Dodaj do ulubionych

IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównanie

06.10.10, 21:38
Właśnie sobie policzyłem jak stoję z pieniążkami na emeryturę odkładanymi w IKE mbanku i u jednego pazernego ubezpieczyciela.

IKE w mbanku, założone w 2004 r. (wpłacany co roku pełny limit), mimo niemądrych konwersji, dało mi do dziś zarobić +18% od całej wpłaconej kwoty.

Program emerytalny unit-link u ubezpieczyciela-hieny, założony w 2003 roku, dał mi tyle, że jestem dziś w plecy -6% od całej wpłaconej kwoty.

Komentarz chyba zbyteczny.
Obserwuj wątek
    • april.3 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 16.10.10, 18:33
      Jaki IKE polecacie? Gdzie najlepiej odkładać na emeryturę?

Złota Jesień
      Commercial U.
      Axe
      mBank
      ...
      • axel40 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 16.10.10, 18:47
        Sprawdź:
        1. wysokość opłat za zakup
        2.wysokość za zarządzanie
        3.dotychczasowe wyniki
        4.zachowanie funduszu w bessie i hossie
        5.wytypuj 3 fundusze i potem wyrazimy swoją opinię
      • erivela Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 09.11.10, 08:01
        Lepiej w takim TU, do którego masz największe zaufanie i znasz dobrze.
        • axel40 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 09.11.10, 10:27
          Co to ma za znaczenie?!
          Klienta intereresuje jak największy zysk z inwestycji ,a nie to czy dobrze zna twoje pzu
          Czy masz jakies inne argumenty dla swojego Ubezpieczyciela?
          • airjanek82 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 15.11.10, 11:13
            Trochę się nie zgodzę, bo tego typu oszczędzanie trzeba rozpatrywac w perspektywie dłuższego okresu czasu, co najmnije kilku lat, więc solidnośc i stabilnośc ubezpieczyciela moim zdaniem jak najbardziej ma znaczenie.
            • grzzal Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 15.11.10, 13:35
              A w jaki sposób ową stabilność i solidność oceniasz?
            • z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 15.11.10, 13:41
              airjanek ty jesteś jak zdarta płyta, żal.pl
        • tomekjot Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 28.11.10, 13:40
          IKE w TU nie ma żadnego uzasadnienia, koszty ubezpieczenia zjedzą cały zysk z inwestycji
    • dwapsyikot Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 13.11.10, 21:33
      po kilkunastu latach w C.U. - 50 % wpłaconej kasy. nie wierzę już w żadne fundusze. lepiej wybierz dobrą lokatę a ubezpieczenie kup osobno. z pewną obawą myśle również o drugim filarze...... bardzo prawdopodobne, że Fedak ma rację, tylko ukrywa powód swoich działań.
      • z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 14.11.10, 02:24
        -50% po kilkunastu latach płacenia????

to brzmi wręcz nieprawdopodobnie!

czy możesz podać jakieś szczegóły odnośnie tej polisy? (nazwa produktu, kiedy założona, na ile lat, jaka alokacja składki itp.)
        • tomekjot Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 28.11.10, 14:57
          Widocznie miała duże sumę ubezpieczenia na wypadek smierci.
    • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 03.01.11, 19:30
      Axel witam po przerwiesmile Jak sytuacja? Ja w lokacie siedzę, kończy się 9 stycznia i zakupię nieco LM. Jeśli chodzi o IKE, to zastanawiam się nad mbankiem i legg masonem. Jakieś sugestie?
      • axel40 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 03.01.11, 20:04
        *
        o
        +
        Jak sytuacja?
        Na froncie bez zmian.Cały czas w FA.

Jeśli chodzi o IKE
        U mnie Arka(zaniedbana-niestety)

Jakieś sugestie?
        Coś co ma najmniejsze opłaty i jakies osiągnięcia historyczne ,choć historia nie daje żadnej pewności,ale zawsze jakiś pogląd wyrabia o TFI
        Legg Mason zawsze był w czołówce,więc czemu nie, jak jest bez prowizji.Tylko ile ma LM funduszy w ramach IKE i jak z konwersjami.Ja nie znam tego TFI.

Moje konie to :TFI Allianz i Unikorona.Dołączy przy zmianie Noble.
        Gorąco pozdrawiam po naprawdę dużej przerwie i życze w Nowym Roku samych sukcesów na GPW

• nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 03.01.11, 20:16
          IKE w LM- 0 zł za otwarcie konta (siedziba LM TFI S.A., strona internetowa Legg Mason) i 0 zł za prowadzenie rejestrów.
          Funduszy ma 5:
          - Legg Mason Akcji FIO
          - Legg Mason Zrównoważony Środkowoeuropejski FIO
          - Legg Mason Senior SFIO
          - Legg Mason Obligacji FIO
          - Legg Mason Pieniężny FIO.

Zaraz przeprowadzę kontrolę jak Twoje konie się sprawująsmile Rozumiem, że masz je w swojej stajni?
          • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 03.01.11, 20:16
            Ach, no i oczywiście wszystkiego dobrego w Nowym Roku, sukcesów, bliskości i miłoścismile
            • axel40 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 03.01.11, 20:50
              Oczywiście ,że mam.
              Stare AIG przy odkupieniu zamieniam na Noble,ale od 01.03 ubiegłego roku nie mogę odkupićsmile
              • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 03.01.11, 20:57
                To widzę, że zdecydowane działanie jest Twoja mocną stronąsmile

p.s. opłata za zarządzanie w LM IKE to 3,5%. Dużo, czy mało?
                Nie jestem w stanie porównać tego wszystkiego. Nie ogarniam.
                • axel40 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 03.01.11, 21:05
                  Jesli LM Akcji to w normie.
                  Dostęp do konta bezpłatny przez internet?
                  • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.01.11, 06:39
                    LM akcji, dostęp bezpłatny.
                    • axel40 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.01.11, 09:40
                      Jak ci sie podoba to brać.Najważniejsze ,żeby oszczędzać na późniejsze wydatki.
                      Trudno przewidzieć jak LM pójdzie w zaprzęgu,ale jest solidnym koniem.
                      Moja Arka też do liderów teraz nie należy.
                      • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.01.11, 18:43
                        Dziś poszłam do citi handlowego (LM) i do bps (UI) żeby popytać co i jak. W citi pan, który się zajmuje ike i ogólnie funduszami nie jest w ogóle na bieżąco. Mówił, że wejście kosztuje do 1200 zł w zależności od wieku, tymczasem jest to 200 zł niezależnie od wieku. Jak to zobaczył na stronie (powiedziałam, że chyba się myli), to powiedział, że nawet nie wie kiedy to się zmieniło.
                        W bps osoby, które się zajmują ike i funduszami pracują do 15.30, także jak chcę skorzystać z ich "wiedzy" muszę się zwolnić wcześniej z pracy. Pani, która się zaoferowała że ze mną porozmawia o produkcie, po chwili uznała, że lepiej jak zostawię jej maila i nr telefonu.
                        Co to za amatorka? Odstraszają tak klientów, czy o co chodzi?
                        • axel40 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.01.11, 20:44
                          Zobacz ile masz w mBanku

W ramach mIKE fundusze masz do wyboru następujące fundusze inwestycyjne:

* SKARBIEC - IKE mGOTÓWKOWY,
                          * SKARBIEC - IKE mOBLIGACJA,
                          * SKARBIEC - IKE mALOKACJI GLOBALNEJ,
                          * SKARBIEC - IKE mWAGA,
                          * SKARBIEC - IKE mAKCJA,
                          * SKARBIEC - IKE mSELEKTYWNY NOWEJ EUROPY nowy,
                          * SKARBIEC - IKE mAKCJI NOWEJ EUROPY nowy,
                          * SKARBIEC - IKE mRYNKÓW SUROWCOWYCH nowy,
                          * SKARBIEC - IKE mAKTYWNEJ ALOKACJI nowy,
                          * SKARBIEC - IKE mSEKTORA NIERUCHOMOŚCI nowy,
                          * SKARBIEC - IKE mMAŁYCH I ŚREDNICH SPÓŁEK nowy,
                          * SKARBIEC IKE mBank Zagranicznych nowy,
                          * SKARBIEC IKE mBank Stabilny
                          * SKARBIEC IKE mBank Agresywny
                          Bez proszenia i prowizji
                          • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.01.11, 20:59
                            Myślę o nim też, bo mam tam konto więc szybko bym to załatwiła, ale oni chyba dużo słabsi są od LM i UI.
                            • axel40 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.01.11, 21:44
                              www.union-investment.pl/docme/fonds/themen/polen/polish_plans/pl/individual_pension_account/index.html
                              Ale opłaty wstępne.Poczytaj

Tutaj chyba bez,ale muszisz sprawdzić
                              www.leggmason.pl/Indywidualne_Konto/
                              Z17 na pewno ci też pomoże.
                              • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.01.11, 21:57
                                Tak, ja to czytałam, legg ma 0 zł za otwarcie konta (ich siedziba lub online), a union ma od 100 do 500 zł.

Z17 zostałeś wezwany do odpowiedzismile Jeśli oczywiście masz ochotę pomóc.
                                • z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 05.01.11, 01:02
                                  Obie propozycje nie są złe, bo Uni Korona Akcje i Legg Mason Akcji to b. dobre fundusze. O ile mi wiadomo, to Legg Mason daje obecnie nowym klientom kupon do Sephory na całe 50 złotych! wink Trzeba tylko kupić Vivę za 0,99 groszy smile I można od razu zacząć pachnieć.... smile

Ja proponuję mbank, który jest absolutnie bezkonkurencyjny. Oferuje aż 14 funduszy, z czego zdecydowana większość to akcyjne, w tym surowcowe, sektorowe, mają nawet jeden taki prawie hedgingowy, ale coś mu słabo idzie ;-/ Wszystko jest bez prowizji. Jedyna wada, to bardzo słaba informacja - prospekt informacyjny jest jeden do wszystkich funduszy jako wielki plik w pdf.ie, do tego o niektórych funduszach, które są od niedawna nie znalazłem prawie ani słowa. To jednak spory mankament, bo jestem tak starej daty faciem, ze inwestuję nie kierując się wyłącznie nazwą funduszu, ani przypadkowym ruchem palca na klawiaturze... wink
                                  • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 05.01.11, 06:57
                                    Ano właśnie, jest aż 7 z 14 funduszy nowych. Już samo to powoduje, że zapala mi się ostrzegawcza lampa w głowie. Skąd ich tyle nabrali. Druga sprawa to sprawdzałam koszty zarządzania. Niektóre mają aż 4%. LM akcji ma 3,5 (wiem, że jest to wliczone w jednostkę). Też bez opłaty wstępnej i z darmowymi konwersjami. Ma mniej funduszy, ale mam do nich większe zaufanie. 50 zł do sephory mogą sobie wsadzić. Mydełko za taką kwotę tam można sobie kupić, a i to małesmile
                                    Ciekawe, czy mbank ogarnie te wszystkie 14 koni, w tym 7 źrebiąt.
                                    Skłaniam się bardziej ku LM. Sprowadźcie mnie na ziemię jeśli robię źle. Ostatecznej decyzji brak.
                                    Dziękuję chłopakiwink proszę o więcej porad.
                                    • tomekjot Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 05.01.11, 11:27

Fundusz ikembank to są fundusze klony Skarbca, różnica jest tylko w opłatach
                                    • z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 05.01.11, 21:20
                                      Nauta, rzecz rozbija się o to, ile Ty będziesz inwestować w IKE i czy masz potrzebę tworzenia rozbudowanego portfela. Ja płacę od początku pełen limit, mam tam prawie 50 tys zł (bez wpłaty tegorocznej) i 14 zróżnicowanych funduszy jest dla mnie kuszącą możliwością zdywersyfikowania portfela.

Przy wpłatach rzędu stu czy kilkuset złotych miesięcznie wystarczy jeden dobry fundusz akcyjny, z którego na 5 lat przed emeryturą (bądź na górce hossy) będziesz się częściowo / w całości wycofywać.

Więc ja się nie upieram przy mbanku. Może być LM. 50 zł na waciki też się przyda wink Pozdrawiam
                                      • nauta_ Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 06.01.11, 11:59
                                        Z17 z nieba mi spadasz. Człowiek szuka porady, ale już mu coś tam w głowie puka i kiedy usłyszy potwierdzenie tego co sam sobie umyśli, to jest przeszczęśliwysmile Nie będę wpłacać całego limitu, bo mnie na to nie stać, pracuję w budżetówce więc musiałabym oddawać całą swoją wypłatęwink Szczerze mówiąc będę tam wpłacać 200 zł miesięcznie, mam 32 lata. Jak będę mieć będę wpłacać więcej, jak nie będę mieć to nic nie będę wpłacać.
                                        I tyle!
                                        A kupon 50 zł dołożę sobie do perfumsmile
                                        Dziękuję
                                        • z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 06.01.11, 19:33
                                          Do usług smile
                          • kosaw Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.02.11, 11:42
                            @ Axel40 - poradź proszę które z tych funduszy w mIKE wybrać.

Moja żona postanowiła oszczędzać na emeryturę w mIKE. Ma 30 lat, więc okres oszczędzania to 30 lat. Miesięczne przewidywane regularne wpłaty to 100-150 zł miesięczne + ewentualne nadwyżki. Nie znając się na finansach, bardzo prosimy o poradę, co konkretnie wybrać z dostępnych na mIKE funduszy i w jakich proporcjach dywersyfikować. Będę ogromnie wdzięczny za podpowiedź!
    • rozalka-83 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 25.01.11, 13:48
      Witam

Pozwoliłam podpiąć się do wątku. Otóż mam mały problem. Postanowiłam wpłacić dziecku określoną kwotę i nie wiem teraz czy wybrać fundusz inwestycyjny czy założyć konto oszczędnościowe z dzienną kapitalizacją odsetek. Zaznaczę że w takich sprawach dość kiepsko u mnie z wiedzą jesli mowa o funduszach. Może ktoś mnie wyprowadzi jednak z błędu iż to nic strasznego(fundusz inwestycyjny). bo rachunek rzecz jasna prosta sprawa zakladam i wplacam co miesiac pieniążki smile) Proszę wytłumaczyć bądz podpowiedzieć jak blondynce smile)
      Zaznacze że nie interesują mnie zadne ubezpieczenia.
      • z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 26.01.11, 18:50
        Rozalka piszesz niejednoznacznie - to ma być jednorazowa wpłata czy systematyczne wpłacanie małych kwot do określonej sumy? W tym pierwszym przypadku - lokaty (getinonline, meritum bank, idea bank). W drugim jednak zaryzykowałbym jakiś fundusz akcji (krajowych).
        • rozalka-83 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 26.01.11, 22:35
          z17 napisała:

> Rozalka piszesz niejednoznacznie - to ma być jednorazowa wpłata czy systematycz
          > ne wpłacanie małych kwot do określonej sumy? W tym pierwszym przypadku - lokaty
          > (getinonline, meritum bank, idea bank). W drugim jednak zaryzykowałbym jakiś f
          > undusz akcji (krajowych).

Tak to mają być wpłaty systematyczne w granicach 200-300 zl miesięcznie Oczywiście pierwsza wpłata będzie troszkę wyższa bo juz jakas sumka jest uzbierana.
          Osobiście posiadam konto w Multibanku i tam jest opcja otwarcia rachunku do obsługi funduszy, i z tego co juz naczytałam się tutaj to polecacie bądź chwalicie Legg Mason bądź Union investment. Osobiscie zastanawiam sie tez nad otwarciem dla siebie IKE i czy dobrym wyborem bedzie jesli w ramach IkE wybiore jeden np UI a dla dziecka LM
          Czy jak wybiorę za pośrednictwem banku lub bezpośrednio u nich w siedzibie to jest jakaś
          różnica czy nie ma zadnej ?

Prosiłabym o wytłumaczenie jak przysłowiowej blondynce smile))

Pozdrawiam.

• z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 27.01.11, 01:52
            Tę uzbieraną sumkę to chyba lepiej -a w każdym razie bezpieczniej- potraktować jednak jako twardą bazę planu oszczędnościowego i inwestować krótkoterminowo na lokatach z codzienną kapitalizacją odsetek. No chyba, że to niedużo, rzędu 1000-2000 zł, to wtedy niekoniecznie.

Dla siebie to powinnaś założyć IKE, w multibanku będzie dobre. Mają tam chyba taką samą ofertę co w mbanku... jeśli tak, bo będziesz miała wręcz nadmiar dostępnych funduszy inwestycyjnych. Ich wybór zależy głównie od wieku osoby oszczędzającej - po 50tce trzeba stopniowo redukować wolumen w funduszach akcyjnych.

Dla dziecka odkładaj co miesiąc kasę w funduszach akcji i tutaj rachunek w multibanku też będzie dobry, bo bez prowizji za zakup jednostek. Ale jak chcesz wersję dla blondynki to podpisz osobną umowę z legg mason, tam jest tylko kilka funduszy, a nie kilkaset jak w multibanku, więc problem z wyborem fundów masz jakby z głowy wink

I jeszcze co do lokat. Ja wybieram takie max do 6 mcy - RPP podnosi stopy i oprocentowanie rośnie, więc nie jest rozsądne blokowanie kasy na dłużej w umowie ze stałą stopą oprocent. Poza tym banki Czarneckiego (getin i idea) dają w necie różne promocje typu Lokata na start i można tym nieźle żonglować. Ogólnie da się jechać na ofertach sporo powyżej 5 % netto.
            • rozalka-83 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 27.01.11, 23:54
              Bardzo dziekuje za pomoc juz teraz mam jasność smile
              Doszłam do wniosku że IKe i fundusz dla dziecka założe w multibanku tam gdzie mam konto. Tylko mnie przeraża tak jak mowiłes ta liczba tych funduszy do wyboru, żebym tylko wybrała dobre .....

Pozdrawiam .
              • pawlook Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 28.01.11, 15:31
                Jeżeli mogę coś dopowiedzieś , doradziś - wystrzegaj sie dla dziecka jakis planow systematycznych które obligują Ciebie do reguralnych wpłat, dziś masz by wplacić czy jutro będziesz miała ?

pozdrawiam
                Pawlok
                • rozalka-83 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 05.02.11, 00:11
                  Witam

No i stało się w końcu zabrałam się i zakupiłam jednostki smile Jak niewiele potrzeba do szczęścia... miejmy nadzieje. Mój wybór padł na Legg Mason i Unikorona akcji i mam nadzieję że dobrze wybrałam !
                  • kosaw Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 07.02.11, 11:14
                    A co poradzicie do wyboru w mIKE? Które Skarbce?
                    • dude-net Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.04.11, 13:09
                      Czy jest jakiś limit wieku, do którego mogę wpłacać kasę na IKE? Np. po skończeniu 65 lat nie można już wpłacać, czy można dalej jak ktoś chce?
                      • z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 05.04.11, 13:36
                        Można wpłacać dalej jak ktoś chce.
                        • phelnik Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 15.10.11, 18:50
                          Mozna wpłacać. Przy IKE sprawa wygląda tak, że dopiero po 65 roku zycia zwalniaja z tzw. podatku belki. Wpłacać mozna, pytanie czy jest sens? 65 rok zycia to czas emerytury i trfonienie zaoszczędzonych pieniędzy smile
                          • z17 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 16.10.11, 16:16
                            phelnik napisał:

> Przy IKE sprawa wygląda tak, że dopiero po 65 roku zycia zwalniaja z tzw. podatku belki.

Nieprawda. Wypłata z IKE jest zwolniona z podatku belki po ukończeniu 60 roku życia.
    • sznajderka89 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.07.11, 12:18
      witam. Proszę o pomoc w wypełnieniu ankiety dotyczącej inwestycji, która jest mi niezbędna do pracy licencjackiej. Wypełnienie ankiety zajmie minute-dwie. z Góry dziękuję
      Studentka
      • sznajderka89 Re: IKE a Towarzystwa Ubezpieczeniowe - porównani 04.07.11, 12:20
        witam. Proszę o pomoc w wypełnieniu ankiety dotyczącej inwestycji, która jest mi niezbędna do pracy licencjackiej. Wypełnienie ankiety zajmie minute-dwie. z Góry dziękuję
        Studentka

webankieta.pl/ankiety/woc3ada99tgk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka