Dodaj do ulubionych

jaki kocioł? rekomendacje pilnie potrzebne

25.10.12, 09:33
moje drogie/moi drodzy

pewnie nie tylko na budowach domów się tu tak wyśmienicie znacie;) więc proszę o radę zgoła inną
mieszkanie 50m2, 3,3 wysokie, instalacja gazowa pod kocioł dwufunkcyjny turbo
(zamknięta komora spalania) i mam piec ulrich wandich, 5-letni
ten kocioł sprawny był może pierwszy rok, teraz non stop się coś psuje, serwisant przychodzi, czyści, wymienia, kasuje kasę i za kilka/kilkanaście dni jest znów to samo
nie uśmiecha mi się płacić 100zł miesięcznie w okresie grzewczym za czyszczenie jakiegoś filtra plus raz w roku około 300zł za wymianę jakiś części od zapłonu, plus konserwacja, odkamienianie czyszczenie też koło 200zł rocznie
a piec i tak niesprawny, rachunki za gaz masakra (w mieszkaniu 19st, rachunek zimą 700zł/2mc przy dogrzewaniu piecem kaflowym w weekendy)

dojrzewam do myśli aby piec po prostu wymienić
pytanie
na jaki???
co polecacie żeby nie wtopić? żeby działał? żeby był oszczędniejszy? jaka marka? jaka moc?
pytanie instalatora jest dla mnie równoznaczne z otrzymaniem odpowiedzi sponsorowanej...

a jeśli tu nie pa takich speców od instalacji gazowych to może polecicie mi miejsce gdzie szukać odpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • mehil.dam Re: jaki kocioł? rekomendacje pilnie potrzebne 27.10.12, 15:52
      Najmniej problemowy jest elektryczny, ale koszty są ogromne. Na paliwo stałe z tego co wiem taki malutki też jest dobry do współpracy, ale wiąże się to z wiecznym bałaganem, osmolonymi ścianami i takie tam. Przepraszam, że ta wypowiedź nic nie wnosi, dzielę się tylko moimi rozterkami...
      • edittt Re: jaki kocioł? rekomendacje pilnie potrzebne 27.10.12, 16:06
        no ael ja mam już instalację gazową i innych możliwości nie mam, musi to być gazowy z zamkniętą komorą spalania, pytanie w jaką firmę inwestować bo na pewno nie w ulrich wandich
        • karolina1777 Re: jaki kocioł? rekomendacje pilnie potrzebne 05.11.12, 12:45
          Ja mam taki www.saunierduval.pl/produkty/kotly-gazowe/kotly-kondensacyjne/isotwin-cds/ od 5 lat. Grzeje także wodę w kranach. Zamontowałam termoregulator i mam ustawioną inną temperaturę w dzień inną w nocy. Raz do roku przychodzi serwisant coś tam czyści, coś wymienia. Koszty miesięczne mam dużo niższe niż 700 miesięcznie nawet zimą. Chodzi cicho, jest duży, bo z zasobnikiem na wodę, ale to mi nie przeszkadza. Jestem zadowolona. Znajomi kupili nowoczesnego junkersa i strasznie hałasuje.
          • tigrissimo Re: jaki kocioł? rekomendacje pilnie potrzebne 14.11.12, 14:21
            Wg mojego rozeznania najlepszej jakości są Vaillanty i Viessmanny, ale nie te kupowane w promocji w supermarkecie. Jeszcze te firmy mają elementy wykonane z solidnie. Junkers zszedł ostatnimi laty z jakości, a części zamienne mocno zdrożały. Poza tym zwrócić trzeba uwagę na dostępność serwisantów w okolicy, w której mieszkasz. Mniej więcej co roku wymagana jest konserwacja, więc dobrze nie robić sobie na przyszłość problemu z poszukiwaniem specjalistów.
            Z Ulrichami bywa różnie. Znajomy jest bardzo zeń zadowolony, ale słyszałam też o nie najlepszych opiniach. Ze względu na mniejszą popularność jest chyba gorzej z serwisem.
    • jakubdab Re: jaki kocioł? rekomendacje pilnie potrzebne 28.03.13, 11:43
      tymczasem ja zaufałem firmie keller. raczej jej nie znałem wcześniej, podpytałem znajomego i kilku fachowców i w końcu zdecydowałem się na tę właśnie firmę.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka