Dodaj do ulubionych

zima idzie ...

08.10.10, 14:34
Zubilewicz zapowiedział ... Śnieg w środę .... czas na zimowe ogumienie sad
Obserwuj wątek
    • exman Re: zima idzie ... 08.10.10, 17:25
      Durex !!! Winter Fun smile
      • beatrix13 Re: zima idzie ... 08.10.10, 21:32
        nie kraczcie
      • alex-0_0 Re: zima idzie ... 11.10.10, 15:08
        wykrakałeś te durexy wink
        • exman Re: zima idzie ... 11.10.10, 21:07
          Polecam szczególnie te z wypustkami, szalenie dobrze wypadają w akcji na śliskiej nawierzchni smile
          • alex-0_0 Re: zima idzie ... 12.10.10, 11:10
            exman napisał:

> Polecam szczególnie te z wypustkami, szalenie dobrze wypadają w akcji na śliski
            > ej nawierzchni smile

zbliżają się chłodne wieczory .... nie omieszkam skorzystać smile
            • alex-0_0 skrobałam kurfa .... 12.10.10, 11:11

• exman Re: skrobałam kurfa .... 12.10.10, 14:03
                Tak się kończy brak dbałości o wałaściwy stan ogumienia ...
              • netfun Re: skrobałam kurfa .... 12.10.10, 16:58
                Ja tez juz skrobalem - to taka wredna niespodzianka, gdy czlowiek rano szybko do roboty musi.
                30. wrzesnia - to chyba troche za wczesnie, czyz nie?
                • alex-0_0 Re: skrobałam kurfa .... 13.10.10, 10:37
                  czyż tak, Net smile
                  • netfun Re: skrobałam kurfa .... 13.10.10, 13:12
                    alex-0_0 napisała:

> czyż tak, Net smile

No wlasnie!
                    A gdzie to slawetne ocieplenie klimatu?
                    Zielone lachudry klamia, ot co!
                    • tikki Re: skrobałam kurfa .... 13.10.10, 18:06
                      Ostatnia wersja glosi ze ocieplenie przejawia sie oziebieniem, zbyt doslownie to bierzeszsmile.
            • beatrix13 Re: zima idzie ... 13.10.10, 16:02
              a u mnie zimno, bo te chuje ze spółdzielni nadal nie grzeją
              • exman Re: zima idzie ... 14.10.10, 07:12
                Ale ja grzeję !!! Oddział chodzi w samej bieliźnie smile
                • beatrix13 Re: zima idzie ... 14.10.10, 19:45

a w mojej izolatce nie grzejesz ciulu!
                  • esmeralda_2 a w Krakowie 01.12.10, 11:04
                    https://lh5.ggpht.com/_fgj6X3OGzQg/TPUDS33c1yI/AAAAAAAATJA/Iml9L7Zl8SM/s640
> /P1050960.jpg
                    • esmeralda_2 Re: a w Krakowie 01.12.10, 11:06
                      https://lh5.ggpht.com/_fgj6X3OGzQg/TPUDS33c1yI/AAAAAAAATJA/Iml9L7Zl8SM/s640
> /P1050960.jpg

• esmeralda_2 Re: a w Krakowie 01.12.10, 11:07
                        dlaczego się nie wklejają zdjęcia .
                        • piernicyna Re: a w Krakowie 11.12.14, 08:37

"Przybywaj zimo, siwa damo,
                          dawno już spadły wszystkie liście.
                          Wdziej swoje futro, czapkę włóż,
                          bo tu w kałużach błyszczy mróz
                          i wiatr w gałęziach świszcze."
                          smile
                          • ginger43 nie ma jej nigdzie :( 19.12.14, 08:43
                            ani w Krakowie, ani w Warszawie, ani w Gdańsku - można tak wymieniać i wymieniać - pozostały już chyba tylko tableteczki na szczęście, żeby przetrwać tą szarugę sad
                            P.S. Daj mi na @ foto swojego rudzielca na poprawę nastroju, please smile
                            • piernicyna Re: nie ma jej nigdzie :( 20.12.14, 00:43

smileGini - mówisz i masz rudzielca, ale o to co on wyprawia - nie pytaj mniesmile
                              • ginger43 Gdzie??? 21.12.14, 10:03

Jakaś nieogarnięta mocno jestem, bo nie wiem gdzie go "mam" sad na poczcie nie mam, w Twoim profilu niet, z prostej przyczyny, że nie masz aktywnego profilu tongue_out Gdzie Rudy, na poprawę chmurnego humoru?
                                ................................................................
                                Obowiązkiem każdego szczęśliwego kota jest radosne mruczenie! Mru, mru, mru...
                                • piernicyna Re: Gdzie??? 24.12.14, 15:23

Ojejsad Później spróbuję to naprawić. Na razie muszę ogarnąć wszystkie rejonytongue_out
                                  • piernicyna Re: Gdzie??? 26.12.14, 08:16

Czy teraz już mój profil jest aktywny?
                                    Ps.
                                    U mnie za oknem pierwszy śnieg.
                                    smile
                                    • ginger43 Prawie dobrze, ale "prawie" robi wielką różnicę :) 28.12.14, 17:20
                                      No profil jak ta lala, tyle. że nie ma tam żadnego zdjęcia rudego sierściucha sad Przy okazji przypomniałam sobie, że mam tu skitrane różne fotki, o których istnieniu zapomniałam tongue_out
                                      • piernicyna Re: Prawie dobrze, ale "prawie" robi wielką różni 29.12.14, 15:20

smileGini, ja się jeszcze tego nauczę tongue_out Widziałam twoje albumy-Masz kolorowy profilsmile - A przy okazji "skitrane" to znaczy uporządkowane- zapisane- zgromadzone- zebrane- skolekcjonowane- ułożone- schowane czy złożonetongue_out

• ginger43 Re: Prawie dobrze, ale "prawie" robi wielką różni 29.12.14, 21:49
                                          "skitrane" znaczy wetknięte gdzieś, schowane tongue_out bo jak wchodzę na mój profil to widzę tylko 3, a mam ich ponad 300, tylko nie zawsze pamiętam jak je znaleźć, bo co chwila się coś zmienia, a ja jestem wzrokowcem - chyba obie musimy się trochę nauczyć smile
                                          • piernicyna Re: Prawie dobrze, ale "prawie" robi wielką różni 29.12.14, 23:45

smilesmile
                                      • ginger43 Rude jest piękne 12.01.15, 15:29
                                        Piękne to Twoje rude futro i jakie kosmate tongue_out Siedząc u Ciebie w profilu mogę wejść do swojej galerii zdjęć, nie wiem jak i dlaczego nie mogę siedząc u siebie, ale przynajmniej wiem już jak to zrobić. Czasami w szaleństwie jest metoda tongue_out
                                        • piernicyna Re: Rude jest piękne 12.01.15, 22:30

smileMoże Ty już potrafisz przemykać między światem zwykłych ludzi i światem czarownikówsmile
                                          a'propos zimy - czy u Ciebie śnieg już się zacząłtongue_out
                                          • ginger43 Śnieg to tylko na obrazku :( 13.01.15, 11:56
                                            Jaki śnieg, szaro buro i ponuro, nawet nosa z domu nie wyściubiłam wczoraj - niby się uczę do egzaminów tongue_out
                                            • piernicyna Re: Śnieg to tylko na obrazku :( 13.01.15, 21:27

smile
                                              A ja mam śnieg na wczorajszych zdjęciach - na razie nie wysyłam, bo klasyfikuję.
                                              • ginger43 Re: Śnieg to tylko na obrazku :( 15.01.15, 16:49
                                                Ja widziałam prawdziwy śnieg 1 listopada na Kasprowym Wierchu i tym muszę się zadowolić, teraz wyłącznie pozostaje na obrazku sad Dawaj, dawaj to fotki migusiem smile
                                                • piernicyna Re: Śnieg to tylko na obrazku :( 22.12.17, 23:53
                                                  Nadejdzie pora śnieżnych czarów,
                                                  po drogach będzie chodził mróz,
                                                  w skrzypiących butach, w srebrnym szalu
                                                  "białe szaleństwo" będzie niósł.
                                                  /Kazimierz J. Węgrzyn/
    • ziege77 Re: zima idzie ... 24.11.10, 10:35
      juz przyszła sad
      i to jesienią!!!
      głupia wink
      • tikki Re: zima idzie ... 24.11.10, 18:09
        U nas ma padac (snieg, bo deszcz to codziennie pada...) w sobote, wedlug prognozy gazety - ktora zawsze wprawia w podziw moje kolezanki z pracy zapowiedziami z dokladnoscia do pol minuty - ma spasc 0,9 mm sniegu. To chyba po platku na metr?
        • piernicyna Re: zima idzie ... 29.11.10, 20:28

Na piękny mój kapelusz o barwie gawrona -
          gdy szedłem na religię do swej wiejskiej szkoły,
          spadły różne liście. Różowy z jawora,
          z olchy srebrnej nad strugą mięciuchno omszony.
          Ząbkowany liść grabów, okrągły leszczyny,
          bukowy jak wachlarzyk z tysiącem odcieni -
          dębu powykręcany z ogonkiem zbyt krótkim -
          brzozowy, co migoce brzegi trójkątnymi.
          Nie dla mnie ten listopad. Potrząsnąłem głową,
          jak krzak, co chce spędzić kilka jemiołuszek -
          i tylko w brewiarz lipy dwa listki schowałem,
          bo tylko one miały kształt serduszek.
          /Jan Twardowski - Liście/
          • ginger43 nie na czasie! 29.11.10, 21:12
            Kochana Piernicynko, pozwolę sobie stwierdzić, że nie nadążasz tongue_out Wiersz o spadających liściach w obliczu walącego od nastu godzin śniegu jest co najmniej nie na miejscu sad
            Pozwoliłam sobie Cię zastąpić na okoliczność tych zasp smile mam nadzieję, że mi wybaczysz

Bałwan ze śniegu
            Leśmian Bolesław

Tam - u samego lasów brzegu,
            Gdzie kruk -jedyny pustki widz,
            Ktoś go ulepił z tego śniegu,
            Co mu na imię: biel i nic...
            Na głowę śmieszną wdział czapulę,
            A w bok żebraczy wraził kij -
            I w oczy spojrzał mu nieczule
            I rzekł na drwiny: "Chcesz - to żyj!"
            I żył niezgrabny, byle jaki,
            A gdym doń przyszedł śladem trwóg -
            Już weń wierzyły wszystkie ptaki,
            Więc zrozumiałem, że to - bóg...
            Czarował drzewa ócz błyskotem,
            Piersią, do której wichry lgną -
            I kusił mnie niewiedzą o tem,
            Co było we mnie - tylko mną...
            Pan ośnieżonej w dal przyczyny
            Poprzez ślepotę mroźnych cisz
            Patrzał w wądoły i w niziny,
            Co mu się śniły wzwyż i wzwyż!
            A kiedy poblask wziął od słońca
            I w nicość zalśnił - błędny wskaż -
            Pojąłem wszystko aż do końca
            I uwierzyłem jeszcze raz!

P.S. Ten wiersz nie wiadomo z jakiego powodu musi być dla Was, bo chciałam go zastąpić znanym J.Przybory "Na całej połaci śnieg", ale ten za każdym razem wskakiwał, mimo że wklejałam tamten - to jakiś znak wink

• piernicyna Re: nie na czasie! 29.11.10, 23:48

smile Gini, podoba mi się Twoje zastępstwo smile
            • exman Re: nie na czasie! 30.11.10, 07:10
              Kiedyś rozczytywałem się w Bolku a ten wiersz po latach przypomnieli w połowie lat 80-tych pięknie Bez Jacka.
              • tikki Re: nie na czasie! 05.12.10, 12:47
                Czy słyszeliście może jakąś prognozę długoterminową? Nie wiem, czy kupować bilety na przyjazd na swięta, pamiętna zeszłorocznego koszmaru z wielogodzinnym czekaniem na dworcu po to tylko, zeby wrócić z powrotem...

Śnieg jest teraz i u nas, w pokaznych ilościach, ale czy na święta zapowiadają u Was ocieplenie i odwilż, czy utrzymanie zimy? Pytanie bardzo dla mnie istotne!
                • swarozyc Jakoś to trzeba przeżyć... 05.12.10, 18:40
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/si/ti/wmpq/op4agt0kK3d42Jf4SB.jpg[/img]
                  • tikki Re: Jakoś to trzeba przeżyć... 05.12.10, 19:39
                    smile))))

Swarozyc, czesto tu zagladasz, swoja droga?
                    • swarozyc Re: Jakoś to trzeba przeżyć... 05.12.10, 21:07
                      pierwszy raz..
                      • tikki Re: Jakoś to trzeba przeżyć... 05.12.10, 21:27
                        > pierwszy raz..
                        No coz, mam nadzieje, ze zniosles to po mesku...?

Wracajac do tematu watku, znalazlam taki artykul:
                        www.twojapogoda.pl/wiadomosci/107592,co-dalej-z-zima-odpowiedzi-na-wasze-pytania
                        "Czy Wigilia i Boże Narodzenie będą białe?

Nasze najnowsze prognozy nie pozostawiają wątpliwości, że tegoroczna Wigilia i Boże Narodzenie będą nie tylko bardzo śnieżne, ale również mroźne. Tuż przed świętami nadejdą syberyjskie mrozy. Temperatura w pełni dnia będzie wynosić minus 10-15 stopni, a nocami spadać do minus 20-25 stopni. Wciąż będzie przybywać śniegu, dlatego w wielu regionach pokrywa może mieć do tego czasu wysokość co najmniej 50 centymetrów. www.twojapogoda.pl"

czy ktos z szanownych panstwa marzyl o bialym Bozym Narodzeniu, pytanie takie??
                        • swarozyc Re: Jakoś to trzeba przeżyć... 05.12.10, 21:39
                          tikki napisała:
                          No coz, mam nadzieje, ze zniosles to po mesku...?
                          ------------------------------------------------------------------------------
                          Taa, otrzepało mnie i po chwili napisałem drugiego posta..
                • 0kto Re: nie na czasie! 06.12.10, 16:49
                  Tikki, do trzech razy sztuka, nie poddawaj się po jednej próbie smile
                  • piernicyna Re: nie na czasie! 19.10.13, 23:09

'Gdy październik zamglony i pełen chmur, w zimie śniegu wór.'
                    • piernicyna Re: nie na czasie! 19.10.13, 23:11

'Ostrej zimy należy się spodziewać, gdy kruki przylatują już w październiku.'
    • agniesznowak Re: zima idzie ... 30.11.15, 08:37
      winter is coming? big_grin
      okno mówi mi co innego wink
      • piernicyna Re: zima idzie ... 24.12.15, 10:01
        przyszły obie i kalendarzowa, i astronomiczna, a śniegu brak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka