Dodaj do ulubionych

no a co na blizny po ospie ?

18.06.11, 01:45
bo ciagle temat ospy ostatnio "na tapecie", (podobno co 5 lat jest taki wysyp ospy - u nas potwierdziła to Dyrektor w przedszkolu)

Igorek miał mnóstwo zmian, dosc głębokich, które długo "siedziały",
gdy zeszły strupy ukazały sie nam ślady z dziurkami,

obecnie ma kilka takich zmian na buzi, brzuszku i pleckach,
są jeszcze lekko rózowe - od poczatku smaruję Mu je cepanem, żeby szybko zareagować na świeże blizenki,

polecicie coś jeszcze? albo pocieszycie, że skóra 4-latka jeszcze sie naciągnie, wygładzi, uelastyczni ???
czy Waszym dzieciom zostały jakies slady?

tak mi zal, bo naprawde robilismy wszystko, zeby temu zapobiec, spałam z Nim zeby nie miał jakiegos napadu drapania, podawałam fenistil, zeby mniej swedziało, smarowałam, tłumaczyłam, ze nie wolno sie drapac - był taki dzielny i naprawde dawał rade,
a tu jednak "pamiątki" zostały ............buuuuuu
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: no a co na blizny po ospie ? 18.06.11, 09:48
      U młodej jest jedna większa blizna na plecach, niczym nie smaruję.
    • malenkie7 Re: no a co na blizny po ospie ? 18.06.11, 10:12
      znalazlam cosik takiego: www.apteka-melissa.pl/DERMATIX%20%C5%BBel%20na%20blizny%2015%20g.html;1383
      widziałam w necie, ze sporo jest specyfików na blizny, podpytaj w aptece, na pewno cos doradzą.
      • kamamama2 Re: no a co na blizny po ospie ? 18.06.11, 10:18
        Rozalia miała ospową masakrę, ślady zostały na buzi - bo równocześnie miała zapalenie płuc i inhalację i na ciele też

pediatra moja mówiła, że maściami na blizny tego nie smarować, bo utrwali zmiany, żeby nawilżać + maść z wit a

śladów właściwie nie widać, jak się opaliła w zeszłym roku to były takie jaśniejsze miejsca tam gdzie pół roku wcześniej była ospa, zobaczymy jak w tym roku będzie

• azi81 Re: no a co na blizny po ospie ? 18.06.11, 11:57
      Moja Oliwka miała pełno sladów po ospie smarowałam troche mascia z wit.A ale odpuscilam po kilku dniach.Pediatra powiedzial zebyczekac i ze same poznikaja.I tak tez sie dzieje :)
      • aga_junior Re: no a co na blizny po ospie ? 18.06.11, 13:59
        Skóra czterolatków naprawdę jest jeszcze nieźle elastyczna i myślę, że blizny znikną. Moja Andżela nie ma żadnej a też drapała się masakrycznie. Mojemu mężowi niestety zostały ale on przechodził już jako dorosły facet.
        • latortura Re: no a co na blizny po ospie ? 19.06.11, 12:58
          no to troszkę mnie pocieszyłyście ale i trochę się zmartwiłam - człowiek myśli, że robi wszystko żeby dziecku pomóc, smaruję maścią typową na blizny a byc moze niepotrzebnie... i bądź tu madrym...

zaprzestanę juz tego smarowania i pozostanę przy zwykłej maści z wit. a i poprostu kremie oilatum, którego używam dla Igorka,

dziękuję ;-*
          • good-day Re: no a co na blizny po ospie ? 16.01.22, 20:02
            Czy mogę wiedzieć jak wygląda skóra pani dziecka po tych kilku latach? Mój rozmywa synek jest 3 miesiące po ospie. W odpowiednim świetle widać wszystkie dołki w skórze, których zostało mi naprawdę sporo... ☹️ Jestem załamana bo też robiłam co mogłam.. Dziś żałuję jak niczego innego że go nie zaszczepiłam. Czy te dołki w miarą wzrastania i rozciągania się skóry splyciky się?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka