Dodaj do ulubionych

Co na świątecznym stole?

26.12.04, 13:48
A kluski z makiem byli?...he?...
Tak jak już pisałem zjadłem już wszystkie pierogi-to mój numer 1 na stole w
ten czas...
Dodajecie olej konopny ili lniany do kapusty z grochem?
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: Co na świątecznym stole? 27.12.04, 13:32
      Olej lniany - obowiązkowo, nie tylko na Lubelszczyźnie. U nas nikt nie siał
      (downo) rzepaku, a len tak! A teraz nikt go prawie nie sieje. Wilija to
      obżarstwo, głównie rybami, barszcz z uszkami, sałatki, pierożki z kapustą i
      grzybami, strucla makowa. Na kolacji 13 osób, (sic), nie dziwota, ze ma kto
      robić i wydziwiać rodzaje potraw, pod widzimisie i smaki, wieczerzających
      hehe.

      A na świątecznym stole - u mnie: barszcz kiszony z pasztecikami, szara,
      pieczona, nadziewana jabłkami, przyprawiona majerankiem , czosnkiem kaczka,
      borówki, grulki, kompociki, ciasto, kawka. Wszystko sama robiłam.
      Goście chwalili, że pychota!

      Dobrze, że już po obzarstwie...
    • wasla Re: Co na świątecznym stole? 29.12.04, 14:06
      W tym roku klusków z makiem u nas zabrakło, ale konsekwentnie było 12 potraw!!!
      I każdej jak co roku trzeba było skosztować. A więc było:
      1. Karp
      2.Sledzie w oleju
      3. Śledzie jakes takie inne- ROLMOPSY smakowite
      4. Kapusta z grochem
      5. Pierożki z kapustą i z grzybami
      6-7. Barszczyk czerwony z uszkami
      8.Zupa rybna
      9.Susz
      10. Krokieciki z monetami
      11. KUTIA - pycha
      Ale co było dwunaste to juz naprawdę nie pamiętam...Pewnie przez moment straciłam z tego obżarstwa świadomosc i sturlałam się jak piłka pod stół ;-)

      Co do oleju... Moja mama go uwielbia i katuje nas jego zapachem co roku, a my jak te osły - nie próbowali, a nie wezmą do ust!

        • wasla Re: Co na świątecznym stole? 02.01.05, 01:29
          Do pierożków, kapuśniaczków, czasami racuchów wkłada się jednogroszówki. Wprawdzie nie słyszałam jeszcze o cudownym rozmnożeniu, ale może to kwestia za krótkiego smażenia;-)? Gdyby tak poprzewracać z jednej strony na drugą na patelence, to może wypichciłoby się jakąś sztabkę miedzi? Podobno miedź nieźle teraz stoi w skupie, to i zarobić można by było...

          A tak w ogóle z czego robi się nasze monety? Z miedzi? W końcu są to "miedziaki"
    • pyros1 Re: Co na świątecznym stole? 30.12.04, 19:49
      olej byli, musowo do kapusty z grochem ale robionej tylko dla mnie. natomiast
      1. pierogi z kapustą
      2. karpik
      3. śledzik
      4. zupa rybna z ziemniakami (tudzież)pyrami jak kto woli
      5. kompocik
      6. osobno kapusta z grzybami
      7. wspomniana kapusta z grochem i łolejem
      8. barszcz z uchmanami
      9. sandaczyk w galarecie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka