Dodaj do ulubionych

do agentów ubezpieczeniowych PZU

12.10.09, 15:35
niestety nie mogę znaleźć informacji a potrzebuję rady
odnośnie ubezpieczenia na życie i dożycie..
proszę o poradę - posiadam dożyciówkę ale moja sytuacja się zmieniła i
skłaniam się ku rezygnacji
Jeżeli jest tu jakiś agent PZU - mam optimę, czy wartość wykupu polisy mniej
więcej w połowie okresu polisy zrówna się wpłaconej kasie?? Doczekać do połowy
czy nie ma na co czekać.. ???
z góry dziękuję za odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 13.10.09, 09:20
      ok, troche pogrzebalam i troche więcej dodam.
      posiadam PZU Optima J2IP21 na 30lat, miesieczna wpłata skladek. na dzien
      dzisiejszy wartość wykupu wynosi niewiele ponad 6tys - co nie stanowi nawet
      50%wpłaconej kwoty.
      Czy może jakis agent PZU potwierdzić mi czy w przypadku PZU Optimy wartość
      wykupu w połowie okresu zrówna się z kwotą wpłaconą??
      Chcę zrezygnować z polisy ale jestem skłonna poczekać kilka lat jeśli strata
      będzie mniejsza z czasem. Przejrzałam dokładniej OWU, mam załącznik wyliczania
      wartości wykupu ale chyba coś źle liczę, bo na innych forach ludzie twierdzą, że
      w połowie zrezygnowali i dostali prawie całość wpłaconej kwoty (ale nie wiem czy
      taka polisa) a mnie tak nie wychodzi...
      Potrzebuję porady agenta PZU czy w tym towarzystwie też tak jest. Planuję
      spotkanie z agentem (a czau mam mało -niedługo rocznica polisy) i potrzebuję
      porady kogoś .. obiektywnego.
      Czy może ktoś był w podobnej sytuacji??
      • axel40 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 13.10.09, 10:15
        Sprawdź wartość wykupu polisy w PZU.Zrobią bez problemu.
        • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 13.10.09, 11:38
          dzięki - mam informację ile to wynosi na dziś: wartość wykupu wynosi niewiele
          ponad 6tys - co nie stanowi nawet 50%wpłaconej kwoty. Mam też załącznik do OWU
          jak to liczyć - ale cos chyba robię nie tak.
          Zapytam o to agenta PZU ale wolałabym mieć juz w miarę jakieś informacje (czy
          wartość wykupu polisy = wartości wpłaconej kwoty np w połowie trwania polisy)
          zanim spotkam się z agentem.
          Może ktos ma jakies doswiadczenia w tej kwestii? Ktos wykupił polisę PZU?? Może
          jakiś agent PZU doradzi jak zrezygnować z polisy Optima z mozliwie najmniejszą
          stratą???
          • axel40 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 13.10.09, 16:53
            wartość wykupu polisy = wartości wpłaconej kwoty np w połowie trwania polisy)

Nie może tak być ponieważ za część wpłaconej składki opłacałaś polisę na życie,
            a inwestowane było np.90% wpłaty.Inwestycja zaś nie trwała zbyt długo.
            Do tego dochodzą koszty utrzymania agenta,administracji itp.
            Aby w miarę dokładnie ocenić kiedy wyjdziesz na zero należy posłużyć się
            specjalnym programem do obliczania polis/Agent powinien to mieć,ale zwróć uwagę
            jaką podaje średnioroczną stopę zwrotu z inwestycji.Często,a można z dużą dozą
            prawdopodobieństwa stwierdzić,że osobom nie związanym zbyt dobrze z rynkami
            kapitałowymi obiecują zwrot rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu(może
            przesadziłem smile procent rocznie.Nie daj się nabić w butelkę.
            I pytaj dwukrotnie czy jest tego pewien smile
            W razie czego poproś o symulację na papierze celem skonsultowania danych u
            "znajomego" analityka z .....
            pozdr....

Dobrej zabawy.Brakuje mi spotkań z agentami.Bessa wybiła tabuny sad

• axel40 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 13.10.09, 16:57
              Miałem J2.Też wykupiłem kilka lat temu.W czasie hossy na tyle podreperowałem
              rachunek ,że poniosłem niewielką stratę.Ale ubezpieczenie na życie było.
              Sprzedano mi w latach 90-tych jako zabezpieczenie rodziny(byłem wtedy singlem smile
              Szumowiny!!smile
              • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 14.10.09, 08:45
                dzięki axel, no właśnie mnie też sprzedali kilka lat temu jak byłam singlem..
                też celem zabezpieczenia rodziny... człowiek był młody i... za błędy trzeba
                płacić..
                a ten specjalny program do wyliczania polis to czy to nie ten załącznik do OWU??
                jest tabela ze współczynnikiem wyliczania wartości wykupu na każdy tysiąc SU...
                ale mi coś nie wychodzi (wychodzi mi że najmniej stracę na koniec
                ubezpieczenia.. co jest oczywiście chyba bzdurą)
                spotkam się z agentką, która mi to sprzedała i poproszę ją o te wyliczenia...
                zobaczę co mi powie..
                dzięki Axel, pozdr
                • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 21.10.09, 10:03
                  spotkałam się z agentką - no niestety nie mogła mi pomóc bo rzekomo nie była w
                  stanie... ale te kilka lat temu to była w stanie pokazywać kupe symulacji i
                  wyliczeń.. no dobra.. trudno.. na dodatek pokazałam jej załącznik do OWU jak
                  liczyć wartość wykupu.. czy uwierzycie że nie wiedziała jak? nie umiała mi
                  potwierdzić poprawności moich wyliczeń. czy uwierzycie, że zmieniła temat na
                  korzysc posiadania polisy w momencie zaciągania kredytu podczas gdy zadałam inne
                  konkretne pytanie i czekałam na konkretną odpowiedź?
                  nie chodzi mi o zwrot całej wpłaconej kwoty - chodzi mi o wiadomość w jakim
                  momencie najkorzystniej zrezygnować z polisy (gdybym musiała) aby ponieść
                  najniższą stratę finansową
                  złożyłam pismo do PZU z prośbą o wyliczenia - czekam cierpliwie na odpowiedz z
                  centrali..
                  jak widać większosc agentów wyliczenia moze zrobic ale tylko na zakładanie
                  polisy.. jak to niby pięknie będzie, moga pomóc tylko do momentu podpisania
                  polisy.. potem już nie będą się głowić wyliczeniami... ;/
                  • axel40 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 21.10.09, 16:32
                    złożyłam pismo do PZU z prośbą o wyliczenia - czekam cierpliwie na odpowiedz z
                    centrali..

W Oddziale zrobią to od ręki.
                    • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 22.10.09, 08:39
                      mieszkam w stolicy.. oddział na Targowej 33... niestety nie policzyli,
                      rozmawialam z 2agentami, Axel.. w jakiej miejscowości mieszkasz ze jest tak
                      pięknie? przeciez nie robią mi na złość??
                      potrzebuję kasy (jak każdy), szukam własnych źródeł, jesli będę zmuszona wykupię
                      polisę, jeśli będę stratna mniej za kilka lat - jestem skłonna poczekać. Taka
                      jest sprawa i tak to przedstawiłam agentowi i pani w okienku przy składaniu
                      prośby o wyliczenia. czekając na te pisemne wyliczenia z centrali przeskoczę
                      rocznicę ale już trudno..mogłam sie wczesniej zabrac do rzeczy...

obsługa pzu (przynajmniej na targowej) niestety jest katastrofalna - póltorej
                      roku temu z niemowlęciem stawiłam się po należną wypłatę (nie miałam jej z kim
                      zostawić), już będąc obslugiwana pani z okienka 2razy miala pilną sprawę i
                      musiała mnie wstrzymać bo - przyszedł ochroniarz, bo lekarz z komisji miał
                      sprawę... nie rozumiem.. kto jest dla kogo? ja dla pzu czy pzu dla mnie??
                      (pytanie retoryczne..wiemy jak jest...niestety.. ;/)
                  • axel40 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 21.10.09, 16:37
                    spotkałam się z agentką - no niestety nie mogła mi pomóc bo rzekomo nie była w
                    stanie... ale te kilka lat temu to była w stanie pokazywać kupe symulacji

Może to byc prawda.Kiedyś mieli programy do symulacji zysków przy określonej
                    stopie zwrotu.Fajnie to im wychodziło gdy brali średnią w czasie hossy.Oj wtedy
                    to były łatwe łowy.Teraz jeleni jakby mniej,a i porykiwań na zwierzynę rzadko
                    można usłyszeć,choć okres ochronny na łowy coraz bliżej końca.
                    pozdr...
                    • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 22.10.09, 08:57
                      Axel.. ale mając załącznik do OWU - dla mnie może to być czarna magia..choc juz
                      chyba wiem o co chodzi (niestety nie wiem czy dobrze rozumuję bo agentka nie
                      wiedziała).. - ale mając ten załącznik gdzie są współczynniki wyliczeń wykupu w
                      stosunku do SU nie mogła agentka mi udzielić informacji, wyliczyć tego czy nie
                      chciala??
                      nie chcę się juz zaglębiac w temat bo na nic to sie widzę zda..(czekam 30dni na
                      odpowiedzz PZU) ale Axel wspomniałes o specjalnym programie do wyliczania polis
                      - czy to nie jest właśnie ta tabela (załącznik do OWU do mojej polisy) jak
                      liczyć ten wykup? Każda polisa jest indywidualna.. i chyba każdy ten załącznik
                      do OWU jest inny do każdej polisy, ja to mam, gadałam z 2agentami.. i odesłali
                      mnie do centrali.. naprawdę myślałam ze dla agenta powinien to być pryszcz a tu
                      widzę nie da się, to tylko w centrali.... moim zdaniem po prostu nie mając
                      prowizji z jakichś tam wyliczeń nie ma co gadać z taką klientką??? niestety tak
                      to widzę...
                      gdzieś czytałam o doradztwie.. o pogoni za prowizją wśród doradców.. jaka ja
                      naiwna idąc do agenta z zapytaniem, kalkulatorem, owu, swoimi wyliczeniami..
                      • axel40 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 22.10.09, 10:37
                        nie mając
                        prowizji z jakichś tam wyliczeń nie ma co gadać z taką klientką???
                        niestety tak
                        to widzę...

I dobrze widdzisz smile

[i][wspomniałes o specjalnym programie do wyliczania polis
                        > - czy to nie jest właśnie ta tabela /i]

Nie.To był program pokazujący zyski przy określonej stpie zwrotu.To
                        nie miało nic wspólnego z wykupem polisy.

myślałam ze dla agenta powinien to być pryszcz
                        W zasadzie tak powinno być.

gdzieś czytałam o doradztwie.. o pogoni za prowizją wśród
                        doradców.. jaka ja
                        > naiwna idąc do agenta z zapytaniem, kalkulatorem, owu, swoimi
                        wyliczeniami..

I dlatego m.in. jakieś 3 lata temu powstało to forum,aby strzec
                        naiwnych przed pseudoagentami.Oczywiście odezwą się głosy,że to są
                        wujątki,a oni nigdy tak nie robią ,są uczciwi,kompentni jak agent
                        Tomek z CBA smile
                        Oczywiście są ludzie,którzy rzetelnie podchodzą do wykonywanego
                        zawodu agenta,ale niestety większość jest taka jaka jest,a
                        wszystkich wrzuca się do jednego wora.
                      • z17 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 22.10.09, 16:23
                        dm165 napisała:

> Każda polisa jest indywidualna.. i chyba każdy ten załącznik
                        > do OWU jest inny do każdej polisy,

Co pewien czas Towarzystwa Ubezpieczeniowe zmieniają i modyfikują OWU w swoich
                        produktach. Dwie polisy o tej samej nazwie mogą mieć różne OWU.

> moim zdaniem po prostu nie mając
                        > prowizji z jakichś tam wyliczeń nie ma co gadać z taką klientką???

Dokładnie tak jest, niestety. Poza tym część agentów nie ma elementarnej wiedzy
                        na temat tego co sprzedają.

Oddziały PZU zajmują się wszystkim, ale głównie ubezpieczeniami komunikacyjnymi
                        i mieszkaniowymi, ludzi z ubezpieczeń życiowych nie zawsze można tam znaleźć,
                        zresztą to chyba inna podspółka całej grupy (PZU Życie a nie PZU). I stąd
                        wynikła ta sytuacja.

Musisz cierpliwie czekać na odpowiedź z centrali PZU (pytanie wysłałaś na adres
                        z polisy?). Ta tabela dołączona do polisy umożliwia samodzielne wyliczenie
                        wartości jej wykupu, no, ale do tego zwykle dochodzą jakieś pseudozyski, więc
                        powinno być trochę więcej.
                        • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 23.10.09, 08:54
                          na targowej w wawie jest 2oddział PZU Życie. Rozmawiałam łącznie z 2agentami - ta co mi założyła polisę wyliczając.. hoho.. kilka lat temu - ta pani w ogóle od razu skwitowała że tylko centrala może te wyliczenia zrobić. I jeszcze z innym panem.. on cos próbował mnie naprowadzić (nawet nam wyszła ta kwota z listu ostatniego PZU) i na tej podstawie wyliczyłam sama sobie to co wyliczyłam ale nie mial czasu i takie tam...
                          Zapytanie przekazałam Pani w okienku, nie wiem gdzie to trafi - chyba na matuszewską.. nie wiem..mam kopię i czekam na jakieś konkrety... wrócę do tematu jak już dostanę odpowiedz..
                          dziękuję
                          • z17 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 23.10.09, 20:58
                            No to co napisałaś, to faktycznie jawi się jak najgorszy dramat.
                            Osoby w oddziale PZU Życie nie umiejące zrobić podstawowego
                            wyliczenia z ich sztandarowego produktu? Ż E N A D A!!! Napisz
                            koniecznie jak dostaniesz odpowiedź. Pozdrawiam
                            • airjanek82 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 02.11.09, 15:49
                              Obsługa telefoniczna większości firm to porażka, ale akurat PZU w
                              tej kwestii sporo robi, wzięli się za szkolenia i porządny dobór
                              tych ludzi co za telefonem siedzą i z każdym telefonem utwierdzam
                              się w przekonaniu, że ta infolinia zaczyna działać tak jak powinna.
                              • malicki8 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 02.11.09, 19:50
                                airjanek82 napisał:

> Obsługa telefoniczna większości firm to porażka, ale akurat PZU w
                                > tej kwestii sporo robi, wzięli się za szkolenia i porządny dobór
                                > tych ludzi co za telefonem siedzą i z każdym telefonem utwierdzam
                                > się w przekonaniu, że ta infolinia zaczyna działać tak jak powinna.

Chyba musze potwierdzic Twoje odczucia, poniewaz nieraz kiedy
                                dzwonie na inna infolinie mam wrazenie o małej kompetencji
                                konsultatntów,a tutaj czesto wyprzedzaja moje mysli wink
                                • white_mouse Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 02.11.09, 23:08
                                  Kiedyś rzeczywiście z obsługą było bardzo miernie, ale teraz już widzę sporą
                                  poprawę. Jak chcę coś załatwić to rzeczywiście czuję, że agent chce mi pomóc i
                                  jest przez ten czas tylko dla mnie.
                                  • axel40 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 03.11.09, 06:48
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,904,102410733,,PZU_ma_10_mld_zl_na_przejecia.html?v=2
                                    Klakier pod 3 nickami smile
                                    Nic tylko guma i wąskie drzwi!
                                    • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 03.11.09, 08:37
                                      hehe.. axel super czujność, a już myslalam ze to tylko mnie trafił sie malo kompetenty pracownik infolinii (która na początku tez oczywiscie zaliczyłam), który odesłal mnie do oddziału - gdzie odesłali mnie do centrali...
                                      w pracy nazywamy takie zachowanie spychologią...
    • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 05.11.09, 14:33
      dostałam list polecony... tak jak zlozylam 3wnioski do PZU (rezygnacja z umow dodatkowych, skrocenie polisy o 5lat, prosba o wyliczenia wartosci wykupu - co najwazniejsze) otrzymalam juz pierwszą odpowiedz. No cóż - spodziewam się kolejnych bo przepisowe 30dni jeszcze nie minęło ale sądziłam, że potraktują moje 3sprawy łącznie (nie mogłam napisac jednego pisma bo na te sprawe mają swój wniosek, na tę sprawę dołączyli druk plus moje własne pismo ale wszystko spięte razem) a tak to będę mieć zmianę polisy za zmianą polisy... chyba normalka?? ;/
      przynajmniej wiem skąd mają takie wysokie koszty zarządzania... polisa w orginale - zmiana, duza koperta, wysylka... x3.. bez sensu.
      • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 06.11.09, 09:05
        mam kolejną odpowiedz, tę na która czekalam (jeszcze czekam na kolejną zmianę
        polisy).
        wzmianka jak jest liczona wartość wykupu - zgodnie z papierami ( kazde 1000
        aktualnej SU mnozy sie przez dany w tabeli wskażnik) i przykład - wyliczenie
        obecnej wartości wykupu - co znam. Nie odpowiedzieli wprost na moje pytanie
        (moze je zle zadalam, zadzwonie do osoby która sie podpisała..moze czegos sie
        dowiem).
        Ale wynikałoby ze liczę dobrze.. i ze wartość wykupu najbardziej zblizy mi sie
        do wplaconej kwoty w 30roku czyli na koniec..co jest logiczne... o to w sumie
        chodzi chyba w tej polisie...
        w tej chwili straciłabym 51%wpłaconej kwoty, z roku na rok %straconej kwoty przy
        rezygnacji z polisy maleje o 2-3%, w polowie osiąga (15rok) "tylko" 36% a w
        30roku odzyskalabym 98% wartości wpłaconej kwoty zakładając ze z roku na rok nie
        indeksuję skladki (czego chyba nie zamierzam robic)... te 2% "straty" to chyba
        te koszty zarządzania? liczę tak na sucho zakladając ze nie indeksuję skladki,
        nie wzrasta mi SU, ciągnęlabym te polise tak do konca umowy..
        JEZELI KTOS ZNA SIE NA OPTIMIE (mojego typu) I ZNA PRZYPADKI ZWROTU WARTOŚCI
        WYKUPU W POŁOWIE TRWANIA POLISY PRZY JAK NAJMNIEJSZEJ STRACIE PROSZĘ O JAKĄŚ
        PORADĘ CZY TAK WLASNIE JEST JAK PRZEDSTAWILAM POWYZEJ?
        na innych forach byly wpisy, że ta wartość wykupu mniejwiecej w polowie trwania
        sie zbliza do wartości wplaconej kasy.. nie wychodzi mi tak.. zdaje sobie sprawe
        ze polisa na zycie i dozycie łączy sie z kosztami ochrony zycia itp itd... czy
        ja mam indywidualnie bardzo niekorzystnie wskazniki? czy to ten typ polisy tak
        ma? czy żle liczę (mam nadzieje)
        waham sie nad zerwaniem polisy juz teraz, bylabym sklonna poczekac w nadziei ze
        strace mniej ale nie wiem czy jest na co czekac....
        • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 06.11.09, 09:07
          jeszcze mam takie zdanie w odpowiedzi PZU "pragne zwrócic uwage na charakter
          zmian podanych w tabeli wskazników w zalezności od okresu trwania ubezp.,
          pokazują one wyrazny przyrost wartości wykupu oraz SU bezskladkowego w kolejnych
          latach ubezp."
          zgadza sie.. z roku na rok rosnie o kilka %wartość wykupu ale o co chodzi z tym
          bezskladkowych ub?? że niby przestanę oplacać skladki w ogole to SU mi
          wzrosnie?? sądzilam ze przejscie na beskladkowe to SU zmniejsza się o ochrone
          zycia az do wygasnięcia... ale juz nie wiem sama....
          • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 06.11.09, 11:34
            inne wypowiedzi z forum odnosnie polis..cytuję: "Przekształcenie polisy w p.
            bezskładkową oznacza koniec jej funkcji inwestycyjnej. Natomiast przez jakiś
            czas bedzie ona jeszcze ubezpieczeniem od Twego "zejścia". Koszt ochrony życia
            będzie pobierany przez ubezpieczyciela z dotychczasowej wartości polisy, do
            chwili aż starczy zgromadzonych na niej środków. Potem polisa wygaśnie. ..
            Spróbuj zapytać agenta PZU kiedy suma wykupu przewyższy wartość wpłaconych
            składek. No bo jeśli jest tak jak u konkurencji, czyli po połowie okresu na
            który została zawarta polisa, to masz jeszcze przed soba bardzo długi czas
            frustracji. Pozdrawiam "
            czy "Wartość wykupu nie równa się sumie wpłaconych składek - baaaaardzo długo! W
            przypadkach wielu towarzystw wartość wykupu przewyższa kwotę wpłaconych składek
            dopiero po przekroczeniu połowy okresu na jaki została zawarta polisa."
            albo "Dzieje się tak za sprawą kosztów, jakie nalicza Towarzystwo
            Ubezpieczeniowe. W zależności od firmy i konstrukcji polisy koszty te są bardzo
            różne. Ogólnie przyjmuje się, że potrzeba 7-8 lat, aby wartość wykupu polisy
            zrównała się z wartością wpłaconych składek. W najlepszym zatem razie klient
            może odzyskać równowartość tego co wpłacił, plus zyski z inwestycji w fundusze. "
            czyżby akurat moja polisa była bardziej niekorzystna niz inne??
            nie moge sie zwrócic do PZU bo juz mi odpowiedzieli..wymijająco raczej

Proszę jakiegos agenta PZU o potwierdzenie, że polisa optima to "wątpliwy
            biznes" na caly okres trwania polisy bo jakiekolwiek wykupy wczesniej skonczą
            się utopieniem sporej kwoty - niezaleznie w ktorym momencie trwania polisy.
            • z17 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 07.11.09, 00:46
              Ponieważ wszystkie cytaty to akurat moje wypowiedzi, więc czuję się
              w obowiązku coś powiedzieć.

Ja niestety nie znam się na optimie, ale na konstrukcji polis
              dożyciowych conieco tak. Tabela wartości wykupu podaje wartość
              podstawową polisy. Ale... w innych towarzystwach do tej wartości
              podstawowej dopisywane są co roku jakieś (mikro)zyski. Bo część
              składki wpłacanej na taką polisę nie służy ochronie życia,
              tylko "pracuje" (dałem cudzysłów, bo to gówno nie inwestycja,
              żenujące 0,5%-2% zysku). Np. w amplico nazywa się to to "premia
              nadzwyczajna" i co roku z tego tytułu są dopisywane do wartości
              polisy jakieś grosiki (w starych polisach, które były zakładane
              dawno temu, gdy w Polsce szalała inflacja, kwoty dopisywane z tego
              tytułu mogły trochę urosnąć, bo i oprocentowanie lokat w tym czasie
              bywało kilkudziesięcioprocentowe). W każdym razie, do wartości
              wykupu polisy powinnaś móc dodać jeszcze jakąś wartość (pseudo)
              zysku. Powinnaś zatem zapytać się PZU , czy do tej konkretnej polisy
              dopisywane są co roku zyski, czy też owa tabela wartości wykupu to
              jest absolutnie wszystko, co ta polisa jest warta. Jeśli to drugie,
              no to kapota.

Co do drugiej kwestii, to owszem, jest tak, że w większości polis
              dożyciowych suma wpłaconych składek równa się wartości wykupu mniej
              więcej w połowie czasu jej trwania. Ale niestety, może być i tak, że
              polisa wychodzi na zero później. Np. w polisach zawieranych na 40
              lat, jedno z towarzystw "zeruje" składki i wartość wykupu dopiero po
              30 latach!

Ps. Szczerze współczuję Twojej aktualnej sytuacji z tą "cudowną"
              polisą.
              • dm165 Re: do agentów ubezpieczeniowych PZU 09.11.09, 10:33
                z17, dzięki za odpowiedz.
                Pogrzebałam po forach i zlikwidowałam umowy dodatkowe i skróciłam polisę o 5lat.
                Czekam na 3list od nich z tą informacją (i o nowy załącznik do wyliczania
                wykupu), mają jeszcze 10dni na odpowiedź.
                nadal jednak prosiłabym jakiegoś fachowca PZU o info czy rzeczywiście Optima
                jest taką umową, że wycofanie się bedzie sporo stratne - niezależnie w jakim
                okresie? Czy rzeczywiście - w odróżnieniu od innych polis nie ma szans na
                zbliżenie się wartości wykupu w połowie do kwoty wpłaconej???
                Z moich (wciąż mam nadzieję błędnych) wyliczeń jak wspomniałam dopiero na koniec
                otrzymam zbliżoną kwotę jaką wpłacę... oczywiscie PZU odpowiedziało mi dosc
                wymijająco - potrzebuję obiektywnej rady przedstawiciela PZU (bo spotkałam sie z
                różnymi opiniami) który znałby konstrukcję Optimy, czy rzeczywiście mam tak
                "cudowną" polisę?
                Cały czas wertuję forum i chyba zdecyduję się na stratę połowy tego co wplaciłam
                bo kontynuacja chyba do niczego nie bedzie prowadzić.. wykup zainwestuję na
                dluzszy czas (moze akcje?).. i chyba wykup ze stratą połowy i inwestowanie
                bedzie rozsądniejszy niz kontynuacja tego "biznesu"
                • z17 Spróbuj jeszcze zapytać tu-> 09.11.09, 14:45
                  forum.gazeta.pl/forum/f,37258,Ubezpieczenia_Pzu_Zycie.html
                  • dm165 Re: Spróbuj jeszcze zapytać tu-> 20.11.09, 14:39
                    mam pytanie..może ktoś odpowie?? czy mogę wykupić polisę PZU jeżeli dopiero co
                    minęla mi rocznica?? czy będą mi robic klopoty?? rocznica minęła 01.11
                    • airjanek82 Re: Spróbuj jeszcze zapytać tu-> 21.11.09, 16:22
                      Chyba nie powinno być problemów, ale spróbuj zadzwonić i zapytać po
                      prostu, będziesz miał 100% pewność.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka