Dodaj do ulubionych

Organizacja imprezy a "słaba" Pani domu= katastrof

04.02.08, 19:25
fa? :) Mam nadzieje ze nie z wami.
Mój niemaz ma imieniny w sobote i impreze na ktora zbierze sie cala rodzina i
...tu zaczynaja sie schody .ja nigdy tak oficjalnie gosci na jakas imppreze
nie przyjmowalam i w zwiazku z tym kompletrnie nie wiem co sie przygotowuje do
jedzenia i na stol;/
Prosze poradzcie . Mam panike w oczach.
Obserwuj wątek
    • 27agnes72 Re: Organizacja imprezy a "słaba" Pani domu= kata 04.02.08, 19:39
      Ja też jestem kiepska-kupuję ciasto, proszę mamę o zrobienie
      jakiegoś dobrego mięska a ja robię to co lubię najbardziej-drobiowe
      galaciki i sałatki.Do tego zawsze jakiś dobry chleb-kilka
      rodzajów.Pewnie część kobitek wyczynia cudeńka....ja nie potrafię...
      Naszą nowością były ostatnio szaszłyki z owoców suszonych(teraz są
      także suszone ananasy, wiśnie...)
      Żeby stół był OK zdarza mi się zamawiać zimny bufet na platerach...
      • sylpal13 Re: Organizacja imprezy a "słaba" Pani domu= kata 04.02.08, 19:48
        najlepiej coś co możesz wcześniej przygotować, żeby się nie stresować jak goście
        przyjdą.

        Sałątka z szynką: puszka kukurydzy, puszka fasolki czerwonej, szynka w kostkę
        pokrojona, 6 jajek, majonez, sól, pieprz
        sałatka warzywna tradycyjna
        wędliny, sery - zimna taca, ogórki konser, pieczarki amrnowane, pomidor, ogórek
        zielony
        na ciepło:
        karczek pieczony + tzatzyki karczek dopraw dzień wcześniej i zostaw w lodówce,
        potem w rekaw do pieczenia i samo sie zrobi, tzatzyki: ser biały, jogurt nat,
        ogórek zielony, czosnek, sól, pieprz
        barszczyk czerwony + krokiety lub paszteciki, obie rzeczy mozesz kupić gotowe
        jajka faszerowane, ale to troche roboty

      • margaritka27 Re: Organizacja imprezy a "słaba" Pani domu= kata 04.02.08, 21:05
        Jako obiad: zupa ala "strogonof" lub rosol a drugie jakas pieczen
        (zamarynowana na noc w naczyniu zaroodpornym lub w rekawie)np
        schab,schab ze sliwkami,kurczak,+surowka lub i salatka grecka
        -kotlety z pieczarkami serem zoltym majonezem(zapiekane w piekarniku-
        szybkie)
        -jako przystawki:salatki(z kurczakiem-np chinska,lub ala kebab, z
        brokulami,
        -ryby np grecka,lub moja popisowa salsa z ananasem i migdalami-na
        cieplo lub zimno,losos z cytryna
        wiecej mi sie nie przypomina narazie jak cos by pasowalo to podam
        dokladny przepis
        -sledzie
        • joasia83m margaritka 04.02.08, 21:46
          to ja sie tak wtrące w nie swoim wątku... ale na widok potraw ktore wypisalas
          pociekla mi slinka, a tez jestem kucharskim beztalenciem (lubie tylko piec ciasta..)
          jakbys miala chwile, napisz o co dokladnie chodzi, tj jak sie przyrzadza te
          kotlety z pieczarkami, jak sie marynuje pieczen, jaki masz przepis na salatke z
          brokulami, ktore bardzo lubie, no i ta salse (to ze sledziami, prawda? salse
          meksykanska uwielbia moj m. a ja nie mam pojecia jak zzrobic:(
          bylabym bardzo dzwieczna;))
          xx
    • dmgr Re: Organizacja imprezy a "słaba" Pani domu= kata 04.02.08, 21:57
      No to tylko Anhtea Turner pomoże, kurcze ale nie mam numery do niej.
      Ja akurat jestem miłośniczką gotowania więc u mnie takie imprezy to popisy
      kulinarne (teraz przy dzieciach już trochę ciężej). Ale zawsze niezawodne są
      dania typu bigos (czyli bidżis), fasolka po bretońsku itp. Ja w takich
      sytuacjach zaczynam od słodkiego (sama robię może z jedno ciasto - polecam
      krakersowiec z budyniem bez pieczenia, szybki, zawsze wychodzi i w miarę tani
      lub pudełkowe) trochę kupnych lub poproszonych (koleżanki coś upieką albo mama)
      no i tort (tylko kupny, nie ma co się męczyc), ewentualnie lody. Potem na ciepło
      np. Strogonof (oczywiście zmodyfikowany tak aby zmieścic wszystko co jest
      aktualnie dostępne i w miarę mozliwości finansowych), polecam kotleciki mielone
      z kapustą ala gołąbki lub pieczone mięso (schabik ze szpinakiem lub śliwką) no i
      sałatki, sałatki, sałatki. Oczywiście super sprawą dla leniuchów jest ciasto
      francuskie (u nas najlepsze z szynką, pieczarkami, cebulką i serem, zamykane w
      kwadracikach jako ciepła przekąska, albo z jabłkiem lub czym tam chcesz), dobre
      też są tosty robione w piekarniku (np. po hawajsku z ananasem, brzoskwinią,
      szynką i serem). No to rzuciłam parę bardziej i mniej pracochłonnych pomysłów,
      służę przepisami. Zależy też od klimatu i wieku gości, można zrobic wielką (lub
      kilka) pizze (mam dobry przepis na ciacho) ale jeżeli to bardziej impreza z
      ciociami i babciami to raczej nie.
      I przede wszystkim wszystko co się da przygotuj wcześniej i tylko odgrzewaj i
      wyciągaj z lodówki.
        • dmgr Re: Organizacja imprezy a "słaba" Pani domu= kata 04.02.08, 23:11
          To jest proste danie i mozna je robic w różnych cenowo wersjach. A więc mięso
          mielone jak na kotlety (i tu wieprzowo -wołowe, cielęce jak kto lubi) mieszamy z
          jajkiem, bułką tartą i przyprawami, kapustę białą lub włoską (dosyc dużo na
          porcję mięsa 40 dag około pół główki) ścieramy na tarce o średnich oczkach,
          dodajemy do mięsa i mieszamy, można dodac ryż ale ja nie daję. Formujemy
          kotlety, podsmażamy i potem dusimy trochę (żeby kapusta nie była twarda). Na
          pozostałym tłuszczu robimy sos pomidorowy jak do gołąbków. I to wszystko. W
          sumie bardzo proste (jak ktoś ma robota do tarcia kapusty bo ja długo ścierałam
          ręcznie) a są na prawdę dobre.
          • patrice7 dziewczyny jestescie wielkie! 04.02.08, 23:25
            bardzo wam dziekuje za taki odzew .Impreza jest rodzinna ,wiec raczej starsze
            towarzystwo bezdie przewazac ,ale jesli nie uda mi sie skorzystac z tych
            przepisow teraz to na pewno sprobuje je kiedy indziej!dziekuje kochane!:))
    • asia_zal81 Re: Organizacja imprezy a "słaba" Pani domu= kata 04.02.08, 23:24
      ja podaję zawsze ciasto i kawkę, potem sałatki i zimna płyta-
      wędliny i sery do tego czerwone wino

      jak ma byc bardziej "wykwintnie":D to dodatkowo schab ze śliwkami
      lub morelami, który można jeść na ciepło lub na zimno

      wszystko to przygotowuje się w miarę szybko i można wcześniej, żeby
      się przy gościach nie stresować
    • latortura margaritka 05.02.08, 07:54
      te brokuly ja jeszcze robie tak:

      gotuje brokuly w lekko osolonej wodzie, tak na "aldente" ;)

      a zamiast majonezu itd to:
      wlac oliwe z oliwek na patelnie (dosc duzo - do polania), wsypac
      platki migdalow i smazyc chwilunke, zeby sie nie spalily, dodac ze 3
      zabki czosnku wycisnietego przez praske,

      brokuly wylozyc na duzym talerzu/platerze, posypac serem feta
      9pokruszyc), i polac ta oliwa,
      pyyyyyyyychaaaaaaaaaaaaa..............
      a zapach tych migdalow mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

      ja robilam: 2 glowki brokul + 1 caly ser feta + 2 paczuszki
      migdalow, bo mialam troszke gosci ale dla mniejszej ilosci osob
      polowa proporcji,
      pozdrawiam
    • latortura patrice 05.02.08, 08:03
      jak osoby dorosle/starsze to moze rzeczywiscie bardziej tradycyjnie:

      kotlet + pieczarki zawsze sie sprawdza i raczej zawsze wychodzi
      prawda? + jakas salatka i juz jest super,
      zeyby kotlety byly bardziej okazale to np. mozesz polozyc na juz
      usmazonym kotlecie plaster sera i jajko - super sprawa (tylko zalezy
      ile masz osob i czy chce Ci sie tak robic - zreszta sam ser jak dasz
      to tez fajnie),

      albo jak mowily dziewczyny zupka/danie typu strogonov czy bogracz,
      proste i smaczne:

      miesko wolowe (lub poledwiczki - szybciej sie robia ale wiecej
      kosztuja ;)
      pokroic w kostke i do garnka, troszke podsmazyc i pozniej dusic do
      miekkosci,
      osobno podsmazyc sobie pieczarki - jak juz miesko dojdzie to wrzucic
      do garnka (miesko caly czas wypuszcza sok i podlewasz go woda wiec
      robi sie taka "zupka"), do tego pokrojone w male paseczki ogrki
      konserwowe (z kilka sztuk, tak zeby bylo widac i czuc ale zeby nie
      bylo tez ich z przewaga ;)
      papryka czerwona tez w takie paseczki,
      zagescic troszke maka lub nawet dodac troche smietany, mozna tez
      troszke "zabarwic" koncentratem pomidorowym,

      do tego swieze pieczywko i juz !
      • latortura Re: patrice 05.02.08, 08:06
        i oczywiscie przyprawy: sol, pieprz, mozna troszke wegety czy np do
        tego mieska na poczatek kostke knorra,

        a bogracz:

        tez mieso,
        + ziemiaki w kostke,
        + pieczarki,
        przyprawy

        tez dobre
      • latortura Re: patrice 05.02.08, 08:10
        i salatka, ktora zawsze wychodzi i zawsze smakuje ;)

        ryz,
        papryka czerwona,
        kukurydza,
        jablko,
        por,
        majonez, pieprz, sol,

        ryz gotuje w wegecie i dodaje troszke kurkumy, wtedy mam go taki
        zolciutki,
        skladniki w kosteczke i wymieszac,
        ja czesto robie z 2 woreczkow ryzu, gdy chce by bylo wiecej, wtedy
        ze 2 male jabluszka, wieksza papryka, wiekszy por,
        ale wystarczy tez 1 woreczek, jesli np zrobisz jeszcze jakas salatke,

        buziaki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka