Dodaj do ulubionych

Przeróbka balkonu i nowa ściana

28.02.15, 21:47
Mam pytane o możliwy koszt przeróbek w mieszkaniu, może ktoś z Państwa mógłby mi napisać, ile takie coś mogłoby mniej-więcej kosztować. Mam mieszkanie w typowym bloku z lat 70 i chciałabym po pierwsze włączyć balkon do mieszkania, tj. usunąć drzwi balkonowe i okno i umieścić nowe okno na balkonie, tak żeby stał się on częścią pokoju. To popularne rozwiązanie na moim osiedlu, ale sąsiedzi robili to już lata temu i nie mają zbyt aktualnego cennika. Po drugie chciałabym zamknąć salon otwarty na kuchnię- wstawić tam ścianę i przesuwne drzwi, tak żeby mieć osobny pokój i kuchnio-przedpokój. Rozmawiałam na razie z jednym "fachowcem", który ani nie potrafił podać mi żadnej ceny, ani czasu remontu, ponadto na każdy mój pomysł czy sugestię odpowiadał "niedasię". Więc chciałabym skonsultować się z kimś bardziej kompetentnym, stąd pytanie na tym forum. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, zwłaszcza te dotyczące możliwej ceny i czasu trwania takiego remontu.
Obserwuj wątek
    • mifff Re: Przeróbka balkonu i nowa ściana 01.03.15, 13:29
      friend_indeed napisała:

> Rozmawiałam na razie z jednym "fachowce
      > m", który ani nie potrafił podać mi żadnej ceny, ani czasu remontu, ponadto na
      > każdy mój pomysł czy sugestię odpowiadał "niedasię".

Bo praktycznie się nie da.
      - wstępna zgoda administracji i warunki przebudowy
      - warunki przebudowy w Starostwie
      - projekt architektoniczny
      - pozwolenie na budowę
      itd.
      Co Ci miał powiedzieć fachowiec, jak nie miał projektu i wymagań administracji, architekta....
      • friend_indeed Re: Przeróbka balkonu i nowa ściana 01.03.15, 13:41
        Ok, ale po co mi zgoda administracji/starosty/kogokolwiek na postawienie sobie w swoim własnym mieszkaniu lekkiej ścianki działowej? Z oknem na balkonie może faktycznie powinnam się z nimi skonsultować, ale ze ścianką? A architekt? To nie przebudowa loftu, tylko niewielkie modyfikacje.
        • mifff Re: Przeróbka balkonu i nowa ściana 01.03.15, 19:01
          friend_indeed napisała:

> Ok, ale po co mi zgoda administracji/starosty/kogokolwiek na postawienie sobie
          > w swoim własnym mieszkaniu lekkiej ścianki działowej?

... Wytrzymałość stropu, zmiana powierzchni (czynsz). wypada uzgodnić w administracji :)

> włączyć balkon do mieszkania, tj. usunąć drzwi balkonowe i okno i umieścić nowe okno na
          > balkonie, tak żeby stał się on częścią pokoju

... Wiąże się ze zmianą elewacji budynku i podlega pozwoleniu na budowę (architekt i uzgodnienia j.w.) ..... Prawo Budowlane głównie art. 28, 29, 30 "Postępowanie poprzedzające rozpoczęcie robót budowlanych"
          www.prawo-budowlane.org
          • friend_indeed Re: Przeróbka balkonu i nowa ściana 01.03.15, 21:07
            Aha, racja! Dzięki, super strona, biorę się za dokształcanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka