Dodaj do ulubionych

prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 000zł

29.03.07, 11:58
Generalnie niewiele sie znam na funduszach (pewnie dlatego tu trafiłam)
jestem umówiona z doradcą...
powiedzcie... o co powinnam zapytac go KONIECZNIE?
co nie powinno mi umknąc...?

dodam że chciałam zainwestować do 100 000zł
okres - myślę o 3 latach, na pewno nie dłużej.
ryzyko - rzekłabym średnie...
Obserwuj wątek
    • josner Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 29.03.07, 13:21
      gosiareczka napisała:

> Generalnie niewiele sie znam na funduszach (pewnie dlatego tu trafiłam)
      > jestem umówiona z doradcą...
      > powiedzcie... o co powinnam zapytac go KONIECZNIE?
      > co nie powinno mi umknąc...?
      >
      > dodam że chciałam zainwestować do 100 000zł
      > okres - myślę o 3 latach, na pewno nie dłużej.
      > ryzyko - rzekłabym średnie...

Nie daj sobie wcisnąć funduszu z ubezpieczeniem, bo to ich "doradców" ulubiony
      towar.
      • morelek77 Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 01.04.07, 12:15

> Nie daj sobie wcisnąć funduszu z ubezpieczeniem, bo to ich "doradców"
        ulubiony towar.

A dlaczego tak twierdzisz?
        Duzo firm sprzedaje fundusze pod "przykrywką" polisy ubezpieczeniowej - której
        suma opiewa np na 1 zł. Ja raczej widzę w tym korzyści niż wady.
        • mieszko252 Re:Morelek77 01.04.07, 12:56
          Podaj przykłady i koszty w tych firmach.Konkretnie.
          • morelek77 Re:Morelek77 03.04.07, 18:18
            mieszko252 napisał:

> Podaj przykłady i koszty w tych firmach.Konkretnie.

Konkretnie mógłbym powiedzieć tylko o jednym produkcie, ale nie chce tutaj
            uprawiać akwizycji.
        • josner Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 01.04.07, 15:25
          morelek77 napisał:

>
          > > Nie daj sobie wcisnąć funduszu z ubezpieczeniem, bo to ich "doradców"
          > ulubiony towar.
          >
          > A dlaczego tak twierdzisz?
          > Duzo firm sprzedaje fundusze pod "przykrywką" polisy ubezpieczeniowej - której
          > suma opiewa np na 1 zł. Ja raczej widzę w tym korzyści niż wady.

Suma opiewa na 1zł? Nie rozumiem.

Wiem za to że możesz sobie założyć coś takiego np. w ING. Nazywa się to
          "strategia lwa". Wpłacasz co miesiąc min. 100 zł. Od tych 100zł ma potrącane
          dodatkowe koszty obejmujące śmierć od NW, inwalidztwo i coś tam jeszcze. Żeby
          mieć sumę ubezpieczenia na przyzwoitym poziomie coś między 75 a 100 tys. należy
          liczyć się ze składkami rzędu 25-30zł. Chyba że chcesz mieć ubezpieczenie w wys.
          ok. 34tys. zł. DO tego dochodzi opłata za zarządzanie - skromne ok. 9,70zł na
          miesiąc. Czyli od 100zł musisz odjąć 30 - 40zł. 60-70zł jest inwestowane w
          Ubezpieczeniowych Funduszach Kapitałowych. UFK, też biorą prowizję za
          zarządzanie. Na koniec od zysku towarzystwo odprowadzi 19% podatku.
          Wszystko zależy czy ważniejszy jest zysk, czy ubezpieczenie.
          • gosiareczka Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 01.04.07, 17:22
            mnie zaproponowano ubezpieczenie na życie (koszt ok. 4 %)
            zalety:
            możliwośc zmiany funduszy 12 razy w ciągu roku bezpłatnie
            w przypadku śmierci osoba uposazona dostaje całą kwotę którą zainwestowałam
            (nawet jesli tracę, to ona dostaje tą poczatkową)
            wady:
            oczywiście koszt
            co jeszcze... nie wiem... nie oświecili mnie....
            wink)

• axel40 Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 01.04.07, 18:47
              Łakomy kąsek dla agenta smile
              Jest tutaj tyle wątków związanych z polisą na życie ,że nie powinnaś mieć
              większych problemów z wyborem odpowiedniego wariantu dla siebie.Pozdrawiam
              P.S.Zauważyłem,że im mniej jest zrozumiałe z tego co przedstawia agent lub
              OWU,to tym jest to mniej korzystne dla klienta,ale może się mylęsmile
              • axel40 Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 01.04.07, 19:18
                Teraz dopiero zauważyłem,że to masz miec na 3 lata!Może uda ci się odzyskać 50
                000zł.Inwestycja z polisą to okres 20,30lat.
                Pytasz o co powinnaś zapytać dorafcę? Odp.Ile dostaniesz pieniędzy za 3 lata,gdy
                będziesz chciała swoje pieniądze.
                • mariusz9954 Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 02.04.07, 10:44
                  Witam
                  Pracuje w niezależnej firmie zajmującej się doradztwem finansowym. Możemy się
                  spotkać i przeanalizować twoją sytuacje. Czy skorzystasz czy nie z naszej
                  analizy i tak nic nie płacisz. Możesz tylko zyskać.
                  Mój kontakt: 510281605
                  Mariusz Kruszewski
                  • mieux Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 02.04.07, 12:01
                    Mariusz, przeanalizuj tę sytuację na forum! Tutaj odbywają się dyskusje,
                    analizy itp. Odciąganie forumowicza na bok brzydko o Tobie świadczy. Tak
                    postępują ci, którzy chcieliby z naszego forum zrobić miejsce na akwizycję.
                    Akwizytorom dziękujemy. Na Twoje analizy czekamy. Pozdrawiam.
                    • a.olczyk Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 21.04.07, 14:28
                      Może zamiast Mariusza postaram się troszkę naświetlić problem smile
                      Inwestycja 100.000 pln na 3 lata.
                      Przy takim horyzoncie czasowym czyli stosunkowo krótkiej inwestycji optymalna
                      byłaby moim zdaniem strategia stabilna lub maksymalnie zrównoważona jeśli ktoś
                      akceptuje większe ryzyko. Mamy dośc przegrzaną giełdę, ale z drugiej strony
                      perspektywę Euro 2012.
                      Jeśli chodzi o fundusze to raczej nie sugerowałabym się nazwą (stabilny,
                      zrównoważony, akcyjny), ale ich rzeczywistym składem portfela (widziałam już
                      portfel, który zrównoważonym wydawał się z nazwy, a w rzeczywistości w akcjach
                      było ponad 70% zainwestowanych środków).
                      Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania to zapraszam do dyskusji smile
                      pozdrawiam
                      Ola
            • a.olczyk Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 21.04.07, 14:17
              witam serdecznie
              Jeśli masz chwilę czasu postaram sie wszystko dokładnie wyjaśnić na priv smile
              pozdrawiam
              Ola
              a.olczyk@gazeta.pl
              • mieux Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 22.04.07, 16:28
                olczyk, nie wyjaśniaj niczego na priv. Takich akwizytorów jak ty nie znosimy.
                Albo dzielisz się swoją wiedzą, doświadczeniem, wątpliwościami, pytaniami albo
                idź sobie. My chcemy dyskutować na tym forum i po to ono jest. Chcesz łupić
                forsę z czytelników tego forum? Zjeżdżaj i nie wracaj pod żadnymi kolejnymi
                nickami. Zawsze cię zdemaskujemy i będziemy przed tobą przestrzegać. Przy
                kolejnych wpisach zostaniesz zgłoszona do usunięcia.
                • a.olczyk przeczytaj najpierw zanim zaczniesz kogoś obrażać 22.04.07, 18:03
                  vide forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44442&w=59915218&a=61151775
                  mimo wszystko pozdrawiam
                  Ola
            • mieux Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 22.04.07, 18:58
              Gosiareczka, ja kupiłam fundusz inwestycyjny z ubezpieczeniem i już od 10
              miesięcy walczę z firmą ubezpieczeniową, która przywłaszczyła sobie moje
              pieniądze. Chcesz mieć problemy, masz czas na prokuraturę, sądy, rzeczników, to
              bierz to ubezpieczenie, które jest Ci do niczego niepotrzebne.
              Zastanów się, mówiłaś, że chcesz zainwestować pieniądze. To dlaczego doradca
              wciska Ci ubezpieczenie? Przecież go nie chciałaś. Twojego "doradcy" nie
              interesuje co Ty chcesz, tylko co jemu pasuje ( = na czym najwięcej zarobi).
          • morelek77 Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 03.04.07, 18:16

> Suma opiewa na 1zł? Nie rozumiem.

Tzn że w wypadku śmerci uposażony dostaje 1 zł z polisy + to co jest
            zainwestowane.

Krótko o korzyściach:
            - odroczony podatek od doch. kapitałowych
            - wyłączenie aktywów spod skutków większości roszczeń z egzekucji cywilnych (do
            75%)
            - szybka realizacja świadczenia w przypadku smierci posiadacza - nie bierze się
            aktywów do masy spadkowej, środki dostają uposażeni, tak jak w przypadku
            zwykłej polisy na życie.
            • toja02 Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 09.04.07, 13:39
              no i gdzie jest mariusz i jego analiza?
              • robbo2k Re: prosze o rade - inwestycja w fundusze ok 100 11.04.07, 07:59
                Sie glupio pytasz, jakby zrobil to tutaj to by sie okazalo jak doradcy kiwaja
                biednych ludzi. A tak ...
            • wujaszek_joe ale o co się w tym rozchodzi? 23.04.07, 13:28
              > - wyłączenie aktywów spod skutków większości roszczeń z egzekucji cywilnych (do
              > 75%)
              bo ja prosty wujaszek ze wsi jestem i nie wiem
              • mieux Re: ale o co się w tym rozchodzi? 23.04.07, 14:44
                "spod skutków większości roszczeń" tzn, że jak będziesz miał na karku komornika,
                to prawie na pewno Twój przypadek będzie się odnosił do tej "mniejszości", czyli
                zabiorą Ci kasę z polisy na rzecz komornika.
                A najlepszy jest zapis:
                "szybka realizacja świadczenia w przypadku śmierci posiadacza" - po tragedii
                związanej z zamachem terrorystycznym w Nowym Jorku ta szybka realizacja wynosiła
                u Amplico AIG Life 2-3 lata.
                • wujaszek_joe strasznie fajne te nowoczesne instrumenty 23.04.07, 20:29
                  mój dziadek ostatnio był namawiany w swoim PKO do jakiejś aktywnej lokaty
                  oprocentowanej na 20%. ciężko się z ulotki zorientować że jak giełda spadnie to
                  nie będzie dwudzistu procent.
                  zgorzkniały się robię?
                  • mieux Re: strasznie fajne te nowoczesne instrumenty 24.04.07, 12:57
                    Przewidujący, dalekowzroczny, umiejący odczytać to, co nie jest napisane. To nie
                    zgorzkniałość. Przy sprawach ocierających się o finanse należy ściągać różowe
                    okulary i zejść z chmur. Kto ufa "doradcy" popełnia błąd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka