Dodaj do ulubionych

Pokoj dla Michalka :)

27.01.13, 00:32
W koncu nastala ta chwila i Michalowy pokoj wlasnie jest w remoncie
jest maly- 10 m2, prawie kwadratowy
i tak drzwi sa naprzeciw duzego okna, po prawej stronie za drzwiami jest prawie 60 cm -tam bedzie szafa z drzwiami przesuwnymi, na pewno na prawie cala dlugosc sciany (3,5m)
jeszcze nie wiem jaka
sciana z drzwiami wejsciowymi - chce ja pomalowac na ostry niebieski kolor i chciala dac naklejke :) myslalam o lodce, samolocie ...az znalazlam taka mape :)
allegro.pl/edukacyjna-mapa-swiata-naklejka-scienna-naklejki-i2916001976.html
powiedzcie mi czy to wogole dobry pomysl?
teraz pomyslalam ze sciana bedzie niebieska - gladka a te mape przykleje nad lozkiem.
ale czy to sie sprawdzi?
jak sie bedzie odklejac to Michal ja na pewno odklei i potarga :)
Obserwuj wątek
    • zabka11 Re: Pokoj dla Michalka :) 27.01.13, 09:29
      Witaj
      pomysł świetny z naklejką, tylko ja zawsze miałam z nimi właśnie taki dylemat, że będą się odklejać. I to razem z farbą i tynkiem;) To mnie wstrzymało przed zakupem, być może nie słusznie.
      Ja jestem zwolennikiem delikatniejszych kolorów w pokojach, zwłaszcza dzieci, wydają mi się wtedy takie milsze, ale to moja opinia.
      Niewiele pomogłam, ale chętnie poczytam co napiszą osoby, co naklejek na ścianę używały.
      Pozdrawiam serdecznie:)
      • jbielu Re: Pokoj dla Michalka :) 27.01.13, 13:07
        naklejki na ścianie mamy już 3 i pół roku.
        zestaw Afryka, drogie, ale super jakościowo
        www.flymybutterfly.com/oferta-naklejki-na-sciane-tepety-dla-dziecka.html.
        w tym roku będziemy je zrywać i tak jak Ty stawiamy na mapę, ale postanowiliśmy kupić mapę-obraz z IKEI, wiem cena bardzo wysoka, ale to jednak mapa na płótnie
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70119430/
        może Ty też idź w kierunku plakatu, obrazu, a niekoniecznie naklejek.
        • jbielu Re: Pokoj dla Michalka :) 27.01.13, 13:08
          prawidlowy link do naklejek
          www.flymybutterfly.com/oferta-naklejki-na-sciane-tepety-dla-dziecka.html
          • magda7717 Re: Pokoj dla Michalka :) 27.01.13, 22:40
            moje dzieci maja rozne naklejki i generalnie ze sciany nigdy nie zdrapują. trzymaja sie fajnie. ale mysle,ze przy zle zagruntowanym pod farbe podlozu moze cos tam odleciec. ale to w razie draki po ;-) a nie przed .
            co do pokoju- 10 m2 nie jest to wielki pokoj wiec moze jednak sciany spokojniejsze? skoro i tak kluczowa bedzie naklejka? ja zawsze stawiam na proste formy i minimalizm w kolorach, bo on sie nie opatrzy. Jak naklejka to nie niebieska sciana i odwrotnie;-) ja bym tak zrobila.
            moze calosc jasno szara? albo jasno bezowa?
            ja na wiosne bede dzieciakom mieszac w pokojach . Chlopakom chce zrobic taki marynarski ale z pazurem. juz wiem gdzie kupie taka fajna, wielka papierową latarnie morską pomaluje ją na granatowy kolor. calosc razem z sufitem chce zrobic jasno szarą a przy łozkach granatowo kawowe pasy . na suficie takie liny bym chciala im porozwieszac a szafki przemaluje na szare i poszukam gdzies na allegro sterów drewnianych;-) uwielbiam remonty;-)
    • lipiec_2007 Re: Pokoj dla Michalka :) 28.01.13, 10:28
      osobiscie, unikam trwalych ozdob oraz intensywnych kolorow scian, ktore moga sie szybko znudzic, a z czasem zaczac denerwowac:)

klimat i kolor mozna wprowadzic dodatkami: zaslonami, kocami, poduszkami, dywanikami i innymi dodatkami, ktore jak sie znudza, to mozesz latwo zmienic.

pomysl mapy swietny, ale na pewno mozna kupic zwykla mape i powiesic lub te naklejkowa przytwierdzic do jakiegos kartonu i zawiesic.....
      • disno Re: Pokoj dla Michalka :) 28.01.13, 11:27
        a ja odwrotnie - lubię kolorowe ściany - u mnie w domu nie ma ani jednej białej - a jest ich trochę ;- ). Mam wszystko od wanili, przez białą czekoladę i słoneczny zółty oraz brzoskwinię po pomarańcz, niebieski, cegłę i zieleń.
        U córci jest brzoskwinia, u synka niebieski dosyć intensywny, z tym, że oni mają dosyć duże pokoiki z dużym oknem balkonowym plus okno dachowe, więc jasne. No i mnóswo naklejek, plus kilka obrazków. Dla mnie pokoj 6 latki i 3 latka ma byc kolorowy i wesoły, osobiście nie podobają mi się wystudiowane, stylowe pokoje dziecięce. Są jakieś takie smutne, pozbawione dziecięcej radości.
        Co do naklejek to mamy z ikei, biedronki, kauflandu - i wszystkie się trzymają ostro. Jedyne które odpadają to takie ze sklepu za 5 lub jeszcze mniej złotych.
        Pamiętaj, że to pokój synka - może jego zapytaj o zdanie? W końcu to on ma się tam czuć najlepiej. No i będzie dumny, że mógł pomóc w tak ważnej decyzji.
        • ankas4 dokladnie : mapa na kartonie:) 28.01.13, 13:37
          Swietnie dziewczyny radzą, jesli nie znajdziesz mapy takiej do zawieszenia( poszukaj w ksiegarniach są wielkie piekne mapy) to kup naklejkę ale nalep ją na karton i dopiero powieś, masz wtedy problem z glowy jesli chodzi o niszczenie ściany, Tymek ma mapę polityczną powieszoną, dzieki temu świetnie się orientuje co i jak ' leży':) oraz zna stolice :)!
    • lillaj Re: Pokoj dla Michalka :) 28.01.13, 14:22
      Mapa to świetny pomysł, ale ta naklejka nie wygląda fajnie. Moim zdaniem zdecydowanie wisząca, jak na zdjęciach:

www.nietylkodzieciaki.pl/2012/04/mapa-2.html
      • uczula Re: Pokoj dla Michalka :) 13.02.13, 20:20
        z naklejki chyba zrezygnuje glownie dlatego ze szkoda mi zoltej (zmiana w ostatniej chwili ) sciany
        wyszla naprawde ladnie :) cieply mocny kolor ciemnozolty.
        obecnie pokoj stoi i czekana przyplyw gotowki bo wiadomo trzeba lozko, szafe :) biurko i krzeslo :D

moze macie jakies pomysly na lozko?
        widzialam na YT jak pewien tata budowal lozko dla swojego syna w ksztalcie autobusu - super, z podswietlonymi ledami i wogole bajer no ale dla nas niewykonalne.
        cos musimy kupic.
    • olus-ia80 Re: Pokoj dla Michalka :) 15.02.13, 07:41
      Uczula , a dlaczego nie kosmos , skoro Michał uwielbia ten klimat , znajdziesz na allegro tez taka wielka tapete kosmos , i lampki i dywanik , to byłby swietny pokój fana kosmosu
      • cui Re: Pokoj dla Michalka :) 15.02.13, 09:43
        Ja również jestem przeciwniczką tematycznych pokoi - a nawet nie tyle tematyki co wpisywania jej w pokój na stałe. Obrazek zawsze możesz zdjąć ze ściany albo podmienić, część zabawek pochować a tapetę czy naklejki będziesz musiała zdzierać i malować ściany od nowa.

Mikołaj jest fanem lotnictwa. I jego pokój nawiązuje do tej pasji. Ale wszystkie elementy z tym związane (prawdziwe śmigło z motolotni, rozkład lotów, plakat z Liberatorem) to elementy czasowe, łatwe do zastąpienia czymś innym.

Jeśli chcesz mu zrobić pokój tematyczny to poszperaj za elementami, które ten pokój ozdobią, ale nie na stałe. Może jakaś poduszka, mapa z układem słonecznym na ścianie (zamiast tapety), obrazek z "obcym", własnoręcznie zrobione planety i powieszone pod sufitem lub poukładane na półce, jakaś wypasiona rakieta na ozdobę (może na przykład skarbonka w takim kształcie?).

Podobnie z łóżkiem - kupcie proste łóżko, które będzie rosło razem z Michałkiem. Za kilka lat będziecie musieli je wymienić. Jak dla mnie szkoda kasy i zachodu z budowaniem.

Poniżej kilka inspiracji:
        media-cache-ec5.pinterest.com/550x/04/15/31/04153117c648aa7b9ab5af0ecf756d3f.jpg
        media-cache-lt0.pinterest.com/550x/dc/e8/63/dce8633726fdaebd66545fe18dd7b3d6.jpg
        media-cache-ec4.pinterest.com/550x/5c/80/25/5c8025a04ef2d4f1d47442e1e62d5710.jpg
        media-cache-ec7.pinterest.com/550x/71/99/10/719910f15ea67bf6354fded6620465b9.jpg
        media-cache-ec4.pinterest.com/550x/2c/92/7e/2c927ed6f33aef0ce0781876637aa058.jpg
        A tu, zobacz, świetny pomysł na zrobienie plakatu samemu:
        media-cache-ec7.pinterest.com/550x/bf/77/b0/bf77b0d7b7f7afd71d10a4f129c0cb18.jpg
        Powodzenia ;)
        • cui DIY 15.02.13, 09:49
          A jeśli koniecznie chcecie zbudować coś sami to może pokusicie się o rakietę kosmiczną :)
          Wersja prosta:

media-cache-lt0.pinterest.com/550x/77/bb/87/77bb873fcc3e7a60a0cc530feb86c535.jpg
          media-cache-ec6.pinterest.com/550x/3a/1b/64/3a1b6402bbff64a8dc0a30a47453f2a2.jpg
          Albo coś bardziej wypasionego:

media-cache-ec5.pinterest.com/550x/01/5c/1d/015c1d873694c9289cff6432633f3d57.jpg
          media-cache-lt0.pinterest.com/550x/45/82/7b/45827bdf738d431bef3f8b33db76aacd.jpg
        • aga_junior Re: Pokoj dla Michalka :) 15.02.13, 09:51
          Ja jestem fanką kolorów :) i u mnie białe są tylko sufity :)
          Jeśli chodzi o naklejki to ślady na ścianie to bardziej problem użytej farby (gruntu) niż samej naklejki. U nas było już ich kilka i więcej szkód zawsze zostawiały plakaty (na klej, czy taśmę dwustronną) niż naklejki.
          Jeśli twój syn lubi kosmos to czemu musi być mapa? Nie chcesz psuć ścian, poszukaj dodatków jak dziewczyny tu w linkach wkleiły: pościel, żyrandol, lampka, dywanik, zasłonki... niech młody pomoże ci wybrać :) przecież to on będzie tam mieszkał ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka