Dodaj do ulubionych

Gdzie oszczędzać przez 10 lat?

17.01.12, 20:12
Witam. Chciałbym zabezpieczyć dla syna (7 lat) pieniądze na dobre studia.
Jestem w stanie oszczędzać kilka set (100-300) zł m-ce. Nie wiem czy konto oszczędnosciowe , fundusz , a może jeszce coś innego?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • z17 Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 18.01.12, 00:57
      Rozumiem, że chodzi o studia zagranicą. Ok.

Wybór jest tylko jeden - albo lecimy ryzykownie, albo statecznie. W wersji pierwszej fundusze akcyjne lub akcje, w wersji drugiej lokaty lub obligacje skarbu państwa.

Nikt nie da gwarancji, że na akcjach nie stracisz, natomiast inwestowanie bezpieczne da zysk minimalnie powyżej inflacji.

Decyzję podejmujesz sama. Jedyne co możemy Ci z ręką na sercu poradzić, to absolutne skreślenie wszelkich propozycji ubezpieczeniowych.
      • jolanorbert Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 18.01.12, 20:42
        Super!
        MIAŁEM spotkanie z jednym z agentów ovb ale po poczytaniu forum zrezygnowałem z kolejnego spotkania.
        Dzięki!!

Jak inwestować w Obligacje? I czy będę zobowiązany do regularnych wpłat w tej samej kwocie?
        I jeśli chodzi o akcje to jest sens inwestować kwoty wysokości 100zł , i czy mam jakiś wpływ na to w jakie akcje są one inwestowane. Czy moge przerwać i wypłacić wszystko/częsć zgromadzonych środków?
        Sorry za banalne (dla Was) pytania ale jestem zaielony w finansach i dopiero od niedawna czytam forum.
        • superkapitals Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 18.01.12, 21:19
          Witam,
          z tą rezygnacją z programów ubezpieczeniowych to radziłbym się zastanowić. Ponieważ Pana oszczędzanie ma trwać 10 lat nie proponowałbym oczywiście wchodzić w typowy program oparty o fundusze bo jest to za krótki okres aby ryzykować zwłaszcza jeśli pieniądze są na określony z góry cel za określony czas. Proponowałbym natomiast ubezpieczenie na życie i dożycie. Polega to na tym, że zawierając ubezpieczenie do 18 roku życia dziecka ma Pan gwarantowaną kwotę na koniec umowy + oczywiście wypracowane zyski. W Pana przypadku mógłbym zaproponować np program na kwotę 30 000 PLN ze składką kwartalną 499 PLN. Reasumując w momencie kiedy Pana syn skończy 18 lat wypłacimy nie mniej niż 30 000 PLN. Oczywiście nie powiem teraz czy będzie to ponad 40 000 czy 38 czy może 35 000. Ale najważniejsze myślę, że jest w tym to, że nie będzie mniej niż 30 000 PLN. Wypłaty w tym programie są możliwe od 3 roku, oczywiście nie ma to większego sensu bo największe zyski będzie się osiągać pod koniec. Jeśli jest Pan zainteresowany spotkaniem i rozmową na ten temat to zapraszam. Proszę o kontakt na mail: superkapitals@gmail.com
          • tomekjot Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 31.01.12, 15:25
            1. Proponowałby
            > m natomiast ubezpieczenie na życie i dożycie. Polega to na tym, że zawierając u
            > bezpieczenie do 18 roku życia dziecka ma Pan gwarantowaną kwotę na koniec umowy
            > + oczywiście wypracowane zyski

Kupując obligację np. poprzez copernicus TFI tez mam więcej niż pewną kwotę gwarantowaną, o ile fundusz obligacji nie zmieni polityki inwestycyjnej

2. Reasumując w momencie kied
            > y Pana syn skończy 18 lat wypłacimy nie mniej niż 30 000 PLN

Przez 18 lat uzbieram gołe 36 000 zł
        • z17 Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 20.01.12, 00:13
          1. Obligacje
          www.obligacjeskarbowe.pl/index.php?id=zakupint&samSession=25f52ac40114e4a78d4e3894b2da0011
          Nie trzeba regularnie wpłacać.

2. Akcje
          zakładasz rachunek maklerski w banku albo w domu maklerskim i już. kupujesz przez internet sam , albo zlecasz telefonicznie maklerowi. Można ustawić stałe zlecenie co miesiąc na określone spółki (spółkę). 100 zł m-c jak najbardziej można inwestować. W każdej chwili możesz sprzedać co chcesz i wypłacić pieniądze.
          • jolanorbert Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 20.01.12, 16:44
            Dzięki z17.
            • doral2 Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 20.01.12, 20:00
              jolanorbert - odbierz pocztę.
    • alexon19 Wina 24.01.12, 14:40
      może bezpieczna lokata zważywszy że są to pieniądze na przyszłość dla dziecka więc ryzyko powinno być wyeliminowane do minimum , albo obligacje , warto zastanowić się nad monetami , które zawsze można sprzedać ale to wymaga czasu i cierpliwości
      • jolanorbert Re: Wina 24.01.12, 19:26
        Monety kolekcjonerskie?
      • z17 Re: Wina 24.01.12, 22:42
        Monety mają słabą płynność, chyba że są ze złota. To, że grono oszustów na aukcjach internetowych podbija między sobą wyceny różnych monet i szuka na nie jeleni , nie zmienia faktu ich ogólnie słabej płynności. Podstawowa zasada brzmi - nie inwestuj w coś, na czym się kompletnie nie znasz.
    • agastosto1 Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 25.01.12, 10:06
      Mam kilka rozwiązań jeśli chodzi o oszczedzanie wiec jeśli jest cheć się dowiedzieć coś wiecej zapraszam na agastosto1@gazeta.pl
    • agatadoradca Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 25.01.12, 16:52
      Witam,
      proponuje ubezpieczenie Specjalnie dla dziecka w wariancie inwestycyjnym. I lokacje kapitału ze składki w fundusze aktywnej alkokacji. Mogę przygotować dla Pana taką symulację ze składką miesięczną 200 zł. Proszę o kontakt. gorna.agata@gmail.com
      • z17 do akwizytorów ubezpieczeń 26.01.12, 00:56
        piszcie łaskawie otwartym tekstem, jakie to cudowne produkty proponujecie

nachalne łapanie klientów oraz spamowanie są na tym forum niemile widziane

poza tym skoro to takie wspaniałe produkty, to chętnie się dokształcimy
        • agatadoradca Re: do akwizytorów ubezpieczeń 26.01.12, 11:56
          Przecież nic nie pisałam o wspaniałości ubezpieczeń i nie wychwalałam produktów. Wyszłam tylko z propozycją przygotowanie oferty. Jeśli komuś będzie pasowała to fajnie, jeśli woli inaczej inwestować kapitał to też dobrze. Każdy wybiera rozwiązanie najlepsze dla siebie.
    • megastorm Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 09.04.12, 15:23
      Witam,

Tak jak mówili niektorzy moi przedmówcy.

Wersja bezpieczna - lokaty, obligacje. To tak naprawdę nie jest inwestowaniem, jest to metoda na przechowywanie wartości, czyli aby pieniędzy nie były zjedzone przez inflację, nic ponadto.

Z kolei inwestowanie w akcje jest ryzykowne.

Proszę się skontaktować z DIF Broker, jest to biuro maklerskie gdzie bezpośrednio na giełdach można nabywać różne instrumenty. Dla mnie dopasowali bardzo fajną strategię, tylko w odniesieniu do szkoły na dziecko za bardzo ryzykowna, wiec nie moge tutaj tego zaproponować, ale jest to fajny broker i powinien coś fajnego doradzić.

Pozdrawiam
    • longer666 Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 08.09.12, 01:12
      Przy dobrej długoterminowej inwestycji ze składki 300 zł/msc można uzyskać 57 tys zł w ciągu 10 lat. Jest to fundusz ryzykowny, jednak można go zabezpieczyć w taki sposób by po 10 latach fundusz przekształcił się z akcji na obligacje- dzięki temu mamy zysk o wiele większy niż na lokacie a czasową zmianą akcji na obligacje zapewniamy sobie bezpieczeństwo i zysk.
      Jeśli w jakimkolwiek stopniu jest Pani zainteresowana proszę o kontakt mailowy julia0000@tlen.pl a przybliżę strukturę działania takich funduszy.
      • z17 Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 08.09.12, 15:51
        Co to za nawijanie makaronu na uszy? Żaden ryzykowny fundusz inwestycyjny nie daje gwarancji zysków, więc te Twoje 57 tysięcy jest całkowicie z dupy wzięte. zal.pl
        • lisia312 Re: Gdzie oszczędzać przez 10 lat? 08.09.12, 18:28
          jakieś amper-volty znowu się klują, zgroza...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka