Dodaj do ulubionych

upierdliwa teściowa- POMOCY

30.09.10, 09:08
Witam wszystkie mężatki,
Jesteśmy miesiąc po slubie. mieszkamy sami, teściowie zostawili nam mieszkanie
i przeprowadzili się do domu. za to jestem im wdzięczna, ale jak teściowa przyjeżdża
to zaczyna prać, prasować, gotować, zmieniać pościel. Takie rzeczy robię ja z mężem.
ja głównie gotuje, robie zakupy a on sprząta. Ostatnio przyjechali, ponieważ teść miał
operację, wiec teściowa zaczęła znowu za mnie gotowac i sprzątać. kilka razy zwróciłam
jej uwagę, i coraz dobitniej jej tłumaczę ze to są nasze obowiązki. Ona uparcie
twierdzi ze ona sama chce to robić i ze mi pomaga, a ja tego nie chce. nie chce zeby
zaglądała mi do pościeli i kosza z bielizną. Najgorsze że mężowi jest tak dobrze i
z zachwytem wsuwa jej obiadki i daje koszule do prasowania. Juz nie daje rady. niby
zaraz sobie pojadą, ale szlag mnie trafia, bo jak znowu wpadną z wizytą to bedzie to
samo.Tłumaczyłam jej już wiele razy, nie chcę sie znia pokłócić, ale ona sama się o to prosi.
Nie rozumie ze ja nie chcę żeby sie wtrącała. Ona mysli ze mi pomaga,a przy okazji dpieszcza
swojego małego syneczka. obawiam sie ze zaraz dojdzie do wojy, tego nie chcę, ale ja jej nie
odpuszczę. POMOCY jak odciąć tą pępowinę????
Obserwuj wątek
    • barbra25 Re: upierdliwa teściowa- POMOCY 08.10.10, 21:09
      Może daj jej do zrozumienia, że jeśli nie przestanie Was wyręczać to zaczniesz traktować ją jak darmową służącą i jak nie pojmie tego to celowo nazbieraj furę prania swojego, sąsiadów, kogo tylko popadnie i gdy tylko zjawi się u Was na powitanie ustaw ją: "mamo, w łazience jest sporo prania, możesz się tym zając jak masz za dużo energii...". Koszul do prasowania przygotuj tyle żeby prasowała cały dzień, a jak nie zdąży to niech weźmie do domu. Obiadki, no cóż, nic nie poradzisz na to, że mężowi smakują bardziej niż Twoje, co wcale nie znaczy przecież, że kocha Ciebie mniej lub wcale, po prostu przywykł do karmienia przez całe życie. Może to co ona mu nagotuje kojarzy mu się z miłym dzieciństwem... Ty też tak na pewno masz w stosunku do swoich rodziców... A skoro o nich już mowa...zaproś ich gdy ona Wam będzie gotować i zaoferuj teściowej żeby przygotowała kilka kotlecików więcej bo masz gości i niech jeszcze poda do stołu, a Ty zrób sobie wolne, odpocznij, poczytaj gazetę albo jak nie chcesz się z nią pokłócić po prostu wyjdź na cały dzień.
    • dor-nat Re: upierdliwa teściowa- POMOCY 23.10.10, 12:08
      Mam nadzieję, że wystarczająco mocno kochasz swojego męża, by wytrzymywać podkopy, które robi teściowa. Byłam w podobnej sytuacji, co Ty. Z tą różnicą, że mieszkam- nadal- z teściami pod wspólnym dachem w dwurodzinnym domu. Łączy nas tylko i aż tylko! klatka schodowa.
      Niestety ja nie umiałam przerwać tego łańcuszka "dobrych intencji" teściowej. Mój mąż, którego próbowałam oświecić też nie widział w działaniu swojej matki nic złego. Słyszałam od niego: " przecież ci pomaga". Ja na to, że tego nie potrzebuję, że to, co jest między nami nie powinno jej obchodzić. Czekałam 5 lat. Kochała męża i kilka razy odchodziłam z małym dzieckiem nie od niego- tylko od atmosfery, w której żyłam z dzieckiem.
      Dzisiaj mój mąż to syn, który nie je obiadków mamusi. Co musiało się stać? Przez 5 lat naszego małżeństwa każdego dnia wysłuchiwał, jaką jestem złą, niewłaściwą żoną i matką...
      W końcu teściowa na tyle przestała się kontrolować, że kopiąc mnie robiła to przy własnym synu. A on kocha żonę i dziecko. Dokonał wyboru.
      Życzę Ci spokojnych rozmów z mężem i morza cierpliwości. Warto chronić to, co stworzyliście- Waszą rodzinę.
    • horpyna4 Re: upierdliwa teściowa- POMOCY 28.10.10, 20:09
      Porozmawiaj z mężem. Powiedz mu, że to NIE WYPADA, żeby jego matka pełniła u was rolę służącej. Powiedz, że za bardzo szanujesz swoją teściową, żeby robić z niej kuchtę, kiedy powinna być po prostu gościem.

Takie argumenty prędzej trafią do męża, niż Twój dyskomfort psychiczny związany z wściubianiem wszędzie nosa przez teściową.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka