aurinko
16.06.12, 11:24
Dziewczyny podpowiedzcie mi, jakie są zamienniki niektórych produktów, głównie dla dzieci. Czy są jakieś fajne płatki do mleka (ale nie takie typowe kukurydziane) bez dodatku cukru ale np. z miodem? Majce smakowały takie fasolki ale one mają oprócz miodu cukier. I nie chodzi mi o takie coś co zamiast cukru ma pięć tysięcy słodzików w składzie. Fasolki: schowekzdrowia.pl/shop/product_info.php/fasolki-kukurydziane-miodem-bezglutenowe-100g-glutenex-p-1237
Czym w ogóle zastąpić biały cukier aby nie było różnicy w smaku? Przymierzam się do ksylitolu ale podobno jest mniej słodki niż cukier? Czy ksylitol można dodawać do ciast, babeczek itp?
Jakie mąki proponujecie do podstawowych potraw - naleśników, placków, leniwych, lanych klusek, do ciasta? Podajcie konkretne nazwy i ew. na co zwracać uwagę przy zakupie?
Majka kocha mączne potrawy ale nie chcę jej ciągle faszerować białą mąką. Przeszłam już etap nie kupowania gotowców, poszło gładko i bezproblemowo (no raz na pół roku mi się zdarzy kupić paczkę ciasta francuskiego), buntów w domu nie było ;) teraz chcę pójść dalej, pomożecie mi?:)