GoĹÄ: zuza IP: *.interecho.com / *.interecho.com 30.07.05, 21:58 łączcie się !!! same chamstwo wyjechało za granicę i produkuje swoje nędzne wypociny na tym fourm, a swoje frustracje leczy oczernianiem Polski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maksimum A INTELIGENCJA ZOSTALA W POLSCE I ROBI KASE 30.07.05, 22:07 Gość portalu: zuza napisał(a): > łączcie się !!! > same chamstwo wyjechało za granicę i produkuje swoje nędzne wypociny na tym > fourm, a swoje frustracje leczy oczernianiem Polski A inteligencja zostala w Polsce i zyje w dobrobycie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zuza Re: A INTELIGENCJA ZOSTALA W POLSCE I ROBI KASE IP: *.interecho.com / *.interecho.com 30.07.05, 22:34 1-sze chamidlo sie odezwalo, czekamy na nastepnych w kolejce Odpowiedz Link Zgłoś
basia-kasia Re: A INTELIGENCJA ZOSTALA W POLSCE I ROBI KASE 30.07.05, 22:41 No wlasnie Polacy w Polsce zyja godnie i w dobrobycie, i sa dobrej mysli bo jest dobrze a bedzie jeszcze lepiej. Mlodzez moze marzyc, dazyc i cel osiagac. Polacy beda glosowac na Cimoszewicza, bo to jest kontynuator Kwasniewskiego i jedynej slusznej drogi.Jestem glupia jakas taka, nie chce do tego wracac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zuza Re: A INTELIGENCJA ZOSTALA W POLSCE I ROBI KASE IP: *.interecho.com / *.interecho.com 30.07.05, 23:03 czekam na nastepne chamskie wypociny a nie poglady czy w Polsce jest dobrze czy zle Odpowiedz Link Zgłoś
basia-kasia Re: A INTELIGENCJA ZOSTALA W POLSCE I ROBI KASE 30.07.05, 23:13 Uwazasz, ze Twoje wypowiedzi sa szczytem intelektu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z Re: A INTELIGENCJA ZOSTALA W POLSCE I ROBI KASE IP: *.interecho.com / *.interecho.com 30.07.05, 23:43 Polonia to biali Murzyni, tylko keily 07.06.2005 20:35 + odpowiedz ..... z akcentem gadaja. • Re: Polonia to biali Murzyni, tylko szakal25 07.06.2005 20:43 + odpowiedz dollary w kieszeni maja ,a nie wazne jak gadaja z akcentem czy bez ,heheheeh a nadau vel nasrau siedzisz w PRLu BIS i pazury obgryzasz ze zlosci,heheheheheeh • Re: Polonia to biali Murzyni, tylko nadau 08.06.2005 00:00 + odpowiedz Cinko cóś stoją te dulary. Na inwestycje nie starcza. Jeno z łapy do papy. Murzyni mają się lepiej od polonii. Bo ta tylko robotę za godzinę alibo pensyje se chwali. • Re: Polonia to biali Murzyni, tylko _czosnek_ 08.06.2005 00:03 + odpowiedz Nie mowi sie gadaja, ty parchu! Widac, ze chlopo-robotnik sie odezwal. • Nadau czy to dzisiaj normalny dyżur? flipflap 08.06.2005 00:15 + odpowiedz Czy służba pozakolejkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z Re: A INTELIGENCJA ZOSTALA W POLSCE I ROBI KASE IP: *.interecho.com / *.interecho.com 31.07.05, 10:36 chamy odezwijcie sie co tak milczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zuza Re: wszystkie chamy na tym forum IP: *.interecho.com / *.interecho.com 30.07.05, 23:30 czemu sie nie odzywacie, co tak cicho, czekam na wypociny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z Re: wszystkie chamy na tym forum IP: *.interecho.com / *.interecho.com 30.07.05, 23:43 Polonia to biali Murzyni, tylko keily 07.06.2005 20:35 + odpowiedz ..... z akcentem gadaja. • Re: Polonia to biali Murzyni, tylko szakal25 07.06.2005 20:43 + odpowiedz dollary w kieszeni maja ,a nie wazne jak gadaja z akcentem czy bez ,heheheeh a nadau vel nasrau siedzisz w PRLu BIS i pazury obgryzasz ze zlosci,heheheheheeh • Re: Polonia to biali Murzyni, tylko nadau 08.06.2005 00:00 + odpowiedz Cinko cóś stoją te dulary. Na inwestycje nie starcza. Jeno z łapy do papy. Murzyni mają się lepiej od polonii. Bo ta tylko robotę za godzinę alibo pensyje se chwali. • Re: Polonia to biali Murzyni, tylko _czosnek_ 08.06.2005 00:03 + odpowiedz Nie mowi sie gadaja, ty parchu! Widac, ze chlopo-robotnik sie odezwal. • Nadau czy to dzisiaj normalny dyżur? flipflap 08.06.2005 00:15 + odpowiedz Czy służba pozakolejkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
basia-kasia Re: wszystkie chamy na tym forum 30.07.05, 23:57 Dlaczego akcent jest dla was taki wazny? Ja mam akcent, nigdy sie tego nie wstydzilam.W pewnym wieku akcentu sie nie pozbywasz(po co). Jesli ktos udawal, ze ze wzgledu na akcent nie rozumie o czym mowie,zawsze mowilam, staraj sie bardziej.Zawsze skutkowalo.Nie chodzi jak mowisz, chodzi co mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Doctor z USA Ty nie wyjedziesz do USA IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 31.07.05, 11:29 ...bo wlasnie ci odmowiono wizy. Szkoda, moze zostalabys chamka jak my? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zz Re: Ty nie wyjedziesz do USA IP: *.interecho.com / *.interecho.com 31.07.05, 23:12 a skad wiesz gdzie ja mieszkam? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Ty nie wyjedziesz do USA 01.08.05, 04:13 Gość portalu: zz napisał(a): > a skad wiesz gdzie ja mieszkam? Ty siem dobrze schowalas i moze z tajnego miejsca chamstwo uprawiac. www.interecho.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
filipzkonopii Re: wszystkie chamy na tym forum 01.08.05, 07:10 Polska to zdemoralizowany kraj ludzi, ktorzy wszystko zrobiliby dla mamony. Ci co chcieli miec godne zycie dawno wyjechali, pozostaly tylko odpady ludzkie, Zdarza sie ze niektorzy naleza do tzw. inteligencji. Znam kilku takich w Polsce, nie potrafia logicznie myslec i strasznie sie boja cokolwiek powiedziec na rzad, bo sa w taki czy inny sposob uzaleznieni. Trzesa portkami, zeby tylko pracy nie stracic, nikomu sie nie narazic itd. To jest wspolczesna odmiana niewolnikow. I jak daleko z taka inteligencja zajedziecie????? Juz teraz widac gdzie zajechaliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
moped Re: wszystkie chamy na tym forum 03.08.05, 03:52 Szkoda iz nie mozna spokojnie wymienic punktow zapatrywania oraz widzenia na sprawy krajowe z perpsektywy odleglosci (mieszkajacy po za krajem) oraz czasu (ci co b. dawno wyjechali) bez dostania po glowie epitetami... plynacymi od ludzi zamieszkalych w kraju! To rowniez o czyms powinno swiadczyc, o braku umiejetnosci wysluchania czy rowniez zastosowania byc moze madrych aczkolwiek osobistych refleksji. Podczas wakacji mialem czas na spokojne przejrzenie krajowej prasy poczawszy od "Tygodnika Powszechnego", "Polityka", "Wprost" i wiele innych... Gdyby ktos mial odwage zadac mi pytanie ile razy odkladalem z wielkim zniecheceniem dalszego czytania - to bym odpowiedzial; tak, wiele razy. I czuz tam czytalem? Skandale polityczne, korupcja, zlodziejstwo, brak podstawowych zasad obywatelskiego poczucia w stosunku do wlasnego kraju (do Polski) i to przez ludzi wybranych przez narod, czyli ludzi zasiadajacych przy sterach kierujacych krajem... Czyli inaczej; to spoleczenstwo wybralo swoja "smietanke" polityczna! O czym to wszystko swiadczy? O Ogolnej narodwoej glupocie!!! Nie moge powiedziec zeby napawaly mnie to duzym optymizmem rozwijajace sie sprawy krjaowe! Nie powiem, ze poczuwam sie do krajowej wspolnoty! Wiecej, co raz mniej zaczynam rozumiec spoleczenstwo z ktorego pochodza moje korzenie rodzinne. Co raz mniej mam wspolny jezyk z tym narodem, ktory sam o sobie mowi, ze jest bez perspektyw poniewaz tak jest skorumpowany oraz zniewolony przez swoja wlasna glupote! A wszystko to jest tylko oparte na podstawie czytania, przegladania krajowej prasy! Czy mam racje? Czy moja opinia jest bledna w spojrzeniu na Polske i jej zamieszkaly w niej lud? Z wielka przyjemnoscia chcialbym przeczytac cos pozytywnego o Polsce, Polakach oraz krajowych sprawach...w krajowej prasie! Niech sie wypowiedza ludzie prawego charakteru ktorym naprawde zalezy na ogolnym dobru a nie prywacie opartej na oszustwie oraz nieuczciwosci! Dlaczego tych ludzi glos nie jest brany przez ogol spoleczenstwa oraz nie wprowadzany w zyciu politycznym narodu? Czyzby tak trudno jest zastosowac w zyciu zasade "biale jest bialym" a "czarne jest czarnym"? ...a moze wlasnie narod juz nie jest w stanie poprostu zrozumiec znaczenia tej zasady? dlatego jest tyle irytacji oraz coraz mniejszego zrozumienia w naszych wspolnych wypowiedziach! Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: wszystkie chamy na tym forum 03.08.05, 07:22 moped napisał: > Szkoda iz nie mozna spokojnie wymienic punktow zapatrywania oraz widzenia na > sprawy krajowe z perpsektywy odleglosci (mieszkajacy po za krajem) > oraz czasu (ci co b. dawno wyjechali) bez dostania po glowie epitetami... > plynacymi od ludzi zamieszkalych w kraju! Po prostu kolego nie jestes Polakiem, dlatego w tej chwili tam gdzie jestes. Przypadkowym zrzadzeniem losu urodziles sie na terytorium Polski, ale bylo ci tam zle, bo nie urodziles sie z "polska dusza". Dusza malosci, chamstwa, zawisci i szeroko pojetego bydlactwa. Natura nas tak skonstruowala (jak wszelkie zywe stworzenie), ze biologia ciagnie nas do miejsc w ktorych dorastalismy stad to irracjonalne zainteresowanie krajem z ktorym intelektualnie niewiele nas juz dzieki Bogu laczy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BODO Re: wszystkie chamy na tym forum IP: *.ts552.cwt.esat.net 03.08.05, 19:36 MOPED masz absolutna racje,od jakiegos czasu jak krytykuje to co sie czyt chocby na onecie to zaraz epitety i teksty typu -nie wracaj,tys nie patriota,jak jestes za granica to siec cicho itd.Ludzie nie rozumieja,ze krytyka bierze sie z faktow jakie obserwujemy!Przeciez czyz nie przez glupote n.in.tych co teraz krytykuja Leppera,powstal Lepper.Inteligencja zawala,a teraz boi sie"Lepperacji Polski"czyli rozliczen.Jesli ludzie widza iz jedni ida do wiezienia za"kure"na 2 lata,a innych procesy na grobe miliony przedawniaja sie(Chim)badz ktos przedstawia zwolnienia i bimba ze sprawiedliwosci(Rywin)to nie dziwi mniw fakt,ze ludzie wola nazywajacego wszystko po imieniu Leppera niz lawirujacego niby autorytetu Mazowieckiego cz calujacego sie z komuchami Geremka.Ludzie w tym wszyskim pogubili sie i stracili nadzieje.Wstyd mi za Polska inteligencje bo to ona trzyma ster i prowadzi nasz"statek"nie kierujac sie kompasem czy gwiazga polnocna tylko baluje popijajac "czysta"w najleprzych salonach tego statku.Nasz statek dryfuje choc sterujacy byli przygotowywani przez 8 lat w podstawowce,3-5 w sredniej i 5 lat na studiach,a to wszystko na marne.Poki co balbym sie inwestowac swoje pieniadze w kraju gzie wszystko jest nie pewnie i obawiam sie,ze tak samo mysla inni juz powazni inwestorzy,ktorzy uciekaja do Czech,Slowacji,Rumuni czy wegry,ostatnio Litwy Lotwy czy bardzo mocnej ostatnio Estonii czyli panstw gdzie wiedza co to dobro spoleczne i uczciwosc.Jak zwykle zywe jest haslo,ze Polak madry po szkodzie i tak chyba juz zostanie,ze bedziemy jako narod tylko dobrym rynkiem zbytu zamiast produkcji!POZDRAWIAM!Sorki za ewentualne bledy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fanFILIPAz... Re: wszystkie chamy na tym forum IP: *.ts551.cwt.esat.net 03.08.05, 19:02 Masz absolutna racje,ze nasza inteligencja jest slaba,poddancza i czesto uwiklana w afery i milczaca by nie stracic pracy.Przeciez to nie sprzataczki czy piekarze robia milionowe malwersacje tylko"inteligencja!Ja jestem dumny,ze pracujac z zona w Irlandii nie musze placic podatkow na niedouczona badz za lapowki(w duzej mierze)inteligencje,ktora nawet nie wie co to HONOR,UCZCIWOSC czy POMOC SLABSZYM.Mysla tylko o tym jak wyrwac przywileje i kase z budrzetu.Dziwia sie,ze takie osoby jak Lepper robia kariery.Robia kariery bo ludzie stracili nadzieje w tych co powinni prowadzic kraj do dobrobytu,a prowadza w kierunku Rosji czuli malej grupy z kasa i plebs,ktory za chlebem musi wyjezdzac upokarzac sie przed cudzoziemcami!Ja chcialbym doczekac czasow kiedy to oni beda musieli wyjezdzac,a normalni,uczciwi ciezko pracujacy ludzie(normalna inteligencja) z doswiadzczeniami zdrowego funkcjonowania panstwa wroci do swoich rodzin i zacznie odbudowywac to co zrujnowala banda z sejmu,senatu i roznego rodzaju urzedow. Odpowiedz Link Zgłoś
moped Re: wszystkie chamy na tym forum 03.08.05, 20:18 Widzicie drodzy kontrybutorzy do naszej wspolnej wymiany mysli, spostrzezen, ze wszystko zaczyna sie krecic wokol ludzi, ktorzy powinni nadawac jakis madry kierunek w naszym narodzie. Czyli wspolny mamy mianownik – gdzie jest Polska Inteligencja? Tak sie stalo, ze nasza inteligencje od pokolen kazdy obcy jak mogl to tlukt i niszczyl nasze elity intelektualne. Potem przyszla komuna. Inteligencja, pozostalosci po naszych starych Polskich elitach intelektualnych, ktore sie uratowaly zostaly wytepione lub osmieszone przez ludzi z bezpieki, komuny oraz podobnych im ludzi o mentalnosci ZOMO-wcow. Wiekszosc ludzi zasiadajacych w rzadzie to raczej technokraci wyksztalceni, ale nie jest to inteligencja. To karierowicze o podlozu kryminalnistow. Obecnie lansowani ludzie w Polsce – to nie jest inteligencja,,,to ludzie podszywajacy sie pod autorytet itneligencji. To ludzie ktorzy zdobyli wyksztalcenie ale nie maja KORZENI! Brakuje korzeni w mysleniu obywatelskim, brakuje korznei moralnych, etyki w postepowaniu kazdej dziedzinie zycia publicznego oraz prywatnego itd. Od lat trabilem na tutejszym forum o zmianie edukacji narodowej w przyprowadzeniu nauki myslenia oraz ksztalcenia przyszlych pokolen Polakow w sposob, aby : ....Janek Dolnej Wolki mial wspolny jezyk I sposob rozumowania z Jankiem z Warszawy, Krakowa, Poznania… A czy tak sie dzieje oraz w takim kierunku edukacja narodowa zmierza? Powracajac do “korzeni”, prosze spojrzec na kraje ktore po zniszczeniach WWII szybko potrafily sie odbudowac i podniesc swoja glowe do gory. Wezmy takie Niemcy (pomijam plan Marshalla) tam zostalo zniszczone wszystko na powierzchni, ale korzenie zostaly… Norwegia usunela swoich kolaborantow oraz nie dopuscila ich nastepne pokolenia do jakich kolwiek form zycia publicznego! A u nas w Polsce? …coz nawet korzenie nam zostaly wyrwane! Nie gniewajcie sie Panstwo jesli powiem ostro, ale nasz kraj nie ma inteligencji w szerokim sensie tego slowa oraz znaczenia. Zostaly jednostki, ktore zostaly calkowicie odsuniete lub same sie odusnely po szykanach. Duzo inteligencji wyjechalo i nie ma zamiaru wrocic do kraju, gdyz przestali sie z tym krajem utozszamiac. (tutaj mala dygresja – bylby ciekawy temat do poruszenia –co stara Polska inteligencja chciala by przekazac nowej RP III?) [ jeszcze jedno na temat naszej kultury narodowej! jestesmy wyjatkiem w Europie gdzie ziemianstwo zylo swoja "dworska" kultura, a chlopstwo swoim folklorem... Obie kultury szly dwutorowo, czerpaly z siebie nawzajem... a co sie dzieje obecnie w narodzie oraz w kulturze polskiej? to kultura inteligencji? kultura o pdlozu chrzescijanskim?] Kto obecnie zasiada u sterow rzadowych. MIERNOTA, taka sama zreszta miernota dominuje w calej Europie. Zobaczcie na Niemcy, Francje, Rosja, to wszystko ludzie Poklosia itnelegencji w wlasnych krajach…Polkska nie jest odosobniona, ale przerazajace jest to ze narod Polski nie umie sam na siebie spojrzec krytycznie I wyciagnac dla siebie wlasciwytch wnioskow. Odusnac ludzi, ktorzy dzialaja wbrew dobru narodowemu, malo wybiera sam te miernoty poklosia PRLowskiego chowu.. Tak – to wszystko sa przykre i trudne slowa…. I to wszystko sie dzieje w kraju, ktory wydal Swiatu JPPII . W kraju, ktory lubi nazywac siebie katolickim, a niestety jak wyglada zycie na codzien z Ewangelia? Ktos w innym temacie powiedzial, ze nie powinnismy zabierac glosu na sprawy krajowe, skoro w Polsce nie mieszkamy… Ta osoba jest w duzym bledzie…poniewaz nasze slowa nie sa zlosliwa krytyka, ale ogromnym zaniepokojeniem o Polske w czasach gdzie zaczynamy byc swiadkami powtarzajacej sie histori… Na zakonczenie, nie obrzucajcie sie drodzy Panstwo epitetami, gdyz to jest widomy znak bezsilnosci, a tym samym potwierdzeniem iz przedstawiane obesrwacje maja duzo racji… Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 14:44 A ja uważam, że to właśnie miernota ucieka z Polski, bo wie, że nie liczy się na polskim rynku pracy, a w USA czy Angli zawsze znajdzie zatrudnienie jako robol. Ludzie z kwalifikacjami, przedsiębiorczy, inteligentni i operatywni zawsze sobie poradzą. Wolę być kimś w Polsce, niż nikim za granicą, ebz względu na kasę. Mam swój honor. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 17:19 bez_mapy napisała: > A ja uważam, że to właśnie miernota ucieka z Polski, bo wie, że nie liczy się > na polskim rynku pracy, a w USA czy Angli zawsze znajdzie zatrudnienie jako > robol. To tylko takie twoje domowe przemyslenia. Bo zeby dac sobie rade w USA czy Anglii trzeba byc bardziej pracowitym i przedsiebiorczym niz w Polsce. > Ludzie z kwalifikacjami, przedsiębiorczy, inteligentni i operatywni > zawsze sobie poradzą. Ci inteligentni i operatywni wiedza,ze zarobki sa wyzsze za granica niz w Polsce. > Wolę być kimś w Polsce, niż nikim za granicą, ebz względu na kasę. Jesli ktos inteligentny i operatywny zarabia duuuuuuuuuzo wiecej w Stanach niz jego odpowiednik w Polsce,to dlaczego ten w Polsce jest kims? > Mam swój honor. I takich nam w Stanach nie potrzeba,bo my stawiamy na pracowitych. Odpowiedz Link Zgłoś
moped Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 19:04 Napisal "bez_mapy" : A ja uważam, że to właśnie miernota ucieka z Polski, bo wie, że nie liczy się na polskim rynku pracy, ... itd.itd. Czyli "bez_mapy" uwaza, ze w Polsce ci co zasiadaja w rzadzie nie sa miernota! Jak trudno jest dyskutowac kiedy emocje biora gore nad rozumem! Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 19:59 D moped: Ja mówię o poważnych stanowiskach top-managementu,specjalistów, a nie o cyrku wybranym przez niedouczoną ciemnotę, której w tym kraju nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wasza_bogini Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 21:39 bez_mapy napisała: > D moped: > Ja mówię o poważnych stanowiskach top-managementu,specjalistów, a nie o cyrku > wybranym przez niedouczoną ciemnotę, której w tym kraju nie brakuje. chyba zartujesz- homofobiczne, agresywne, zawistne, zlosliwe chamstwo jest wszedzie. w najlepszych firmach rowniez.a czesto Ci, ktorym sie udalo wydrapaliby sukces tym, ktorym udalo sie troche mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 19:56 Po pierwsze, wykształcona, inteligentna osoba z kwalifikacjami zawsze ma możliwośc awansu w strukturach firmy, czyli ma przyszłość, a robol na zachodzie raczej już zawsze pozostanie robolem. W Polsce Ukraińców czy Rumunów też raczej nie spotyka się na kierowniczych stanowiskach (nawet jeśli są lepiej wykształceni). Dyplom zachodniej uczelni zawsze będzie więcej wart niż dyplom polskiej uczelni. Po drugie, pracując w firmie, która jest częścią międzynarodowej korporacji, masz możliwośc transferu w ramach tej firmy do innego kraju i możliwośc pracy zgodnej ze swoim wykształceniem i kwalifikacjami. Znam kilka takich osób. Po trzecie, czy bycie osobą honorową wyklucza pracowitość. P.S Nie oszukujmy się, już ja wiem, co większość Polaków robi za granicą - to fizole. Ludzie, pieniądze to nie wszystko. Liczy się też samodoskonalenie się, perspektywy rozwoju, awansu (czyli podwyżki), szacunek innych osób, samorealizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 20:39 bez_mapy napisała: > Nie oszukujmy się, już ja wiem, co większość Polaków robi za granicą - to > fizole. Ludzie, pieniądze to nie wszystko. Liczy się też samodoskonalenie się, > perspektywy rozwoju, awansu (czyli podwyżki), szacunek innych osób, > samorealizacja. Wez juz nie trolluj, bo cie koncern zredukuje i sie nie zrealizujesz, robolu z bialym kolnierzykiem. Podpisano: polonijny przedsiebiorca Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 21:23 Powoli podnoszą kwalifikacje i wspinam się po szczeblach kariery (globalna kanadyjska korporacja). Nie uważam się za robola, cieszę się w swojej pracy szacunkiem, podnoszę kwalifikację, szlifuję języki. Jeśli jechać za granicę, to w delegację. Ostatnio jeden z controllerów finansowych został przeniesiony na podobne stanowisko do Berlina. Po wejściu do UE dużo polskich firm otwiera przedstawicielstwa na terenie UE i deleguje tam swoich pracowników. Czy tak nie lepiej? Po powrocie do kraju taka osoba jest bardzo cenna na rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eres Re: wszystkie chamy na tym forum IP: *.hsd1.ct.comcast.net 04.08.05, 23:06 bez_mapy...nic tylko sie radowac , ze jestes szczesliwa , i ze sie samorealizujesz.Nie rozumie tylko w jakim celu zabierasz glos na tym forum.Z checi wywyzszania sie??????? Nie wyzywaj ludzi od roboli , ciemnoty , niedouczonych nieudacznikow ....kiedys Twoj koncern moze sie zniechecic do wysokich podatkow i zamknie oddzial . Co w tedy zrobisz ??? Myslisz ,ze tak szybko znajdziesz nastepne lukratywne stanowisko????Przyznaj sie ...czy nie boisz sie takiego rozwiazania??? Odpowiedz Link Zgłoś
moped Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 23:09 “Bez_mapy” napisal: Ja mówię o poważnych stanowiskach top-managementu,specjalistów, a nie o cyrku wybranym przez niedouczoną ciemnotę, której w tym kraju nie brakuje. Niestety taka jest prawda, ze to miernota rzadzi wybierana przez miernote! Coz, ostatnia wymiana mysli poczela sie od mojego uzytego okreslenia MIERNOTA rzadzaca krajem.. Zaraz potem “bez_mapy” napisal, ze to “miernota” opuszcza kraj… Innymi slowy “przepychanka”… Nawiazujac do twojej ostatniej wypowiedzi na temat “roboli”oraz emeigrantow. Jakos trudno jest mi ich znalezsc w wsrod moich znajomych oraz przyjaciol czy to bedzie w USA czy tez w Kanadzie.. Nie zapominaj, ze Polska to kraj, ktory uczy sie jak nalezy traktowac emigrantow. Dlatego nie spotkasz w Polsce na wysokich stanowiskach obcokrajowcow z tak zwanej wschodniej Europy (Ukraina, Rosja) skoro Polacy miedzy soba w kraju nie umieja kulturalnie rozmawiac nie mowiac o zachowaniu… to czego mozna spodziewac sie o przyjeciu obcokrajowcow oraz zakaceptowaniu ich w polskim srodowisku. Natomiast chcialbym podzielic sie swoimi spostrzezeniami na temat problemow jacy maja rodacy sami z soba w stycznosci z tak zwanym “swiatem zachodnim” oraz problemami stojacymi przed nimi. A wszystko poczyna sie od krajowego wyksztalcenia oraz dlaczego tak sie dzieje a nie inaczej w Polsce. Swojego czasu kiedys napisalem na ten temat na tutejszym forum. Pisalem na temat limitacji sposobu myslenia absolwentow krajowych uczelni. Jesli masz chec, prosze zajrzyj tam, kiedys uzywalem swego podpisu pod “tak- uwazam”: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=10563046&a=10573999 oraz nastepna moja wypowiedz forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=10563046&a=10574083 Obie moje wypowiedzi zmierzaja do problemu, ze to co sie dzieje w kraju jest poklosiem wlasnie braku wyksztlacneia. Dobrze sie dzieje, ze obce firmy zatrudniaja Polakow w Polsce ….moze ci ludzie naucza sie myslec konstruktywnie i cos ciekawego przekaza spoleczenstwu..o ile ono bedzie mialo chec wysluchac…. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: wszystkie chamy na tym forum 04.08.05, 23:14 Nie, to nie ja pierwsza zaczęłam. Zareagowałam tak na wpis, ze tylko miernota zostaje w kraju, a operatywni ludzie wyjeżdżają za granicę. Przyznam, że użyłam trochę mocnych słów, ale wkurzyłam się. Jedna panna napisała, że wszyscy w Polsce są zawistni i zazdroszczą tym, którzy wyjechali. To bzdura!!! A jeśli moja firma zamknie oddział- cóż, znajdzie się inna. włąśnie po to nie konsumuję wszystkich swoich dochodów, ale inwestuję w kursy językowe, specjalistyczne, książki, programy komuterowe. Kiedyś może wyjadę za granicę, ale na pewno nie będę pracować poniżej swoich kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
moped Re: wszystkie chamy na tym forum 05.08.05, 00:01 Ciesze sie poniewaz zaczynamy wreszcie porozumiewac sie. Tak, masz racje, ze dobrze jest inwestowac w swoja edukacje, Zauwazylem, ze myslisz daleko-wzrocznie i masz dokladna wizje dokad zmierzasz. Z tego wynika, ze masz inicjatywe, masz silna wole osiagnac w zyciu bazujac tylko na swoim "JA" bez ogladania sie na innych w liczeniu na pomoc. Bazujesz na osobistej inteligencji i napewno zauwazylas, ze najwieksza pomoca w osiaganiu Twoich celow jest zdobyte osobiste doswiadczenie zyciowe. I tak wlasnie wyglada zycie wiekszosci ludzi z glowa na karku, ktorzy bardzo duzo osiagneli w krajach typowo emigranckich jak USA / Kanada (Australia rowniez). (Mala dygresja - czeste glosy niezadowolenia z pobytu po za krajem oraz prace roboli przedstawiaja ludzie, ktorzy: * nie maja zadnego wyksztalcenia, * ludzie, ktorzy nie maja silnej woli w poglebianiu swoich kwalifikacji zawodowych, a pracujacy jako * "robole" to na ogol ludzi przebywajacy na wizach turystycznych lub pracujacy nie legelnie) * osoba przebywajaca legalnie, a pracujaca jako "robol" - niestety takim samym robolem byla w Polsce i nim pozostanie do konca zycia! Natomiast nikt Tobie Droga Pani "bez_mapy" nie kaze wyjezdzac po za kraj i pracowac ponizej swoich kwalifikacji. Natomiast my wszyscy, ktorzy opuscili kraj to ludzie, ktorym nie dane bylo rozwinac szeroko skrzydel oraz zrealizowac planow zyciowych z przyczyn, od ktorych zaczela sie cala dalsza dyskusja.... Miernota ktora rzadzila, miernota ktora rzadzi oraz miernota, ktora ma wiekszosc glosow w wyborze miernoty... Czy rozumiemy sie? Zasylam uscisk dloni :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z mapa... Re: wszystkie chamy na tym forum IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 05.08.05, 18:27 A Ty bez_mapy myslisz, ze wszyscy, ktorzy wyjechali do Ameryki i pracuja tu nielegalnie, moga jedynie sprzatac, pracowac na budowach i opiekowac sie dziecmi? Wrzucilas wszystkich do jednego worka. Miernoty, tak? Bylas pare razy w Stanach i wydaje Ci sie, ze juz wszystko tu widzialas i znasz nasze zycie od podszewki? Czy jak ktos pracuje na budowie, to jest rownoznaczne z tym, ze nie czyta gazet, ksiazek, nie interesuje sie tym, co sie dzieje dookola i nie obchodzi go samoksztalcenie? A moze robi, to bo nie ma mozliwosci pracy zgodnie ze swoim wyksztalceniem albo zawodem? Nie wszyscy przyjechali w poszukiwaniu $$$. Jest gros osob, ktore znalazly sie na emigracji, bo przyjechaly dla kogos. Wedlug mnie jestes ignorantka. Zobaczylas jakis wycinek amerykansko-polskiej rzeczywistosci na tej podstawie ocenilas cala czy wiekszosc Polonii. Moze to nie jest tylko wylacznie Twoja wina. Powstaja takie bzdurne seriale, jak "Zielona Karta" czy "Chicago", ktore skupiaja sie wylacznie na tym, co na jest najlawiej zauwazyc wsrod naszych rodakow. Utrwalaja obraz Polaka, ktory przyjechal tu za chlebem i jest, jak to nazwalas "robolem". Czy wedlug Ciebie, ktos kto jest "fizolem", nie uzywa juz mozgu??? Nie posiada zadnych ambicji? Znam wiele osob, ktore skonczyly studia w Polsce i zyja tu, bo albo byly albo sa w Stanach ze wzgledu na kogos, a nie pieniadze, a wykonuja prace fizyczne, bo niestety sa nielegalnie i nie maja mozliwosci znalezienia pracy zgodnie ze swymi kwalifikacjami. "robol na zachodzie > > raczej już zawsze pozostanie robolem" raczej... Zgoda, wiekszosc osob, ktore emigruja do Stanow, nie ma wyksztalcenia. "Kazdy orze, jak moze"...co jest zlego w tym, ze woleli tutaj sprzatac za $300 na tydzien, niz w Polsce siedziec na zasilku, albo pracowac w sklepie za 600 zl na miesiac? "pieniadze to nie wszystko" Jasne, ze nie, ale widocznie czesc ludzi, polska rzeczywistosc zmusila do emigracji zarobkowej. Przeczysz sama sobie. Krzyczysz: "Ludzie, pieniadze, to nie wszystko", a linijke nizej czytamy, ze liczy sie tez (...) perspektywa awansu (czyli podwyzki)" Jak to z Toba jest? Praca, ktora jest pasja, bo przeciez kasa nie jest najwazniejsza (hmmm), czy awanse/wiecej pianiedzy??? Wyobraz sobie bez_mapy, ze nawet jesli ma sie na emigracji prace, ktora jest ponizej osobistych ambicji, to niektorym chce sie (samo)ksztalcic, zeby pracowac potem w takiej, ktora da zadowolenie, nawet jesli bedzie mniej oplacalna. Poza tym nie wszyscy maja ambicje.. wyobraz sobie, ze nie wszystkim zalezy na wyksztalceniu. Moze niektorym wystarcza praca fizyczna, sa szczesliwi, ze maja z tego pieniadze wystarczajace na godne zycie. W Polsce nie ma takich ludzi? W kraju zostala sama inteligencja, a robole wyjechali??? "Nie oszukujmy sie, ja juz wiem, co wiekszosc Polakow robi za granica"..powiedziala bez_mapy, ktora ma jedyna i sluszna racje..To brzmi prawie jak oskarzenie, zawinili, bo sa "fizolami" Nie wszyscy emigranci sa ambitni, nie wszyscy emigranci przyjechali tu za chlebem, nie wszyscy emigranci to "robole" Nie wszyscy Polacy to wyksztalceni inteligenci, ktorych interesuje samorealizacja i samoksztalcenie. Ludzie sa rozni, a Ty droga bez_mapy, skoro tak Ci bardzo liczy sie dla Ciebie szacunek innych osob, odpowiadaj tez tym samym. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: wszystkie chamy na tym forum 05.08.05, 20:15 "A Ty bez_mapy myslisz, ze wszyscy, ktorzy wyjechali do Ameryki i pracuja tu > nielegalnie, moga jedynie sprzatac, pracowac na budowach i opiekowac sie > dziecmi? Wrzucilas wszystkich do jednego worka." Nie mówię, że wszyscy, ale większość. Wiele osób jest tam nielegalnie, co oznacza, że oszukuje i okrada społeczeństwo amerykańskie, przez co uczciwi Polacy muszą się prosic o przyjazd do USA i są traktowani podejrzliwie. Często uczciwi Polacy nie mogą pojechać do USA na ślub córki, syna, nie mogą odwiedzić rodziny. nikt nie lubi być prsona non grata. Poza tym, wolę pracować za 3000zł w Polsce jako controller finansowy, niż za 1000$ pracować w USA jako sprzątaczka, ale to kwestia priorytetów. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: wszystkie chamy na tym forum 05.08.05, 20:52 Sorki, miało być 3000$ (jako sprzątaczka). Czylo wolę za 3000zł jako controller finansowy niż za 3000$ jako sprzątaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
smiechy.w.ciemnosci Re: wszystkie chamy na tym forum 05.08.05, 21:33 Czemu piszesz caly czas "controller"? Masz racje,ze to jest kwestia priorytetow. Chwala Ci za to, ze masz ambicje i doksztalcasz sie. Chcialam Ci jednak zwrocic uwage na to, ze nie wszystko jest czarno-biale. Nie wszyscy "robole", to osoby, ktorym do szczescia potrzebne sa tylko $$$. Wiele osob zostalo zmuszonych do tego wyjazdu, bo wola wlasnie pracowac fizycznie w Stanach za wieksze pieniadze niz by to robili w Polsce. Ludzie sa tu z bardzo roznych przyczyn. Wydaje mi sie, ze osoby, ktorym nie zalezy w jakis szczegolny sposob na wyksztalceniu, zdobywaniu coraz to nowych umiejetnosci, poglebianiu wiedzy czy realizacji swoich pasji zadowola sie jakakolwiek praca, ktora pozwoli im na w miare wygodne zycie. W Stanach znalezienie zajecia jest latwiejsze niz w Polsce i chociaz przelicznik $/zl nie jest korzystny, to wiele osob nadal bedzie emigrowac. Zauwazylam jedna rzecz, a mianowicie, ze osoby, ktore przyjezdzaja po studiach, "osiadaja na laurach". Niedorzeczne byloby wymaganie od wszystkich, zeby byli ambitni, ale moje pierwsze wrazenie z pobytu tutaj, bylo takie ( na dal jest), ze 'byli studenci' zadowalaja sie tym, ze maja za co zyc i bawic sie i na tym tu poprzestaja. To ze ludzie sa nielegalnie, nie oznacza, tez ze nie placa podatkow. Jesli maja numer z IRS, to musza sie rozliczac z fiskusem. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: wszystkie chamy na tym forum 07.08.05, 14:22 "Czemu piszesz caly czas "controller"?" Bo tak się pisze! W mijej firmie tak się pisze, a poza tym pisłam pracę magisterską na temat controllingu finansowego i w większość źródeł naukowych tak było właśnie napisane więc proszę cię bardzo, nie pouczaj mnie, bo jak już napisałam w innym wątku, nie znoszę kiedy ignorant poucza specjalistę. To mi przypomina Renatę Beger - rolnika bez matury, która poucza Balcerowicza- profesora ekonomii, w sprawach Narodwego Banku Polskiego. Paranoja jakaś! Napisałeś: "moje pierwsze wrazenie z pobytu tutaj, bylo takie ( na > dal jest), ze 'byli studenci' zadowalaja sie tym, ze maja za co zyc i bawic > sie i na tym tu poprzestaja." No właśnie, i to potwierdza tylko opinię, że miernoty stąd uciekają ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z mapa... Re: wszystkie chamy na tym forum IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.08.05, 16:54 Droga bez_mapy, a Ty potrafisz czytac? Nie pouczalam, tylko zapytalam z ciekawosci i dziekuje za wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z mapa... Re: wszystkie chamy na tym forum IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.08.05, 16:58 Ach i wiecej pokory, bo nigdy nie widomo jak sie wyladuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aksiegowy Re: wszystkie chamy na tym forum 06.08.05, 02:10 Masz racje ze lepiej masz finansowo zarabiajac w PL $1000 niz zarabiajac $1000 w stanach, ale jako controler zarabialbys tytaj ok $7,000 -10,000 miesiecznie i to majac mniej niz 10 lat doswiadczenia. (4-5K na start). Teraz sobie zadaj pytanie. Czy gdzie osoba z twoimi zdolnosciami jest w stanie zyc lepiej i spokojniej. A ci nielegalni z czasem ukladaja sobie zycie legalnie tutaj. I wielu z nich "poswieca sie" nie dla siebie ale dla dzieci by nie byly zmuszane do wyboru jednego komucha albo drugiego. Ci co sa tutaj nielegalnie zrobili to z wyboru pomiedzy beznadzieja w PL a szansa na lepsze jutro. Nawet jezeli trzeba by bylo ciezko na to jutro zapracowac to wielu z nich uwaza ze warto. I tu dodam o sobie - na poczatku bylo bardzo ciezko ale czlowiek mial 21 lat i jakos to bylo. Teraz po 15 latach pracuje dla przyjemnosci pracy i mam normalne zycie ktorego nie moglbym miec w PL. Skad wiem ze nie otoz moi koledzy zostali w PL, Moge ich zycie porownac do swojego. Mysle ze ja i moja rodzina mamy tu duzo lepiej mimo ze wielu moich kolego jest madrzejszych i duzo zdolniejszych odemnie - takiego przecietnego ksiegowego AK AK Odpowiedz Link Zgłoś
aksiegowy Re: wszystkie chamy na tym forum 05.08.05, 19:31 Skoro wyjezdza tylko "miernota" jak sie ktos wyrazil to dalczego 66% studentow chce wyjechac z PRL bis expatpol.com/modules.php?name=News&file=article&sid=25033&level=ameryka Komunisci nie twozyli inteligencji - 0ni produkowali wyksztalconych ludzi ktorzy nie potrafili myslec samodzielnie. Obecna "elita" rzadzaca Polska nie jest inna. Wiedza ze madre, somodzilenie myslace spoleczenswo wywalilo by ich na zbity pysk. Dlatego w polskich szkolach bylo i jest tyle "wkuwania" a nie analiczynego myslenia. Jednakze dostep do informacji - paszport, internet, i troche innych zrodel robia swoje. Jedynie co smutne to ze mloda wyksztalcona, myslaca mlodziez glosuje nogami a nie przy urnach. . Kazde inne panstwo bylo by w stanie alarmu ze "najlepsze" jednostki chca uciekac. Ale to rzadzacym nie przeszkadza, przeciez im to tylko pomoze utrzymac sie na stolkach. Stad tez wolanie o zniesienie wiz do stanow. Bo kto wyjedzie na 3 miesieczniej wizie turystycznej i nie wroci. Nie pojedzie przeciez chlop, czy robotnik (nic im nie ublizajac -bardzo potrzebne zawody) tylko mlody wyksztalcony znajacy jezyk mlody czlowiek. A jak zostanie to i moze troche zielonych przysle rodzicom przezco wspomoze upadajacy system ubezpieczen spolecznych. Mialem jechac do rodzicow na Gwiazdke w tym roku ale raczej zaplace im za 2 tygodnie na Bahamas i tam sie spotkamy. Nie bede musial sie wnerwiac bez potrzeby. AK Odpowiedz Link Zgłoś
moped Re: wszystkie chamy na tym forum 07.08.05, 04:14 Ciekawe wypowiedzi zostaly umieszczone podczas kilku dniowej mojej nie obecnosci. Nastepny bardzo ciekawy watek wysuwa sie na pierwszy plan, o ktorym wszyscy dyskutanci mocno podkreslaja. A mianowicie chec decydowania o swoim zyciu czyli inaczej USTABILIZOWANE codzienne zycie. Nikomu nie przynosi ujmy w osobistym ja, jesli nawet majac wyksztalcenie takie czy siakie czlowiek pracuje UCZCIWIE wykonujac taka czy inna prace. I to sa wlasnie spoleczenstwa zachodnie, ktore stworzyly GODZIWE, ludzkie warunki do codziennej egzystencji.swoim mieszkancom. Szacunek do drugiej osoby, obojetnie kim ona jest!!!! Ile to razy pamietam z kraju przepychanki w rodzaju >>>Pani/Pan nie wie a kto ja jestem? <<<< Przypomina mi sie scena uslyszana JFK w NYC kiedy to “panienka z okienka” odprawiajaca pasazerow po takim dyktum wziela mikrofon do reki I obwiescila wszystkim zebranym pasazerom na lotnisku w rozpoznaniu pasazera, ktory nie wie kim jest! Wracajac do tematu, kilka dni wrocila z Moskwy kolezanka jednego z moich synow. Daria o ktorej to mowa, urodzila sie w Moskwie, przyjechala jako 5 letnie dziecko, wychowala oraz skonczyla studia po tutejszej stronie Atlantyku. Byla w Moskwie ponad miesiac I z przerazeniem stwierdzila, ze….absolutnie nie ma wspolnego jezyka z tamtejszymi ludzmi. Na kazdym kroku nieuczciwosc, ordynarne zachowanie nie mowiac o okrutnej brutalnosci w mysleniu przecietnego czlowieka… Nasuwaja mi sie bardzo czesto podobne skojarzenia, ze poklosie komuny to spoleczenstwa ktore nie umieja samokrytycznie na siebie spojrzec. Nie umieja dla siebie wyciagnac wnioskow z przeszlosci – tej nie dawnej przeszlosci- nie umieja patrzec oraz dzialac daleko wzrocznie…. Malo tego, przeciez Polska powinna miec przewage nad taka np. Rosja, poniewaz jest krajem katolickim i ponoc zyje duchem Ewangeli! Polska ma skad czerpac przyklad do swego dzialania oraz zycia czego ni emozna powiedziec np. o Rosji. Na tym polega przewaga spleczenstw zachodnich, iz kazdy obywatel decyduje o swojej przyszlosci, kazdy ma szacunek dla drugiej osoby, kazdy ktory chce moze zyc uczciwie oraz byc pewnym jutrzejszego dnia! A czy tak mozna powiedziec o naszym kraju oraz jego mieszkancach? btw ...aksiegowy masz racje, ...od lat przestalem nawet kierowac swoje wakacyjne kroki w kierunki tej ponoc "kulturalnej" Europy ...swiat jest zbyt piekny aby marnowac swoj czas na nie prowadzace do nikad "szpanowanie" europejczykow, kto jest lepszy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś