baros16 26.04.08, 15:16 Otrzymaliśmy spadek w tej wysokości i pasowałoby to jakoś zagospodarować na kilka lat.Macie jakieś rozsądne propozycje? Trochę się znamy na funduszach więc ryzyko podejmiemy na średnim poziomie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 19:23 Witam jeśli są Państwo z Warszawy zapraszam na @ . Można stworzyć kilka propozycji dostosowanych do stopnia ryzyka Odpowiedz Link
jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 19:47 Forum służy do dyskusji na temat funduszy i ubezpieczeń. Nie do zamieszczania reklam i namawiania do osobistego kontaktu. Osoby które nie wypowiadają się uczciwie na forum, a namawiają do bezpośredniego kontaktu są niewiarygodne. Boją się konfrontacji swoich propozycji z użytkownikami forum. Z pewnością łatwiej kogoś omamić w cztery oczy. Ostrzegam przed kontaktami z takimi miłośnikami szybkich zysków kosztem tzw klienta. Odpowiedz Link
zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 20:14 Forum służy do dyskusji na temat funduszy i ubezpieczeń. Nie do zamieszczania reklam i namawiania do osobistego kontaktu-co w tym jest złego lepiej rozmawiać bezpośrednio z osobą zainteresowaną mając jej coś do zaoferowania Osoby które nie wypowiadają się > uczciwie na forum, a namawiają do bezpośredniego kontaktu są niewiarygodne- hmm cięzko byłoby mi tutaj zaprezentować całą ofertę a robię ją skrupulatnie i dokładnie Boj ą się konfrontacji swoich propozycji z użytkownikami forum--- Odpowiedz Link
jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 20:29 Nie próbuj przedstawiać potepiania twojego łamania regulaminu forum i netykiety jako zgryźliwości. forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617538.html forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html Wyraźnie zabraniają one reklamy. Gdybyś jak piszesz traktował poważnie swoją pracę, dałbyś płatne ogłoszenie. Jesteś zawodowym doradcą i nie stać cię na wydanie 30 zł na płatny link? Zamiast tego, łamiesz zasady forum. Trudno w tej sytuacji oczekiwać żebyś nie łamał także innych zasad. A że nie masz nawet 30 zł na ogłoszenie, łatwo się domyślić jaką masz "pozycję zawodową" Jaka jest wiarygodność człowieka który chce inwestować cudze pieniądze a nie zarobił jeszcze 30 zł? Nawet nie zerowa. > moim celem jest pomoc--- Oczywiście... Po to łamiesz zasady i zamieszczasz swoje ogłoszenie tu gdzie nie wolno tego robić. Odpowiedz Link
zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 21:00 Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do dalszej działalności.... Odpowiedz Link
jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 21:14 Czyli przeczytałeś polecaną lekturę. Mam nadzieję że przestaniesz łamać zasady. Te na forum i te w życiu. Na tym forum wypowiada się wielu fachowców. To można poznać po tym co piszą. Nikt ich nigdy nie atakował. O tobie wiadomo tylko że: 1. Usiłujesz nawiązać kontakt z osobą o której dowiedziałeś się ze ma pieniądze. 2. Namawiasz na swoje "usługi", ale oczywiście ukrywasz swoje dane. 3. Nie zarobiłeś jeszcze ani grosza, ale chętnie zarobisz. Odpowiedz Link
baros16 doradca 28.04.08, 10:25 Nie idę nigdzie na priva.Jeśli coś masz do zaoferowania to przedstaw a sami zgłosimy się do ciebie Odpowiedz Link
baros16 Dajcie jakiś pomysł 28.04.08, 10:30 Jakie macie pomysły?Będziemy wdzieczni za pomoc.Mamy pomysł na fundusze,ale teraz trochę się boimy a szkoda by pieniądze leżały. Odpowiedz Link
mieux bez pomysłów? 06.05.08, 18:12 Żadnego pomysłu przez tak długi czas. Przyznam, że jestem rozczarowana, przecież to jest forum o inwestowaniu. Odpowiedz Link
cierny Re: Jak zagospodarować 75000 zł 18.05.08, 19:17 kup grunt, następnie go wydzierżaw rolnikom. Odpowiedz Link
85david Re: Jak zagospodarować 75000 zł 19.05.08, 11:15 i Znowu to samo. Postów chyba z 10 ale nikt jeszcze nie odpowiedział na temat. Chcecie pisać o doradcach, reklamach, lamaniu zasad forum to nie tutaj. Są już odpowiednie tematy i posty zrobione. Przechodząc do rzeczy to: Ziemia super sprawa ale nie dla każdego, znaczy się troche trzeba się dowiedzieć gdzie i na jakich warunkach. Słuchaj jeżeli chcesz żeby ci pomoc zainwestować to napisz na jaki czas, średnie ryzyko tzn ile jesteś w stanie w ciągu roku stracić żeby kapitału nie wyciągać?Czy wszystko chcesz zainwestować w jednym czasie czy jakąs część. to są wolne środki bo masz swoje oszczędności czy to wszystko co masz? jak mi odpowiesz to napewno postaeram się cos ci podpowiedzieć Odpowiedz Link
jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 19.05.08, 16:32 85david napisał: > i Znowu to samo. Postów chyba z 10 ale nikt jeszcze nie odpowiedział na temat. > jak mi odpowiesz to napewno postaeram się cos ci podpowiedzieć Czytaj: wszyscy są głupi, skontaktuj się ze mną, a ja ci powiem co masz zrobić z pieniędzmi (tak żebym otrzymał solidną prowizję za utopione przez ciebie pieniądze). A może jest inaczej? Pozostali użytkownicy tego forum są uczciwi, wiedzą że czasy są niepewne, suma nieduża i nie ma jednoznacznej uczciwej odpowiedzi na to pytanie? Chyba że ktoś jest tzw "doradcą finansowym" (czytaj bezwzględnym akwizytorem na procencie za dostarczoną ofiarę). Do założyciela wątku: Jeżeli nie zależy ci na tych pieniądzach, zamiast kontaktować się poza forum z hieną która chce cię oskubać na osobności, przeznacz je na jakiś szlachetny cel. Odpowiedz Link
mieux milczenie idzie w górę 19.05.08, 20:09 >nie ma jednoznacznej uczciwej odpowiedzi. To może ktoś zrobi wykaz jak można inwestować (ogólnie), a następnie inni wypowiedzą się, którą propozycję teraz należałoby odrzucić, gdyż... np. Inwestowanie w złoto i akcje z nim związane było dobre pół roku temu, teraz nie warto. Amplico i parę innych firm (towarzystw ubezpieczeniowych) należy omijać, bo wywołują choroby układu krążenia i wrzody. Ceny mieszkań są stabilne a nawet spadają - można pomyśleć. Oprocentowania kont oszczędnościowych są na poziomie ..., najwyższe w banku ... Kiedy wchodzę na dowolne forum i coś pytam zawsze dostaję odpowiedź. A tu żadnej propozycji. Nikt nie oczekuje wskazania palcem na określony fundusz. Przecież jakiś kierunek można by było nakreślić. Ja też nie wierzę w żadne przepowiednie ekonomistów czy doradców inwestycyjnych, gdyż oni najlepiej komentują to co zaszło, przyszłość im nie wychodzi i zawsze jest wiele nieoczekiwanych zdarzeń, których nie byli w stanie przewidzieć. A jednak ględzą i wróżą. Czy na tym forum milczenie stało się złotem? Odpowiedz Link
jan-w Re: milczenie idzie w górę 19.05.08, 21:44 Nie zauważyłem także twoich propozycji w tym wątku ... BTW: Forum dyskusyjne nie polega na tym że ktoś pyta o to co mu jest potrzebne, a dyżurny ma obowiązek w ciągu 2 godzin udzielić wyczerpującej wypowiedzi. Tak jest w płatnych helpdeskach. Zresztą jeżeli ktoś ma jak piszesz "ględzić" i dawać złe rady, to nie ma sensu żałować że tego nie zrobił. Odpowiedz Link
mieux Re: milczenie idzie w górę 20.05.08, 10:18 Jesteś Janie boski toteż i czas liczysz po swojemu. Jeśli Baros zadał pytanie 26.04.08r. to dla Ziemian upłynęło więcej niż 2 godziny Zdarzają mi się chwile (godziny), w których czas się zatrzymuje a wszystko wokół znika. Fantastyczne uczucie. Ale Tobie tak przebiegł prawie miesiąc! Odpowiedz Link
jan-w Re: milczenie idzie w górę 20.05.08, 15:51 Nie dostrzegłaś że opisywałem sytuację o*d*w*r*o*t*n*ą od omawianej tutaj? Odpowiedz Link
baros16 Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 12:21 Wahnięcia mnie nie interesują,ale ostateczny wynik jak najbardziej,wolne środki na kilka lat(bliżej nieokreślony-5-8) Odpowiedz Link
85david Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 19:41 I w końcu wracamy do tematu Na twoim miejscu zrobiłbym w ten sposób, że: 1. 25000zł kupiłbym ziemie w małej mieścinie. Ceny w tym roku szacuje się że spadną o 10%. każdy jednak wie że strasznie dużo ludzi się buduje więc myśle że to dobry pomysł. 2. 25000zł w fundusze luksemburskie (brak podatku np. WIOF RUSSIAN. jak wiadomo po 5 czy 8 latach jeżeli zarobisz 100% to podatek jest spory więc jak najbardziej warto 3. 5000zł zostaw sobie w obligacjach w jakiś funduszach parasolach np. AIG albo DWS żebyś miał na czarną godzinę. 4. 20000zł w LEGG MASON lub ARKA AKCJI (2 najlepsze fundusze akcyjne polskie według mnie) To sa takie rozwiązania powiedzmy łatwe, wpłacisz i zapomnisz. Zarobisz napewno więcej niż na lokacie ale gdybyś był zainteresowany zarobkiem większym to polecam mumizmatyke lub forex pobawic się na walutach ale to byś musiał albo z kims konkretnym pogadac albo samemu się zainteresować. MNie to osobiście wkręciło ale na początek naprawde dużo czasu temu trzeba poświęcić i troche poczytać ale warto Pozdrówki Odpowiedz Link
zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 20:42 4. 20000zł w LEGG MASON lub ARKA AKCJI (2 najlepsze fundusze akcyjne polskie > według mnie) legg mason jest polski? od kiedy ? Jeśli się nie akceptuje ryzyka i wahniec to i zyski małe . Tutaj wyjsciem są produkty strukturyzowane np lokata na 4 lata napewno zwrot 100 % kapitału i trzeba liczyć ,że coś jeszcze urośnie .Ewentualnie fundusze rynku pienieżnego maleńki ale pewny zysk lub obligacyjne.Choć jak patrze na stopy zwrotu tych funduszy to wolę założyć konto oszczedzające i mieć spokój . Pozatym im portfel będzie bardziej (czyt lepiej zdywersyfikowany ) tym lepsze zyski ale skoro ktoś nie akceptuje ryzyka to może liczyć co najwyżej na lekki zwrot kapiłatu , reszte i tak zabierze inflacja .Pozatym jak ktoś ma troszkę oleju w głowie kupuje właśnie akcje na spadkach i tyle ale to moje zdanie ... Odpowiedz Link
85david Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 21:17 Chłopie no inwestujacy w polskie akcje. naprawde trzeba to tłumaczyć? Sory ale jezeli ty tak tłumaczysz swoim klientom to napewno bym ci nie zaufał. Piszesz że powienien zainwestować z obligacje po czym że jak ktoś ma olej w głowie to w akcje na spadkach. To ty masz ten olej? Chyba teraz sa wystarczające spadki. Nie wiem czy wiesz ale większość globalnych firm inwestycyjnych plasuje polske na szczytach pod względem atrakcyjności. Obligacje na 8 lat? no co ty. Na ten czas spokojnie akcje. Pokaż mi rynek na świecie gdzie obligacje przyniosły lepszą stopę zwrotu niż akcje w zakresie 8lat. Konto oszczednościowe beznadziejna sprawa w tym przypadku. Nie ten post żeby o tym pisać. Fundusze strukturyzowane też potrafią przynieść strate(wrzuce odpowiedni artykuł) i sa ciekawym rozwiązaniem aczkolwiek przy tak długim horyzoncie może być pewnym zabezpieczeniem czy dywersyfikacją jeżeli boisz się ryzyka. Pamiętaj że jeżeli mamy mówić o gwarancji to musisz zamrozić na dany czas( w zależności od programu) pieniądze. POzdrawiam Odpowiedz Link
zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 21:36 Wahnięcia mnie nie interesują,ale ostateczny wynik jak najbardziej,wolne środki na kilka lat(bliżej nieokreślony-5-8)- czyli jak ktoś nie akceptuje wahnięć nie powinien inwestować w akcje a tak napisał założyciel wątku. Fundusze obligacyjne nie są na 8 lat ...chyba zostało napisane ,że zyski wg akcji są śmieszne .Jeśli mam wybór -konto oszczędnościowe i obligacje to jednak wybiorę to pierwsze biorąc pod uwagę ,że stopy procentowe rosną czyli stopa zwrotu z obligacji maleję. Fundusze strukturyzowane - śa produkty dające gwarancje 100 % zwrotu kapitału i o tym tu pisano . Chłopie no inwestujacy w polskie akcje. naprawde trzeba to tłumaczyć? -owszem myśle ,że trzeba inwestujący w Polsce a Polski fundusz robi dla mnie różnice . Co do mojego osobistego zdania inwestując 75.000 portfel stanowiłby ok 70 % akcji (reszta pienięzny , hedge)i tyle ale to moje zdanie .Ewentualnie akcje można zmiejszyć jak ktoś się tak strasznie boi i wybrać np 30-40 akcji% pod parasolem . Odpowiedz Link
jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 22:09 Legg Mason akcji jest polski, w sensie - inwestuje w akcje polskie. Polskich w sensie właścicieli o nazwiskach kończących się na -ski nie ma. To nie te czasy kiedy pieniądze miały narodowość. Odpowiedz Link
jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 22:11 O... Nie doczytałem że o tym już było Odpowiedz Link