nauta_ 28.07.07, 18:07 Który z tych dwóch fundów jest lepszy wg Was? A może jakiś inny fundusz stabilnego wzrostu? Może AIG? Jak dotąd mam Legg Mason Akcji i PZU zrównoważony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 20:14 Cu i AIG są pod parasolem,Idea będzie na jesień.Ja wybrałbym wg ładniejszej nazwy albo rzucił monetą.To podobne fundusze a w perspektywie długiego oszczędzania fundusze przynoszą podobną stop zwrotu.Tylko PZU zrównoważony nie pasuje mi do MOJEJ koncepcji.On nic nie zabezpiecza.Ale chwyty marketingowe funduszy mydlą oczy klientom.Niby wolniej spada,ale o tym ,że wolniej rosną od FA w czasie wzrostów to juz nie łaska powiedzieć klientom?Ale każdy wybiera i ryzykuje sam.Pozdr... Napisz co wybrałaś? Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 20:30 Axel jak zwykle można na Ciebie liczyć Myślisz, że pzu zrównoważony jest nieciekawy? A jakoś tak pewnie się z nim czuję...Powoli odrabia straty? Na co byś zamienił? Oczywiście nie zakładam, że to zrobię wiec możesz się czuć "bezpieczny" Co do stabilnego to parę groszy mi zostało i chcę im znaleźć swoje miejsce na ziemi Kierowałam sie stopą zwrotu w okresie 3 lat. CU i Idea mają podobną, bo około 54%, ale AIG Stabilnego Wzrostu ma 61%. Ideę i CU kupię bez opłat manipulacyjnych przez neta; AIG jest w mbanku. Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 21:05 Jeśli dobrze ci z tym to nic nie zmieniaj.Czujesz się bezpieczna z nim to dobrze.Mnie chodzi o to,że jeśli aktywnie zarządzasz swoim portfelem to wkładając wszystko pod parasol sama decydyjesz czy roisz porfel zrównoważony,akcyjny,czy chronisz kapitał w razie dekoniunkury.Ale jęśli nie wykonujesz żadnych ruchów to nie ma co sobie głowy zaprzątać tym.Od naszych pierwszych rozmów w kwietniu trochę się pozmieniało na rynku funduszy i powstało bardzo dużo parasoli. Co stopy zwrotu to jęśli na długo to nie ma większego znaczenia czy CU,Idea,Aig.Osiągają podobne wyniki.Różnice są minimalne,a jak będzie w przyszłości?Któż to wie.Oglądam kabareton.W razie czego dzwoń.Żeby określić swój profil inwestora proponuje zrobić ankietę do której podałem link-Twój pierwszy fundusz.Ciekawe jak ci wyjdzie?Pozdr... Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 21:29 Na razie to ze mnie cienki inwestor, patrzę na sygnał Andrzeja i tym się kieruję. Mam nadzieję, że wkrótce nie będę już takiej pomocy potrzebować. Parasoli nie mam, ale właśnie zamierzam jeden mieć Linka do ankiety nie widzę....ale pamiętam, że kiedyś sobie coś takiego zrobiłam i wyszło, że lepiej będzie jak będę inwestować bezpiecznie. Chciałam mieć jednak jakiś fundusz akcyjny. p.s. gdzie mam dzwonić? Pozdro Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 21:40 Właśnie zadzwoniłaśChodzi o forum.Czyli nie masz teraz żadnego akcyjnego? Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 21:48 mam legga masona- właściwie nie mam, bo przerzuciłam do pieniężnego z poniedziałkową wyceną- nie wiem skąd mam tyle szczęścia, bo to był jedyny dzień wzrostów ostatnio jak Andrzej da sygnał to przerzucę zaś do akcyjnego. dobrze robię? Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 28.07.07, 22:01 To już ty musisz sobie odpowiedziećA co ze zrównoważonym?Poleciał w dół.Trzeba było też konwertować jeśli tak grasz. Jeśli tak postępujesz to nie ma sensu układac jakiejkolwiek strategi opartej o fundusze zrównoważone i stabilne.W tej sytuacji najlepiej ukryc się pod parasolem z całością.Szkoda za każdym razem płacic podatek przy konwersji.Taka gra jest ryzykowna.Od roku miał Andrzej miał same błędne sygnały. Decyzja trudna,ale nie miotaj się zmieniając taktykę.Trzymaj się konsekwentnie jednej taktyki.Jakiej?To sama zdecyduj. Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 08:29 Dzień dobry Zrównoważony też jest w pieniężnym. Podatku nie zapłaciłam, bo jak na razie to ja zysków nie mam. Weszłam w fundusze i zaczęła sie korekta. Ale straty mam też małe bo 40 zł. Przerzuciłam w dobrym momencie. Co będę robić jak już będę mieć zyski i zacznie się korekta to nie wiem, pewnie czekać na odbicie. Co do Andrzeja to nie miał racji tym razem? Nieco zachwiałeś mój punkt odniesienia Mówisz, że dobrze jest mieć wszystko pod parasolem? Ale ani legg ani pzu go nie mają. Musiałabym wszystko umorzyć i wejść w jakiś parasol. Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 08:55 Witaj.A już myślałem ,że się obraziłaś.Co do BPHDS to jest za późno,a że korekta na duże spółki przyszła później to tylko należy się cieszyć.Popatrz na wykresy i stopy zwrotu obydwu funduszy u A.Jeśli zrobisz konwersje ze stratą to zapłacisz większy podatek,bo przy funduszach nie ma możliwości odliczenia od dochodzu strat. Jeśli tak pogrywasz to chyba warto wziąć parasol,żeby w razie błędnej decyzji nie płacić Belki.Im więcej kapitału pracuje tym masz większy zysk.Może nie jest zbyt widoczne przy małych kwotach,podobnie jak stworzenie własnego funduszu pod parasolem na wzór modelowego składu określonego fundu,ale przy dużych kwotach to robi się dość ładna kwota.Moim zdaniem fundusze nie służą do spekulacji,a powody konwersji powinny mieć uzasadnienie.Wg mnie to storzyłbym sobie odpowiedni porfel z funduszy dopasowany do swoich oczekiwań i nic nie robić,tylko ewentualnie co jakoś czas realizować zysk,jeśli chcesz spić śmietankę,albo wszystko wrzucił pod parasol i postępował wg strategi A. Pozdr.. Miłej niedzieli Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 08:58 I nie ma złotego systemu,niezawodnej reguły.Każdy popełnia błędy i ja też.I mogę nie mieć zupełnie racji. Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:10 Poszłam spać, za co miałam się obrazić? CO do BPHDS to ja nie wiem, o czym mówisz Ja go nie mam i mieć raczej nie będę. Pytanie o Belkę- on jest od zysków. Jeśli mam straty i robię konwersję to też go płacę? Mimo, że nie mam zysków? Nie rozumiem. Wyjaśnij mi to proszę. Co do parasola to skłaniam sie ku AIG. Kupię go w mbanku i ma dobre wyniki. Legg raczej u mnie zostanie, zobaczę jak będzie sobie radził. PZU niech też na razie będzie. Parasol będę mieć w AIG i w nim będę systematycznie oszczędzać. Mam jeszcze jeden dylemat. Otóż 20 sierpnia wyjeżdżamy na wakacje. Jeśli wrócę do tego czasu do akcji to zostawić je tam na czas mojej nieobecności? Czy siedzieć już od dziś do września w pieniężnym i działać po powrocie? Nie wiem, czy będę miała spokojne wakacje jak kasa będzie w akcjach Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:19 Fundusz BPHDS to fundusz misiowy i konwersja była w po 2 tyg.korekty. Też mam ostatnio AIG-dużo funduszy zagranicznych i mozliwośc duwersyfikacji za granicą dla koneserów. Jeśli kupisz jed. za 100zł,zrobisz konwersje ze stratą kwotę np. 80zł potem wzrośnie wartość jed z 80zł do 120zł to podatek zapłacisz od zysku z 80 zł pomimo,że zainwestowałaś 100zł.W parasolu uniknieć tej niedogodnośći przy konwersji. Jedź spokojnie na wakacje.Poczekaj na rozwój wypadków.Inwestorzy tez są na wakacjach.Pozdr... Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:24 Na ostatnie pytanie nie potrafię ci odpowiedzieć.To szmat czasu-miesiąc i wiele się może zdarzyć.Zobaczysz jak wszystko będzie wyglądać za miesiąc.pozdr.. Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:27 A co myślisz o dws 25? To moje ostatnie pytanie i zwracam Ci niedzielę Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:37 Nie zawracasz.Piję kawę.Na misiach wzrosty są duże ale i spadki dość dotkliwe.Z profilu nie jesteś agresywnym graczem.Trzeba mieć zdrowe serce,żeby inwestować w misie.Niby podstawą rozwoju gospodarczego sa małe i średnie spółki,a Polskę czeka cały czas ten rozwój to fundusze misiowe powinny jeszcze da zarobić. Ale teraz okres inwestowania jest bardzo niepewny i nie pchałbym się do niego.Zobacz jakie straty mają nowi posiadacze misiów AIG,Millenium,które otworzyły się na tydzień na przełomie czerwca i lipca.Straty -10%.Są inne ,które inwetują w misie i są ciągle otwarte.Również fundusze nie misiowe typowo równiez inwestują w małe spółki.Np.Fortis to prawie same misie w porfelu. Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:40 Dziękuję) Ale Belki przy stratach i tak nie rozumiem Płacę belke przy konwersji przy stratach? TAK lub NIE. Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 09:52 Jesteś w FA.Masz tam 1000zł,jest korekta tracisz, dokonujesz konwersji do OK z sumą 800zł.Oczywiście teraz nie ma co płacić.Ale.. Następnie poprawia sie koniunktura na giełdzie i zmieniasz fundusz OK na FA z sumą np 805zł.Jesteś w funduszu akcji i zyski szybko ci rosną.Masz np 1200zł.Ale potem robisz nastęną konwersję do OK.Naliczany jest ci podatek od zysku w FA od wartość 805zł,pomimo,że wcześniej zainwestowałaś w ten fundusz 1000zł.Gdyby była możliwość sumowania strat i zysków to podatek zapłaciłabyś od zysku z 1000zł,czyli 200*19%,a tak płcisz podatek 395*19%.Unikasz tego pod parasolem.Nie potrafie inaczej tego wytłumaczyćNie wiem czy juz sam się nie zakręciłem,jeśli tak to mnie poprawcie.Będę później.Pozdr... Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:26 A np taka sytuacja: jestem w fundzie (obojętnie o jakim profilu), mam 1000 zł, zyskuję po jakimś czasie i mam już nie 1000 a 1500. Podatek belki płacę od 1500 (czyli całości), czy od 500 (czyli tego co zarobiłam)?? Humanistka w funduszach) Śmiać mi się z samej siebie chce)) Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:29 Oczywiście od zysku,czyli od 500zł.Tyle zrobiłaś.Te własne 1000zł miałaś juz opodatkowane przy wypłacie w pracy.Przynajmniej tak myśle) Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:27 Napisz jak z przemyśleniami później.Może jeszcze coś wykombinujemy,choć nie obiecuje,że coś wymyśle nowegoAle będę się starał.Może ktoś z pedagogicznym wykształceniem pomożePozdr... Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 10:48 A wiesz, że chyba rozumiem. popraw mnie jeśli się mylę 1. mam w FA 1000 zł, trace do 800 zł robie konwersje FP- nie płace podatku 2. sytuacja na giełdzie sie zmienia wracam z FP do FA 3. jestem w FA mam 800 zł, giełda idzie w górę i mam 1200 4. Potrzebuje kasy (to przykład), wypłacam i płacę belke od 400 zł. Jeśli nie jest tak jak napisałam, to nie jestem w stanie tego pojąć. Legg Mason na CU akcji? CU ma akcyjny dobry, stabilny ma dobry. W radzie czego można bezkarnie biegać po jego funduszach, bo jest parasolowy. Odpowiedz Link
axel40 Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 12:11 Tak .To miałem na myśli pkt.5. Pod parasolem przy umorzeniu zapłaciłabys podatek od zainwestowanych na początku kwoty,czyli od 1000zł.Podatek Belki od 200zł. W CU promocja 0% za opłatę manipulacyjną do końca sierpnia.Dokładne info na stronie www CU.Przy twojej strategii konwersji parasol wskazany.CU jest ok,a LM nie planuje na razie parasola. Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 12:18 Jak w pkt. 5? Dwa podatki? Jeden od zainwestowanej na początku kwoty 1000 zł i jeszcze belka od 200? Dwa podatki? To nie może być prawda Odpowiedz Link
grzzal roznice 29.07.07, 09:45 AIG Stabilnego Wzrostu Średnioroczna stopa zwrotu 18.54% maks. obsunięcie -3.53 CU Stabilnego Inwestowania Zwrot 18.14% obsuniecie -3.59% Czyli dokladnie tozsame, choc CU troche dłuzej działa. Dodatkowo PZU Stabilnego 12.76/-5.38, ale na wynik mial wplyw okres, w ktorym dwa powyzsze nie istnialy Odpowiedz Link
axel40 Re: roznice 29.07.07, 10:16 A jak wygląda porównanie funduszy obecnie najgorszego i najlepszego? Ciekawy jestem notowań Allianz akcyjny.Pozdr... Odpowiedz Link
grzzal Re: roznice 29.07.07, 10:43 na szybkie podsumowanie musisz poczekac troche moja "maszyneria" czeka na nowe opcje na razie wiec nie powiem, ale juz wkrótce.... Odpowiedz Link
nauta_ Re: roznice 29.07.07, 10:24 dzięki grzzal wchodzę w AIG, będę mieć wszystkie fundusze w jednym miejscu (czyli w mbanku). Myślę też nad tym by legga zamienić na CU. Ale to nie w tej chwili. Co o tym myślisz? Ma dobry akcyjny, ma dobry stabilny, w razie czego konwersje bym mogła robić bez problemu i bez podatku. Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 29.07.07, 15:18 Zrobiłam profil Wyszło mi, że mój portfel może być średnio agresywny. Odpowiedz Link
nauta_ Re: CU stabilnego wzrostu, czy Idea? 30.07.07, 21:09 wybrałam AIG Złożyłam dziś zlecenie na subfundusz pieniężny. Parasol jest ok Na jutro też umówiłam się na z Panią z CU, otworze sobie rejestr i w odpowiedniej chwili przerzucę tam kasę z legga. Taki jest wstępny plan... Odpowiedz Link
nauta_ Re: nauta-jak sygnał? 01.08.07, 20:16 sygnal na akcje, ale ja w to nie wierze czekam na drugie uderzenie Odpowiedz Link