on charakter informacyjny, że nie decyduje o przyjęciu do gimnazjum (chyba, że superambitni rodzice chcą posłać dziecko do elitarnego gimnazjum - ale tacy mogą po prostu zapłacić). Mój syn pisał dzisiaj ten test. Nie jest to dla mnie żaden stres. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Staruch Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.if.uj.edu.pl 08.04.03, 13:55 No coz, do podstawowki i gimnazjum musza chodzic wszyscy, a czytajac te wypowiedzi (zwlaszcza rodzicow) chcialoby sie powiedziec, ze chyba niepotrzebnie. Jak komus sie test nie podoba, szkola nie podoba i boi sie stresu, to niech od razu posle dziecko do lopaty lub rozwozenia smieci. po co ten caly lament? Jaka maka, taki mlyn, jaki ojciec - taki syn! moj syn tez dzis pisal ten test i nie byl to ani dla niego, ani dla rodzicow zaden stres!Pozdrawiam rozsadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mama5klasistki Za duzo szumu IP: *.k.mcnet.pl 08.04.03, 14:14 robi sie wokol tego testu, dzieciaki powinny pisac go z marszu i nie powinny sie niczym przejmowac, szczegolnie mamuskami znerwicowanymi, ktore sie obawiaja, ze kujonstwo ich dzieci wystawione jest na probe. Moze sie okazac, ze coreczka, szkolona przez mamusie przez ostatnich szesc lat na prymuske, napisze test gorzej niz zdroworozsadkowy kolega, ktore moze nie uczy sie na pamiec, ale za to mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Za duzo szumu IP: *.mpil-ploen.mpg.de 08.04.03, 15:48 I chyba w tym jest problem. Ten test (przynajmniej z zalozenia) ma sprawdzac umiejetnosc wykorzystania wiedzy, co duzej czesci "zakuwaczy" sprawia niejaka trudnosc. Nic tez dziwnego ze zarowno rodzice, jak ich pociechy boja sie prawdziwej oceny (i co tu duzo mowic - kompromitacji). Rzeczywiscie moze okazac sie ze tzw. dobrzy uczniowie wypadna w tym tescie slabo, ale tylko dlatego ze obnazy on powierzchownosc ich wiedzy i oderwanie jej od zycia. To dobrze ze taki test jest w szostej klasie, bo w tym wieku mozna jeszcze cos na to poradzic... Dodatkowo byc moze przyczyni sie do zmiany akcentow w samym procesie nauczania i wskaze nauczycieli ktorzy mineli sie z powolaniem... Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Staruch Re: Za duzo szumu IP: *.if.uj.edu.pl 08.04.03, 15:52 O ile dobrze pamietam, to w zamysle autorow reformy za czasow Handkego taki test mial byc etapem przejsciowym do testu, ktory rzeczywiscie bylby glownym (moze jedynym) kryterium przyjecia do gimnazjum (taka matura na koniec podstawowki). Niestety, nie bylo im dane poprowadzic tego do konca. Leb podniosla opozycja i ZNP, bo taki test pokazuje gorszych nauczycieli o gorsze szkoly. Mysle, ze baronowa Lybacka ten test zlikwiduje. Dziwie sie, ze jeszcze tego nie zrobila. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ronda Re: Za duzo szumu IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 20:07 Spokojnie pomachałam moim dzieciakom przed testem , bo wiem , że przygotowani byli solidnie. Ci , którzy mogli być.Są też tacy , którzy test napiszą słabo.Takie po prostu mam klasy.Nie nauczę dziecka rozumienia , jeśli nie ma takich możliwości.Powinno być w szkole specjalnej , ale rozumiem , że rodzice nie chcą go tam umieścić.W zeszłym roku moja klasa była jedną z najlepszyvh w województwie.Teraz wynik będzie dziwny - dużo w okolicy maksimum , mało średnich wyników i sporo słabych.Ten sprawdzian to nie ocena pracy nauczyciela - czasami więcej wysiłku wkładają ci , którzy dostają klasy bardzo słabe.Z orła kury się nie zrobi.Nie przejmuję się więc tak bardzo wynikiem , ale dla mnie wymierny jest stopień wiadomości , które nawet ci najsłabsi zyskali.Robię swój własny test na początku i na końcu roku szkolnego.On mnie upewnia , że pracowałam dobrze i mobilizuje do wprowadzania zmian.W każdym razie uczń , który ma u mnie piątkę , ma ją i w kolejnej szkole. Przy okazji - skąd te straszliwe średnie - 5,8 czy wyżej? U nas szóstki dostają tylko laureaci olimpiad wojewódzkich.Normalne opanowanie materiału to tylko piątka.Najwyższa średnia jaką pamiętam to 5,3.No i dobrze - nasi absolwenci mówią potem , że w gimnazjum jest łotwo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mama5klasistki Re: Za duzo szumu IP: *.k.mcnet.pl 09.04.03, 09:06 Gość portalu: ronda napisał(a): >Przy okazji - skąd te > straszliwe średnie - 5,8 czy wyżej? U nas szóstki dostają tylko laureaci > olimpiad wojewódzkich.Normalne opanowanie materiału to tylko piątka.Najwyższa > średnia jaką pamiętam to 5,3.No i dobrze - nasi absolwenci mówią potem , że w > gimnazjum jest łotwo. I to jest dopiero glupota! Jak mozna cala klase, jakies 30 osob podzielic na cztery czesci. 5,4,3 i 2 bo jedynek tez sie nie stawia na koniec roku. W Polsce nauczyciele maja idiotycznie malo stopni, kombinuja z jakims plusami minusami, ktorych potem na swiadectwie wpisac juz nie moga, malo tego majac do dyspozycji jeszcze jedna ocene, szostke, zamiast z niej korzystac dorabiaja jakas ideologie. W szkole mojej dzieci, na kazdym sprawdzianie, z kazdego sprawdzianiu jest dodatkowe zadanie na szostke. I slusznie ocena jest po to by z niej korzystac, a nie laskawie przyznawac. A za olimpiade to mozna wyroznic dyplomem, ksiazka, gratulacjami oficjalnymi na tablicy ogloszen! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szóstoklasistka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 17:12 Dzisiaj pisalam ten test i mimo,ze jestem b.dobra uczennica (srednia 5,9) uwazam,ze nie byl on najlatwiejszy. Zrobilam wszytsko,ale mysle,ze taki test jest zupelnie nie potrzebny,co jak co mamy dopiero 13 lat,rozumiem tets do liceum,matura,studia,ale robic takie ogromny stres u 13 latkow...Gadanie o tym testcie od roku,przymus chodzenia na wyrownawcze zajecia ze wszystkich przedmiotow,po to,zeby szkola dobrze wypadla. Nie rozumiem czemu nie mozna powiedziec:Dzieic dzisiejszy test jest wazny,postarajcie si ego napisac jak najlepiej,na spokojnie,ale on nie zawazy na waszych ocenach z przedmiotow na koniec,nie bedzie wyniku napisanego na swiadectwie. U nas w szkole dwie dziewczyny zaslably podczas testu. Te wszystkie kodowania,wpisywanie dat urodzin itp.-tylko niepotrzebny stres,zarowna dla nas-UCZNIOW jak i dla naszych rodzicow.Moja mama dzisiaj musiala pozniej pojechac od pracy,aby odwiezc mnie na ten test,potem musiala sie wczesniej zwolnic. Chcialaby poslac mnie do dobrego gimnazjum,powtarzala ze mna caly material,derenwowala sie.Zupelnie niepotrzebnie.Uwazam ze ten caly test jest pochrzaniony(bez komentarza) P.S. Zadania wcale nei byly latwe,okazalo sie,ze moja cala szkola prawdopodobnie zle zrobila jedno zadanie(to z porcentami ogladalnosci telewizji przez asie),zueplnie inaczje to zrozumielismy...No ale trudno,co ma byc to bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polonistka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.zabki.net.pl / 10.5.1.* 08.04.03, 18:00 Niestety, ja tez mam watpliwosci co do wiarygodnosci wynikow sprawdzianu. Uczniowie, nawet ci najlepsi, piszac go w warunkach ekstremalnych(sytuacja stresowa)moga popelnic mnostwo banalnych pomylek. Cala atmosfera wokol tego wydarzenia jest juz wystarczajaco napieta, a co dopiero sam fakt. Dzieci przed milczaca komisja, obserwatorem zzewnatrz, kodowaniem,nanoszeniem w odpowiedni sposob odpowiedzi. Juz sam widok arkusza odpowiedzi moze ucznia przyprawic o skurcz zoladka. I to cale gadanie o niewpisywaniu na swiadectwie, zaliczeniu przez wszystkich uczestnikow. Przeciez tak naprawde liczyc beda sie dane statystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szóstoklasista Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 18:31 A DO STRESU TRZEBA SIĘ PRZYZWYCZJAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka233 Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów 09.04.03, 11:59 Gość portalu: Szóstoklasista napisał(a): > A DO STRESU TRZEBA SIĘ PRZYZWYCZJAĆ! :))) Jajko madrzejsze od kury:) Ale to bardzo sluszna uwaga! W calej sprawie najgorzej zachowuja sie nauczyciele! To oni powinni duzo wczesniej (wg mnie co najmniej w ostatniej tj. szostej klasie) CWICZYC z uczniami pisanie takich testow. To oni powinni sie zwrocic do dyrekcji badz kuratorium o przyklady takich sprawdzianow i je przeprowadzac w klasie kilka razy w roku. I jak napisalam "udawac komputer" by sprawdzac odpowiedzi zamkniete. Wtedy wyszlo by kto nie zwraca nalezytej wagi na polecenia. Jesli nie bylo zadnych cwiczen, jesli nauczyciel w swej biernosci pozwolil uczniom zetknac sie z tego typu testem po raz pierwszy i w jego trakcie pouczac (PO RAZ PIERWSZY) jak jest procedura to niech sam psioczy - ale na siebie samego!!! Nauczyciel odpowaiada za proces nauczania, to on wybiera tematy, ustala jak je wytlumaczy. To on w koncu POWINIEN przewidywac jakie trudnosci napotka uczen w wypelnianiu testu. I to on je powinien umiec eliminowac. Tzw. zly dzien ucznia moze go pozbawic zaledwie 2-5 pkt. A stres moze byc nie tylko deprymujacy ale tez mobilizujacy:)) Sprawa tak naprawde pokazuje, ze nauczyciele sami sie do tego testu nie przygotowali:((( Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka233 Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów 09.04.03, 12:00 Gość portalu: Szóstoklasista napisał(a): > A DO STRESU TRZEBA SIĘ PRZYZWYCZJAĆ! :))) Jajko madrzejsze od kury:) Ale to bardzo sluszna uwaga! W calej sprawie najgorzej zachowuja sie nauczyciele! To oni powinni duzo wczesniej (wg mnie co najmniej w ostatniej tj. szostej klasie) CWICZYC z uczniami pisanie takich testow. To oni powinni sie zwrocic do dyrekcji badz kuratorium o przyklady takich sprawdzianow i je przeprowadzac w klasie kilka razy w roku. I jak napisalam "udawac komputer" by sprawdzac odpowiedzi zamkniete. Wtedy wyszlo by kto nie zwraca nalezytej wagi na polecenia. Jesli nie bylo zadnych cwiczen, jesli nauczyciel w swej biernosci pozwolil uczniom zetknac sie z tego typu testem po raz pierwszy i w jego trakcie pouczac (PO RAZ PIERWSZY) jak jest procedura to niech sam psioczy - ale na siebie samego!!! Nauczyciel odpowaiada za proces nauczania, to on wybiera tematy, ustala jak je wytlumaczy. To on w koncu POWINIEN przewidywac jakie trudnosci napotka uczen w wypelnianiu testu. I to on je powinien umiec eliminowac. Tzw. zly dzien ucznia moze go pozbawic zaledwie 2-5 pkt. A stres moze byc nie tylko deprymujacy ale tez mobilizujacy:)) Sprawa tak naprawde pokazuje, ze nauczyciele sami sie do tego testu nie przygotowali:((( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ela Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 23:31 Gość portalu: szóstoklasistka napisał(a): > Dzisiaj pisalam ten test i mimo,ze jestem b.dobra uczennica > (srednia 5,9) uwazam,ze nie byl on najlatwiejszy. Zrobilam > wszytsko,ale mysle,ze taki test jest zupelnie nie potrzebny,co > jak co mamy dopiero 13 lat,rozumiem tets do > liceum,matura,studia,ale robic takie ogromny stres u 13 > latkow...Gadanie o tym testcie od roku,przymus chodzenia na > wyrownawcze zajecia ze wszystkich przedmiotow,po to,zeby szkola > dobrze wypadla. Nie rozumiem czemu nie mozna powiedziec:Dzieic > dzisiejszy test jest wazny,postarajcie si ego napisac jak > najlepiej,na spokojnie,ale on nie zawazy na waszych ocenach z > przedmiotow na koniec,nie bedzie wyniku napisanego na > swiadectwie. U nas w szkole dwie dziewczyny zaslably podczas > testu. Te wszystkie kodowania,wpisywanie dat urodzin itp.-tylko > niepotrzebny stres,zarowna dla nas-UCZNIOW jak i dla naszych > rodzicow.Moja mama dzisiaj musiala pozniej pojechac od > pracy,aby odwiezc mnie na ten test,potem musiala sie wczesniej > zwolnic. Chcialaby poslac mnie do dobrego gimnazjum,powtarzala > ze mna caly material,derenwowala sie.Zupelnie > niepotrzebnie.Uwazam ze ten caly test jest pochrzaniony(bez > komentarza) > P.S. Zadania wcale nei byly latwe,okazalo sie,ze moja cala > szkola prawdopodobnie zle zrobila jedno zadanie(to z porcentami > ogladalnosci telewizji przez asie),zueplnie inaczje to > zrozumielismy...No ale trudno,co ma byc to bedzie. Dziecko kochane! Jeśli te zadania były dla Ciebie trudne, to powinnaś mieć średnią koło 3 , nie 5,9. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Macio Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: pikachu:* 08.04.03, 18:06 Ten test to pikuś. Myślałem że będzie gorzej. Byłem zaskoczony pytaniami, bo ktoś kto nie chodził do podstawówki spokojnie by go napisał. Jeśli każdy test ma taki być i znajdą się osoby poniżej 25 pkt to znaczy że Polska przyszłość narodu:) do niczego sie nie nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szóstoklasista Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 18:29 Dochodzę do wniosku, że najbardziej denerwują się rodzice, szczególnie kujonów i oni sami. Macie średnie 5,8 ; 5,9; a nie potraficie poradzić sobie z takimi zadaniami? A potem do akcji wchodzą mamusie tłumaczące, że test jest głupi! To nieprawda! Niestety są nauczyciele, którzy przynajmniej częściowo oceniają ,,po nazwiskach". Ten test to szansa, żeby słabsi mogli pokazać co potrafią. Dla wyjaśnienia: mam średnią 5,25 więc nie usprawiedliwiam nieróbstwa. Tylko że ja uczę się dla przyjemności, a nie dla stopni. I nie wierzę, żeby ktoś miał zdolności do tak wielu przedmiotów. Uczycie się na "wykuj i zapomnij" i narzekacie kiedy coś sprawdza myślenie, a nie definicje. TESTY GÓÓÓÓÓÓRĄ!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dusia Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 19:08 Chcę powiedzieć że mam podzielne zdanie na temat sprawdzianu dla szóstoklasistów, który dzis pisałam. Nie był on bardzo trudny, ale można było złapać sie na podchwytliwych pytaniach. Była to szansa, jak jedna z rówiesniczek to określiła, do wykazania się umiejetnosciami i pokazać nauczycielom ze nie jesteśmy tacy źli. Można było sprawdzić swoje umiejetności i zmierzyć sie z swoim stresem i opanowac się aby dobrze napisać. Jednak uważam również że nie powinno się pisać tego testu z przymusu. Jest on dla nas-szóstoklasistów -dodatkowym stresem , prawie przed końcem roku szkolenego a także końcem podstawówki. powinniśmy się skupić terz na nauce , aby mieć jak najwyższą średnią. W naszej szkole co 2 tygodznie pisalliśmy takie testy!!! Nauczycielw uważali że musimy sie przyzwyczaić. No ale bez przesady od wrzesnia do kwietnia?!!!!???? To chyba lekka przesada. Ale wrócmy do tematu. Test nie okazał się moją pięta Achillesową i napiasłam go (tak myslę) Bardzo dobrze. Ten test to z pewnej strony, zwyczajna głupota! Na szczęście nie liczy się do świadectwa ale z papierami to tez trzeba złożyć. Nie jestem złą uczennicą bo mam srednią 5,34 a w tamtym roku 5,8. I mam nadzieje że w przyszłym roku nie bedą ludzie stresowali ,młodych 13-latków egazminem! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: afera łatwe, potrzebne, ale po co rywalizacja? IP: *.konopnicka.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 19:23 Też pisałam ten test; wydaje mi się, że poszło mi dobrze. jedynie zadanie matematyczne, proste zresztą, trochę zknociłam, ale to naprawdę nic... test uważam za całkiem potrzebny, bo sprawdzamy poprostu to, czy potrafimy MYŚLEĆ. niektórzy się tym rzeczywiście przejmują, czy pójdzie im dobrze. i to nie zawsze bezpodstawnie. po pierwsze, to szkolne srednie- jakiej szkole poszło lepiej, jakiej gorzej. szkoła, do której chodzę, miała w minionym roku najlepszy wynik w mieście. teraz więc też wymagano od nas pełnego przygotowania. po drugie, liczy się to przy przyjmowaniu do gimnazjow. ja byłąm spokojna, już jestem przyjęta! po trzecie, rodzice czasem wymagają jak najlepszego wyniku. ja takiego problemu ne miałam, ale co miała powiedzieć moaj koleżanka p. której ojciec chce, abyśmy mieli jeszcze więcej matematyki choć mamy jej 8 w tygodniu???? robiliśmy multum testów, ale co z tego. sprawdzianem nikt się nie nauczy myśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KASIA pisałam ten sprawdzian IP: *.compromis.pl / 192.168.1.* 08.04.03, 19:20 o jejku mam nADZIEJE ŻE DOBRZE MI POSZŁO SPRAWDZIAN BYŁ BARDZO PODCHWYTLIWY Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nadula OGÓLNIE TEST BYŁ ŁATWY , ALE EGZAMINATOR MOŻE ... IP: *.slubice.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 19:30 OGÓLNIE TEST BYŁ ŁATWY , ALE EGZAMINATOR MOŻE SIĘ PRZYCZEPIĆ DO WSZYSTKIEGO . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emila kurde ale niektorzy tutaj to cioty! IP: 212.160.155.* 08.04.03, 20:08 a szczegolnie te matki ktore martwia sieo swoje dzieci , ze sie stresuja!!! halo!!! jako rodzice macie chyba obowiazek wychowac swoje dzieci, a zarazem przygotowac je do samodzielnego zycia!wiec powiedzcie mi po co te wsyztskei wasze skargi!? dziecko musi sie przygotowywac do wszystkich powaznych testow i egzaminow! ten test jest sprawdzeniem poziomu inteligencji i tym podobnych ucznia, podpowiedzia dla niego nad cyzm musi popracowac oraz proba i przygotowaniem do nastepnych rownie waznych testo!! wiec drogie matki!mozecie przzestac nazekac?! po waszych wypowieziach wywnioskowalam jedynie ze jestescie takei mamusie ktere podcieraja dupyu swoim 13-letnim synkom lub coreczkom... a poza tym to z "doswiadczenia" moge powiedziec ze te wszystkei probne testu sa trudniejsze niz test glowny. do tego testu sama domu nic nie powtarzalam jedynie na polskim i na matematyce powtarzalsmy jakies wzory lub omawialismy rozne "chwyty" testu wnioskujac po tych wsyztskich probnych no i dzis owszem bylam naprawde zestresowana, bolal mnie brzuch ze stresow no ale sam test moim zdaniem byl naprawde latwy. i mysle ze poslzo mi nawet dobrze. no wiec test jest potrzebny, uczen wie co powinien w sobie zmieni(poprawi) jest to dla niego proba przed wszystkimi czekajacymi go w przyszlosci testami tego typu.. emila Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rodzice Re: Skandal CKE IP: 80.48.171.* 08.04.03, 20:01 Nasz syn pisał również dzisiejszy test. Uczy się nieźle (5.4), test wyszedł mu również nieźle - po powrocie stwirrdził wprost, że był banalny. Nigdy jako rodzice nie staramy się wymuszać na synu "nauki dla ocen". Wpajamy mu, że uczy się dla siebie i najważniejsze jest to czego się nauczy i co później będzie umiał, jak zdobytą wiedzę potrafi wykorzystać. Taki test jest więc dobrym sprawdzianem tak zdobytej wiedzy w praktyce, jak też odporności psychicznej młodego człowieka na stres. Jednakże CKE funduje już drugi rok z rzędu SKANDAL. Test rzekomo anonimowy wcale anonimowy nie jest. O ile ubiegłoroczną kartkę z wakacji można było podpisać jedynie imieniem, to tegoroczny list....? No i proszę, już 13-latkowie wprowadzani są w świat obłudy i zakłamania. Prawdopodobieństwo otrzymania wysokiej punktacji przez "odpowiednie" dzieci niewspółmiernie wzrosła. GRATULACJE CKE!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jolka Re: Skandal CKE IP: 217.30.134.* 08.04.03, 20:39 Rodzicu! Jesteś nie zorientowany w sposobie oceniania prac uczniów przez egzaminatora. Uczeń nie musi podpisywać pracy swoim imieniem i nazwiskiem. Nauczyciel sprawdzający siedzi zamknięty w odosobnieniu i sprawdza losowo wybraną klasę ze swojego województwa. Jeśli ktoś ma możliwości przekrętu to tylko pracownicy OKE którzy mogą odnależć pracę danego ucznia po kodzie - nazwisko w ogóle jest niepotrzebne! Musimy jednak wierzyć w sprawiedliwość i odpowiedzialność tych ludzi. Są oni zobligowani do zachowania tajemnicy. Wiem, że powiecie o korupcji i różnych malwersacjach w naszym kraju. A to Polska właśnie! Można wyemigrować lub nie przymykać oczu na to co złe u nas. A media niech pilnują uczciwości ludzi na świeczniku. Ryba psuje się od głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zolka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.parczew.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 20:11 ja pisałam ten test w tamtym roku.. dopiero co zobaczylam ten test ..jest bardzo powalony..i trudny w tamtym roku byl o wiele latwiejszy.. ja sama zdobyłam w próbnym 35/40 a w ,,głownym 40/40 a tu nie wiem czy bym zdobyła 25...ale tak naprawde inaczej sie patrzy gdy jest sie tylko obserwatorem a inaczej gdy przeżywa sie samemu i czuje sie stres...ale test byl trudny... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sir Psycho Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 20:22 Powiem wam szanowna ludności, ż emoim zdaniem to chore już było zlikwidowanie 8 klas,W tej chwili gimnazjum to najgorsza szkoła. A co do testu, to myślę, że nie był z byt trudny... Pisałem go... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Asia Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 20:26 Wedlug mnie ten test byl banalnie latwy.Sprawdzilam sobie z punktacja i mi wychodzi 40 punktow. Uwazam,ze taki test na pewno nei potrzebnie przyspaza stresu,ale nikt nie moze mi wmowic,ze byl trudny. Przeciez matematyczne zadania byly w 3 klasie,no moze z tym kartonem,ale trzeba bylo tylko troche pomyslec. Polski banal do szescianu!Wedlug mnei to byl bardzo latwy test,latwiejsyz od probnego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: 217.30.134.* 08.04.03, 20:28 Jestem nauczycielem. Rozmawiam z dziećmi. One pragną zawsze sprawiedliwej oceny! Ta jest możliwa tylko przy takim sprawdzaniu wiedzy i umiejętności jakim są testy. Czy dobrze i wszystko sprawdzą? To sprawa dyskusyjna, ale nie widzę innego sposobu jak niezależna zewnętrzna komisja, która nie ma żadnych powiązań z uczniem. Stres to sprawa wyimaginowana przez rodziców. Jeżeli dziecko się boi to znaczy, że rodzice straszą przez wiele lat - mówią o konsekwencjach i grożą różnymi ograniczeniami. Robią to po to aby zmobilizować pociechę do lepszej pracy. To oczywiście odnosi odwrotny skutek. Stopnie nie mówią całej prawdy. Są uczniowie, którzy nie mogą wiele osiągnąć. Nie znaczy to że nauczyciel ma im stawiać zawsze najgorsze oceny. Dla zachęty, zmobilizowania wymyślam łatwiejsze zadania dla takich uczniów. Czują się wtedy dowartościowani - oni też mogą czasem coś osiągnąć. A w życiu potrzebna jest i sprzątaczka i profesor akademicki. Nie jesteśmy jednakowi jeśli chodzi o możliwości intelektualne, artystyczne, organizacyjne i inne. Rodzice zaakceptujcie swoje dzieci takimi jakimi są. Nie wymagajcie samych piątek czy szóstek. Najważniejsze jest to jak wychowacie swoje dzieci - jakimi będą ludźmi - jakie będzie ich serce. O potomka zaczynamy dbać w momencie poczęcia a nie tuż przed sprawdzianem w szóstej klasie (czytajmy, poświęcajmy dużo czasu na rozmowy i dyskusje z dzieckiem - osiągnie o wiele więcej). Odpowiedz Link Zgłoś