Dodaj do ulubionych

Działka z wjazdem od południa... pomóżcie...

18.11.12, 14:49
Witam :)
jakiś czas temu założyłam wątek odnośnie projektu a teraz mam większy problem otóż znalazłam z mężem piękną działkę z 2 stron las cisza spokój i wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że wjazd jest od południa, naczytałam się w necie że będzie ciemno w domu i takie tam i teraz nie wiem co robić. Działkę chcemy kupić jutro bo nie jestem w stanie z niej zrezygnować bo jest piękna 12 arów okolica cicha las no rewelacja tylko co ze słońcem? Sytuacja na działce wygląda następująco:
północ - las, południe - wjazd, zachód jest jedna działka do sprzedania a dalej też las a od wschodu są 2 działki i na 3 zasiał się lasek taki malutki.

Wciąż zastanawiamy się pomiędzy 2 projektami z209 (3 sypialnie) i Przemyślany (wersja z 4 sypialniami). Projekty są powiedzmy, że podobne pod względem ułożenia kuchni, salonu i jadalni bo jest tak że kuchnia jest od południa następnie jadalnia i salon z tarasem od północy a tam las z wysokimi drzewami i zastanawiam się czy nie będę miała bardzo ciemno w domu i na tarasie przez północną stronę. Jakoś nie wyobrażam sobie cofać domu w głąb i mieć tarasu z przodu od wjazdu, nigdy mi się to nie podobało a szczególnie, że od strony północnej nie mam sąsiadów tylko ten las i fajnie byłoby mieć taką prywatną część z tyłu z widokiem na las.

Doradźcie i pomóżcie proszę bo nie wiem co z projektem zrobić żeby było dobrze :(
Obserwuj wątek
    • korhana Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 18.11.12, 15:11
      Mam działkę z wjazdem od południowego zachodu ..jest wąska i długa ,dom w literę L .Salon i jadalnie mamy od strony południowej ...kuchnia od północnej .Moim zdaniem jest lepszym rozwiązaniem ,gdyż od południa ,słońce mocno świeci w okna a w kuchni przez gotujące gary i tak jest wystarczająco ciepło .W salonie poza tym jest przyjemniej ,przecież większość czasu spędza się w salonie czy jadalni niż w kuchni .Oczywiście są gusta i guściki i z nimi się nie dyskutuje. Ja jednak preferuję kuchnię od północy ...!
      • korhana Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 18.11.12, 15:20
        A i jeszcze jedno ...mam posadzone tuje wzdłuż płotu za parę lat będę więc osłonięta od oczu sąsiada ,którego jeszcze nawet nie mam .Zresztą są jeszcze inne rozwiązania ,jak pełny płot ..itd.. Od północy mamy drewutnię na narzędzia, gruszkę -pozostałości z sadu na którym stoi nasz dom - i trawnik .Mamy tam miejsce i owszem ,ale nie bardzo chce się siedzieć w cieniu, nasze lato nie rozpieszcza nas temperaturami !
    • idid Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 18.11.12, 19:53
      Mieszkam co prawda w bloku, ale za oknami mam wysoki las - nie od północy, a od zachodu - jest bardzo ciemno :(
      Może lepiej celować z salonem na zachód? Południowe słońce też będzie bokiem zaglądać.
      • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 19.11.12, 18:11
        Czyli wychodzi na to, że musiałabym znaleźć inny projekt :( ?

W podstawowej wersji sytuacja wygląda następująco: kuchnia od południa jadalnia od wschodu a salon od północy ale jest możliwość zrobienia okna od wschodu.
        www.z500.pl/projekt/Z209,Parterowy-dom-z-obszernym-salonem-i-duzym-pomgospodarczym-dostepnym-z-ogrodu.html
        Myślałam żeby do powyższego projektu wziąć odbicie lustrzane:
        www.z500.pl/projekt/Z209,Parterowy-dom-z-obszernym-salonem-i-duzym-pomgospodarczym-dostepnym-z-ogrodu.html?lustro=1
        i wtedy przy wersji z odbiciem lustrzanym mam taką sytuację : kuchnia od południa, jadania od zachodu a salon od północy ale też okno można dodać żeby miał okno z zachodu a wyjście na taras od północy? Dobrze by było ?

Zależy mi na tym aby taras był z tyłu ponieważ mam piękny las i fajnie byłoby siedzieć na tarasie i patrzeć na las. W podstawowym układzie taras jest narożny i obejmuje północ i wschód i wychodzi sie z salonu i z sypialni na taras a gdybym robiła lustrzane odbicie to wtedy zrobiłabym taras od strony północnej i zachodniej i tym sposobem na taras można byłoby wychodzić z salonu i jadalni.

Jeśli ktoś może mi doradzić to będę wdzięczna bo naprawdę nie wiem co robić ...
        • korhana Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 19.11.12, 20:52
          Wiesz ,ja myślę ,że Ty wiesz czego chcesz ...tylko szukasz osoby ,co by potwierdziła ,że zgadza się z Twoim pomysłem ! Bez sensu ..skoro chcesz mieć ogród od strony północnej -od lasu ,to go mniej - przecież to Ty w nim tam będziesz przesiadywać ,prawda ? Poza tym ,jeśli działka nie jest mała ,to i od strony południowej znajdziesz miejsce na stół i krzesła, co byś mogła w słońcu posiedzieć. Zastanów się tylko dokładnie ,gdzie ma być wjazd na posesje i musisz mieć na uwadze ,że nie zawsze urząd musi się zgodzić na Wasz pomysł, bo np. będą drzewa do wycięcia a to może być problem ! Ja tak miałam ...las od strony zachodniej i częściowo od północnej - drzew nie pozwolono wyciąć ..więc wjazd jest bardzo mocno przesunięty na granicy z działką obok ..i musieliśmy zmienić nasz zamysł na projekt :P(
          • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 19.11.12, 21:02
            korhana ja mam jedną możliwość wjazdu na działkę- od strony południowej bo tam jest droga asfaltowa i nie ma innej możliwości wjazdu na działkę.
            • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 19.11.12, 21:11
              Korhana może mogłabyś mi pomóc, napisałam w innym temacie odnoście spraw które należy załatwić aby dostać PnB, czy mogłabym od Ciebie otrzymać info co i w jakiej kolejnoścvi należy załatwić?
              • korhana Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 19.11.12, 22:59
                :D) to jest coś ,co szybko chce się zapomnieć ;) Możesz w googlach sprawdzić :) Na prawdę nie pamiętam już ,jak to było - pamiętam drogę przez mękę - ale to pewnie dlatego ,że okazało się, że choć droga jest ,to jakby jej nie było ...sądziliśmy się więc rok czasu ! W każdym razie załatwiasz zezwolenie w swoim mieście, w urzędzie w dziale architektoniczno - budowlanym. Jak trafisz na dobrych ludzi, to Cię pokierują. Powodzenia :)
    • jolunia01 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 20.11.12, 17:56
      Wiesz, to może zabrzmieć jakbym chciał zażartować z Twojego problemu, ale jeśli wierzyć feng shui, to wejście do domu powinno znajdować się od południ. Ponieważ masz dużą działkę, to możesz łatwo zrobić do tegoż wejścia ścieżkę lekko się wijącą, co wzmacnia dobre oddziaływania.
      A tak naprawdę, taras od północy nie jest zły, lata bywają coraz bardziej upalne i dobrze posiedzieć w miejscu nienasłonecznionym. Lasu raczej nie będziesz miała bezpośrednio za oknem, więc zaciemnienie nie powinno być problemem.
      • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 21.11.12, 00:06
        Las mam od razu za działką od domu będę miała odległość ok 20-25 metrów także kawałek jeszcze jest. Myślałam żeby po prostu zrobić narożny taras na stronę północną i zachodnią i wtedy jest wybór, latem można usiąść w cieniu po stronie północnej natomiast gdy jest zimno i dużo mniej słońca wtedy po stronie zachodniej można posiedzieć w przyjemnym wiosennym-jesiennym słońcu.

Obawiałam się po prostu że salon będzie ciemny a że lubię duże okna i jasne pomieszczenia które są maksymalnie nasłonecznione wezmę lustrzane odbicie projektu z209 i zrobię taras narożny tylko zastanawiam się czy dobrze mieć taras północno-zachodni czy północno-wschodni?
        • edziakrys Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 21.11.12, 12:41
          Mam wjazdod poludnia, taras od północy, kuchnia wg projektu miała być też od południa, przenieśliśmy od północy (moja mama ma od południowej strony i latem jest tam piekło!!!) i zrobilismy drzwi tarasowe. Salon z jadalnią jest narożnikowy, zachodnio-pólnocny i też jest wyjście na taras.
          www.archeton.pl/projekt-domu-zojapluslux_994_opisogolny
          Zastanawiasz się nad słońcem latem; w godzinach popołudniowych mamy na tarasie patelnię, nie da się wysiedzieć więc jeśli las jest od strony północnej, to myślę że latem słońca nie zabierze, chyba że wieczorem. Skomponuj ogród z lasem, a bedzie bajecznie :)
          Co do kuchni, tez martwiłam się ze będzie ciemno, ale duże okno robi swoje.
          • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 21.11.12, 19:52
            edziakrys
            • art-tu Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 22.11.12, 08:44
              NA pewno da się spełnić wszystkie założenia jakie zrobiłaś; wystarczy zrobić projekt indywidualny. Nie namawiam, ale dom buduje sie na lata, a nawet na całe życie..

oto przykład
              arttu.pl/Domy/DomZWjazdemOdPoludnia/
              • korhana Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 22.11.12, 09:08
                Mh.. owszem projekt indywidualny to dobry pomysł ! Jednak nie każdy ,kto buduje, to ma kasę, którą może ot lekką ręką wydać... część budujących bierze kredyty ! Na projekt indywidualny trzeba wydać w granicy od 12 tys w górę ,a przecież to nie jedyny wydatek przed samą budową! Osobiście uważam ,że można wybrać sobie z gotowców fajne projekty ,tylko trzeba wiedzieć czego się szuka i poświęcić na to czas.
                • jadwiszka Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 22.11.12, 19:18
                  gotowy projekt to 3500 zł plus adaptacja, w dobrych wiatrach plus 6000 zł.

Czyli jakieś 9500 zł na dzien dobry.
                  Dom zaprojektowany od zera dostosowany do potrzeb rodziny i do trudnej działki - niech będzie te 3000 zł wiecej, ale szczerze mówiac, lepiej pozniej zaoszczedzic na wykonczeniu lazienki, a dom zaprojektowac na miarę potrzeb.

Widziałam nie jednego gotowca za własnie taką kwotę - dosłownie -schrzanionego - z beznadziejną adaptacją, a w zasadzie jej brakiem - porażka.
                  • slim.fast Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 22.11.12, 20:51
                    Schrzanić można wszystko, nawet projekt na zamówienie, mamy doświadczenie w tym temacie, niestety :(( Kompletna porażka.

A gotowy projekt można dostać spokojnie w granicach 2.000 zł plus adaptacja (np. wraz z załatwieniem wszystkich formalności potrzebnych do rozpoczęcia budowy, u nas robiła to jedna firma) - kolejne 2.200, także razem to około 4.000 PLN.

A o projekcie indywidualnym nie słyszałam za niżej niż 20.000-30.000, no chyba, że ktoś miał naprawdę farta. My farta nie mieliśmy, jeden z gości (który się cenił niżej niż te 20 tysi) zaliczkę na projekt wziął i się ulotnił, musieliśmy gada po obcych miastach szukać.
                    • korhana Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 22.11.12, 22:17
                      Moje koszty w takim razie były zadziwiająco niskie ,bo projekt gotowy + z tej samej firmy adaptacja razem 3.400 !! Dom nasz jest dokładnie taki, jaki chcieliśmy - była jedna mala zmiana, którą wprowadziliśmy ,to nachylenie dachu ,bo musieliśmy ! W samym domu zrezygnowaliśmy z jednej działowej ścianki na rzecz większego korytarza ! I dom stoi ,jest super fajny i funkcjonalny !
                      • eri22 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 23.11.12, 08:59
                        najważniejsze to samozadowolenie!
                        ech..
                      • slim.fast Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 24.11.12, 20:03
                        Korhana, dokładnie, jeśli się wie, czego się chce, to można spokojnie coś znaleźć z projektów gotowych. My, gdybyśmy sami załatwiali formalności i pozwolenia to pewnie jeszcze mniej byśmy zapłacili, ale niestety, nie mieliśmy czasu ani cierpliwości sami po urzędach ganiać ;)

P.S. Mój dom też stoi, mieszkamy od roku i kochamy go miłością niezmienną! :D
              • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 24.11.12, 23:43
                art-tu napisała:

> NA pewno da się spełnić wszystkie założenia jakie zrobiłaś; wystarczy zrobić pr
                > ojekt indywidualny. Nie namawiam, ale dom buduje sie na lata, a nawet na całe ż
                > ycie..
                >
                > oto przykład
                > arttu.pl/Domy/DomZWjazdemOdPoludnia/

tzn jeśli ktoś ma dużo do zmiany to pewnie lepszą opcją jest projekt indywidualny aczkolwiek my wybierzemy jeden z 3 projektów albo z209 albo z196 albo przemyślany m42a :) i w każdym mamy jakieś drobiazgi do poprawek.
    • gosiamamaeryka1 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 24.11.12, 19:54
      Po pierwsze - co do opinii, że w salonie częściej się przebywa - nigdy się nie zgodzę. U nas, jak i w całym moim otoczeniu, u rodziny, znajomych - życie się toczy w kuchni i wokół niej. Ja żałuję, że nie mam kuchni nieco większej, ale no cóż - stół, odpoczynek, a nawet tv i jest i cała graciarnia dzieciaków.

Odnośnie wjazdu od południa. Mnie się podoba. Kuchnia nie byłaby mocno nagrzana ogólnie, chociaż w poszczególnych porach dnia, czy roku - słońce da popalić. Ale w kuchni przeważnie okna wyżej się robi, więc nie będzie to nic przeszkadzać.
      Ale jeśli chodzi o taras od zachodu - jeśli nie będzie osłonięty, to będzie wiało.
      • gosiamamaeryka1 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 24.11.12, 20:05
        Jeszcze odnośnie projektu indywidualnego - spokojnie zmieściliśmy się w kwocie 2 tys. zł. A nie żadne, jak piszecie 6-20 tys. zł.
        • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 24.11.12, 23:47
          Nie wiem gdzie można dostać indywidualny za 2 tyś bo nasz gotowy kosztuje 2770 chyba o ile dobrze pamiętam. Gdyby indywidualne były za 2 tyś to każdy by robił indywidualny a tak większość hamuje wydawanie większej gotówki (w tym mnie) którą można zaoszczędzić kupując gotowy.
          • gosiamamaeryka1 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 25.11.12, 12:43
            Wszystko zależy od terenu, gdzie chce się budować dom. Ja za projekt indywidualny zapłaciłam niecałe 2 tys. zł. Przyjaciółka 2,1 tys. zł. Zaś siostra 1,3 tys. zł.
            Podobnie z robocizną. To co u was, w innych częściach kraju kosztuje pewnie z 100 zł za metr, u mnie będzie góra 50 zł. Tak kiedyś porównywaliśmy ceny tynków, ocieplania i w ogóle wykańczania domu.
            Żeby nie było - ja projekt kupowałam 3,5 roku temu. Koleżanka w tym roku, a siostra w zeszłym. Sąsiad budując się ze mną za projekt domu i garażu zapłacił 3,5 tys. zł, ale w tym ten projektant był automatycznie kierownikiem budowy, więc jakaś kwota była odnośnie tej usługi.
            • slim.fast Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 25.11.12, 20:02
              gosiamamaeryka1 napisała:

> Wszystko zależy od terenu, gdzie chce się budować dom.

A gdzież to są takie tereny?
              • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 25.11.12, 20:19
                woj. dolnośląskie, teren kopalni miedzi, sami górnicy i ceny adekwatne do tego :)
                • slim.fast Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 26.11.12, 15:11
                  kamila26111 napisała:

> woj. dolnośląskie, teren kopalni miedzi, sami górnicy i ceny adekwatne do tego
                  > :)

Rozumiem :)
                  Ja też woj. dolnośląskie, ale podwrocławskie tereny, więc ceny już zupełnie inne.
                  • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 26.11.12, 23:58
                    slim.fast - o to niedaleko mnie :) a jaki dom budujesz?
                    • slim.fast Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 27.11.12, 18:35
                      kamila26111 napisała:

> slim.fast - o to niedaleko mnie :) a jaki dom budujesz?

Ja już mieszkam od roku! :)) A wybudowaliśmy dom parterowy, z wjazdem od południa, 150 m użytkowych (salon, kuchnia, 2 pokoje, łazienka, wc, master bedroom i pralnia) plus poddasze i garaż.
                      • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 29.11.12, 13:07
                        A możesz się podzielić projektem :) ?
                        150 m użytkowej to sporo tzn jak dla nie to taka górna granica bo do tego jeszcze garaż 36 metrów i prawie 200 metrów jest.

slim.fast napisała:

> kamila26111 napisała:
                        >
                        > > slim.fast - o to niedaleko mnie :) a jaki dom budujesz?
                        >
                        > Ja już mieszkam od roku! :)) A wybudowaliśmy dom parterowy, z wjazdem od połudn
                        > ia, 150 m użytkowych (salon, kuchnia, 2 pokoje, łazienka, wc, master bedroom i
                        > pralnia) plus poddasze i garaż.
                        • slim.fast Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 29.11.12, 20:40
                          Jasne. Nasz dom to Frida z Archipelagu (z kilkoma zmianami), np. kotłownia jest w garażu, a na miejsce obecnej kotłowni zrobiliśmy pralnię, powiększyliśmy garaż i przesunęliśmy wjazd do niego na tę dłuższą ścianę, bo od tej strony biegnie droga i jest wjazd na działkę, powiększyliśmy też wszystkie okna, w jednej z łazienek dodaliśmy okno, salonowe na taras jest teraz jedno na 3,60, drzwi suwane, bez tych słupów na tarasie. :)

www.archipelag.pl/projekty-domow/_040uc4b05re2u1/
            • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 25.11.12, 20:15
              gosiamamaeryka1 - to bardzo mało zapłaciłaś ale jak widać może taki region.
              Ja za sam projekt zapłacę 2770 do tego pakiet: adaptacja, projekt zagospodarowania terenu i projekt 3 przyłączy (prąd, woda, kanalizacja) kosztować mnie będzie ok 3700 więc już jest 6470, nie mówiąc o kierowniku budowy który pewnie też policzy sobie sporo, pomijam mapki i inne różne rzeczy które muszę załatwić a zauważyłam że u mnie jest drożej niż w innych częściach Polski no trudno jak to mówią: chcesz się człowieku budować to płać :)

szczerze zazdroszczę takich kosztów :)
              • korhana Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 27.11.12, 23:49
                Ja jestem z trójmiasta i chce ktoś wierzyć ,czy nie ,byliśmy i nawet mieliśmy małe przymiarki do indywidualnego projektu. W pierwszym biurze po drugim spotkaniu, Pan wycenił swój przyszły projekt na 12 tyś . ,w drugim biurze na 14 i to bez załatwienia formalności !
                Nasz dom jest z wjazdem od południa ,ma 130 metrów + garaż .Ktoś powie, że mały ? Mam już dorosła córkę, drugie dziecko za jakiś czas będzie pełnoletnie, więc nie potrzebujemy wielkiej landary. Mam salon połączony z kuchnią i jadalnią ,bo tak chciałam i mały pokój na dole, który wykorzystam na mój gabinet ,ewentualnie dla gości. Do tego łazienka mała,ale zmieścił się w niej prysznic i co najważniejsze jest okno (po mieszkaniu w bloku to była konieczność dla mnie ). Okna wielkie i na wszystkie strony świata, trzy sypialnie na górze przy czym dwa z nich mają po 24 i 25 metrów najmniejszy ma 16 .Do tego jest łazienka i osobno pralnia ,jaka wygoda łoł ! Dom jest funkcjonalny i to najważniejsze ! Pozdrawiam !
                • kamila26111 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 29.11.12, 13:12
                  korhana napisała:

Ja jestem z trójmiasta i chce ktoś wierzyć ,czy nie ,byliśmy i nawet mieliśmy małe przymiarki do indywidualnego projektu. W pierwszym biurze po drugim spotkaniu, Pan wycenił swój przyszły projekt na 12 tyś . ,w drugim biurze na 14 i to bez załatwienia formalności !

gosiamamaeryka1 napisała:
                  > Jeszcze odnośnie projektu indywidualnego - spokojnie zmieściliśmy się w kwocie
                  > 2 tys. zł. A nie żadne, jak piszecie 6-20 tys. zł.

Korhana jesteś kolejna osobą która potwierdza że projekt indywidualny to koszt rzędu kilku a nawet kilkunastu tyś zastanawia mnie skąd jest gosiaameryknka że ona zapłaciła za indywidualny 2 tyś.
    • tedlew1 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 09.03.15, 11:33
      Wiele się słyszy i czyta od fachowców, by działka najlepiej miała wjazd od północy.
      Jako właściciel Wielkopolskiej działki z wjazdem od południa chciałbym zasiać ziarno niepewności w powyższej tezie. Liczę na kontrargumenty by to forum mogło stać się czerpnią wiedzy w tym temacie.
      Najczęściej słyszanym argumentem jest to, by do salonu wpadało słońce, co zimą ograniczy koszty związane z ogrzewaniem domu, a salon od strony ogrodu ? czyli strony południowej daje poczucie większej prywatności.
      Ja mam działkę z wjazdem od strony południowej i po dłuższych przemyśleniach, nie zamieniłbym jej na inną. Dlaczego? Ano powodów jest naprawdę wiele. Prześledźmy życie w takim domu w oparciu o wszystkie pory roku, bo jak przypuszczam większość takich właścicieli będzie chciało mieszkać w domu przez cały rok.
      Zanim kupiłem działkę mieszkałem kilka lat w domu teściów i teraz podzielę się swoimi przemyśleniami.
      Wiosna.
      Wiosna jest dość uniwersalną porą roku ani zimno ani ciepło. Każda w zasadzie działek nadaje się na tę porę roku. Wiosną wszystko budzi się do życia, również rośliny, przede wszystkim te rosnące od tej ?złej południowej? strony czyli w moim przypadku przed domem. Tak sobie myślę że chyba podoba mi się to że kwiaty przed domem się pięknie rozwijają zwiększając jego ogólny wizerunek.
      Ogrzewanie. Bywa jeszcze chłodno więc na pewno się włącza. Cóż to znaczy dla mnie, ano nic. Bo salon oknami w wybranym przeze mnie projekcie patrzy na południe wschód i północ (przykładowy projekt Riviera 4 ? extra dom) i jest to jedyne pomieszczenie, do którego nie wpadają optymalne ilość słońca. Jest to jednocześnie pomieszczenie sąsiadujące z półotwartą kuchnią od której ciepło gotowania przedostaje się do salonu. Czy mój rachunek będzie wyższy? Jako inżynier energetyk piszę nie lub bardzo niewiele większy. Klasa izolacji, rekuperacja, piec kondensacyjny kompensuje straty, porównując je do standardowego domu.
      Lato.
      Tutaj widzę same plusy. Słońce uderza we frontową elewację, co pozwala rozkoszować się cieniem na tarasie od strony ogrodu. Miałem już wątpliwą przyjemność uczestniczenia w imieninach gdzie taras jest od strony południowej. Pomimo markizy oraz pełnego zabudowania balustrady temperatura dochodziła do 40C. Nie pomogły nawet jasne płytki. Chcemy się jednak również opalać. Mamy dwa wyjścia, w moim przypadku taras będzie miał kształt litery ?L? ciągnący się również na stronę zachodnią. Przesuwamy wtedy leżaczek za winkiel budynku i rozkoszujemy się słoneczkiem zmieniając opaleniznę. Drugi sposób to po prostu rozłożenie się w głębszej części ogrodu poza cieniem budynku.
      A właśnie ten cień. ?A bo ogród cały zacieniony przez dom i nic nie rośnie? Ile tego cienia mamy? A to prosto policzyć. Ułożyłem formułę w excelu, mogę przesłać dla zainteresowanych. Wpisujemy współrzędne domu, podajemy jego wysokość i wynik nam pokazuje długość cienia. Dla mojej lokalizacji i wysokości domu 8,7m, najdłuższy cień będzie miał długość 11m. Zwrotnik raka i koziorożca to 2 dni w roku więc pomijam ten temat. Cień 11m jest cieniem najdłuższym przed zachodem słońca. Od godziny 12.00 zaczyna się od przysłowiowego zera. Co z tego wynika? Ano to, że moja marchewka i truskaweczki, będą zaczynać się w odległości 11m od domu. ?Aż tyle działki zmarnowanej?? U mnie nic się nie marnuje. Od domu odchodzi 3m tarasu, który i tak będzie więc mamy 8m, na których może stać, altanka, grill, huśtawka lub inne ogrodowe zabawki. U moich teściów na tyłach jest kostka, na której stają samochodami goście, łatwiej też wyładować np. węgiel lub inne przedmioty do pomieszczeń gospodarczych. A może jest jakaś roślinność, które będzie pięknie okalała taras i której cień nie przeszkadza? Ograniczamy się tylko wyobraźnią.
      Nie bez znaczenia jest to, że salon jest od strony północnej. Siedzi się tam równie przyjemnie co na tarasie. U teściów zmuszeni byliśmy założyć klimatyzację zwiększając koszty energii elektrycznej. A sypialnia na piętrze? Czy nie lepiej spać w chłodnej od strony ogrodu? Dla mnie bomba. Już mam wizję jak wychodzę z żoną na balkon popijam kawę i patrzę na cichy ogród.
      Jesień.
      Idą wiatry liście spadają z drzew, co w domu z ?fatalną? działką? Zaczynamy znowu ogrzewać, Z zimnego wiatru nic sobie nie robię bo izolacja go zatrzymuje. Różnica zużycia energii cieplnej dla różnie usytuowanych działek w tej porze roku jest znikoma. Ale roślinność przed domem jeszcze się nie poddaje. Liście mogę pięknie czerwienić się na elewacji (tak wiem, robactwo), a dom jeszcze w co ładniejsze dni w blasku słońca pięknie się rozjaśnia.
      Zima.
      Huhu ha nasza zima?zła? No właśnie, jak pokazują ostatnie lata, po zimę wyjeżdżamy w góry lub za granicę. Dla mojego regionu tj Wielkopolski niewiele jej jest. Co to oznacza?
      Jeśli chodzi o dom, na cóż śniegi szybciej topnieją od strony południowej = mniej odśnieżania. A że samego jest co kot napłakał, wzrost kosztów ogrzewania ze względu na lokalizację wydaje się być symboliczny i dorównuje, a może nawet będzie niższy od zwiększonego kosztu energii elektrycznej załączonej klimatyzacji dla domu z salonem od strony południowej. Włączamy ją przecież nie tylko latem, ale w każdy słoneczny dzień, w którym temperatura podnosi się w moim przykładzie u teściów powyżej 26C w pomieszczeniu. Można to zobrazować na przykładzie szklarni, gdzie temp wewnętrzna jest znacznie wyższa od zewnętrznej pomimo, że to właśnie słońce ją ogrzewa. Brak wiatru i zamknięta szklana budowla robi swoje.
      Nieprawdą jest że działka z wjazdem od strony północnej czy południowej jest najgorsza czy najlepsza. Każda ma zalety i wady. Kluczowym jest w tej sytuacji odpowiedni projekt i nastawienie.
      Jak pokazuje powyższy przykład można zobaczyć dobre strony w zakładanej złej sytuacji. Bądźmy dociekliwi, szukajmy pozytywów i nie poddawajmy się opinii publicznej. Czego życzę sobie i wszystkim przyszłym posiadaczom swoich wymarzonych domków.
      Pozdrawiam,
      Tedlew
      tedlew@g.pl
      • eri22 Re: Działka z wjazdem od południa... pomóżcie... 07.04.15, 14:36
        działka z wjazdem od południa moze być fajna..
        Ale salon od północy - stanowczo odradzam.
        A zalezy to od tylu czynników, że chyba trzeba by pisac 10x tyle co napisał kolega..
        KAŻDY PRZYPADEK JEST INNY I TYLE.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka