Dodaj do ulubionych

Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeństwo

24.01.07, 12:01
Witam,

Po przeanalizowaniu oferty aegon i skandii, skłaniam się do samodzielnej
inwestycji w ramach SFI mBanku. Chcę oszczędzać długo i regularnie.
Wielką zaletą programów Aegon i Skandia jest fakt, iż w przypadku mojej
śmierci całość środków dostaje uposażony, czyli np. żona. Koniec kropka.

W SFI nie jest tak różowo. Pani na infolinii powiedziała, że nie ma
możliwości nikogo uposażyć, nie ma możliwości założyć rachunku inwestycyjnego
na 2 osoby.

Czyli teraz sytuacja teoretyczna - uzbierałem 100 000 zł i umieram. Zgodnie z
prawem spadkowym (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę), jeżeli moi rodzice
etc. nie zgłaszają roszczeń dziedziczy po mnie żona. Także środki na funduszu
- z odliczeniem podatku spadkowego (ile on w ogóle wynosi?).

Ale co jeśli ja chce być 100% pewien, że w przypadku śmierci kasę dostanie
moja żona i nikt inny nie będzie miał do niej prawa? Czy załatwi to założenie
eKonta na 2 osoby?

Ktoś ma pojęcie jak to rozwiązać? SFI wygląda super ale to jest jak dla mnie
spora wada...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 24.01.07, 18:18
      Od 1 stycznia 2007 podatku spadkowego wśród najbliższej rodziny (zawężone w
      stosunku do I grupy pokrewieństwa) nie płaci się niezależnie od wartości spadku:
      tinyurl.com/y8x93v . Jeśli chcesz mieć pewność, że pieniądze otrzyma
      tylko twoja żona, pozostają ci fundusze ubezpieczeniowe, jakie opisałeś. W innym
      wypadku, niezależnie od twojego testamentu, obowiązuje zachówek, regulujący jaką
      część spadku po tobie otrzymują członkowie twojej rodziny.
    • axel40 Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 25.01.07, 15:28
      Zamieszczam e-mail jaki dostałem od TFI w momencie zakładania rejestru.Chyba
      wszystkie wątpliwości są rozwiane.Trzeba bezpośrednio informowac się w TFI i tyle.

Dzień dobry,

W odpowiedzi na Pański e-mail uprzejmie informujemy iż, ma Pan możliwość,
      prowadząc indywidualne rejestry w Funduszach Union Inwestment, wyznaczeni do
      nich jednej osoby uposażonej.

Dana osoba ma prawo odkupić jednostki uczestnictwa do wartości nie wyższej niż
      przypadające na ostatni miesiąc, przed śmiercią uczestnika dwudziestokrotne
      przeciętne, miesięczne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw. Ogłaszane przez
      Główny Urząd Statystyczny.

Z kolei inną możliwością jest otwarcie rejestru małżeńskiego, gdzie po
      ewentualnej śmierci jednego z uczestników, prawo do gospodarowania zgromadzonymi
      jednostkami uczestnictwa, posiada drugi z współmałżonków widniejący na
      rejestrze.(Dla rejestrów małżeńskich nie ma możliwości wyznaczenia osoby uposażonej)

W sytuacji gdy rejestr jest prowadzony indywidualnie, bez ustalonej osoby
      uposażonej, w momencie ewentualnej śmierci uczestnika. Wartość zgromadzonych
      środków przechodzi w skład masy spadkowej.

Odnośnie złożenia dyspozycji dopisania osoby uposażonej do swoich indywidualnych
      rejestrów, zapraszamy do jednego z naszych Punktów Obsługi Klienta.

Informacje na temat lokalizacji naszych POK-ów znajdują się na naszej
      stronie info.u-i.pl/r.html?u=http://pok.u-i.pl/n/pok.html lub pod numerem
      infolini 801 144 144,czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00-18:00

Mam nadzieje że udzielone informacje okażą się pomocne. W przypadku
      ewentualnych dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z wyżej wymienioną infolinią.

Z poważaniem

Marcin Mioduszewski

Union Investment TFI

ul. Marynarska 19 A

Warszawa 02 - 674
      • ewa9923 Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 17.02.07, 00:05
        Ja również zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Skandią a SFImBanku i też mnie
        zainteresowała kwestia spadkowa.

A co będzie z moimi pieniędzmi kiedy np. ja i mąż zginiemy równocześnie w
        wypadku samochodowym? W konkretnym przypadku, który przedstawił Axel40, gdy
        będzie założony rejestr małżeński, nie ma możliwości uposażenia naszego syna sad

Bardzo ciekawe jak to jest rozwiązane w różnych funduszach? Co się dzieje wtedy
        z moimi pieniędzmi?
        • axel40 Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 17.02.07, 00:34
          Ewunia nie doczytałaś dokładnie.Nie będzie uposażony syn ale majątek z funduszy
          przejdzie w masę spadkową.Wię jeśli masz jedno dziecko to otrzyma całość bez
          pobrania podatku w myśl ustawy ze stycznia tego roku(Najbliższe osoby są
          zwolnione z podatku od darowizn).
          Czy nie lepiej wybrać osobno polise na życie ,a osobno inwestycje w fundusze?
          Jeśli 10 osób mówi ,że lepiej to rozdzielić a dwie ,że lepsza jest Skandia to
          raczej się nie myli te 10.
          Twoja kasa i twoja decyzja.Udanej decyzji.
          A myślałem,że tylko ja jestem nocnym markiem smile
          • jan-w Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 17.02.07, 10:38
            Ale w takim wypadku, nie ma pewności że wszystkie pieniądze otrzyma dziecko. W
            tym przypadku, obowiązuje zachowek: www.adwokat.com/html/spadkowe-8.shtml
            • axel40 Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 17.02.07, 10:43
              Zgadza się .Sprawic testament i po sprawie.A najlepiej zaciagac info
              bezpośrednio u dystrybutorów lub prawników.Nie należy nigdy polegać na jakiejś
              opinii z netu.
              Pozdrowienia janie
      • mamaigora1 uposazony 17.02.07, 16:14
        cytat:
        Dana osoba ma prawo odkupić jednostki uczestnictwa do wartości nie wyższej niż
        przypadające na ostatni miesiąc, przed śmiercią uczestnika dwudziestokrotne
        przeciętne, miesięczne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw. Ogłaszane przez
        Główny Urząd Statystyczny.

Czyli co dzieje sie z reszta, gdy pieniedzy na funduszu jest znacznie więcej
        niz 20xśrednie wynagrodzienie? Do masy spadkowej?
        • axel40 Re: uposazony 15.03.07, 15:30
          Tak.Pozdrawiam
    • gugusiaczek Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 21.02.07, 21:17
      Witam
      Jak chcesz miec 100 % pewnosci co do tego ze zona dostanie calosc to tylko
      fundusze zapakowane w polise na zycie.
      Tu nie maja nawet prawa do zachowku poniewaz wyplata jest traktowana jako
      swiadczenie ubezpieczeniowe i koniec.
      A co do inwestycji to nie znasz jeszcze innych powodow dla ktorych taka forma
      inwestowania jest czasem korzystniejsza.
      Zrozumialem ze chcesz oszczedzac regularnie raczej mowisz o mniejszych kwotach.
      Pamietaj ze kupowanie w takich systemach jest bez oplaty dystrybucyjnej a np
      kupujac Arke Akcji zaplacisz 3 % oplaty(do 3000 zł) a tam 0%.
      mbank nie pobiera oplaty ale nikt nie powiedzial ze fundusze nie pobiora (
      mowienie polprawdy)
      Pozatym jak bedzie bessa i bedziesz chcial sprzedac powiedzmy Arke Akcji i
      kupic cos z rynku pienieznego to zaplacisz znowu oplaty.Za zbycie i za zakup
      Jednostek.
      Np w Aegon takie tranzakcje sa bezplatne i kupujesz zawsze bez prowizji.
      A jeszcze jedno, kupujesz fundusze i czy ktos Ci doradzi w czymkolwiek?
      Pozostaje forum ?
      Czarek Aegon smile
      • mieszko252 Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 21.02.07, 21:52
        Następny nawiedzony z Aegona smile
        Bzdury kolega pisze!
        • jan-w Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 22.02.07, 17:07
          Następny nawiedzony z AEGONA?
          A może to jest tak, że nie ma jednej, jedynie słusznej metody inwestowania?
          Może to co dla ciebie jest bez sensu, albo niedostępne, dla innych jest idealnie
          dopasowane do ich potrzeb? Jeśli sądzisz że to wyłącznie idioci, ulokowali
          ciężkie pieniądze w AEGON, to spróbuj się zastanowić, skąd ci "idioci" je wzięli.
          • mieszko252 Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 22.02.07, 17:52
            jan-w napisał:

> Następny nawiedzony z AEGONA?
            > A może to jest tak, że nie ma jednej, jedynie słusznej metody inwestowania?
            > Może to co dla ciebie jest bez sensu, albo niedostępne, dla innych jest idealni
            > e
            > dopasowane do ich potrzeb? Jeśli sądzisz że to wyłącznie idioci, ulokowali
            > ciężkie pieniądze w AEGON, to spróbuj się zastanowić, skąd ci "idioci" je wzięl
            > i

Produkt oferowany przez aegon kilka lat temu spełniał oczekiwania klientów ze
            względu na korzyści podatkowe i możliwość dokonywania konwersji między
            funsuszami.W obecnej chwili po nowelizacji ustawy o spadkach i darowiznach z
            początku roku oraz powstawaniu dużej ilości funduszy parasolowych nie ma
            ekonomicznych przesłanek do inwestowania w tego typu polisy.
            Zdecydowanie tańszym jest rozdzielenie polisy na życie i inwestowanie w fundusze.
            Nikogo nie nazwałem idiotą ,więc trochę z tym przesadziłeś.Forum nie służy do
            prowadzenia działalności gospodarczej przez kolege z aegona.Przedstawia się jako
            doradca ale nie posiada licencji doradcy.I to co jest najgorsze w postępowaniu
            takich ludzi to to,że nie mówią całej prawdy .Czy wspomniał gdzieś kolega o
            prowizjach pobieranych przez aegon?Próbuje tylko obciążyć innych.
            I tyle z mojej strony.
            Każde forum służy do bezinteresownej wymianie poglądów,a nie do łapania klientów
            i proponowaniu spotkań biznesowych.
            • jan-w Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 22.02.07, 18:30
              Ja nie jestem "kolegą z aegona" i nic nikomu nic nie oferuję, a też uważam że
              jest wiele grup ludzi, dla których AEGON jest odpowiedni. AEGON, to nie tylko
              fundusz parasolowy (chociaż chyba jedyny, który ma w ofercie kilkadziesiąt (95?)
              różnych funduszy). Ma wiele innych zalet. Pisząc "kolejny nawiedzony z AEGONA",
              sugerujesz, że nikt rozumny, z niego nie korzysta. Proponuję dokładniejsze
              zapoznanie się z tematem, przed wydawaniem tak zdecydowanych sądów.
            • gugusiaczek Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 14.03.07, 20:19
              Witam
              Mysle ze powinienem cos odpisac wobec tego pozwole sobie z cytowaniem

Produkt oferowany przez aegon kilka lat temu spełniał oczekiwania klientów ze
              > względu na korzyści podatkowe i możliwość dokonywania konwersji między
              > funsuszami.W obecnej chwili po nowelizacji ustawy o spadkach i darowiznach z
              > początku roku oraz powstawaniu dużej ilości funduszy parasolowych

Produkt nadal spelnia oczekiwania wielu klientow
              To prawda ze teraz odeszly zalety zwiazane z darowizna i podatkami spadkowymi
              dla najblizszych
              A co do funduszy parasolowych to zgadzam sie ALE
              nie widzialem jeszcze parasola gdzie macie dostepne fundusze roznych TFI
              Np. Arka Legg Masson czy ING
              >Forum nie służy do
              > prowadzenia działalności gospodarczej

Tu masz racje
              A co do podawania sie za doradce to z tego co wszyscy wiemy to licencja trzeba
              sie wykazywac jak nazywa sie Doradca Inwestycyjnym
              Natomiast Doradcow Finansowych mnozy sie duzo bez licencji( nie jest wymagana i
              nie ma kryteriow, egzaminow )
              Natoniast jezeli chodzi o to ze wszystkiego sie nie mowi o prowizjach
              Przy lokacie u nas nie ma prowizji przy planach reg. oszczedzania jest.
              Ja zawsze mowie o wszystkich kosztach a pozatym u nas w umowach nie ma gwiazdek
              i odnosnikow pisanych maczkiem ukrytoch kosztow
              Wiec jak po tym nie pisze to nie oznacza ze nie ma i ze kogos oszukuje.
              Firma W ktorej pracuje, od 5 lat co roku dostaje
              przedsiebiorstwo.fairplay.pl/laureaci_pfp.php?id=2006&nagroda=4
              Tam jest ta firma na drugim miejscu za co ?
              NApewno nie za to ze to banda oszustow ukrywajacych koszty !
              Pozatym mysle ze jak na forum wypowiadaja sie rozni ludzie to nie jest takie
              zle a opinia kogos kto to robi zawodowo moze tez byc pomocna.
              Oczywiscie zagalopowalem sie z tym szukaniem klientow na sile.
              Nizej piszesz o zachówku czy to jaks forma zachowku ?
              W kodeksie cywilnym nie spotkalem takiego slowa jak to literowka to przepraszam.

Pozdrawiam
              Czarek
              A jeszcze jezeli chodzi o zachowek to osoba wydziedziczona nie ma prawa do
              zachowku ( moze sie to komus przydac).

• axel40 Re: gugusiaczek 15.03.07, 15:40
                Ciesze się,że będziesz dzielił się radami z forumowiczami i to w takiej formie
                jak teraz.Opinia kogoś kto to robi zawodowo i ma pojęcie o szerokim rynku jest
                zawsze korzystna dla inwestujących.Zapraszam Cię do regularnego odwiedzania
                forum i dzieleniu sie uwagami na tematy tutaj podjętymi.Będzie to napewno z
                korzyścią dla wszystkich.Pozdrawiam
      • lucja77 Re: Fundusze inwestycyjne a prawo spadkowe/małżeń 06.03.07, 09:06
        Bardzo dobre spostrzeżenia- 100% może żona dostać tylko wtedy jeśli będzie to
        świadczenia ubezpieczeniowe i to jedyna mozliwość ale jeśli mamy ubezpieczenie
        podczas inwestowania i płacimy ochrone ubezpieczeniową to wtedy żona powinna
        dostać 110% z tego tytułu przynajmniej ja znam takie rozwiązania.
        Jeśli chodzi o bezpłatne zmioany w inwestycji objetej ubezpieczeniem mamy do
        tego prawo bo tak jest zkonstruowana umowa jeśli chodzi o doradę przy takowej
        zmianie równiez mozna ją uzyskać jesli mamy dobrego doradcę i kupujemy
        naszą ,,inwestycję '' w dobrej firmie gdzie takie osoby pracuja.
        Jeśli naprawde chcemy czegoś super znajdziemy to na rynku jest masa mozliwośći
        ale tylko kilka swietnych
        • mieszko252 Re: Lucja 77 06.03.07, 10:19
          Ta pani to sprzedawczyni jakiś produktów z ubezpieczeniem.Po wymianie e-maili
          nie przedstawiła żadnych propozycji,tylko proponowała spotkanie.Może nie
          chodziło jej o fundusze?Tego nie wiem,ale odrzuciła propozycje podysktutowania o
          produkcie na forum.

> Bardzo dobre spostrzeżenia- 100% może żona dostać tylko wtedy jeśli będzie to
          > świadczenia ubezpieczeniowe i to jedyna mozliwość ale jeśli mamy ubezpieczenie

To co z banku z lokaty nie dostaniemy 100%,a z funduszy tez nie ?

Jeśli naprawde chcemy czegoś super znajdziemy to na rynku jest masa mozliwośći
          > ale tylko kilka swietnych

I oczywiście ty je masz smile

> Jeśli chodzi o bezpłatne zmioany w inwestycji objetej ubezpieczeniem mamy do
          > tego prawo bo tak jest zkonstruowana umowa jeśli chodzi o doradę przy takowej
          > zmianie równiez mozna ją uzyskać jesli mamy dobrego doradcę i kupujemy
          > naszą ,,inwestycję '' w dobrej firmie gdzie takie osoby pracuja.

Uważasz,że dokonywanie konwersji wymaga tylko dobrej firmy i doradcy?Wszyscy są
          nieukami nieznającymi sie na rzeczy?Słyszałas o takich funduszach jak
          parasolowe?Są takowe i nie tylko z ubezpieczeniem.
          • lucja77 Re: Lucja 77 10.03.07, 16:48
            Niestety nie jestem,,sprzedawczynią jakichś produktów z ubezpieczenie" bo nic
            nie sprzedaje. Nie przedstawiam żadnych propozycji bo aby coś przedstawiać
            należy poznać potrzeby, cele i plany konkretnej osoby a dopiero potem można coć
            zaproponować. Nie odrzucam propozycji dyskusji na forum i niemam tak bujnej
            wyobraźni jak Ty.
            Jeśli chodzi o 100% gwarancje kto i ile po nas dostanie to oczywiście że w
            banku i inwestycjach w fundusze inwestycyjne zawierane przez bank czy biura
            maklerskie to przecież to wszystko wchodzi w masę spadkową i zachowek. W
            przypadku spadku dzieczyczymy równiez wszystkie zobowiązania.
            Jeśli chodzi o dobre rozwiązania faktycznie jest ich kilka i ja oczywiście
            takie mam.
            Co do bezpłatnych zmian to przeciez jest oczywiste że należy je robić 2-3 razy
            w roku aby zwiększyć zyski. Ale nadal uważam iż ważną rolę odgrywa tu doradca i
            nie twierdzę że wszyscy są nieukami i nie znają sie na rzeczy wiele osób jest
            bardzo świadomych sami inwestuja pieniądze ale czy Ty mając swoją wiedzę czy
            nie chciałbyś aby Twój doradca od czasu do czasu podpowiedział Ci coś
            zasugerował powiedział w którym momęcie przenieść kapitał gdzieś indziej,
            zainwestować w coś innego? Czy wszyscy są na tyle samodzielni, czy czasami mała
            sugestja osoby bardziej doświadczonej od nas nie byłaby korzystniejsz?
            zauważyliście teraz jakie były spadki ile na nich zarobiliści? Czy znalazł się
            ktoś kto to wykorzystał i zarobił? Czy osoba badz jakiś pracownik firmy czy
            instytucji przez która inwestujecie swoje pieniądze zadzwonił do was i
            powiedział Wam że bedą spadki i nalezałoby coś zmienić jak i gdzie?
            Parasol to nie wszystko jeśli pada deszcz on zasłoni tylko Twoja głowe i
            ramiona a reszta?
            • jan-w Re: Lucja 77 10.03.07, 16:56
              Jeśli mam mieć takiego doradcę jak ty, który twierdzi że wszystkiego dotyczy
              zachówek, to wolę kierować się własną wiedzą. Może jakiś kurs by się przydał?
            • mieux Re: Lucja 77 10.03.07, 18:08
              Lucja 77! Inteligencja osób z tego forum powoduje, że nie znajdziesz tu
              klientów. Zajmij się obieraniem cebuli (są takie ogłoszenia) albo czym innym.
              • sz34 prawo spadkowe 15.03.07, 15:09
                mam w BPG fundusze inwestycyjne zarządzania i w przypadku mojej smierci jest
                prowadzone postepowanie sadowe ale można dpisać męża ,że w przypadku śmierci on
                dostaje kasę tak mi powiedziano na infolinii , szkoda ze dowiedziałam sie o
                tym z forum a nie w banku w którym kupila jednostki , także lecę dopełnić
                formalności
                pozdrowienia
                • amebar Re: prawo spadkowe 23.03.07, 20:40
                  Witam.Ciekawy jest to temat zwłaszcza za życia.W każdej sytuacji trzeba
                  zachować zimną krew nawet w chwili żałoby.Banki to instytucje finansowe a nie
                  chartatywne.Prawo bankowe jest dla banków a nie dla klientów.W każdej rodzinie
                  ważne jest zaufanie i informacja.Dysponując danymi do konta lub funduszy możemy
                  odkupić jednostki za pomocą internetu.Po odkupieniu tą sama drogą możemy
                  wykonać przelew na dowolne konto.Uważam że jest to najszybsza i bezstresowa
                  forma odzyskania wszystkich pieniędzy z kont lokat funduszy itp.
                  • axel40 Re: prawo spadkowe 23.03.07, 20:49
                    Ale niezgodne z prawem.
                    • amebar Re: prawo spadkowe 23.03.07, 22:47
                      axel zgoda.Ale dlaczego prawo utrudnia i przedłuża wypłatę moich
                      pieniędzy.Mogłem oszczędzać 30 lat odejmując często od ust nie poto żeby moim
                      dorobkiem decydował sąd i bank,a nie moje dziecko.Trzeba zmienić prawo .Często
                      są to w chwilach żałoby upokarzające sprawy.Prawo konstruował nie kowalski a
                      profesor kowalski a to robi duża różnicę.Pieniądze jeżeli będę miał w kieszeni
                      to dopiero będę sie cieszył.
                    • amebar Re: prawo spadkowe 24.03.07, 13:35
                      axel40 napisała:

> Ale niezgodne z prawem.
                      Co to jest prawo?Setki tysięcy oszukanych czyt.(niedoinformowanych)
                      ludzi,najważniejsze informacje na wnioskach napisane niewidocznym drukiem
                      tysiące niedouczonych doradców,panienki w okienkach dezinformujące
                      klientów.Niedouczeni pseudodoradccy różnią się tym od pseudokibiców,że pierwsi
                      to idealiści a drudzy hieny finansowe.Fajnie jest to forum bo można się
                      ciekawych rzeczy dowiedzieć.Niemniej ,lepiej dać każdemu wędkę niż gotową rybkę.
                      • axel40 Re: prawo spadkowe 23.07.07, 11:21
                        up
                        • amebar Re: prawo spadkowe 25.07.07, 07:26
                          axel40 napisał:

> up
                          Witam.Czy można rozszyfrować ten skrót?
                          • axel40 Re: prawo spadkowe 25.07.07, 07:58
                            up-z j.angielskiego do góry,w góre.Ten wątek został podciągnięty do góry,by
                            ułatwić odnalezienie go innemu użytkownikowi forum zainteresowanemu tym lub
                            podobnym tematem .
                            Pozdr...
                            • amebar Re: prawo spadkowe 26.07.07, 06:57
                              axel40 napisał:

> up-z j.angielskiego do góry,w góre.Ten wątek został podciągnięty do góry,by
                              > ułatwić odnalezienie go innemu użytkownikowi forum zainteresowanemu tym lub
                              > podobnym tematem .
                              > Pozdr...
                              Dziekuję za wyjaśnienie.Zangielskim u mnie kiepsko.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka