Dodaj do ulubionych

pomysły na romantyczną kolację!

11.10.09, 16:26
Macie jakieś sprawdzone przepisy to dajcie bo ja nigdy nie wiem co
zrobić żeby było inaczej i fajnie
Obserwuj wątek
    • ankas4 Re: pomysły na romantyczną kolację! 11.10.09, 21:08
      Moj ostatnio mial malo czasu,bo musial ustawic wszystko na stole i zapalic
      swieczki w ciagu doslownie 10 min, jak bylam pod prysznicem, wiec... na
      drewnianej desce podał dwa rodzaje plesniowego serka pokrojonego w grubsze
      plastry, do tego na drugiej rowniez drewnianej desce polozyl bagietkę i na stole
      poustawiał male pomidorki, do tego wino i kieliszki... super wygladalo,a jeszcze
      lepiej smakowalo:)

      polecam:)

    • lipiec_2007 Re: pomysły na romantyczną kolację! 11.10.09, 21:27
      a moze tortille? nadziane zoltym serem i czerwona fasola.
      ewentualnie do tego kurczak.

      do tego jakas zielona salata. no i jesli lubicie awokado, to
      guacamole i salsa pomidorowa (moge gdzies odkopac przepis). wszystko
      robi sie w pol godziny.

      no i deserek z humorkiem.
      • ewlinp Re: pomysły na romantyczną kolację! 11.10.09, 22:03
        no to zakładać wątek kuchni na specjalne okazje, sama ciekawa jestem jak to się
        robi krok po kroku, lilka nigdy nie jadłam sushi a wiem ze stałaś sie ekspertem
        w tej dziedzinie moze byś podrzuciła jakis przepis dla takich laików jak ja? :)
        • ankas4 Tortille i ja polecam:) a robimy tak... i konieczn 12.10.09, 04:46

          Przypomnialo mi sie ,ze wlasnie mozesz zrobic wlasnie Tortille, proste, bo my
          robimy tak;
          - kupujemy zwykle juz gotowe pplacki na tortille.
          Podgrzewamy je na patelni.

          wCZESNIEJ zwykle mieso mielone najczesciej drobiowe smaze na patelni , ale tak
          roztrzepuje aby byly takie wiórki. I podaje na stol w misce.
          Dodatkowo w miseczkach stawiamy na stol pokrojone osobno oczywiscie;
          Pomidory, ogorki surowe, ogorki kiszone, ser żółty, cebulę białą i czerwoną.

          I najwazniejsze to wlasnie;guacamole ale my kupujemy tutaj juz gotowe, jest to
          taki smaczny zielny sos z avokado utartego na miazgę:) zajebiscie dobre, ja to
          nawet to avocado smaruje na zwykle kanapki, ale nie wiem czy takie gotowe juz
          guacamole da sie kupić w Polsce)


          I jAK juz wszystko gotowe, to takie cieple tortille nadziewamy sobie czym kto
          chce , smarujac oczywiscie wczesniej tym sosem z avokado>

          Pozdrawiam
          • burdziaa Fondue 12.10.09, 16:40
            Wkleje Ci z innej strony,moze Cię zaispiruje- my bardzo lubimy,
            kurcze akurat musimy nowy garnuszek zakupić:

            Na stole ustawia się żaroodporny garniec, pod którym zapalamy
            specjalny spirytusowy palniczek. Kolejnym etapem jest nasmarowanie
            czosnkiem ścianek naczynia, następnie roztapiamy w nim masło i
            mieszamy je z mąką. Dolewamy mleka i wrzucamy kawałeczki serów -
            najlepiej ementalera i gruyere`a i czekamy aż wszystko się roztopi
            oraz nabierze jednolitej konsystencji. Potem doprawiamy do smaku, a
            w koszyczku podajemy pokrojone w grubą kostkę pieczywo. Przy pomocy
            specjalnych widelczyków moczymy w serze chleb, uważając, by nie
            zgubić kostki, bo zgodnie ze szwajcarską tradycją jest to powodem do
            żartów i kosztuje niezdarę butelkę wina. Do fondue podaje się białe
            wytrawne wino, a na zakończenie przyjęcia warto zaserwować digestif,
            ponieważ potrawa ta nie należy do najlżejszych.


            Równie popularną odmianą jest foundue bourguignonne, czyli mięsne
            fondue burgundzkie. Zamiast sera w garnku podgrzewamy olej lub
            oliwę, przygotowujemy kawałki polędwicy wołowej, które kroimy w
            kostkę, przyprawiamy, skrapiamy oliwą, przekładamy plastrami cebuli
            i wkładamy na 12-24 godziny do lodówki. Tak przygotowane mięso
            goście za pomocą widelczyków zanurzają potem we wrzącej oliwie. Po
            kilku chwilach usmażone mięso moczy się w specjalnych, ostrych
            sosach. Do tej odmiany fondue najlepiej smakuje czerwone wytrawne
            wino.
            Wśród coraz większej ilości przepisów na to danie, można znaleźć
            także odmianę azjatycką - ze specjalnym bulionem, w którym zanurza
            się marynowane mięso, a także fondue czekoladowe. Bowiem to, co
            roztopimy w caquelonie, zależy jedynie od naszej pomysłowości i
            kulinarnych upodobań.
    • e-millie czerwone curry z ryżem jaśminowym! 12.10.09, 10:37
      My uwielbiamy tajskie smaki, a szczególnie te ostre. Najszybsze danie, do
      którego mamy słabość to kurczak w czerwonym curry. Potrzebna jest czerwona pasta
      curry, pędy bambusa (w słoiczku), mleczko kokosowe 200ml i ryż jaśminowy. Na
      patelni rozgrzewam olej, dodaje pastę curry i podsmażam kilka minut, następnie
      dolewam 1/4 szklanki wody. Potem kolejno kurczak i bambus, a kiedy już kurczak
      jest gotowy to na koniec dodaję mleczko kokosowe. Jeśli ktoś lubi, to polecam
      przed samym podaniem dodać świeżej bazylii albo kolendry. Jest naprawdę ostre i
      naprawdę pyszne! Do tego białe schłodzone winko! Palce lizać :)
    • maryjka60 bakłażan- czyli gruszka miłości 12.10.09, 17:26
      na romantyczną kolację jak znalazł, ja robię tak:
      bakłażana myję, cienko obieram (choć czytałam, że nie należy ale nie
      lubię tej skórki), kroję na ok. 1 cm krążki, solę i odstawiam na
      chwilę. Jak puści trochę soku to płukam i wycieram np. ręcznikiem
      papierowym. Układam na wysmarowanej oliwą blaszce. Trochę wcześniej
      w rondelku duszę na oliwie czosnek i pomidory, mogą być z puszki.
      Nakładam to na każdy krążek bakłażana, na to może być plasterek
      jakiejś wędliny (to wersja dla męża-mięsożercy) i koniecznie
      plasterek mozarelli. Wkładam do piekarnika i czekam aż ser się
      zarumieni i lekko rozpuści, temp. ok. 150-170 st. Życzę smacznego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka