ania2003i2011 18.03.11, 12:06 i domek na działce? ps. wyszukiwarka mi nie działa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma2ma Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 18.03.11, 21:45 jest cos takeigo jak drewnochron...a potem warto pomalowac, tylko tym drewnochornem to tak ze 2, 3 razy Odpowiedz Link
mifff Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 19.03.11, 07:06 > jest cos takeigo jak drewnochron... z woskiem (Dulux, Tikkurila) Odpowiedz Link
slim.fast Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 19.03.11, 10:13 Dobre są woski twarde Osmo, może i drogie, ale jakość bardzo dobra. Odpowiedz Link
ania2003i2011 Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 21.03.11, 07:55 dzięki :) czyli najpewniej zwykłym drewnochronem? Odpowiedz Link
mifff Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 21.03.11, 08:57 > czyli najpewniej zwykłym drewnochronem? z woskiem Im lepiej wygładzisz powierzchnię papierem ściernym, tym mniej zużyjesz preparatu :) Odpowiedz Link
ania2003i2011 Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 21.03.11, 10:36 upssssssssss jeszcze papierem ściernym ? ale jeśli stolarz drzewo mi wyszlifuje, czy jak to się zwie - to raczej my sie w to bawić nie musimy? drzewa tego jeszcze nie widzieliśmy - dopiero na weekendzie odbierzemy ale plac zabaw drugi jest z belek kupiony w nomi bodajże i raczej równy - też musimy przelecieć papierem ściernym? Odpowiedz Link
mifff Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 21.03.11, 14:34 ale jeśli stolarz drzewo mi wyszlifuje, czy jak to się zwie - to raczej my sie > w to bawić nie musimy? Ma być gładkie, szlifowane wzdłuż włókien (żadnych poprzecznych kółek, od szlifowania na szlifierce tarczowej. Odpowiedz Link
cyklina-klimkiewicz Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 25.03.11, 21:24 To jak ten stolarz ma te elementy małej architektury wyszlifować, to dlaczego już polakierować albo zaolejować nie może. To o tyle dziwne,że pod lakierowanie jest potrzebne takie samo szlifowanie jak pod olejowanie. Olejuje się takie przedmioty olejami do tarasów, jak np Bona Carl`s Deck Oil. Można też i innymi do tego celu opracowanym, ale ten Bony jest tani i dobry. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link
mifff Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 25.03.11, 22:50 > To jak ten stolarz ma te elementy małej architektury wyszlifować, Może, ale one zapewne będą obrabiane na budowie (przycinanie, struganie, pasowanie) Odpowiedz Link
cyklina-klimkiewicz Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 26.03.11, 08:22 Zupełnie zwyczajnie, pod olej czy lakier granulacja 100-120, nie drobniej, bo drewno nie będzie chłonne, wystąpi objaw tzw zaszlifowania, zamkną się pory drewna. Tłuste egzotyki 80-100, bo będą podobne objawy.Najwygodniej takie elementy jest odnawiać w stolarni, bo tam jest najlepszy dostęp do parku maszynowego, jest potem do lakierowania czy olejowania właściwa temperatura, można ochronić lepiej przed wiatrem i kurzem, piaskiem i ewentualnie deszczem, jest dostęp do zasilania, krótko mówiąc , są do renowacji czy konserwacji najlepsze warunki. Zdecydowanie złym pomysłem jest brak szacunku dla inwestora i zwalanie na niego wszystkich niedogodności, chyba płaci, to coś mu się za to należy. Takie teraz chyba są standardy? Ja takie w każdym razie stosuję.B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link
ania2003i2011 Re: czym najlepiej "zakonserować" drewniany plac 28.03.11, 07:45 dlatego, że to kuzyn, którego i tak wykorzystałam do przycięcia, wysuszenia i wycyklinowania - w jakiej kolejności nie wiem sami zakonserwujemy i domek złozymy, więc stąd moje pytanie :) Odpowiedz Link