Dodaj do ulubionych

robić piwnicę czy nawozić ziemię?

27.01.07, 19:29
jak w pytaniu, mam do kupienia działkę, ktora bardzo nam sie podoba, jedynym
jej defektem jest jej poziom. Inspektor powiedział nam, ze mamy dwa wyjścia,
albo zrobić piwnicę, albo nawieźć ziemię. No i właśnie, co radzicie, w sumie
nie zależy nam na piwnicy (koszty) ale moze rzeczywiście będą to porownywalne
koszty gdy nawieziemy ziemię lub zbudujemy piwnicę. Trochę zawile tłumaczę,
ale wiem, ze mogę liczyć na wasze rady (tylko bez uszczypliwości proszę) :)
Pozdrawiam, i proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • mifff Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 27.01.07, 20:22
      > jej defektem jest jej poziom
      ....
      > koszty gdy nawieziemy ziemię lub zbudujemy piwnicę. Trochę zawile tłumaczę

I o opisz działkę i przyszły dom, tak od serca, wszak ma być Waszą ostoją :)
      • apapon Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 27.01.07, 20:31
        działka ma 8 arów, a dom niecałe 120m2, zwykły dwuspadowy dach,z
        jednostanowiskowym garażem. Wachamy sie jeszcze miedzy czterema projektami, ale
        one między sobą różnia sie tylko "podziałem wewnętrznym" wymiary zewnętrzne
        wszystkie mają takie same 11x9m, wszystkie są bez piwnicy. Działka w zasadzie
        jest równa, ale zachodzi konieczność wyrównania poziomu do już wybudowanych
        domów, które swój poziom wzięły z "górki", ponieważ cały kompleks działek
        położony jest w takiej naturalnej dolince:( Ulokowanie działki bardzo nam
        odpowiada, jej wilkosc również, ale co zrobic z tą ziemią. Jesteśmy trochę
        zagubieni, czy nawieźć czy postawić piwnicę.
        • mifff Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 27.01.07, 20:54
          No, serce masz oszczędne :)

Mam rozumieć, że jakiś klarnet wyrównuje wysokość budynków?
          Oderwij garaż od domu. Będzie można swobodniej manewrować budynkiem. Nie będzie
          trzeba tyle ziemi nawozić.
          Poniewż działka jest w dolince, to z piwnica jest problematyczna. Łatwo spaprać
          izolację, a wtedy koszty są wysokie.
          Poniewż trudny teren i skomplikowane wymogi, rozglądnij się za architektem.
          Będzie można taniej budować.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417
        • alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 28.01.07, 09:54
          Miałam trochę podobną sytuację, budowałam na działce zagłębionej w stosunku do
          sąsiednich. Miało to swoje zalety, bo nie musiałam robić wykopów pod
          fundamenty :-P
          Po prostu zdjełam humus, zrobiłam podsypkę z piasku, chudziak, ławy i ściany
          fundamentowe. Po zaizolowaniu wszystko zasypałam nadziarnem (to takie większe
          otoczaki, zostają po odsianiu kruszywa do betonu).
          Oderwanie garażu od budynku poskutkuje zwiększonym podatkiem.
          • mifff Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 28.01.07, 15:16
            > Oderwanie garażu od budynku poskutkuje zwiększonym podatkiem.

Tak. Rząd wielkości: 80 zł rocznie, zresztą, zależy, jak się to nazwie. Można
            wydzielić na firmę (o ile samochód jest firmowy)
            -------------------------------------------------------------
            Podatek od nieruchomości (przykładowy)
            mer.um.torun.pl/~gzm/GM119/GM119_7.html
            1 stycznia 2003 r. wejdzie w życie uchwała, podlegająca ogłoszeniu w Dzienniku
            Urzędowym Województwa Kujawsko-Pomorskiego, w sprawie stawek podatku od
            nieruchomości. Podatek ten płacony jest od budynków lub ich części, budowli i
            od gruntów. Rada Miasta uchwaliła:roczna stawka podatku od budowli wyniesie 2%
            ich wartości, a od gruntów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej
            bez względu na sposób zakwalifikowania w ewidencji gruntów i budynków - 0,5427
            zł od 1 m kw.; pod jeziorami, zajętych na zbiorniki wodne retencyjne lub
            elektrowni wodnych - 3,3539 zł od 1 ha, pozostałych - 0,0543 zł od 1 m kw.
            powierzchni. Stawki podatku od budynków lub ich części będą zależały od ich
            przeznaczenia i wynoszą od:

mieszkalnych - 0,4398 zł od 1 m kw. pow. użytkowej,
            związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej z wyjątkiem przydzielonych
            na potrzeby bytowe osób zajmujących lokale mieszkalne oraz od budynków
            mieszkalnych lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej -
            16,5524 zł od 1 m kw. pow. użytkowej,
            zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie obrotu
            kwalifikowanym materiałem siewnym - 8,0103 zł od 1 m kw. pow. użytkowej,
            zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie udzielania
            świadczeń zdrowotnych - 3,4600 zł od 1 m kw. pow. użytkowej,
            gospodarczych (za wyjątkiem garaży) zajętych na cele gospodarcze niezarobkowe
            osób fizycznych - 2,9414 zł od 1 m kw. pow. użytkowej,
            gospodarczych (za wyjątkiem garaży) przydzielonych na potrzeby bytowe osób
            zajmujących lokale mieszkalne - 2,9414 zł od 1 m kw. pow. użytkowej,
            pozostałych oraz garaży osób fizycznych, garaży osób prawnych, wynajmowanych
            osobom fizycznym (za wyjątkiem garaży w budynkach mieszkalnych i garaży
            zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej) - 5,7418 zł od 1 m kw. pow.
            użytkowej.
            -------------------------------
            www.suchylas.pl/infor/podatki_i_oplaty_lokalne
            Podatek od nieruchomości wynosi:

1. Od budynków mieszkalnych lub ich części od 1 m ² powierzchni użytkowej 0,55

2. Od budynków lub ich części związanych z prowadzeniem działalności
            gospodarczej oraz od budynków mieszkalnych lub ich części zajętych na
            prowadzenie działalności gospodarczej od 1m² powierzchni użytkowej 17,00 zł
            3. Od budynków lub ich części związanych z prowadzeniem działalności
            gospodarczej w zakresie kultury fizycznej od 1 m² powierzchni użytkowej 8,50 zł
            4. Od budynków lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej
            w zakresie obrotu kwalifikowanym materiałem siewnym od 1 m² powierzchni
            użytkowej 8,11 zł
            5. Od budynków lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej
            w zakresie udzielania świadczeń zdrowotnych od 1 m² powierzchni użytkowej 3,49

6. Od pozostałych budynków lub ich części, w tym zajętych na prowadzenie
            odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego przez organizacje pożytku
            publicznego od 1 m² powierzchni użytkowej 5,00 zł
            7. Od budowli od wartości określonej na podstawie art.4 ust. I pkt 3 i ust. 3-7
            ustawy o podatkach i opłatach lokalnych 2%
          • apapon Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 28.01.07, 16:40
            czyli robiłaś piwnicę? Inspektor twierdzi, że cenowo wyjdzie nas w zasadzie to
            samo (czy nawieziemy ziemie czy zrobimy piwnicę), a garażu nie chcę odrywać, bo
            mi się nie podoba taki oddzielny, ponadto działka nie jest za duża, i w
            sytuacji gdybyśmy robili jednak piwnicę, to zastanawiamy sie nad garażem w niej.
            • mifff Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 28.01.07, 16:58
              > sytuacji gdybyśmy robili jednak piwnicę, to zastanawiamy sie nad garażem w
              niej

Ma to sens :)
              • alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 28.01.07, 17:31
                Nie robiłam piwnic z kilku powodów:
                1. Mieliśmy mało kasy, więc poszliśmy na program minimum
                2. Grunt mamy glinisty z przewarstwieniami iłów, po opadach zawsze stoi długo
                woda, musiałabym robić mocną izolację, zeby nie mieć wody w piwnicy.
                3. Budynek z piwnicą trzeba wynieść wyżej ponad grunt niż bez piwnicy, nie
                podobają mi się proporcje takich budynków ani ilosć schodów prowadzacych na
                parter :(

Zresztą garażu tez nie mam, a jedynie dużą wiatę garażową na dwa samochody,
                podwieszoną do budynku, majstersztyk sztuki budowlanej :)

Garaz w piwnicy ma sens, jesli zjadz jest łagodny, inaczej zimą nie da sie
                wyjechać - kolega tak zrobił, zimą parkuje na podjeździe :-/

A w podatku jest wqur%$&jąca nie jego wielkośc, ale fakt, ze za garaz płaci się
                więcej, niż za cały dom z działką :(
            • passing_bystander Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 30.01.07, 05:33
              Piwnica, bez nawozenia, nie jest rozwiazaniem na nisko polozona dzialke. Bedzie
              sie w niej zbierac woda. Natomiast dom bez piwnicy bedzie drozszy w ogrzewaniu.
              Najlepiej to i nawiezc ziemie i zrobic piwnice. Czasami mozna dostac ziemie do
              wypelnienia za darmo, jezeli w okolicy ktos kopie fundamenty i musi sie pozbyc
              wykopanej ziemi. Warto poszukac i podzielic sie kosztami przewozu.

Ciekawe forum. Ja mam za soba tylko rozbudowe garazu, ale duzo sie przy tym
              nauczylam.

• madallen Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 30.01.07, 13:40
                Według mnie piwnica, skoro koszty te same, to nie ma się nad czym zastanawiać.
                Dodatkowa powierzchnia się zawsze przyda. Na mojej działce jest podobna sytuacja
                i zdecydowałam się na piwnice, choć wcześniej byłam zdecydowaną przeciwniczką.
                Zapytajcie sąsiadów którzy mają piwnice czy zbiera się u nich woda.
                • alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 30.01.07, 14:11
                  madallen napisała:

> Według mnie piwnica, skoro koszty te same

koszty budowy piwnicy są znacznie wyższe od zasypania. Wystarczy policzyc ile
                  kosztuje dodatkowy strop, schody, okna i samo podniesienie budynku (ściana
                  fundamentowa ma 0,9-1,3m, w zależnosci od strefy przemarzania, ściana piwnicy
                  musi mieć min. 2m)
                  Że już o wykończeniu piwnicy nie wspomnę...
                • apapon Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 31.01.07, 17:01
                  dziekuję za wszystkie sugestie, otóż narazie jesteśmy za zrobieniem piwnicy, no
                  i oczywiście nawiezieniem brakującej części ziemi, tzn.zostanie do uzupełnienia
                  działka z wyłączeniem środka domu. Piwnica ma być tylko częściowo ogrzewana,
                  tzn. w pralni i suszarni oraz w warsztacie.
                  Pozdrawiam, Agnieszka
                  • anials Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 02.02.07, 13:16
                    No tak - jak się zrobi nasyp to można czekać sporo aż się" usiądzie" a i tak
                    potrafi potem zjechać z połową murów jak moim przyjaciołom (oczywiście to
                    przypadek ekstremalny).
                    Piwnicę ciężko się stawia,ale.. jak już jest to można sobie wykańczać dowolnie
                    kiedy, uszczelniać dodatkowo jeśli gdzieś przecieka (hmm, właśnie
                    uszczelniliśmy conajmniej jak basen :))) ma się tam garaż, CO, warsztat ( o
                    właśnie) i miejsce na bałagan - a to jest całkiem przyjemne.
                    "- To bardzo przydatne pęknięte łożysko!!
                    - DO PIWNICY!!!"
              • alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 30.01.07, 14:06
                passing_bystander napisała:

> Natomiast dom bez piwnicy bedzie drozszy w ogrzewaniu.

Mogłabyś rozwinąć tą myśl ? Bo nie nadążam :-P
                • passing_bystander Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 31.01.07, 05:29
                  Rozwijam...
                  Zmiana temperatur zima powoduje ze grunt wielokrotnie marznie i rozmraza sie.
                  Istnieje niebezpieczenstwo przesuniecia lub uskoku plyty betonowej na ktorej
                  stoi konstrukcja domu. Powstajace szczeliny powoduja przenikanie zimna i
                  ochladzaja podlogi. Oczywiscie im lepsza izolacja pionowa i pozioma plyty tym
                  mniejsze straty ciepla.

Czytalam, ze zuzycie energi cieplnej w domu z ogrzewana, mieszkalna piwnica jest
                  o 15% nizsze na jednostke mieszkalna niz w domu bez piwnicy. Wynika to z tego,
                  ze mniej energi potrzeba na ogrzanie przestrzeni ponizej poziomu w porownanie z
                  powierzchnia powyzej poziomu gruntu.
                  • alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 01.02.07, 13:37
                    W życiu głupszego wyjaśnienia nie czytałam :)
                    Tak mnie rozbawiło, że nie mam siły nawet tego prostowac :)
                    • passing_bystander Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 03.02.07, 15:22
                      Hm, moze powinnas troche wiecej czytac....
                  • alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 03.02.07, 16:48

> Zmiana temperatur zima powoduje ze grunt wielokrotnie marznie i rozmraza sie.
                    > Istnieje niebezpieczenstwo przesuniecia lub uskoku plyty betonowej na ktorej
                    > stoi konstrukcja domu.

Bzdury, konstrukcja domu nie stoi na płycie, ale na ławie fundamentowej. Gdyby
                    istaniało niebezpieczeństwo przesunięcia czy pęknięcia płyty należałoby
                    natychmiast ewakuować mieszkańców, bo taki dom grozi zawaleniem !!!

Grunt owszem może przemarzać, dlatego posadowienie ław realizuje się poniżej
                    poziomu przemarzania, właśnie po to, żeby nie dochodziło do przemieszczania się
                    gruntu pod ławami. Dodatkowo trzeba wiedzieć, które grunty są podatne na
                    przemarzanie (tzw. grunty wysadzinowe, zalicza się do nich grunty spoiste)

> Czytalam, ze zuzycie energi cieplnej w domu z ogrzewana, mieszkalna piwnica
                    jest o 15% nizsze na jednostke mieszkalna niz w domu bez piwnicy. Wynika to z
                    tego,
                    > ze mniej energi potrzeba na ogrzanie przestrzeni ponizej poziomu w porownanie
                    z
                    > powierzchnia powyzej poziomu gruntu.

Ilość ciepła potrzeba do ogrzania danej kubatury jest wprost proporcjonalna do
                    wielkości tejże kubatury (oraz od wielu innych czynników). Wg Ciebie
                    zwiększenie kubatury (przez dodanie piwnic do domu) powoduje zmniejszenie
                    ilości ciepła niebędnego do ogrzania jej-no to właśnie wymyśliłaś perpetum
                    mobile, gratuluję, nagroda Nobla czeka ;-PPPPP
                    • passing_bystander Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 04.02.07, 15:39
                      OK, nieporozumienie polega na tym , ze ja pisalam o jednostce mieszkalnej (i.e.
                      stopa3, metr3, etc.) a Ty piszesz o calej pojemnosci mieszkalnej. Ja pisalam o
                      szczelinach w plycie a Ty piszesz o peknieciach w fundamentach.

• alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 04.02.07, 18:49
                        Pisanie o jednostce mieszkalnej ma może sens w przypadku bloku z podzielnikami
                        ciepła, gdzie Ci co mają wewnętrzne mieszkania mają niższe rachunki kosztem
                        tych z mieszkań zewnętrznych. Ale rozpatrywanie pojedynczej jednostki
                        mieszkanej nie ma sensu w przypadku domku.
                        A szczeliny w płycie są również niedopuszczalne, w prawidłowo posadowionym
                        budynku nie ma prawa pekać ani fundament ani płyta, wiec nie wiem skad niby
                        miałby być te szczeliny... Mam wrazenie, że czytałas artykuł, w którym ktos na
                        siłe próbował uzasadnić wyższosc domu z piwnicą nad tym bez piwnic i użył
                        głupawych argumentów.
                        • passing_bystander Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 06.02.07, 03:29
                          Sprobuje ostatni raz:

>Czytalam, ze zuzycie energi cieplnej w domu z ogrzewana, mieszkalna piwnica
                          >jest o 15% nizsze na jednostke mieszkalna niz w domu bez piwnicy.

Zalozmy, ze dom jest jednopoziomowy i ma powierzchnie 100 metrow kwadratowych.
                          Ten sam dom z mieszkalna piwnica ma 200 metrow kwadratowych powierzchni, czyli
                          dwa razy tyle powierzchni mieszkalnej co dom bez piwnicy. Jezeli ogrzewanie 100
                          metrow kwadratowych domu bez piwnicy kosztuje $120 to ogrzewanie 200 metrow domu
                          z piwnica mieszkalna kosztuje $204. A zatem ogrzewanie 1 metra kwadratowego w
                          domu z mieszkalna piwnica jest o 15% tansze niz ogrzewanie 1 metra kwadratowego
                          w domu bez piwnicy.

Artykul byl na temat oszczednosci energii bazowany na badaniach prowadzonych
                          przez University of Minnesota, Center for Sustainable Building Research.
                          Obliczenia przeprowadzali uzywajac kosztorysow budowlanych i ceny energii a 2004
                          w Minnesocie.

Szczeliny w plycie betonowej zdarzaja sie czesciej niz przypuszczasz. Nie maja
                          wplywu na solidnosc konstrukcji i sa akceptowane przez kod budowlany. Ile
                          przeprowadzilas inspekcji budowlanych, ze sie tak autorytatywnie wypowiadasz?
                          Pod linkiem znajdziesz przyklad szczeliny w 2 letniej plycie garazowej

fotoforum.gazeta.pl/3,0,483866.html

• kara_b Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 06.02.07, 12:23
                            my mamy piwnicę,nie żałuję
                            • apapon Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 06.02.07, 16:25
                              no właśnie, my też sie skłoniliśmy ku piwnicy, tylko jaka moze być
                              jej "wartość":( Dom ma prawie 120 m2, i mam nadzieję, że w 40 000 zl sie
                              zmieścimy
                          • alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 07.02.07, 09:25

> Szczeliny w plycie betonowej zdarzaja sie czesciej niz przypuszczasz. Nie maja
                            > wplywu na solidnosc konstrukcji i sa akceptowane przez kod budowlany.

Cały czas rozmawiamy o płycie betonowej w ogrzewanym budynku mieszkalnym, pod
                            którą są lub nie ma piwnic, nieprawdaz ? I takie pękniecia jak zalinkowałaś są
                            w niej niedopuszczalne ze wzgledów i nośnych i użytkowych, bo po ułozeniu
                            płytek podłogowych najprawdopodobniej doszłoby również do ich pękania. Żaden
                            szanujacy się budowlaniec nie odebrałby podłogi w takim stanie, a jeśli
                            pekniecia wystąpiłyby po jakims czasie użytkowania to nakazałby ją naprawic.
                            Trudno ocenić na podstawie tego zdjecia jaka jest przyczyna pękniecia, ale
                            raczej obstawiałabym błędy wykonawcze – brak zbrojenia przeciwskurczowego czy
                            niewłaściwe zdylatowanie podłogi, a nie wysadziny gruntu.

Z reszta postu się zgodze w całej rozciagłosci, ale z wcześniejszych Twoich
                            wypowiedzi nie wynikało IMO, ze piszesz o zużyciu ciepła na m2. A przecietnego
                            inwestora nie interesuje ile dom będzie zużywał na m2, ale ile zużyje w
                            całosci, a nie da się zaprzeczyc, ze z piwnicą duuużo wiecej.
                            • passing_bystander Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 08.02.07, 04:37
                              >A przecietnego inwestora nie interesuje ile dom będzie zużywał na m2, ale ile
                              >zużyje w całosci, a nie da się zaprzeczyc, ze z piwnicą duuużo wiecej.

Nie rozumiem twojej wypowiedzi. Jezeli mam 200 metrow kwadratowych powierzchni
                              mieszkalnej na parterze to grzanie kosztuje mnie $240. Ta sama powierzchnia
                              mieszkalna tyle ze 100 metrow kwadratowych na parterze, a 100 metrow
                              kwadratowych w mieszkalnej piwnicy kosztuje mnie $204. To grzanie domu z piwnica
                              kosztuje $36 taniej.

Piwnica jest idealna na takie pomieszczenia mieszkalne jak pokoj telewizyjny,
                              pokoj rekreacyjny (bilard, ping-pong, parkiet do tanca, etc.), silownia,
                              garderoba na ubrania posezonowe, czy sauna. Mozna tam tez urzadzic dodatkowa
                              sypialnie z lazienka (dla gosci lub nastolatka) zwlaszcza jezeli spadek gruntu
                              pozwoli na wyzsze okienka na jednej scianie.

Dom z wykorzystana piwnica zajmuje mniej powierzchni dzialki (100 zamiast 200
                              metrow kwadratowych - w tym przypadku) a zatem pozwala na wiekszy taras, ogrod,
                              altanke. Piwnica moze byc wykanczana juz po zamieszkaniu jak wlasciciele
                              podreperuja sie finansowo.
                              • alanta1 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 08.02.07, 08:57
                                To może od razu zacznijmy budować ziemianki, bo taniej wyjda w eksploatacji ;-P

O ile dobrze rozumiem nie dyskutujemy o tym w tym wątku, czy schodzimy z
                                metrażem pod ziemię, ale o tym, czy w konkretnym domu inwestor ma zrobić
                                piwnicę, czy tez zasypać fundamenty i jakie będą tego konsekwencje. Jeśli
                                zasypie, to poniesie mniejsze koszty samego wykonania (nikt mnie nie przekona,
                                ze zasypanie piwnic jest droższe od wykonania dodatkowego stropu, schodów,
                                podniesienia budynku o kilkanaście centymetrów i.t.d.) i będzie ponosił
                                mniejsze koszty eksploatacji, bo nie będzie musiał ogrzewać dodatkowej
                                kubatury. Czy piwnica jest dla Ciebie pełnowartościową powierzchnią
                                mieszkalną ? Bo dla mnie nie, wiec nie ma sensu jej przyrównywać do powierzchni
                                mieszkalnej na parterze czy piętrze.
    • anette444 Re: robić piwnicę czy nawozić ziemię? 13.02.07, 08:15
      Mieszkam w domu i nie wyobrażam go sobie bez piwnicy. Warto sie nawet trochę
      zadłużyć ale to zrobić, inaczej bardzo szybko zaczniesz żałować. Co zrobisz z
      meblami ogrodowymi, kosiarką, ozdobami choinkowymi, gdzie będziesz wieszać
      pranie zimą? Sznurki nad wanną to porażka architekta. PIwnica ma tysiąc zalet
      i jedną wadę - pieniądze. Ale warto, inaczej muszisz przeznaczyć jakiś pokój na
      graciarnię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka