Dodaj do ulubionych

kuchenka w otwartej na salon kuchni

15.07.11, 12:13
Gdzieś mi się o uszy obiło, że w przypadku otwartej na salon kuchni kuchenka nie powinna być na gaz tylko na prąd. Czy ktoś to może potwierdzić?
Obserwuj wątek
          • joana.mz Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 15.07.11, 17:25
            wiecie co... byłam przekonana do indukcji przez kupę czasu - nawet wizualnie bardziej mnie przekonuje, ale czytałam też, że inaczej się gotuje - gorzej, pewnie zaraz napiszecie, że wcale nie... nie wiem jak jest w rzeczywistości, musiałabym odszukać ten tekst.

            Czasu na zastanowienie się mam dużo w każdym razie, nie urządzam jeszcze kuchni
            • robitussin Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 15.07.11, 19:39
              Rodzice zawsze mieli kuchenkę gazową, ja już we własnym mieszkaniu płytę ceramiczną, potem indukcyjną - do żadnej nie mogłam tak naprawdę się przyzwyczaić, choć łącznie używałam 16 lat. Teraz w domu mam ponownie gaz i wreszcie odetchnęłam z ulgą. Na gazie naprawdę inaczej się gotuje (dla mnie o wiele lepiej). Jedynie piekarnik mam elektryczny, ale to akurat zrozumiałe.
              Kuchnia jest otwarta na salon, ale nie zauważyłam żadnych wad tego rozwiązania w powiązaniu z używaniem gazu. Nie słyszałam też o tym, że nie należy używać kuchenek gazowych w takich przypadkach. Na dobrą sprawę dlaczego? Przecież są projekty, gdzie sama kuchnia ma wymiary małego salonu, więc co to za różnica?
            • turnesolka Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 15.07.11, 19:56
              Po wcześniejszych doświadczeniach z gazem i płycie ceramicznej mam od paru tygodni indukcję, za dużo jeszcze na niej nie gotowałam ale póki co jest świetnie.

              Jedyne wady to:
              - mam panel dotykowy a wolę normalne kurki (takiem miałam w gazowej i ceramicznej) bo szybciej i łatwiej, nie lubię też zbliżać dłoni do gotujących się garnków
              - mam co prawda sterownik do każdego "palnika" osobno ale są tam tylko + i - nie da się za jednym dotykiem wyłączyć lub dać na maxa, wyłączyć można tylko całą kuchnię
              - każda operacja na panelu stresowania to jest "pik" pisk którego nienawidzę i który budzi mi dziecko jak nie zamknę do kuchni drzwi - do tego kuchnia wydaje inne dźwięki ostrzegawcze - kolejne "inteligentne rozwiązanie" którego nie znoszę. Dźwięku nie da się wyłączyć, ale mam go tak dość że myślę o poważniejszej ingerencji - odcięcie jakiego kabelka czy coś.
              • ela38 Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 15.07.11, 23:38
                Ja całe życie gotowałam na gazie i nie wyobrażałam sobie innej kuchni w nowym domu. Czasem tylko na płytach ceramicznych, na wyjazdach, ale kompletnie mi to nie odpowiadało. Z różnych powodów zdecydowaliśmy się na indukcję. Jestem zachwycona. Gotuje się super, bardzo szybko się nagrzewa, ma bardzo małą bezwładność (reaguje natychmiast na obniżenie mocy), jest gładka, więc fajnie się ją czyści. I niedroga w eksploatacji. Na pewnojuż nigdy nie wróciłabym do gazu. A zupełnie sobie tego nie wyobrażam przy otwartej kuchni.
                  • diego_8 Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 17.07.11, 02:35
                    Inaczej smakować może jedzenie gotowane na ognisku, bo tam dochodzi jeszcze specyficzny smak pochodzący z dymu. Co do gotowania na gazie czy na indukcji, gotuje się podobnie, a smakuje tak samo. Mnie akurat pikanie nie przeszkadza i jestem zachwycona tym, że nie muszę walczyć z czyszczeniem palników. Dodam, że nie mamy gazu, więc nie mieliśmy wyboru.
                    Jeszcze co do smaku - dlaczego niby jedzenie gotowane na gazie miałoby smakować inaczej? Przecież zasada podgrzewania potrawy jest taka sama - nagrzewa się dno i cały garnek, a czy od gazu, czy od prądu jak w zwykłej ceramicznej, czy od indukcji, to jedzeniu wszystko jedno. To nie mikrofala, gdzie zasada jest zupełnie inna. Dziwię się zresztą, że wyznawczynie gazu tak w większości łykają spokojnie piekarnik elektryczny, skoro pieczeń czy ciasto powinny smakować gorzej niż z gazowego...
                    • mifff Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 17.07.11, 11:47
                      > inaczej? Przecież zasada podgrzewania potrawy jest taka sama - nagrzewa się dn
                      > o i cały garnek, a czy od gazu, czy od prądu jak w zwykłej ceramicznej,

                      Czas reakcji (bezwładność) jest różny na zmniejszenie/zwiększenie energii dostarczonej pod garnek.
                      Z płytą indukcyjną nie mam żadnych doświadczeń :(
                      Ceramika przy płycie, zarówno indukcyjnej, jak i elektrycznej jest wrażliwa na rozsypany cukier.
                      • diego_8 Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 17.07.11, 12:59
                        > Czas reakcji (bezwładność) jest różny na zmniejszenie/zwiększenie energii dosta
                        > rczonej pod garnek.
                        > Z płytą indukcyjną nie mam żadnych doświadczeń :(
                        > Ceramika przy płycie, zarówno indukcyjnej, jak i elektrycznej jest wrażliwa na
                        > rozsypany cukier.

                        Nie chodzi mi o czas reakcji, tylko o zasadę działania. Czytam po forach opowieści różne, że ktoś słyszał, że na indukcji nie da się smażyć, że kotlety inaczej smakują. Bzdura totalna - właśnie z tej przyczyny, że zasada podgrzewania potrawy jest taka sama, a komuś coś się pomyliło z mikrofalą.
                        Czas reakcji przy indukcji jest, praktycznie rzecz biorąc, taki sam jak przy gazowej. Nie znam badań na ten temat, ale nie miałam żadnych problemów z tym przy przejściu z gazu na indukcję, więc raczej dla przeciętnego użytkownika naprawdę różnicy nie ma.
                        Inaczej jest rzeczywiście przy zwykłej kuchence elektrycznej - tam trzeba tę bezwładność brać pod uwagę. Ponieważ mamy płytę mieszaną (2 pola zwykłe elektryczne, 2 indukcyjne), na zwykłych polach gotuję najczęściej rosół, bigos itp., coś, co może sobie długo pyrkać i nie wymaga zmian wielkości energii.
                        Cukru nie rozsypuję, więc nie wiem. Ale z pola indukcyjnego, które jest mocno ciepłe, choć nie tak rozgrzane, jak zwykłe, można chyba ten cukier szybko usunąć, zanim coś się stanie?
                    • robitussin Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 17.07.11, 18:45
                      > Dziwię się zresztą, że wyznawczynie gazu tak w większości łykają spok
                      > ojnie piekarnik elektryczny, skoro pieczeń czy ciasto powinny smakować gorzej n
                      > iż z gazowego...

                      Bo smakuje inaczej :) Jednak piekarników gazowych już raczej nie produkują (ja się nie spotkałam). I nie da się ukryć, że są bardziej kłopotliwe w użyciu, niż elektryczne. Czego nie można powiedzieć o samych kuchenkach. Przynajmniej dla mnie nie ma różnicy.
                      • diego_8 Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 17.07.11, 21:31
                        To ja jestem pewnie prostym człowiekiem o bardzo niewyrafinowanym smaku, ale chlebem pieczonym przez mojego męża zażerałam się niezależnie od tego, czy był pieczony w piekarniku gazowym, czy w mikrofali z termoobiegiem. Jak dla mnie, smakował tak samo pysznie.
              • alex_k Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 19.07.11, 10:12
                W większości plyt indukcyjnych można wyłączyć pojedyńczy palnik za "jednym zamachem"naciskając jednocześnie + i _
                Maksymalną temperaturę uzyskuje się od razu, regulując palnik od 0 do tyłu, czyli naciskając - nie +
                Pikania nie da się wyłączyć, ale mnie to zupełnie nie przeszkadza. Moje dziecko spało w wózku w ogrodzie, podczas gdy obok niego mąż jeździł z wielką kosiarką :-)
    • matt.j Re: kuchenka w otwartej na salon kuchni 01.09.11, 14:36
      Moje podejście jest takie, że jeśli tylko istnieje taka możliwość to należy rezygnować z kuchenki gazowej na rzecz gładkiej płyty ceramicznej z palnikami elektrycznymi niezależnie czy w wersji tradycyjnej oporowej czy nowszej, indukcyjnej. Zupełnie inny komfort użytkowania, już nie mówiąc o czyszczeniu. Do tego dochodzą kwestie bezpieczeństwa – gaz jednak jest gazem…
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka