Dodaj do ulubionych

ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapitałowym

17.02.09, 12:33
Polisa zawarta w 1998r. miała być moim zabezpieczeniem emerytalnymsad jak do
tego doszło,że jest ubezpieczeniem na życie - nie wiem, młoda byłam, zaufałam
agentowi...., który doskonale wiedział jakie są moje oczekiwania i
zaproponował to właśnie ubezpieczenie, uwierzyłam....

Bardzo się zdziwiłam kiedy już do mnie dotarło,że to wcale nie jest moja
przyszła emerytura, dlatego kiedy kolejny agent /tamta Pani już nie pracuje/
zaproponował IKE w ramach tego samego ubezpieczenia, zgodziłam sięsad

Wczoraj przyszedł aneks do ubezpieczenia i informacja, że "w związku ze
zmianami mogę wypowiedzieć umowę IKE" ... i ja tak myślę,że z tej możliwości
skorzystam. Zadzwoniłam już nawet do "swojego"agenta, który zareagował "To
pani ma IKE? A gdzie?". Sprawdzi, zadzwoni wieczorem....
Dobrze robię,że rezygnuję z tego IKE? /składka kwartalna 159,-PLZ/

p.s.ciekawe ile to wypowiedzenie będzie mnie kosztowało?
Obserwuj wątek
    • z17 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 17.02.09, 16:45
      podaj nazwę polisy i umów dodatkowych oraz na co była przeznaczana składka na
      umowę dodatkową IKE (jednostki funduszy inwestycyjnych? jakie konkretnie?).
      Podaj też wysokość sumy ubezpieczenia na życie, długość trwania całej polisy
      oraz ogólną składkę roczną
      • baba06 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 18.02.09, 10:28
        polisa
        -"Ubezpieczenie na życie z funduszem kapitałowym /ULR1/
        gwarantowana suma ubezpieczenia 73.675,30 /umowa dodatkowa dotycząca trwałego
        inwalidztwa spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem - ta sama kwota/
        polisa założona w maju 1995r., składka roczna 3.508,32/na ten rok/

IKE /od lutego 2005/
        - ING UFK Mieszany 22.84590 jednostek
        - ING UFK dynamiczny 8.03166 jednostek

• arfer Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 19.02.09, 17:08
          A jaką masz w tej chwili wartość polisy i wartość wykupu ?

Polisa dopasowana czy nie - rezygnacja teraz będzie się wiązać ze sporymi stratami - bo sprzedajesz jednostki funduszy w absolutnym dołku.
          • baba06 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 20.02.09, 11:12
            ja nie chcę zrezygnować z całej Polisy tylko z IKE

Wartość Jednostek na rachunku głównym 25617,28, a wartość wykupu 24092,91
            • z17 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 22.02.09, 18:11
              Z moich obliczeń wynika, że wpłaciłaś od 2005r. na IKE coś około 2700 PLN, masz
              teraz wartość wykupu około 1500 złotych (1196 zł z f. zrównoważonego i 338 zł z
              f. akcyjnego, obliczyłem wg notowań z 19.02.br). Tak jak Ci napisał Arfer, to
              jest najgorszy moment na umarzanie jednostek funduszy inwestycyjnych, co prawda
              wpłaciłaś mało, więc i strata mała, no ale strata jest strata, poza tym przy ew.
              wykupie dojdą na pewno jakieś prowizje ubezpieczyciela i dostaniesz do ręki
              żałosne grosze.

IKE to bardzo dobry instrument gromadzenia pieniędzy na emeryturę. Przy
              regularnych comiesięcznych wpłatach, z punktu widzenia końcowych zysków górki i
              dołki na giełdzie nie mają większego znaczenia.

Ja przy odnośnej decyzji kierowałbym się raczej wysokością prowizji
              ubezpieczyciela i ewentualnie po prostu przeniósł IKE do innej instytucji
              finansowej dokonując wypłaty transferowej -celem przelewu środków tamże.

Ogólnie rzecz biorąc nie bardzo rozumiem motywacje jakie Tobą kierują.
              • baba06 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 24.02.09, 12:48
                dziękuję za info.
                Na dzien dzisiejszy mam do odebrania coś ponad 2000,-sad

Dlaczego chcę wycofać? bo czytam jak marne są te wypłaty z IKE i to mnie
                zniechęca do gromadzenia pieniędzy w taki sposóbsad
                • z17 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 24.02.09, 20:55
                  Coś Ci się chyba pomyliło. Te marne wypłaty, którymi epatują nas
                  media dotyczą 2 filara, który jest obowiązkowy i na który idzie 7,3%
                  składki emerytalnej z Twojej pensji.

IKE jest dobrowolnym trzeciofilarowym produktem i nie słyszałem nic
                  o skargach na niskie wypłaty z niego. Chyba zresztą na to za
                  wcześnie (IKE istnieją dopiero od 2004r.). Tutaj jest prosto - ile
                  sama włożysz, tyle masz. I uskładaną sumę wypłacasz sobie w całości
                  bez podatku Belki (na tym polega korzyść z IKE).

W przypadku niskiej końcowej wypłaty pretensje można mieć głównie do
                  siebie, bądź - jak obecnie- do bliżej nieokreślonych "onych" winnych
                  za kryzys gospodarczy i bessę na giełdzie.

• baba06 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 20.02.09, 11:12
            co to jest polisa dopasowana?
            • mirmurek Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 28.03.09, 21:42
              Też miałem ubezpieczenie w ing od 1998, ale zamknąłem je dawno temu.
              Dlaczego?
              Wpłaciłem ponad 10000, a dostałem około 4000 do ręki. I co gorsza rok w rok byłoby niewiele lepiej.

Ubezpieczenie z funduszem kapitałowym to nie najlepsze rozwiązanie do oszczędzania na emeryturę. Im będziesz starsza tym większa część składki będzie przeznaczana na ubezpieczenie a mniejsza będzie inwestowana. Jest również ograniczony dostęp do kapitału - chodzi o zmiany funduszy (akcyjny, dynamiczny, obligacyjny itp.)

Jest jeszcze jeden zły punkt takiego ubezpieczenia. Otóż w przypadku śmierci przed zakończeniem umowy gdy na koncie będzie np 75000 zł, a suma ubezpieczenia będzie wynosiła 100.000 to uposażeni otrzymają tylko jedną z tych sum.

I ostatni minus, ale bardzo ogromny, w momencie zakończenia umowy otrzymasz kapitał, który się odłożył, ale zakończy się ubezpieczenie. Więc wówczas, a będzie to wiek 60 - 65 lat trudno będzie znaleźć jakiekolwiek ubezpieczenie.

Mógłbym zaproponować pewne rozwiązania, które są w stanie rozwiązać te problemy.

Pozdrawiam
              Mirek
              • z17 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 28.03.09, 23:21
                Taką polisę trzeba samemu konstruować kierując się własnym mózgiem i
                swoim prywatnym interesem, a nie poradami agentów. Trzeba kombinować
                tak, aby nie dać się wydoić (zero umów dodatkowych, niskie albo
                najniższe z możliwych niektóre wartości na polisie itp.)

Główną zaletą starszych polis tego typu są określone procentowo lub
                kwotowo sumy wypłat z kapitału na polisie. W momencie zakończenia
                umowy możemy wybrać opcję renty dożywotniej i cieszyć się z
                korzystnych współczynników wypłaty. Dla przykładu - obecnie w
                systemie emerytur kapitałowych osobie 65-cio letniej proponuje się
                wypłatę dożywotniego świadczenia w kwocie 4 złotych z każdego
                uskładanego 1000 złotych. Ja mam polisę, gdzie mam zagwarantowaną
                wypłatę ponad 9 złotych z każdego 1000 zł. No to jest ponad dwa razy
                więcej!!! Kto mi da tyle za 25 lat? Jeżeli średnia długość życia się
                wydłuży, z każdego umownego 1000 zł (wtedy będzie euro...) mogą
                płacić nawet 2 złote... a mi muszą owe 9 złotych z groszami, co już
                dzisiaj jest dużo.

Nawet jeśli cała polisa jest szalbiercza i opiera się na dojeniu
                moich wpłat różnymi prowizjami to opłaca się ją zawrzeć na minimalne
                kwoty, a potem dokapitalizować np. jedną dodatkową wpłatą tuż przed
                okresem zapadalności. I już...

Układy z ubezpieczycielami to wojna podjazdowa na zasadzie kto kogo.
                W 95% przypadków po dupie dostaje klient, a ubezpieczyciel pasie się
                jego pieniędzmi, w 1% górą jest klient, no, ale jest jeszcze te 5%
                kiedy może nie wydymamy ubezpieczyciela, ale przynajmniej uzyskamy
                realną korzyść. Powiedzmy, że po partnersku wink
                • z17 pomyłka... 4% ! ;-) n/t 28.03.09, 23:23
              • manienia Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 14.04.10, 22:28
                kompletna bzdura, Pan kupil sobie ubezpieczenie i chcial na tym zarobic w kilka
                lat - ludzie to chyba nie czytają, że to jest produkt DŁUGOTERMINOWY !!!

co do minusow to Pan tez cos zle przeczytal warunki umowy ...

w przypadku smierci przed rozwiązaniem umowy wypłata wyższej z kwot - jesli
                uzbierales swoimi składkami np. 50tys a ubezpieczenie masz na 100tys to
                dostajesz tą wyższą czyli 100tys, gdzie tu minus to ja nie kumam...
                a jak masz jeszcze umowę dodatkową podwajającą gwarantowana sumę ubezpieczenia
                to dostaniesz 200tys.

składka nie jest dzielona pomiędzy ubezpieczenie i fundusze inaczej z wiekiem -
                przy zawieraniu umowy jest uśredniona i takie same opłaty na ubezpieczenie idą
                ze składki całą umowę, a jak dochodzisz wartością wykupu do sumy ubezpieczenia
                to opłaty jeszcze się nawet zmniejszają.

ubezpieczenie do 70 roku zycia? prosze bardzo ING SMART+
                a pozniej nikt nigdzie na swiecie Cię nie ubezpieczy, to by było bez sensu!

• axel40 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 14.04.10, 23:38
                  to jest produkt DŁUGOTERMINOWY !!!
                  A co to znaczy? Bo ciągle wmawiasz to ludziom.Potrafisz to wyjaśnić?
    • fajny-fakir Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 20.05.09, 22:02
      po twoich postach widac, ze totalnie nie masz rozeznania w temacie inwestycji.
      na twoim miejscu ja bym wlasnie polise zlikwidowal, a zostawil IKE i na nim sie
      skupil. jak juz ktos wyzej napisal, wady tych produktow sa duze. ponizej masz to
      jeszcze raz zestawione.

ZALETY UFK:
      - dostęp do wielu funduszy zagranicznych, które w normalnej dystrybucji są przy
      małych kwotach nieosiągalne
      - brak podatku od zysków kapitałowych w trakcie inwestycji (mała jednak różnica)
      - korzystne przepisy spadkowe
      - produkt dla osób często zmieniających strategie inwestycyjne (a więc nie dla
      szarego Kowalskiego, który na giełdzie i inwestycjach się nie zna)
      - opłacalność przy wpłacie jednorazowej dużej kwoty

WADY UFK:
      - bardzo duże opłaty (przeważnie ponad 10% od każdej wpłaconej składki)
      - dodatkowa opłata pobierana corocznie od wartości całego uzbieranego kapitału
      - długi okres trwania polisy (likwidacja polisy wiąże się zawsze ze stratą
      części lub całości włożonego kapitału)
      - gdy coś nam się stanie, to uposażony dostaje wyższą sumę (ubezpieczenie lub
      zebrany kapitał – więc płacisz za dwie rzeczy, a dostajesz jedną – to po prostu
      się nie opłaca)
      - połączenie inwestycji z ubezpieczeniem na życie, które nie każdemu jest potrzebne
      - agent nie zawsze mówi całą prawdę o wadach i wyłączeniach produktu,
      ponieważ za sprzedaż ma bardzo dużą premię
    • baba06 Re: to znowu ja..... 16.08.09, 00:09
      ....zostawiłam polisę , zostawiłam Ike, ale chciałabym to jakoś uporządkować, a
      pojęcia nie mam jak się do tego zabraćsad
      Wartość wykupu polisy ok 23tys.

Interesuje mnie odkładanie na przyszła emeryturę..... co radzicie? wykupić
      polisę,wpakować pieniądze w Ike i przenieść Ike gdzieś indziej, tylko gdzie?
      • arfer Re: to znowu ja..... 18.08.09, 13:55
        Napisz raz jeszcze - możliwie dokładnie - o swej polisie - typ polisy, termin zawarcia, obecne parametry- składka, sumy ubezpieczenia, umowy dodatkowe i ich koszty, składka przypadająca na IKE, sposób alokacji w UFK, ostatnio wiadomą wartość polisy (choćby wg corocznego listu odnowieniowego).

• fajny-fakir to znowu ja..... 07.03.10, 19:36
        znajdz jakis dobry fundusz akcyjny (np. Arka) i w to wloz w IKE pieniadze.
        oczywiscie pamietaj o rocznych limitach wplat!
        mam nadzieje, ze Twoj przyklad, choc juz stary (w koncu mamy marzec 2010)
        uzmyslowi ludziom, ze warto zrywac umowy, choc zarabiaja na tym tylko chciwi
        ubezpieczyciele!
        • g_madej Re: to znowu ja..... 16.05.10, 11:22
          Człowieku pomyśl co piszesz "warto zrywać polisy" ciekawe co jej powiesz gdyby
          się klientce coś stało. Polisa to polisa a gromadzenie kapitału to odrębna bajka.

Ostatnio miałem przypadek że klienta praktycznie na siłę przekonałem do
          zapłacenia zaległej składki bo z powodu zaległości nie był objęty
          ubezpieczeniem, następnego dnia już nie żył wypadek komunikacyjny ....
          • z17 Re: to znowu ja..... 16.05.10, 23:52
            Wiadomo, że lepsze jakiekolwiek zabezpieczenie niż żadne, jednak koszty
            ubezpieczenia na życie w produktach mieszanych potrafią być tak skandalicznie
            zawyżone, że aż zęby bolą. Jeśli klient ma płacić za ochronę życia 3 razy drożej
            niż wynosi stawka rynkowa, to chyba lepiej aby mimo strat zerwał polisę i zawarł
            nową na uczciwszych warunkach.
            • erivela Re: to znowu ja..... 21.06.10, 17:03
              No ja nie wiem czy one sa az takie wysokie, przecież zawsze można zmniejszyć
              wielkość składki lub wybrać odpowiedni wariant ubezpieczenia taki na jaki stać,
              przynajmniej tak jest w Planie na życie.
              • white_mouse Re: to znowu ja..... 26.06.10, 20:57
                Fakt plan pod tym względem jest bardzo elastyczny i można go dostosować do
                swoich możliwości i potrzeb
                • airjanek82 Re: to znowu ja..... 27.01.11, 14:08
                  Tego typu produkty szczególnie biorąc pod uwagę ostatnie zawirowania ze składkami do OFE i ZUS to niezbędne zabezpieczenie naszych emerytur.
          • fajny-fakir Re: to znowu ja..... 28.05.10, 17:53
            g madej.. wiem, co pisze. jakbym ja umarl (nie jestem posiadaczem super polis),
            to moja rodzina bylaby obciazona tylko kosztami pogrzebu. mieszkanie splacone,
            kredyty to drobniaki. a za swoje pieniadze nie zamierzam robic komus
            prezentow... jestem przeciwnikiem unit-linkow, bo to wyciaganie kasy i nic
            wiecej. zasada jest prosta - ubezpieczenie na zycie - ubezpieczenie wypadkowe -
            IKE. zadnych podwojnych bubli.
            wszystko zalezy od aktualnej sytuacji, ale jak ktos jest glupi, to zmienia sie
            ona mu co roku. unit-linki sa nieelastyczne, bo jak stracisz prace, to nagle
            wala sie tobie warunki polisy. a ta ike nie oplacasz, ubezpieczenia wygasaja i
            po sprawie.
    • manienia Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 14.04.10, 22:15
      ubezpieczenie na życie warto mieć, zwłaszcza jeśli masz rodzinę albo jakiś
      kredyt. jeśli jest ono z funduszem kapitałowym jeszcze lepiej, ale zyski
      zobaczysz dopiero jak będziesz przechodzić na emeryturę - a taki właśnie masz w
      tym cel

IKE - bardzo dojrzała decyzja, każdy powinien coś takiego mieć, jeśli ktoś nie
      chce obniżać swojego standardu życia, bo tak naprawdę to to co zaoszczędzisz na
      IKE będzie Twoją podstawową emeryturą a drugi filar to dodatek, o Zusie to chyba
      nie ma co rozmawiać, bo z tego to nie wiadomo czy coś w ogóle będzie.

jak dla mnie masz bardzo dobry produkt, zobaczysz, że jeszcze będziesz się z
      niego cieszyć, nie słuchaj tych 'znawców' co tam u góry coś mądralują, że
      wszystko nie, wszystko złe wink
      • puterko00 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 22.07.10, 20:30
        Własnie ja jakos ostatnio zaczełam sie nad takim ubezpieczeniem
        zastanawiac.Ale tez chciałabym aby było to takie ubezpieczenie,które
        zapewni tec cos i moim dzieciom na przyszłość.
        • z17 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 23.07.10, 00:12
          Puterko00, albo rybki albo akwarium.

Ubezpieczenie to ubezpieczenie, od odkładania pieniędzy na emeryturę są inne,
          lepsze instytucje. Jak będziesz łączyć jedno z drugim, to zapłacisz
          ubezpieczycielowi duże i zupełnie niepotrzebne prowizje za pośrednictwo.
          • baba_jaga08 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 23.07.10, 21:35
            Czy ja wiem czy zawsze tak jest. Są produkty, np plan na życie, które są bardzo
            korzystne
          • puterko00 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 25.07.10, 15:20
            Czyli najlepiej jest samodzielnie odkładac na emeryture niz czekac
            na to co nam moze dac po tych wszystkich latach ZUS.
            • pierdogrzmot Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 08.01.11, 19:47
              Piszę po dłuższym braku aktywności uczestnków tego forum (ostatni wpis ponad rok temu), ale mam nadzieję, że w miare upływu czasu kolejni zainteresowani będą czytać wiadomości na temat ING UFK i może dodadzą interesujące informacje. Szczególnie polecam ten dział tym którzy mają zamiar lub prowadzą rozmowy z agentami, a także analizują skutki zawarcia umowy ubezpieczenia z UFK.
              Otóż pod koniec 2010 roku, po ponad 4 latach opłacania indeksowanych co roku comiesięcznych składek w wysokości (ostatnio) 230 zł wartość jednostki UFK Dynamiczny przekroczyła 77 zł. Porównałem wartość tych jednostek do indeksu WIG20 (na tym rynku inwestuje ING UFK dynamiczny) i okazało się, że fundusz nie zarabia na zwyżkach indeksu, a w czasie bessy traci prawie tyle, ile WIG20. Szczególnie mocno widać to w roku 2010 gdzie WIG20 wzrósł ponad 97%, w tym czasie wartośc jednostki funduszu dynamicznego tylko ok. 80%!
              Biorąc pod uwagę płaconą przez fundusz dla ING prowizję przy zakupie jednostek UFK (różnica ceny zakupu i sprzedaży jednostek - 5%), wydawać by się mogło, że fundusz przy pomocy specjalistów-analityków analizuje trendy rynkowe i handluje akcjami w celu powiększenia zysku możliwego do uzyskania z inwestycji giełdowych. Jednak moje analizy tego nie potwierdzają. Mogę jedynie dodać, że w latach 2007-2008 samodzielnie (nie mając zbyt wielkiej wiedzy na ten temat) inwestowałem w spółki z GPW, osiągając mimo długotrwałej bessy zyski z niektórych inwestycji, jednak na kilku poniosłem duże straty i w końcu wycofałem się. Ale ING mając biuro maklerskie i specjalistów powinno umieć przynajmniej zabezpieczyć wartość jednostek UFK przed spadkiem czego nie robiło.
              Przyłączając się do opinii które już wcześniej wyrazili niektórzy autorzy postów, zdecydowanie lepsze wyniki może dać (ale nie musi) oddzielne inwestowanie w funduszach inwestycyjnych, bez łączenia inwestycji z ubezpieczeniami. Inaczej narażamy się na dodatkowe opłaty (prawie 10 zł miesięcznie) za działalność inwestycyjną funduszu nie otrzymując nic w zamian.
              Po ponad 4 latach oszczędzania wartość wykupu umowy ubezpieczenia nie osiąga 50 % wartości poniesionych kosztów, a TU ostatnio poinformowało mnie o zwiększeniu mojej części składki ubezpieczeniowej z powodu osiągnięcia wieku który wpływa na podwyższenie tej składki. O tej sprawie agencji często milczą, a zmiana dotyka każdego kto wykupuje ubezpieczenie na długi termin.
              Po dokonanej analizie zrezygnowałem z tej polisy z ubezpieczeniem UFK i czekam na wypłatę zgromadzonego kapitału. Mam nadzieję, że fundusz nie będzie stosował jakichkolwiek sztuczek aby jeszcze dodatkowo uszczknąć z moich pieniędzy.
              Tak na marginesie mój wniosek o wypłatę zgromadzonych środków nie został prawidłowo przyjęty - biuro istniejące od kilku już lat w mojej miejscowości czynne w godzinach 10-18, o godzinie 17 pracownik nie dysponował pieczęcią (!) twierdząc, że sekretariat (w którym zostałem przyjęty i toczyła się rozmowa) pracuje do 15-tej!

pozdrawiam
              • z17 Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 08.01.11, 21:38
                Nie chcę Cię martwić, ale likwidując polisę po zaledwie 4 latach masz raczej jak w banku spore opłaty likwidacyjne. O konkretach się nie wypowiadam, bo nie jestem specem od produktów ING, ale lepiej sprawdź dokładnie na infolinii wysokość tych opłat ZANIM złożysz wypowiedzenie polisy. Bo może zaboleć!
                • asesordecompensacion Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 23.04.13, 11:45
                  Często z powodu faktu zawarcia umowy ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym bywa tak że sprzedający informuje tylko o korzystnych aspektach inwestycji ubezpieczeniowej . Jednak w trakcie trwania umowy często klienta dotykają straty finansowe z powodu nieporządanych skutków zawartej umowy o których zazwyczaj nie ma pojęcia ponieważ oczywiście nikt ani słowem przy sprzedaży tobie o tym nie powie a ty nie mogłeś o tym wiedzieć . Do tego jak to w życiu bywa doradzający pomaga tobie podjąć błędną decyzję na szkodę klienta a na swój zysk . Oczywiście wskutek tego finansowe skutki ponosi Klient a nie towarzystwo . W takich sytuacjach można być bezradny albo też zapraszam po pomoc do mnie .
              • and_gr Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 26.01.11, 14:47
                Witam! Zdecydowanie zgadzam się z tą opinia. Na potwierdzenie przytoczę mój przykład. Otóż 19 grudnia 2010 upłynęła 2 rocznica polisy, która z założenia miała mieć typowo inwestycyjny charakter ( min. składki na ubezpeczenie, maks. na inwestycje w akcje). Po 2 latach opłacania miesięcznej składki w wysokości ok. 200 zł (24 msce x ok.200 zł= ok.4800 zł ) i stopie zwrotu UFK Dynamiczny w wysokości 48 % ( chyba całkiem nieźlesmile wartość wykupu polisy wynosi ok. 2500 zł, w takim razie gdzie podziała się reszta pieniędzy? To pytanie chyba skierować powinienem do P. Przemysława Niedzieskiego, byłego pracownika ING.Pozdrawiam
    • asesordecompensacion Re: ING Ubezpieczenie na życie z funduszem kapita 23.04.13, 12:24
      Często spotykam się z sytuacją że sprzedawca ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym przed zawarciem umowy składa obietnice które jak to życie wykazuje zostały niespełnione bo po prostu były nie do spełnienia . Szczególnie to widać po wielu latach , a wiadomo że gdyby o tym się wiedziało to na pewno zainwestowałoby się w co innego . Należy tutaj domniemywać celowe wprowadzenie w błąd co skutkuje finansowymi stratami Klienta na polisie . Dobrze jeśli ktoś się jeszcze w takiej sytuacji zastanawia czy ma szanse odzyskać pieniądze wskutek błędu sprzedawcy . Jednak wielu ludzi czuje się w takich sytuacjach bardzo bezradna wychodząc z niesłusznego założenia że nikt nie wygra z tak dużym podmiotem jak towarzystwo ubezpieczeniowe . Jeśli ktoś miał powyższy lub podobny przypadek to serdecznie zapraszam do kontaktu ze mną . Wraz z zespołem adwokackim specjalizujemy się w takich sprawach .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka