Dodaj do ulubionych

wirus - prosze o pomoc!!!

IP: *.aster.pl 21.10.07, 22:46
Witam ,
Objawy są przede wszystkim takie ze po starcie komputera nie ma Windows
Explorera - czyli menu start, pulpitu itd. Poza tym nie mogę go
włączyć(explorera). Wirus wyłącza też Regedit, hijackThis, Skypa, Internet
Explorera i Avasta. Niestety to samo w trybie awaryjnym. Udało sie uruchomić
Firefoksa. Wklejam logi z Silent Runners i ComboFixa.
Pozdrawiam
Jansi

wklej.org/id/7cf8e0410a
wklej.org/id/65bf5d3d4b
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: wirus - prosze o pomoc!!! IP: *.escom.net.pl 22.10.07, 09:36
      Zmien nazwe hijackthis.exe na wiaderko.com i dopiero uruchom.
      Daj log z SDFix zrobiony w trybie awaryjnym. Zrob tez skan przy pomocy SuperAntiSpyware. W sumie nie zaszkodzi tez log z gmera z zakladki rootkit.
      Explorera nie mozesz wlaczyc bo go (pliku) chyba nie masz ;-)

Co to za autorun na F:? Usun go:
      F:\AUTORUN.INF -> "OPEN=explorer.exe
      F:\AUTORUN.INF -> "shellexecute=explorer.exe
      • Gość: jansi Re: wirus - prosze o pomoc!!! IP: *.aster.pl 22.10.07, 10:32
        Dzięki za pomoc, super jest to forum naprawdę.

A wiec, zmiana nazwy hijackThis nic nie daje - tak samo sie zamyka, to samo
        SDFix i SuperAntiSpyware, log z gmer'a poniżej.

Udało mi sie uruchomić Webroot Spy Sweeper, ale za bardzo nic nie znalazł,
        jakieś cookie tylko. Wklejam też loga poniżej , może się na coś przyda.

Plik explorer.exe jest (w folderze windows), jak go probuje uruchomić to na
        chwile sie pojawia w liście procesów , później na sekundę pojawia sie dwwin.exe
        i zaraz razem znikają (tak samo sie dzieje przy próbach uruchomienia n.p
        hijackThis).
        Ten autorun wywalony - to pozostałości po jakimś syfie , który był na dysku
        przenośnym.

gmer:
        www.wklej.org/id/a053f1c2b7
        Webroot Spy Sweep
        www.wklej.org/id/599211df26
        pozdrawiam,

• Gość: Kolobos Re: wirus - prosze o pomoc!!! IP: *.escom.net.pl 22.10.07, 10:40
          Sprobuj wykonac naprawe systemu z plyty instalacyjnej XP (podczas instalacji wybierz druga opcje naprawy). W logach nic nie widac.
          • Gość: jansi Re: wirus - prosze o pomoc!!! IP: *.aster.pl 22.10.07, 11:10
            W ogóle problem jest taki ze jestem poza domem, na wyjeździe, parę dni temu
            siadł mi system i musiałem go zainstalować z jakiejś płytki innej niż ta którą
            dostałem z laptopem. Ściągnąłem z sieci drivery i komp w miarę działał przez
            parę dni, no a potem się wywalił do stanu, który tu opisywałem. No a teraz nie
            mam nawet tej płyty z której instalowałem system, mam jakąś inną instalkę XP.

Nie wiem o jaką naprawę systemu chodzi - jak włączę automatic system recovery
            przy starcie to prosi mnie o włożenie jakiejś dyskietki.
            Natomiast opcja 'repair' na ekranie który się później pojawia prowadzi do
            konsoli odzyskiwania systemu, w której nie wiem za bardzo co mam robić.

Zależy mi na tym żeby zreanimować kompa chociaż na chwile bo muszę trochę na nim
            popracować, jak wrócę do domu to sobie przeinstaluje system z oryginalnej płyty.
            pozdrawiam
    • Gość: @ Re: wirus - prosze o pomoc!!! IP: *.chello.pl 22.10.07, 11:29
      Przeczytaj to:
      www.searchengines.pl/index.php?s=&showtopic=24500&view=findpost&p=109540
      • Gość: jansi Re: wirus - prosze o pomoc!!! IP: *.aster.pl 22.10.07, 11:39
        Dzieki, zaraz spróbuje, może się uda, chociaż pewnie nie , bo mam zainstalowany
        Win polski , a płytka jest z angielskim , no ale może akurat.
      • Gość: jansi Re: wirus - prosze o pomoc!!! IP: *.aster.pl 22.10.07, 11:48
        Kurcze nie ma u mnie w ogóle takiej opcji. Mogę tylko zreinstalować system. Czy
        myślicie że to już jedyny ratunek? Co zrobić żeby się ta infekcja nie powtórzyła
        za chwile, miałem avasta zainstalowanego i właściwie nie wchodziłem na żadne
        strony podejrzane - ściągnąłem tylko K-Lite Codec Pack, moze w tym coś było
        podejrzanego.
        Pozdrawiam i dzięki za pomoc
        • kolobos Re: wirus - prosze o pomoc!!! 22.10.07, 14:04
          Nie wiemy nawet czy to byla infekcja, w logach nic nie bylo, a i antywirus pewnie nic nie wykrywal? Wyglada na pad systemu lub np. uszkodzony tam lub dysk, ktory spowodowal problemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka