ewik_1977 17.01.07, 12:20 Czy warto w nim inwestować pieniądze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 17.01.07, 21:37 Moim zdaniem warto. Fundusz parasolowy, sam(a) sobie wybierasz subfundusze, przenosisz między nimi bez podatku i prowizji, dzięki formule ubezpieczenia, w razie twojej śmierci, spadkobiercy nie płacą podatku. Za opłatą, o ile pamiętam 1,95% rocznie, masz gwarancję że nie wyjmiesz mniej niż wpłaciłaś (eś). Odpowiedz Link
axel40 Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 17.01.07, 22:03 Aegon,skandia itp to pośrednicy pośredników.Płacisz 2 prowizje za to,że dajesz im pieniądze cięzko zarobione bez gwarancji,że będzie to dochodowa inwestycja i zato jeszcze pobierają prowizje.Poczytajcie ile wynosi prowizja w tych firmach i pamiętajcie,że prowizje płacicie równiez FI,które są ukryte w wartościach jednostek. A jak będziesz potrzebował kase np ratować życie bliskiej ci osoby to popatrz jakie kary będziesz musiał zapłcić.Za to,że chcesz swoje pieniądze.Śmiechu warte takie instytucje. A jak umrzesz to rodzinie napewno będzie wszystko jedno,czy zapłacą podatek czy nie. Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 17.01.07, 22:39 W aegonie, prowizja nie jest wyższa niż gdzie indziej. A to czy moi spadkobiercy otrzymają 19% mniej, czy nie, jest istotne. Na dodatek mam gwarancję że nie stracę. Nie ma funduszy w których masz gwarancję że zarobisz, wbrew temu co piszesz. Znasz takie? Zaczynam odnosić wrażenie że twoje prywatne forum, to inicjatywa równie obiektywna jak expander, lub xelion. Odpowiedz Link
axel40 Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 17.01.07, 23:10 Przedstaw wszystkie prowizje jakimi jest obarczony klient. A nie znasz możliwości kupowania funduszy bez prowizji? Ile trzeba zapłacić za chęć wycofania sie z inwestycji? Wiesz TY stanowisz większą wartość dla Twojej rodziny niz te marne 19% Zaczynam odnosić wrażenie,że jesteś kolejnym tzw doradcą finansowym,czy ubezpieczeniowym. Wyraziłem swoją opinię i tyle.Z mojej strony kończe temat i czekam na pełną odpowiedź na zadane pytania. Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 18.01.07, 08:56 Odpowiedziałem ci wystarczająco w poprzednim poście. Szczegóły każdy łatwo znajdzie sam. Nie wiesz że czasem warto zapłacić niewielką prowizję, ale dzięki temu móc negocjować inne warunki? Chyba masz tylko wiedzę gazetową. Po moim jednym poście masz wrażenie na mój temat? Był wbrew twoim interesom? Zegnam panie naganiaczu. Odpowiedz Link
gadzik1 Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 18.01.07, 09:05 zawsze mnie dziwi jak tacy jak Ty są aroganccy i butni. Axel zadal Ci konkretne pytanie o prowizje. Ale wiekszosc Was - agentow - omija te pytania szerokim lukiem. Zamiast tego jak znajda ofiare to "pisz na priv, chetnie pomoge" axel pracowal w tego rodzaju firmach, a ze mysli to wie jak jest. Jesli tak trudno Ci to powiedziec to moze kilka słow. Klasyczny FI pobiera dwa rodzaje oplat 1)za zakup (up-front fee) lub za wykup (back-front fee); ta druga bardzo rzadko w Polsce. W przypadku funduszy akcyjnych moze to byc do 5 %. mbank ma fundusze bez tej prowizji 2) za zarzadzanie - liczona w skali roku (2,5% rocznie) te wszystkie aegony i skandie biorą FI , opakowują go w dość ciasne ubranko i dowalają kolejne oplaty 1)za zakup 2. za umorzenie 3. za wczesniejszy wykup 4) za zarzadzanie (tu co bardziej chamski agent, mowi, ze FI tez pobierają oplaty za zarzadzanie) i roznego rodzaju dodatki, ktore takim jak Ty pijawkom pozwalaja wyplacac niemale prowizje Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 18.01.07, 10:02 Podobnie jak axel, masz wiedzę gazetową. 1. Mbank spredaje bez prowizji za nabycie, ale nie masz możliwości negocjacji innych parametrów. Np. opłaty za zarządzanie. Prowizja za nabycie może wynosić nawet 0,2 % nie musi koniecznie 5%. 2.Za zarządzanie - właśnie można wynegocjować mniejszą. To jest bardziej istotne niż prowizja przy zakupie. 3. Opłata za wcześniejszy wykup w aegon jest tylko przez pierwsze 4 lata, jak to w funduszach ubezpieczeniowych i co roku maleje. Masz za to gwarancję, że w razie twojej śmierci, rodzina otrzyma 100% pieniędzy (nawet w pierwszym roku), a nie 81%. 4. Czy ja gdzieś pisałem, żeby kontaktować się ze mną na priv? Odpowiadałem na zadane tu pytanie. Powściągnij swoje nerwy i podejrzliwość panie Maciarewicz I tyle nauk. Odpowiedz Link
josner Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 19.01.07, 11:02 jan-w napisał: Masz za to gwarancję, że w > razie twojej śmierci, rodzina otrzyma 100% pieniędzy (nawet w pierwszym roku), a nie 81%. 100% z zysku od zainwestowanej kwoty I tyle nauk. Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 19.01.07, 12:44 Fundusze mogą zyskiwać, mogą też tracić. Tu masz pewność że nie stracisz. Że spadkobiercy dostaną 100% wartości jednostek uczestnictwa (to może być np 200 %) wpłaconych pieniędzy. Nie zapłacą podatku. Spadek ten jest wolny nawet od ewentualnych zakus urzędu skarbowego i komornika. Odpowiedz Link
lukaszsolarz Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 18.01.07, 15:43 Opłaty w skandii: -opłata administracyjna 12,43 miesięcznie -opłata za ryzyko ubezpieczeniowe ok 0.001% -opłata za zarządzanie aktywami (w zależnosci od składki regularnej) od 2,6% do 3,9 % -opłata likwidacyjna Korzysci; - odroczony podatek belki -10% ochrony ubezpieczeniowej - 75% aktywów wyłączone z pod postępowania komorniczego -brak podatku od spadków i darowizn - brak prawa do zachowku Odpowiedz Link
josner Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 19.01.07, 10:58 jan-w napisał: Nie wiesz że czasem warto zapłacić niewielką prowizję, ale dzięki > temu móc negocjować inne warunki? Na przykład co można negocjować? ........... Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 19.01.07, 12:39 Np opłatę za zarządzanie. Odpowiedz Link
mieszko252 Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 19.01.07, 12:56 Ja chciałbym wpłacac około 100zł miesięcznie.Czy mogę negocjować? I jakby to wyglądało w moim przypadku.Chodzi mi o koszty.Myśle o emeryturze.Możesz cos bliżej,jeśli jesteś zorientowany?Dzięki Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 19.01.07, 15:21 Przy 100 zł miesięcznie nie możesz. I raczej nie byłoby to opłacalne. Ma to sens przy znacznie większych kwotach. Odpowiedz Link
lukaszsolarz Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 18.01.07, 15:07 Bardzo inteligentny z ciebie człowiek. Ale nigdy nie zrozumiem ludzi którzy coś mówia , najpierw nie sprawdzając tego. Lepiej jest pewnie wg Ciebie trzymać pieniądze w banku , nieprawdaż!!! ty masz 4% on conajmniej 20% ale płacić podatek belki przy każdej zmianie i opłacac państwo. Co do Skandii masz bezpieczeństwo, odroczony podatek belki. A kary są dlatego że są to inwestycje długoterminowe, a inna rzecz to natura człowieka, który nie jest cierpliwy i gdy pojawia sie problem to wyjmuje wszystkie pieniadze i póżniej musi zaczynać od nowa. Taka samodyscyplina wg mnie ma sens. Póżniej bedziemy za to tym firmom dziekować to moje zdanie. Odpowiedz Link
gadzik1 kary za inwestycje :) 18.01.07, 17:28 ładne. Jakos moje FI mnei tak nie karzą. I znow rozmywamy temat - mowa byla o prowizjach, a sluszymy o bezpieczenstwie, podatku belki itp. Jakos znacznie wiecej znam zadowolonych z inwestycji w FI, niz zadowolonych z inwestycjiw Skandie i aegon - zznaczy zadowoleni są dopoki widzą wydruki, a jak chcą zamknac - to nagle sie okazuje ze jest inaczej. Za pozorne bezpieczenstow jakie daja ubezpieczyciele, wole wolnosc wyplaty w dowolnym momencie w FI Odpowiedz Link
jan-w Re: kary za inwestycje :) 18.01.07, 17:43 Obawiam się że nie rozumiesz różnicy. To tak jakbyś porównywał komputer stacjonarny z laptopem. Dla jednych laptop jest dużo lepszy, bo mogą go przenieść. Dla innych, laptop to idiotyzm, gdyż przy podobnych parametrach, jest dużo droższy, mniej wygodny i praktycznie nie do rozbudowy. Czym innym są fundusze ubezpieczeniowe, przewidziane na wiele lat, zabezpieczające pieniądze przed stratami, urzędem skarbowym, podatkiem itp, pozwalające jak w funduszach parasolowych przenosić pieniądze między różnymi funduszami, bez żadnych opłat. Czym innym są fundusze zwykłe, dla ludzi którzy chcą inwestować na 2 lata i uciekać. To nie są kary. Każdy musi wybrać co jest dla niego lepsze. Jeśli nie potrafi, bo tylko porównuje cyferki (a nie dodatkowo - warunki), to jego strata. Odpowiedz Link
mieux Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 09:14 "A kary są dlatego że są to inwestycje długoterminowe, a inna rzecz to natura > człowieka, który nie jest cierpliwy i gdy pojawia sie problem to wyjmuje > wszystkie pieniadze i póżniej musi zaczynać od nowa. Taka samodyscyplina wg > mnie ma sens. Póżniej bedziemy za to tym firmom dziekować to moje zdanie." Może i jest śmieszne to co piszesz, lecz mnie naprawdę nie bawi. W Amplico AIG Life na produkcie ubezpieczeniowo-finansowym (ubezpieczeniowy fundusz inwestycyjny) straciłam kilka tysięcy, choć zgodnie z umową mogłam zrezygnować z umowy bez żadnych strat już po dwu latach. I od razu dodaję, że te pieniądze nie poszły na ubezpieczenie, tylko na "potrzeby towarzystwa", o których nic w umowie nie było. W umowach ubezpieczeniowo-finansowych dużo łatwiej o przekręty niż w umowach finansowych. Gdzieś czytałam: "Konia z rzędem temu, który wie ile ma pieniędzy w ubezpieczeniowym funduszu". Ludzie wpłacają pieniądze latami, a potem, gdy zobaczą ile mają pieniędzy, to ich trafia. Nikt tym firmom nie dziękuje tylko je przeklina. Odpowiedz Link
kancelaria_prawna_fi Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.10.14, 11:23 Witam, moja kancelaria zajmuje się odzyskiwaniem pieniędzy w funduszy inwestycyjnych ( typu SKANDIA, AEGON, COMPENSA itp. ), produktów firm doradztwa finansowego oraz innych produktów, które wymagały wkładu pieniężnego a po zerwaniu umowy z firmą nie przyniosły żadnych dochodów lub wręcz utratę ( nawet częściową ) zainwestowanych pieniędzy. Odzyskujemy te środki do 10 lat po zerwaniu umowy. Działamy na terenie całej Polski. Zainteresowane osoby proszę o kontakt telefoniczny pod nr 667-822-004 Odpowiedz Link
kasiamarcin1 Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 18.01.07, 12:19 Open Finance - dezinformowanie klienta Witam wszystkich, chciałam podzielić się doświadczeniem zdobytym w kontakcie z Open Finance. NIE POLECAM!!!!! - nawet najgorszemu wrogowi. z takim dezinformowaniem i niekompetencją i niewiedzą pracowników spotkałam się po raz pierwszy... Mieli szybko załatwić atrakcyjny kredyt - obiecano miesiąc, ale trwało 2 miesiące, bo doradca ciągle wysyłał do banku źle przygotowane dokumenty. Sami prosiliśmy w banku, żeby wreszcie zmusił doradcę do przygotowania tych dokumentów prawidłowo. Gdybyśmy nie zadzwonili do banku spytać dlaczego tak długo nie mamy decyzji nic byśmy nie wiedzieli, bo nasz konsultant z Open informował nas, że wszytko jest w porządku, kiedy już udało nam się z nim skontaktować. potem okazało się, że żeby mieć atrakcyjne warunki kredytu musimy go powiązać z funduszem inwestycyjnym. na nasze pytania przedstawiła nam bardzo ładną symulację. dostaliśmy też wykaz kosztów dodatkowych (niewielki) oraz informację, że spokojnie potem możemy z niego zrezygnowac bez zmian w warunkach kredytu. Zgodziliśmy się-wpłaciliśmy pierwszą składkę. Po miesiącu postanowiłam wejść na swoje konto w Aegonie i zobaczyć co się dzieje z Pieniędzmi. zadzwoniłam po hasło do Aegonu, a tam mi powiedziano, że nie ma takiej polisy. Zadzwoniłam do Open a doradca stwierdził, że zapomniał wysłać wniosek. Pisałam podanie o zwrot pieniędzy. Wniosek wrócił jeszcze raz, bo był nieprawidłowo uzupełniony... teraz okazuje się, że jeśli wycofamy się z funduszu nastapią zmiany w warunkach kredytu, ale nie wie o tym ani bank, ani Aegon, tylko Open Finance. Dodatkowo, doradca nie dał nam formularza upoważnienia (polisa jest na jedno z nas) i teraz nie udzielają w Aegonie drugiemu informacji o polisie. Powiedzieli, że mamy znów zwrócić się do Open, a tam już inny doradca zaczął nam wmawiać, że nie ma takiego formularza...Można się zdenerwować i po 15 min. formularz się znalazł. Jak na doradców, zasób wiedzy (akurat tych konsultantów, z którymi mieliśmy nieprzyjemność się spotkać) jest tragiczny, niepełny i żenujący...Gdybyśmy byli bogaci pozwalibyśmy całą tą firmę. Na poprzedniego konsultanta pisaliśmy skargi, najpierw do bezpośredniego przełożonego. Jednak kredyt też jest tylko na jedno, więc można było usłyszeć, że skarga kogoś niepowiązanego ze sprawą nie jest brana pod uwagę...Przestaliśmy słać skargi do kierownika, kiedy usłyszeliśmy, że to nasza wina i że sami powinniśmy pilnować konsultanta, żeby wszystko zrobił jak należy...- nie wzięła pod uwagę, że korzystamy z usług ich firmy żeby nie musieć pilnować, zwłaszcza takich rzeczy jak wypełnianie dokumentów. Wnieśliśmy skargę do Dyrektora generalnego całej firmy, ale odesłał ją znów do przełożonej bezpośredniej, która zadzwoniła i dała do zrozumienia, żebyśmy już dali spokój i się odczepili bo ma dość. powiem tak, bez ich pomocy byłoby szybciej i bez takich konsekwencji. Potem się okazało, że nie tylko nas tak załatwiono z tym funduszem i że większość osób korzystających z ich usług ma wrażenie, że sami nie wiedzą co to jet fundusz inwestycyjny. Odpowiedz Link
mieszko252 Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 18.01.07, 13:45 Opłaty w skandi i Aegon www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=563398&strona=1 Odpowiedz Link
mieszko252 Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 18.01.07, 13:51 www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=549299&strona=1 Odpowiedz Link
pierwszy-milion.com.pl Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 26.01.07, 12:28 powiem szczerze ze przeczytalem to co tutaj jest wypisywane i mi sie wlos na glowie zjezyl!!! czlowieku co Ty za brednie opowiadasz? AEGON narzuca marze i oplaty na posrednictwie do TFI!!!!! A pierwszy fundusz parasolowy (antypodatkowy) bedzie lada moment dostepny w mBanku (Supermarket Funduszy Inwestycyjnych). Chcialbym tez zauwazyc ze podatek Belki (19% podatek od zyskow kapitalowych) placi sie OD ZYSKU, a nie od calej kwoty!!!!!!!!! To wyglada tak: wkladasz 100zl, fundusz rosnie i teraz Twoje jednostki udzialowe sa warte 160zl, chcesz wycofac pieniadze: 160zl (wartosc obecna) - 100zl (wartosc po ktorej kupowales)= 60zl (zysk brutto) * 19% = 11,4 zł! 160zł - 11,4zł = 148,6zł (zysk netto, tyle otrzymujesz na konto, czy do raczki!) Ludzie nie zawracajcie gitary i nie robcie interesow z posrednikami, ktorzy nie oferuja Wam tak naprawde nic wartego uwagi, a jedynie kaza sobie placic!!! -------------------------------- Doradztwo finansowe dla gospodarstw domowych - za darmo! Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 26.01.07, 16:22 1. Kto napisał że podatek od zysków płaci się od całej kwoty, a nie od zysku? 2. Zwyczajne fundusze parasolowe, mają istotną wadę. Ograniczają się tylko do subfunduszy danego TFI. Aegon itp mają tę wyższość, że można w nich przenosić pieniądze bez płacenia podatku, pomiędzy kilkudziesięcioma różnymi funduszami, polskimi i zagranicznymi. Nie "narzuca" też żadnych marż, ani opłat za pośrednictwo TFI. Płaci się 1.95% rocznie za ubezpieczenie, zapewniające, że nie stracisz pieniędzy i dające inne korzyści. Dla ciebie to pewnie teoria, więc możesz nie znać faktów. Ja, oglądam w tej chwili dane mojego rejestru na stronie aegona i widzę że cała kwota którą wpłaciłem jest na moim koncie (bez żadnych prowizji), a dodatkowo niezły zysk (ponad 5% w ciągu 2 tygodni). Odpowiedz Link
augora Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 29.01.07, 22:19 Wszystko jest ok, dopóki jest ok. Teraz sobie wyobraź, że dowiadujesz sie, że Ty/Twoje dziecko/żona/matka są chore na coś, czego nie leczą w Polsce, ale np w Szwecji jak najbardziej. Albo, ze jest potrzebna rehabilitacja, której NFZ nie zapewnia w wystarczającym stopniu. Myślisz, że masz kasę w Aegonie, chcesz wypłacić ciesząc się, że Cię stać na ratowanie życia/zdrowia. I co dostajesz? Kogoś obchodzi, że musisz mieć te pieniądze? Dla mnie podstawą jest ochrona tego, co mam, a nie hipotetyczne zyski. Aegon, Skandia, itp. tego nie zapewnia przez cały czas inwestycji! Jak dla mnie wszelkie rozmowy na temat inwestycji kończą się w momencie, kiedy słyszę o opłatach za wyjście. Pusty śmiech mnie ogarnia, że ktoś ma czelność chcąc mnie "karać" za to, że własne pieniądze chcę wypłacić Życzę Ci, żeby ta kasa w Aegonie nie była Ci nigdy potrzebna. A z drugiej strony, to ja przez ostatnie dwa tygodnie mam na plusie 9%. I nie mówię, że się specjalnie znam, czy dużo ryzykuję Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 09:03 Dlatego właśnie (a także z innych powodów), inwestycje należy dywersyfikować. Nie ma jednej idealnej recepty. Mógłbym ci odpowiedzieć dokładnie odwrotnie, używając analogicznych argumentów. Np potrzebujesz pieniędzy na leczenie w Szwajcarii, a komornik zajął twoje konta. Nagle zmarłeś, a postępowanie spadkowe toczy się miesiącami. itd itd. Mądre inwestowanie pieniędzy to nie jest kilka prostych zasad. Odpowiedz Link
augora Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 11:06 Wszyscy w mojej rodzinie mają sporządzone testamenty, więc postępowanie spadkowe ogranicza się do przyjęcia spadku. Zalecam Sąd też mi nie będzie mówił, co ma się stać z moim mjątkiem Majątek... hmmmm... ale zawsze. Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 11:14 Co się stanie z twoim majątkiem, może ci dyktować sąd, urząd skarbowy, komornik itd. Przyjęcie spadku, łączy się z przyjęciem ewentualnego długu. Pieniądze z polisy, temu nie podlegają. Naprawdę wierzysz że wszyscy inwestujący część pieniędzy w fundusze ubezpieczeniowe, to kompletni idioci? Odpowiedz Link
augora Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 17:41 Jakimże to cudem US, sąd, a zwłaszcza komornik może mi cokolwiek dyktować? Ja nie mam żadnych długów, ani jednego grosza, nawet rachunki płacę w terminie. Tak naprawdę, to wierzę, że wszyscy inwestujacy w fundusze czynią dobrze, natomiast ci, którzy łączą inwestycję z ubezpieczeniem, nie do końca wiedzą, co robią. Albo im się nie chce poszukać korzystniejszych możliwości. Albo im to doradca wcisnął. Albo jeszcze co innego, np ktoś zaczyna tonąć w długach i ma zamiar umrzeć Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 18:00 Takim cudem, że wystarczy, że nogę złamiesz zanim spłacisz kredyt, stracisz pracę i przestaniesz spłacać obciążenie karty kredytowej lub debetowej. Możesz być kryształowo uczciwa, ale moż się okazać że źle zinterpretowałaś przepisy (które w naszym kraju często są sprzeczne ze sobą) i urzędowi skarbowemu po 4 latach (z wychodowanymi odsetkami) się to przypomni. Z dnia na dzień może się okazać że masz wymagalne zaległości kilkaset tysięcy złotych, plus koszty komornika, ale jeszcze o tym nie wiesz. Obyś nie musiała się przekonać, że życie nie jest takie proste, jak ci się wydaje, a inwestycje, to nie "bułka z masłem". Odpowiedz Link
augora Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 18:20 Też niemożliwe. Nie biorę kredytów, nogę mam co prawda właśnie w gipsie, ale dostanę odszkodowanie z czyjegoś OC, mój prawnik już sobie ostrzy zęby. Oprócz tego z własnej polisy. Właśnie się dowiedziałam od mojego ubezpieczyciela, że muszą czekać na wyrok w sprawie... ale kłamczuchy! Już ja im dam Nie mam karty kredytowej, nie tuczę banków. A właśnie, chcesz mi powiedzieć, że jak złamię nogę, stracę pracę i przestanę spłacać kredyt, albo nie będę miała kasy na spłatę obciążenia karty debetowej, to Aegon mi w tym pomoże??????? A jak komornik będzie chciał mi zająć pensję, to co z tym Aegon zrobi? Moim zdaniem, raczej mi dołożą problemów. Jezu, jak ja bym chciała płacić kilkaset tys. podatków .... Na mą duszę: zniosłabym to! No, już mi nie gadaj..... Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 19:51 Dalej nic nie rozumiesz. Ubezpieczenie dotyczy uposażonych (twoich spadkobierców), a nie ciebie. Jeśli twoje horyzonty finansowe, dotyczą drobnych kwot, rzeczywiście ubezpieczenia nie są dla ciebie. Odpowiedz Link
augora Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 21:21 Tu też mam inne zdanie, a to dlatego, że jak człowiek ma małe możliwości finansowe i rodzine na utrzymaniu, to powinien być jak najlepiej ubezpieczony. Poświęcić trochę czasu i wybrać taką polisę, która będzie mu odpowiadała. I odkładać nawet małe sumy, bo to mu zabiezpieczy np starość. Lepiej w funduszu, niż na lokacie. Stanowczo twierdzę, że łączenie ubezpieczenia i inwestycji w fundusze to zły pomysł. A to dlatego, że przez wiele lat nie ma się dostępu do własnych pieniędzy. A życie lubi robić niespodzianki. Nie zawsze miłe. Nie wiem, co dla Ciebie jest drobną kwotą. Nie zawsze mi się dobrze powodziło i dlatego nauczyłam się dbać o własne finanse. Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 19:55 A od kiedy karta kredytowa jest tuczeniem banku? Jeśli wybierzesz rozsądnie, nie płacisz nic za kartę, ani jej używanie, a jeśli spłacasz w terminie, także żadnych odsetek. Czyli kredyt do 2 miesięcy, naprawdę za darmo. Frajerstwem jest nie spłacanie długu na karcie kredytowej, w terminie. Odpowiedz Link
augora Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 21:23 Problem w tym, że ja kupuję za to, co mam, a nie za to, co mam mieć. Duże wydatki finansowe mam za sobą, karta mi nie jest potrzebna. Ani kredyt. Odpowiedz Link
jan-w Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 19:57 I na koniec. Za złamaną nogę, otrzymasz odszkodowanie z dwóch ubezpieczeń? Napisz, kiedy otrzymasz. Odpowiedz Link
augora Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 21:30 Nie napisałam, że dostanę. Chciałam się przekonać w konkretnej sytuacji, co mi doradzi mój ubezpieczyciel. Skłamał, i to nie tylko w jednej sprawie, więc pod koniec lutego idę do innego ubezpieczyciela. Bo widzisz, mam wolność wyboru. Nie jestem przywiązana, jak pies do budy do jednego przez całe życie. Nie jestem ubezpieczona wysoko, bo mój ewentualny spadkobierca już teraz zarabia lepiej ode mnie, ale nie lubię po prostu, jak ktoś mnie okłamuje i nawet mu się przepisów nie chce sprawdzić. Mnie się chciało... Odpowiedz Link
mieux Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 30.01.07, 09:32 "Dla mnie podstawą jest ochrona tego, co mam, a nie hipotetyczne zyski". Właśnie. Odkładanie pieniędzy dla samego odkładania? Czy może po to, aby czuć się w miarę bezpiecznie finansowo w sytuacjach losowych? A jeśli ktoś ma hobby i chce odkładać pieniądze dla samego odkładania, to i tak będzie bardziej zadowolony z produktów finansowych niż ubezpieczoniowo-finansowych. Odpowiedz Link
hiekws Re: Aegon - program inwestycyjno-oszczędnościowy? 23.12.14, 01:53 Każdy chciałby nie martwić się o jutro , nie martwić się o swoje pieniądze, o swoją przyszłość i o przyszłość swoich dzieci. Chciałbym napisać kilka kwesti, które pozwolą państwu wybrać najlepszy sposób oszczędzania 1. ZUS odpowiadający za emerytury jest zadłużoną instytucją, której m.in prezes mówił o tym aby ludzie odkładali dodatkowo. Oraz szef rady nadzorczej ZUS-u powiedział publicznie ,że tam nie ma pieniędzy: golden-line.com.pl/zus-wydal-nielegalnie-pieniadze/ 2. Polisy inwestycyjne z funduszem kapitałowym to chyba największe finansowe oszustwo trwające ponad 15 lat. Dziś można odzyskać pieniądze nawet z 1998r z upadłej polisy lub zerwanej przez nas. Wyroki sądów są już w sprawie funduszy inwestycyjnych jednolite. Z ponad 13- tu TU można odzyskać środki Aby dowiedzieć się więcej o łamiących prawo polisach proszę wejść na stronę totalfreedom.pl/pomoc/odzyskaj-pieniadze-polis/ Po sprawie wygranej przeciwko Generali: twojakasa.com.pl/finanse/po-sprawie-przeciwko-generali/ ponad 50 mln zł kary dla firm oferujących polisy inwestycyjne: twojakasa.com.pl/finanse/ponad-50-mln-kary-dla-firm-oferujacych-polisy-inwestycyjne/ Inwestycja w grunty w porównaniu do inwestycji w polisy inwestycje-grunty.pl/polisy-inwestycyne-inwestycja-grunty/ 3. Jeśli chodzi o banki trzymając tam pieniądze tracimy je non stop z powodu inflacji , a poza tym system bankowy upada i musi upaść, bo nie można spłacać długu poprzez inflację, czyli drukować w nieskończoność banknotów. Więcej tu: golden-line.com.pl/system-bankowy-sie-rozpada/ Najbezpieczniejsze formy lokowania majątku są to grunty inwestycyjne i metale szlachetne Najlepsze formy oszczędzania: twojakasa.com.pl/finanse/najlepsze-formy-oszczedzania/ Polecam zacząć dzielić majątek tak jak na poniższej stronie: golden-line.com.pl/rezerwa-gotowkowa/ Pamiętajmy grunty nie dają nam takiej płynności jak kruszce , bo je możemy w każdej chwili zamienić na gotówkę. Zakup metali szlachetnych tutaj: golden-line.com.pl/zakup_metali-szlachetnych ***Uwaga*** Potrzebujesz pilnie pieniędzy lub znasz kogoś kto chce zarobić w jeden dzień ( jednorazowo ) nawet ponad 1000 zł bez wkładu własnego i polecania. lub pilnie potrzebuje np. gotówki to prześlij mu tę stronę: twojakasa.com.pl/darmowa Takie możliwości daje branża finansowa i jest to prawdopodobnie najlepszy sposób na zarobienie pieniędzy w Polsce przez internet. Jeśli twój klient nie może spłacić dlugu to wyślij mu ten sposób, a dodatkowo możesz na tym zarabiać! Odpowiedz Link