lampa121 29.08.08, 16:27 Co myślicie na temat dodatkowych ubezpieczeń zdrowotnych. Czy warto wykupywać i korzystać z dodatkowych usług?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 29.08.08, 18:28 To zbyt ogólne pytanie. Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji. Czasami jest to bardzo opłacalne. Czasami praktycznie bez znaczenia i strata pieniędzy. Odpowiedz Link
z17 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 30.08.08, 18:16 To zależy czego oczekujesz, w jakim jesteś wieku, jak bardzo jesteś zdrowa/chora i ile masz wolnej kasy do wydania. Pytanie jest bardzo nieprecyzyjne. W najogólniejszym sensie moge Ci odpowiedzieć, że oczywiście warto, ale z głową i z sensem, jak to zauważył przedmówca. Odpowiedz Link
lampa121 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 01.09.08, 12:52 Oczekuję tego czego nie może mi zapewnić nasza służba zdrowia, czyli kolejki do lekarza po kilka tygodni a nawet miesięcy. Mocno chorym się nie jest, ale wiadomo, są różne sytuacje i niestety pomocy ciężko się doczekać od naszych szpitali. Z tego filmu wynika, że nie to nie są duże składki, więc można się zastanowić. Ciekawe jak jest do końca z tymi ubezpieczeniami, czy naprawdę takie usługi oferują za takie pieniądze, chodzi mi np. o niewysoką stawkę około 50zł bądź 100zł miesięcznie. Odpowiedz Link
z17 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 01.09.08, 20:31 Za Medycynę Rodzinną płaciłem coś koło 27 zł miesięcznie (przy kontynuacji ubezpieczenia i składce jednorazowej za rok), ale to jest naprawdę cienka prywatna służba zdrowia. Za większość badań się płaci, wizyty domowe mają raczej na papierze, słowem, oszczędności na każdym kroku. No, ale cena była symboliczna... Rodzinie wykupiłem Lux-Med, kosztował wtedy za osobę 70 zł/m-c. To jest moloch, gdzie są dobrzy lekarze i źli lekarze. Abonament ma tam masa korporacji, jest tłok i często kolejki do specjalisty - podobno teraz zdarza się nawet po parę miesięcy. Obecnie jest tak, że ceny abonamentów u ubezpieczycieli wyraźnie podrożały i dobry pakiet np. w Enel-Medzie kosztuje już chyba ze 160 zł/m-c. Z tego co piszesz, masz na razie śladowe pojęcie o ci naprawdę chodzi i czego potrzeba. Zasada jest taka, ze jak wydasz mało, to będziesz miała gdzie pójść bez kolejki po zwolnienie, natomiast jak wydasz dużo, to będzie cię ta kwota co miesiąc bolała, zwłaszcza, gdy wizyt lekarskich nie będzie. Dla młodej kobiety warto pomyśleć o ubezp. zdrowotnym, jak i szpitalnym w idunie, przy planowaniu ciąży. Wszędzxie są długie karencje na ciążę, więc warto ubezpieczyc się odpowiednio wcześniej. Pzdr. Odpowiedz Link
mieux Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 02.09.08, 09:12 >Wszędzie są długie karencje na ciążę, więc warto ubezpieczyć się odpowiednio wcześniej Zwykle pół roku (lepiej to sprawdzić) przed porodem trzeba być ubezpieczonym, aby otrzymać pieniądze z tytułu urodzenia dziecka. Jeśli dziecko urodzi się na czas (266 dni trwa ciąża licząc od dnia zapłodnienia), to wystarczy ubezpieczyć się na początku trzeciego miesiąca ciąży. Wtedy to się nawet ubezpieczonej opłaca, więc baba w okienku ubezpieczyciela ogląda polisę kilka razy a potem stwierdza: Ale tak nie można! Do Z17 Czy my tu uprawiamy politykę prorodzinną? ))) Może kobieta chciała iść do laryngologa ... Odpowiedz Link
lampa121 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 02.09.08, 16:00 Chodzi mi ogólnie o ubezpieczenia zdrowotne oraz o opiekę medyczną lekarzy, a w moim przypadku to będzie wymagana opieka. Nie ukrywam że w niedługim czasie zamierzam starać się o dziecko, więc każda informacja jest przydatna. dzięki wszystkim za wypowiedzi Odpowiedz Link
mieux Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 02.09.08, 16:44 Zwykle wygląda to następująco: 1. wywiad środowiskowy, w którym szpitalu urodzić najlepiej; 2. wybranie lekarza, który ma najlepszą opinię w tym szpitalu; 3. wyszukanie informacji, gdzie ten lekarz przyjmuje; 4. sprawdzenie w gabinecie (przychodni) jak ominąć wizyty prywatne. Odpowiedz Link
mirmurek Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 02.09.08, 20:41 Polecam ubezpieczenie zdrowotne w firmie Inter Polska od wersji Silver. W zależności od wieku od chyba 110 zł w pakiecie jest również leczenie stomatologiczne. Dodatkowo można iść do dowolnego lekarza prywatnego, wziąć rachunek a usługę, a Inter zwróci cały koszt lub jego część do określonej wysokości zgodnie z ich tabelą. Pozdrawiam Mirmurek Odpowiedz Link
coma44 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 03.09.08, 10:36 Nie tylko Inter Polska oferuje całkowity lub częściowy zwrot kosztów wizyt u prywatnych lekarzy. Znalazłem świetną porównywarkę ubezpieczeń zdrowiedirect.pl, gdzie można znaleźć wiele ofert rożnych firm oferujących prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Ta porównywaka jest o tyle ciekawa, że nietylko są dokładne opisy każdego ubezpieczenia (zakres świadczeń), ale można również wykupić polisę online. Odpowiedz Link
lampa121 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 09.09.08, 16:43 Dzięki za info. Chętnie skorzystałam z porównywarki zdrowiedirect, super ze nie muszę z nikim się spotykać zeby podpisać umowę, wszystko przez internet wykupiłam Odpowiedz Link
swierku_wawa Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 11.09.08, 14:08 witam. ja mam ubezpieczenie w Signal Iduna. jestem bardzo zadowolony, na pierwszy rzut oka jest drogi ale patrząc na listę świadczeń i listę placówek medycznych, oraz wygodę bo wszystko można załatwić przez telefon. Polecam!!! dla zainteresowanych przeczytajcie uważnie co jest w świadczeniach w cenie a za co musicie dopłacać i czy macie jakieś ograniczenia w częstotliwości chodzenia do lekarza. Zdrowie direct nie w pełni pokazuje parametry tego ubezpieczenia. Odpowiedz Link
z17 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 11.09.08, 23:32 Mam przed sobą listę placówek signal iduny dla Warszawy i wcale mnie ona nie zachwyca. Masa małych prywatnych przychodni o dużym rozrzucie poziomu leczenia i ŻADNEJ dużej sieci (pomijam Medycynę Rodzinną, bo przy tej cenie abonamentu proponowanie tego czegoś to chyba żart). W zasadzie jedyny dobry strzał to przychodnia VIP przy szpitalu MSWiA na Wołoskiej. A gdzie jakiś Lux Med, Medicover, Falck, Lim Center czy Enel-Med? Signal iduna jest dobra wg mnie jako ubezpieczenie szpitalne, ale ambulatoryjnego bym u nich nie wykupił Odpowiedz Link
canus12 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 12.09.08, 09:15 poszukaj w googlach, to znajdziesz ciekawe porównywarki ubezpieczeń zdrowotnych. Wpisujesz parametry czego oczekujesz i sama Ci wyszukuje najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb. Ja np. w ten sposób się ubezpieczyłem i jestem zadowolony (odpukać) jak na razie Odpowiedz Link
mieux Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 12.09.08, 13:31 Och, gdybyś był tak miły i podał adresy stronek. Chociaż tę, z której Ty się ubezpieczałeś. Szukać jest bardzo łatwo, trudno jest znaleźć Odpowiedz Link
canus12 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 15.09.08, 11:05 nie wiem czy nie będzie to uznawane za spam i kryptoreklame. ja korzystałem ze Zdrowia Direct, ale są jeszcze i inne porownywarki Internet jest mały i raczej nie ma problemu ze znalezieniem innych. Odpowiedz Link
axel40 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 15.09.08, 11:10 www.zdrowiedirect.pl/index.html Odpowiedz Link
mycha1972 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 18.09.08, 01:09 dla ułatwienia dodam, że do lipca miałam firmowy LIM, jako szefowa HR, musiałam na ortopedę czekać prawie 3 tygodnie. Wczerwcu ludzie ze zdrowiedirect załatwili nam inną opiekę (nie napiszę jaką, żeby mnie nie wycieli), nie ma tam żadnych "osławionych" przychodni, podobnie jak w Siganl Idunie, i mam w umowie gwarancję załatwiania każdego specjalisty w 3 dni, w cudnych przychodniach niedaleko domu, gdzie mi prawie czerwony dywan rożścielają. Wszyscy pracownicy pieją z zachwytu tak samo, a na dodatek można samochód zaparkować. A nigdzie pod Limem się nie dawało. Odpowiedz Link
z17 Re: Dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne 18.09.08, 10:57 Lux Med, LIM, Promedis i Medycyna Rodzinna stanowią już jedną gigantyczną firmę. Mam spore wątpliwości czy poprawi to standard usług. www.medycynarodzinna.pl/artykul.php?id=1296 Odpowiedz Link