Dodaj do ulubionych

Kanalizacja w Markach - wniosek o dofinansowanie

16.04.04, 13:17
Przeczytałem właśnie opublikowany w BIP-ie wniosek o dofinansowanie budowy
kanalizacji w Markach z funduszu spójności UE:

marki.bip.ornak.pl/pl/bip/artykuly/px_wwfs_01.pdf
Optymistyczny wniosek to taki, że gdyby dofinansowania udzielono, to -
przynajmniej według autorów tego wniosku - kanalizacja byłaby w całości
zbudowana już do 2008 roku. Jeśli natomiast budowa nie byłaby dofinansowana,
pada we wniosku data 2020 (czyli załamka).

Z dwóch przedstawionych wariantów budowy sieci na oko zupełnego laika
rozsądniejsza wydaje się budowa własnej oczyszczalni niż odprowadzanie do
Czajki - inwestycja tańsza (wg przestawionej analizy), można podejrzewać, że
w przyszłości i koszty eksploatacji miałyby szansę być niższe niż opłaty na
rzecz oczyszczalni w W-wie (gdyby rozsądnie tym zarządzano).

Ciekaw jestem, czy wie ktoś może, gdzie miałaby być zlokalizowana marecka
oczyszczalnia przy wyborze wariantu 1? Czy po oczyszczeniu woda wpływałaby do
rzeczki Długiej, czy gdzie indziej? Będę wdzięczny za informacje.

p.s. Czyli decyzja Rady co do wyboru wariantu już w maju tego roku, w
przyszłym roku planowane rozpoczęcie prac. Zatem w ciągu roku - dwóch będzie
też wiadomo, jakie podjąć decyzje osobiste.
Obserwuj wątek
    • man72 Re: Kanalizacja w Markach - wniosek o dofinansowa 16.04.04, 18:05
      Tak się składa, że coś tam słyszałem o wariantach budowy w Markach kanalizacji.
      Kwestia lokalizacji ewentualnej oczyszczalni jest znana już od dawna, i dziwię
      się że są jeszcze osoby, które tego niewiedzą. Ma być ona zlokalizowana w
      bezpośrednim sąsiedztwie cmentarza przy ulicy Bandurskiego, a dokładniej na tej
      dużej zakrzaczonej łące, która przedzielona jest na pół rowem melioracyjnym.
      Zaczyna się przy murach cmentarza a kończy się przy drodze dojazdowej przy nowo
      otwartej hurtowni mrożonek „REN”. Od strony ul. Bandurskiego będzie naprzeciwko
      zakładu kamieniarsko - pogrzebowego, który znajduje się na zakręcie. Myślę, że
      jest to dosyć dokładny opis lokalizacji, i nie sprawi nikomu problem jej
      zlokalizowanie.
      Budowa oczyszczalni jest opłacalna, jeżeli nie powtórzy się sytuacja jak
      obecnie trwająca w Wodociągu Mareckim tzn. obsadzanie przez radnych
      ważniejszych stanowisk przez synów, córki, zięciów itd. i towarzyszące temu
      ogromne pensje.
      Jeżeli chodzi o dofinansowanie, to Marki na pewno dostaną pieniądze z funduszy
      strukturalnych UE (inna nazwa to fundusz spójności) jeżeli poprawnie wypełniły
      wniosek tzn. napisano sensowny i realny do wykonania biznes plan,
      zagwarantowano w budżecie miasta pieniądze na pokrycie 10% kosztów inwestycji,
      posiadają dobrze rozplanowane etapy inwestycji.
      • rafal.redel Re: Kanalizacja w Markach 16.04.04, 21:25
        man72 napisał:
        (...)
        > Budowa oczyszczalni jest opłacalna, jeżeli nie powtórzy się sytuacja jak
        > obecnie trwająca w Wodociągu Mareckim tzn. obsadzanie przez radnych
        > ważniejszych stanowisk przez synów, córki, zięciów itd. i towarzyszące temu
        > ogromne pensje. (...)
        Zainteresowało mnie to, co powyżej napisałeś, bo wg. strony
        wodociagmarecki.pl stan zatrudnienia w spółce Wodociąg Marecki to tylko
        4,25 etatu plus 3 osoby na umowę-zlecenie. Rzeczywiście te etaty są obsadzone
        przez rodziny radnych? Czy Twoje informacje są pewne? Jest to o tyle dla mnie
        ważne, że - o ile Twoja informacja się potwierdzi - chciałbym wziąć to pod
        uwagę w następnych wyborach samorządowych. Bardzo bym Cię w związku z tym
        prosił o podanie szczegółów: jeśli nie chcesz tutaj, to poprzez e-mail
        (rafal.redel@marki.net.pl).
        • man72 Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 12:30
          Jestem gotów wyjaśnić na publicznym forum tą kwestię, gdyż uważam że powinni
          się ujawniać się takie sprawy. Jednak na początku zastrzegam, iż poniższy tekst
          i opisane sytuacje wiem z opisu byłego radnego, który pełnił ta funkcję przez
          ostatnie dwie kadencje, i choć teraz niepełni już tej funkcji zdarza mu się
          dowiedzieć paru „pikantnych” szczegółów z życia naszego miasta. Nie ponoszę
          żadnej odpowiedzialności za ewentualne sprzeczności.
          Otóż sprawa „Wodociągu Mareckiego” jest bardzo dziwna. Jest to spółka miejska,
          ale sposób jej funkcjonowania i finansowania wydaje się bardzo dziwny i
          niejasny. We wszystkich miasta w Polsce jest tak, że to właśnie dyrekcja
          wodociągu buduje sieć wodociągową za własne pieniądze, natomiast w Markach sieć
          wodociągowa budowana jest za pieniądze z budżetu miasta i oddawana bezpłatnie w
          ręce przedsiębiorstwa wodociągowego. Efekt jest taki, że pieniądze publiczne
          wydawane są na inwestycje nie leżące w gestii samorządu, a „Wodociąg Marecki”
          nie ponosi żadnych kosztów, a zgarnia tylko zyski. Z tego co wiem w Wodociągu
          Mareckim pracownicy mają ogromne pensje, jak na obecną sytuację w Polsce. Nawet
          zwykła sprzątaczka zarabia tam około 2000zł. Pensje dyrekcji są wielokrotnie
          wyższe. Wodociąg dlatego szczyci się tak niskim zatrudniem ponieważ do
          większości spraw powynajmowane ma firmy tzw. podwykonawców. Są to często jak
          już pisałem rodziny niektórych radnych. Osoby te porostu zakładają jednoosobowe
          firmy i w świetle sprawa świadczą np. usługi biurowe za ogromne pieniądze. Jest
          to wpełni legalne i zgodne z prawem, a wszyscy wiedzą ile ma to wspólnego z
          uczciwością. Tymi radnymi są osoby, które w poprzedniej kadencji łącznie z
          obecnym burmistrzem sprawowali w Markach władzę pod szyldem AWS. Kiedy
          notowania AWS-u były bardzo niskie opuścili oni szeregi tej partii i założyli
          własne lokalne ugrupowanie i z jego list dostali się ponownie do Rady Miasta.
          Pragnę zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę: Czy nie jest to dziwne, że
          większość przetargów na wykonanie wodociągów wygrywa firma mieszcząca się przy
          ul. Sosnowej w Markach. Wykonanie zajmuje im bardzo dużo czasu, gdyż robią to
          bardzo wolno, długo blokując czasami nawet połowę ulicy. Jednak najgorsze jest
          to, że tygodniami pozostawiają ogromne dziury po środku ulicy, które są
          kompletnie nie oznakowane i grożą poważnym uszkodzeniem samochodu. Jakimś
          dziwnym trafem, kiedy dzwoni się do Urzędu Miasta w tej sprawie, jakoś nigdy
          nie ma kompetentnej osoby która mogła by na ten temat z nami porozmawiać, a sam
          UM nawet nie stara się interweniować w tej sprawie u wykonawcy robót. Jak
          widać ten wianuszek wzajemnych powiązań jest bardzo dziwny i niejasny.

Jednak jeżeli ktoś chce mogę opisać jeszcze jedną niejasną „koalicję” w Markach
          jaką są Urząd Miasta – Proboszcz Parafii św. Izydora w Markach – właściciel
          zakładu kamieniarskiego mieszczącego się na zakręcie ulicy Bandurskiego. Moja
          sąsiadka osobiście doświadczyła „wojny” jaką musiała stoczyć z tymi
          instytucjami kiedy chciała pochować ojca na pobliskim cmentarzy pomijając
          właśnie księdza proboszcza oraz właściciela zakładu kamieniarskiego. Efekt był
          taki, że grożono jej nawet wytoczeniem procesu sądowego oraz interwencją
          policji podczas ceremonii pogrzebowej na cmentarzu. Jednak opiszę to szerzej i
          dokładniej jeżeli będą chętni.
          • k.bychowski Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 13:49
            man72 napisał:

> Nie ponoszę
            > żadnej odpowiedzialności za ewentualne sprzeczności.

Jak w takim razie traktować twój tekst??
            Jako beletrystykę, ploteczki maglowe, czy jakoś inaczej???

> Otóż sprawa „Wodociągu Mareckiego” jest bardzo dziwna. Jest to spół
            > ka miejska, ale sposób jej funkcjonowania i finansowania wydaje się bardzo
            > dziwny i niejasny. (...)
            > Efekt jest taki, że pieniądze publiczne
            > wydawane są na inwestycje nie leżące w gestii samorządu,

To znaczy twierdzisz że Rada Miasta nie ma wpływu na Spółkę,
            która jest w 100% własnością miasta??
            Ciekawe w takim razie jest to że to Rada Miasta zatwierdza taryfy za wodę:
            marki.bip.ornak.pl/pl/bip/rada_gminy/sesje/sesja_06
            Można tam znaleźć takie dość konkretne dane dotyczące zysków spółki:
            "5% zysku w przypadku ścieków i 1,6% zysku z opłaty za wodę." itd...

> a „Wodociąg Marecki”
            > nie ponosi żadnych kosztów, a zgarnia tylko zyski.

marki.bip.ornak.pl/pl/bip/rada_gminy/sesje/sesja_06
            Można tam znaleźć takie dość konkretne dane dotyczące zysków spółki:
            "5% zysku w przypadku ścieków i 1,6% zysku z opłaty za wodę." itd...

> Z tego co wiem w Wodociągu Mareckim pracownicy mają ogromne pensje
            > zwykła sprzątaczka zarabia tam około 2000zł. Pensje dyrekcji są wielokrotnie
            > wyższe.

Zadałem sobie nieco trudu i znalazłem w BIPie informacje
            o tych "ogromnych pensjach dyrekcji" - i wcale nie uważam żeby były ogromne.
            Mam nadzieje, że wiesz o czym piszesz: dyrekcja jest jednoosobowa - tak dla
            ścisłości.

> Wodociąg dlatego szczyci się tak niskim zatrudniem ponieważ do
            > większości spraw powynajmowane ma firmy tzw. podwykonawców. Są to często jak
            > już pisałem rodziny niektórych radnych. Osoby te porostu zakładają
            > jednoosobowe firmy i w świetle sprawa świadczą
            > np. usługi biurowe za ogromne pieniądze.

GDZIE KONKRETY????????

> Jednak opiszę to szerzej i
            > dokładniej jeżeli będą chętni.

Opisz tylko konkretniej jeśli łaska bo z tego co napisałeś
            dotychczas wynika że "świstak siedzi i zawija je w te sreberka".
            • rafal.redel Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 14:32
              Zgadzam się z Krzysztofem: ja też prosiłbym o bardziej konkretne przedstawienie
              sprawy polegającej - jak rozumiem z Twojej wypowiedzi - na zlecaniu przez
              wodociąg marecki prac spółkom złożonym z członków rodzin radnych. Na razie nie
              przedstawiłeś tego dostatecznie jasno.

Choć zgadzam się z Tobą, że - gdyby rzeczywiście tak było - jest to (nawet
              jeśli zgodne z prawem) niegodne radnego i (oczywiście w razie posiadania
              naprawdę pewnych informacji) warto brać to pod uwagę przy wyborach.

Co do innych poruszonych przez Ciebie spraw - wydaje się, że - tak jak pisze
              Krzysztof - jednak nasze miasto ma pełną kontrolę nad spółką Wodociąg Marecki,
              tak więc tu nie widzę problemu. Uważam także, że pensje dyrekcji powinny jednak
              być - jak to określasz - "wielokrotnie wyższe" niz 2000 złotych - w przeciwnym
              razie nie dałoby się zatrudnić nikogo kompetentnego, gdyż osoba na stanowisku
              kierowniczym w przedsiębiorstwach prywatnych (przynajmniej w tych kilku, w
              których zdarzyło mi się dotychczas pracować) również zarabia "wielokrotnie
              więcej" niż 2000 zł. Choć oczywiście nie jest to warunek wystarczający by w
              jednostce publicznej pracowała osoba kompetentna - potrzebna jest jeszcze wola
              zatrudniających, z czym niestety w sektorze publicznym nie jest najlepiej.
              • k.bychowski Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 16:05
                rafal.redel napisał:
                > Choć zgadzam się z Tobą, że - gdyby rzeczywiście tak było - jest to (nawet
                > jeśli zgodne z prawem) niegodne radnego i (oczywiście w razie posiadania
                > naprawdę pewnych informacji) warto brać to pod uwagę przy wyborach.

;-)))
                Hmm
                A mogłbyś jeszcze raz - bez wielokrotnie, wielokrotnie złożonych zdań.
                ;-)))
                • rafal.redel Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 16:57
                  k.bychowski napisał:
                  > Hmm
                  > A mogłbyś jeszcze raz - bez wielokrotnie, wielokrotnie złożonych zdań.
                  > ;-)))

A Ty myślisz, że to takie łatwe? Zawsze miałem problem z klarownym
                  przekazywaniem swoich myśli (co podobno źle świadczy o klarowności samych
                  mysli, ale cóż poradzić). No nic, spróbuję tym razem zdaniami złożonymi
                  najwyżej jednokrotnie (bo samymi pojedyńczymi to chyba nie dam rady):

Uważam, że powiązania rodzinno-towarzyskie przy wydatkowaniu publicznych
                  pieniędzy to nic dobrego. Nawet, jeśli nie są łamaniem prawa. Radnych nie
                  rozlicza się tylko z niełamania prawa.
                  Na razie Man72 nie przedstawił konkretów. Jeśli jednak te konkrety przedstawi i
                  dadzą się one zweryfikować, [sorry, muszę złożyć jeszcze raz] to będę brał to
                  pod uwagę w następnych wyborach samorządowych. Jeśli nie będzie to wyglądało na
                  przypadek, to na radnych do takich dwuznacznych sytuacji dopuszczających ja
                  głosował nie będę.

[nie wiem, czy było choć trochę jaśniej :-)]
                  • man72 Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 17:40
                    Jako zwykły mieszkaniec miasta nie mam żadnych szans na dotarcie do
                    wiarygodnych dowodów. W to co napisałem można wierzyć lub nie. Są to opowieści
                    byłego radnego i nie mogę i nie biorę odpowiedzialności za ich zgodność z
                    prawdą. Ale skoro wszyscy uważają, że to co napisałem jest nieprawdą to proszę
                    o odpowiedz na pytanie: Dlaczego praktycznie wszystkie przetargi na budowę
                    wodociągów wygrywa ta sama firma? Jej usługi są delikatnie mówiąc niezbyt
                    efektowne, mieszkańcy skarżą się na niedoróbki ich pracy, a UM udaje że nie
                    widzi problemu. Takich pytań można mnożyć nie tylko w sprawie przetargów, ale
                    także innych spraw. Marki są małym miastem ,w którym interesy lokalnych firm i
                    władz lokalnych wzajemnie się przenikają, co prowadzi do niejasnych sytuacji.
                    Natomiast co do samych radnych, to musze przyznać, że znam kilku osobiście, a o
                    innych wiem z opowiadań. I jako bezstronny człowiek powiem tylko że wśród
                    obecnych radnych moim zdaniem jest tylko jedna osoba, która kandydowała na to
                    stanowisko nie dla pieniędzy, ale z chęci poprawy życia w Markach. Jest to
                    osoba zamożna, więc nie zależy mu na tych 900zł, jakie dostaje radny. Z
                    przyczyn prawnych nie mogę oczywiście podać jej imienia i nazwiska, ale duża
                    liczba osób będzie wiedziała jeżeli powiem że mieszka w okolicach ul.
                    Grunwaldzkiej to zapewne o kogo chodzi. Moim zdaniem jest to naprawdę uczciwy
                    człowiek, który nie trafił swoje stanowisko dla pieniędzy, o czym można się
                    przekonać czytając protokoły z posiedzeń Rady Miasta czy Komisji Gospodarczo-
                    Budżetowej.

Jednakże nikt nie zarzuci, że dziwne powiązania pomiędzy Urzędem Miasta –
                    Proboszczem Parafii św. Izydora – a Zakładem Kamieniarsko-Pogrzebowym z
                    ul.Bandurskiego są czymś wymyślonym. Są to powiązania czysto finansowe, a wiem
                    od nich od mojej sąsiadki, która próbowała walczyć z tą „mafią” i skończyło się
                    tym że mieszkaniec Marek został pochowany w Ząbkach. Jest to niestety smutna
                    historia o przenikaniu się wspólnych interesów kościoła, władz samorządowych
                    oraz przedsiębiorców prywatnych. Nadal deklaruję chęć przedstawienia tej
                    dziwnej historii – gwarantuję, że po jej lekturze inaczej spojrzycie na władze
                    naszego miasta.
                    • stary.pustelnik Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 19:35
                      man72 napisał:
                      > Dlaczego praktycznie wszystkie przetargi na budowę
                      > wodociągów wygrywa ta sama firma?

I to mnie też zaciekawiło. I postanowiłem sprawdzić w ogólnie dostępnym BIP
                      A oto wyniki:

1. postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na budowę wodociągu w
                      technologii PE ul. Miedzianej (1=186,5 mb. Dn =110) w Markach.
                      przeprowadzone w trybie przetargu nieograniczonego wygrała firma:
                      Zakład Hydrauliczny Szczepan Grzesiuk
                      08-210 Platerów Kisielew 69
                      Otwarcie ofert - 05.06.2003
                      ogłoszenie wyników - 09.06.2003
                      marki.bip.ornak.pl/pl/bip/oferty_przetargowe/przetarg_14
                      2. postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na:
                      budowę wodociągu w technologii PE ul. Partyzantów (1=188 mb. Dn =110) w
                      Markach.
                      przeprowadzone w trybie przetargu nieograniczonego wygrała firma:
                      Otwarcie ofert - 05.06.2003
                      ogłoszenie wyników - 09.06.2003
                      marki.bip.ornak.pl/pl/bip/oferty_przetargowe/przetarg_15
                      3.Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na:
                      budowę wodociągu w technologii PE w ulicy Odrowąża (L-990 mb. Dn =110) w
                      Markach.
                      przeprowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego wygrała firma:
                      Usługi Ogólnobudowlane
                      Instalatorstwo Wodno-Kanalizacjne Lech Żbikowski
                      07-410 Ostrołęka, ul. Sikorskiego 18/4
                      Otwarcie ofert 18 czerwca 2003 r
                      ogłoszenie wyników - 18 czerwca 2003 r
                      marki.bip.ornak.pl/pl/bip/oferty_przetargowe/przetarg_21
                      4. Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na:
                      budowę wodociągu w technologii PE ul. M.C. Skłodowskiej (1=344 mb. Dn =110) w
                      Markach.
                      przeprowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego wygrała firma:
                      Otwarcie ofert nastąpi dnia: 18 czerwca
                      marki.bip.ornak.pl/pl/bip/oferty_przetargowe/przetarg_22
                      5. Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na:
                      budowę wodociągu w technologii PE w drodze osiedlowej od ul Gen Zajączka do ul.
                      Wilczej
                      (1=381 mb. Dn =110) w Markach, przeprowadzone w trybie przetargu
                      nieograniczonego wygrała firma:
                      HYDRO-INSTAL Mirosław Szczepanik
                      05-270 Marki ul. Szczęśliwa 23a
                      Otwarcie ofert nastąpi dnia: 18 czerwca
                      marki.bip.ornak.pl/pl/bip/oferty_przetargowe/przetarg_23
                      6. postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na:
                      budowę wodociągu w ul. Promiennej ( od ul. Okólnej do ul Kresowej ) w Markach,
                      przeprowadzone w trybie przetargu nieograniczonego.
                      Usługi Ogólnobudowlane
                      Instalacje Wodno Kanalizacyjne
                      Lech Żbikowski
                      07-410 Ostrołęka
                      ul. Sikorskiego 18/4
                      Otwarcie ofert 10 października 2003
                      ogłoszenie wyników - 14 października 2003r
                      marki.bip.ornak.pl/pl/bip/oferty_przetargowe/przetarg_55
                      Ponieważ było tylko 6 przetargów na budowę sieci wodociągowej, starczyło mnie
                      dwóch rąk aby policzyć:
                      3 przetargi - firma Grzesiuk
                      2 przetargi - firma Żbikowski
                      1 przetarg - firma Szczepanik
                    • k.bychowski Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 21:32
                      man72 napisał:
                      > Dlaczego praktycznie wszystkie przetargi na budowę
                      > wodociągów wygrywa ta sama firma?

Tzn która z wymienionych przez starego.pustelnika jest tą jedną???
                      • stary.pustelnik Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 23:03
                        k.bychowski napisał:

> Tzn która z wymienionych przez starego.pustelnika jest tą jedną???

Przyznam się panie Krzysztofie że nie wiem o co chodzi w tym wszystkim.
                        Przecież Man72 napisał 17.04.2004 12:30 wyraźnie: "większość przetargów na
                        wykonanie wodociągów wygrywa firma mieszcząca się przy ul. Sosnowej w Markach"

Chyba że w BIP kłamią okrutnie. Ale w to jakoś nie mogę uwierzyć, znając
                        technologię budowy systemu biuletynów od strony informatycznej. Sadzę że i pan
                        jako fachowiec w tej branży (informatycznej oczywiście) podzieli moją opinię. .
                    • k.bychowski Re: Kanalizacja w Markach 17.04.04, 23:50
                      man72 napisał:
                      > Jako zwykły mieszkaniec miasta nie mam żadnych szans na dotarcie do
                      > wiarygodnych dowodów.

I to jest właśnie bzdura!
                      Nie chodzi ot w co wierzymy bądź nie. Chodzi o to że jeśli masz takie
                      "straszliwe informacje" to zanim opublikujesz je na forum zadaj sobie nieco
                      trudu żeby je sprawdzić. Jak?
                      Wyślij maila do urzędu z kilkoma pytaniami typu:
                      Ile zarabia sprzątaczka w Wodociągu Mareckim?
                      Ile zarabia dyrektor Wodociągu,
                      a ile Wodociąg wydaje rocznie na "usługi biurowe".
                      Jak dużo przetargów wygrała firma z ulicy Sosnowej?
                      Wyślij takie pytania, wyślij ten list również do Rzeczpospolitej Mareckiej,
                      Portalu Społeczności Marek i kilku innych gazet.
                      Jeśli odpowiedź nie będzie satysfakcjonująca to wtedy krytykuj na forum.

Ja tylko namawiam do tego żeby pamiętać, że Wodociąg Marecki czy UM to są
                      konkretni żywi ludzie i zanim publicznie oskarży się kogoś o nieuczciwość
                      to trzeba trochę popracować. Inaczej to co piszesz to po prostu magiel
                      i nie dziw się że ktoś "nie wierzy".

Rozumiem że twoja wypowiedź na forum jest wyrazem troski o publiczne pieniądze,
                      ale myślę że droga zaproponowana przeze mnie jest znacznie skuteczniejsza w
                      obronie tychże.
                      Poza tym po coś w końcu są lokalne media, czy "Ustawa o dostępie do informacji
                      publicznej" (czy jak ją tam prawnicy zwą).
                    • zxc56 Re: Kanalizacja w Markach 18.04.04, 08:02
                      Panie man72 nie musi pan niczego udawadniac, to co pan pisze to jest kropla w
                      morzu. Prosze sprawdzic w jaki sposob pan Kuć wszedł w posiadanie 6 h ziemi
                      przy ul. Kurpińskiego 2 to jest wizytówka pana Werczyńskiego. Więc to nie tylko
                      wodociągi. Widać pan Burmistrz jest bardzo aktywny, tylko nie tam gdzie trzeba,
                      być może tak się robi biznes w Markach. Dziwię się bardzo osobą które bronią
                      tego człowieka.
                      • stary.pustelnik Re: Kanalizacja w Markach 18.04.04, 08:29
                        zxc56 napisał:

> Panie man72 nie musi pan niczego udawadniac,

To po co wywoływać temat?

> Dziwię się bardzo osobą które bronią tego człowieka.

Dla wyjaśnienia - nie bronię żadnego konkretnego człowieka, bronię pewnej
                        zasady, która obowiązuje w cywilizowanych kręgach ludzi rozumnych -
                        odpowiedzialności za swoje słowa.
                        Jeśli mam postawić komuś jakieś zarzuty, to muszę być przekonany o ich
                        słuszności i potrafić je udowodnić, choćby częściowo.
                        Ale nie zaczynać od mijania się z prawdą w podstawowych sprawach.

Jeśli dziś nie zareaguję kiedy opluwacie Kowalskiego, nie podając żadnych
                        konkretów, to jutro zaczniecie opluwać mnie, moją żonę, dzieci, itd.
                        Też w poczuciu bezkarności i braku jakiejkolwiek odpowiedzialności za słowa,
                        ponieważ nikt nie zareaguje. Jest to chyba proste jak budowa młotka.
                        • slaw Re: Kanalizacja w Markach 18.04.04, 22:37
                          Ze swojej strony dodam, że zwykle zakład wodociągowy od przyłączających się
                          pobiera dodatkową opłatę - partycypację w kosztach budowy sieci. Wodociąg
                          Marecki takiej opłaty nie pobiera - to zaleta finansowania budowy sieci przez
                          gminę.

Mnie Wodociąg Marecki miło zaskoczył - warunki przyłączenia do sieci zostały
                          wydane w ciągu dwóch czy trzech dni i żadnych nacisków na "swoich wykonawców"
                          nie było. Dla porównania Zakładowi Energetycznemu w Wołominie wydanie warunków
                          zabrało to półtora miesiąca czasu pomimo ustawowego terminu 14 dni na wydanie
                          warunków przyłączenia do sieci energetycznych.
                    • rafal.redel Re: Kanalizacja w Markach 18.04.04, 20:04
                      Wybacz Man'ie - rzuciłeś najpierw twierdzenie o zatrudnianiu rodzin radnych
                      przy pracach na rzecz Wodociągu Mareckiego, jednak mimo deklaracji, że "jesteś
                      gotów wyjaśnić sprawę na forum publicznym" nie przedstawiłeś żadnego dającego
                      się zweryfikować konkretu. Zatema - póki co - nie mogę potraktować tej
                      informacji poważnie.
          • stary.pustelnik Re: Kanalizacja w Markach 18.04.04, 08:00
            man72 napisał:

> Jestem gotów wyjaśnić na publicznym forum tą kwestię, gdyż uważam że powinni
            > się ujawniać się takie sprawy.

Dobrze, puściłeś świadomie lub nie olbrzymiego bąka, więc jedźmy dalej z
            tym "koksem".

> Otóż sprawa „Wodociągu Mareckiego” jest bardzo dziwna.
            > Jest to spółka miejska, ale sposób jej funkcjonowania
            > i finansowania wydaje się bardzo dziwny i niejasny.
            > We wszystkich miasta w Polsce jest tak, że to właśnie dyrekcja
            > wodociągu buduje sieć wodociągową za własne pieniądze,
            > natomiast w Markach sieć wodociągowa budowana jest za pieniądze
            > z budżetu miasta i oddawana bezpłatnie w ręce przedsiębiorstwa
            > wodociągowego.
            > a „Wodociąg Marecki” nie ponosi żadnych kosztów,
            > a zgarnia tylko zyski.

A teraz co do stwierdzeń:

Proponuję zajrzeć pod adres:
            isip.sejm.gov.pl
            Dz.U. 1990 Nr 16 poz. 95
            USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym
            Rozdział 2
            Zakres działania i zadania gminy
            Art. 7.
            1. Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy.
            W szczególności zadania własne obejmują sprawy:
            .........................................
            3) wodociągów i zaopatrzenia w wodę, kanalizacji, usuwania i oczyszczania
            ścieków komunalnych, utrzymania czystości i porządku oraz urządzeń sanitarnych,
            wysypisk i unieszkodliwiania odpadów komunalnych, zaopatrzenia
            w energię elektryczną i cieplną oraz gaz,
            ........................................

I wszystko jasne?

A teraz idźmy dalej
            > We wszystkich miasta w Polsce jest tak, że to właśnie dyrekcja
            > wodociągu buduje sieć wodociągową za własne pieniądze,
            > natomiast w Markach sieć wodociągowa budowana jest za pieniądze
            > z budżetu miasta i oddawana bezpłatnie w ręce przedsiębiorstwa
            > wodociągowego.

Proponuję szybki numerek:
            google>wodociągi>szukaj

Mamy wszystkie zakłady wodociągowe z całej Polski na ekranie łącznie z ich
            wersjami BIP, strukturą własnościową, itd, itp.

Nie chcę więcej komentować. Puszczanie w eter wiadomości, bez choćby
            minimalnego ich sprawdzenia, obraża mnie jako czytelnika. Czy naprawdę można
            sądzić, że forum czytają półgłówki którzy nie potrafią znaleźć źródłowych
            informacji?
            Na co liczył Twój informator?
            • zxc56 Re: Kanalizacja w Markach 18.04.04, 08:11
              A propo spółki Burmistrz-Proboszcz-Zakład Kamieniarski-Agencja Nieruchomości
              pan Kuć-Wodociągi,itd, wiedzą chyba prawie wszyscy, co tu więcej dodac. Panie
              man72 proszę opisać tą sprawę sąsiadki.Pozdrawiam.
              • man72 Re: Kanalizacja w Markach 18.04.04, 14:41
                Otóż sprawa sąsiadki jest ewidentnym przykładem, jak jeden prywatny
                przedsiębiorca monopolizuje za zgodą Urzędu Miasta i Proboszcza większość rynku
                pogrzebowego na terenie naszego miasta. Cała historia zaczyna się, kiedy
                ojciec mojej sąsiadki trafił do szpitala Praskiego w Warszawie. Był chory na
                ciężką i nieuleczalną chorobę, co skończyło się niestety jego śmiercią po około
                miesiącu pobytu w szpitalu. Miał on dwójkę dzieci: syna i córkę. Jego syn był
                księdzem, więc postanowił, że sam odprawi ceremonię pogrzebową nad grobem ojca.
                W parafii gdzie pracował miał zaprzyjaźniony zakład pogrzebowy, który świadczył
                usługi zarówno pogrzebowe jak i kamieniarskie, a że była to firma tania i
                rzetelna postanowił że skorzysta z ich usług. I wszystko było by wporządku,
                dopóki nie przyszedł czas na załatwianie spraw urzędowych. Moja sąsiadka udała
                się więc do proboszcza, aby wykupić miejsce na cmentarzu. Kiedy proboszcz
                dowiedział się, że syn nieboszczyka jest księdzem zażądał 3500zł za wykupienie
                miejsca pochówku na cmentarzu. Dodatkowo 500zł za ceremonię w kościele i na
                cmentarzu. Na informację, że ceremonię odprawi syn nieboszczyka ksiądz
                powiedział, że i tak należy się 300zł za „wynajęcie” kościoła. Moja sąsiadka
                usłyszawszy są astronomiczną kwotę, powiedziała, że jeszcze to przemyśli, i
                udała się do zakładu kamieniarskiego na rogu Bandurskiego, gdyż tylko tam i u
                księdza w plebani są klucze do bram cmentarza. Właściciel zakładu usłyszawszy,
                że moja sąsiadka ma już załatwioną całą obsługę ceremonii powiedział, że zanim
                wskaże miejsce na cmentarzu, moja sąsiadka MUSI wybrać i zakupić u niego
                pomnik, lub zapłacić 300zł tylko za wskazanie palcem miejsca gdzie na cmentarzu
                wynajęta przez nią firma ma murować kryptę na trumnę. Oświadczył, że tylko on
                może wykonywać prace na cmentarzu, a jeżeli rezygnuje się z jego usług to i tak
                trzeba płacić, a jeżeli ceremonia odbędzie się jednak na cmentarzu to osobiście
                wezwie policję, a jej wytoczy proces sądowy za wtargnięcie na teren prywatny.
                Zbulwersowana tym zachowaniem sąsiadka udała się do Urzędu Miasta, aby zgłosić
                zaistniałą sytuację oraz prosić o pomoc urzędu. Kiedy narobiła zamieszania w
                Referacie Spraw Obywatelskich jedna z urzędniczek poszła po pewnego mężczyznę.
                Elegancko ubrany Pan zaprosił ją do pewnego pokoju, gdzie poprosił o
                wyjaśnienie sytuacji. Wysłuchawszy opowieści z szyderczym uśmiechem zaczął
                opowiadać że UM nie może nic zrobić, że to nie leży w jego kompetencjach i że
                nie kiwnie nawet palcem w tej sprawie. Moja sąsiadka odniosła wrażenie, że
                jeżeli nie zapłaci żądanych pieniędzy to będzie mogła pochować ojca, ale pod
                płotem cmentarza. Wtedy syn przypomniał sobie, że jeden z proboszczów w Ząbkach
                jest jego dobrym znajomym. Bez żadnych problemów ceremonia odbyła się w
                kościele i na cmentarzu w Ząbkach, i co najważniejsze bez żadnych dodatkowych
                opłat.

Jeżeli ktoś powie, że ta historia jest nie jest przykładem „mafii”, która
                panuje nad rynkiem pogrzebowym w Markach, to nie wiem co może go jeszcze
                przekonać.
                Najbardziej bulwersuje mnie traktowanie przez właściciela zakładu
                kamieniarskiego terenu cmentarza jako jego „teren prywatny”. A najgorsze w tym
                jest to, że robi to już od bardzo wieku lat za zgodą i wiedzą UM. Najciekawsze
                w tym jest to, że czasy świetności tego zakładu przypadają właśnie na lata
                rządów obecnego burmistrza. Czy nie jest to MAFIA?

Jeżeli chodzi o przetargi na wodociągi. Nie patrzyłem kto je wygrywał je na
                stronach internetowych UM. Po prostu zawsze, kiedy przejeżdżałem samochodem
                obok kopiących na ulicy robotników, byli to zawsze te same osoby, nawet stała
                zawsze wielka przyczepa, na plandece której wielkimi literami napisane był
                adres z Marek i ul. Sosnowa. Nie twierdzę, że strony UM kłamią, ale dziwi mnie,
                że skoro przetargi wygrywały różne firmy, to w rzeczywistości kopała zawsze
                jedna mieszcząca się w Markach. Czy nie jest to podejrzane?
                Moim zdaniem tak, ale dopóki rządki Pan Werczyński, i koledzy radni z jego
                partii jest mało realne wyjaśnienie tej sprawy.

• stary.pustelnik Re: Cmentarz parafialny 18.04.04, 17:47
                  Historia jest rzeczywiście bulwersująca i sądzę, prawdziwa.

Ale mnie w tej całej sprawie interesuje w tej chwili jedno - jeśli na terenie
                  Marek nie ma cmentarza komunalnego, to funkcję taką, jak sądzę, spełnia
                  cmentarz parafialny. Muszą na to być jakieś przepisy, ba, nawet przypuszczam że
                  musi istnieć porozumienie gmina-parafia, itd., itp.
                  Poszperam trochę w temacie bo mnie zainteresował. Jak coś ustalę od strony
                  prawnej, nie omieszkam dać znać, ale już w nowym wątku.
                • k.bychowski Re: Kanalizacja w Markach 19.04.04, 09:06
                  man72 napisał:
                  > zawsze, kiedy przejeżdżałem samochodem
                  > obok kopiących na ulicy robotników, byli to zawsze te same osoby, nawet stała
                  > zawsze wielka przyczepa, na plandece której wielkimi literami napisane był
                  > adres z Marek i ul. Sosnowa.

Zadziwiające że za każdym razem gdy pada pytanie o konkrety ty milkniesz.
                  Mógłbyś rozwinąć słowo "zawsze" - na jakiej to ulicy widziałeś "te same osoby"
                  i kiedy to było. Skoro było to "zawsze" to chyba nie będziesz miał problemów z
                  pamięcią?

> dopóki rządki Pan Werczyński, i koledzy radni z jego
                  > partii jest mało realne wyjaśnienie tej sprawy.

Zapytam pytanie jeszcze raz, ponieważ mój poprzedni post zignorowałeś.

Dlaczego zanim publicznie kogoś oplotkowałeś nie zadałeś sobie odrobiny trudu
                  coby sprawdzić swoje "straszliwe informacje"?
                  • man72 Re: Kanalizacja w Markach 19.04.04, 12:46
                    Widzę, że moja dyskusja jest bezcelowa. Przykłady niejasnych powiązań pomiędzy
                    władzami samorządowymi a prywatnymi przedsiębiorstwami są w Markach niestety
                    czymś normalnym.
                    Wiedzą o tym wszystkie osoby które starają się bardziej wnikliwie analizować
                    poczynania władz miasta. Z aferami w Markach jest jak z aferą Rywina – wszyscy
                    wiedzą jak było, ale niema, i nie będzie nigdy mocnych dowodów. Sprawy są
                    tuszowane już od dawna.
                    Dowód: Podczas poprzedniej kadencji władz naszego miasta zarówno burmistrz jak
                    i większość radnych należeli do AWS. W Radzie Miasta było tylko 3 radnych
                    niezrzeszonych.
                    Wtedy burmistrz, żeby pozbyć się świadków poobsadzał wszystkie komisja swoimi
                    radnymi, a tych niezrzeszonych przydzielił do komisji zajmującej się sportem A
                    jak wiadomo, raczej w tej komisji nic ciekawego się nie robi. Pieniądze były
                    wydawane bez żadnych zahamowań, na co zechciał burmistrz i radni z jego partii.
                    Sprawy z wodociągiem nie sprawdziłem, ponieważ nie ma gdzie. Piszesz, że mogłem
                    wysłać pismo z pytaniami do UM. Wielokrotnie wysyłałem pisma w różnych
                    sprawach, ale zawsze odszumuję odpowiedz, że „nie ma pieniędzy na ten cel” albo
                    zapraszany jestem do UM, abym obejrzał sobie dokumenty. Jest to po prostu kpina!

Pytasz co znaczy słowo „zawsze”. Postaram się więc to jeszcze raz wyjaśnić. Za
                    każdym razem, kiedy przejeżdżałem samochodem, obok robotników kopiących
                    wodociąg, byli to zawsze ci sami robotnicy, i zawsze stała duża przyczepa z
                    niebieską plandeką, na której był napisany wielkimi białymi literami adres
                    firmy z ul. Sosnowej w Markach.Już jaśniej nie potrafię tego napisać.

• k.bychowski Re: Kanalizacja w Markach 19.04.04, 14:23
                      man72 napisał:
                      > Wielokrotnie wysyłałem pisma w różnych
                      > sprawach, ale zawsze odszumuję odpowiedz, że
                      > „nie ma pieniędzy na ten cel” albo
                      > zapraszany jestem do UM, abym obejrzał sobie dokumenty.

To zaiste jest niezbitym dowodem powiązań mafijnych w naszym mieście!

> Za
                      > każdym razem, kiedy przejeżdżałem samochodem, obok robotników kopiących
                      > wodociąg, byli to zawsze ci sami robotnicy, i zawsze stała duża przyczepa z
                      > niebieską plandeką, na której był napisany wielkimi białymi literami adres
                      > firmy z ul. Sosnowej w Markach.

GDZIE ???????????????????????????
                      (na jakiej ulicy ????????????)
                      KIEDY ??????????????????????????
                      (Już jaśniej nie mogę)
                      • jerzykrajewski7 Re: Kanalizacja w Markach 19.04.04, 16:14
                        Szanowny Panie Man72!

Sprawdzę, informacje, które Pan podał. Napisze do Urzędu Miastach w Markach, by
                        poinformował, kto (imie, nazwisko i adres zamieszaknia) pracuje dla spółki
                        Wodociagi Mareckie oraz kto wykonuje dla niej usługi. Byc może taka strukrura
                        prawna (spółka z o,.o.) została wprowadzona, by uniemozliwić sprawdzenie tego.

Sprawdzę też, jaka firma była podwykonowcą przetargów na budowe wodociogów. Byc
                        może zawsze była to znana mi firma z ul. Sosnowej w Markach.

Dowiem się też, jaka jest sytuacja prawna cmentrza. Najprawdopodobniej jest on
                        prywatna własnością Parafii św. Izydora. W Markach nie ma cmentarza
                        komunalnego, gmina musi więc mieć podpisane porozumienie z parafią (jak
                        słusznie zauważył Stary Pustelnik)
                        Proszę mi podać imie i nazwisko sąsiadki. Podaję mój adres mailowy, jeżeli nie
                        chce Pan tych danych ujawniac publicznie: jerzy-krajewski@wp.pl

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
                        • stary.pustelnik Re: Kanalizacja w Markach 19.04.04, 20:04
                          jerzykrajewski7 napisał:

> Dowiem się też, jaka jest sytuacja prawna cmentrza.
                          > Najprawdopodobniej jest on
                          > prywatna własnością Parafii św. Izydora. W Markach
                          > nie ma cmentarza komunalnego, gmina musi więc mieć
                          > podpisane porozumienie z parafią

Na ten moment wiem tyle:
                          USTAWA
                          z dnia 31 stycznia 1959 r.
                          o cmentarzach i chowaniu zmarłych

Art. 8.
                          …………………..
                          2. W miejscowościach, w których nie ma cmentarzy komunalnych, zarząd cmentarza
                          wyznaniowego jest obowiązany umożliwić pochowanie na tym cmentarzu,
                          bez jakiejkolwiek dyskryminacji, osób zmarłych innego wyznania lub
                          niewierzących.

Na razie nie znalazłem nigdzie obowiązku zawarcia przez gminę porozumienia z
                          zarządem cmentarza. Być może nie ma takiego zapisu nigdzie, ponieważ z
                          cytowanej wyzej ustawy wynika bezpośredni obowiązek dla zarządu cmentarza, tzw.
                          z mocy ustawy.
                        • stary.pustelnik Re: Kanalizacja w Markach 19.04.04, 20:39
                          jerzykrajewski7 napisał:

> Szanowny Panie Man72!
                          > Sprawdzę, informacje, które Pan podał.
                          > Napisze do Urzędu Miastach w Markach, by
                          > poinformował, kto (imie, nazwisko i adres zamieszaknia) pracuje dla spółki
                          > Wodociagi Mareckie oraz kto wykonuje dla niej usługi. Byc może taka strukrura
                          > prawna (spółka z o,.o.) została wprowadzona, by uniemozliwić sprawdzenie tego.

Panie Jerzy, mam coś dla Pana
                          Protokół nr 11 z posiedzenia Komisji Budżetowo – Gospodarczej, które odbyło się
                          w dniu 4 czerwca 2003 roku.
                          marki.bip.ornak.pl/pl/bip/rada_gminy/kom_bg/protokoly/protokol_11
                          "Radni zapytali o stan zatrudnienia w Spółce, a także o sposób płatności za
                          usługi wykonywane przez inne firmy na rzecz Spółki.

Dyrektor Zarządu objaśnił strukturę działania spółki, opierającą się na 4
                          etatach stałych i na ½ etatu inkasent. Natomiast wszystkie niezbędne działania
                          mające na celu naprawy i konserwację sieci, czy urządzeń wodociągowych oraz do
                          spraw księgowo – kadrowych, są wynajmowane firmy, wyłaniane w drodze
                          przetargów, z którymi podpisywane są umowy na wykonanie konkretnej usługi.
                          Usługi stałe świadczone są w zakresie: elektryki i automatyki urządzeń,
                          konserwacji i napraw, awarii sieciowych, księgowo rachunkowym, ochrony obiektu.
                          Na umowę – zlecenie, jedna osoba raz w tygodniu bada parametry wody oraz jeden
                          inspektor nadzoru odpowiedzialny za odbiory przyłączy wodociągowych, opinie
                          techniczne, dokumentację.
                          Dyrektor Zarządu wyjaśnił, iż płatności kształtują się w zależności od rodzaju
                          świadczonej usługi i kwoty przyjętej w umowie, jako przykład podał, iż firma
                          ochroniarska ma stałą miesięczną płatność, firma zajmująca się automatyka i
                          elektryką za każde pojawienie się i wykonanie konserwacji ma płaconą stałą
                          stawkę, natomiast naprawa zależy też od kosztów części czy urządzeń, które
                          wymagają wymiany, stałą opłatą jest objęta sytuacja awaryjna, w której firma
                          przyjeżdża bezwzględnie w kilkunastominutowym czasie.

Radny Tadeusz Skłodowski zapytał, jakie umowy i działania leżą po stronie usług
                          obcych w załączonej informacji do bilansu, z którego wynika, iż wynoszą one 36
                          000 zł, a także, jakie jest procentowe wykorzystanie urządzeń dla wody i
                          ścieków?

Dyrektor Zarządu wyjaśnił, iż należą do tej pozycji usługi takie jak: użycie
                          wozu WKU do przetkania kanalizacji, do konserwacji systemu kanalizacji,
                          czyszczenie komór itp. Spółka dla obsługi kanalizacji nie zatrudnia żadnej
                          firmy na umowę, ponieważ system jest zbyt mały i niepełny, a jego roczne koszty
                          utrzymania wynoszą poniżej 3000 EURO.
                          Wydajność mocy produkcyjnej urządzeń jest wykorzystywana w 40% dla wody i w 50%
                          dla ścieków. "

Panie Jerzy, radny Skłodowski by nie popuścił jeśli byłyby nieprawidłowości.
                          On naprawdę zna się na tych sprawach. Przynajmniej ja tak sądzę.
                          Przypuszczam że drzwi są otwarte i nie trzeba ich wyważać. Po prostu wystarczy
                          przyjść na dyżur do radnego Skłodowskiego i porozmawiać o swoich wątpliwościach.
                          Ponadto, jak sądzę, zarówno Wodociąg Marecki jak i Marecki Ośrodek Zdrowia będą
                          musiały opublikować swoje sprawozdania finansowe.

Pisze Pan także:
                          > Napisze do Urzędu Miastach w Markach, by
                          > poinformował, kto (imie, nazwisko i adres zamieszaknia) pracuje dla spółki
                          > Wodociagi Mareckie oraz kto wykonuje dla niej usługi.

Przypuszczam że nie otrzyma pan takiej informacji. I wcale nie dlatego, że
                          urząd się na pana wypnie. Proszę zrozumieć jedną rzecz - każda władza publiczna
                          ma obowiązek udostępnić wytworzoną przez siebie informację, ale nie ma
                          obowiązku sporządzać zestawień i informacji na zamówienie obywatela. I to chyba
                          jest dla pana zrozumiałe. Może pan zażądać dostępu do dokumentów źródłowych,
                          ba, nawet poprosić (odpłatnie!) o kserokopie, ale wykaz czy zestawienie musi
                          pan zrobić sobie sam, jeśli nie było nic takiego sporządzone.

Jedno małe wyjaśnienie - moja wiedza w tym "temacie" wynika z faktu, że zajmuje
                          mnie osobiście problem społeczeństwa obywatelskiego i szeroko rozumianej
                          samoorganizacji społeczeństwa i działalności pozarządowej. Ot takie hobby.
                    • slaw Re: Kanalizacja w Markach 19.04.04, 16:08
                      To zaczyna przypominać dyskusję głuchego z niemową :)

Man72 - twierdzisz, że w Ratuszu są krasnoludki. Krzysiek wcale nie twierdzi,
                      że krasnoludki nie istnieją. Chciałby jedynie jakiegoś dowodu, że jednak
                      krasnoludki na prawdę istnieją. Ty mu natomiast na to odpowiadasz - "zawsze
                      kiedy jestem w Ratuszu to je widzę". Nie dziw się, że odbieramy to jako swoistą
                      manię prześladowczą ze śladami paranoi - my tych krasnoludków po prostu nie
                      widzimy a bardzo chcielibyśmiy zobaczyć choć jednego...
                      • man72 Re: Kanalizacja w Markach 19.04.04, 19:29
                        Postanowiłem, że tym listem zakończę już ten wątek z mojej strony. Skłonili
                        mnie do tego zarówno moi znajomi jak i sąsiedzi, którzy czasami piszą na tym
                        forum, i podzielają moją opinię. To, o czym pisze, jest z punktu widzenia
                        zwykłego obywatela niewyjaśnialne. Pisząc do UM każdy otrzyma informację taką
                        samą, jaka jest na oficjalnych stronach internetowych UM. Jest to więc
                        bezcelowe, a odpowiedz urzędu będzie i tak pisana przez urzędnika na podstawie
                        oficjalnych materiałów, jakie publikuje się właśnie na stronach internetowych.
                        Efekt jest taki, że można przewidzieć jaka będzie odpowiedz zanim wyśle się
                        pismo.
                        Postaram się teraz wyjaśnić ostatni raz wszystkie niejasności i odpowiedzieć na
                        wszystkie pytania.

„k.bychowski” pisze, że nie widzi dziwnych powiązań pomiędzy UM a prywatnymi
                        przedsiębiorstwami. A przykład cmentarza jest chyba ewidentnym przykładem
                        takiej działalności. Oczywiście nie życzę śmierci tobie, ani nikomu z twoich
                        bliskich, ale gdybyś kiedyś był w takiej sytuacji, a będziesz chciał pochować
                        kogoś bliskiego na cmentarzu przy Bandurskiego za pomocą firmy pogrzebowej z
                        poza Marek i nietutejszego księdzu, a staniesz w takiej sytuacji jak moja
                        sąsiadka, to przypomnij sobie opisaną przeze mnie historię. Powiesz sobie
                        wtedy „ktoś mnie kiedyś ostrzegał a ja mu wtedy niewierzyłem...”.
                        Jestem mieszkańcem Marek całe życie. Urodziłem się co prawda w Warszawie, ale
                        od siódmego dnia życia jestem tu zameldowany, i tu mieszkam. Minęło już ponad
                        20 lat, a ja tu mieszkam cały czas. A że znam różnych byłych i obecnych
                        radnych, różnych urzędników to często zdarza mi się słyszeć ciekawe historie z
                        naszego miasta. Pytałeś się, gdzie rzekomo widziałem tych robotników, oraz
                        kiedy?. Otóż dokładnych dat nie pamiętam, ale kopali oni na ul.Bandurskiego
                        (zarówno na odcinku od Piłsudskiego do Okólnej a także od Okólnej do
                        cmentarza). Lisa Kuli, Sportowa... . Dlatego tak zapadło to mi w pamięć,
                        ponieważ jak później mierzyłem głęboką na 16cm dziurę pozostawili na środku ul.
                        Bandurskiego. Była kompletnie nieoznakowana, a tylko cudem nie wjechałem w nią
                        z szybkością 60km\h. Mój mechanik powiedział, że gdybym w nią wjechał, to
                        czekał by mnie wydatek minimum 1500zł. Próbowałem tym zainteresować
                        telefonicznie UM, ale uzyskałem odpowiedz, że nie ma kompetentnej osoby aby
                        mogła ze mną na ten temat porozmawiać.

Natomiast Panie Jerzy Krajewski. Obiecuję porozmawiać z sąsiadkom, i jeżeli
                        wyrazi zgodę podam Panu jej imię i nazwisko. Musi Pan zrozumieć, że nie mogę
                        bez pozwolenia osoby poszkodowanej podawać jej danych osobowych „na prawo i
                        lewo”. Obiecuję odezwać się do Pana jeżeli mija sąsiadka wyrazi na to zgodę.
                        Sam Wodociąg Marecki nie ukrywa, że wynajmuje firmy (podwykonawców) do różnych
                        prac. Ale jakoś nie wiem dlaczego nigdy nie podaje ich nazw. Czy nie wydaje się
                        to Panu dziwne? Cieszę się, że chce Pan wysłać pismo do UM dotyczące wodociągu.
                        Ale nawet ja Panu powiem teraz, że na pytanie, jakie firmy wynajmuje wodociąg
                        otrzyma Pan odpowiedz, że jest o informacja niejawna, a UM podpierał się będzie
                        ustawą o ochronie danych osobowych. Dlatego znam odpowiedz, gdyż na tyle pism
                        co ja już wysłałem do UM zawsze otrzymuję wymijające i wieloznaczne odpowiedzi.
                        Więc niech nie spodziewa się Pan jakiś cudów.
                        Pozwolę sobie podsunąć Panu jeszcze jedną historię, którą będzie mógł Pan
                        sprawdzić jeżeli zechce. Niewiele osób wie, że istnieje w Polsce ustawa,
                        zakazująca przedstawicielom władzy (posłom, senatorom, prezydentom miast,
                        radnym itd.) posiadania własnej działalności gospodarczej. A nie wiem dlaczego
                        wszyscy radni w naszym mieście są właśnie właścicielami firm zarejestrowanych
                        na ich nazwiska. Z tego co wiem prawdopodobnie trzech w ostatnim czasie
                        przerejestrowało firmy na swoje żony. Ale reszta zupełnie niepokojona łamie
                        prawo i zasiadają jako radni. Czy nie jest kolejna afera? Życzę Panu
                        powodzenia, ale uważam że i tak nie ma żadnych szans na wyjaśnienie tych spraw.

Zapewne, po tym co napisałem znajdą się jeszcze osoby, będą twierdziły, że
                        wszystkie opisane historie są fałszywe. Niestety nie potrafię ich przekonać, a
                        jak chcą trwać w tej świadomości to niech trwają dalej.

• zxc56 Re: Kanalizacja w Markach 20.04.04, 07:28
                          Dzięki panie man72 za opisane sytuacje mrozące krew w żyłach, współczuję
                          sąsiadce, a to ze pan Bychowski nie wierzy to mnie nie dziwi.Może kiedyś pęknie
                          najsłabsze ogniwo i prawda ujrzy swiatlo dzięnne. Pozdrawiam
                        • wictor Re: Kanalizacja w Markach- man72-'tykowanie 20.04.04, 09:38
                          Z jakże interesującego wątku o przyszłości kanalizacji w Markach za Twoją man72-
                          nie przyczyną zrobił sie magiel. Z coraz mniejszą uwagą śledzę dyskusje na
                          forum i z rzadka na nim pisuję. Magiel nie był i ciagle nie jest lubianym
                          przeze mnie miejscem.
                          W swoich zapisach na forum
                          >>>> man72 napisał: Pozwolę sobie podsunąć Panu jeszcze jedną historię, ...
                          Niewiele osób wie, że istnieje w Polsce ustawa,
                          zakazująca przedstawicielom władzy (posłom, senatorom, prezydentom miast,
                          radnym itd.) posiadania własnej działalności gospodarczej. >>>

jako sensacyjną podsuwasz KŁAMLIWĄ informację. WOLNO bowiem radnym , posłom ,
                          senatorom (ale nie prezydentom czy burmistrzom miast) prowadzić działalność
                          gospodarczą. Jakby wyglądał nasz parlament i rady miasta gdyby w ławach tych
                          gremiów nie zasiadali obywatele, od których zależy dobrobyt Rzeczpospolitej ?
                          Czyż prowadzący działalność gospodarczą to obywtele II kategorii ?
                          Jesteś chyba jednym z ostatnich, do którego taka informacja nie dotarła. Jesli
                          jednak w Twoim tekście jest jedna nieprawdziwa informacja, to uważny czytelnik
                          zadaje sobie pytanie: czy tylko jedna ?
                          I z takimi wątpliwościami pozostawiam czytających ten wątek.
                          Wictor

• k.bychowski Re: Kanalizacja w Markach 20.04.04, 10:07
                          man72 napisał:
                          > Efekt jest taki, że można przewidzieć jaka będzie odpowiedz zanim wyśle się
                          > pismo.

;-))))))))))))))))))

> Pytałeś się, gdzie rzekomo widziałem tych robotników, oraz
                          > kiedy?. Otóż dokładnych dat nie pamiętam, ale kopali oni na ul.Bandurskiego
                          > (zarówno na odcinku od Piłsudskiego do Okólnej a także od Okólnej do
                          > cmentarza). Lisa Kuli, Sportowa...

Ale te prace to było układanie głównych nitek wodociągu, czy robienie przyłączy
                          do poszczególnych posesji?

(...)
                          > Ale nawet ja Panu powiem teraz, że na pytanie, jakie firmy wynajmuje wodociąg
                          > otrzyma Pan odpowiedz, że jest o informacja niejawna,
                          > a UM podpierał się będzie ustawą o ochronie danych osobowych.

USTAWA O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH NIE DOTYCZY PODMIOTÓW GOSPODARCZYCH!!!
                          Nikt, czytaty, nie będzie się nią zasłaniał!

> Dlatego znam odpowiedz, gdyż na tyle pism
                          > co ja już wysłałem do UM zawsze otrzymuję wymijające
                          > i wieloznaczne odpowiedzi.

A konkretnie ?????????????????

> Zapewne, po tym co napisałem znajdą się jeszcze osoby, będą twierdziły, że
                          > wszystkie opisane historie są fałszywe. Niestety nie potrafię ich przekonać,
                          > a jak chcą trwać w tej świadomości to niech trwają dalej.

No właśnie historie...

Ja nie chcę trwać w żadnej świadomości, namawiam tylko żeby jak coś Ci nie
                          pasuje to zrobić coś rozsądnego coby to zmienić (Wykorzystać te narzędzia które
                          mamy w sposób rozsądny).
                          Np.: nękać urzędników PISMAMI o naprawienie dziury w jezdni, a nie pisać na
                          forum że się zadzwoniło i nie zareagowali w związku z tym są mafią.
                          Przecież to nieporozumienie (delikatnie rzecz ujmując)

Jak masz jakieś pismo na które dostałeś wymijającą i wieloznaczną odpowiedź,
                          to podziel się tym z nami na forum (wyślij kopię do prasy), po to chyba są
                          media.
                          Ale nie pisz że wysłałeś "tyle" listów do UM i nic.

Jak zwykle nie napisałeś nic konkretnego!
          • women13 Re: Kanalizacja w Markach 26.04.04, 09:05
            man72 napisał:

> Jestem gotów wyjaśnić na publicznym forum tą kwestię, gdyż uważam że powinni
            > się ujawniać się takie sprawy. Jednak na początku zastrzegam, iż poniższy
            tekst
            >
            > i opisane sytuacje wiem z opisu byłego radnego, który pełnił ta funkcję przez
            > ostatnie dwie kadencje, i choć teraz niepełni już tej funkcji zdarza mu się
            > dowiedzieć paru „pikantnych” szczegółów z życia naszego miasta. Nie
            > ponoszę
            > żadnej odpowiedzialności za ewentualne sprzeczności.
            > Otóż sprawa „Wodociągu Mareckiego” jest bardzo dziwna. Jest to spół
            > ka miejska,
            > ale sposób jej funkcjonowania i finansowania wydaje się bardzo dziwny i
            > niejasny.Nie ma tu nic dziwnego Sp. z o.o., której 100% właścicielem jest
            miasto.We wszystkich miasta w Polsce jest tak, że to właśnie dyrekcja
            > wodociągu buduje sieć wodociągową za własne pieniądze, natomiast w Markach
            sieć
            >
            > wodociągowa budowana jest za pieniądze z budżetu miasta i oddawana bezpłatnie
            w
            >
            > ręce przedsiębiorstwa wodociągowego. Efekt jest taki, że pieniądze publiczne
            > wydawane są na inwestycje nie leżące w gestii samorządu, a „Wodociąg Mare
            > cki”
            > nie ponosi żadnych kosztów, a zgarnia tylko zyski. Z tego co wiem w Wodociągu
            > Mareckim pracownicy mają ogromne pensje, jak na obecną sytuację w Polsce.To
            ma Pan bardzo złe informacje chociażby o sposobie funkcjonowania podobnych
            przedsiębiorstw w Polsce. Nawet
            >
            > zwykła sprzątaczka zarabia tam około 2000zł.W Wodociągu Mareckim nie ma
            sprzątaczki. Wszystkie prace porządkowe na terenie SUW wykonują pracownicy we
            własnym zakresie.Pensje dyrekcji są wielokrotnie
            > wyższe.Kto umie czytać sprawozdania finansowe ten wyczyta ile mogą zarabiać
            tam pracownicy.Wodociąg dlatego szczyci się tak niskim zatrudniem ponieważ do
            > większości spraw powynajmowane ma firmy tzw. podwykonawców. Są to często jak
            > już pisałem rodziny niektórych radnych. Osoby te porostu zakładają
            jednoosobowe
            >
            > firmy i w świetle sprawa świadczą np. usługi biurowe za ogromne
            pieniądze.Firmy powykonawcze wybierane są w drodze przetargu a ogłoszenie o
            wyborze danej firmy wisi na tablicy ogłoszen w wodociagu i nie jest żadną
            tajemnicą. Jest
            >
            > to wpełni legalne i zgodne z prawem, a wszyscy wiedzą ile ma to wspólnego z
            > uczciwością. Tymi radnymi są osoby, które w poprzedniej kadencji łącznie z
            > obecnym burmistrzem sprawowali w Markach władzę pod szyldem AWS. Kiedy
            > notowania AWS-u były bardzo niskie opuścili oni szeregi tej partii i założyli
            > własne lokalne ugrupowanie i z jego list dostali się ponownie do Rady Miasta.
            > Pragnę zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę: Czy nie jest to dziwne, że
            > większość przetargów na wykonanie wodociągów wygrywa firma mieszcząca się
            przy
            > ul. Sosnowej w Markach.Firma znajdująca się na tej ulicy nie wykonała ani
            jednego przewodu wodociagowego w mieście natomisat czasami wykonuje przyłącza
            do posesji ale to już jest decyja inwestora prywatnego jaką firmę
            wybierze.Wykonanie zajmuje im bardzo dużo czasu, gdyż robią to
            > bardzo wolno, długo blokując czasami nawet połowę ulicy. Jednak najgorsze
            jest
            > to, że tygodniami pozostawiają ogromne dziury po środku ulicy, które są
            > kompletnie nie oznakowane i grożą poważnym uszkodzeniem samochodu. Jakimś
            > dziwnym trafem, kiedy dzwoni się do Urzędu Miasta w tej sprawie, jakoś nigdy
            > nie ma kompetentnej osoby która mogła by na ten temat z nami porozmawiać, a
            sam
            >
            > UM nawet nie stara się interweniować w tej sprawie u wykonawcy robót. Jak
            > widać ten wianuszek wzajemnych powiązań jest bardzo dziwny i niejasny.
            >
            > Jednak jeżeli ktoś chce mogę opisać jeszcze jedną niejasną „koalicję̶
            > 1; w Markach
            > jaką są Urząd Miasta – Proboszcz Parafii św. Izydora w Markach – wł
            > aściciel
            > zakładu kamieniarskiego mieszczącego się na zakręcie ulicy Bandurskiego. Moja
            > sąsiadka osobiście doświadczyła „wojny” jaką musiała stoczyć z tymi
            >
            > instytucjami kiedy chciała pochować ojca na pobliskim cmentarzy pomijając
            > właśnie księdza proboszcza oraz właściciela zakładu kamieniarskiego. Efekt
            był
            > taki, że grożono jej nawet wytoczeniem procesu sądowego oraz interwencją
            > policji podczas ceremonii pogrzebowej na cmentarzu. Jednak opiszę to szerzej
            i
            > dokładniej jeżeli będą chętni.
    • nifi Re: Kanalizacja w Markach - wniosek o dofinansowa 28.04.04, 11:00
      Po wstępnym zapoznaniu się z wzmiankowanym wnioskiem, zauważam w nim na
      pierwszym miejscu jedno WIERUTNE KŁAMSTWO : cyt. str.9 pkt 2.1 "W chwili
      obecnej cały obszar miasta został objęty siecią wodociągową." koniec cyt.
      A może się mylę myśląc że UM zarzucił budowę wodociągu kosztem koncentracji
      wysiłków zmierzających do budowy wodociągu?
      • rafal.redel Re: Kanalizacja w Markach a wodociąg 28.04.04, 11:45
        nifi napisał:
        > Po wstępnym zapoznaniu się z wzmiankowanym wnioskiem, zauważam w nim na
        > pierwszym miejscu jedno WIERUTNE KŁAMSTWO : cyt. str.9 pkt 2.1 "W chwili
        > obecnej cały obszar miasta został objęty siecią wodociągową." koniec cyt.
        Też mnie to sformułowanie zastanawiało, ale przyjąłem (być może w swej
        naiwności), że pod pojęciem "cały obszar miasta został objęty" rozumie się może
        jakieś główne magistrale "okalające" miasto a nie nitki w poszczególnych
        ulicach?
        Trudno mi przyjąć, że wpisywano by ewidentną nieprawdę, bo rzeczywiście na
        wielu ulicach wodociągu wciąż nie ma. W przypadku mojej uliczki jest szansa na
        ten rok (ponoć pod koniec lata), ale na niektórych okolicznych ulicach sąsiedzi
        nie znają nawet orientacyjnych terminów.

nifi napisał:
        > A może się mylę myśląc że UM zarzucił budowę wodociągu kosztem koncentracji
        > wysiłków zmierzających do budowy wodociągu?
        A to dość niejasno wyszło - czy mógłbyś rozwinąć?
        • nifi Re: Kanalizacja w Markach a wodociąg 29.04.04, 13:50
          Luźne skojarzenia związane z faktem próby zdobycia przez UM środków na nowe
          inwestycje, a malejącym tempem prac w rozbudowie wodociągu.
          Ale może się mylę, bo widzę że jest nowy przetarg dot.wodociągu na Zieleńcu i
          Zachoinie.
        • pusstelnik Głębokość ujęcia wody 03.12.04, 12:15
          Przy okazji mam pytanie, z jakiej głębokości czerpana jest woda przez Wodociąg
          Marecki
    • rafal.redel Notka w "Echu Podwarszawskim" 25.08.04, 14:41
      Oto notka, na jaka natknalem sie w "Echu Podwarszawskim" - czyzby rzeczywiscie
      juz w przyszlym roku miala ruszac budowa kanalizacji?

Marki: nie było chętnych

Władze Marek starają się o pozyskanie przedsiębiorstwa, które ma opracować
      projekt techniczno-budowlany kanalizacji sanitarnej dla dużej części miasta.
      Rozpisany w tej sprawie przetarg nie przyniósł rozstrzygnięcia. Nie zgłosił się
      żaden oferent.
      - W najbliższym czasie ponownie ogłosimy przetarg - poinformowano nas w
      referacie inwestycyjnym urzędu miasta. - Tym razem chcemy rozszerzyć zasięg
      informacji na całą Polskę i zdecydowaliśmy się na publikację danych o przetargu
      w Biuletynie Informacji Publicznej. [RR: to troche niejasne - pewnie chodzilo o
      Biuletyn Zamowien Publicznych]
      Według szacunkowych danych Marki skanalizowane są zaledwie w 10-15 procentach.
      Opracowanie dokumentacji obejmującej obszar miasta od rzeki Długiej na północ
      mogłoby znacznie przyspieszyć ten proces. Jak dotąd dokumentację techniczno-
      budowlaną opracowano jedynie na mniej więcej czwartej części powierzchni Marek.
      Jest to teren na południe od rzeki Długiej.
      Jeżeli przetarg zostanie rozstrzygnięty, to można założyć, że w ciągu
      kilkunastu miesięcy od tego momentu byłyby już plany projektów kanalizacji dla
      całych Marek.
      Pracownicy wydziału inwestycyjnego zapewniają, że jednocześnie, od przyszłego
      roku, ruszą roboty kanalizacyjne na niektórych ulicach. Wykaz ulic, które
      byłyby kanalizowane nie jest jeszcze znany. To kwestia związana raczej z
      przyszłorocznym budżetem.

Zrodlo:
      www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/Z-2004-07_30-1
    • rafal.redel Kiedy decyzja dla Marek??? 12.11.04, 22:33
      Według informacji prasowych (
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,2377344.html ), decyzja w sprawie
      dofinansowania z Funduszu Spójności dotarła już do 21 z 35 gmin. Na przykład
      Piaseczno ma już prawie "na bank" prawie 150 milionów złotych.

Czy ktoś wie, czy decyzja dla Marek została już podjęta?

• pusstelnik Re: Kanalizacja w Markach - wniosek o dofinansowa 03.12.04, 12:17
      Przy okazji mam pytanie, z jakiej głębokości czerpana jest woda przez Wodociąg
      Marecki
    • rafal.redel Czy ktoś ma jakieś wieści? 25.01.05, 23:02
      Jak w tytule: ciekaw jestem, czy są jakieś rozstrzygnięcia dotyczące środków
      unijnych dla Marek? Nie natknąłem się na żadne informacje w biuletynie (chyba
      że przegapiłem) - czy ktoś ma jakieś informacje?

Choć gdy ostatnio przeczytałem, że w rozdzielaniu środków unijnych uczestniczy
      np. słynny peeselowiec (czytaj: zeteselowiec) Marszałek Struzik, to zbladłem.
      Gdy czytam np. o próbach utajniania przez Komitety Sterujące szczegółów
      dotyczących podejmowanych decyzji, to zaczynam żałować, że przedstawiciele
      administracji unijnej z tej "chorej Europy" (bardzo polubiłem to określenie)
      sprawują tak małą kontrolę nad naszymi Zdrowymi Rodakami pokroju pana Struzika.
      • zosinek2 Re: Czy ktoś ma jakieś wieści? 25.01.05, 23:57
        Marki dostały z funduszu ZPORR (a nie z Funduszu Spójności) 4186500 zł na
        rozbudowę sieci wodociągowej, a na kanalizację zamiast ca 24 milionów zł
        dostały figę z makiem.Środki na kanalizację dostały za to: Zielonka (6239254,82
        zł),Klembów, Jadów i Radzymin (2134754,39 zł).
        • rafal.redel Re: Czy ktoś ma jakieś wieści? 26.01.05, 09:21
          zosinek2 napisał:
          > (...) a na kanalizację zamiast ca 24 milionów zł
          > dostały figę z makiem. Środki na kanalizację dostały za to: Zielonka
          > (6239254,82 zł),Klembów, Jadów i Radzymin (2134754,39 zł).

Czy to już pewna i ostateczna wiadomość, że Marki nie dostaną nic na
          kanalizację? Gdzie można o tym poczytać więcej? (bo na oficjalnych stronach
          naszego miasta nie natknąłem się na tę informację - choć mogłem coś przegapić)
          • rafal.redel Re: 26.01.05, 16:06
            Znalazłem taki tekst o przydziale środków z Funduszu Rozwoju Regionalnego w
            Wiesciach. Rzeczywiście Marki dostały coś na wodociąg. Ale o przydziale środków
            z Funduszu Spójności nie ma tam nic - może sprawa jednak jeszcze nie
            rozstrzygnięta?

[swoją drogą zawsze myślałem, że pisze się "beneficjenci" ale prasa lokalna
            naszego powiatu zdaje się lansować oryginalną formę "beneficjanci"]

"Unijni beneficjanci
            Zarząd Województwa Mazowieckiego 11 stycznia wybrał 211 projektów, spośród 468,
            które będą dofinansowane z Europejskich Funduszy Rozwoju Regionalnego. Wartość
            wybranych projektów to 750 mln złotych, z czego dofinansowanie z funduszy
            unijnych będzie wynosiło 475 mln zł.
            (...)
            Infrastruktura ochrony środowiska (przyjęto16 projektów)
            1. Marki. Rozbudowa sieci wodociągowej na terenie Marek.
            2. Zielonka. Budowa sieci sanitarnej w ulicach gminy Zielonka w latach 2004 -
            2006.
            3. Wołomin. Końcowa rekultywacja, ukształtowanie składowiska i selektywna
            zbiórka odpadów w gminie Wołomin.
            4. Klembów. Ochrona ekosystemów Zalewu Zegrzyńskiego przez budowę oczyszczalni
            ścieków i kanalizacji gminy Klembów (projekt ze względu na ograniczone środki
            dofinansowania będzie wymagał negocjacji).

Obszary wiejskie (przyjęto 144 projektów)
            1. Powiat wołomiński. Modernizacja drogi powiatowej Dręszew - Słopsk w gminie
            Dąbrówka.
            2. Radzymin. Przebudowa drogi gminnej w miejscowości Ciemne.
            3. Jadów. Budowa oczyszczalni ścieków w Nowym Jadowie.
            4. Jadów. Kanalizacja sanitarna w Nowym Jadowie oraz Jadowie (plus kan.
            deszczowa).
            5. Tłuszcz. Przebudowa i rozbudowa sieci wodociągowej we wsi Postoliska-
            Chrzęsne.
            6. Tłuszcz. Budowa drogi gminnej Jaźwie-Franciszków.
            7. Radzymin. Budowa kanalizacji sanitarnej dla części Radzymina.
            8. Jadów. Budowa sieci wodociągowej w miejscowościach Dębe-Szewnica.

Lokalna infrastruktura edukacyjna i sportowa (przyjęto 6 projektów)
            1. Jadów. Przebudowa obiektu szkolnego i zagospodarowanie terenu szkolnego w
            Urlach.
            2. Powiat wołomiński. Przebudowa, rozbudowa i wyposażenie Zespołu Szkół
            Specjalnych w Wołominie (projekt ze względu na ograniczone środki będzie
            wymagał negocjacji).
          • zosinek2 Re: Czy ktoś ma jakieś wieści? 28.01.05, 00:59
            Info jest np. na łamach "Życia Powiatu WoŁomińskiego" (ostatni numer
            www.zyciepowiatu.wolomin.com)
            • rafal.redel Re: Czy ktoś ma jakieś wieści? 28.01.05, 11:05
              Dziękuje za info. Czy chodzi o artykuł "Kasa z UE"?
              Jeśli tak, to piszą tam jedynie o rozdziale środków z Funduszu Rozwoju
              Regionalnego. O Funduszu Spójności nie ma ani słowa - a chyba o środki z tego
              funduszu Marki wnioskowały na kanalizację.
              Pytam, bo wciąż wierzę, że są szanse.
              • zosinek2 Re: Czy ktoś ma jakieś wieści? 29.01.05, 00:03
                Fundusz Spójności obejmuje tych co maja minimum 50 tys.ludności. Moze to być
                nie tylko jedna gmina, ale np. parę gmin ze wspólnym wnioskiem. Na kanalizację
                w dwu gminach i modernizację oczyszczalni Krym w Wołominie o kwotę ponad 40
                milionów złotych wystąpiły do F.S. gm.Wołomin (47 tys. ludzi)+ Kobyłka (18 tys.
                mieszkańców)i pewno w marcu tę kwotę dostaną
              • radna Re: Czy ktoś ma jakieś wieści? 30.01.05, 22:16
                Do Funduszu Spójności przygotowany został wniosek o dofinansowanie budowy
                kanalizacji w północnej części Marek. Prawdopodobnie zostanie rozszerzony o
                część południową. Warto jednak pamiętać, że to wniosek na dofinansowanie
                inwestycji na rok 2006 i lata następne. W b.r. budowa kanalizacji w Markach nie
                ruszy więc "pełną parą". Zostanie zrobiona tylko w Fabrycznej, by nie zniszczyć
                nowej jezdni i chodników, które zostaną wybudowane jeszcze w 2005 roku.
                Pozdrawiam, MB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka