slim.fast
15.07.11, 20:04
Zamówiliśmy kominek, ale wciąż nie możemy się zdecydować na wkład: czy ma być żeliwny czy szamotowy, czy jeszcze jakiś inny? Kominek ma służyć raczej funkcji rekreacyjnej, ewentualnie dogrzania pomieszczeń w chłodniejsze dni, żadnego płaszcza wodnego ani tego typu rozwiązań, będzie się w nim palić tylko raz na jakiś czas, wtedy powierzchnia do ogrzania wynosić będzie około 50 m. kw. Obudowa będzie w stylu nowoczesnym, więc myśleliśmy o takim wkładzie:
www.zimpex.pl/index.php?route=product/product&product_id=88
Szyba bezramkowa, na nóżkach, żeliwny. Martwi mnie tylko ten "sznurek" uszczelniający drzwiczki, gdzieś czytałam, że to kiepskie rozwiązanie. Ale z drugiej strony, początkowo mieliśmy wybrany szamotowy wkład Romotop taki:
www.romotop.com.pl/wklady-kominkowe/KV-661.htm
I już się też naczytałam, że ten szamot pęka przy byle stuknięciu polanem... więc sama nie wiem co myśleć, co wybrać...? Niby w szamotowych można osiągnąć wyższe temperatury i wtedy szyba tak się nie brudzi, czyści się prawie sama w takim efekcie jak pyroliza. Nie wiem czy to prawda? Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć, pomóc?