Dodaj do ulubionych

Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE

02.04.14, 09:24
zmianynaziemi.pl/wiadomosc/wybor-ofe-czy-zus-czyli-rzadowe-zarty-o-oszczedzaniu-w-prima-aprilis
"Rozmaite polskojęzyczne telewizje dezinformacyjne zaczęły dzisiaj kampanię ogłupiana Polaków. Chodzi o emerytury, których nie będzie, ale które obiecują politycy. Właśnie dzisiaj wszyscy Polacy wrócili domyślnie do ZUS i mają 4 miesiące na to, czy decydują się na jakiś OFE czy też rezygnują z "ryzyka" jak teraz określany jest kapitałowy filar emerytalny.
...
Pierwsze sygnały nadchodzącej grabieży nadeszły w 2011 roku, kiedy wielkość składki przekazywanej z ZUS do OFE zmalała z 7,3 do 2,3% jak jest po dziś dzień. Potem przyszła szybka reforma emerytalna skazująca ludzi na pracę do śmierci.
...
Wypadki ostatnich kilku lat pokazują niezbicie, że ZUS bankrutuje i teraz trzeba liczyć na lenistwo i głupotę ludzi, którzy nie zauważą, że nagle ich przygoda z OFE skończyła się, bo ktoś tak zadecydował.
...
Teraz propaganda nastawia się na przekonywanie ludzi, że muszą wierzyć, że ZUS nie zbankrutuje, bo to "gwarantuje państwo". I o dziwo udaje im się to. Słyszą o dziedziczeniu zapisów księgowych ZUS i cieszy ich to. Ogłupione społeczeństwo nie zauważa tego, że fundusz rezerwy demograficznej tworzony z dochodów z prywatyzacji został oczyszczony, 2 miliony młodych za granicą i następne 3 miliony w drodze do nich.

Na pytanie, co wybrać można powiedzieć, najlepiej nie płacić ZUS, bo to stracone pieniądze. Ale jeśli ktoś jest zatrudniony na niewolniczej umowie na etat z horrendalnym opodatkowaniem pracy, to przekierowanie nawet 2,3% tego dochodu gdzieś, gdzie może tego nie ukradną, wydaje się dobrym pomysłem. Lepszym pomysłem byłoby rozporządzanie swoimi pieniędzmi bez przymusów państwowych, ale aby to było możliwe musielibyśmy być wolnymi ludźmi, a do tego coraz dalej."

Za szczyt bezczelności uważam, że jeśli ktoś nie chce zmiany z OFE na ZUS, to musi wypełniać deklarację w ZUSie. Zawarłam umowę z OFE i co? Nagle ta umowa jest nieważna?
Dla rządu nieważna jest umowa społeczna o pracy do 65 roku życia, dla rządu nieważna jest umowa podpisana przez obywatela z OFE.
Z zasady powinno być, że jeśli ktoś nie chce zmian, to nie musi podpisywać żadnych deklaracji. Teraz rząd działa sprzecznie z tą zasadą.

Dlatego aby nie być w rządowych rękach jak bezmózgowie godzące się na wszystko, należy koniecznie wypełnić deklarację, że chce być się w OFE.
Na dodatek pieniądze z OFE są dziedziczone, a w ZUS znikają, gdy ktoś nie dożyje do emerytury.
Amen.
Obserwuj wątek
    • mieux Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 02.04.14, 09:29
      Z forum bankier.pl
      Co wybrać: ZUS czy OFE?
      Autor: ~okradziony, 2014-04-02 08:30
      Jeśli okradziono mnie w 5 minut z połowy oszczędzności, to dla zasady drugiej połowy walkowerem nie oddawać. Niech urzędasy się męczą przeliczając pomiedzy OFE i ZUS. Może kiedyś jakiś trybunał podwazy to złodziejstwo a ZUS wbew temu co wypisuje tem młody redaktor może ! splajtować. Wystarczy podnieśc wiek emerytalny do 75lat i nikt nie dostanie kasy. Podniesienie do 67 już świadczy o częsciowym bankructwie ZUSu.
      --
      Autor: ~Tomek, 2014-04-02 08:14
      Naście lat temu też wybierałem. Wojny nie było a moje pieniądze zostały znacjonalizowane a po ludzku ZAGARNIĘTE i to nie ma znaczenia ile ich było.Teraz znowu mam wybierać? Przecież nie zmieniłem zdania od mojego ostatniego wyboru. Mam tylko nadzieję że TK przywróci ludziom to co UKRADLI POLITYCY w imię "dobra społeczeństwa"
    • mieux Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 02.04.14, 09:46
      Podobne wiadomości:

zmianynaziemi.pl/wiadomosc/przekret-ofe-czyli-oszukano-polakow-nawet-bardziej-niz-cypryjczykow
      Przekręt OFE, czyli jak oszukano Polaków nawet bardziej niż Cypryjczyków
      Independent Trader sobota, 22 marzec, 2014 - 07:30
      -
      zmianynaziemi.pl/wiadomosc/bankrutujacy-zus-zachwala-swoje-uslugi-za-pomoca-reklam-w-telewizji
      Bankrutujący ZUS zachwala swoje usługi za pomocą reklam w telewizji
      admin wtorek, 4 luty, 2014 - 11:22
      -
      zmianynaziemi.pl/wiadomosc/rzad-zmniejszyl-dlug-publiczny-kradnac-pieniadze-polakow
      Rząd zmniejszył dług publiczny kradnąc pieniądze Polaków
      admin poniedziałek, 6 styczeń, 2014 - 08:50
      -
      zmianynaziemi.pl/wiadomosc/gdzie-sie-podzialo-19-mld-zlotych-ofe-rzad-chowa-pieniadze-czarna-godzine
      admin wtorek, 4 luty, 2014 - 19:44
      Gdzie się podziało 19 mld złotych z OFE? Rząd chowa pieniądze na czarną godzinę?
      admin piątek, 5 kwiecień, 2013 - 18:13
    • brat187 Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 02.04.14, 10:48
      to przekierowanie nawet 2,3% tego dochodu gdzieś, gdzie może tego nie ukradną,

Jak nie ukradną, w właśnie ukradli.
      • mieux Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 02.04.14, 11:00
        zmianynaziemi.pl/wiadomosc/zmiana-czasu-letni-czyli-tresowanie-ciemnych-mas
        z forum:
        jj, wt., 2014-04-01 11:03:

"mamy rzad- mala (w polsce coraz wieksza) grupa ludzi, ktorym powierzamy sile rzadzenia nami-rzekomo dla naszego dobra- ci ludzie w wiekszosci to zlodzieje i pieprzone kanalie, ktorzy niszcza nam zycie, kraj, planete itd, a my zyjemy dalej udajac ze jest wszystko git.
        ...
        aa, zapomnialem jedna rzecz. ten stan rzeczy jest tak zakorzeniony i wbity w nasze glowy, ze gotowi jestesmy ubrac kamasze, wziac kalacha i pojechac na koniec swiata zeby pod grozba smierci-propagowac to samo gowno innym ludziom!!smilesmilesmilesmile"
    • bwportal.pl Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 02.04.14, 20:10
      > Na dodatek pieniądze z OFE są dziedziczone, a w ZUS znikają, gdy ktoś nie
      > dożyje do emerytury.

W ZUS jest konto i subkonto. Pieniądze na koncie nie są dziedziczone, na subkoncie są dziedziczone. Subkonto powstało po zmniejszeniu % przekazywanych do OFE. Te % co szły do OFE, a nie idą, idą na subkonto ZUS.
      • axel40 Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 03.04.14, 08:32
        Samcik radzi:
        wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,137630,15731331,Czy_oplaca_sie_zostac_z_OFE__Piec_argumentow_za_i___.html#BoxSlotII3img
      • z17 Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 11.04.14, 01:05
        Subkonto z dziedziczeniem i hojną waloryzacją długo nie przetrwa. Zwłaszcza odkąd trafiły nań istotne pieniądze po przepisaniu połowy rejestrów zgromadzonych w OFE.

W momencie ostatecznego ukatrupienia OFE, co nastąpi raczej szybciej niż później, zabiorą się rychło potem za likwidację subkonta.

A jeszcze później zaczną wzorem PRL-u kantować na waloryzacji oraz podnosić w nieskończoność średnią długość życia dla obu płci.

Już teraz odnośne tablice GUS są kosmicznie zawyżone, co pokrętnie tłumaczy się tym, że nie chodzi o średnią długość życia w ogóle, a o średnią dalszą długość życia tych co dociągnęli do wieku emerytalnego.

• bwportal.pl Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 11.04.14, 19:15
          Na razie subkonto jest dziedziczone. A to czy je zlikwidują wraz z dziedziczeniem, to insza inszość.

Tablice nie są zawyżone i nie ma żadnego pokrętnego tłumaczenia. Co innego średnia długość życia, a co innego ile świeży emeryt jeszcze pożyje. Średnia długość życia uwzględnia zgodny noworodków, młodzieży itp.
        • mieux Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 11.04.14, 20:30
          > Subkonto z dziedziczeniem i hojną waloryzacją długo nie przetrwa.

Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 1.
          Praktycznie to już możemy mówić, że go nie ma smile

> A jeszcze później zaczną ...podnosić w nieskończoność średnią długość życia dla obu płci.

Wg badań zdrowotności populacji średnia długość życia niebawem znacznie się skróci.
          Już teraz na ulicy i w szkołach widać, ze młode pokolenie jest znacznie niższe, znacznie słabsze fizycznie (to wiadomo ze statystyk wyników na w-fie) i psychicznie (obecnie 11 osób dziennie popełnia w Polsce samobójstwo).
          To, że ludzie żyją krócej oznacza oczywiście, ze ZUS i GUS podadzą, ze jest odwrotnie. GUS od dawna nie służy do przekazywania informacji statystycznych tylko do propagandy dowolnie idiotycznej.

> Już teraz odnośne tablice GUS są kosmicznie zawyżone, co pokrętnie tłumaczy się
          > tym, że nie chodzi o średnią długość życia w ogóle, a o średnią dalszą długość
          > życia tych co dociągnęli do wieku emerytalnego.

Pisałam o tym już kilka lat temu. Za to wyliczone przez GUS 80 kilka lat średniej życia, to posiadacze ciepłych posadek w GUS powinni wisieć na szubienicach.
          • z17 Re: Do konca lipca napisz deklarację dot. OFE 14.04.14, 00:24
            No cóż Mieux, ja uważam tak jak Ty i razi mnie nieuzasadniony optymizm jaki prezentuje Kolega bw.portal

1) Subkonto to chwilowa zachciewajka władzy, mająca spełnić rolę "marchewki" dla dawnych klientów OFE (przynajmniej tych światlejszych, co w ogóle cokolwiek czytają na tematy emerytalne). Za tą marchewką ukrywa się tęgi kij. Widziałem już wypowiedzi wielu ekonomistów z kręgów rządowo-prezydenckich, którzy otwarcie piszą, że "państwa nie stać na tak hojną waloryzację". Dokładnie wiadomo, co oznaczają takie teksty. Subkonto zostanie zlikwidowane, zwłaszcza, że teraz -po przejęciu połowy rejestrów OFE- są na nim istotne pieniądze. Dopóki były tam grosiki z ułamków składek idących wcześniej do OFE, można było obiecywać nierealnie wysokie dopisywanie papierowych odsetek. Teraz nie jest to już na dłuższą metę możliwe. W pół roku po tym jak dobiją OFE, zacznie się gadanina o konieczności likwidacji subkonta. Bo, panie dzieju, uproszczenie i czytelność systemu, i inne takie.

2) Tak samo zgadzam się z Tobą odnośnie tabel średniej długości życia. ZUS-owi płacą składki wszyscy ubezpieczeni, z których część pracuje już od 18-stego roku życia, albo i wcześniej (legalnie można od 16 roku życia). Więc skoro płacimy składki całe życie, to punktem odniesienia winna być średnia statystyczna długość owego życia. A nie wyłącznie dalsza długość życia tych, którzy dociągnęli do 67 roku życia. Przecież to jest nieuczciwość grubymi nićmi szyta.

• haial Opinie o rynku ubezpieczeń 14.04.14, 17:19
      Drogie Panie,
      Drodzy Panowie!

Każda osoba, która weźmie udział w badaniu, ma szansę na wygranie kolacji o wartości do 200 EURO w wybranej restauracji. (rozlosujemy ją 16 kwietnia po zakończeniu zbierania akiet)
      Zapraszamy do udziału w naszej ankiecie internetowej w ramach projektu naukowego z Roland Berger Strategy Consultants na SGH w Warszawie!

Oto link do badania: www.surveymonkey.com/s/2ZBJJ76

Takiej okazji nie można przegapić!

Pozdrawiamy! smile
      Klaudia, Betty i Paweł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka