polaa27 08.01.16, 10:28 Czy 6 tygodniowe dziecko mozna wiążą w elastycznej chuście w pozycji pionowej, na żabkę? Czy tylko w pozycji kołyski? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mistress9 Re: Elastyczna chusta dla noworodka 26.04.16, 16:48 6 tygodniowe dziecko spokojnie można nosić w chuście "na żabkę". słyszałam nawet, że kołyska może być niebezpieczna. Odpowiedz Link
rosynanta Re: Elastyczna chusta dla noworodka 17.06.16, 10:30 Mnie w szkole rodzenia powiedzieli, że można, więc nosiłam. Ale dopiero po konsultacji z ortopedą, bo elastyk wymusza dość mocne odwiedzenie nóżek. Moje dziecko jest raczej małe i na początku niezbyt lubiło tę pozycję, dopiero jak podrosło (miało 7-8 tygodni), to chusta dostała akcept. Kołyskę doradcy odradzają - raz, że jest asymetryczna, a dwa, że dziecko może mieć kłopoty z oddychaniem przy takim wiązaniu. Odpowiedz Link
kluska77 Re: Elastyczna chusta dla noworodka 11.08.16, 02:31 Można od urodzenia, tylko trzeba pilnować nóżek, żeby się za mocno nie rozjeżdżały. U nas zwykła chusta nie wypaliła, hejt od pierwszego wejrzenia, a elastyk jako tako przeszedł. Dociagnęliśmy nim do nosidła, a jak z nosidła wyrosła, okazało się, że zwykłe rebozo daje unieść dwulatkę ważącą 14kg. Z kołyską i elastykiem należy uważać o tyle, że jeśli będziemy zawsze wiązać w tę samą stronę, możemy wyhodować dzieciakowi asymetrię. Więc pamiętamy: raz na lewo, raz na prawo. Druga zasada, bardzo ważna, dziecko musi mieć głowę wyżej niż resztę ciała i należy pilnować jego brody, by nie naciskała na mostek, bo to utrudnia oddychanie lub wręcz może powodować podduszenie. Chusta musi być bardzo mocno naciągnięta. Elastyki to w sumie chusty dla maluszków, powyżej 6-8 kg robi się zdecydowanie niewygodna. Odpowiedz Link
klarcia_ma Re: Elastyczna chusta dla noworodka 10.05.21, 09:20 Bardzo fajne chusty jakie można zakupić do noszenia dziecka znajdziecie tu carrylove.pl/ Odpowiedz Link