GoĹÄ: olga IP: 81.15.254.* 23.02.05, 21:26 Jakieś pytania?Piszcie!Chętnie odpowiem! Pozdrawiam olga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 23.02.05, 21:52 gratuluje :) i kiedy lecisz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: Dostałam dziś green card:):) IP: 81.15.254.* 23.02.05, 21:56 Oj,kiedy?Pewnie w czerwcu i po zdaniu wczesniejszej sesji:):)Mam 6 m-cy na opuszczenie Polski. Pozdrawiam,dziękuje:) olga Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 23.02.05, 21:58 a czy komus nie dali wizy emigracyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: Dostałam dziś green card:):) IP: 81.15.254.* 23.02.05, 22:07 Tak,nie dali.Była to starsza kobieta(wiek 60 lat),która zaprzeczała,że nigdy nie była w USA,tylko w Kanadzie;konsul spytał sie ją raz drugi a ona ponownie zaprzeczała(widocznie kłamała)i nie dostała wizy-odeszła od okienka z paszportem.. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 23.02.05, 22:09 a Ciebie o co pytali?> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: Dostałam dziś green card:):) IP: 81.15.254.* 23.02.05, 22:12 Czy byłam w USA i kiedy?Czy mam tam znajomych?ależ sie na początku zestresowałam,bo moja data urodzenia w paszporcie nie zgadzała sie u nich w komputerze(różnica jednego dnia);konsul zadzwoniła po pomoc i przyszedł pan i razem coś tam wyjasnili...heheh...wtedy to był stres.. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 23.02.05, 22:14 a to mialas szczescie :))a rozmowa byla po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: Dostałam dziś green card:):) IP: 81.15.254.* 23.02.05, 22:17 hehhe..no tak..ja prosiłam,żeby odbyła sie po polsku bo tak szczerze to ta pani konsul i tak miała dziwny głos mówiąc po polsku(prosiłam,zeby powtórzyła-nawet kilkakrotnie:))więc co dopiero po angielsku:)? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: USA do olgi IP: 207.134.85.* 19.03.05, 20:01 JEST ZASADNICZA ROZNICA POMIEDZY WIZA A GREEN CARD Odpowiedz Link Zgłoś
anima Re: Dostałam dziś green card:):) 23.02.05, 22:58 GRATULACJE!! wiedziałam, że będzie OK :) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: Dostałam dziś green card:):) IP: 81.15.254.* 23.02.05, 23:06 :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
edwart To sie miejscami zamienimy :) 24.02.05, 14:18 Bo ja wlasnie sie zbieram do powrotu, po 9 latach :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: To sie miejscami zamienimy :) IP: 81.15.254.* 24.02.05, 15:21 O tak?zapewna sie cieszysz??9 lat nie być w kraju,to troszke długo:( A jak oceniasz USA?Dobrze ci tam było? Odpowiedz Link Zgłoś
edwart Re: To sie miejscami zamienimy :) 24.02.05, 15:40 9 lat nie byc gdzie ? W ktorym kraju? W Polsce ? W Polsce bywam 2-3 razy w roku, za kase zarobiona w Stanach zakupilem troche nieruchomosci , teraz finalizuje zakup malego pensjonatu i jak mawiano w pewnej znanej radiowej audycji dawno temu: ...."I to by bylo na tyle" :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: To sie miejscami zamienimy :) IP: 81.15.254.* 24.02.05, 15:45 Aha,to super,czyli rozumiem ,ze masz green card od 9 lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
edwart Re: To sie miejscami zamienimy :) 24.02.05, 15:50 A nawet obywatelstwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: To sie miejscami zamienimy :) IP: 81.15.254.* 24.02.05, 17:03 fajnie:)ja mam dopiero green card a do obywatelstwa jeszcze troszke czasu:) narazie zamierzam skonczyć studia w Polsce,tylko nie wiem czy to dobre rozwiązanie;moze lepiej jest tam zacząć?Hm?jak sadzi obywatel USA?;) Odpowiedz Link Zgłoś
edwart Re: To sie miejscami zamienimy :) 24.02.05, 17:19 Obywatel USA nie ma zdania w sprawie studiow, bo chociaz je skonczyl w Polsce to nie wykorzystywal ich w USA gdyz znalazl metode na zrobienie pieniedzy bez w/w studiow. W zwiazku z powyzszym wiec ( konczenia lub robienia studiow w USA) to "obywatel" generalnie uwaza, ze poza prawem i medycyna robienie studiow w ogole to nonsens dla imigranta oraz strata czasu. Sczczegolnie w obecnych czasach, gdy MBA ma co drugi kot, lepsze stanowiska rozdziela sie wg. rodzinnych koneksji miedzy absolwentow Ivy League i wokolo utalna walka o kase :) Teraz zas dla obywatela USA nadszedl czas odcinania kuponow od tego , a wiec rowniez czas powrotu do domu, bo dom jest w Polsce. USA zas znalazly sie w fazie totalnego rozbicia i z 2-giej kadencji Busha wyjda juz totalnie zrujnowane. Tak wiec nalezy tak manipulowac swym losem, by byc i miec tam gdzie jest lepiej. I to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anima Re: To sie miejscami zamienimy :) 24.02.05, 18:16 nic, tylko pogratulować polskiemu obywatelowi USA. Odpowiedz Link Zgłoś
edwart Re: To sie miejscami zamienimy :) 24.02.05, 18:51 Tez tak uwazam :) Wydaje mi sie ze bardzo sprytnie to wszystko rozegralem. Odpowiedz Link Zgłoś
anima Re: To sie miejscami zamienimy :) 25.02.05, 09:22 ależ z Ciebie spryciarz... a masz już żonę, czy jeszcze można się starać o Twoje względy? Odpowiedz Link Zgłoś
edwart Re: To sie miejscami zamienimy :) 25.02.05, 15:16 Mysle ze nie masz szans ................ Odpowiedz Link Zgłoś
anima Re: To sie miejscami zamienimy :) 25.02.05, 18:42 strasznie żałuję... ale rozumiem, ja nie jestem taką spryciulą, jak Ty... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emigrant Re: To sie miejscami zamienimy :) IP: 207.134.85.* 19.03.05, 20:05 Bardzo sprytnie, zwlaszca ten powrot do buloandii to wyjatkowo dobry pomysl!!! Niech zyje europejski kolchoz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
katlia Re: To sie miejscami zamienimy :) 25.02.05, 23:35 Przepraszam, ze sie wtracam ale ja (takze obywatel :)) nie bardzo zgadzam sie o studiach z obywatelem USA. Wszystko zalezy od studiow jake robisz w Polsce. Jezeli to jest cos w dziedzinach scislych to naprawde radze skonczyc w Polsce. Raz, kobiety z wyksztalceniem technicznym tu sa mile widziane. Dwa, gdziekolwiek konczysz studia, wyksztalcenie techniczne jest latwiej "przetlumaczyc" na kariere w innym kraju. I trzy, studia w USA sa naprawde drogie - chyba ze jedziesz do Californi gdzie przynajmniej junior college jest dostepne nawet dla tych niezamoznych. (Tu w Colorado, junior college kosztuje prawie to samo co uniwersytet: absurd!) Ale jezeli jestes na humanistyce to Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: To sie miejscami zamienimy :) IP: 81.15.254.* 26.02.05, 15:39 Aha,rozumiem,czyli po skonczeniu w Polsce stosunków miedzynarodowych-licencjat (specjalność prawo graniczne lub prawo zagraniczne),nie mam szans na znalezienie pracy w USA??tak? Odpowiedz Link Zgłoś
rollingstone Re: To sie miejscami zamienimy :) 27.02.05, 22:49 W USA sa bardzo marne szanse na prace po studiach typu nauki polityczne i te przez Ciebie wymieniane. Chyba, ze chcesz nianczyc czyjes zieci, byc sekrtetarka w jakiejs malej firmie lub opiekowac sie jakas starsza lub niepelnosprawna osoba. Co wiecej polski licencjat to nawet nie jest w USA ekwiwalent Bachelor Degree poniewaz te studia trwaja minimum 4 lata, a licencjat w Polsce tylko 3.5 roku. Dodatkowo jesli bedziesz chciala pojsc na studia w USA to na amerykanskich uniwersytetach pozwola Ci studiowac jako "transfer student", ale zaakceptuja tylko do dwoch lat studia z Polski czyli bedziesz musiala skonczyc dodatkowo co najmniej dwa lata studiow, aby otrzymac Bachelor Degree. Dopiero 4-ro letnie studia z Polski daja prawo na przyjecie na studia podyplomowe czyli "graduate studies". www.pso-usa.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Viki Re: To sie miejscami zamienimy :) IP: 207.134.85.* 19.03.05, 20:11 W przypadku prawa , studia trzeba powtorzyc, bo w kazdym kraju prawo jest rozne. W stanach nawet roznia sie ustawodawstwa stanowe. Zeby zaczac studia prawnicze trzeba miec juz Bachelor degree w innej dziedzine.Wtedy dopiero mozna zdawac ogolnokrajowy Law Aptitude Test i na tej podstawie bed decydowali czy przyjma cie na prawo. Kawal robity i jesli nie zansz super dobrze jezyka mozesz o jakiejkolwiek karierze w prawie zapomiec..... Odpowiedz Link Zgłoś
edwart Przeprosiny nie przyjete :) 28.02.05, 14:18 Nie masz za co przepraszac i nie musisz sie tlumaczyc.Wyrazilas swa opinie i bardzo dobrze . Jesli ktos jest tuz przed magisterka z technologii chemicznej, architektury czy powiedzmy, mechaniki i lubi to co studiuje oraz ma zamiar niedlugo po przyjezdzie szukac pracy w zawodzie, to jasne ze oplaca mu sie dokonczyc 1-2 semestry. Uwazam, ze dzis edukacja to towar jak kazdy inny i nalezy go kupowac rozumnie. Polacy ciagle zbyt czesto traktuja edukacje jako niejasna "lokate na przyszlosc" ktora kiedys sie byc moze przyda a byc moze nie. Potem wyciagaja taki czy siaki dyplom i oczekujac wspolczucia od rozmowcy stwierdzaja, ze skonczyli psychologie drewna debowego na piatke a w USA dzieci bawia albo beton mieszaja . A jeszcze inni twierdza, ze studiowali pedagogike specjalna "dla przyjemnosci" Gdzie sens ?? Dla przyjemnosci to ja sobie moge poczytac Kritik der reinen Vernunft i nie musze placic, zapisywac sie na uniwersytet i zasuwac tam codziennie brudnym autobusem w towarzystwie przepoconych roboli. Podrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pajloot Re: Dostałam dziś green card:):) 25.02.05, 10:51 szkoda ze nie ma green card do canady :/....... :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mena Re: Dostałam dziś green card:):) IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.02.05, 13:16 Pajloot.Wiem,że szkoda.Sama bym skorzystała.A znasz może udane sposoby na dostanie wizy do kanady?;-)Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pajloot Re: Dostałam dziś green card:):) 25.02.05, 15:00 nie znam sposobów ,bo jak sie staralam o wize to nawet nie rozmawialam z konsulem tylko moja babcia i dostalam odrazu w okienku :D słowa nie powiedzialam!! haha Odpowiedz Link Zgłoś
rollingstone Re: Dostałam dziś green card:):) 12.03.05, 00:37 Jest. Nazywa sie Landing Visa. Najlatwiej jest ja dostac poprze prace lkub studia w Kanadzie, ale mozna tez inaczej tj. na podstawie wyksztalcenia i doswiadczenia. Nalezy sie wtedy starac jako "skilled worker immigrant" www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 26.02.05, 09:00 pajloot a bylas pelnoletnia kiedy bylas w Ambasadzie>? Odpowiedz Link Zgłoś
pajloot Re: Dostałam dziś green card:):) 26.02.05, 16:46 nie byłam pełnoletnia..byłam z babcią :P Odpowiedz Link Zgłoś
pajloot Re: Dostałam dziś green card:):) 26.02.05, 16:55 to było w sumie 3 lata temu... mnie sie nic nie pytali a ją czy nie ma czasem syna (a on jest na czarno w kanadzie). Gdyby powiedziala ze nie ma to bysmy nie dostały wcale, ale powiedziala ze ma tylko nie wie gdzie on jest i udało sie. stałam tylko i udawałam grzeczna dziewczynke, zeby tylko nie mieli sie do czego przyczepic :) potem tylko kazali przyjsc o 14..i dostałam wize! do konca nie wierzylam w to ale sie udało :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 26.02.05, 21:51 a wiec warto powiedziec prawde.. Odpowiedz Link Zgłoś
e-mila1 Re: Dostałam dziś green card:):) 10.03.05, 22:58 Jak to wszystko wygląda z tą całą zieloną kartą? Też trzeba się na spotkanie z konsulem umówic jak na turystyczną wizę?Jak to wogóle działa? Jestem studentką, mam już co prawda inżyniera z marketingu ale teraz jeszcze póltora roku na magistra.... Ja też chce zielona kartę...;) A co z tymi loteriami green card? czy to też działa...na jakiej zasadzie...i kiedy bedzie najbliższa taka loteria? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 11.03.05, 10:00 e-mila1 spoznilas sie bo zgloszenia do loterii dv-2006 skonczyly sie 7 stycznia......a kiedy bedzie nastepna to nie wiadomo bo USA ma ja zlikwidowac wiec te dv-2006 bylo by ostatnie...... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Paulina Re: Dostałam dziś green card:):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 17:44 drogi Sylwku nie masz racji... jest jeszcze Green Card Lotery! W środe jeszcze otrzymałam telefon:" don`t miss your chanse" więc do 9 marca na 100% daję Ci gwarancję że loteria jeszcze była, jak to jest dziś, czyli 2 dni po nie jestem już w stanie odpowiedzieć... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 11.03.05, 18:14 Paulina nie wiem co wiesz na temat loterii ale aby wziasc udzial trzeba bylo sie zarejestrowac na rzadowej stronie ...i nikt do nikogo nie dzwoni. a tutaj masz na ten temat napisane: poland.usembassy.gov/poland-pl/Diversity_Visas.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Paulina Re: Dostałam dziś green card:):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 07:11 Sylwek, do mnie dzwonił facet "don`t miss your chance" ponieważ nie dokończyłam wypełniać swojego formularza w necie na Green Card Zaczęłam go wypełniać z jakieś dwa tyg. temu i rozmyśliłam się i dalam se spokój...po prostu nie byłam na 100% pewna. Potem dostawałam maile no i ten telefon żebym dokończyła rejestracje. Z tad oto wiem że loteria jeszcze napewno do 9 była! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: q Re: Dostałam dziś green card:):) IP: *.media4.pl 11.03.05, 11:45 a jak się wylosuje na loterii zieloną kartę to trzeba mieś kogoś znajomego lub sponsora w USA? Bo ja nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 11.03.05, 18:15 mozesz nie miec ale musisz Konsula przekonac ze dasz sobie rade w USA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: q Re: Dostałam dziś green card:):) IP: *.media4.pl 11.03.05, 20:45 np że znam angielski i będę potrafił sobie znaleźć mieszkanie i pracę? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Dostałam dziś green card:):) 11.03.05, 21:36 spoko :))plus dobry zawod Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karol Re: Dostałam dziś green card:):) IP: *.dyn.optonline.net 12.03.05, 06:47 Czesc, mam pytanie. Czy wypelnialas forme i-134 Affidavit of support? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: norbi Re: Dostałam dziś green card:):) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.03.05, 01:34 jest mi szczerze przykro, ze dostales. Europa naszym domem, uwierz. pozdrawiam mocno Odpowiedz Link Zgłoś
vulgar2 FYI, Norbi. 19.03.05, 02:29 Nie dosc, ze z nudow odswiezasz stare watki to jeszcze masz klopoty z zaimkami osobowymi, pitiful Asshole. Odpowiedz Link Zgłoś
himax A JA PAKUJE SIE I WRACAM DO EUROPY!!!!!!!!!!!!!!!! 20.03.05, 07:00 mit Ameryki mi juz przeszedl teraz juz tylko wierze w Europe. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
klut4 Po micie :))). 20.03.05, 07:13 himax napisał: " mit Ameryki mi juz przeszedl...". Bon voyage. Czy moge wprowadzic sie do twojego opuszczonego basementu i zabrac twoja taczke z lopata? Nie beda juz tobie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
crz4u Wiza to jeszcze nie green card 06.04.05, 14:30 > Dostałam dziś green card:):) IP: 81.15.254.* > Gość: olga 23.02.2005 21:26 + odpowiedz > Jakieś pytania?Piszcie!Chętnie odpowiem! > Pozdrawiam > olga > [...]Pewnie w czerwcu i po zdaniu wczesniejszej sesji:):)Mam 6 m-cy na > opuszczenie Polski. > Pozdrawiam,dziękuje:) > olga Z tego co piszesz nie dostalas "green card" ale bylas w ambasadzie na interview i wbili ci do paszportu wizę DV-1. A ta wlepka to jeszcze nie green card (albo permanent resident card) ale jej czasowy zamiennik. Zielona karte dostaniesz po 3 tygodniach od wjazdu na teren usa w terminie waznosci twojej wizy DV-1 (zwykle 6 miesiecy). Pamietaj jednak ze mozesz wymarzonej green karty nie dostac, jesli: - nie wjedziesz do usa w terminie waznosci wizy DV-1 - opuscisz usa przed otrzymaniem poczta "green card" na adres podany w formularzu DS (visa waiver I-151 juz nie obowiazuje). Dlatego najlepiej wjechac w terminie wizy DV-1 i czekac na list gratulacyjny i na wymarzony "plastik". A potem wolna wola. Odpowiedz Link Zgłoś
wtag Re: Wiza to jeszcze nie green card 08.04.05, 05:55 "- opuscisz usa przed otrzymaniem poczta "green card" na adres podany w formularzu DS (visa waiver I-151 juz nie obowiazuje)." nieprawa, ja wylosowalem zielona karte w loterii, bylem w USA przez tydzien, wrocilem do Polski tylko z pieczatka, potem znowu wyjechalam, i choc minelo 3 miesiace ja dalej nie ma 'plastiku'... Pytalem na lotnisku przy wlocie do USA czy moge vez problemu latac na pieczatce i powiedziano mi, ze na czas na jaki pieczatka jest wbita jest ona wazna jako zielona karta i moge latac ile chce i kiedy chce. Zadzwon sobie pod infolinie do USCIS i potwierdza ci to co mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agata Re: Wiza to jeszcze nie green card IP: *.wsisiz.edu.pl / *.wsisiz.edu.pl 09.04.05, 14:28 Nie wiem kiedy otrzymałeś wizę ale na początku roku zmieniły się przepisy i nie wbijają już pieczątki. Teoretycznie możesz podróżować bez niej ale nikt nie gwarantuje, że nie będziesz mieć problemów przy kolejnym przylocie do USA. Dlatego bezpieczniej jest poczekać na GC na terenie USA ok. 3-4 tygodnie. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
crz4u Agata ma racje 10.04.05, 15:37 Agata ma racje. Przepisy zmienily sie od 1 stycznia. wtag > Nie musisz mnie pouczac gdzie mam zadzwonic, bo w tej sprawie bylem w biurze Imigraiton osobiscie na apointmencie i wszystko mi wyjasniono. Otoz wjezdzac do usa bez "plastiku" (GC) mozna dowolna ilosc razy ale tylko w okresie waznosci wydanej wizy DV-1 (czyli najczesciej 6 miesiecy). Po tym terminie nie ma gwarancji ze sie wjedze, chyba ze byla to tzw. "emergency travel" ktora byc moze kaza udowodnic. Wiecej o tym na stronach www.uscis.gov Na lotniskach jeszcze teraz zdarza sie ze urzednik imigracyjnyprzy wbijaniu tzw. "admittance" (pieczatka wjazdowa, nie mylic z I-151 bo juz jej nie wbijaja) poucza ze z ta pieczatka i wlepka wizy DV-1 mozna przez rok jezdzic bez karty w te i we wte. Niestety w biurze Imigracyjnym uskyszalem zupelnie inna wersje oraz informacje ze byc moze nie wszyscy urzednicy na wszystkich lotniskach zostali juz poinformowani o zmianie przepisow. Zreszta co was bede przekonywac. Robcie jak chcecie. To wasza sprawa. Ja mam to juz za soba ale zdobyte informacje i doswiadczenie moze sie komus z was przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janek Re: Wiza to jeszcze nie green card IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 10.04.05, 17:54 wtag: nie wprowadzaj ludzi w blad , pozostalym radze lekture ponizszego linku: groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&threadm=d2hc8g%247dr%241%40inews.gazeta.pl&prev=/groups%3Fhl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8% 26group%3Dalt.pl.usa-loteria Odpowiedz Link Zgłoś