Dodaj do ulubionych

kukurydza - czy ktoś wie...?

09.09.11, 21:04
Uwielbiam gotowaną kukurydzę. Ale nigdy-przenigdy nie udało mi się samej w domu ugotować jej takiej pysznej i mięciutkiej, jak sprzedają na ulicy. Albo jak w KFC. Czy to "wina" samej kukurydzy, że np. mało słodka, czy też trzeba ją jakoś specjalnie gotować, w jakiejś specjalnej miksturze? Wiecie coś może?
--
Konrad 22.07.2007
MY
"Boże, jaka ja muszę być niegrzeczna, żeby mieć chwilę dla siebie." (Krystyna K.)
Obserwuj wątek
    • sierpniowa27 Re: kukurydza - czy ktoś wie...? 09.09.11, 21:09
      Kukurydza w KFC jest taka pyszna i slodka, bo zostala wczesniej
      zamrozona. KFC uzywa mrozonej kukurydzy nawet latem, nie tylko ze
      wzgledow logistyczych, ale i z powodu wlasnie tego smaku. Jak sie
      mrozi surowa kukurydze, to robi sie slodsza - to samo dzieje sie z
      ziemniakami np, z tym ze slodkie ziemniaki sa paskudne.

      Uzyj mrozonej (zima nie bedziesz miala z tym problemu:) dobrej
      jakosci - a reszta normalnie, jak powyzej radzą.


      -- Znalazlam tylko takie cos, no i ze wode trzeba posloic w czasie gotowania, a potem dac duzo masla;-)
      • alcea3 Re: kukurydza - czy ktoś wie...? 09.09.11, 21:16
        są tez rozne rodzaje kukurydzy, ta twarda to pastewna
        --
        Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
        poglądów, bez podawania przyczyny.
    • zabka11 Re: kukurydza - czy ktoś wie...? 09.09.11, 21:52
      Ja zawsze do gotowania dodaję i cukru sporo i soli.
      Ale dużo zależy tez od kukurydzy, jak wybieram, to naciskam surowe ziarno, i patrzę czy sok "tryska" jak tak, to dla mnie oznacza że pycha i dobra będzie.
      Pozdrawiam
      --
      Ania,gg 9669529, mama:
      Małgosi 11.10.2002 i Jasia 17.08.2007
      pomoz-amelce.pl/index.html
      pomozmyamelce.blogspot.com/
    • domatorka.amatorka Re: kukurydza - czy ktoś wie...? 09.09.11, 21:55
      dziewczyny mają rację /jak zwykle zresztą/ kukurydza nie może być pastewna,a zamrożona po ugotowaniu jest dużo słodsza.
      Sezon w pełni, na naszym targu po 1,00 sprzedają a w domu mam zawody kto zje więcej-wiodę prym, ale za chiny nie przyznam się ile wynosi mój aktualny rekord :P
      --
      Żeby adoptować dziecko trzeba przejść kurs i ocenę psychologa. Żeby mieć własne wystarczy popęd seksualny i brak wyobraźni...
    • metanira Re: kukurydza - czy ktoś wie...? 09.09.11, 22:00
      Ja dotąd do gotowania dodawałam zawsze trochę soli, cukru i mleka. Dzisiaj wyczytałam w necie, że gotowana bez soli jest delikatniejsza. Dzisiaj ugotowałam i była bardzo dobra, ale to jeszcze nie to ;) Jedna mi została nieugotowana, zamrożę ją i jutro zobaczę. A zamrożoną przed gotowanie rozmrozić, czy wrzucić do wrzątku zamrożoną?
      --
      Konrad 22.07.2007
      MY
      "Boże, jaka ja muszę być niegrzeczna, żeby mieć chwilę dla siebie." (Krystyna K.)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka