stara_dominikowa 23.06.06, 13:44 czy ktoś oprócz mnie ma hopla na punkcie książki+serialu? chętnie pobawię się w tworzenie alternatywnej obsady serialu ze współczesnymi aktorami:D proponuję: Jagna/ Joanna Liszowska Antek/ Bartosz Opania :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dona.a Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 14:56 jako licealistka przeczytałam Chłopów bez obrzydzenia towarzyszącego co bardziej opasłym tomom, film też mi się podobał. Nie bardzo widzę kto mógłby zastąpić Władysława Hańczę, ale jako matka Jagny-Liszowskiej pasuje mi Anna Seniuk. Myślę dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emilly Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 19:38 Proponuje poczekac jeszcze kilka lat i w roli Boryny obsadzic starszego Krzysztofa Majchrzaka, B. Opania w tej sytauacji jest idealnym Antkiem, juz widze starcie tych dwoch powiesciowych osobowosci.. Jagna-Agnieszka Warchulska, mysle, ze nawet przytylaby do tej roli, moze zrobic wiele ze swoja uroda; Liszowska nie jest zla, ale to slaba aktorka i wiecej klasy by sie przydalo, ale warunki ma idealne. A moze Ania Dereszowska jako Jagna? Hanka-moze Kinga Preis?Katarzyna Herman? Poza tym na pewno Anna Dymna,Bozena Dykiel, Tadeusz Huk, J. Radziwillowicz, M. Kociniak-o ten bylby niezlym Boryna i czekac nie trzeba bo wiek idealny Na razie tyle, ale b. ciekawy watek, oczywscie dla znawcow tematu:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 20:15 a ja wlasnie Kasie Herman widzialbym jako Jagne ona ma taka niedzisiejsza urode, a do tego jest niezla aktorka a kto by mial zagrac Kube? pierwsze skojarzenie to Andrzej Mastalerz, ale to chyba na zasadzie fizycznego podobienstwa do Fijewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 24.06.06, 19:25 Kasia Herman - obstaję przy swoim - nie emanuje erotyzmem. Poza tym, cóż, Jagusi było na dziewiętnasta zwiesnę, Kasi H. chyba na czterdziestą:))) Andrzej Mastalerz będzie świetny za lat kilka. Kuba był starszym parobem, walczył w powstaniu styczniowym kilkadziesiąt lat wcześniej (akcja powieści to przełom XIX/XX w.) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 21:59 ja tez obstaje przy swoim Kasia nadal bardzo mlodo wyglada Mastalerz dla odmiany bardzo szybko sie starzeje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 24.06.06, 19:23 Majchrzak - świetny pomysł! Zupełnie inny typ niż Hańcza, ale pasuje, budzi respekt. Warchulska - muszę przemyśleć, jakoś mi nie leży.. wiem, problem jest w tym, że Jagna emanowała erotyzmem, była roznamiętniona, Warchulska nie ma tego czegoś. Kilka lat temu (oj, kilkadziesiąt) wybrałabym Kasię Figurę. Ale mówimy o obsadzie dziś:) Kinga Preis jako Hanka - znowu dobry strzał! Nie piękna, ale przystojna kobieta. tak! Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 15:25 Jagna - Anna Guzik (Żanetka z NW), porządny kawał kobiecego ciała Dominikowa, matka Jagny - Bożena Dykiel Boryna - kurczę, nie wiem; to już nie ma w polskim kinie aktorów pasujących to silnej, męskiej postaci, głowy rodu??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 15:51 hihi, Żanetka? Jagna była niczym róża pośród kwiatów w porównaniu z wiejskimi dziewuchami. Wyróżniała się. Liszowska mimo zdrowego wyglądu ma delikatny błysk subtelności w spojrzeniu, no i urodę. Żanetka mimo całej sympatii nadaje się na statystkę:D ale każdy może mieć swoje zdanie:) Dykiel - no niezły pomysł:) Z Boryną też uważam że klops. Hańcza był idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 16:00 Dalej: Hanka/Maja Ostaszewska (pod warunkiem, że podoła aktorsko i w odpowiednim momencie z zahukanej i zapłakanej mimozy zmieni się w dzielną babeczkę awanturującą się w imię mężowskiego dobra) Mateusz/Borys Szyc Marysia Balcerkówna (druga po Jagnie piękność)/Kasia Cichopek Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 17:12 jak to milo zobaczyc, ze nie jest sie samemu z takim swirem :-) Bo jestem totalnie pojechana... Opania jako Antek jest strzalem w 10-bardzo podobny typ urody i temperament zostal w Chlopach opisany. Liszowska na Jagne jest za subtelna. wlasciwie to mam tylko jeden pomysl-Boryne moglby zagrac Radziwillowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 24.06.06, 19:28 drogi baba67 - dlaczego za subtelna? Jagna nie była typem kobietona, miała bujne kształty ale ciągnęła oczy parobków i urodna jucha była że ciągotki brały, niby jaka dziedziczka. miała duszę artystki i wrażliwością wyróżniała się:) Radziwiłowicz pasuje mi bardziej na pana Jacka (dziedziców brat). Odpowiedz Link Zgłoś
xyz777 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 17:30 A co powiecie na obsadzenie roli Boryny przez Andrzeja Grabowskiego? Przez długi czas utożsamiałam go z rolą Kiepskiego z nieodłącznymi, przyprawiającymi o torsje, dresami. Teraz w Złotopolskich przeszedł całkowitą metamorfozę. Zastanawiałabym się także nad propozycją obsady przez Janusza Gajosa. To wielki aktor, z pewnością zagrałby wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 24.06.06, 19:29 Grabowski - dobry typ! to dobry aktor, fizycznie ma predyspozycje więc - szukamy reżysera i sponsora:))) Gajos zagra wszystko, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuszon Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 17:25 do roli Jagny nadawałaby się np. Bożena Dykiel w młodości.. a ze wspołczesnych aktorek? musiałabym się zastanowić.. Liszowska jest zdecydowanie za delikatna, to musi być ktoś kto, "krzepko" wygląda (kawałek kobiety po prostu, a nie jakies chuchro) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 24.06.06, 19:31 Liszowska kawałkiem kobity jest! Proszę nie sugerować się sesjami z Playboya wyretuszowanymi do bólu:) Zgadzam się, ktoś napisał, że gorzej z jej aktorstwem.. Bożena Dykiel bardziej na Balcerkównę, albo nieobsadzoną jeszcze Nastusię Gołębiankę. Odpowiedz Link Zgłoś
1802l Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 24.06.06, 20:02 A co powiecie na Bujakiewicz w roli Jagny. "Cielesna" blondyna i tyle ciepla w sobie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
kalinazkalinowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.06.06, 18:52 ja mam hopla na punkcie książki uwiebialm ją - najpiękniejsze opisy przyrody Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bibi Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 18:34 Stara Dominikowa-Halina Rasiakówna Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 24.06.06, 19:33 nie widziałam jej nigdzie:( ale zwrócę teraz uwagę!! Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 24.06.06, 21:28 ksiądz dobrodziej - cezary żak :) pani katarzyna bujakiewicz na jagnę jak najbardziej! w jakiejś roli można by obsadzić bartłomieja topę a wójt? a wójt? Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 09:13 Ksiądz dobrodziej - trafiony:D W opisie miał solidny brzuch, w przeciwieństwie do odtwórcy roli sprzed kilkudziesięciu lat, swoją drogą genialnego Pieczki; Bartłomiej Topa - Jasiek Przewrotny, ewentualnie Pietrek, parobek Borynów. Kasia Bujakiewicz, hm, no ładna, spaśna (hihi) kiej jałowica, ale nie wiem czy aktorsko oprócz uśmieszków podoła roli. Dla mnie raczej Balcerkówna (się uparłam). No ale Jagna to nie taka prosta sprawa:D Wójt no właśnie, wójt... Maciej Kozłowski? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emilly Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 22:10 Lubie ten watek:) Mysle caly czas nad Jagna, bo Antek-Opania bezdyskusyjny, dla mnie Boryna- Majchrzak/Kociniak lub M. Dziedziel-o! Jagna...Nie lubie M. Kozuchowskiej ale moglaby byc, jak nabierze troche ciala, ma urode, ma i wdziek, ma tupet, jak sie postara to zagra. Nie rezygnuje z Warchulskiej... Dominikowa-Rasiakowna/Zajaczkowska/Dymna Bracia Jagny-B.Topa i J.Braciak Leszek Lichota-znakomity, nie wiem jako kto:) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 09:21 kumam klimat Kożuchowskiej, ale musiałaby przytyć oj, dużo dużo. Dymna? nie za szlachetna? i jakoś za dobrze z oczu jej patrzy:) Topa może też być Szymkiem, Braciak nieśmiały Jędrzych:) Lichota rzeczywiście ma potencjał, ale kogo mógłby zagrać? Z takim temperamentem... Mateusz? A Jasio organistów? Paweł Małaszyński??:D grał już księdza hihi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emilly Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 22:13 Blagam-Bujakiewicz-Jagna, nie! Idealna jako przyjaciolka Jagny:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Chłopomania Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.crowley.pl 25.06.06, 08:41 No nieeee, gdziez KOzuchowska na Jagnę? Brzydkie toto, nos kaczy, chude i skrzeczy jak żaba. Nie nie nie. Jagna to musi byc ktoś miękki, biały, delikatny, a przy tym skrzący się seksem. Zwróćcie uwagę, że Jagna podobała się i chłopom, i miastowym! Agnieszka Wagnes ma za subtelną urodę, ale pasowałaby figurą i karnacja, taka angielska róża nieco puszysta. Hmmm. No nie wiem, stara obsada byłą tak genialna, że trudno coś wymyśleć, a i aktorzy teraz jacyś tacy... Na stara Dominikową może Dykiel, też taka wyszczekana. Za to na Jasia organistów pasowałby młody Damięcki. MOże nie ma aż tak tępej miny jak oryginał, ale chyba udałoby mu się to zagrać??? Józką moglaby być Jabczyńska czy jak jej tam. A kto zagralby Kubę? Kto Mateusza? W sumie po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że Bujakiewicz wcale nie byłaby taka zła jako Jagna. Ma dziewczyna zdową wiejską urodę i seksapil, tylko uśmiech łąsiczkowaty nie pasuje... Kurczę, myślałąm, że tylko ja jestem taką fanką chłopów:) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 09:31 do Chłopomanii: Kożuchowska fizycznie rzeczywiście wiele kilo za mało i twarz nie kiej mlekiem wymyta, ale aktorka z niej dobra. Ideał Jagny ciągle poszukiwany. Dla mnie serio, młoda Figura! Uroda na pograniczu plebejskiej i szlachetnej, spaśna kiej lepa. Oczywiście, że Jagna podobała się miastowym, bo wyróżniała się. W przeciwieństwie do ogólnie przyjętej wizji - nie była to typowa wiejska dzioucha z brudnymi piętami. Jabłczyńska na Józkę tak, ale za czasów Fasolek - dziewusze było na dziesiąty rok. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ale Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 08:51 Ale Jagna musi byc łasiczkowata! Byla z niej mala kombinatorka. W Krakowie w T.Starym jest aktorka-Monika Jakowczuk-znajdzcie w google. Brunetka, ale teraz to zaden problem. Jest niezwykle seksowna, uroda nie oczywista, glos sam seks, cialo to samo. Jestem kobieta i pisze to raczej obiektywnie. Jest idealna, ale malo znana, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiki Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: 194.54.21.* 25.06.06, 21:48 Na Borynę-zdecydowanie Marian Dziędziel.Kto widział go w "Weselu" Smarzowskiego chyba się ze mną zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 08:19 Cezary Zak moze byc, bo zagralby troche samego siebie.Taki cwaniaczek, co mu ryjek sam do korytka wchodzi udajacy misiaczka-tak, tak, popieram. A kowal ?Wrednawy, oczka rozbiegane niestary jeszcze, kolo 30tki...no nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Chłopomania Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.crowley.pl 26.06.06, 09:20 Żak to owszem ejst idealny, ale na SZymka, brata Jagny! Ksiądz to musi być ktoś starszy i wredniejszy. A kowalem mógłby być Cezary Pazura, on tez taki na kasę chytry. TĄ liszowską obejrzalamw necie, bo nie kojarzyłam kto to i zdecydowanie nie jest to Jagna, tylko Tereska żołnierka. Starym Bylicą mógłby być Bończak. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 09:40 Tereska była niespecjalnej urody, tylko oczy miała piękne. Za to Liszowska czasem spojrzy tak jakby tęsknica ją ogarniała a wie to za czym? Jej atutem jest erotyzm i tęskne spojrzenia, aktorsko rzeczywiście gorzej. Nie jest to ideał ale mimo wszystko jeszcze nie najgorsza kandydatura na Jagnę jak dla mnie. Bylica był po Jambrożym najstarszy we wsi.. Bończak trochę za młody:) Uśmiałam się z Pazury, może i tak? Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 10:24 Gość portalu: Chłopomania napisał(a): > Żak to owszem ejst idealny, ale na SZymka, brata Jagny! Ksiądz to musi być ktoś > starszy i wredniejszy. że starszy - to ucharakteryzować że wredniejszy - w końcu pan żak jest aktorem. zagrałby wredność :) cwany kowal? może andrzej chyra? hmm.. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 20:21 Brat Jagny mial okolo 30tki-Zak jest za stary.A ksiadz byl w sile wieku, mimo tlustego brzucha (akurat Pieczka brzucha nie mial)lazil po polach-to trzeba miec kondycje Pazura za bardzo sie zaszufladkowal, choc kto wie, on nie jest zlym aktorem, jesliby dobrze zagral... Liszowska na Tereske jest za gruba, jesli chcemy sie trzymac oryginalu- wyraznie jest wspomniane, ze Tereska drobna i chuda byla. Dykiel jako Dominikowa moglaby byc doskonala. A co myslicie o wojcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 09:34 he he, no tak, podołałby chyba! Dziędziel jako Boryna. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 09:27 Protestuję! Jagna nie była kombinatorką! Rządziły nią emocje, była niewolnicą swoich namiętności, bezwolna, namiętna, dawała nad sobą panować. Panią Jakowczuk znalazłam, ale nic nie powiem, bo nie widziałam "w akcji" Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 20:34 Kobitka ma 36 lat-no piekna, i blondynke moznaby z niej zrobic, ale jest roznica miedzy 36 tka, a 19 latka tego nie da sie ukryc... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emilly Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 11:23 No, juz dawno napisalam, ze M. Dziedziel na Boryne by sie nadal. Ale przypominam, M. Kociniak, zapomniany przez film, ale doskonaly caly czas. W takim razie cos trzeba innego znalezc dla K.Majchrzaka, musi zagrac! Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 20:27 Majchrzak gdyby byl mlodszy, bylby dobrym wojtem, ale tak to nie.Mysle, ze troche postarzony dobrze by zagral Rocha-ta odrobina szalenstwa w oczach...wiara, co gory przenosi... Liszowska moglaby byc Balcerkowna-postac drugoplanowa, ale ciagle sie przewija-tez byla piekna podobno.Na Jagne trzeba bardzo dobrej aktorki, zeby cos jeszcze mkogla dorzucic do niezlej skadinad interpretacji Krakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 27.06.06, 09:27 tak, Krakowska grała świetnie, fakt, jednak Krystyna Królówna (Hanka) była od niej.. ładniejsza. To skandal:D Hanuś była przystojną, młodą kobietą i tyle. To trudne, bo odtwórczyni roli Jagny musi być piękna, nie chuda, emanować erotyzmem i jeszcze świetnie zagrać. Gdzie jest taka aktorka?:)) Kasiu Figuro, odmłodniej na chwilkę:D Majchrzak mógłby zagrać Jacka, dziedziców brata. Wójt - Maciej Kozłowski dałby sobie radę. To był perwersyjny przekręciarz, he he, ten wójt. Zapomniałam o Jagustynce! Uwielbiam tę postać. Bardzo współczesna. Kto?? A organiścina? Rany boskie:D Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 organiścina - Grzybowa hihihi 27.06.06, 09:35 Jagustynka ... Zofia Czerwińska ? Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: organiścina - Grzybowa hihihi 07.07.06, 23:32 mmk9 napisała: > Jagustynka ... Zofia Czerwińska ? krystyna feldman? :) Odpowiedz Link Zgłoś
figurka_z_porcelany Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.06.06, 21:41 Matko, toż jedna z moich ulubionych książek i serial takoż, za każdym razem oglądam kiedy leci powtórka :))) Ale do rzeczy: Kociniak z fizjonomii - może i tak, ale głos ma tak charakterystyczny, że mi nie pasuje. I jakąś taką manierę, zawiesza głos.... Dziędziel raczej. A w ogóle co się tak wszyscy uparli na aktorów znanych z telewizora. Może by tak po teatrach poszukać i to nie warszawskich czy krakowskich..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Chlopomania Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.crowley.pl 27.06.06, 11:59 No tak, ale tych aktorów nie wszyscy znamy! A ta kandydatka na Jagnę z Krakowa owszem na zdjęciu fajna, pszenno buraczana, ale jak ma 36 lat to teges:) Jagnie na 19 zwiesnę szło! Z kolei Stara Dominikowa:D pisze, że Jabczyńska na Józkę za stara, no ale przecież Wołłejkówna też wtedy chyba 10 lat nie miała?;) hej, a może w takim razie Bończaka na Kubę damy? A z Pazury się nie śmiejcie, przecież to nie ejst zły aktor, trzeba na nich wszystkich patzreć PONAD ich szufladkami;) I faktycznie, młoda Figura byłaby świetna na Jaguś, bo sexi, dobrze gra, i typ urody idealny. A kto ma być starym Boryną, bom się pogubiła? A stary Bylica nie był taki stary, córka nie miała trzydziestki, tylko oni się wtedy szybko zuzywali:D może było po 50. I proponuję Zofię Merle na Kłębową. I może byśmy Błecką-Kolską obsadzili, ona taka "chlopska" (w dobrym znaczeniu), na Jaguś za stara, ale może na Tereskę chociaż? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Chłopomania Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.crowley.pl 27.06.06, 12:01 Aaaa, a może na proboszcza dać Zamachowskiego??? A Żak dla mnie wypisz-wymaluj Szymek, może by go przez pończoszkę filmować?:) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 27.06.06, 14:24 hm, no Wołłejkówna miała 17 lat.. Ogólnie pasuje mi mała wścibska i energiczna Jabłczyńska jako gospodarska córka, he he. A buzię ma dziecinną, fakt. Jakoś ten Bończak mi nie pasuje.. Pazura dobrze gra, niestety głupawy wizerunek z 13 Posterunku się ciągnie za nim.. No ja optuję za Grabowskim jako Boryną. Ten z "Wesela" ojciec jakoś mi nie leży. Zofia Merle grała Kozłową - była nie do przebicia, trudno mi ją prze-obsadzać:) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 27.06.06, 14:28 Bylica był stary. Pan Jacek pytał go czy jest najstarszy we wsi, ale Bylica stwierdził, że Jambroży musi być starszy, bo jak on pamięta to zawsze był stary:) Tereska była młoda, kilka lat wcześniej wyszła za Jaśka (jako "dzieciuch"). Może Olga Borys? Niezłe oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Xiao-Mei Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:26 Mym skromnym zdaniem Jagną powinna zostać tylko i wyłącznie Renata Beger- wiadomo- doskonała znajomośc polskiej wsi, bujne kształty i równie bujne życie erotyczne,złote warkocze i te pelne namiętności spojrzenie. Antek- hmm, to juz trudniejszy wybór...Może Waldemar Pawlak, słynny pogromca niewieścich serc??? Boryna-Do tej roli doskonale nadał by się nieco postarzony Jarosław Kalinowski, w jednym ze spotow wyborczych widzieliśmy go w złotych łanach zboża a wiatr rozwiewał mu włosy.. i jeszcze ten dostojny wąs Braci Jagny mogli by zagrać Kaczyńscy, gdyż są już doświadczeni w tej roli, zarówno w zyciu, jak i na ekranie Kowala mógłby zagrać Roman Giertych- ma do tego niezwykle sprzyjającą aparycję Do roli Starej Dominikowej zatrudniłabym posłankę Senyszyn, chyba nie musze tłumaczyc dlaczego Przyjaciólka Jagny, (jak jej tam bylo juz nie pamietam) to wykapana Piekarska z SLD Jaśkiem synem organisty mogłby być piekny i młody Zbigniew Ziobro Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 27.06.06, 13:14 tiaa.. a Xiao-Mei na Jambrożego z racji poczucia humoru:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 28.06.06, 08:57 Rokita - dziedzic Tusk - Rocho Lepper - stójkowy Gosiewski - Ksiądz Łybacka - organiścina jeszcze Witek i Józka ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
1802l Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 27.06.06, 14:23 A może by tak za Jagnę była Karolina Gruszka? Ładny uśmiech ma - taki sexi... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Chłopomania Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.crowley.pl 27.06.06, 15:31 EE, Gruszka to co najwyżej na dziedzicówne. Nie ta uroda jagusina. Grabwoski paasowałby bardzo wygladem, niestety mi się kojarzy li i tylko z głupwawym sitcomem i jeśli z tego powodu Pazura jest be, to on tym bardziej. No dobra, to może ktoś spisze te kandydatury i się pozastanawiamy, bo mi się pomyliło all. A starą Jagatą kto bedzie? Faldmanowa? A Mateuszem? Bosz, jak ja wielbiłam Janczara, on jest nie_do_przebicia! Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 28.06.06, 09:58 co do Gruszką się zgadzam. Grabowski w Bożej Podszewce pokazał co potrafi. Jagata może być. Na Mateusza - Borys Szyc - zawadiacki przystojniak, trochę niegrzeczny, ale zmyślny jucha do wszystkiego jak nikt. Jak znajdę chwilę pospisuję obsadę:) Pozdrawiam chłopomaniaczki i chłopomaniaków! Upał co? Folguje se Pan Jezus.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emilly Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 23:03 Nie zgodze sie, ze Kociniak ma nieodpowiedni glos i zawiesza frazy...Przypomnijcie sobie Hancze...slyszycie? Kociniak idealny Boryna Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Stara Dominikowa 07.07.06, 20:50 Nikt jakoś nie pomyślał, że starą Dominikową mogłaby zagrać Emila KRAKOWSKA serialowa Jagna. Jest w odpowiednim wieku, odpowiedniej postury, temperamentu jej nie brak a i aktorstwo świetne. Dodałaby też jakiejś ciągłości tej nowej obsadzie. W "dziejach grzechu" Waleriana Borowczyka matkę Ewy zagrała Karolina Łubieńska, ta sama, która w ekranizacji z 1933r. grała Ewę. Zagrała rewelacyjnie i ciekawe było było zobaczyć dawną Ewę jako matkę. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Stara Dominikowa 07.07.06, 21:39 Swietny pomysl ! Zwlaszcza, ze wielokrotnie jest wspomniane w ksiazce, ze Jagus jest taka, jak kiedys matka. Dotyczyc to moglo i urody, zreszta, gdyby byla brzydka, toby nie miala takiego powodzenia :-) Co by nie powiedziec o genialnej Chojnackiej, to tej dawnej urody po niej nie widac.Krakowska by zagrala fantastycznie, jestem tego pewna. Natomiast nie mam zadnego pomyslu na Hanke, bo i Krolownej dorownac to wyzwanie nie lada. Nie moze byc tez bardzo piekna, ale tez niebrzydka (no bo z jakiegos powodu Antek poslubil panne , ktora miala tylko 3 morgi-przeciez to prawie mezalians byl-musial byc zakochany !).Musi byc mloda, albo mlodo wygladac, a bardzo duzo umiec.Ja bym z wielkimi obawami zaryzykowala Krukowna. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Stara Dominikowa 07.07.06, 21:43 Czemu z obawami? Krukówna w roli Hanki byłaby świetna. A co do Jaguś... ciężko, ciężko. Jak sporo osób uważam, że nadawałaby się do tej roli Kasia Figura, gdyby była młodsza. Te obecne panny aktorki... albo jakieś badyle, albo ciężkie, bezseksowne i talentu przymało. Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Re: Stara Dominikowa 08.07.06, 13:51 Bo wiesz Krukowna ma cos takiego jak Janda-lubi pojechac Krukowna, mimo ze jest dobra akrorka i ma duze mozliwosci, ale wpada w te swoja maniere, a to by bylo nie do wytrzymania w roli Hanki.Niemniej urodowo jest OK-nie jest olsniewajaca, ale potrafii byc ladna. Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Stara Dominikowa 07.07.06, 21:52 Nie mam jeszcze pomysłu na Hankę ale bardzo mi się podoba pomysł obsadzenia w roli Antka Bartosza Opani. To jego jednocześnie tęskne i zbójeckie spojrzenie...no, no. Bardzo dobrze pasuje wiekowo i jest świetnym aktorem. Nawet w tym ckliwym "Na dobre i na złe" gra znakomicie. I tu dodałabym rolę dla jego ojca, Mariana Opani. Obsadziłabym go w roli organisty. Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Stara Dominikowa 07.07.06, 22:02 Zaczęłam "obsadzać" i nie mogę skończyć, ciągle ktoś mi się wciska przed oczy. Co powiecie na małżeństwo Kozłów w obsadzie: Joanna Bartel i Artur Barciś. Barciś zagra wszystko a Bartel potrzebuje tylko trochę charakteryzacji. Tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Stara Dominikowa 11.07.06, 10:08 dobre, dobre! już widzę jak po bitwie z wójtami jadą ranni drąc się z niebogłosy:) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Stara Dominikowa 11.07.06, 10:39 nie jestem pewna Krakowskiej. jednak optuję za Dykiel. Paczesiowa miała w sobie coś z wiedźmy, guślarki. Przebiegły błysk w oku, którego nie ma Krakowska. Chojnacka świetnie to oddała. Hanuś była przystojną, młodą kobietą. Dlaczego Antek się z nią ożenił? moje spekulacje: uległa smokowi raz i drugi, potem stary Boryna kazał się Antkowi zachować jak na gospodarkiego syna przystało i musiał się Antek żenić (w domyśle - w drodze było małe Boryniątko). Myślę, że Jantoś nie kochał swojej żony nigdy. dziwne prawda? potrzebujemy młodej, dobrej, niepięknej aktorki. NIE MA?? Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 07.07.06, 22:33 Tym razem nie w sprawie obsady tylko powieści i serialu. Jestem też maniaczką "Chłopów". I powieści i serialu. Serial mam, oczywiście, nagrany i często do niego wracam. Większość obsady jest bardzo trafna, jeśli nie dokładnie wizualnie, to zagrana wprost pysznie. Scena śmierci Boryny jest już chyba nie do powtórzenia. Po prostu wyszedł z książki i był. Mam też do serialu stosunek prywatno-sentymentalny. Mój brat cioteczny "zagrał" w nim rolę dziecka o którego ojcostwo miał proces Boryna. Książka towarzyszy mi od najwcześniejszych lat. Przeczytałam ją poraz pierwszy w wieku ok. 10 lat. W szkole byłam nie do zagięcia z "Chłopów" jak i całego Reymonta. "Chłopów" czytam dwa razy w roku. Na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Zaczynam od "właściwych" fragmentów, potem się cofam i czytam całość. To już "bzik albo inne fiksum dyrdum" jak mawiała moja babcia. Kocham "Chłopów" i jestem pełna podziwu i uwielbienia dla "Ziemi obiecanej". Tkwi w tym też głębszy powód. Jestem powinowatą Stanisława Władysława Rejmenta vel Władysława Reymonta. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 08.07.06, 23:39 a już myślałam że tylko ja mam takie odchylenie do tej książki. Czytałam 3 razy i też byłam nie do zagięcia. Co do obsady: Jagna - Kasia Bujakiewicz, Antek - młody Opania, Dominikowa - z oporami ale rzeczywiście Krakowska. Mateusz - Paweł Małaszyński Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 11.07.06, 10:47 witamy, witamy:)) mam pytanie: czy masz może dostęp do opowiadania "Sąd"? szukałam, ale nie znalazłam. kiedyś czytałam, że to w luźnej interpretacji kontynuacja powieści. moja chłopomania wygląda tak, że czytam na okrągło. wiosną wiosnę, latem lato. jestem również przypadkiem klinicznym:) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 11.07.06, 10:48 do lyliki oczywiście:) Odpowiedz Link Zgłoś
vlady Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 11.07.06, 20:47 Oj, mloda (wlasciwie to juz po 30-tce), zdolna, niepiekna-Katarzyna Herman, Kinga Preis, Maja Ostaszewska Ale blagam, nie obasadzamy Chlopow aktorami z Magdy M!!!!!Bujakiewicz fajna, ale nigdy Jagna! Malaszynski zupelnie nie. Adam Woronowicz, Czarek Kosinski, Andrzej Zielinski(hehe Na dobre i na zle), Topa, Zbiegniew Kaleta, jezu ile mamay wspanialych aktorow! Komasa, Dracz, Michalowski. OOOOOOOOOOOO!!!!! Antek-Opania jasne, genialny, ale posluchajcie...Krzysztof Zawadzki! Kto nie wie, to ten z Kochankow z Marony, lub dawniej Na dobre i na zle-cholera, ze tez... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 12.07.06, 12:53 Podziwiam Cie ,dla mnie to był koszmar porownywalny jedynie z "Ludźmi Bezdomnymi". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lolek Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:57 no i co jest, dominikowa, żyjesz?:) spisuj obsade i jedziem z tym koksem! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: EB Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 13:22 film nie bardzo lubie, ale ksiazka... nalezy do moich ulubionych, choc jesli chodzi o Reymonta, to wole Ziemie Obiecana... jest to ksiazka genialna Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.07.06, 14:57 A moze pogadamy o czym innym-wpadki Rejmonta ? Najzabawniejsce teksty ? Ja nie wiedzialam, ze Chlopi tylu fanow maja. Wpadka; Boryna kiedy wychodzil z domu przed smiercia, mijal spiaca Jagusie, potem sie okazalo, ze Jagus spala u matki... Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.07.06, 16:34 żyję żyję, ale w biegu:D wpadki Reymonta, tak tak! Jagusia w wigilię miała humory i matka z Boryną stwierdzili, że pewnie jest w ciąży, i "na lipca" wypadnie, gorąc, żniwa ale i za to trzeba Panu Jezusowi dziękować. Tylko, że ślub Borynów był jakoś pod koniec listopada, a wcześniej Jaguś nie dała się brać, bo tyla wziął co pazurami go pobronowała. Nijak na lipca nie mogło wypaść. A że ciąża trwa trzy kwartały to już wiedzieli:) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett_o_hara Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 27.07.06, 10:11 Super wątek;)! Witajcie w klubie;). Odnosząc się do tego, co już napisaliście, stwierdzam, że: Liszowska to idealna Jagusia jeżli chodzi o warunki fizyczne. Aktorsko położyłaby tę rolę na 100%, daleko jej do Krakowskiej, oj daleko. Ale warunki na wiejską wrażliwą (to ważne) piękność ma doskonałe (musiałaby jednak zrobić coś z tymi okropnymi loczkami i odrostami). Absolutnie z Jagną nie kojarzą mi się takie aktorki jak Warchulska, Kożuchowska, w życiu! To nie ten typ kobiety. B.Opania jako Antek - strzał w dziesiątkę, tak mniej więcej wyobrażałam sobie Antka z powieści, Gogolewski moim zdaniem był trochę za mało przystojny i za stary. Mój typ na Dominikową - Iwona Bielska (widać po niej ślad dawnej urody;)) Boryna - tu problem jest największy, Hańcza był doskonały. Kociniak nie pasuje mi, bo jest za niski (boryna był wysoki i postawny), podobnie jest z Dzięgielem. Hanka - hmmm, może właśnie tu Kożuchowska? (Hanka była z natury szczupła)? Chociaż ona ma współczesną urodę... Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett_o_hara Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 27.07.06, 10:23 Errata - oczywiście DZIĘDZIEL, nie Dzięgiel Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alka Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:53 przyjrzałem się tej liszowskiej, bo w ogóle kobity nie kojarzyłam, w jakims takim sitcomiie (?) ze śleszyńską, ona wcale źle nie gra, może dałaby radę? zewnętrznie jest to naprawdę jedna z nielicznych hożych dziouch w naszym kinie, przy tym ma ładną buzię (oczywiście loczki won:) antek - zgadzam się z przedmówczynią. zawsze mi gogolewski zgrzytał, przecież i hanka, i jagna miały hopla na jego punkcie! grał też nienajlepiej, to znaczy zawsze wydawał mi się zażenowany tymi "namiętnymi" scenami z jagusią (jak to ją w brogu brał itepe:) hanka -nie wiem. kożuchowska zdecydowanie nie - po pierwsze hanka była przystojna, może zaniedbana i życiem sterana, ale przystojna, a kożuchowska z tym kaczym nosem - pfff. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 29.07.06, 19:18 Też bardzo lubię tę ksiązkę, przynajmniej raz w roku czytam całą. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Chłopi reaktywacja 20.10.06, 11:03 spisałam obsadę, pierwsze wymienione osoby to mój osobisty typ. czekam na sugestie.. Jagna – młoda Figura (nierealne); Liszowska (krzywe zęby, mierny talent) Antek- Bartosz Opania (TAK!) Boryna-Janusz Gajos (mój faworyt - silna osobowość); Ignacy Gogolewski (a co!); Andrzej Grabowski; Radziwiłowicz (to nie moja opcja); Dziędziel (eee...); Kociniak (yyy...) Hanka – Agnieszka Krukówna (tak); ew. Kinga Preis (świetna aktorka, cóż, nie za piękna, ale brzydka też nie) Józka – Joanna Jabłczyńska (wyszczekana przemądrzała, nadaje się) Kuba – Andrzej Mastalerz („parobkowata” uroda, świetny aktor) Dominikowa – Bożena Dykiel (spróbuj się jej sprzeciwić, nie da rady); Emilia Krakowska (nie mój typ) Mateusz – Borys Szyc (chłopięcy łobuzerski urok) Marysia Balcerkówna – Kasia Cichopek (klasyczna wiejska piękność, Jagna to poziom wyżej); Katarzyna Bujakiewicz (ładna zdrowa kobitka) Szymek, brat Jagny – Leszek Lichota, Cezary Kosiński Jędrzych, brat Jagny – Bartłomiej Topa Ksiądz dobrodziej – Cezary Żak Organista – Marian Opania Organiścina – Hanna Śleszyńska Jasio organistów – Paweł Małaszyński (naiwny egzaltowany piękniś z obrazka jak świątek) Kowal – Andrzej Chyra, Cezary Pazura Rocho – Majchrzak Wójt – Maciej Kozłowski Wójtowa – Grażyna Błęcka-Kolska Stara Agata – Krystyna Feldman Tereska żołnierka – Olga Borys Kozioł – Artur Barciś Kozłowa – Joanna Bartel Magda z karczmy - Aneta Guzik może ktoś się podejmie zrobienia filmu? lektura, pełne kina blah blah blah:D Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: Chłopi reaktywacja 20.10.06, 12:15 brawo za wyczerpujacą i trafną propozycję Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Chłopi reaktywacja 21.10.06, 17:56 Super, nic tylko kręcić. Tylko co z Jaguś, no co? Bo Figura nie odmłodnieje a innych jagusiowych aktorek nie ma na stanie. Żadna tam Liszowska czy inna Kożuchowska. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Chłopi reaktywacja 21.10.06, 19:14 Kozuchowska jest za chuda.Wlasciwie to aktorsko Bujakiewicz sie rozwija, ale nie ta uroda. No nie ma nikogo na Jagne... Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi reaktywacja 23.10.06, 10:09 Jagna musi emanować erotyzmem. z wymienionych aktorek Liszowska pod tym względem jest trafiona. szkoda, że ma trzy dyżurne miny i to wszystko, no i te zęby... Bujakiewicz w moim odczuciu jest dziecinna, a Kożuchowska ma tyle seksu co drewno. szukamy szukamy!! potrzebujemy jeszcze Nastusi, Witka (poprzedni był genialny), Młynarza, Kłęba, Jagustynki.. Odpowiedz Link Zgłoś
j-laki Re: Chłopi reaktywacja 13.01.16, 08:30 Minęło 10 lat od tej dyskusji, więc niektóre propozycje mogą być nieaktualne. Np Bartosz Opania już moim zdaniem nijak nie pasuje na Antka. Co do Jagny to Natalia Rybicka. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Chłopi reaktywacja 14.01.16, 13:43 Po obejrzeniu wczorajszego odcinka Ndinz dochodzę do wniosku, że Bartosz Opania teraz jest właśnie dokładnie taki, jak Ignacy Gogolewski wówczas w "Chłopach" Odpowiedz Link Zgłoś
jozly Re: Chłopi reaktywacja 03.01.16, 22:23 A Julia Pietrucha by się nie nadała? Odpowiedz Link Zgłoś
jozly Re: Chłopi reaktywacja 03.01.16, 22:35 Jak dla mnie: Boryna - A. Grabowski (p. Gajos nie bardzo tutaj pasuje) Ksiądz - Olaf Lubaszenko Wójt - Piotr Adamczyk Jagata - Kinga Preiss Rocho - Paweł Królikowski Odpowiedz Link Zgłoś
aria-pura Re: Chłopi reaktywacja 04.05.16, 21:36 Adamczyk chyba za bardzo miejski i inteligencki jak na tę rolę. Może Pazura? Cezarego mam na myśli. Do roli drobnego kombinatora idealny. O, albo Bartłomiej Kasprzykowski. Poza tym chodzi mi po głowie, że do tego filmu idealnie pasowałaby Skrzynecka ze swoją pokaźną posturą i słowiańską urodą, tylko w jakiej roli? Na Jagnę czy Nastkę nie ten wiek, na Hankę nie ta tusza - ze trzy Hanusie dałoby się z niej wykroić. Ale na ten przykład wójtowa by z niej była. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 23.10.06, 08:43 akurat byłam wczoraj na spotkaniu z Emilią Krakowską i opowiedziałam jej o toczącej się na forum dyskusji. zdradziła, że z chęcią przyjmie rolę Dominikowej o ile dostanie taką propozycję, ale o "nowej" Jagusi nic nie mówiła. Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.05.16, 18:24 Na kowala tylko jeden kandydat jest: Eryk Lubos. Tekst linka Łeb rudy, jak należy, oczka chitre jak się patrzy, postura w pełni odpowiednia dla faceta, który z tego żyje, że całymi dniami młotem napitala. No kowal jak żywy! Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 09.06.16, 12:09 Kowala musi grać ktoś z talentem komediowym. Musi być i cwany, i sprytny, i bystry i zabawny. Nie znam ról Eryka Lubosa, ale wydaje się przykrym typem. Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 09.06.16, 16:55 stara_dominikowa napisała: > Kowala musi grać ktoś z talentem komediowym. Musi być i cwany, i sprytny, i bys > try i zabawny. Nie znam ról Eryka Lubosa, ale wydaje się przykrym typem. Słowo kluczowe: "wydaje się". Nie wiem czemu kowal miałby być zabawny, momentów komicznych nie miał w powieści, ale Lubos ma dużą vis comica, patrz "Ojciec Mateusz" chociażby. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 09.06.16, 12:06 O, rany! Wątek sprzed 10 lat :) Proponowani odtwórcy głównych ról chyba już za starzy... Maciej Kozłowski (ewentualny wójt) już nie żyje... Macie jakieś nowe pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
aria-pura Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 09.06.16, 23:22 Ano, jakem wcześniej pisała, na wójta Kasprzykowski mi się widzi, na wójtową Skrzynecka. Na Hankę może jej imienniczka Śleszyńska? Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 09.06.16, 23:28 aria-pura napisał(a): > Ano, jakem wcześniej pisała, na wójta Kasprzykowski mi się widzi, na wójtową Sk > rzynecka. Na Hankę może jej imienniczka Śleszyńska? Adyć kumo, co wy... Pani Śleszyńska zdolna kobita, ale do sześćdziesiątki się już zbliża. Gdzież jej na Hankę Borynową... Odpowiedz Link Zgłoś
aria-pura Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 10.06.16, 01:46 Cie choroba, kumo, adyć mata rację. Ani człek nie spojrzy, jak czas przeleci. Ja ją ciągle pamiętam z "Daleko od noszy", a toć przecie już dobre dziesięć lat... To i Agnieszka Suchora już za wiekowa będzie. Edyta Jungowska też odpada z uwagi na wiek (ze swoją metryką prędzej na Dominikową się nada). Ostaszewska ze swoją wiecznie sfochowaną i niezadowoloną miną byłaby niezła, ale z kolei jest za bardzo miastowa z wyglądu. A w młodszym pokoleniu ino ślicznoty z talentem w sam raz do "Klanów" i "Nawspólnych"... Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 10.06.16, 12:41 aria-pura napisał(a): > Cie choroba, kumo, adyć mata rację. Ani człek nie spojrzy, jak czas przeleci. J > a ją ciągle pamiętam z "Daleko od noszy", a toć przecie już dobre dziesięć lat. A może by tak Kinga Preis na Hankę, co? Ona po czterdziestce, ale Hanuś sterana życiem była i wyglądała na więcej niż jej w metryce stało, do tego bardzo z niej dobra aktorka. Zagrałaby Jantosiową koncertowo. > .. To i Agnieszka Suchora już za wiekowa będzie. Edyta Jungowska też odpada z u > wagi na wiek (ze swoją metryką prędzej na Dominikową się nada). Ostaszewska ze > swoją wiecznie sfochowaną i niezadowoloną miną byłaby niezła, ale z kolei jest > za bardzo miastowa z wyglądu. A w młodszym pokoleniu ino ślicznoty z talentem w > sam raz do "Klanów" i "Nawspólnych"... Na Dominikową Ewa Wiśniewska. Nikt by się ano nie dziwił, że synkowie latają na wysokości lamperii i z szybkością przeciągu na każde skinienie mamuni :D Dawną urodę na licu widać, więc wspomnienia niegdysiejszych podbojów miłosnych Marcjanny też byłyby zrozumiałe. Do roli Macieja Boryny ktoś tu postulował Krzysztofa Majchrzaka i ja się z tym postulatem zgadzam, mimo wieku chłop jak smok. Taki by się do wycugu i na przypiecku siedzieć nie kwapił, a jego konfrontacje z Jantosiem byłyby paluszki lizać. Ino z młódzią mam problem potężny, a już z Jagną zaś zwłaszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
aria-pura Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 10.06.16, 13:13 Patrzajta ino, kumo, założyłabym się o garniec gorzałki, że Kinga Preis starsza ode mnie o dobre kilka lat, a ona równiuśka ze mną wiekiem, jako i Agata Kulesza. Juści prawda, że w czasach "Chłopów" trzydziestka wyglądała jak dzisiejsze czterdziestoparolatki, a że Preis charakterne baby dobrze gra, to i na Hankę by się nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 06.10.16, 17:43 Zofia Merle -Dominikowa Monika Dryl - Jagna Borys Szyc-wójt Artur Barciś- Kuba Marcin Troński-Boryna Odpowiedz Link Zgłoś
yolanta.1 Re: Chłopi - dla fanatyków:))))))) 26.02.23, 17:05 Roku Pańskiego 2023 ReReakrywacja ...I ja nadal nie widzę kandydatki do roli Jagny. Boryna to Krzysztof Majchrzak lub Andrzej Grabowski, jak dla mnie. Co sądzicie? Może za jakies10 lat bedziemy mogli poskładać obsadę 😜 Odpowiedz Link Zgłoś