Dodaj do ulubionych

CU stabilnego wzrostu, czy Idea?

28.07.07, 18:07
Który z tych dwóch fundów jest lepszy wg Was?
A może jakiś inny fundusz stabilnego wzrostu? Może AIG?
Jak dotąd mam Legg Mason Akcji i PZU zrównoważony.
Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 20:14
      Cu i AIG są pod parasolem,Idea będzie na jesień.Ja wybrałbym wg ładniejszej
      nazwy albo rzucił monetą.To podobne fundusze a w perspektywie długiego
      oszczędzania fundusze przynoszą podobną stop zwrotu.Tylko PZU zrównoważony nie
      pasuje mi do MOJEJ koncepcji.On nic nie zabezpiecza.Ale chwyty marketingowe
      funduszy mydlą oczy klientom.Niby wolniej spada,ale o tym ,że wolniej rosną od
      FA w czasie wzrostów to juz nie łaska powiedzieć klientom?Ale każdy wybiera i
      ryzykuje sam.Pozdr...
      Napisz co wybrałaś?
      • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 20:30
        Axel jak zwykle można na Ciebie liczyćsmile
        Myślisz, że pzu zrównoważony jest nieciekawy? A jakoś tak pewnie się z nim
        czuję...Powoli odrabia straty? Na co byś zamienił? Oczywiście nie zakładam, że
        to zrobię wiec możesz się czuć "bezpieczny"smile
        Co do stabilnego to parę groszy mi zostało i chcę im znaleźć swoje miejsce na
        ziemiwink Kierowałam sie stopą zwrotu w okresie 3 lat. CU i Idea mają podobną, bo
        około 54%, ale AIG Stabilnego Wzrostu ma 61%.
        Ideę i CU kupię bez opłat manipulacyjnych przez neta;
        AIG jest w mbanku.
        • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 21:05
          Jeśli dobrze ci z tym to nic nie zmieniaj.Czujesz się bezpieczna z nim to
          dobrze.Mnie chodzi o to,że jeśli aktywnie zarządzasz swoim portfelem to
          wkładając wszystko pod parasol sama decydyjesz czy roisz porfel
          zrównoważony,akcyjny,czy chronisz kapitał w razie dekoniunkury.Ale jęśli nie
          wykonujesz żadnych ruchów to nie ma co sobie głowy zaprzątać tym.Od naszych
          pierwszych rozmów w kwietniu trochę się pozmieniało na rynku funduszy i powstało
          bardzo dużo parasoli.
          Co stopy zwrotu to jęśli na długo to nie ma większego znaczenia czy
          CU,Idea,Aig.Osiągają podobne wyniki.Różnice są minimalne,a jak będzie w
          przyszłości?Któż to wie.Oglądam kabareton.W razie czego dzwoń.Żeby określić swój
          profil inwestora proponuje zrobić ankietę do której podałem link-Twój pierwszy
          fundusz.Ciekawe jak ci wyjdzie?Pozdr...
          • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 21:29
            Na razie to ze mnie cienki inwestor, patrzę na sygnał Andrzeja i tym się kieruję.
            Mam nadzieję, że wkrótce nie będę już takiej pomocy potrzebować.
            Parasoli nie mam, ale właśnie zamierzam jeden miećsmile
            Linka do ankiety nie widzę....ale pamiętam, że kiedyś sobie coś takiego zrobiłam
            i wyszło, że lepiej będzie jak będę inwestować bezpiecznie. Chciałam mieć jednak
            jakiś fundusz akcyjny.
            p.s. gdzie mam dzwonić?
            Pozdrosmile
            • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 21:40
              Właśnie zadzwoniłaśsmileChodzi o forum.Czyli nie masz teraz żadnego akcyjnego?
              • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 21:48
                mam legga masona- właściwie nie mam, bo przerzuciłam do pieniężnego z
                poniedziałkową wyceną- nie wiem skąd mam tyle szczęścia, bo to był jedyny dzień
                wzrostów ostatniosmile
                jak Andrzej da sygnał to przerzucę zaś do akcyjnego.
                dobrze robię?
                • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 22:01
                  To już ty musisz sobie odpowiedziećsmileA co ze zrównoważonym?Poleciał w dół.Trzeba
                  było też konwertować jeśli tak grasz.
                  Jeśli tak postępujesz to nie ma sensu układac jakiejkolwiek strategi opartej o
                  fundusze zrównoważone i stabilne.W tej sytuacji najlepiej ukryc się pod
                  parasolem z całością.Szkoda za każdym razem płacic podatek przy konwersji.Taka
                  gra jest ryzykowna.Od roku miał Andrzej miał same błędne sygnały.
                  Decyzja trudna,ale nie miotaj się zmieniając taktykę.Trzymaj się konsekwentnie
                  jednej taktyki.Jakiej?To sama zdecyduj.
                  • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 08:29
                    Dzień dobrysmile
                    Zrównoważony też jest w pieniężnym. Podatku nie zapłaciłam, bo jak na razie to
                    ja zysków nie mam. Weszłam w fundusze i zaczęła sie korekta. Ale straty mam też
                    małe bo 40 zł. Przerzuciłam w dobrym momencie.
                    Co będę robić jak już będę mieć zyski i zacznie się korekta to nie wiem, pewnie
                    czekać na odbicie.
                    Co do Andrzeja to nie miał racji tym razem?
                    Nieco zachwiałeś mój punkt odniesieniasad
                    Mówisz, że dobrze jest mieć wszystko pod parasolem? Ale ani legg ani pzu go nie
                    mają. Musiałabym wszystko umorzyć i wejść w jakiś parasol.
                    • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 08:55
                      Witaj.A już myślałem ,że się obraziłaś.Co do BPHDS to jest za późno,a że
                      korekta na duże spółki przyszła później to tylko należy się cieszyć.Popatrz na
                      wykresy i stopy zwrotu obydwu funduszy u A.Jeśli zrobisz konwersje ze stratą to
                      zapłacisz większy podatek,bo przy funduszach nie ma możliwości odliczenia od
                      dochodzu strat.
                      Jeśli tak pogrywasz to chyba warto wziąć parasol,żeby w razie błędnej decyzji
                      nie płacić Belki.Im więcej kapitału pracuje tym masz większy zysk.Może nie jest
                      zbyt widoczne przy małych kwotach,podobnie jak stworzenie własnego funduszu pod
                      parasolem na wzór modelowego składu określonego fundu,ale przy dużych kwotach to
                      robi się dość ładna kwota.Moim zdaniem fundusze nie służą do spekulacji,a powody
                      konwersji powinny mieć uzasadnienie.Wg mnie to storzyłbym sobie odpowiedni
                      porfel z funduszy dopasowany do swoich oczekiwań i nic nie robić,tylko
                      ewentualnie co jakoś czas realizować zysk,jeśli chcesz spić śmietankę,albo
                      wszystko wrzucił pod parasol i postępował wg strategi A.
                      Pozdr.. Miłej niedzieli
                      • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 08:58
                        I nie ma złotego systemu,niezawodnej reguły.Każdy popełnia błędy i ja też.I
                        mogę nie mieć zupełnie racji.
                      • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:10
                        Poszłam spać, za co miałam się obrazić?

CO do BPHDS to ja nie wiem, o czym mówiszsmile Ja go nie mam i mieć raczej nie będę.

Pytanie o Belkę- on jest od zysków. Jeśli mam straty i robię konwersję to też go
                        płacę? Mimo, że nie mam zysków? Nie rozumiem. Wyjaśnij mi to proszę.

Co do parasola to skłaniam sie ku AIG. Kupię go w mbanku i ma dobre wyniki.
                        Legg raczej u mnie zostanie, zobaczę jak będzie sobie radził. PZU niech też na
                        razie będzie. Parasol będę mieć w AIG i w nim będę systematycznie oszczędzać.

Mam jeszcze jeden dylemat. Otóż 20 sierpnia wyjeżdżamy na wakacje. Jeśli wrócę
                        do tego czasu do akcji to zostawić je tam na czas mojej nieobecności? Czy
                        siedzieć już od dziś do września w pieniężnym i działać po powrocie? Nie wiem,
                        czy będę miała spokojne wakacje jak kasa będzie w akcjachsmile
                        • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:19
                          Fundusz BPHDS to fundusz misiowy i konwersja była w po 2 tyg.korekty.
                          Też mam ostatnio AIG-dużo funduszy zagranicznych i mozliwośc duwersyfikacji za
                          granicą dla koneserów.
                          Jeśli kupisz jed. za 100zł,zrobisz konwersje ze stratą kwotę np. 80zł potem
                          wzrośnie wartość jed z 80zł do 120zł to podatek zapłacisz od zysku z 80 zł
                          pomimo,że zainwestowałaś 100zł.W parasolu uniknieć tej niedogodnośći przy konwersji.
                          Jedź spokojnie na wakacje.Poczekaj na rozwój wypadków.Inwestorzy tez są na
                          wakacjach.Pozdr...
                          • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:24
                            Na ostatnie pytanie nie potrafię ci odpowiedzieć.To szmat czasu-miesiąc i wiele
                            się może zdarzyć.Zobaczysz jak wszystko będzie wyglądać za miesiąc.pozdr..
                            • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:27
                              A co myślisz o dws 25? To moje ostatnie pytanie i zwracam Ci niedzielęsmile
                              • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:37
                                Nie zawracasz.Piję kawę.Na misiach wzrosty są duże ale i spadki dość dotkliwe.Z
                                profilu nie jesteś agresywnym graczem.Trzeba mieć zdrowe serce,żeby inwestować w
                                misie.Niby podstawą rozwoju gospodarczego sa małe i średnie spółki,a Polskę
                                czeka cały czas ten rozwój to fundusze misiowe powinny jeszcze da zarobić.
                                Ale teraz okres inwestowania jest bardzo niepewny i nie pchałbym się do
                                niego.Zobacz jakie straty mają nowi posiadacze misiów AIG,Millenium,które
                                otworzyły się na tydzień na przełomie czerwca i lipca.Straty -10%.Są inne ,które
                                inwetują w misie i są ciągle otwarte.Również fundusze nie misiowe typowo równiez
                                inwestują w małe spółki.Np.Fortis to prawie same misie w porfelu.
                                • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:40
                                  Dziękujęsmile)
                                  Ale Belki przy stratach i tak nie rozumiemsad Płacę belke przy konwersji przy
                                  stratach? TAK lub NIE.
                                  • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:52
                                    Jesteś w FA.Masz tam 1000zł,jest korekta tracisz, dokonujesz konwersji do OK z
                                    sumą 800zł.Oczywiście teraz nie ma co płacić.Ale..
                                    Następnie poprawia sie koniunktura na giełdzie i zmieniasz fundusz OK na FA z
                                    sumą np 805zł.Jesteś w funduszu akcji i zyski szybko ci rosną.Masz np
                                    1200zł.Ale potem robisz nastęną konwersję do OK.Naliczany jest ci podatek od
                                    zysku w FA od wartość 805zł,pomimo,że wcześniej zainwestowałaś w ten fundusz
                                    1000zł.Gdyby była możliwość sumowania strat i zysków to podatek zapłaciłabyś od
                                    zysku z 1000zł,czyli 200*19%,a tak płcisz podatek 395*19%.Unikasz tego pod
                                    parasolem.Nie potrafie inaczej tego wytłumaczyćsmileNie wiem czy juz sam się nie
                                    zakręciłem,jeśli tak to mnie poprawcie.Będę później.Pozdr...
                                    • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:20
                                      Muszę to przemyślećwink
                                      • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:26
                                        A np taka sytuacja: jestem w fundzie (obojętnie o jakim profilu), mam 1000 zł,
                                        zyskuję po jakimś czasie i mam już nie 1000 a 1500. Podatek belki płacę od 1500
                                        (czyli całości), czy od 500 (czyli tego co zarobiłam)??
                                        Humanistka w funduszachsmile) Śmiać mi się z samej siebie chcesmile))
                                        • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:29
                                          Oczywiście od zysku,czyli od 500zł.Tyle zrobiłaś.Te własne 1000zł miałaś juz
                                          opodatkowane przy wypłacie w pracy.Przynajmniej tak myślesmile)
                                      • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:27
                                        Napisz jak z przemyśleniami później.Może jeszcze coś wykombinujemy,choć nie
                                        obiecuje,że coś wymyśle nowegosmileAle będę się starał.Może ktoś z pedagogicznym
                                        wykształceniem pomożesmilePozdr...
                                        • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:48
                                          A wiesz, że chyba rozumiem. popraw mnie jeśli się mylę
                                          1. mam w FA 1000 zł, trace do 800 zł robie konwersje FP- nie płace podatku
                                          2. sytuacja na giełdzie sie zmienia wracam z FP do FA
                                          3. jestem w FA mam 800 zł, giełda idzie w górę i mam 1200
                                          4. Potrzebuje kasy (to przykład), wypłacam i płacę belke od 400 zł.

Jeśli nie jest tak jak napisałam, to nie jestem w stanie tego pojąć.

Legg Mason na CU akcji? CU ma akcyjny dobry, stabilny ma dobry. W radzie czego
                                          można bezkarnie biegać po jego funduszach, bo jest parasolowy.
                                          • axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 12:11
                                            Tak .To miałem na myślismile
                                            pkt.5. Pod parasolem przy umorzeniu zapłaciłabys podatek od zainwestowanych na
                                            początku kwoty,czyli od 1000zł.Podatek Belki od 200zł.

W CU promocja 0% za opłatę manipulacyjną do końca sierpnia.Dokładne info na
                                            stronie www CU.Przy twojej strategii konwersji parasol wskazany.CU jest ok,a LM
                                            nie planuje na razie parasola.
                                            • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 12:18
                                              Jak w pkt. 5? Dwa podatki? Jeden od zainwestowanej na początku kwoty 1000 zł i
                                              jeszcze belka od 200? Dwa podatki? To nie może być prawdasmile
                                • grzzal roznice 29.07.07, 09:45
                                  AIG Stabilnego Wzrostu
                                  Średnioroczna stopa zwrotu 18.54%
                                  maks. obsunięcie -3.53

CU Stabilnego Inwestowania
                                  Zwrot 18.14%
                                  obsuniecie -3.59%

Czyli dokladnie tozsame, choc CU troche dłuzej działa.

Dodatkowo PZU Stabilnego 12.76/-5.38, ale na wynik mial wplyw okres, w ktorym dwa powyzsze nie istnialy
                                  • axel40 Re: roznice 29.07.07, 10:16
                                    A jak wygląda porównanie funduszy obecnie najgorszego i najlepszego?
                                    Ciekawy jestem notowań Allianz akcyjny.Pozdr...
                                    • grzzal Re: roznice 29.07.07, 10:43
                                      na szybkie podsumowanie musisz poczekac troche smile

moja "maszyneria" czeka na nowe opcje wink

na razie wiec nie powiem, ale juz wkrótce....
                                  • nauta_ Re: roznice 29.07.07, 10:24
                                    dzięki grzzalsmile wchodzę w AIG, będę mieć wszystkie fundusze w jednym miejscu
                                    (czyli w mbanku).
                                    Myślę też nad tym by legga zamienić na CU. Ale to nie w tej chwili. Co o tym
                                    myślisz? Ma dobry akcyjny, ma dobry stabilny, w razie czego konwersje bym mogła
                                    robić bez problemu i bez podatku.
    • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 15:18
      Zrobiłam profilsmile Wyszło mi, że mój portfel może być średnio agresywny.
    • nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 30.07.07, 21:09
      wybrałam AIGsmile Złożyłam dziś zlecenie na subfundusz pieniężny. Parasol jest oksmile
      Na jutro też umówiłam się na z Panią z CU, otworze sobie rejestr i w
      odpowiedniej chwili przerzucę tam kasę z legga. Taki jest wstępny plan...
      • axel40 Re: nauta-jak sygnał? 01.08.07, 10:29
        • nauta_ Re: nauta-jak sygnał? 01.08.07, 20:16
          sygnal na akcje, ale ja w to nie wierzesmile czekam na drugie uderzenie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka