Dodaj do ulubionych

Skandia - Multiportfel Spektrum

22.03.07, 01:23
Witam,

czy ktoś korzysta z tego produktu (Skandia - Multiportfel Spektrum Plus)?
Proszę o przedstawienie plusów i minusów.
Jestem zainteresowany inwestowaniem w fundusze, ale nie specjalnie mam ochotę
czekać na pieniądze 18 lat.
Dlaczego tak naprawdę zawiera się Umowę Ubezpieczenia na Życie z
Ubezpieczeniowym Funduszem Kapitałowym? Strasznie to karkołomne.
No i proszę o odpowiedź, czy lepiej korzystać z pośrednictwa OpenFinance
(ponoć z tego powodu jest większa oferta funduszy), czy może można
bezpośrednio w Skandii dostać lepsze warunki?

pozdrawiam,
miskiewicza
Obserwuj wątek
    • mieux Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 22.03.07, 09:10
      > Jestem zainteresowany inwestowaniem w fundusze, ale nie specjalnie mam ochotę
      > czekać na pieniądze 18 lat.
      > Dlaczego tak naprawdę zawiera się Umowę Ubezpieczenia na Życie z
      > Ubezpieczeniowym Funduszem Kapitałowym? Strasznie to karkołomne.

Po to do funduszy kapitałowych doczepia się ubezpieczenie, aby
      1. agent miał zdecydowanie większą prowizję;
      2. umowa była niejasna, zagmatwana, niezrozumiała dla klienta (wtedy łatwiej go
      oszukać);
      3. klient nie miał pojęcia ile tak naprawdę ma pieniędzy na rachunku - różnica
      między ubezpieczeniem a inwestowaniem jest często rozmyta;
      3. klient nie miał dostępu do swoich pieniędzy przez kilka początkowych lat
      (jak wypłaci wcześniej to straci kilka tysięcy - tak oskubany to może sobie już
      iść)
      4. klient miał dobre samopoczucie, że jest ubezpieczony i ma kapitał. O tym, że
      na jego koszt wygrzewa się nad M. Śródziemnym banda agentów wiedzieć nie musi.
      A kiedy klient się dowie, że jego pieniądze strasznie stopniały zamiast
      wzrosnąć, to nic złego się nie stanie - po zakończonej umowie nie będzie już
      ubezpieczony i nic nie dostanie za wylew czy zawał.

Dobrze, że tu wpadłeś przed wykupieniem ubezpieczenia z funduszem inwestycyjnym.
      Jeśli nie chcesz być oszukany, to nie łącz tych dwu rzeczy.
      Przeczytaj kilka wątków z tego forum na ten temat.
      • miskiewicza Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 22.03.07, 10:02
        Dzięki za odpowiedź.
        Tak naprawdę to złozyłem wniosek o umowę na ubezpieczenie ...
        umowy jeszcze nie mam, ale już każa mi zapłacić pierwszą składkę.
        Rozumiem, że sam wniosek do niczego mnie nie zobowiązuje, choć w nim jest podany
        okres ubezpieczenia i wysokość składki. Czy tak?
        Do tej pory jeszcze nie wpłaciłem ani złotówki.
        Dziękuję również za ostrzeżenie. Musze być czujniejszy.

pozdrawiam,
        miskiewicza
        • lgg69 Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 22.03.07, 10:46
          Ja mam Multiportfel Spektrum od 2lat i jestem bardzo zadowolona jesto najlepsza
          inwestycja jaka mogłam zwrzeć podpisałam ją na 30lat.
          Zawsze wiem ile mam pieniędzy na kącie ponieważ korzystam z Multiportfel
          Online, ubezpieczenie na życie jest po to aby mieć korzyści prawno podatkowe
          typu nie płacenie 19% podatku Belki p[rzy częściowych wykupach, aby te
          pieniądze wrazie mojej śmierci nie wchodziły w masę spatkową i osoba uposażona
          dostała 110% właśnie z tytułu ubezpieczenia.
          Kolega mieux chyba niebardzo orientuje się jak pracują pieniądze w Skandii i na
          czym dokładnie zarabiają agenci czy wiesz może że jest odrazu inwestowane 100%
          Twojej składki i to nie zniej idą opłaty na agenta.
          Zgadzam się że napewno w Open Finance nikt nie wytłumaczy dokładnie inwestycji
          jej zalet ani poco jest ochrona ubezpieczeniowa to amatorzy więc nie dziwie się
          że są takie pytania bo wprowadzaja straszny zamęt.
          Ja napisałam umowę z agentem który poświęcił mi 5godz i wszystko dokładnie
          wytłumaczył jeśli chcesz mogę dać Ci namiary na niego
          pozdrawiam
          • miskiewicza Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 22.03.07, 12:12
            Właśnie się dowiedziałem od konsultanta OF, że wniosek, który był woniskiem o
            umowę jest ... umową, a prawnym tego potwierdzeniem będzie oryginał polisy.
            Czy tak rzeczywiście jest?
            We wniosku mam podany okres ubezpieczenia (18lat) i miesięczną wysokość składki.
            Konsultant twierdzi, że mogę zmieniać wysokość składki, a minimalna jej wielkość
            to 200zł oraz, że minimalnie trzeba wpłacać pieniądze przez 5 lat, a poźniej nie
            ma takiego obowiązku. Jednak tych rzeczy nie ma we wniosku.
            We wniosku są podane tylko okres i wysokość raty.
            Czy przydadkiem nie będę musiał buliś kasy przez 18lat? Na ile ten produkt jest
            elastyczny? Wiem, że to są pytania raczej do konsulatanta, ale powoli przestaję
            wierzyć, że jest w stanie mi coś wyjaśnić.

pozdrawiam,
            miskiewicza
            • lgg69 Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 23.03.07, 10:48
              To że mam spektrum w Skandii i jestem zadowolona to nie znaczy że jestem
              agentem i ,,naganiam" tutaj coś jakie mogłabym mieć z tego kożyśći to że
              wyrażam własne zdanie to nie dostaje za to żadnej prowizji.
              Jeśli podpisałeś wniosek to masz prawo odstąpić od umowy nawet w chwili kiedy
              przyjdzie polisa bo możesz jej nie podpisać i nie przyjąć w Skandii na
              rezygnacje z inwestycji ma sie 60 dni czyli jeszcze 30po podpisaniu polisy bez
              zadnych konsekwencji.
              Wpłaty miesieczne nie są korzystne ponieważ będzie im duzo trudnie zarobić na
              koszty a co ważniejsze Ty nie bedziesz widział efektów pracy pieniędzy.
              Program na 18lat to krótki czas bo dopiero wtedy inwestycja zaczyna sie na
              dobra sprawe rozkręcać.
              W ekonomji jest taka liczba jak 72 jesli podzielimy ją przez wysokość zysku
              jaki otrzymamy to dowiemy się co ile lat kapitał będzie się nam podwajał. Czyli
              jesli uzyskasz co roku srednio tylko 20% zysku to kapitał bedzie Ci się
              podwajał co 3.6 roku.
              Elastyczność Multiportfel Spektrum polega na tym iż przez pierwsze 5 lat
              kapitał jest zamrożony i gdybyś chciał zerwć umowe w pierwszych 2latach tracisz
              100% w kolejnych mniej a po 5roku jeszce mniej ale dokładnie ile tego niewiem.
              Po 5roku w pewnej częsci kapitał bazowy jest dostępny ale jesli masz konto
              dodatkowe i coś tam wpłaciłeś jako wpłaty dodatkowe to masz je dostępne od
              pierwszego roku od pierwszego miesiaca.
              Napisałam że wiem ile mam na własnym koncie dlatego iż inwestorzy Skandii mogą
              korzystać z Multiportfel Online Ty napewno też. Wejdz na strone Skandii i wejdz
              w teczke która jest po prawej stronie wejdz w wersje demo i zobaczysz jak
              mozesz obserwować swoja inwestycję. Jeśli będziesz na tej stronie zobacz
              jeszcze ile masz funduszy do wyboru i w co mozesz inwestować (fundusze-
              fundusze inwestycyjne) są tam nie tylko polskie ale równiez zagraniczne oraz
              portfele modelowe możesz równiez zkorzystać z Multi Navigatora.
              portfele modelowe, Multinawigator, Multiportfel Online w tak dobrej formie ma
              tylko Skandia i praktycznie tylko ona.
              Wiem to wszystko ponieważ sama mam takA inwestycję śledzę wszystkie nowośći a
              zalładajac ten program bardzo dokładnie i szczegółowo go sprawdziłam no i
              trafiłam na dobrego i cierpliwego doradcę, który to wszystko mi dokładnie
              wyjasnił.
              pozdrawiam wszystkich negatywnie do mnie nastawionych poprostu zazdrościcie że
              wiem więcej od Was
              • gadzik1 tak niestety gada agent, a nie klient 24.03.07, 08:02
                sloganiki ze szkolen sprzedazowych.

Ale chyba zapomnieli Wam powiedziec - umow sie na rozmowe w 4 oczy. BEDZIE latwiej
            • arfer Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 23.03.07, 13:57
              Bzdura. W takim razie szerokim łukiem omijaj tego oszusta. Jako, że jest to
              ubezpieczenie na życie, samą polisę Skandia wystawia dopiero po przesłaniu
              wniosku, opłacenia składki oraz analizie ryzyka (uproszczonej, ale teoretycznie
              zawsze). Masz zresztą później 30 dni na odstąpienie od umowy, zgodnie z prawem
              ubezpieczeniowym (co znajdywać się zresztą musi w OWU umowy).

Wpłacanie przez 5 lat 200 zł i rezygnacja z dalszych płatności ( i sprzedawanie
              tego typu produktu w konwencji "wystarczy opłacać składki za 5 lat" to straszne
              oszustwo - warto wiedzieć, że w takiej sytuacji horrendalnie rosną opłaty za
              zarządzanie, a przy takiej składce koszty administracyjne polisy są znaczne).

Jeśli zrezygnujesz wcześniej - za każdy rok przed okresem, na jaki zawarłeś
              umowę, zostanie potrącona karna opłata - przez pierwsze lata nie odzyskujesz
              nic, później (nie chce mi się przeliczać dokładnie) mniej więcej tracisz 3-4 %
              za każdy rok przed terminem.
              • axel40 Re Arfer 23.03.07, 14:18
                Czy są na obecną chwilę jakiekolwiek plusy tego typu polis.Uważam,że to ani
                dobra polisa na życie (minimalna suma ubezpieczenia),ani dobra inwestycja w
                fundusze ze względu na duże koszty.Ale być może się mylę.Jakie jest twoje zdanie
                na ten temat?
                • arfer Re: Re Arfer 24.03.07, 00:09
                  Tak, ale ujmę to inaczej : mogą być . Pod warunkiem, że TU nie próbuje zarobić
                  na tym produkcie zdecydowanie wiecej niż na innych. Dla mnie U-L może być takim
                  samym instrumentem inwestycyjnym, jak każdy inny, w tym pojedyncze TFI, czy SFI
                  mBanku. Obsługa takiego mini-portfela (choć moim zdaniem, jeśli ogranicza się
                  tylko do Aegona / Skandii dywersyfikacja jest zbyt mała, no i płynność
                  marniutka) "kosztuje" tyle samo czasu. A i Aegon, i Skandia również mogą płacić
                  brokerom część opłaty za zarządzanie (co w dłuższym czasie powinno stanowić gros
                  zysków takiej osoby, nie - opłaty wstępne), i to zwykle niewiele mniej niż są w
                  stanie zapłacić TFI.

Jak wspomniałem w którymś z niższych postów - U-L jako takie mogą być doskonałym
                  instrumentem pod kilkoma warunkami - nie dokłada się na siłę ochrony, zwiększa
                  nieco elastyczność i zmniejsza koszty początkowe. Może i wtedy prowizje nie będą
                  sięgać 40-60 %, ale 1/2-1/3 tego (obok managamement fee i tak sporo), ale
                  produkt z czystym sumieniem można oferować klientowi.

Swoją drogą - znam kilka osób, które zakładając klientom Skandię czy Aegona
                  (zwykle na sporo wyższe kwoty niż minimalne) faktycznie nieźle wykorzystują
                  zalety tych produktów.
                • lgg69 Re: Re Arfer 24.03.07, 11:47
                  Mam wrazenie że jesteś doradcą z expandera czyli taki sam fachowiec jak z open
                  finance. Jeśli tak to powinieneś doskonale wiedzieć iż nie jest to typowe
                  klasyczne ubezpieczenie na życie i spełnia ono tutaj inną funkcję. jeśli chodzi
                  o Skandie i o koszty jakie ponosi sie z tego tytułu to też powinieneś je znać i
                  wiedzieś że sa one minimalne wręcz nie zauważalne.
                  • arfer Re: Re Arfer 26.03.07, 09:26
                    Tyle, że patrząc na łaczny koszty wszelkiego rodzaju, jest tego sporo. A jeśli
                    klient zaprzestanie opłacania składek regularnych po 5 latach - produkt zaczyna
                    być horrendalnie drogi (opłaty za zarządzanie choćby).
            • firleyy Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 07.10.14, 19:15
              Ale jaki jest sens zmiany chociażby takiej składki? Wtedy wynagrodzenie w przypadku ew. wypadku spada i to dość gwałtownie...
        • axel40 Re: Do Miskiewicza 22.03.07, 16:15
          Jest pewien okres czasu kiedy możesz bez konsekwencji odstąpić od umowy.
          Po jaką cholerę kupujesz coś, do czego nie masz przekonania i tak mało o tym wiesz.
          Jak chcesz oszczędzac na emeryture to wykup sobie np.IKE
          Taniej i przejrzyściej będzie jak kupisz osobno fundusze(są nawet bez prowizji
          dystrybucyjnej niektóre),a osobno polisę na życie(jest ci potrzebna w tej chwili?)
          Wpłacasz i wypłacasz kiedy chcesz i nikt za to cie każe.W dodatku wiesz ile
          płacisz na polisę a ile na fundusz.
          Lepiej odstąp od umowy i przemyśl wszystko jeszcze raz.Jak będziesz pewny ,że to
          dla ciebie to wtedy kup.A robisz odwrotnie.Najpierw kupujesz ,a teraz
          zastanawiasz się czy ci się to opłaca.Później jest bardzo drogo odstąpić od
          umowy.Your money-your decision.Good Luck!
      • lgg69 Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 22.03.07, 11:13
        Niemożesz tak pisać z kąd w ogule masz takie bzdurne informacje na jakiej
        podstawie tak twierdzisz?
        Własnie inwestycje w fundusze inwestycyjne powinno się łączyć z ubezpieczeniem
        dla korzyści prawno podatkowych. Inwestorzy w Skandii maja możliwośc
        kontrolowania inwestycji wglądu na konto wypłaty i wpłaty w dowolnym czasie.
        Inwestujesz w Skandie wiesz coś o ich rozwiązaniach?
        • gadzik1 kolejny 22.03.07, 16:25
          cholerny agent podszywa sie pod zadowolonego klienta.
          A jesli klient, to nalezaloby dosadnie okreslic....
          • rsta1984 Re: kolejny 22.03.07, 17:57
            dokladnie!
            jakis naganiacz, ktory zna pewnie tylko zwrot "kozysci prawno podatkowe" czy
            jakos tak..
            kolego nie wiem czy wiesz ale belke idzie ominac w inny sposob anizeli pchanie
            kasy wyludzacza ze skandii..
          • mieux Re: kolejny 22.03.07, 19:58
            > cholerny agent podszywa sie pod zadowolonego klienta.
            > A jesli klient, to nalezaloby dosadnie okreslic....,

że Igg69 ma inteligencję na poziomie zawodnika sumo (ok. 60 pkt, co wskazuje na
            ... inteligencję kury?)
          • mieux Re: kolejny 22.03.07, 20:03
            Igg69 napisał:

>"Zawsze wiem ile mam pieniędzy na kącie."

To znaczy, że nie dał pieniędzy towarzystwu ubezpieczeniowemu, tylko trzyma je w
            k ą c i e.
            • lgg69 Re: kolejny 24.03.07, 14:51
              Multportfel Online coś jak konto internetowe widę ile mam i gdzie zainwestowane
              oraz mogę dokonywać konwersji
        • mieux agent wciska Ci kit 22.03.07, 19:50
          Miskiewicza, zobacz tylko jaki poziom ma ten Igg69!

> Niemożesz tak pisać z kąd w ogule masz takie bzdurne informacje na jakiej
          > podstawie tak twierdzisz?

Nie dość, że nie zna elementarnych podstaw ortografii, nie dość, że obraża
          forumowiczów, którzy prezentują wysoki poziom wiedzy w sprawach finansów i nie
          tylko, to jeszcze wciska Ci ubezpieczenie, które jest Ci pewnie potrzebne jak
          dziura w moście.
          Jeśli nie możesz żyć bez ubezpieczenia to kup je osobno, nigdy razem z funduszem!

Po otrzymaniu umowy z towarzystwa natychmiast z niej zrezygnuj - poniesiesz
          najmniejsze straty - odliczą Ci tylko za ubezpieczenie przez niecały miesiąc.
          Zwykle z umowy można zrezygnować w ciągu 30 dni od jej zawarcia - skorzystaj z
          tej ostatniej szansy.
          Jeśli zrezygnujesz po 30 dniach od zawarcia umowy stracisz dużo więcej.

Przeczytaj wątki z tego forum:
          - fundusz + ubezpieczenie - razem czy osobno;
          - Amplico AIG Life oszukuje.
          Przeczytaj na tym forum, jak i gdzie można dobrze inwestować. Na pewno coś
          lepszego wybierzesz. Zrezygnuj z tego mixu (ubezpieczenie + fundusz), abyś nie
          stracił tysięcy zł tak jak ja i wiele innych osób omotanych przez agentów po
          dwudniowych szkoleniach.
          Agenci z towarzystw ubezpieczoniowych są z "łapanki" z ulicy. Nie mają bladego
          pojęcia o rynku finansowym (jak ten Igg69). Ich kierownicy wbijali im tylko na
          kilku godzinach "szkolenia" jak wycyckać klienta. To, co opowiada Ci taki agent,
          może być tylko jego wymysłem - nie ważne dla niego co mówi, ważne, abyś kupił, a
          on dostał prowizję.

Jak już otrzymasz tę umowę, wyślij list polecony do towarzystwa
          ubezpieczeniowego, że rezygnujesz z umowy. Podaj numer konta, na który mają Ci
          zwrócić pieniądze. Pamiętaj, masz na to tylko 30 dni od dnia zawarcia umowy.
          Jeśli list wysłali późno (tak często robią) to będziesz miał tylko kilka dni na
          rozwiązanie umowy.

Pisałeś, że jeszcze nic nie wpłaciłeś? To znacznie lepiej! Nie wpłacaj. Agent
          Cię nabiera, że musisz wpłacić. Chce wywołać na Ciebie presję, abyś się nie
          wycofał.
          Zostaw tego śmierdziela bez Twoich pieniędzy. Sam widzisz jak kręci.

Napisz jeszcze raz, czy coś podpisywałeś, czy coś wpłaciłeś.
          • axel40 lucia77 to igg69 22.03.07, 20:28
            To przecież widać po ortografiismile
            • lgg69 Re: lucia77 to igg69 23.03.07, 10:24
              nie łącz mnie z lucja77 bo niemam z nią nic wspulnego a co do ortografi to nie
              jestem na j.polskim zawsze pisałem jak chce
              • axel40 Re: lucia77 to igg69 23.03.07, 10:58
                Przynajmniej się określ płciowo!Raz piszesz jako kobieta,a raz jako
                mężczyzna.Popełniasz te same błędy ortograficzne i piszesz te same bzdury.
          • miskiewicza Re: agent wciska Ci kit 23.03.07, 12:40
            Złożyłem wniosek, bo agent (doradca finansowy - sic!) zapewniał, że to mnie do
            niczego nie zobowiązuje.
            Jednocześnie dał mi blankiet do pierwszej wpłaty, które do tej pory nie dokonałem.
            Pytanie, czy teraz muszę od czegoś odstepować? Najlepiej byłoby odebrać
            wypełniony wniosek od sprzedawcy. Czy muszę być aż tak zapobiegliwy? Czy
            wystarczy, że nie wpłacę ani grosza i liczyć na to, że sprawa się rozmyje.
            Czy może agent może wysłać wniosek bez pierwszej wpłaty? Polisę dostanę po takim
            czasie, że nie będę mógł juz z tego zrezygnować.

Z drugiej strony...
            Nie mam zamiaru kupować teraz polisy, ale przyznam szczerze, że ilość (a przede
            wszystkim jakość) funduszy w Skandii jest ciekawa.
            Czy istnieją jakieś inne platformy funduszy inwestycyjnych, które nie są
            powiązane z polisą?

pozdrawiam,
            miskiewicza
            • axel40 Re: agent wciska Ci kit 23.03.07, 12:59
              Zapoznaj sie z ofertą mBanku i Multibanku.Oferują ponad 100 funduszy bez
              prowizji za dystrybucje.Inne to Open Finance,czy Expander ,ale one niestety
              pobierają juz prowizje.
              Polisa z funduszem nie zwalnia cię z podatku Belki a tylko odwleka w
              czasie.Korzyści spadkowe tez już są nieaktualne.Zapowiadane jest zniesienie
              podatku za 2,3 lata od zysków kapitałowych .
              Zostało tutaj już tyle napisane o tym,że powinieneś sam wyciągnąć wnioski.Pozdrawiam
              • arfer Re: agent wciska Ci kit 23.03.07, 14:06
                Tak, z małym sprostowaniem - korzyści spadkowe po zmianach prawnych dotyczą
                części I grupy spadkowej, a więc najbliższych. Dla niektórych to bardzo istotna
                różnica.

Skandia czy Aegon mogły być rewelacją 6-7 lat temu, gdy wszystkie TU miały
                bardzo prymitywną ofertę, o parasolach nikt nawet nie śmiał marzyć, a polisy z
                funduszem nie dość, że łączyły istotny element ochronny (drogi jak cholera,
                zwykle), to i oferowały UFK tylko i wyłącznie własnej grupy kapitałowej (często
                zresztą tylko 2-3 lub (!!!) jeden).

Teraz, kiedy są platformy m i Multibanku, większość TFI po 2007 roku całą
                ofertę będzie pewnie miała przerobioną na parasole, wiele korzyści już nie
                zadziwia tak jak kiedyś. Zresztą - wiążą się one, mimo wszystko, z bardzo
                dużymi kosztami (bo i prowizje są wysokie, jak na produkty inwestycyjne).

Platform pozwalających na szersze inwestowanie w zagraniczne TFI w Polsce
                natomaist praktycznie nie ma (z tego, co wiem, tylko Hansard z ok. 100
                funduszami, ale i nie dla każdego klienta - progi to 60 tys. w jednorazówce i
                1000 zł miesięcznie w regularze).

Pewnym rozwiązaniem może być także uelastycznienie U-L (zmniejszenie kosztów
                początkowych i zwłaszcza konsekwencji rezygnacji w trakcie programu) - ale to
                wiązać się musi z mniejsym zyskiem TU i dystrybutorów.

Na platformach m i Multi za chwilkę nie będzie także najlepszych TFI (bo po
                prostu nie będą się sprzedawać za darmo) - jak nie ma Arki i np. Noble.
                • axel40 Re: agent wciska Ci kit 23.03.07, 14:27
                  Najważniejsza jest stopa zwrotu z inwestycji.TFI mogą pobierać opłaty,ale muszą
                  się wykazywać wynikami.Za przeciętność nie warto płacić.A Arka obsuwa się coraz
                  bardziej.To już druga dziesiątka funduszy.Co do Noble to zobaczymy.Trudno ocenić
                  fundusz po kilku miesiącach,aczkolwiek dużo łatwiej nowemu funduszowi z małymi
                  aktywami zarządzać i uzyskiwać ponadprzeciętne wyniki.
                  • arfer Re: agent wciska Ci kit 26.03.07, 09:23
                    Arka obsuwa się także z tego powodu, że była dość droga, no i w poprzednich
                    latach doskonale dała zarobić. BZ WBK ma doskonałych zarządzających, dość
                    stabilną ekipę, więc moim zdaniem jeszce pokaże, na co ich stać.

Inna kwestia - w chwili obecnej Arkę co do wyników porównuję z "dużymi"
                    graczami - np. ING, Unionem. Ma aktywa, które po prostu uniemożliwiają tak
                    elastyczne prowadzenie polityki inwestycyjnej, jak kiedyś.

A osobiście dość mocno trzymam kciuki z Ideę (w maju, grudniu, styczniu spisała
                    się znakomicie) i Noble (doskonały skład zarządzających i fajne perspektywy).
            • mieux nie dostałeś umowy - nie musisz z niej rezygnować 23.03.07, 17:58
              Agent wysyła wniosek po dokonaniu pierwszej wpłaty. Towarzystwo czeka ze dwa
              tygodnie (abyś miał mniej czasu na rezygnację) i wysyła Ci umowę. Czas na
              rezygnację liczy się od momentu podpisania wniosku.
              Nie wpłaciłeś pieniędzy, więc nic nie stracisz. Agent jednak na pewno będzie na
              Ciebie naciskać. Nie daj się. Nie mogą Ci wyciągnąć pieniędzy z konta. Skoro nie
              otrzymałeś umowy (nie dostaniesz jej, bo nie wpłaciłeś pierwszej składki), to
              nawet nie masz możliwości zrezygnowania z umowy po jej przeczytaniu.
              Gdybyś jednak ją dostał (być może wymyślili jakieś nowe chwyty), to nie płać
              tylko wyślij rezygnację.
              • miskiewicza Re: nie dostałeś umowy - nie musisz z niej rezygn 26.03.07, 00:31
                Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady.
                Wiem, co robić. Rezygnuję.
                Być może i ten produkt dałoby się jakoś ciekawie sparametryzować, to znaczy
                minimalna składka miesięczna, a reszta w portfelu pozaskładkowym, w którym jest
                większa swoboda. Jednak koszt utrzymania nawet minimalnej polisy jest duży.
                Nie znam jednak szczegółów. Na uczciwość agenta nie mam co liczyć. Po
                przeczytaniu tego forum jestem tego pewien.
                Nie chce mi się też analizować długiego i czasami/często podstępnego OWU.
                Rozejrzę się za czymś bardziej elastycznym.

pozdrawiam,
                miskiewicza
                • arfer Re: nie dostałeś umowy - nie musisz z niej rezygn 26.03.07, 09:24
                  Jeśli zależy Ci także na ochronie, rozdziel te 2 produkty.
              • czmielu8 Re: nie dostałeś umowy - nie musisz z niej rezygn 26.07.07, 23:50
                Właśnie przerabiam lekturę OWU Skandia (sam zastanaiwam się nad wyborem w co
                inwestować)
                $7 (prawa i obowiązki stron) ust.2:
                Ubezpieczony może odstąpić od umowy w terminie 30 dni [...] licząc od daty
                DORĘCZENIA polisy [...]
                No to chyba nie do końca jest tak że: cyt."..Czas na rezygnację liczy się od
                momentu podpisania wniosku". mieux?
            • lgg69 Re: agent wciska Ci kit 24.03.07, 11:29
              Skoro nie opłaciłeś wniosku jest on nie ważny. Napewno doradca bedzie
              przypominał o wpłacie i naciskał ale nie może do niczego zmusić jeśli wniosek
              nie jest opłacony to nie jest też wysłany. jeśli rezygnujesz wystarczy
              powiadomić doradcę i wniosek zostaje anulowany.
              Oferta funduszy w Skandii jest bardzo dobra ponieważ są to fundusze
              wyselekcjinowane te najlepsze najbardziej stabilne. skandia bardzo dba o swoją
              ofertę dlatego ta część jest tak bardzo atrakcyjna.
              Atrakcyjne jest również to iż opłaty za zarządzanie są stosunkowo niskie i
              naliczane rocznie a pobierane miesięcznie co pozwala lepiej pracować pieniadzą.
              Jeśli robimy jakiekolwiek zmiany to nie płacimy podatku i kupujemy jednostki
              funduszy bez prowizji po cenie jaka jest na rynku. W bankach czy biurach
              maklerskich jednostki kupujemy tak samo jak waluty w kantorze kupujemy drożej a
              sprzesajemy taniej w Skandii tego niema.
              Jeśli chodzi o ubezpieczenie to jest to minimalny koszt a daje nam dużo
              korzyści prwno podatkowych. Napweno dostałeś warunki ogólne po spisaniu wniosku
              na końcu jest tabela opłat za ubezpieczenie możesz sobie łatwo policzyć ile
              bedziesz płacic.
              wysokość składki pomnozyc przez 10%
              wynik pomnożyć przez stałą z tabeli uwzględniając wiek i płeć
              wynik jaki otrzymałeś jest opłatą roczną ale będzie pobierany miesięcznie
              Ochrony ubezpieczeniowej nie nalezy sie bać spełnia ona tutaj tylko funkcję,
              która daje dodatkowe zabezpieczenie kapitału jak również korzyści prawno
              podatkowe nie należy jej traktować jako ubezpieczenie na życie bo jest coś
              innego. Jeśli jest komuś potrzebne ubezpieczenie na życie to nalezy kupic
              klasyczną życiówkę.
              • axel40 Re: agent wciska Ci kit 24.03.07, 12:39
                Widzisz lgg,nawet ty skorzystałaś(skorzystałeś)z forum.Przynajmniej się
                dokształciłaś ze swojego produktu.W końcu napisz czyś chłop czy baba,bo nie da
                się pisać!
                > Oferta funduszy w Skandii jest bardzo dobra ponieważ są to fundusze
                > wyselekcjinowane te najlepsze najbardziej stabilne. skandia bardzo dba o swoją
                > ofertę dlatego ta część jest tak bardzo atrakcyjna.
                Tak samo mogę wyselekcjonować sam te same fundusze bez pomocy Skandii.Co znaczy
                stabilne?Stabilna jest Arka akcji?Leci na pysk najbardziej ze wszystkich
                funduszy przy korekcie.
                Chybiony argument z twojej strony.

> Atrakcyjne jest również to iż opłaty za zarządzanie są stosunkowo niskie i
                > naliczane rocznie a pobierane miesięcznie co pozwala lepiej pracować pieniadzą.
                >
                Mówisz oczywiście o zarządzaniu przez Skandie,bo za zarządzanie funduszom
                również zapłacimy.Czyli płacimy 2 razy za zarządzanie.

> Jeśli robimy jakiekolwiek zmiany to nie płacimy podatku i kupujemy jednostki
                > funduszy bez prowizji po cenie jaka jest na rynku
                Nie znaczy to,że w ogóle nie płacimy.Podatek jest odsunięty w czasie.Są również
                inne platformy(mBank,Multibank)Które nie pobierają opłaty za dystrybucję.W
                Skandii są przecież jakieś opłaty na wstępie.Mogą się nazywać jak chcesz.

W bankach czy biurach
                > maklerskich jednostki kupujemy tak samo jak waluty w kantorze kupujemy drożej a
                >
                > sprzesajemy taniej w Skandii tego niema

No nie!Tego to już nierozumiem.Drożej kupujemy,tanie sprzedajemy?O ci chodzi?

> Jeśli chodzi o ubezpieczenie to jest to minimalny koszt a daje nam dużo
                > korzyści prwno podatkowych.

Wcale to nie jest minimalny koszt.Jakie korzyści podatkowe?Że moge pieniądze
                zapisac kochance,a nie rodzinie?Nie dać komornikowi tych pieniędzy z polisy
                ,kiedy nie wywiązałem się ze swoich zobowiązań?Jeśli coś piszesz ,to konkrety pisz.

> nie należy jej traktować jako ubezpieczenie na życie bo jest coś
                > innego. Jeśli jest komuś potrzebne ubezpieczenie na życie to nalezy kupic
                > klasyczną życiówkę.

Tzn.jak to traktować ?Jeśli nie spełnia wymagań ubezpieczenia na życie to po
                cholere jest tam dołączona?

Jeśli jest komuś potrzebne ubezpieczenie na życie to nalezy kupic
                > klasyczną życiówkę.
                I tutaj się z tobą zgadzam.Dobrze,że to zrozumiałaś po przeczytaniu trochę
                postów.Ale z tym naganianiem to musze przyznać,że jesteś niezniszczalna.Jeszcze
                będą z ciebie ludzie.
                • lgg69 Re: agent wciska Ci kit 24.03.07, 14:32
                  wiesz axel40 w pewnych wypowiedziach mogę się z Toba zgadzać ale nie w
                  wszystkich.
                  stabilne fundusze to takie, które nie mają wielkich wzlotów i upadków, idą w
                  góre pomimo większych lub mniejszych spadków. Czy satysfakcjonowałby Cie
                  fundusz, który daje przez rok 100% zysku a w kolejnych -50% i znowu duży skok?
                  Da się na nim dużo zarobić ale nie jest stabilny bardzo ,,skaka" i napewno nie
                  będzie w ofercie Skandii.
                  Arka akcji ma prawo mieć duże spadki bo jest akcyjna ale zwróć uwagę na wykres
                  od początku istnienia sam ocenisz jaki jest.
                  Opłaty w Skandii są jasno i wyraźnie napisane za co ile płacimy i nic nie
                  płacimy 2X. Skandia nie zarządza funduszami ale TFI.
                  Skandia niema żadnych opłat wstępnych ma opłate administracyjną w wysokości
                  obecnie chyba na poziomie 12.50zł
                  Kupowałeś kiedyś waluty w kantorze w jakiej cenie oni kupują od Ciebie w
                  jakiej sprzedają to samo jest na rynku funduszy ale nie w Skandii.
                  Jeśli chodzi o część ubezpieczeniową to w Skandii składa się z 2części
                  tymczasowej i właściwej. Tymczsowa jest od mometu podpisznia i opłacenia
                  wniosku trwa max60dni i jest na wysokośc 10 000 a właściwa zaczyna sie
                  popodpisaniu polisy i dotarciu do Skandii i wynosi +10%. Ochrona ta ma na celu
                  dodatkowe zabezpieczenie pieniedzy bo mamy wtedy UFG oraz korzyści prawno
                  podatkowe np takie o jakich wspominałeś. Pieniądze możemy przekazać jednej (lub
                  kilku) wybranej osobie i nie wchodzą one w mase spadkową i zachówek, daje to
                  nam możliwośc przekazania pieniędzi np wusiom, siostrzeńcowi itp. Wyroki
                  sądowe, komornicy odsunięcie na rzecz osoby trzeciej. Wysokośc tego
                  ubezpieczenia jest rzędu ok 0,10-1,0zł miesięcznie i daje uposażonemu 10% a
                  spływ gotówki jest traktowany jako świadczenie ubezpieczeniowe i wtedy niema
                  Belki i żadnych innych podatków.
                  jestem z produktami Skandii na bierząco ponieważ mam tam swoją inwestycję i
                  staram się śledzich ich nowości oraz w jakim stopniu dopasowują się do potrzeb
                  rynku i dalej twierdzę iż ta firma jest najlepsza ma nie tylko portfele
                  modelowe ale Multi Navigator, fundusze gwarantowane czego narazie nikt niema sa
                  bardzo atrakcyjni i maja dużo usług dla inwestorów.
                  zaglądnij na strone Skandii są tam opisane wszystkie dostępne produkty. Brdzo
                  ciekawy i opłacalny jest multiportfel Protekt Vip.

Ale z tym naganianiem to musze przyznać,że jesteś niezniszczalna.Jeszcze
                  > będą z ciebie ludzie

Jakie ,,naganianie' niby komu i za co? Nie jestem żadnym agentem jestem
                  normalnym inwestorem, który chce się podzielić opinią na temat swojej
                  inwestycji. Rozpoczęty był temat Multiportfel Spektrum ja go mam i jestem z
                  tego bardzo zadowolona chyba to widać? Produkty Skandii są na tyle dobre że nie
                  potrzebują mnie abym ,,naganiała" Skandii nowych inwestorów.
                  Ludzie moze ze mnie będą jak mnie coś nie zje i dożyje rentierstwa.
                  • axel40 Re: agent wciska Ci kit 24.03.07, 14:35
                    Ale jesteś kobietą?smile Miłego weekendu.
                    • axel40 Re: agent wciska Ci kit 24.03.07, 14:47
                      Nie będę sie wdawał w polemikę z tobą.Mam wyrobioną opinię o produktach typu
                      Skandia.Na obecną chwilę są zbyt drogie dla inwestowania małych kwot.Być może
                      jest inaczej dla jednorazowej wysokiej kwoty.Ale ja omijam szerokim łukiem zbyt
                      skomplikowane OWU z wszystkimi kruczkami i napisanymi zbyt akomplikowanym
                      językiem.Preferuje proste i jasne rozwiązania.
                      1.Co z tym ubezpieczeniem.Jeśli nie spełnia oczekiwań ,to po co jest?
                      2.Z tym kantorem i walutami dalej nie rozumiem.Może jestem prostakiem.
                      3.Ze stabilnościa funduszy się mylisz.
                      4.Jak zwał tak zwał opłaty w skandii.Podaj wszystkie opłaty wraz z tymi przy
                      rezygnacji z inwestycji jakie ponosisz.
                      5.Będę ci bardzo wdzięczny za odpowiedź na moje pytania i więcej się nie będę
                      dopytywał.
                  • arfer Re: agent wciska Ci kit 26.03.07, 09:34
                    Skandia nie ma żadnych opłat wstępnych ? Naprawdę ? Niezależnie od okresu, na
                    jaki zawarty jest program ? Nie wprowadzaj w błąd, bo koszty rezygnacji są
                    bardzo wysokie.

Po wtóre - ponad management fee, którą pobierają TFI i która jest uwzględniona
                    w cenie j.u., Skandia pobiera dodatkową opłatę.

Co do wyroków sądowych - jedno małe sprostowanie - jeśli środki finansowe
                    włożone w Skandię pochodzą z przestępstwa - żadna konstrukcja ubezpieczeniowa
                    Ci nie pomoże, Sąd ma prawo orzec ich przepadek np. na rzecz SP.

CO do VIP - tutaj mogę przyznać, że jeśli ktoś dysponuje znacznymi aktywami, a
                    portfel będzie zarządzany, i osobie takiej zależy na korzyściach, których np.
                    nie dają platformy z BRE - może być ciekawym rozwiazaniem (aczkolwiek, nawet w
                    ramach U-L są rozwiązania nieco ciekawsze).
                    • iwanekk1 Re: agent wciska Ci kit 24.04.07, 13:24
                      Potwierdzam. Opłat wstępnych nie ma tylko w przypadku jeżeli weźmiesz polisę
                      minimum na 25 lat. Z sądem też się zgadza, trzeba również dodać, że wyjęte z tej
                      korzyści są alimenty celowo. Nikt nie chce operować kasą na rzecz krzywdy dzieci
                • czmielu8 Re: agent wciska Ci kit 27.07.07, 00:15
                  Widzisz lgg,nawet ty skorzystałaś(skorzystałeś)z forum.Przynajmniej się
                  dokształciłaś ze swojego produktu.W końcu napisz czyś chłop czy baba,bo nie da
                  się pisać!

> Oferta funduszy w Skandii jest bardzo dobra ponieważ są to fundusze
                  > wyselekcjinowane te najlepsze najbardziej stabilne. skandia bardzo dba o swoją
                  > ofertę dlatego ta część jest tak bardzo atrakcyjna.
                  Tak samo mogę wyselekcjonować sam te same fundusze bez pomocy Skandii.Co znaczy
                  stabilne?Stabilna jest Arka akcji?Leci na pysk najbardziej ze wszystkich
                  funduszy przy korekcie.
                  Chybiony argument z twojej strony.
                  ---odp---no a jak ładnie od czasu tego postu ARKA poszła. arfer szacunek za
                  trafne przewidywania w jednym z postów z tego okresu----------

> Atrakcyjne jest również to iż opłaty za zarządzanie są stosunkowo niskie i
                  > naliczane rocznie a pobierane miesięcznie co pozwala lepiej pracować
                  pieniadzą.
                  >
                  Mówisz oczywiście o zarządzaniu przez Skandie,bo za zarządzanie funduszom
                  również zapłacimy.Czyli płacimy 2 razy za zarządzanie.
                  ---odp---faktycznie, w Skandii wygląda na to że trochę płacimy, osobno z
                  zarządzanie bazowym osobno dodatkowym - dodatkowy trochę się nie opłaca-------

> Jeśli robimy jakiekolwiek zmiany to nie płacimy podatku i kupujemy jednostki
                  > funduszy bez prowizji po cenie jaka jest na rynku
                  Nie znaczy to,że w ogóle nie płacimy.Podatek jest odsunięty w czasie.Są również
                  inne platformy(mBank,Multibank)Które nie pobierają opłaty za dystrybucję.W
                  Skandii są przecież jakieś opłaty na wstępie.Mogą się nazywać jak chcesz.
                  ---odp---przesunięty w czasie ale przy konwersji nie ściągają z Ciebie------

W bankach czy biurach
                  > maklerskich jednostki kupujemy tak samo jak waluty w kantorze kupujemy drożej
                  a
                  >
                  > sprzesajemy taniej w Skandii tego niema

No nie!Tego to już nierozumiem.Drożej kupujemy,tanie sprzedajemy?O ci chodzi?
                  ---odp-
      • arfer Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 23.03.07, 13:52
        Widzisz, umowy unit-linked jako takie mają swoje zalety. Kluczowa jest
        konstrukcja produktu i sposób jego sprzedaży i obsługi. Głównie dlatego, że te
        ostatnie w Pl służą raczej szybkiemu złojeniu klienta, niż jego korzyściom,
        taka a nie inna opinia o tego typu produktach.

Piszę oczywiście o takich, w których ubezpieczenia jako takiego albo nie ma w
        ogóle (praktycznie), albo jest minimalne.

Piszę oczywiście na poziomie ogólnym. W praktyce bardzo często, niestety,
        odbywa się to dokładnie tak, jak piszesz.

• iwanekk1 Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 24.04.07, 13:19
        Ubezpieczenie jest tylko dla korzyści wynikających z prawa ubezpieczeniowego.
        Dzięki niemu nie masz opłat z tytułu podatku od zysku (19%) za zmianę funduszu.
        Twoje pieniądze są częściowo wolne od prawa sądowniczego (komornik).
        Są wolne od prawa spadkowego. Najlepiej wejdź sobie na www.skandia.pl. Tam masz
        numer infolinii, gdzie wszystko Ci wyjaśnią
        • axel40 Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 11.07.07, 08:12

Dane adresowe zostały wykasowane

arkadius113 napisał:

WITAM
          Nie wiem skąd ta nagonka na Skandię i Aegona. Wszystko zależy od indywidualnych
          potrzeb klienta. Jeśli ktoś chce oszczędzać/inwestować długoterminowo i zależy
          mu na bezpieczeństwie swojej inwestycji oraz bezpieczeństwie bliskich, to jest
          to idealne rozwiązanie! Jestem współpracownikiem jednego z wiodących
          pośredników i mam bogatą ofertę. Ale z czystym sumieniem polecam większości
          klientom właśnie Skandie gdyż lepszej oferty dla ludzi pragnących zbudować
          kapitał na rynku nie ma! Sam mam umowę ze Skandią od ponad roku i z
          zainwestowanych w sumie 3250zł. mam 5687zł smile Jedyne opłaty to 3% za
          zarządzanie (0.25%/miesiąc) i administracyjna która na początku miła znaczenie -
          12,50zł/mies. Na początku zapłaciłem 2zł za ochronę tymczasową i jeszcze
          opłata za ryzyko ubezpieczeniowe wynosi w moim przypadku ok. 5zł/rok. Za
          korzystanie z portweli modelowych z CreditSwiss są pobierane drobne opłaty
          0.5%-0.9%/rok. Opłaty wstępnej przy okresie 25lat nie płacę, a w ogóle nie ma
          sensu podpisywać krótszej opłaty gdyż jeśli chciało by się wcześniej zerwać
          umowę to i tak wychodzi mniej więcej na to samo (strata ok 5% na korzyść
          krótszej umowy). Jest oczywiście opłata likwidacyjna i to jest jedyny tak na
          dobrą sprawę minus! Ale jeśli ktoś ma konkretny cel to nie myśli żeby nagle
          zrywać umowę, ale wiadomo życie pisze różne scenariusze, najwyżej zarobimy
          tylko nieco więcej niż w bankusmile
          Będę teraz dla większości z Panów tutaj debatujących (chodzi mi o koalicję anty
          U-L) bardzo perfidnysmile ale co tamsmile Jeśli ktoś ma jakiś materialny cel i chce
          go łatwo i stosunkowo szybko zrealizować to proszę o kontakt chętnie i
          skrupulatnie pomogęsmile mail: xxxxxxxxx
          POZDRO
          • ogon123 Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 12.07.07, 18:58
            >Sam mam umowę ze Skandią od ponad roku i z zainwestowanych w sumie 3250zł. mam
            5687zł smile
            Jestem ciekaw skąd taka stopa zwrotu??
            Opłata za zarządzanie wynosi prawie 1/4 wartości składki
    • hiekws Re: Skandia - Multiportfel Spektrum 23.12.14, 01:54
      Każdy chciałby nie martwić się o jutro , nie martwić się o swoje pieniądze, o swoją przyszłość i o przyszłość swoich dzieci.

Chciałbym napisać kilka kwesti, które pozwolą państwu wybrać najlepszy sposób oszczędzania

1. ZUS odpowiadający za emerytury jest zadłużoną instytucją, której m.in prezes mówił o tym aby ludzie odkładali dodatkowo. Oraz szef rady nadzorczej ZUS-u powiedział publicznie ,że tam nie ma pieniędzy: golden-line.com.pl/zus-wydal-nielegalnie-pieniadze/

2. Polisy inwestycyjne z funduszem kapitałowym to chyba największe finansowe oszustwo trwające ponad 15 lat. Dziś można odzyskać pieniądze nawet z 1998r z upadłej polisy lub zerwanej przez nas. Wyroki sądów są już w sprawie funduszy inwestycyjnych jednolite. Z ponad 13- tu TU można odzyskać środki
      Aby dowiedzieć się więcej o łamiących prawo polisach proszę wejść na stronę totalfreedom.pl/pomoc/odzyskaj-pieniadze-polis/
      Po sprawie wygranej przeciwko Generali: twojakasa.com.pl/finanse/po-sprawie-przeciwko-generali/
      ponad 50 mln zł kary dla firm oferujących polisy inwestycyjne:
      twojakasa.com.pl/finanse/ponad-50-mln-kary-dla-firm-oferujacych-polisy-inwestycyjne/
      Inwestycja w grunty w porównaniu do inwestycji w polisy inwestycje-grunty.pl/polisy-inwestycyne-inwestycja-grunty/

3. Jeśli chodzi o banki trzymając tam pieniądze tracimy je non stop z powodu inflacji , a poza tym system bankowy upada i musi upaść, bo nie można spłacać długu poprzez inflację, czyli drukować w nieskończoność banknotów.
      Więcej tu: golden-line.com.pl/system-bankowy-sie-rozpada/

Najbezpieczniejsze formy lokowania majątku są to grunty inwestycyjne i metale szlachetne

Najlepsze formy oszczędzania: twojakasa.com.pl/finanse/najlepsze-formy-oszczedzania/

Polecam zacząć dzielić majątek tak jak na poniższej stronie:
      golden-line.com.pl/rezerwa-gotowkowa/

Pamiętajmy grunty nie dają nam takiej płynności jak kruszce , bo je możemy w każdej chwili zamienić na gotówkę.
      Zakup metali szlachetnych tutaj:
      golden-line.com.pl/zakup_metali-szlachetnych

***Uwaga***

Potrzebujesz pilnie pieniędzy lub znasz kogoś kto chce zarobić w jeden dzień ( jednorazowo ) nawet ponad 1000 zł bez wkładu własnego i polecania.
      lub pilnie potrzebuje np. gotówki to prześlij mu tę stronę: twojakasa.com.pl/darmowa
      Takie możliwości daje branża finansowa i jest to prawdopodobnie najlepszy sposób na zarobienie pieniędzy w Polsce przez internet. Jeśli twój klient nie może spłacić dlugu to wyślij mu ten sposób, a dodatkowo możesz na tym zarabiać!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka