magd-a123 11.12.08, 15:08 W 2009 r. planujemy ślub. Nie wiem gdzie pójść na nauki przedmałżeńskie. A gdzie Wy byliście? Jak długo trwały? Było ciekawie? Były jakieś problemy? Nasz ksiądz poleca Leszczyny ale podobno nie jest tam tak różowo. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariettad Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 11.12.08, 16:19 My byliśmy w kościele przy dworcu. 4 spotkania po ok 1 -1,5 godz, raczej to nie jest nic ciekawego, byleby odbębnić a potem jeszcze spotkania w poradni rodzinnej. Problemów nie ma tylko trzeba na ostanie spotkanie przygotować ok 50 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bielszczanin81 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 11.12.08, 16:28 Maiettad a możesz powiedzieć jak to załatwiłaś,jakie formalności wcześniej trzeba załatwić i ile wcześniej trzeba zacząć załatwiać sprawy w tej kwestii? Odpowiedz Link
mariettad Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 12.12.08, 08:54 Jeżeli chodzi o same nauki to nie ma żadnych formalnośći, nawet nie musisz dzwonić poprostu idziesz w 1 czwartek m-ca tam Cie zapisują chodzisz przez kolejne 3 czwartki a na ostatnim spotkaniu dostajesz zaświadcznie i tyle. Odpowiedz Link
bagietka12 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 11.12.08, 16:53 My też byliśmy przy dworcu :) szybko sprawnie i na temat. 4 spotkanie po 1-1,5 godzinki i na ostatnim spotkaniu dostaje sie zaświadczenie o odbyciu nauk :) A nauki odbywają się następująco: I, II, III, IV czwartek m-ca, g. 19.00 w kawiarence "Pod Pasterzami" z tyłu kościoła Zapisy: tel. 033 819 06 83, poniedziałek i środa w g. 15.00 -17.00; wtorek i czwartek w g. 8.30 - 10.30. My nie byliśy jeszcze w poradni możecie jakąś polecic??? Odpowiedz Link
1grandma Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 12.12.08, 00:27 my mamy ślub w kwietniu teraz skonczyismy chodzic na nauki na leszczynach oczywiscie koszt 30 zł i mozna w kazda niedziele przyjsc (4obowiazuje) jak jedna wypadnie to w nastepna o tym temacie sie idzie luz blus a poradnia tez tu na leszczynach jest i zajecia sa w wtorek powieczor chyba 19 bo dopiero sie wybieramy. a wy kiedy macie slub i gdzie wesele?? pozdrawiam i polecam leszczyny Odpowiedz Link
bzena12 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 12.12.08, 09:48 1grandma my ślub mamy w lipcu :) jak możesz to daj znać jak było w poradni na leszczynach, to moja parafia wiec mam blisko wiec może tez się tam wybiore :) CZEKAM NA INFO :D Odpowiedz Link
krokiecik20 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 14.12.08, 00:11 My odbyliśmy nauki i poradnię na Leszczynach i mozemy ją smiało polecic. Były to nauki weekendowe i w naszym przypadku sie to sprawdziło -jeden weekend i koniec,a do poradni to już sie umawiacie jak macie czas ( sa one dwa dni w tydodniu)koszt nauk 50 zł,poradnia bezpłatna. Nauki sa prowadzone w sposób bardzo urozmaicony, liczne gry, rozmowy, ciekawe ćwiczenia:)I nawet jest kawa, hebratka i bywają pączki:):P Odpowiedz Link
bagietka12 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 14.12.08, 08:28 krokiecik20 a powiedz mi jak wyglądają zajęcia w poradni na leszczynach? trzeba robić jakieś wykresy itp.? Odpowiedz Link
krokiecik20 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 14.12.08, 19:20 były rozmowy o rodzinie, planach, dzieciach, rodzicach i teściach i o naturalnych sposobie planowania rodziny:)jest miła atmosfera. jednak jeszcze jedno spotkanie przed nami, jakos nie mamy czasu wiec sie to przeciąga, poki co wykresów nie robilismy... Odpowiedz Link
malarzowa Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 27.03.09, 00:09 Zgadzam sie!! My tez bylismy na Leszczynach na nukach weekendowych i bylo calkiem przyjemnie choc dluugawo ale tylko 2 dni i po sprawie w niedziele mielismy osobna (specialna) msze bylo bardzo ciekawie i interesujaco:) My poradnie zalatwilismy od razu bo bardzo nam na tym zalezalo, bylismy u trzech roznych babek( wszystko na Leszczynach) i bylo calkiem wesolo:) ( wykresiki musza byc);) Ogolnie bylam nastawiona bardzo anty bo sie troszke nasluchalam o roznych naukach ale bylo naprawde spoko!! A nio i u Nas byly paczki i drozdzowki:)) Odpowiedz Link
bagietka12 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 27.03.09, 09:31 1grandma i co byliście juz w poradni rodzinnej? jak tak to gdzie i jakie wrazenia? :) Odpowiedz Link
halotumaja Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 15.12.08, 10:26 ja też byłam na naukach przy dworcu.. i mam podobne odczucia że da się przeżyć ale żadna rewelacja.. Słyszałam od znajomych o lepszych, z których więcej można było wynieść "wiedzy".... 3 spotkania z proboszczem i jedno z małżeństwem świeckim, i to małżeństwo było spoko pośmialiśmy się... tylko trochę tam było zawsze zimno i wychodziłam przemarznięta ...... A czytałam tam niżej że niektórzy mieli kawę herbatę i ciacha no no no. My mieliśmy w kawiarence co prawda ale niczym nie częstowali.. ale mniejsza o to ważne że odbębnione Odpowiedz Link
magda-a123 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 26.03.09, 10:05 Jesteśmy już po naukach przedmałzeńskich tzn. mamy zaliczone 4 niedziele i raz byliśmy w poradni (zostały nam jeszcze dwa spotkania). Korzystaliśmy z nauk przy kosciele pw. Opatrzności Bożej. Raczej nie polecam. Dwa spotkania z księdzem da się jeszcze wytrzymać ale są dwa spotkania z osobami świeckimi a to według mnie koszmar. Długawo i nudnawo. Wszystko jest grzechem itp. Poradnia taka sobie. Dostałam wykres do robienia ale na własny użytek. Nic nowego się nie dowiedzieliśmy ani o sobie ani o małżeństwie. Stracony czas. Odpowiedz Link
poziomka.eu Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 26.03.09, 11:47 Jeżeli macie możliwość dojazdu, osobiście polecam nauki w Krakowie u o.Dominikanów. rewelacyjna spawa, nauki prowadzone w ciekawy sposób, z humorem, można się wiele dowiedzieć i inaczej spojrzeć na wiele spraw, nikt z prowadzących niczego nie narzuca, nie ocenia. Osobiście nie mogłam sie doczekać kolejnych spotkań. Odpowiedz Link
madzioor2 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 27.03.09, 09:34 Witam... czyli z cala odpowiedzialnoscia polecacie nauki na leszczynach ??? pytam poniewaz mnie to tez niedlugo czeka i sie orientuje cos niecos juz... Odpowiedz Link
alis03 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 27.03.09, 11:59 tak, ja bylan na leszczynach i powiem ze jest ok, najciekawiej mowi ksiadz i robi swietna msze św. ktora zostaje w pamieci na dlugo:) polecam te nauki weekendowe 2 dni i zalatwione :) Odpowiedz Link
madzioor2 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 27.03.09, 12:25 a dokladnie jak te nauki wekeendowy wygladaja placi sie cos za nie ??? Odpowiedz Link
alis03 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 27.03.09, 22:16 Wyglada to tak: w sobote nauki sa od 9 do 17 a w niedziele ok 12 jest msza św. a potem do ok 16 zajecia. Ogolnie jest bardzo milo, jest duzo zabaw na blizsze poznanie sie w zwiazku i ogolnie milo spedza sie czas, jest troche teorii i dyskusji, oraz wyklady z ksiedzem. Cena nauk to 50zł za parę, więc to nie jest duzo, a dla nas było tak lepiej niż chodzic przez 4 niedziele. Odpowiedz Link
madzioor2 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 28.03.09, 08:17 dzieki wielkie za wskazowki :D Odpowiedz Link
agaf11 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 28.03.09, 09:17 alis03 my mamy teraz na nauki na leszczynach 4-5, powiedz mi czy poradnię też można szybko tam od razu załatwić, bo niestety ale my jesteśmy tylko tydzień w PL i musimy jakoś obejść tą poradnię szybko i ziwnnie ;) Odpowiedz Link
alis03 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 28.03.09, 12:45 wystarczy tam zadzwonic i umowic sie na 3 spotkania pod rząd i mysle, że nie będą robili problemów:) Odpowiedz Link
gaba_86 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 28.03.09, 15:22 a u kogo robicie poradnie rodzinne??? Bardzo proszę o jakieś namiary... Odpowiedz Link
gruchaa.25 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 30.03.09, 11:15 A mogę prosić o numer telefonu do osób, które prowadzą te nauki weekendowe na Leszczynach. Z góry dzięki:) Odpowiedz Link
gaba_86 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 30.03.09, 11:41 www.rodzina.diecezja.bielsko.pl/forma2.htm Odpowiedz Link
agaf11 Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 31.03.09, 18:56 hmmm tylko 3 spotkania to dla nas troszkę za dużo ;),a nie można tak w jednym się zmieścić? Odpowiedz Link
tanera Re: nauki przedmałżeńskie w Bielsku 24.04.09, 12:46 Polecam Parafia w Aleksandrowicach, 4 spotkania po 50 minut, w piątki, zaczyna się obojętnie w jaki piątek mięsiąca, choć najlepiej zacząc w pierwszy, ale to na prawde nie ma znaczenia, do tego spotkanie w poradni rodzinnej, trzeba sie umówić dość szybko bo Pani ma napięty grafik, ale spotkania są spoko i na luzie. Odpowiedz Link