Dodaj do ulubionych

Fundusz w Mbanku i ...?? co dalej?

31.05.07, 01:37
zainwestowalem 100 zł na probe w fundusz inwestycyjny w mBanku, wplacilem na
niego te pieniadze a nigdzie nie pisze ze mam ten fundusz tylko ze jest
przelew wychodzacy. gdzie moge sprawdzic te pieniadze, jaki mam zyski itp?
Obserwuj wątek
    • nefre.tete Re: Fundusz w Mbanku i ...?? co dalej? 31.05.07, 08:10
      Musisz chwilę zaczekać. Dyspozycja jest przekazywana przez mBank do TFI, TFI księguje etc., wysyła do
      mBanku potwierdzenie, mBank pokazuje na wuwu. W praktyce trwa to kilka dni, 3-4. (Masz to wszystko
      opisane w regulaminach.)
      • sylwek07 Re: Fundusz w Mbanku i ...?? co dalej? 31.05.07, 09:27
        tak jak pisze nefre.tete ,musisz troche poczekac .Ja tak mialem i tez sie
        denerwowalem ze nic nie widac a teraz widze ile mam na plusie smile
    • sylwek07 Re: Fundusz w Mbanku i ...?? co dalej? 31.05.07, 09:27
      dostaniesz tez listna adres podany z potwierdzeniem ze nabyles jednostki.
      • norwich_city Re: Fundusz w Mbanku i ...?? co dalej? 31.05.07, 12:55
        wielkie dzieki za info, bo juz faktycznie troche sie zaczalem denerwowac big_grin
    • mikrobyznesmen Re: Fundusz w Mbanku i ...?? co dalej? 08.06.07, 12:47
      Pozwolę sobie na prywatę smile
      Dostałeś z banku papierowe potwierdzenie transakcji?

Bo ja mam zamiar zacząć 'przygodę' z SFI z mBanku. Pani na infolinii powiedziała
      mi, że informacje o transakcjach są tylko na stronie www gdy się loguję;
      natomiast na stronach informacyjnych SFI piszą, że fundusz wysyła również
      papierowe potwierdzenie bezpośrednio do klienta. Dla mnie to o tyle istotne, że
      moja poczta nie działa zbyt solidnie, listy wędrują dłuuugo i chciałbym
      wiedzieć, czy w ogóle mam na takowe oczekiwać.
      • axel40 Re: Fundusz w Mbanku i ...?? co dalej? 08.06.07, 13:12
        Jest tak jak pani na infolinii informuje.Na list od funduszu czeka się niekiedy
        nawet do miesiąca.Na rach. masz po 3,4 dniach potwierdzenie nabycia
        • mikrobyznesmen Potwierdzenie z funduszu? 08.06.07, 14:02
          axel40 napisał:

> Jest tak jak pani na infolinii informuje.Na list od funduszu czeka się niekied
          > y
          > nawet do miesiąca.Na rach. masz po 3,4 dniach potwierdzenie nabycia

Tak ale pani stwierdziła, że fundusz _w_ogóle_ nie wysyła potwierdzenia do mnie,
          a jedynie potwierdza nabycie bankowi i bank mi to potem wyświetla.
          Z jednej strony - tych papierków nie mam już gdzie trzymać. Z drugiej - papierki
          nawet sprzed wielu lat już mi parę razy były bardzo pomocne.
          • 9508k Re: Potwierdzenie z funduszu? 10.06.07, 21:30
            Fundusz ma obowiązek wysłać papierowe potwierdzenie nabycia jednostek na adres
            uczestnika funduszu bez względu na rodzaj pośrednika (kanał) za pośrednictwem
            którego nastąpiło nabycie jednostek funduszu. W przypadku mBanku stan rejestru
            wcześniej widać po zalogowaniu na konto, ale potwierdzenie papierowe zawsze jest
            wysyłane.
            • mikrobyznesmen Re: Potwierdzenie z funduszu? 11.06.07, 14:17
              9508k napisał:

> (...)

Wielkie dzięki, teraz już "posiadam jasność w temacie" smile
              • nauta_ Re: Potwierdzenie z funduszu? 12.06.07, 06:53
                Ja na otwarcie SFI czekam już dwa miesiące!!!! mBank jest po prostu
                beznadziejny. najpierw był problem z otwarciem rachunku (kuriera wysyłali nie
                tam gdzie trzeba- co ich obchodzi adres do korespondencji...), później nikt nie
                potrafił wysłać do mnie maila z wnioskiem o SFI, tak, żeby on do mnie faktycznie
                trafił (pocztę odbierałam w sieci, wiec Outlook nie blokował tego maila jako
                spam, a w spamy w sieci mogę wejść). Poprosiłam zatem o wysłanie pocztą zwykłą.
                Doszło, podpisałam, odesłałam półtora tygodnia temu i cisza. Codziennie
                sprawdzam konto, czy już mogę inwestować, ale nic!!.
                Giełda idzie sobie w górę, ja na rachunki telefoniczne do nich wydałam już
                fortunę, a efektów jak nie było tak nie ma...
                Pozdrawiam
                • 146tsj Re: Potwierdzenie z funduszu? 12.06.07, 13:11
                  nauta_ napisała:

> Ja na otwarcie SFI czekam już dwa miesiące!!!! mBank jest po prostu
                  > beznadziejny.

Witam

Dziwne. Ja czekałem ok. tygodnia i nie miałem żadnych problemów...
                  • nauta_ Re: Potwierdzenie z funduszu? 12.06.07, 16:02
                    Co jest dziwne? Że mam problemy z otwarciem SFI? Tak, to dziwne, ale o wiele
                    bardziej irytujące, żeby nie powiedzieć mocniej...
                    • lewu Re: Potwierdzenie z funduszu? 13.06.07, 22:00
                      Konto mam od lat, działa bez zarzutu. Wniosek o rejestr na skrzynkę przyszedł
                      natychmiast. Odesłałam 2 dni temu. Jeśli rejestr zostanie otworzony na dniach,
                      to albo ja mam wyjątkowe szczęście, albo Ty masz wyjątkowego pecha.
                      • nauta_ Re: Potwierdzenie z funduszu? 14.06.07, 16:43
                        Raczej ja mam pecha. Na maila wniosek w ogóle nie dochodziłuncertain Cała inna
                        korespondencja z banku przychodziła bez zarzutu. Jedynie wniosek nie dochodził.
                        Bardzo to dziwne...
                        • lewu Re: Potwierdzenie z funduszu? 18.06.07, 21:44
                          To rzeczywiście mam wyjątkowe szczęście, ponieważ dokładnie tydzień temu
                          wysłałam do mBanku oświadczenie listem niepoleconym i niepriorytetowym, a dziś
                          mam już SFI dostępny. Mam nadzieję, że z inwestowaniem będę miała podobne
                          szczęście...
                          • mikrobyznesmen Zaiste szczęściara jesteś... 26.06.07, 13:02
                            lewu napisała:

> To rzeczywiście mam wyjątkowe szczęście, ponieważ dokładnie tydzień temu
                            > wysłałam do mBanku oświadczenie listem niepoleconym i niepriorytetowym, a dziś
                            > mam już SFI dostępny.

A ja prawie 3 tygodnie temu wysłałem Oświadczenie, i nic. Zadzwoniłem na
                            infolinię i się dowiedziałem, że w ogóle nie doszło, i zostałem poproszony o
                            przesłanie powtórne, tym razem poleconym. sad(
                • anusia331 Re: Potwierdzenie z funduszu? 13.06.07, 22:41
                  nie jestes jedyna.
                  na na otwarcie czekam juz 3 tydzien.
                  niestety mam taki rodzaj pracy ze nie moge miec przy sobie telefomu.
                  akurat kurier dzwonil jak bylam w pracy gdy oddzwonilam to byl bardzo
                  nieprzyjemny ze nie odbieram telefonu.
                  to otwarcie konta jest beznadziejne przeciez nie bede kilka tygodni pod
                  telefonem czekac az laskawie zadzwoni kurier.
                  nie moge pojąc czemu nie mozna otworzyc konta od reki np. w punkcie
                  informacyjnym.naprawde powinni o tym pomyslec
                  pozdrawiam
                  • nauta_ Re: Potwierdzenie z funduszu? 14.06.07, 16:49
                    Annusia to do Ciebie chociaż kurier dzwonił. Do mnie się nie pofatygował. Nie
                    było mnie wiec odesłał do banku. A o tym, że w ogóle u mnie był dowiedziałam się
                    z maila z mbanku, że dokumenty wróciły.
                    Wprowadziłam zatem adres do korespondencji, dokumenty po raz drugi zostały
                    wysłane. Oczywiście nie na adres do korespondencji tylko na adres zameldowania.
                    Rodzice niemal siłą zatrzymali kurierkę w domu, zadzwonili do mnie i wcisnęli
                    jej słuchawkę. Tylko dlatego udało mi się z nią umowić.
                    O tym jak sie staram uruchomić supermarket nie będę sie juz rozpisywac, bo mnie
                    szlag trafia. W każdym razie 2 tygodnie temu odesłałam im podpisany wniosek. W
                    ogóle chore jest, ze dokumenty o SFI są wysyłane listem zwykłym, a nie poleconym.
                    W Wrocławiu też jest placówka mbanku. Nie widzę też problemów, by tam była
                    możliwosc otworzenia SFI. Idziesz, podpisujesz, wypełniasz NIP, pani klika i działa.
                    Ale po co sobie i innym ułatwiać życie...
                  • nefre.tete Re: Potwierdzenie z funduszu? 18.06.07, 22:20
                    Disclaimer: jestem zadowolonym klientem mBanku.

Po pierwsze, kurier nie jest zapewne banku jako takiego, tylko jakiejś firmy kurierskiej. Więc jak macie
                    sobie psuć opinię, to lepiej o firmie kurierskiej, a nie o banku. W końcu z bankiem (jeszcze?) chcecie
                    pracować, więc po co.

Po drugie, kurier jest usługodawcą banku. Zamiast tutaj nam, lepiej wylejcie żal na mlinii. Albo na
                    infolinii kuriera? Oni gdzieś sobie odnotują, że kurier jest be i kiedyś to wypłynie. (A z postów na forum
                    droga znacznie dalsza.) A przy okazji możecie Mlinki spytać, co bank może dla was zrobić.

Nie mówię, że mBank działa zawsze super. Nie mówię, że ponarzekanie na forum nie jest czasem fajne.
                    Sugeruję tylko, że są drogi, którymi narzekanie może mieć dla was korzystniejsze efekty.
                    • wujaszek_joe racja. ja jestem zadowolony 21.06.07, 12:43
                      mimo że kurier to też był burak i musiałem zdobyć jego numer, opieprzyć i na
                      drugi dzień w końcu był. a fundusze działają, faktycznie są bez opłat.
                      tzn. jedyna opłata to 19% podatku od zysku potrącanego po sprzedaży jednostek.
                      • mikrobyznesmen Re: racja. ja jestem zadowolony 21.06.07, 15:55
                        wujaszek_joe napisał:

> fundusze działają, faktycznie są bez opłat.
                        > tzn. jedyna opłata to 19% podatku od zysku potrącanego po sprzedaży jednostek.

Ejże? A opłata za zarządzanie?
                        • tomaszko33 Re: racja. ja jestem zadowolony 21.06.07, 18:49
                          mikrobyznesmen napisał:

> wujaszek_joe napisał:
                          >
                          > > fundusze działają, faktycznie są bez opłat.
                          > > tzn. jedyna opłata to 19% podatku od zysku potrącanego po sprzedaży jedno
                          > stek.
                          >
                          > Ejże? A opłata za zarządzanie?

zapomiałeś jeszcze o
                          przecież do mbanku musizz przelać pieniądze i niektózy płaca za przelew
                          energia za siedzenie przy komputerze podczas przelewów
                          czasami piwko sobie pije przy tej czynności ( następny koszt)
                          i okazuje się SFI ma mnóstwo kosztów ukrytych
                          • lewu Re: racja. ja jestem zadowolony 21.06.07, 19:47
                            No i czas - czas to pieniądz
                          • mikrobyznesmen Re: racja. ja jestem zadowolony 26.06.07, 13:13
                            tomaszko33 napisał:

> (...) i okazuje się SFI ma mnóstwo kosztów ukrytych

Nie nabijaj się ze mnie sad(
                            Piszą na ich www, że "mBank nie pobiera żadnych opłat z tytułu nabycia / zbycia
                            / konwersji jednostek uczestnictwa."
                            Ale o ile mi wiadomo, fundusze pobierają też opłatę za zarządzanie aktywami (do
                            około 4%), i właśnie te koszty miałem na myśli.
                            • tomaszko33 Re: racja. ja jestem zadowolony 26.06.07, 20:32
                              Niektóre nawet do 5%
                              sam napisałeś że fundusze pobierają opłatę a nie mbank
                              Możesz kupić te same fundusze co w mbanku gdzie indziej wtedy zapłacisz
                              prowizje ( wejdź na strony tych funduszy i poczytaj)
                              Niektóre fundusze pobierają opłatę za to że umarzasz jednostki w określonym
                              czasie lub robisz konwersję a mbank tego nie ma
    • qlweb2 TYLKO KONKRETY 26.06.07, 13:52
      Błądzenie po niesprawdzonych rzeczach nic nie da, lepiej od początku coś
      konkretnego już obrać.

Proponuję kontakt z doradcą finansowym
      www.domagent.pl/kontakt_z_doradca.html
      (nic to nie kosztuje, oddzwania na swój koszt)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka