Dodaj do ulubionych

OFE dlaczego warto zmienić?

17.04.09, 15:50
Dlaczego warto zmienić?
ZUS zalega ze składkami 8 mln zł na Otwarty Fundusz Emerytalny. Aby
nie bawić się w pisma do ZUSu, najłatwiej jest po prostu go zmienić.
osoby zainteresowane wątkiem i dlaszymi instrukcjami proszę o
odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • mieux Re: OFE dlaczego warto zmienić? 17.04.09, 16:23
      Ostrzegam przed dor_allianz.
      Chce wykorzystać forumowiczów do zbicia swej kasy.
      On zarobi, forumowicz straci.
    • mieux agent chce zarobić! 17.04.09, 16:26
      Forum nie służy do oszukiwania forumowiczów!
      Pleciesz kompletne bzdury.
      Won z tego forum!
      • z17 Re: agent chce zarobić! 17.04.09, 17:02
        To stara śpiewka agentów! "Zmień Pan OFE to wtedy ZUS od razu wyrówna Panu
        brakujące składki". Słyszałem to dziesiątki razy
        • brzenka102 Re: agent chce zarobić! 05.05.09, 17:24
          każdy może wybrać jak uważa.Może płacić nadal na wysokie premie,wyjazdy czy
          okazałe siedziby.Jak dbasz-tak masz.
          • z17 Re: agent chce zarobić! 05.05.09, 21:48
            Brzenka102, a cóż to znowu za kolejne agenciarskie gadanie?

Marmury, premie i wyjazdy w każdym OFE są takie same. Pasą się naszą
            kasą, która sama wpada im do gęby. Odpowiedzialność zerowa. Wyniki
            różnych OFE zbliżone. I po co to Twoje gadanie? Na tym forum każdy
            wie, żeś prowizyjna hiena i szukasz leszczy do zmiany OFE na to,
            które płaci najwięcej. Tobie.
            • ania_amplicolife Re: agent chce zarobić! 14.05.09, 16:08
              Praca jak każda inna smile każdy chce otrzymać zapłatę za swoją pracę. Ty pracujesz
              za darmo. Jeśli wiem że klient jest w złym OFE to mu o tym mówię, nie zmienia
              się funduszu jesli w rankingu długoterminowym jest wyżej od reprezentowanego
              przeze mnie. A przeciez takie rankingi są ogólnodostępne, każdy może sobie
              sprawdzić, nikogo nie trzeba oszukiwać...... panie z17
              PS tak na marginesie uwielbiam się z panem droczyć wink
              • z17 Re: agent chce zarobić! 14.05.09, 22:58
                No nie jest to praca jak każda inna, bo naganiacze na zmianę OFE
                czynią to pod płaszczykiem bezinteresownego dbania o dobro klienta,
                ani słowem nie wspominając o sutej prowizji od każdej skaperowanej
                duszyczki. Nie są też obiektywni w prezentacji wyników OFE, bo mają
                przed sobą cel złowienia klienta do jednego konkretnego OFE, które
                rzadko jest liderem listy (największe prowizje wypłacają fundusze
                najsłabsze, co jest logiczne). Wystarczy też spojrzeć w roczny
                bilans transferów, żeby stwierdzić, że jest on całkowicie
                irracjonalny. To znaczy, wcale nie jest tak, że ludzie uciekają ze
                słabych OFE do lepszych, zazwyczaj jest wręcz odwrotnie. Dodam, że
                na rynku funkcjonuje cała masa pseudo-rankingów, manipulowanych na
                różne sposoby (choćby doborem dat do porównań). Pani Aniu, naprawdę
                nie musi Pani robić z siebie sierotki Marysi, która nic nie wie o
                wielkich patologiach rynku OFE, będących tajemnicą poliszynela.

Nie pracuję za darmo, jak mniemam chyba nie mieści się Pani w
                głowie, że można cokolwiek w życiu zrobić nie kierując się wizją
                szybkiego napełnienia własnego portfela. Wypada mi Panią uświadomić,
                że każde forum -nawet specjalistyczne o profilu giełdowo-
                ubezpieczeniowym- jest miejscem non-profit, a osoby, które pojawiają
                się na nim tylko po to by złowić klienta budzą powszechny niesmak i
                odrzucenie. Są ludzie, którzy dzielą się swą wiedzą i doświadczeniem
                ZA DARMO i czynią to z b.różnych względów.
                Ps. Proszę bardzo, byle merytorycznie i bez bełkociku ze szkoleń.
                Lubię się barować na uczciwe argumenty...
                • ania_amplicolife Re: agent chce zarobić! 15.05.09, 09:43
                  ciekawe czy jest Pan osoba pracującą czy jakims bezrobotnym który dla zabicia
                  czasu siedzi na takich i podobnych forach. a jesli pan pracuje to ciekawe czy za
                  każdym razem jak cos pan sprzedaje lub oferuje uswiadamia pan klienta ile pan
                  zarobi na tym. Myslę ze większość ludzi wie ile zarabiaja agenci
                  ubezpieczeniowi. no i nie popadajmy w paranoję że nie ma obiektywnych rankingów
                  OFE i że każda instytucja łącznie z Komisja Nadzoru Finansowego są ze soba w
                  zmowie żeby łowić i ograbiać klientów. Myśle że to co zarabia agent to jest
                  kropla do tego ile zarabia PTE

A Pan jest jedna z tych gąsek które pasie sierotka Marysia tongue_out
                  • z17 Re: agent chce zarobić! 15.05.09, 10:25
                    No tak, chcę coś wyjaśnić za darmo, to pewnie jestem bezrobotnym,
                    nawiedzonym emerytem, a może inwalidą z uciętymi obiema nogami,
                    który całymi dniami siedzi w domu i się nudzi? Pani ogląd świata
                    budzi grozę...

Do tego z uporem maniaka rżnie Pani pierwszą naiwną, zmuszając mnie
                    do tłumaczenia rzeczy oczywistych. Akwizytorzy OFE wykonują sztuczkę
                    psychologiczną zgłaszając się do klientów nie jako SPRZEDAWCY
                    konkurencyjnego funduszu, lecz jako rzekomo bezinteresowni doradcy,
                    kierujący się zyskiem klienta, a nie swoim. Uważa Pani, że jest to
                    ok?

Dam może przykład z podręcznika psychologii społecznej. Idzie Pani
                    ulicą, podchodzi młody przystojny mężczyzna i wręcza Pani
                    kwiatek "bez okazji". Rozpromieniona przyjmuje Pani kwiatek, a za
                    chwilę ten sam Pan podchodzi z prośbą o finansowe wsparcie... (to
                    akurat znany numer sekty Hare Krishna). Reasumując - czym innym
                    jest, gdy od początku wiemy, że uczestniczymy w transakcji czysto
                    handlowej, a czym innym, gdy ktoś zaciemnia rzeczywisty charakter
                    naszej relacji bajdurząc coś o bezinteresownej pomocy. Zrozumiała
                    Pani wreszcie?

Po drugie. Owszem, są obiektywne rankingi OFE. Z tym, że akwizytorzy
                    kierują klienta do stron www. prowadzonych przez siebie lub swoją
                    grupę kapitałową, gdzie te rankingi są właśnie
                    odpowiednio "podrasowane".

Po trzecie. Owszem, podobnie jak mieux jestem sierotką, ponieważ
                    dałem się kiedys nabrać Pani firmie. Na szczęście zmądrzałem, a mam
                    nadzieję, że całkowicie legalną drogą za pewien czas Pani firma (lub
                    jej następca prawny, bo jako AIG to chyba nie przetrwacie) odda mi
                    to wszystko z nawiązką. Bo żyć mam zamiar dłuuuugo, a największy
                    cwaniak też kiedyś wpada we własne sidła wink))
                    • ania_amplicolife Re: agent chce zarobić! 15.05.09, 10:37
                      po pierwsze to w 50 % nalezymy do ALICO-ta firma jest właścicielem amplico a po
                      drugie gdyby miało sie tak stać to juz by się stało....a jak widać nasza firma w
                      Polsce ma się całkiem nieźle.....nie wiem dlaczego porównuje mnie pan do
                      hieny..... i nie wiem jakimi praktykami sie kieruja inni...wiem czy ja sie
                      kieruje doradzjąc klientom...i wierzy pan lub nie spotykam sie z większa
                      sympatią...i nie mam ani jednego niezadowolonego klienta.....a mam ich trochę
                      ??? także nie wiem dlaczego czuje się pan aż tak skrzywdzony przez świat.
                      wiedziałam że nierzeczowe jest wdawanie sie w dyskusje na forum...zabolało mnie
                      jedo - że tak strasznie oczernia się firme amplico..... pokazuje co niektórym te
                      wypisy-i wszyscy łącznie z moimi klientami mówią że to są brednie konkurencji!!!!!!!
                      I tego się będę trzymać.
                      Jestem bardzo zadowolona z mojej pracy. nie zgrywam żadnej sierotki. ale
                      sprzedając polisy nie ma takiego poczucia że robie komus krzywdę....\
                      może jeszcze nie spotkałam się z takim nawiedzonym klientem jak pan...

może jeszcze się spotkam choć mam nadzieje że nie.... wystarczą moi klienci-co
                      niektórzy nieszczęśliwi-gdyz sa po różnych wypadkach-ale z ogromna satysfakcja
                      zajmowałam się powiadamianiem ich jakiej wysokości dostabną odszkodowanie.
                      i są mi wdzięczni.
                      Bo spotkalismy sie w odpowiednim momencie-żeby pomyślec o ich ochronie.

łączna wartość wypłaconych odszkodowan przez firme amplico w 2008 r wyniosła 706
                      mln zł
                      więc dlaczego pan twierdzi że to złodzieje skoro wypłacaja pieniądze i to niemałe.

żal mi pana że trafił pan na nieodpowiedniego agenta który nie powiedział
                      pewnych rzeczy najprawdopodobniej ważnych skoro poczuł się pan skrzywdzony

ale to nie uprawnia pana do tego żeby oczerniac dobry wizerunek Naszej firmy

Pozdrawiam.

Bez odpowiedzi. Moja wytrwałość się skończyła.
                      wole zając się praca to jest przyjemniejsze smile
                      • z17 podsumowanie 15.05.09, 11:45
                        1. Jak na menadżera regionalnego ma Pani dramatycznie słabą wiedzę o
                        roszadach właścicielskich, bo to, że ubezpieczeniowe spółki AIG z
                        całej Europy Środkowo-Wschodniej są wystawione na sprzedaż, to
                        wiadomość mocno już zleżała. ALICO jest ubezpieczeniową odnogą AIG,
                        tego chyba nie muszę dodawać. Wedle ostatnich doniesień będziecie
                        sprzedani w ofercie publicznej w przyszłym roku lub za dwa lata
                        www.gu.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=31500&Itemid=226

2. Nie ma Pani niezadowolonych klientów??? Żadnej kobitki po 60tce
                        której skończyła się dziesięcioletnia polisa dożyciowa, przybrana
                        niczym choinka dodatkowymi bzdetnymi umowami? No to szczerze
                        zazdroszczę... choć jednocześnie współczujęwink. Skoro Pani taka
                        uczciwa i nie wciska shitu, to na czym Pani zarabia? Wszak
                        największe prowizje w amplico są od wciśnięcia klientowi kretyńskich
                        umów dodatkowych... albo superkapitału

3. Tu się dyskutuje na twarde argumenty oparte na faktach. Nie
                        jesteśmy nawiedzeni, piszemy o konkretach i oczekujemy konkretnej
                        informacji. Pani wypowiedzi układają się w następujący ciąg: na
                        początku bełkot ze szkoleń, potem próby zaowalowywania niewygodnych
                        faktów, a na końcu zapewnianie, że "nie wiem jak inni na rynku, ale
                        ja to jestem dobra duszyczka i już."
                        Nikt zdrowo myślący nie powie, że merytoryczne posty moje czy mieux
                        są wytworem konkurencji! Proszę sobie poczytać archiwum

4. Wizerunek Pani firmy psujecie sobie sami niepohamowaną
                        chciwością. Jak można sprzedawać taki produkt jak np. polisa
                        posagowa JUNIOR? Ja również udaję się do pracy i cieszę się, że nie
                        będę musiał dłużej udowadniać, że ziemia jest okrągła. Również się
                        zmęczyłem. Pozdrawiam

• dama.sama Re: agent chce zarobić! 04.06.09, 11:06
                      Heh, reguła wzajemnoścismile Fajnie znaleźć kogoś kto też czytał
                      Cialdiniegosmile A książka jak się nazywa? "Wywieranie wpływu na ludzi :
                      teoria i praktyka"smile Może to da wam do myśleniasmile

Prawda jest taka, że najlepiej znaleźć sobie OFE i tam zostać. Na
                      pewno bez sensu jest się pakować bo powiedział nam to akwizytor. Ja
                      jestem od 4 lat w CU i już mnie kilka razy próbowano zwerbować m. in.
                      z alianza, ale nie udało im się, bo nie wierze, że te fundusze różnią
                      się czymś poza opłatami i wielkością, a akurat z tym mam dobrze tu
                      gdzie jestem
              • mieux Re: agent chce zarobić! 15.05.09, 01:37
                >Praca jak każda inna

Zdecydowanie nie. Praca powinna przynosić korzyści społeczeństwu. Akwizytorzy
                ograbiają ludzi z pieniędzy i ufności w drugiego człowieka. Akwizytor z
                ubezpieczalni to już nie człowiek, tylko twór człekopodobny, bez uczuć, bez mózgu.
                • ania_amplicolife Re: agent chce zarobić! 15.05.09, 09:37
                  Podobnie jak Pan. Panie człekopodobny, bez uczuć....
                  • mieux Re: agent chce zarobić! 15.05.09, 09:54
                    > Podobnie jak Pan. Panie człekopodobny, bez uczuć....

Zabójstwa na zlecenie to też wg ciebie praca jak każda inna, kradzieże i rozboje
                    to też praca jak każda inna.
                    Puknij się w ten pusty łeb i uświadom sobie, czym różni się praca od twojego
                    podłego zajęcia.
                    • ania_amplicolife no chyba nie porównasz 15.05.09, 10:26
                      pracy agenta do zabójcy, mordercy czy tym podobne!!!!!!!!
                      Prosze Cie w jakim świecie żyjesz?? a łeb to widać że bardziej ty masz pusty
                      skoro wypisujesz takie brednie....
                      • grzzal Re: no chyba nie porównasz 15.05.09, 21:44
                        rośnie nerwowowość, podoba mi sie smile
                        • z17 oj warto zmienić OFE, warto jak cholera 18.05.09, 14:48
                          www.bankier.pl/wiadomosc/Polowanie-akwizytorow-na-przyszlego-emeryta-nawet-700-zl-za-glowe-1954926.html
                          • dor-fin-kred Re: oj warto zmienić OFE, warto jak cholera 26.05.09, 19:39
                            Czasem jednak warto zmienić OFE ale na pewno nie dlatego że ZUS nagle oświeci i
                            wspaniałomyślnie przeleje zaległe składki i również nie dlatego że jeden
                            fundusz jest "lepszy" od drugiego. Który bedzie najlepszy w dniu naszego
                            przejscia na emeryture? Wiedzą chyba tylko świetne wróżki...
          • adamos70 Re: agent chce zarobić! 26.06.09, 09:44
            ktoś za te premie musi zapłacić. raczej są to ci co płacą te składki. warto
            sprawdzić koszty zarządzania takiego a nie innego Ofe

na pewno widać to po rankingach jakie osiągają. Allianz hm... no way. Wole tych
            największych jak np. Pekao, ing (tych srednio, bo mnie kiedyś wkurzyli
            niekompetencja)
        • magi12315 Re: agent chce zarobić! 03.06.09, 20:59
          a kto ci takie bzdury opowiada ? jestem bardzo ciekawa - ja jako
          agent ubezpieczeniowy w zyciu nie uzylam takie argumentu aby
          przekonac do siebie klienta ... Nie twierdze że nie ma takich osob
          ktore robia po prostu to dla pieniedzy ale wlasnie nie zapominajmy
          o tym , że mamy przecierz KNF gdzie klient ma prawo zlozyc skarge na
          danego agenta ! wiec o co chodzi jesli wciska ci ktos ciemnote badz
          nieetycznie wykonuje swoja prace droga wolna chlopie ! Wiesz ale
          warto sie czasem zastanowic nad tym , że ta osoba tez ma rodzine i
          chce zarobić na jej utrzymanie a wiele funduszy placi akwizytorom
          tylko prowizje ... szara rzeczywistosc
          • magi12315 Re: agent chce zarobić! 03.06.09, 21:12
            Poza tym panowie jesli macie tak nieposzlakowana opinie o
            akwizytorach to ja proponuje tak dla zasady i sprawdzenia siebie w
            tej roli podjac chocby nawet jako dodatkowe zajecie - sie tego
            naszego " hienowatego zajecia " jak je nazywacie ...
            dodam tylko że jako akwizytor pracuje tylko wtedy kiedy wymaga tego
            odemnie klient sam do mnie przychodzi i nigdzie nie musze chodzic i
            nikogo naklaniac jaki ten moj ofe jest wspanialy ... mysle ze
            jestesmy dosyc stabilnym funduszem i klienci w jakis tam sposob nam
            ufaja! a to ze zmieniaja fundusze jak rekawiczki - czysta
            polityka ! to chyba wolny kraj ? Knf robi teraz wielką afere ...
            ludzie masowo zmieniaja fundusze .... i to niby wina akwizytorow? po
            czesci moze i tak ale mi sie wydaje że maja sami z tego korzysci i
            to napewno nie male ... chca zrobic transfer raz w roku ? bardzo
            prosze niech robia ? jesli klient ma placic za to owe 20 tys ? to
            czysta zenada tylko w naszej wspanialej polsce jest tak !!! gdyby
            to odemnie zalezalo to wsystkie skladki ktore place odkladalabym na
            swoim prywatnym koncie a w wieku emerytalnym byla bym kims !!!
            • 2granat Re: agent chce zarobić! 09.06.09, 13:05
              Witam, odswierzam watek bo chcialbym zapytac jakie zdanie macie o PZU OFE?
              wlasnie stoje przed ciezkim wyborem ubezpieczyciela i zastanawiam sie nad nimi,
              wiekszosc moich znajomych ma u nich wykupiony II filar, sam jak patrzylem na
              rankingi, to są w czolówce, zarówno pod względem liczby klientów jak i
              osiaganych wplywow. Mozecie coś o nich powiedzieć? dzieki
              • axel40 Re: agent chce zarobić! 09.06.09, 18:18
                > rankingi, to są w czolówce, zarówno pod względem liczby klientów jak i
                > osiaganych wplywow.

Co najwyżej średniak pod względem wyników , a to jest chyba najważniejsze dla
                ciebie.
                Jeśli mają dużo klientów to i wpływy do ich "kieszeni"są spore więc są w czołówce smile

Zwróć uwagę na osiągane wyniki przez OFE.Choć nie jestem zainteresowany OFE to
                godne polecenia są fundusze zajmujące stabilne miejsce w czołówce.
                KNF publikuje rankingi 2 razy w roku.

Zobacz na koszty,obsługę( łatwy dostęp do wszystkich informacji na
                rachunku),wyniki w czasie bessy,hossy i od początku działalności.

• axel40 Re: agent chce zarobić! 09.06.09, 18:22
                  Za szybko poszedł enter smile

www.analizy.pl/analizy_online/index.php?strona=show_raport&id=7162&c=4695264&jezyk=pl
                  • 2granat Re: agent chce zarobić! 10.06.09, 12:57
                    dzieki za odpowiedz.

Zeby wyjasnic wszystko, polecalbys te PZU? Wedlug mnie są naprawde dobrzy, w
                    rankingach jakos to wyglada, przynajmniej tych z KNF....
                    • axel40 Re: agent chce zarobić! 10.06.09, 16:20
                      Nie specjalnie.
                      Ja wybrałbym np.Generali,ING.
                      p.s.Nie przyglądałem się dokładnie wynikom z powodu braku czasu.
                      • grzzal dopiero ostatni rok 11.06.09, 20:07
                        znacząco zróżnicował OFE
                        Poniżej średnioroczna stopa zwrotu i zmienność

OFE Polsat 10.46% 8.67%
                        ING OFE 10.08% 9.37%
                        Generali OFE 10.00% 8.49%
                        Nordea OFE 9.65% 8.11%
                        OFE WARTA 9.47% 8.84%
                        OFE PZU "Złota Jesień" 9.46% 8.39%
                        AXA OFE 9.41% 8.12%
                        AEGON OFE 9.23% 7.89%
                        Commercial Union OFE 9.18% 8.61%
                        Pekao OFE 9.08% 8.49%
                        Allianz Polska OFE 9.05% 7.78%
                        Bankowy OFE 9.04% 10.53%
                        AIG OFE 9.01% 8.27%
                        OFE Pocztylion 8.77% 8.42%
                        • adamos70 Re: dopiero ostatni rok 26.06.09, 09:47
                          grzzal napisał:

> znacząco zróżnicował OFE
                          > Poniżej średnioroczna stopa zwrotu i zmienność
                          >
                          > OFE Polsat 10.46% 8.67%
                          > ING OFE 10.08% 9.37%
                          > Generali OFE 10.00% 8.49%
                          > Nordea OFE 9.65% 8.11%
                          > OFE WARTA 9.47% 8.84%
                          > OFE PZU "Złota Jesień" 9.46% 8.39%
                          > AXA OFE 9.41% 8.12%
                          > AEGON OFE 9.23% 7.89%
                          > Commercial Union OFE 9.18% 8.61%
                          > Pekao OFE 9.08% 8.49%
                          > Allianz Polska OFE 9.05% 7.78%
                          > Bankowy OFE 9.04% 10.53%
                          > AIG OFE 9.01% 8.27%
                          > OFE Pocztylion 8.77% 8.42%

eeeeeeee co to za sciema. wejdz sobie tutaj
                          www.knf.gov.pl/system_emerytalny/Dane_o_rynku/Stopy_zwrotu_OFE/stopy_zwrotu_OFE_080409.html
                          dane z komisji nadzoru finansowego bez manipulacji

widać kto ma największe stopy zwrotu, nie żaden Polsat co jest funduszem
                          agresywnym a Allianz, generalli, Pekao. O allainz juz tu było, nie jestescie
                          zadowoleni, generalli nie znam. Pekao zna każdy - w końcu jeden z większych banków.

Najwięksi mają największe szanse na powodzenie w tym sektorze rynku.
                          • axel40 Re: dopiero ostatni rok 26.06.09, 10:24
                            > Najwięksi mają największe szanse na powodzenie w tym sektorze rynku.

Jakiś argument?
                            • grzzal Re: dopiero ostatni rok 26.06.09, 14:34
                              argument prosty "zbyt wielcy bu upaść" wink

Co to znaczy ściema???

Moze odrobina zrozumienia jak sie prezentuje wyniki by ułatwiła nieco
                            • adamos70 Re: dopiero ostatni rok 27.06.09, 00:04
                              w sumie sam pekao nie jest taką kolumbryną jak inne, ale jednak jakaś
                              dywersyfikacja jest. podobno mniejsze koszty zarządzania są przy większym portfelu

ostatnio tyle się mówi o zmniejszaniu tych prowizji pobieranych przez ofe.
                              aktualnie podobno 7%, ma być 3%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka