Dodaj do ulubionych

Ugryzienie przez muszki - lawina nowych plamek

01.06.07, 14:34
Kilka dni temu synek został, raz, lub dwa razy, ugryziony przez muszki podczas
spaceru w parku. W miejscu ugryzienia powstały wielkie plamy pokrzywkowe z
pęcherzami. Ponadto ugryzienie to spowodował lawinę nowych plamek. Jestem tym
bardzo niemile zaskoczona, nie sądziłam,że jedno lub dwa ugryzienia spowodują
tyle nowych zmian. Na drugi dzień po tym spacerze smarowałam fenistilem,
jednak plamki z dnia na dzień powiększały się. Konsultowałam się z lekarzem,
stosuje teraz specyfiki, mam nadzieję, że pomogą. Czy ktoś miał podobne sytuacje?
Obserwuj wątek
    • jol34 Re: Ugryzienie przez muszki - lawina nowych plame 01.06.07, 15:52
      Hej. Może jednak Kamilek powinien nadal dostawać jakis lek antyhistaminowy, bo nigdy nie wiadomo, co może wywołać reakcję alergiczną i jak silna ona będzie.
      Piszesz, że pojawiły się pęcherze, ale przeciez wcześniej ich nie było. U mojego Kamisia pęcherze i duzo nowych plamek zaczęło sie pojawiać po antybiotykach, a po jednym z nich na całym ciałku Kamisia pojawiły się czerwone plamy (zwykle zaczerwienienie pojawiało się tylko wokół pojedynczych plamek). Tak sobie myślę, może silny czynnik alergiczny powoduje uaktywnienie albo szybszy rozwój choroby. Koszmar, nawet zwykłe ugryzienie muszki może byc niebezpieczne. Ostatnio byliśmy u rodziny na wsi, ale na szczęście muszki trzymaly się od Kamila z daleka. Mam nadzieję, że wkrótce u Twojego Kamilka choroba się zatrzyma. Pozdrawiam.
    • becia10011 Re: Ugryzienie przez muszki - lawina nowych plame 02.06.07, 14:28
      Witaj. Jestem w szoku, że ugryzienie muszek spowodowało taka reakcję. U mojego
      synka plamki nowe nie powstają. Powstawały w pierwszym miesiącu. A pęcherze i
      zaczerwienienie całego ciałka powstają do dzisiaj przy każdym podraznieniu
      ranki. Muszki synka jeszcze nie ugryzły wiec nie wiem jak zareaguje gdy sie to
      stanie. Jednak teraz bede uwazac nawet na muszki...kto by pomyslal... Widocznie
      nie ma 100% diagnozy na temat tej choroby.
    • lemiwawa Re: Ugryzienie przez muszki - lawina nowych plame 02.06.07, 19:27
      od dwóch dni znowu przyjmuje Zyrtec. Konsultowałam się z Gdańskiem, ma brać
      m.in. Zyrtec przez ok. dwa tygodnie. Ponadto idziemy na wizytę do dr. Rosińskiej
      i zobaczymy co ona powie.
    • lemiwawa Re: Ugryzienie przez muszki - lawina nowych plame 05.06.07, 11:21
      Ja widziałam tylko jedno miejsce po ugryzieniu na szyi, i wydaje mi się, że było
      tylko jedno ugryzienie. Plam z pęcherzami powstało kilka, wokół wielu plam, po
      raz pierwszy widziałam zaczerwienienie. Pęcherze też wcześniej właściwie prawie
      się nie pojawiały, tylko teraz. Na szczęście zaczerwienienie już zniknęło,
      przez co zmiany wydają się mniejsze. Największa jest w miejscu ugryzienia.
    • lemiwawa plamki po ugryzieniu zniknęły 03.09.07, 18:35
      Muszę powiedzieć, że plamki po tych ugryzieniach zniknęły. Więc mimo, że
      wyglądały jak pokrzywka barwnikowa, pokrzywką nie były:).
      • sybil-grazka Re: plamki po ugryzieniu zniknęły 03.09.07, 23:38
        Może to było zwyczajne uczulenie choć wyglądało na pokrzywkę. Kiedy mój synek ma
        coś takiego to dodatkowo oprócz ketotifenu daje mu jeszcze inny lek tego typu
        przez 14 dni nawet gdy plamki znikną wcze- śniej. Synek ma 2,5 roku a
        pokrzywkę barwnikową od ponad 2 lat i jest to mastocytoza na całym ciele.
        Ciekawi was ile plamek duuuużo w wielkim przybliżeniu conajmniej tysiąc wielkość
        o średnicy od 0,2 do 3 cm. Jest to z tego co wiem duża ilość. Żyjemy normalnie
        nielicząc ketotifenu i biedronkowatego wygladu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka