Dodaj do ulubionych

Przepis na ciasto dla początkującego

21.06.11, 14:26
dla mojej Andzeli poszukuję.

Ponieważ ja nie mam ręki do dwóch tematów: kwiaty i ciasta, zaczęłyśmy tzn. bardziej moja córka piec ciasta z torebki :-) wychodzą piękne i smaczne ale ambicja nas rozsadza i chcemy zrobić coś nie z torebki :-)

macie jakiś magiczny przepis na mało skomplikowane ciasto, które na pewno wyjdzie ?
Obserwuj wątek
    • maryjka60 Re: Przepis na ciasto dla początkującego 21.06.11, 14:44
      np. to mojewypieki.blox.pl/2011/05/Szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem-Rabarberkaka.html
      ostatnio robiłam je z truskawkami, bardzo smaczne, proste i z niewielką ilością składników.
      Uważam zresztą, że z blogu dorotus wszystkie ciasta się udają, możecie śmiało wybrać każdy przepis.
    • shemreolin Re: Przepis na ciasto dla początkującego 21.06.11, 16:20
      Ja robię taką "szarlotkę" bez pieczenia, na cieplo z lodami i bitą śmietaną.

      Składniki:
      2 duże opakowania herbatników,
      3 duże jabłka
      cynamon
      cukier
      kostka masła
      lody śmietankowe/waniliowe
      bita śmietana (ja po prostu kupuję w sprayu)

      Przepis:
      Herbatniki wrzucasz do worka i naparzasz aż się pokruszą. Masło rozpuszczasz. Herbatniki wrzucasz do masła i mieszasz az wszystko nasiąknie i zrobi się taka paćka. Jak będą jakieś większe kawalki herbatników to nie szkodzi. Paćkę wsadzasz do formy na ciasto (taka prostokątna może byc). Spód nie musi byc gruby, jakoś ok 1 cm.

      Jabłka trzesz i wrzucasz do gara, wrzucasz ze dwie łyzeczki cukru i trzochę cynamomu. Dusisz aż się zrobi paćka. Paćkę z jabłek wsadzasz na spód herbatnikowy.

      I to wszystko. Możesz podgrzewać w piekarniku ciacho żeby podać na ciepło z lodami i śmietaną. Pyszne i łatwe i sprawdzone wiele razy. No i zero pieczenia. :)
    • szalona_wielorybica Re: Przepis na ciasto dla początkującego 21.06.11, 16:22
      a może muffiny? w sumie nic się spaprać nie da, skoro nawet mi zawsze wychodzą ;)

      mam prosty przepis na ciasto podstawowe -

      300g mąki
      100g (ja daję zawsze mniej) cukru
      jajko
      50g masła (czasem daję olej)
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      225 ml mleka
      do środka co popadnie - maliny, wisnie, truskawki, jabłka, inwencja nei zna granic

      sypkie składniki wymieszać osobno, mokre osobno, połączyć i gotowe.
      Kocham muffiny, bo nie muszę wyciągać robota ;)
    • klarysa007 Re: Przepis na ciasto dla początkującego 21.06.11, 17:34
      Zawsze i wszędzie polecam "wiewiórkę". Sama się robi i nie znam nikogo komu nie wyszła :)
      Przepis:
      2 szkl.mąki
      1 szkl.cukru
      3 łyżki kakao (zwykłe, nierozpuszczalne)
      2 łyżeczki cynamonu
      cukier waniliowy (1 op.)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1/2 szkl.mleka
      3/4 szkl.oleju
      3 jaja
      5-6 jabłek
      rodzynki
      orzechy włoskie
      Suche składniki mieszamy łyżką w misce. Dodajemy olej, mleko i roztrzepane
      jajka. Dokładnie mieszamy. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Dodajemy rodzynki,
      połamane orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na natłuszczona blachę. Pieczemy
      w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 50-60 minut. Można posypać cukrem pudrem.

      Ja jabłka kroje drobno ale można w dużą kostkę. Jak obieram to od razu dorzucam
      do ciasta i mieszam żeby za dużo nie naobierać :)
      A jak nie miałam cynamonu, cukru waniliowego, orzechów ani rodzynek to zrobiłam
      z samymi jabłkami i też było super.
      Jeśli ciasto jest zbyt gęste i źle się miesza to dolewam trochę mleka. I blachy
      nie natłuszczam tylko papierem do pieczenia wykładam.
      Szczerze polecam, pyszne jest :) I mikser niepotrzebny i zmywania mało :D
    • motylek1407 Brownie, ciastro z zalozenia nieudane a pyszne :D 21.06.11, 20:30
      Szybko, prosto i pycha :)

      Klasyczne brownie

      2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
      1 kostka (200 g) masła
      100 g mąki
      300 g cukru
      6 jaj
      50 g łuskanych włoskich orzechów (mozna migdaly albo nic)

      Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
      Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.
      Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.
      Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut.
      Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę. ' Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty. Podawać z zimnym mlekiem.
      Albo Lodami waniliowymi, pycha!
    • ri.ka Re: Przepis na ciasto dla początkującego 21.06.11, 22:39
      jak ci z paczki wychodza to inne też wyjdą, ja bym tu ci mogła dużo wklejac ale na szybko

      Całoroczne z owocami
      4 jajka
      2/3 szkl. cukru
      1 cukier waniliowy
      250g masła
      2szkl. mąki
      2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
      owoce - dowolne

      jajka ubic z cukrem i cukerm waniliowym na puszystą mase (najlepiej białka na sztyno a potem dodawać żółtka)
      masło rozpuścić wlac przestudzone do jajek wymieszać mikserem tylko do połączenia składników
      dodać mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać (ja to robie już ręcznie)
      ciasto wylac na blachę (prostokątna) ułożyć owoce (można zrobic kruszonke ale nie tzreba)
      piec w temp. 180st na zloty kolor (30-40min) do suchego patyczka
      po ostudzeniu posypac cukrem pudrem
      (ja to ciasto robie z kruszonka ale robię na oko wiec ci nie podam dokładnie)
      kruszonka = masło, maka, cukier (mąki więcej niż cukru)

      Szarlotka na sypko (nie da sie zepsuc)
      www.siegnijpozdrowie.org/czytelnia/?p=191

      Czekoladowe razowe - postępujac zgodnie z instrukcja napewno wyjdzie (jak kazde z tego blogu - jak już któraś pisała)
      mojewypieki.blox.pl/2011/01/Razowe-ciasto-czekoladowe.html

      albo Pełnoziarniste z owocami też super
      mojewypieki.blox.pl/2011/01/Pelnoziarniste-ciasto-z-owocami.html

      no i cała gama ciast na biszkopcie a prosty biszkopt jest ten bez proszku tylko pamiętaj o RZUCENIU
      mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka