Dodaj do ulubionych

Proszę o rady dotyczące auto

10.09.21, 15:56
Szukam ŠKODA OCTAVIA, który będzie dobry jeszcze przez 5-10 lat. Jednak nikt w pobliżu nie sprzedaje teraz niczego podobnego i widzę kilka świetnych opcji w miastach wokół mnie. Nie chcę jednak marnować czasu i paliwa, żeby jechać i sprawdzać te samochody. Wiem, że niektórzy kupują nawet samochody z zagranicy czy ze Stanów. Jak to robicie? Skąd wiecie, który samochód jest wart twoich pieniędzy i nie zepsuje się w ciągu pierwszego roku? Próbowałem znaleźć mechanika, który mógłby sprawdzić bez mojej obecności, ale nie jestem też pewien, czy mogę ufać, że nie zostaną kupieni przez właściciela. Wszelkie porady są mile widziane!
Obserwuj wątek
    • marsotek Re: Proszę o rady dotyczące auto 11.09.21, 20:02
      Osobiście sortuję wybór, pobierając raporty historii samochodu. W Europie zwykle używam carVertical, a na rynku amerykańskim używam też Carvertical lub Carfax. To dodatkowy koszt, ale wydaje mi się, że warto, ponieważ jestem w stanie upuścić samochody z wcześniejszymi uszkodzeniami lub nadużyciem.
    • elpumice Re: Proszę o rady dotyczące auto 11.09.21, 21:57
      Nigdy nie zaryzykowałbym kupna samochodu ze Stanów. Te i tak są rozbite. Ale kupuję raporty historii samochodów, którymi jestem najbardziej zainteresowany, a następnie jadę z mechanikiem fizycznie obejrzeć te, które po sprawdzeniu raportu były warte mojego czasu.
    • vispipod Re: Proszę o rady dotyczące auto 12.09.21, 09:42
      Są tylko trzy możliwości - 1 zaryzykuj,
      2 zapłać więcej (czy jadąc do każdego z nich, czy płacąc za raporty online),
      3 w ogóle nie kupuj używanego samochodu, jeśli nie możesz nikomu zaufać i chcesz „zaoszczędzić” pieniądze
      • tapatik Re: Proszę o rady dotyczące auto 02.10.21, 15:14
        Kupno używanego samochodu jest oszczędnością, nie wiem czemu to słowo dałeś w cudzysłów.
        Kupno nowego samochodu wcale nie oznacza, że samochód nie będzie miał wad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka