Dodaj do ulubionych

Jakie IKE?

27.05.12, 12:34
Witam

Chcę założyć IKE. Jakie polecacie ? Moje wymagania do selekcji to darmowy dostęp poprzez internet i brak jakichkolwiek opłat.
Obserwuj wątek
    • z17 Re: Jakie IKE? 27.05.12, 14:36
      Trudno jest odpowiedzieć na to pytanie, bo wybór jest przeogromny. Głównym kryterium decyzji powinny być poziom akceptowanego ryzyka i wymiar oczekiwanych zysków. IKE jako takie zazwyczaj są bez opłat, pojawiają się one w produktach towarzyszących (niektóre podmioty sprzedają IKE w pakiecie np. z ubezpieczeniem albo kontem osobistym).
      • jano121 Re: Jakie IKE? 27.05.12, 15:34
        Nie chodzi mi jakiś pakiet ,ale tylko o fundusze IKE,tak,żeby był akcyjny i jakiś bezpieczny.Myślałem o LM ( nie wiem gdzie założyć konto) i o Union Investment(( nie wiem czy maja IKE).

• z17 Re: Jakie IKE? 27.05.12, 20:48
          Oba TFI jakie wymieniłeś prowadzą IKE i oba są dobre. Najprościej założyć przez ich stronę internetową - o tutaj www.leggmason.pl/indywidualne-konto-emerytalne.html
        • union_investment_tfi Re: Jakie IKE? 28.05.12, 10:45
          Jano121,
          W Union Investment mamy nie tylko IKE, ale i IKZE. Jeśli zastanawiasz się, co wybrać, zajrzyj na naszą stronę. Jeśli zdecydujesz się na bezpośrednie otwarcie rejestru w Punkcie Obsługi Klienta, przy ul. Polnej 11 w Warszawie, do końca 2012 roku, zostaniesz zwolniony z opłat za otwarcie rejestru.
          W przypadku pytań , możesz skorzystać z naszej ulgowej infolinii - 801 144 144.
          Pozdrawiamy,
          Union Investment
          • jano121 Re: Jakie IKE? 28.05.12, 11:25
            Union

Interesuje mnie wlaśnie Union ,ale nie podoba mi sie opłata za otwarcie rejestru IKE. Poza tym chcę IKE drugiej osoby przenieść z innego IKE.
            Te wszystkie regulaminy opłat nie mogłybyby byc bardziej przejrzyste?
            Interesuje mnie prowadzenie konta IKE poprzez internet,a nie żadnego dystrybutora.
            Również jestem zainteresowany zakupem funduszy UI z poza IKE.
            Czy w UNI SIEĆ jest wszystko za darmo? Tzn. Otwarcie rachunku,konwersje itp.? Za co muszę zapłacić,że był najtaniej smile Może z tej strony będzie prościej.
            • union_investment_tfi Re: Jakie IKE? 28.05.12, 12:52
              Jano121,
              W Union Investment IKE możesz założyć na dwa sposoby: w naszej siedzibie przy ul. Polnej 11 w Warszawie (do końca roku obowiązuje promocja, dzięki której jesteś zwolniony z opłaty za otwarcie rejestru) lub drugi sposób – u jednego z naszych dystrybutorów Alior Banku i DnB Nord (opłata za otwarcie rejestru IKE 400 PLN).
              Jeśli chodzi o przenoszenie rejestru IKE drugiej osoby do naszego TFI zasady są takie same: albo bezpośrednio i za darmo u nas w siedzibie, albo u dystrybutora i za opłatą.
              Nie ma możliwości prowadzenia konta IKE poprzez Internet.
              W przypadku nabywania jednostek uczestnictwa „poza IKE” za pośrednictwem platformy UniSieć jest zwolnienie z opłaty manipulacyjnej. Więcej na stronie: www.union-investment.pl/praktyczne/promocje/index_inwestuj.html lub pod numerem ulgowej infolinii 801 144 144,
              Pozdrawiamy,
              Union Investment

jano121 napisał(a):

> Union
              >
              > Interesuje mnie wlaśnie Union ,ale nie podoba mi sie opłata za otwarcie rejestr
              > u IKE. Poza tym chcę IKE drugiej osoby przenieść z innego IKE.
              > Te wszystkie regulaminy opłat nie mogłybyby byc bardziej przejrzyste?
              > Interesuje mnie prowadzenie konta IKE poprzez internet,a nie żadnego dystrybuto
              > ra.
              > Również jestem zainteresowany zakupem funduszy UI z poza IKE.
              > Czy w UNI SIEĆ jest wszystko za darmo? Tzn. Otwarcie rachunku,konwersje itp.? Z
              > a co muszę zapłacić,że był najtaniej smile Może z tej strony będzie prościej.
              • jano121 Re: Jakie IKE? 28.05.12, 13:36
                No nie fajnie z tą opłatą,bo do W-wy mam dość kawałek. No to UI odpada.
                Spróbuję dotrzeć do LM.

• axel40 Re: Jakie IKE? 28.05.12, 16:28
                Panie Union
                Jaka jest różnica w założeniu rachunku funduszu "poza" IKE i tym IKE poprzez internet- Uni Sieć?
                Bo pobieranie opłaty 400zł poprzez dystrybutora ,któremu i tak płacicie z opłaty za zarządzanie jest dla mnie niezrozumiałe.
                • union_investment_tfi Re: Jakie IKE? 28.05.12, 16:53
                  Axel40,
                  Jak jest napisane we wcześniejszym poście są dwie możliwości założenia IKE: bezpośrednio i bez opłat u nas w Warszawie przy ul Polnej 11, bądź też pośrednio, korzystając z usług dystrybutora, co wiąże się z uiszczeniem opłaty. Nie ma możliwości otwarcia IKE poprzez Internet.
                  Korzystając z portalu UniSieć można natomiast otworzyć zwykły rejestr w wybranym subfunduszu, nie ponosząc przy tym opłat za otwarcie rejestru. Więcej informacji na naszej stronie www.union-investment.pl/praktyczne/promocje/index_inwestuj.html .
                  W przypadku pytań i wątpliwości zachęcamy do skorzystania z formularza kontaktowego, wystarczy wpisać numer telefonu, a nasz konsultant oddzwoni do Państwa.
                  Pozdrawiam,
                  Union Investment
                  • axel40 Re: Jakie IKE? 28.05.12, 17:32
                    Jako przedstawiciel UI myślałem,że uzyskam prostą odpowiedź dlaczego nie da się otworzyć rejestru IKE poprzez internet?
                    Sam jestem zainteresowany przeniesieniem środków do UI.
                    • union_investment_tfi Re: Jakie IKE? 29.05.12, 11:15
                      Axel40,
                      technicznie mamy już taką możliwość. Analizujemy ryzyka związane z formą elektronicznego otwarcia rejestru oraz jej zgodność z zapisami ustawy o IKE, w której jest mowa o pisemnym zawieraniu umowy. Każda firma ma w tym zakresie swoją własną politykę – można powiedzieć, że jesteśmy w tej kwestii dość ostrożni wink
                      Pozdrawiamy.
                      Union Investment
                      • axel40 Re: Jakie IKE? 29.05.12, 11:54
                        Jak to niezgodne z przepisami jak wiele TFI tak właśnie robi. Chocby LM,czy IKE w mBanku.
                        Tu nie chodzi o podpis elektroniczny przecież tylko podobnie jak w przypadku funduszy UI kurier przywozi umowe do podpisu i my ją odsyłamy.
                        Czy tu przypadkiem nie chodzi o odpalenie prowizji dystrybutorom? Bo podpisanie umowy bez opłat tylko w Warszawie to kpina i smiech na sali. Chyba nie mieszkamy na zaścianku?
                        Te 400zł to naprawdę duża opłata za wypełnienie formularza. Czy nie wystarczy w przypadku np. funduszy akcyjnych opłata manipulacyjna ( kto to wymyslił? Rzeczywiście można manipulować klientami) w wysokości aż 4,cz 5% bez względu na wyniki na pokrycie kosztów?
                        To my klienci ponosimy ryzyko oddając wam do dyspozycji nasze oszczędności,a wasza odpowiedzialność za zyski równo się zero.
                        Więc proszę UI niech choć trochę otworzy się na klienta.Bo to wy z nas żyjecie.Nieprawdaż? smile
                      • axel40 Re: Jakie IKE? 29.05.12, 12:04
                        I jeszcze jedno.Czy jest możliwe podanie przybliżonego terminu wdrożenia w życie planu otwarcia IKE przez internet?
                        • union_investment_tfi Re: Jakie IKE? 29.05.12, 14:29
                          axel40,

Na dzień dzisiejszy nie możemy podać przybliżonego terminu, kiedy będzie możliwe otwarcie IKE przez Internet. Kiedy podejmiemy decyzję o wprowadzeniu takiego rozwiązania, na pewno o tym poinformujemy.
                          Pozdrawiamy,
                          Union Investment
                          • axel40 Re: Jakie IKE? 29.05.12, 17:10
                            Dziękuję za odpowiedź i proszę o informację tutaj na forum.Z pewnością wielu się przyda.

p.s. Czy są prowadzone jakieś inne prace nad "nowinkami" w TFI UI ?
                          • jano121 Re: Jakie IKE? 31.05.12, 07:56
                            Union Investmen

Mam takie pytanie-Czy zakupując jednostki poprzez Union-Sieć zwykłych funduszy płacę jakiekolwiek opłaty? Pytam,bo w mBanku te fundusze są za free. Nie ma żadnych opłat,ani za zakup,konwersję itp.
                            • union_investment_tfi Re: Jakie IKE? 31.05.12, 13:24
                              Axel40,
                              Jeśli chodzi o nowe rozwiązania, to – jak większość firm funduszowych – monitorujemy rynek i dostosowujemy do niego ofertę. Fundusze inwestycyjne należą do specyficznej grupy dóbr i ich opracowanie oraz wprowadzenie dość długo trwa, chociażby ze względu na uwarunkowania prawne. Co do nowinek, to nie ujawniamy takich informacji w trakcie prac nad produktami smile.

Jano121,
                              Kupując jednostki uczestnictwa poprzez UniSieć nie ponosisz żadnych opłat – jest jeden warunek: rejestr musi zostać samodzielnie otwarty poprzez UniSieć. W przypadku otwarcia rejestru wcześniej przez jednego z naszych dystrybutorów opłaty manipulacyjne zostaną naliczone, rejestr całkowicie darmowy to rejestr otwarty tylko poprzez UniSieć, bez wcześniejszych umów podpisanych z Towarzystwem.
                              W UniSieci nie ponosi się opłat za konwersję w ramach obowiązującej Promocji bez Opłat, która obejmuje składanie zleceń na rejestrach otwartych przez UniSieć.

W przypadku pytań - prosimy o zostawienie kontaktu do siebie. Oddzwonimy smile

Pozdrawiamy,
                              Union Investment
                              • andrzej.tomczyk Re: Jakie IKE? 22.07.12, 21:31
                                A gdzie można założyć IKZE UI? W Aliorze?
                                • z17 Re: Jakie IKE? 23.07.12, 10:41
                                  Jakie UI? Chodzi o fundusze Union Investment?
                                  • andrzej.tomczyk Re: Jakie IKE? 23.07.12, 21:55
                                    dokładnie, chodzi i IKZE Union Investment
                                    • z17 Re: Jakie IKE? 24.07.12, 00:13
                                      No w samym TFI Union Investment możesz sobie założyć IKZE. 400 zł otwarcie konta, minimalna pierwsza wpłata 1000 zł, minimalna kolejna wpłata 100 zł.
                                      Artykuł czytelnie podsumowujący aktualną ofertę IKZE
                                      www.ekonomia24.pl/artykul/720495,895203.html
                                      i łopatologicznie - patrz dane w tabeli odnośnie IKZE w UI
                                      www.ekonomia24.pl/galeria/720495,2,895203.html#bigImage
                          • 200kilo Re: Jakie IKE? 11.11.12, 06:21
                            Czy można już założyć/prowadzić IKE UI przez internet?
    • next-jack Re: Jakie IKE? 01.06.12, 21:49
      db Emerytura!

Możliwość osiągnięcia dodatkowych zysków
      Unikatowe strategie inwestycyjne
      Możliwość inwestowania nawet niewielkich kwot (składka juz od 100zł)
      db Emerytura!
      • z17 Re: Jakie IKE? 04.07.12, 17:20
        Sytuacja w ofertach IKE jest niestety dynamiczna i to co jest dobre dziś, niekoniecznie będzie dobre jutro.

Ale NA DZIŚ polecam IKE-Lokata w skbanku. 7,50% rocznie bez podatku Belki, to jak sądzę najwyżej w Polsce. Taki poziom zwrotu jest już konkurencją dla oferty IKE opartej na funduszach. Pytanie oczywiście, jak długo bank utrzyma to oprocentowanie.

Jest jeszcze oferta IKE-Lokata w podmiotach grupy Czarneckiego z gwarantowanym oprocentowaniem netto 7,29% przez 10 lat, o której pisałem na tym forum, ale tutaj zachodzi już konieczność wykupienia dodatkowego oszukańczego produktu ubezpieczeniowego. Więc ten wariant polecałbym tylko tym osobom, które już mają grubszą kasę na IKE i mogą zrobić wypłatę transferową. Wtedy to się może opłacić.

Ps. NA DZIŚ jestem sceptyczny wobec rozwiązań IKE opartych na funduszach i giełdzie, jako, że dzięki "euromatołom" (copyright prof. Rybiński) kryzys w UE może trwać jeszcze dłuuuugo, co niestety będzie długoterminowo rzutować na wyniki również na naszym rynku. Wyjątek to osoby aktywnie grające na giełdzie, które mają świetną ofertę IKE-Rachunek Maklerski np. w bossie.
        • bwportal.pl Re: Jakie IKE? 09.07.12, 09:48
          > Ale NA DZIŚ polecam IKE-Lokata w skbanku. 7,50% rocznie bez podatku Belki

Zerknąłem na mój IKE mDEPOZYTOWY i po roku jest 7,54% smile
          Ale oczywiście lokata jest bardziej przewidywalna.
          • z17 Re: Jakie IKE? 12.07.12, 12:32
            bwportal.pl napisał:

> Zerknąłem na mój IKE mDEPOZYTOWY i po roku jest 7,54% smile
            > Ale oczywiście lokata jest bardziej przewidywalna.

Też miałem w nim część pieniędzy z IKE w mbanku. To obecnie jedyny "okręt flagowy" grupy Skarbca (pomijam hucpę z reklam typu chwilowe 20% wzrostu na profilowanym fundzie akcyjnym, którzy wpierw spadł o prawie 70% i w każdej chwili znowu może spaść).

Problem jest tylko taki, że IKE Depozytowy ciągnie na obligacjach korporacyjnych, a te w najbliższym czasie mogą być zawodne (PBG, DSS już kaput, a kolejka kolejnych firm typu Polimex-Mostostal jest długa, ba, nawet taki gigant jak Budimex wtopił właśnie 180 mln złotych na kolejowej spółce PNI).

Idą ciężkie czasy i ja konsekwentnie stawiam na IKE-Lokata. Akcje i fundy akcyjne oczywiście nadal trzymam, ale z IKE w imię dywersyfikacji zasobów się tego pozbyłem do korzenia.
          • gruby.harry Re: Jakie IKE? 25.10.12, 21:25
            ze swojej strony mogę polecić IKE i IKZE PKO. O moim wyborze przeważył fakt, że opłatę manipulacyjną pobierają tylko raz - na początku trwania umowy. Podoba mi się również to, iż wpłat można dokonywać w dowolnym momencie- niekoniecznie co miesiąc...
            • z17 Re: Jakie IKE? 26.10.12, 20:55
              gruby.harry to nie jest forum na spamerskie piep.rzenie bez sensu

na każde IKE i IKZE można dokonywać wpłat w dowolnym momencie, są też liczne oferty bez jakichkolwiek opłat wstępnych
              Lista podmiotów oferujących IKE
              Lista podmiotów oferujących IKZE
              • kazik143 Re: Jakie IKE? 15.12.13, 21:08
                zgadza się, na każde ike i ikze można dokonywać wpłat w dowolnym momencie, co do tego, które ike można zdecydować po zapoznaniu się z rankingiem. widziałem, że ostatnio w czołówce ike plus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka