sobiepan 26.12.04, 13:48 A kluski z makiem byli?...he?... Tak jak już pisałem zjadłem już wszystkie pierogi-to mój numer 1 na stole w ten czas... Dodajecie olej konopny ili lniany do kapusty z grochem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: Co na świątecznym stole? 27.12.04, 13:32 Olej lniany - obowiązkowo, nie tylko na Lubelszczyźnie. U nas nikt nie siał (downo) rzepaku, a len tak! A teraz nikt go prawie nie sieje. Wilija to obżarstwo, głównie rybami, barszcz z uszkami, sałatki, pierożki z kapustą i grzybami, strucla makowa. Na kolacji 13 osób, (sic), nie dziwota, ze ma kto robić i wydziwiać rodzaje potraw, pod widzimisie i smaki, wieczerzających hehe. A na świątecznym stole - u mnie: barszcz kiszony z pasztecikami, szara, pieczona, nadziewana jabłkami, przyprawiona majerankiem , czosnkiem kaczka, borówki, grulki, kompociki, ciasto, kawka. Wszystko sama robiłam. Goście chwalili, że pychota! Dobrze, że już po obzarstwie... Odpowiedz Link Zgłoś
kumoszka Re: Co na świątecznym stole? 28.12.04, 15:47 Klusek z makiem nie było,a co do oleju to po nim mozna dostać biegunki,nie kazdemu olej służy.Wyobrażasz sobie święta na sedesie? bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepan Re: Co na świątecznym stole? 28.12.04, 23:06 Nie, no pewnie jak się wypija od razu pół litra...(ha,ha)-masz juz doświadczenia w tym temacie?Ciekawym...to po jakim to łoleju? (hi,hi) Odpowiedz Link Zgłoś
wasla Re: Co na świątecznym stole? 29.12.04, 14:06 W tym roku klusków z makiem u nas zabrakło, ale konsekwentnie było 12 potraw!!! I każdej jak co roku trzeba było skosztować. A więc było: 1. Karp 2.Sledzie w oleju 3. Śledzie jakes takie inne- ROLMOPSY smakowite 4. Kapusta z grochem 5. Pierożki z kapustą i z grzybami 6-7. Barszczyk czerwony z uszkami 8.Zupa rybna 9.Susz 10. Krokieciki z monetami 11. KUTIA - pycha Ale co było dwunaste to juz naprawdę nie pamiętam...Pewnie przez moment straciłam z tego obżarstwa świadomosc i sturlałam się jak piłka pod stół ;-) Co do oleju... Moja mama go uwielbia i katuje nas jego zapachem co roku, a my jak te osły - nie próbowali, a nie wezmą do ust! Odpowiedz Link Zgłoś
kumoszka Re: Co na świątecznym stole? 30.12.04, 17:50 Intereruja mnie te krokieciki,a szczególnie nadzienie, jakie monety się tam wklada drobne czy papierkowe?,moze dychy a po smażeniu z dychy robi sie stówka. Odpowiedz Link Zgłoś
wasla Re: Co na świątecznym stole? 02.01.05, 01:29 Do pierożków, kapuśniaczków, czasami racuchów wkłada się jednogroszówki. Wprawdzie nie słyszałam jeszcze o cudownym rozmnożeniu, ale może to kwestia za krótkiego smażenia;-)? Gdyby tak poprzewracać z jednej strony na drugą na patelence, to może wypichciłoby się jakąś sztabkę miedzi? Podobno miedź nieźle teraz stoi w skupie, to i zarobić można by było... A tak w ogóle z czego robi się nasze monety? Z miedzi? W końcu są to "miedziaki" Odpowiedz Link Zgłoś
pyros1 Re: Co na świątecznym stole? 30.12.04, 19:49 olej byli, musowo do kapusty z grochem ale robionej tylko dla mnie. natomiast 1. pierogi z kapustą 2. karpik 3. śledzik 4. zupa rybna z ziemniakami (tudzież)pyrami jak kto woli 5. kompocik 6. osobno kapusta z grzybami 7. wspomniana kapusta z grochem i łolejem 8. barszcz z uchmanami 9. sandaczyk w galarecie Odpowiedz Link Zgłoś
pyros1 Re: Co na świątecznym stole? 30.12.04, 19:51 powiem szczerze ze oleju na wielkopolsce nie znają (wprowadzono) przeze mnie 2 rok z rzędu.dodam ze byli też makiełki też dla mnie. tutaj nie jadane. Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepan Re: Co na świątecznym stole? 01.01.05, 15:41 Makiełki a to co za dziwadło? Odpowiedz Link Zgłoś