Dodaj do ulubionych

Za goraco dziecku w chuscie

07.08.14, 14:55
Moja coreczka urodzila sie w czerwcu. Bardzo chcialabym nosic ja w chuscie, jednak za kazdym razem po kilkunastu minutach spedzonych w niej, zaczyna ciezko oddychac, ewidentnie jest jej za goraco. Dlaczego nikt mi nie powiedzial ze noszenie w chuscie ogranicza sie tylko do scisle okreslonej pogody? Dlaczego nigdy sie nie wspomina o wadach chusty? Szkoda mi jest wydanych pieniedzy. Dziecko nosze w samej pieluszce, w pozycji na zabke. Moze robie cos zle???
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 07.08.14, 18:34
      Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale zakup chusty jest dlugotrwala inwestycja. Ja swoja core nosze juz 20 ty miesiac. Mam dwie chusty obie tkane jedna gruba czarna zimowa druga biala ultracienka. W tej letniej nosilam polroczne dziecie w samej pieluszce wiazac w kieszonke. Sama mialam na sobie tylko bawelniany podkoszulek.
      W upaly dziecku bedzie goraco bo przeciez jak lezy w lozeczku czy nawet na podlodze to i tak mu goraco...
      W tym roku upaly sa ekstremalne ale mozesz wiazac dziecko wieczorem i rano. Wtedy bywa chlodniej i znosniej. Zeszloroczne lato tez bylo gorace i mimo ze cora bezwozkowa spokojnie je przetwalismy.
      Nie piszesz jaka masz chuste w elastyku to na pewno za goraco. W bawelnie tkanej w zaleznosci od wiazania w x bedzie cieplej w kieszonce chlodniej a w plecaku prostym jeszcze chlodniej bo plecy mniej grzeja niz brzuch mamy :)
      Napisz co wiazesz i jaka masz chuste to moze Wam jakos pomoge przetrwac upaly
      • mamusia131313 Re: Za goraco dziecku w chuscie 08.08.14, 23:06
        Chusta tkana bawelnianolniana, wiaze na kieszonke, goraco jej nawet w chlodniejsze dni :(
    • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 08:32
      Nie wiem jak gruby jest splot w Twojej chuscie bo kazdy rodzaj sie rozni miedzy soba. Moja chusta letnia przypomina przescieradlo w grubosci. Jest tkana skosnokrzyzowo i w porownaniu do standardowego hoppka jest z 5 razy ciensza o ile nie wiecej. Sprobuj zawiazac w plecaku prostym. Na pecach powinno jej byc chlodniej.
      • mamusia131313 Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 08:50
        Fakt material jest dosc gruby. Nie jak przescieradlo a raczej jak material na hamak.mgdzie kupilas swoja?
        • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 11:08
          Kupilam na tublu.pl moja chusta to hoppediz ultracienka w kolorze cario. Jest smietankowo bezowa wiec raczej odbija promienie sloneczne.
          • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 11:14
            Tylko uwazaj bo hoppediz ma tez grubsze( hamakowe) w tych samych barwach. Te grubsze sa tansze.
            Niektore osoby nie lubia ultracienkich hoppkow twierdza ze to taka szmata, ale moim zdaniem duzo lepiej sie mi na nim dociaga a i moje dziecie jedt dowodem ze 11 kg tez poniesie :) wiec inwestycja miom zdaniem byla warta swieczki. Gruby czarny hoppek jest tylko na chlupe zime i jedynie na zewnatrz uzywany przeze mnie:)
            • mamusia131313 Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 13:37
              Przekonalas mnie, zamowilam te ultracienka chuste. Mam nadzieje, ze w koncu bede mogla nosic moja coreczke o tej porze roku, hamakowa zostanie na pozna jesien i zime. A jak nosisz zima? Masz rozpieta swoje kurtke, jak ubierasz maluszka?
              • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 14:21
                Cora jest wigilijna wiec w pierwsza zime nosilam ja pod kurtka mezowska ;) bo koncowke ciazy tez w mezawskiej zaliczylam.
                Drugi sezon juz byl na kurtke tylko trzeba pamietac ze kurtka ma byc niesliska. Wtedy corke ubieralan cieplej ale nie az tak cieplo jak np na sanki. Bo na sankach to ja jej nie grzalam a na sobie sawsze troche mojego ciepelka dostala poza tym jeszcze warstwa cieplej chusty dochodzila:)
                Zobaczymy co trzecia zime przyniesie. Znajac zycie cora tylko w ekstremalnym zmeczeniu bedzie chciala na rece.

W jesienne i wiosenne dni nosze core na sobie a na nas obie zakladam obszerna bluze sportowa/ polarowa. Mozna kupic specjalne ale moim zdaniem szkoda kasy. Bo bluze kupisz za 50 zl a taka do chusty to ok 200.
                Od wiosny do jesieni biegam codziennie wieczorem z mala w chuscie i widok miny wspolbiegaczy ktorzy orientuja sie ze mam lokatora na plecach jest bezcenny:D
              • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 15:46
                A kupilas na tublu te 5,4 m? Bo moze sie okazac zbyt dluga... Ja mam 173 i 70 kg(zostalo po ciazy) i 4,6 jest dluga wiec jesli jestes szczuplejsza ode mnie to moze poszukaj krotszej?
                • mamusia131313 Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 20:23
                  Wzielam 5,4, mam 165 cm,,67kg, pewnie bedzie za dluga
                  • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 09.08.14, 21:20
                    Ojj bedzie!!! Ale zawsze mozesz skrocic i z reszty zrobic woreczek na chuste:D mysle ze wystarczyloby Ci jakies 4 m:) niestety hoppek w Polsce w dlugosci 4,0 nie wystepuje... Innych producentow mozna dostac w roznych dlugosciach... Taka smutna prawda.
                    • mamusia131313 Re: Za goraco dziecku w chuscie 12.08.14, 08:59
                      Dostalam juz chuste. Calkiem dobra jest. Widocznie jestem sporo grubsza. Lubie tez miec zapas materialu za suplem. Dzieki za rade, rzeczywiscie jest bardzo cienka. Zastanawiam sie tylko dlaczego moja córka mruczy jak spimw chuscie. Moze jej niewygodnie?
                      • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 12.08.14, 11:12
                        Ciesze sie ze chusta pasuje:) moja cora tez mruczala w chuscie. Maz to nazywal spiewaniem kolysanki. Po prostu czula sie tak bezpiecznie ze az mruczala. Zapewne tak samo jest z Twoja corcia.
                        Samej radosci z noszenia zycze:)
          • hybriska Re: Za goraco dziecku w chuscie 17.05.15, 10:46
            Sorki, że odkopuje ale chcę kupić ultracienka hoppediz właśnie z tublu ale mam jedną watpliwosc: na sklepie istnieje kategoria "ultracienkie", a w opisie chusty widnieje "cienkie". Nie chce się naciac na grubsza. Czy Hoppediz produkuje i cienkie i ultracienkie, czy to po prostu niedokladny opis w sklepie? Do nich też rzecz jasna napisze
            • fizmedka Re: Za goraco dziecku w chuscie 17.05.15, 15:55
              Cienkie to ultracienkie;) kupuj w ciemno;) warto!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka