Dodaj do ulubionych

jak zainwestowac 30tys?

18.05.07, 01:38
bardzo prosze o rade.chcialabym zainwestowac 30tys w jakis fundusz.
inwestycja na jakies 3,4 lata.Oczywiscie bez zadnych polis.
myslalam o funduszu stabilnego wzrostu lub zrównowazonym oferowanym przez
PKOTFI.
a moze lepszy bedzie jakis inny?
porzdzcie cos.
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • gippo Re: jak zainwestowac 30tys? 18.05.07, 15:50
      myśląc o stabilnym wzroście i zrównoważeniu, fajnie jakbyś miała konto w mbanku.
      bo tam możesz kupować różne fundusze bez prowizji. możesz wziąć np. AIG
      Zrównoważony oraz UniAktywną Alokację od Union Investment. zapewnią one
      przyzwoitą stopę zwrotu przy sporym bezpieczeństwie inwestycji.
      • anusia331 Re: jak zainwestowac 30tys? 19.05.07, 01:12
        serdeczne dieki.Konto mam niestety w pkobp czy to znaczy ze musze zalozyc w
        mbanku?i dopiero kupic jednostki uczestnictwa?
        sory ale kompletnie sie na tym nie znam.
        pozdrawiam
        • sgsp Re: jak zainwestowac 30tys? 19.05.07, 11:33
          Tak, aby korzystać z platformy mBanku musisz mieć tam konto.
        • nefre.tete Re: jak zainwestowac 30tys? 19.05.07, 13:05
          Żeby korzystać z mBanku musisz oczywiście mieć konto w mBanku. (-; Ale kupować fundusze możesz w
          wielu innych miejscach, zapewne także w tym banku, w którym masz konto. A jak masz do niego daleko /
          nie masz obsługi online, to w najbliższym na rogu z dziką radością powitają nowego klienta, jak sądzę.
          Poza tym możesz fundusze kupować bezpośrednio w TFI, nie korzystając z pośredników.
          • anusia331 Re: jak zainwestowac 30tys? 25.05.07, 19:32
            dzieki.
            w moim banku PKO BP moge kupic tylko fundusze pko credit suisse.
            nie wiem czy to dobre fundusze.na ich stronie www.pkotfi.pl mają teraz promocje
            polowe tanszą prowizje jak kupuje sie on-line.
            jak myslisz czy warto kupic te fundusze np.zrownowazony albo akcji nowa europa?
            myslalam jeszcze o pko strategicznej alokacji.poradz mi cos albo chociaz
            powiedz jakie jest twoje zdanie.
            pozdrawiam
            • axel40 Re: jak zainwestowac 30tys? 25.05.07, 20:03
              Pko to dość przeciętne TFI.Taki średniak.Wyjątek stanowi PKO MiS.Ale to dość
              ryzykowny fundusz.Dla porównania wyników podaje link do rankingu
              www.bankier.pl/inwestowanie/notowania/fundusze/?order=8&sort=asc&aktywny=1
              Stopa zwrotu to nie jedyny wskaźnik w wyborze funduszu.
              • anusia331 Re: jak zainwestowac 30tys? 27.05.07, 17:42
                serdeczne dzieki.
                troche sobie poczytałam i teraz to mam naprawde dylemat.
                zdecydowalam ze polowe zsadze w jakis nowy fundusz akcji a drugą polowe w jakis
                moze parasol.czy naprawde duzo zyskuje kupując te fundusze w mbanku a nie w
                biurze maklerskim?
                tak pytam bo akurat biuro mam pod nosem.dowiedzialam sie ze w biurze place
                prowizje czyli np.od 10000 tys za fundusz akcji bedzie to 400zl.
                natomiast w mbanku jest to kwota za zarzadzanie.w biurze place jeszcze za
                konto ,w mbanku podobno nie.
                czy jesli po roku sprzedam jednostki w biurze to zaplace oprocz belki jeszcze
                jakąs oplate manipulacyjną?bo w mbanku podobno tylko belke.
                sory za te moze troche glupie pytania ale naprawde zaczelam czytac o tym kilka
                dni temu.
                pozdrawiam
                • axel40 Re: jak zainwestowac 30tys? 27.05.07, 21:27
                  Biuro maklerskie pobiera opłatę dystrybucyjną.mBank lub Multibank tej opłaty nie
                  pobiera.Równiez nie pobiera oplat za umorzenie jednostek,prowadzenie konta jest
                  bezpłatne.Pobierana jest tylko podatek Belki.Biuro maklerskie może również
                  pobrać opłatę przy umorzeniu jed.Trzeba dokładnie dopytać.Każdy dystrybutor
                  funduszy może mieć różne opłaty.Opłatę za zarządzanie zapłacisz u każdego
                  dystrybutora.I biurze maklerskim i w mBanku.To wynagrosdzenie dla TFI za
                  wypracowanie dla ciebie zysku.Płacąc w Biurze na wstępie masz wplecy np 4% od
                  10000.Niekiedy trzeba na pracować w funduszach dość długo.Wybór w mBanku i Multi
                  jest bardzo duży.Ponad 100 funduszy.Są wśród nich również te bardzo
                  dobre.Rozpatrzenie tej oferty mogę polecić.
                  • anusia331 Re: jak zainwestowac 30tys? 28.05.07, 15:49
                    wielkie dzieki.
                    troche mnie oswieciles i mam zamiar otworzyc konto w mbanku.
                    jak dzwonilam do nich na infolinie to powiedzieli mi ze rowniez mają
                    usluge e-maklera gdzie moge kupic akcje.O dziwo za prowadzenie e-maklera tez
                    sie nie placi.czy mam rozumiec ze przez tą usluge moge nabyc akcje dostepne na
                    GPW?
                    pozdrawiam dzieki
                    • axel40 Re: jak zainwestowac 30tys? 28.05.07, 16:33
                      Tak.Możesz kupowac akcje .Na umowę trzeba czekac dość dlugo.Prowizja 0,39% i nie
                      mniej niż 5 zł.Podobnie jak gdzie indziej.Poza tym brak innych opłat.
                      • anusia331 Re: jak zainwestowac 30tys? 28.05.07, 20:20
                        serdeczne dzieki .
                        teraz wiem juz ze nie zaloze rachunku w biurze maklerskim .
                        teraz tylko musze trafic w dobry fundusz.
                        a moze mi cos podpowiesz tak wedlug ciebie ktory jest dobry?
                        oczywiscie sama musze te decyzje podjąć ale warto zapytac kogos kto jest w
                        temacie.
                        pozdrawiam
                        • axel40 Re: jak zainwestowac 30tys? 28.05.07, 20:38
                          Godne polecenia są AIG,Legg Mason,Idea,PZU MiS,BPH DS.To te z mBanku do których
                          można wpłacac.Niektóre sa zakniete z powodu przekroczenia wielkości aktywów.
                          Warto wybrać 2,3 fundusze.Nigdy jeden jest ciągle najlepszy.Podając ci nazwy
                          funduszy mam na myśli akcyjne i te dostępne w mBanku.Pomocny powinien być ci
                          link ,który wcześniej podałem.Pozdrawiam i życzę udanych inwestycji.Warto
                          poczekac do 15.06 z inwestycjami w akcje.Ale to tylko mój punkt widzenia i nie
                          kieruj się moimi uwagami przy wyborze.Ty decydujesz i ponosisz
                          odpowiedzialność.Nie ja.smile
                          • tomaszko33 Re: jak zainwestowac 30tys? 28.05.07, 21:55
                            Dobrze radzisz. powiedz mi dlaczego radzisz czekać do 15 czerwca z inwestycją w
                            fundusze akcjii ???
                            • axel40 Re: jak zainwestowac 30tys? 28.05.07, 22:13
                              W 3 piątek czerwca wygasają kontrakty terminowe na wig20 tzw dzień trzech
                              wiedźm.Bardzo często występują duże wahania cenowe akcji.Zdarza sie ,że akcje
                              spadają bez żadnego powodu.Jednak nie jest to reguła.Ale to okres nerwowy.Należy
                              również sądzić,że fundusze dowiozą znaczne zyski do końca czerwca i zamknięcie
                              półrocza na wysokim poziomie.A potem wakacje i ....
                              Spadki mogą ale nie muszą zacząć się juz wcześniej kilka dni przed 15.06
                              Jak to często mówią analitycytongue_outrzewiduje spadki,ale nie wykluczam wzrostów smile
                              Ostrożność zawsze wskazana.Pozdrawiam.Mogę się mylić.Wróżka ze mnie żadna.
                              • rumburak77 Re: jak zainwestowac 30tys? 07.06.07, 17:15
                                Witaj Axel własnie jestem na podobnym etapie co kolezanka ,chciałbym włozyc moje
                                zaskurniki tzn 10 tys zł ,myslalem o funduszach inwestycyjnych ,forma akcji na
                                ok 5 lat ,jestem ogolnie na etapie "nauki" co wg Ciebie byłoby dobrym projektem
                                na taki okres czasu ? Licze na Twoją pomoc .Pozdrawiam
                                • axel40 Re: jak zainwestowac 30tys? 07.06.07, 17:33
                                  Witam.Tak jak pisałem w maju wiedźmy juz zaczęły swój taniecsmilePrzyszły tydzień
                                  powinien być dobrym momentem na inwestycje.Całe wakacje raczej powinny być
                                  bardziej spadkowe niż wzrostowe.Dużo wątpliwości miała anusia,więc chyba
                                  skorzystałeś coś z tego.Perpektywa 5 lat pozwala raczej spokojnie myśleć o
                                  FA,ale jak zawsze trzeba być ostrożnym i obserwować rynek.Określ ryzyko jakie
                                  możesz podjąć,wybierz 2,3 fundusze,rozłóż 10k na kilka wpłat i pozwól zarabiac
                                  pieniądzom na siebie.Wybierając FA musisz być przygotowanym na chwilowe
                                  wahnięcia kursów.Maj /czerwiec ub.roku to zniżka wartości jednostek nawet o
                                  około 20%.
                                  Pozdrawiam
                                  • rumburak77 Re: jak zainwestowac 30tys? 07.06.07, 19:37
                                    Axel wielkie dzieki za odpowiedz (kurcze ekspresowo to mało powiedziane).Axel
                                    wiem że to może byc pytanie z gatunku głupich(jak juz pisalem jestem że tak
                                    powiem jak uczen 1 klasy )ale z Twojej wypowiedzi zrozumialem ze mam sobie
                                    oszczednosci po wybraniu powiedzmy 3 funduszy (chcialbym w małe i srednie
                                    przedsieb inwestowac) nie wrzucac całosci czyli 10 tys tylko co jakis czas
                                    wplacac na kazdy z nich.Co do ewentualnych wachan jestem nastawiony psychicznie
                                    wink .Aniusia Twoje rady tez postaram sie wykorzystac wink.
                                    Pozdrawiam
                                    • axel40 Re: jak zainwestowac 30tys? 07.06.07, 19:56
                                      Inwestowanie tylko w misie to dość ryzykowne posunięcie.Lepiej część
                                      zainwestować w fundusze inwestujące w spółkiz WIG ,a drugą część w
                                      misie.Rozkładająć wpłaty uśredniasz cenę zakupu.Niwelujesz ryzyko kupna
                                      jednostek np kiedy ich cena jest na max pozimie.Oczywiście najlepiej byłoby abyś
                                      kupił w samym dołku,ale to dość trudne,a wręcz niemożliwe.Raz może się udać.Żeby
                                      lepiej zrozumieć uśrednianie i zalety systematycznych wpłat dam przykład.Teraz
                                      mam spadki na giełdzie.Czy kupując teraz za wszystko masz pewność ,że kupiłeś
                                      tanio?Nie.A co będzie jak będzie spadało jeszcze 2 tygodnie?Wpłacając
                                      systematycznie zakupisz jeszcze taniej jednostki.
                                      W przypadków wzrostów jest podobnie.Uśredniasz w górę.
                                      Posłuże się jeszcze jednym przykładem.Maj/czerwiec ub.roku -to spadek około
                                      20-30%.Ten kto kupił na początku maja za jednorazową kwotę czekał kilka miesięcy
                                      żeby wyjść na zero.Jednak wpłacając jednorazowo można dużo zyskać,ale i dużo
                                      stracić.Udanych inwestycji.Pozdrawiam
                                      • rumburak77 Re: jak zainwestowac 30tys? 07.06.07, 20:17
                                        Dziekuje Axel za wyłuszczenie problemu w prosty i przejrzysty sposób wink. Dla
                                        mnie oraz dla osób które to napewno beda czytac to informacje podane w sposób
                                        zrozumiały i pozwalajacy zrozumec pewne rzeczy.Jeszcze raz wielkie dzieki.
                                        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka