Dodaj do ulubionych

Jak zagospodarować 75000 zł

26.04.08, 15:16
Otrzymaliśmy spadek w tej wysokości i pasowałoby to jakoś zagospodarować na
kilka lat.Macie jakieś rozsądne propozycje?
Trochę się znamy na funduszach więc ryzyko podejmiemy na średnim poziomie.
Obserwuj wątek
    • zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 19:23
      Witam jeśli są Państwo z Warszawy zapraszam na @ . Można stworzyć
      kilka propozycji dostosowanych do stopnia ryzyka wink
      • jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 19:47
        Forum służy do dyskusji na temat funduszy i ubezpieczeń. Nie do zamieszczania
        reklam i namawiania do osobistego kontaktu. Osoby które nie wypowiadają się
        uczciwie na forum, a namawiają do bezpośredniego kontaktu są niewiarygodne. Boją
        się konfrontacji swoich propozycji z użytkownikami forum. Z pewnością łatwiej
        kogoś omamić w cztery oczy. Ostrzegam przed kontaktami z takimi miłośnikami
        szybkich zysków kosztem tzw klienta.
        • zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 20:14
          Forum służy do dyskusji na temat funduszy i ubezpieczeń. Nie do
          zamieszczania
          reklam i namawiania do osobistego kontaktu-co w tym jest złego
          lepiej rozmawiać bezpośrednio z osobą zainteresowaną mając jej coś
          do zaoferowania
          Osoby które nie wypowiadają się
          > uczciwie na forum, a namawiają do bezpośredniego kontaktu są
          niewiarygodne- hmm cięzko byłoby mi tutaj zaprezentować całą ofertę
          a robię ją skrupulatnie i dokładnie
          Boj
          ą się konfrontacji swoich propozycji z użytkownikami forum---
          • jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 20:29
            Nie próbuj przedstawiać potepiania twojego łamania regulaminu forum i netykiety
            jako zgryźliwości.
            forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617538.html
            forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html
            Wyraźnie zabraniają one reklamy. Gdybyś jak piszesz traktował poważnie swoją
            pracę, dałbyś płatne ogłoszenie. Jesteś zawodowym doradcą i nie stać cię na
            wydanie 30 zł na płatny link? Zamiast tego, łamiesz zasady forum. Trudno w tej
            sytuacji oczekiwać żebyś nie łamał także innych zasad. A że nie masz nawet 30 zł
            na ogłoszenie, łatwo się domyślić jaką masz "pozycję zawodową" wink
            Jaka jest wiarygodność człowieka który chce inwestować cudze pieniądze a nie
            zarobił jeszcze 30 zł? Nawet nie zerowa.
            > moim celem jest pomoc---
            Oczywiście... Po to łamiesz zasady i zamieszczasz swoje ogłoszenie tu gdzie nie
            wolno tego robić.
            • zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 21:00
              Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie
              i krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do
              dalszej działalności....
              • jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 26.04.08, 21:14
                Czyli przeczytałeś polecaną lekturę. Mam nadzieję że przestaniesz łamać zasady.
                Te na forum i te w życiu.
                Na tym forum wypowiada się wielu fachowców. To można poznać po tym co piszą.
                Nikt ich nigdy nie atakował.
                O tobie wiadomo tylko że:
                1. Usiłujesz nawiązać kontakt z osobą o której dowiedziałeś się ze ma pieniądze.
                2. Namawiasz na swoje "usługi", ale oczywiście ukrywasz swoje dane.
                3. Nie zarobiłeś jeszcze ani grosza, ale chętnie zarobisz.
    • baros16 doradca 28.04.08, 10:25
      Nie idę nigdzie na priva.Jeśli coś masz do zaoferowania to przedstaw a sami
      zgłosimy się do ciebie
    • baros16 Dajcie jakiś pomysł 28.04.08, 10:30
      Jakie macie pomysły?Będziemy wdzieczni za pomoc.Mamy pomysł na fundusze,ale
      teraz trochę się boimy a szkoda by pieniądze leżały.
      • mieux bez pomysłów? 06.05.08, 18:12
        Żadnego pomysłu przez tak długi czas.
        Przyznam, że jestem rozczarowana, przecież to jest forum o inwestowaniu.
    • cierny Re: Jak zagospodarować 75000 zł 18.05.08, 19:17
      kup grunt, następnie go wydzierżaw rolnikom.
      • 85david Re: Jak zagospodarować 75000 zł 19.05.08, 11:15
        i Znowu to samo. Postów chyba z 10 ale nikt jeszcze nie odpowiedział na temat.
        Chcecie pisać o doradcach, reklamach, lamaniu zasad forum to nie tutaj. Są już
        odpowiednie tematy i posty zrobione.

Przechodząc do rzeczy to:
        Ziemia super sprawa ale nie dla każdego, znaczy się troche trzeba się dowiedzieć
        gdzie i na jakich warunkach. Słuchaj jeżeli chcesz żeby ci pomoc zainwestować to
        napisz na jaki czas, średnie ryzyko tzn ile jesteś w stanie w ciągu roku stracić
        żeby kapitału nie wyciągać?Czy wszystko chcesz zainwestować w jednym czasie czy
        jakąs część. to są wolne środki bo masz swoje oszczędności czy to wszystko co masz?
        jak mi odpowiesz to napewno postaeram się cos ci podpowiedzieć

• jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 19.05.08, 16:32
          85david napisał:
          > i Znowu to samo. Postów chyba z 10 ale nikt jeszcze nie odpowiedział na temat.
          > jak mi odpowiesz to napewno postaeram się cos ci podpowiedzieć

Czytaj: wszyscy są głupi, skontaktuj się ze mną, a ja ci powiem co masz zrobić z pieniędzmi (tak żebym otrzymał solidną prowizję za utopione przez ciebie pieniądze).

A może jest inaczej? Pozostali użytkownicy tego forum są uczciwi, wiedzą że czasy są niepewne, suma nieduża i nie ma jednoznacznej uczciwej odpowiedzi na to pytanie? Chyba że ktoś jest tzw "doradcą finansowym" (czytaj bezwzględnym akwizytorem na procencie za dostarczoną ofiarę).

Do założyciela wątku: Jeżeli nie zależy ci na tych pieniądzach, zamiast kontaktować się poza forum z hieną która chce cię oskubać na osobności, przeznacz je na jakiś szlachetny cel.
          • mieux milczenie idzie w górę 19.05.08, 20:09
            >nie ma jednoznacznej uczciwej odpowiedzi.

To może ktoś zrobi wykaz jak można inwestować (ogólnie), a następnie inni
            wypowiedzą się, którą propozycję teraz należałoby odrzucić, gdyż...
            np. Inwestowanie w złoto i akcje z nim związane było dobre pół roku temu, teraz
            nie warto.
            Amplico i parę innych firm (towarzystw ubezpieczeniowych) należy omijać, bo
            wywołują choroby układu krążenia i wrzody.
            Ceny mieszkań są stabilne a nawet spadają - można pomyśleć.
            Oprocentowania kont oszczędnościowych są na poziomie ..., najwyższe w banku ...

Kiedy wchodzę na dowolne forum i coś pytam zawsze dostaję odpowiedź. A tu żadnej
            propozycji. Nikt nie oczekuje wskazania palcem na określony fundusz. Przecież
            jakiś kierunek można by było nakreślić.

Ja też nie wierzę w żadne przepowiednie ekonomistów czy doradców inwestycyjnych,
            gdyż oni najlepiej komentują to co zaszło, przyszłość im nie wychodzi i zawsze
            jest wiele nieoczekiwanych zdarzeń, których nie byli w stanie przewidzieć. A
            jednak ględzą i wróżą.

Czy na tym forum milczenie stało się złotem?
            • jan-w Re: milczenie idzie w górę 19.05.08, 21:44
              Nie zauważyłem także twoich propozycji w tym wątku ...
              BTW: Forum dyskusyjne nie polega na tym że ktoś pyta o to co mu jest potrzebne,
              a dyżurny ma obowiązek w ciągu 2 godzin udzielić wyczerpującej wypowiedzi. Tak
              jest w płatnych helpdeskach.
              Zresztą jeżeli ktoś ma jak piszesz "ględzić" i dawać złe rady, to nie ma sensu
              żałować że tego nie zrobił.
              • mieux Re: milczenie idzie w górę 20.05.08, 10:18
                Jesteś Janie boski toteż i czas liczysz po swojemu.
                Jeśli Baros zadał pytanie 26.04.08r. to dla Ziemian upłynęło więcej niż 2 godziny smile
                Zdarzają mi się chwile (godziny), w których czas się zatrzymuje a wszystko wokół
                znika. Fantastyczne uczucie. Ale Tobie tak przebiegł prawie miesiąc!
                • baros16 Re: milczenie idzie w górę 20.05.08, 12:22
                  smile))))
                  Pozdrawiam
                • jan-w Re: milczenie idzie w górę 20.05.08, 15:51
                  Nie dostrzegłaś że opisywałem sytuację o*d*w*r*o*t*n*ą od omawianej tutaj?
        • baros16 Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 12:21
          Wahnięcia mnie nie interesują,ale ostateczny wynik jak najbardziej,wolne środki
          na kilka lat(bliżej nieokreślony-5-8)
          • 85david Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 19:41
            I w końcu wracamy do tematusmile
            Na twoim miejscu zrobiłbym w ten sposób, że:
            1. 25000zł kupiłbym ziemie w małej mieścinie. Ceny w tym roku szacuje się że
            spadną o 10%. każdy jednak wie że strasznie dużo ludzi się buduje więc myśle że
            to dobry pomysł.
            2. 25000zł w fundusze luksemburskie (brak podatkusmile np. WIOF RUSSIAN. jak
            wiadomo po 5 czy 8 latach jeżeli zarobisz 100% to podatek jest spory więc jak
            najbardziej warto
            3. 5000zł zostaw sobie w obligacjach w jakiś funduszach parasolach np. AIG albo
            DWS żebyś miał na czarną godzinę.
            4. 20000zł w LEGG MASON lub ARKA AKCJI (2 najlepsze fundusze akcyjne polskie
            według mnie)

To sa takie rozwiązania powiedzmy łatwe, wpłacisz i zapomnisz. Zarobisz napewno
            więcej niż na lokacie ale gdybyś był zainteresowany zarobkiem większym to
            polecam mumizmatyke lub forex pobawic się na walutach ale to byś musiał albo z
            kims konkretnym pogadac albo samemu się zainteresować. MNie to osobiście
            wkręciło ale na początek naprawde dużo czasu temu trzeba poświęcić i troche
            poczytać ale wartosmile

Pozdrówki
            • zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 20:42
              4. 20000zł w LEGG MASON lub ARKA AKCJI (2 najlepsze fundusze akcyjne
              polskie
              > według mnie)
              legg mason jest polski? od kiedy ?
              Jeśli się nie akceptuje ryzyka i wahniec to i zyski małe .
              Tutaj wyjsciem są produkty strukturyzowane np lokata na 4 lata
              napewno zwrot 100 % kapitału i trzeba liczyć ,że coś jeszcze
              urośnie .Ewentualnie fundusze rynku pienieżnego maleńki ale pewny
              zysk lub obligacyjne.Choć jak patrze na stopy zwrotu tych funduszy
              to wolę założyć konto oszczedzające i mieć spokój . Pozatym im
              portfel będzie bardziej (czyt lepiej zdywersyfikowany ) tym lepsze
              zyski ale skoro ktoś nie akceptuje ryzyka to może liczyć co najwyżej
              na lekki zwrot kapiłatu , reszte i tak zabierze inflacja .Pozatym
              jak ktoś ma troszkę oleju w głowie kupuje właśnie akcje na spadkach
              i tyle ale to moje zdanie ...

• 85david Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 21:17
                Chłopie no inwestujacy w polskie akcje. naprawde trzeba to tłumaczyć?

Sory ale jezeli ty tak tłumaczysz swoim klientom to napewno bym ci nie zaufał.
                Piszesz że powienien zainwestować z obligacje po czym że jak ktoś ma olej w
                głowie to w akcje na spadkach. To ty masz ten olej?
                Chyba teraz sa wystarczające spadki. Nie wiem czy wiesz ale większość globalnych
                firm inwestycyjnych plasuje polske na szczytach pod względem atrakcyjności.
                Obligacje na 8 lat? no co ty. Na ten czas spokojnie akcje. Pokaż mi rynek na
                świecie gdzie obligacje przyniosły lepszą stopę zwrotu niż akcje w zakresie 8lat.

Konto oszczednościowe beznadziejna sprawa w tym przypadku. Nie ten post żeby o
                tym pisać.

Fundusze strukturyzowane też potrafią przynieść strate(wrzuce odpowiedni
                artykuł) i sa ciekawym rozwiązaniem aczkolwiek przy tak długim horyzoncie może
                być pewnym zabezpieczeniem czy dywersyfikacją jeżeli boisz się ryzyka.
                Pamiętaj że jeżeli mamy mówić o gwarancji to musisz zamrozić na dany czas( w
                zależności od programu) pieniądze.

POzdrawiam
                • zawsze.doradcafinansowy Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 21:36
                  Wahnięcia mnie nie interesują,ale ostateczny wynik jak
                  najbardziej,wolne środki
                  na kilka lat(bliżej nieokreślony-5-8)- czyli jak ktoś nie akceptuje
                  wahnięć nie powinien inwestować w akcje a tak napisał założyciel
                  wątku.
                  Fundusze obligacyjne nie są na 8 lat ...chyba zostało napisane ,że
                  zyski wg akcji są śmieszne .Jeśli mam wybór -konto oszczędnościowe i
                  obligacje to jednak wybiorę to pierwsze biorąc pod uwagę ,że stopy
                  procentowe rosną czyli stopa zwrotu z obligacji maleję.
                  Fundusze strukturyzowane - śa produkty dające gwarancje 100 % zwrotu
                  kapitału i o tym tu pisano .
                  Chłopie no inwestujacy w polskie akcje. naprawde trzeba to tłumaczyć?
                  -owszem myśle ,że trzeba inwestujący w Polsce a Polski fundusz robi
                  dla mnie różnice .
                  Co do mojego osobistego zdania inwestując 75.000 portfel stanowiłby
                  ok 70 % akcji (reszta pienięzny , hedge)i tyle ale to moje
                  zdanie .Ewentualnie akcje można zmiejszyć jak ktoś się tak strasznie
                  boi i wybrać np 30-40 akcji% pod parasolem .
              • jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 22:09
                Legg Mason akcji jest polski, w sensie - inwestuje w akcje polskie. Polskich w
                sensie właścicieli o nazwiskach kończących się na -ski nie ma. To nie te czasy
                kiedy pieniądze miały narodowość.
                • jan-w Re: Jak zagospodarować 75000 zł 20.05.08, 22:11
                  O... Nie doczytałem że o tym już było wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka