Dodaj do ulubionych

Bledną plamki po wystawianiu na słońce?

02.06.07, 19:42
Mam pytanie, czy zauważyłyście blednięcie zmian skórnych, po kilkakrotnym
wystawianiu na słońce? Czy wy wystawiacie dzieci/się, na słońce? Jak długo
powinno się opalać, aby nie zaszkodzić, ale jednocześnie pomóc w blednięciu?
Obserwuj wątek
    • becia10011 Re: Bledną plamki po wystawianiu na słońce? 03.06.07, 13:48
      Witaj, ja o wystawianiu dziecka na słońce dowiedziałam się dopiero z tego
      forum. Mozesz mi powiedziec w jakich godzinach Twoje dziecko przebywa na słońcu
      i czy stosujesz filtry. Napewno w godzinach 11-15 nie powinno sie dziecka
      wystawiac nawet zdrowego. A skąd wiesz , że dzieci chore na mastocytoze powinny
      być wystawiane na słońce. My naszego synka leczymy w Gdańsku i nikt nam nie
      mówił o takim czyms. Jedynie dostaliśmy kertke z czynnikami, których unikać.
      Synek ma rok i 2 mieciace i trzy razy byliśmy już w Gdańsku. Leczy go Pani dr
      Lange (dermatolog)i dr Renke (pediatra). Obie lekarki przyjmują w dwóch róznych
      szpitalach.
      • lemiwawa Re: Bledną plamki po wystawianiu na słońce? 03.06.07, 14:24
        Ja też dowiedziałam się o tym z tego forum, ponadto mówiła nam o tym dermatolog
        do której chodziliśmy na początku. Ja specjalnie nie wystawiam dziecka na
        słońce, ale często zdejmowałam nakrycie głowy na kilkanaście minut, pół
        godziny, mimo dużego słońca. Teraz zauważam, że plamki na czole jakby odrobinę
        zbledły, także na nóżkach. Zastanawiam się nad tym, aby np. zdjąć dziecku
        koszulkę na balkonie, aby się trochę poopalał. Chyba zacznę tak robić.
        Zauważyłam natomiast jedną rzecz: kiedy w okresie letnim synek chodzi z krótkim
        rękawkiem i krótkich spodenkach plamek powstaje o wiele mniej niż w okresie
        jesienno-zimowym, kiedy ma zakryte ciało. U Was jest podobnie?

W Gdańsku pani dr., o której piszesz też nic nie mówiła o wystawianiu na słońce.
        Wspominała tylko o naświetlaniu, kiedy ewentualne dzieci będą większe, ale
        podobno ta metoda jest nieskuteczna, bo najpierw plamki znikają, potem powstają
        nowe i w większej liczbie. Idziemy w najbliższym czasie do dr. Rosińskiej, ktoś
        pisał na tym forum, że ona właśnie, poleca wystawianie na słońce. Ciekawe co
        powie na ten temat.
        • dudki31 Re: Bledną plamki po wystawianiu na słońce? 27.06.07, 23:18
          hej dziewczyny,
          jesli chodzi o sloneczko...to bylam z moim chlopczykiem u kilku lekarzy - byli
          to nawt profesorowie klasy najwyrzszej oraz byly tez konsultacje w szpitalu na
          lesznie gdzie przyjmuje droga dr. rosinska -( ale u innego\lekarza) - i fakt -
          kaza wszyscy opalac opalac opalac. bylismy teraz na kubie - 35 stopni. gabrys -
          maluch 14 miesisczny biegal na golaska po plazy wysmarowanym 50+ i czapeczce (
          firmy la roche possay- nie trzeba nawet wcierac) i fakt miejsca gdzie jest
          najwiecej slonca plamek nie ma wcale a reszta wyglada na bledsze. powiem tez
          tak ... w przychodni na Lesznie - a wlasciwie w szpitalu powiedziano nam -
          raz` na pol roku morfologia powinna byc i nic wiecej. i potwierdzili to inni
          lekarze - nawet ci prywatni.

pozdrawiam

Ania
          • bujolka Re: Bledną plamki po wystawianiu na słońce? 27.06.07, 23:25
            Hej

my dzisiaj po wizycie u dermatologa. Więc tak: raz na pół roku do kontroli z
            wynikami morfologii, niczym nie smarować, jeżeli wystąpi wysyp nowych plamek
            podawać mam Zyrtec. Opalanie jest wskazane chociaż moja lekarka mówi ze miała
            jedne przypadek że od słońca powiększyły się bąble i zrobiły się pęcherze. A
            tak poza tym obserwować, obserwować itd. O szczepieniu ma zadecydować pediatra
            bo ona odradza.
    • lemiwawa Re: Bledną plamki po wystawianiu na słońce? 28.06.07, 16:38
      Ja teraz widzę zdecydowaną poprawę,jeśli chodzi o blednięcie plamek. Szczególnie
      bledną plamki, tam gdzie słońce dociera najczęściej - twarz, nóżki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka