boazeria 19.12.11, 16:20 Kupiłam mak gotowy w puszce Helio. Kiedyś robiłam makowiec ale średnio mi wychodził. Za dużo maku, mało ciasta, dziurawy. Poproszę o przepis, który musi wyjść. Drożdżowego się nie boję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula_82 Re: Makowiec, strucla- poratujcie przepisem 19.12.11, 20:50 Ania, a może być zawijany makowiec? jesli tak, to ten przepis jest świetny, jest to przepis na 3 zawijane makowce, ja robiłam 2, więc wszystko dzieliłam na odpowiednią ilość potrzebną mi do dwóch :)) spróbuj. mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html Odpowiedz Link
alcea3 Re: Makowiec, strucla- poratujcie przepisem 20.12.11, 17:28 Moj oszukany makowiec, co roku robie na swieta. Przepis dla modnych nie mających czasu ;) Kupujesz gotowa puszkę maku kupujesz cisto francuskie Ciasto rozwijasz nakładasz mak, zawijasz, pieczesz gotowe ;P Odpowiedz Link
mama_ditte Re: Makowiec, strucla- poratujcie przepisem 20.12.11, 21:01 robie co roku ten linkowany przez anulę ze strony moje wypieki z tym że też daję mak z puszki Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Makowiec, strucla- poratujcie przepisem 20.12.11, 21:12 Ja planuję ten: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/makowiec_last_minute/przepis.html Mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo wygląda na prosty :) Odpowiedz Link
olus-ia80 Re: Makowiec, strucla- poratujcie przepisem 21.12.11, 08:51 Ja jestem wygodna . Napisze jak robię ja Ciasto , które zawsze wychodzi i piecze sie 20 minut Idę do biedronki , kupuje ciasto francuskie mak w puszce albo jeszcze lepiej kutię Jeżeli jest to mak dodaje zółtko do maku , na brytfanke wykładam ciasto francuskie smaruje makiem , zawijam , smaruje rulon żółtkiem roztrzepanym , wkadam do piekarnika i ciasto makowiec jak ta lala Odpowiedz Link
mama_ditte Re: Makowiec, strucla- poratujcie przepisem 21.12.11, 12:32 klarysko te twoje zalinkowane fajne tylko to bez ciasta!!! super taki tort makowy Odpowiedz Link
mama_ditte Re: Makowiec, strucla- poratujcie przepisem 21.12.11, 12:34 olusia twój sposób też super ,w lidlu chyba jest też gotowe ciasto drożdżowe też mogłoby być? Bo francuskie do makowca to jakoś mi nie pasi Odpowiedz Link
anula_82 Re: Makowiec, strucla- poratujcie przepisem 21.12.11, 13:32 mnie się głęboko wydaję, że makowiec, taki zawijany to tylko na drożdżowe, ale to z domu wyniesiona taka tradycja, francuskie mi nie podchodzi w ogóle do maku, widać, kwestia smaku :):) Odpowiedz Link